Jul, Godis

Dessa underbara chokladfuge gör jag varje år. De är superenkla och går fort att göra......de behöver inte stå i kylen mer än knappt en timme innan de går att skära upp! (yeey) Det blir några satser varje gång då de brukar ta slut innan nästkommande dag:) Kör på nu.!! Bunkra upp inför advent å julafton!


Chokladfudge:

3 dl strösocker

3 dl vispgrädde

1 dl ljus sirap

100 g ljus eller mörk choklad

2 msk smör

50 g vit choklad


Såhär gör du:

1. Förbered en form ca 20*30 cm och klä in i bakplåtspapper.

2. Ta fram en tjockbottnad kastrull och sätt på spisen på lite högre värme än medel. Måtta upp socker, grädde och sirap - häll i kastrullen.

3. Låt blandningen koka upp och rör om då och då. Rätt fudgetemp ligger mellan 114-115 grader.

4. När du kommit upp i rätt temperatur drar du bort kastrullen ifrån värmen och tar i smöret och chokladen under omrörning. Häll fudgen i den bakplåtsklädda formen.

5. Strö över finriven vit choklad. Platta till fudgen lite med en sked så att den vita chokladen fastnar.

6. In i kylen med plast över så att den inte tar smak ifrån något annat.

7. Om ca 1 tim kan du plocka ut ljuvligheten och skära upp i små fina tärningar

8. Tänd levande ljus och sätt på frank sinatras julalbum......nu är det tid att njuta!



Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Kakor, Jul

Dessa mumsiga kakor bakade jag och min son i höstas. Kom på att de är perfekta att baka just nu! De smälter i munnen och kanelen på toppen ger verkligen en julig eftersmak....ta fram dina pepparkaksformar och bojkotta pepparkaksdegen idag!;)

Ingredienser:

5,5 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

300 g rumstempererat smör

1 tsk vaniljsocker

1 dl florsocker

1 msk vatten

Topping:

1 tsk kanel

2 msk socker

1 msk vatten


Såhär gör du:

1.. Sätt ugnen på 200 grader

2. Skär ner smöret i en bunke.

3. Blanda ihop alla torra ingredienser och häll det i bunken och även vattnet. Arbeta ihop till en fin deg.

4. Mjöla ett bakbord lite grann och kavla ut degen och måtta ut med dina favoritformar

5. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Skjuts in i ugnen i mitten 10-12 min (håll koll! Tiden kan variera beroende på hur tjocka dina kakor är)

6. När du tagit ut dem låter du dem svalna en liten stund. Sen penslar du på lite vatten och doppar dem i kanelsockret.

7. På med lite julmusik....värm upp glöggen och servera:)

Likes

Comments

Tårtor, Desserter, Jul

Hej!

Idag startar jag upp min nya blogg och då tänkte jag börja med en julig pannkakstårta:).. Antingen gör man den som lyxfrukost på helgen, kanske nu tll tredje advent? Eller kanske till något födelsedagsbarn som inte är så förtjust i vanlig tårta? Hur som helst så är detta något som går hem hos både barn och vuxna......dessutom så tar den inte särskilt lång tid att göra. Gott och enkelt, det gillar vi:)


Pannkakssmet:

ca 6 st i liten panna

2 ägg

3 dl mjölk

1 1/2 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

3 msk smält smör

olja att steka i

Fyllning:

2 dl äppelmos

3 dl vispgrädde

2tsk kanel

1 tsk mald nejlika


Såhär gör du:

1. Ta fram en liten stekpanna och ställ på spisen. Ha mer än medelhög värme på plattan (går att göra i stor också men öka receptet till dubbel isf). Lägg i 3 msk smör.

2. Rör ihop mjöl, vaniljsocker och salt i en annan bunke

3. Rör ner de torra ingredienserna i äggmjölken

4. Ta nu det smälta smöret ifrån stekpannan och vispa i pannkakssmeten.

5. Jag brukar använda mig utav lite olja när jag steker pannkakor för att jag gillar när de får en lite frasigare yta. Går även jättebra med smör. Häll i 2-3 droppar olja i stekpannan och ca 1 dl smet. Pannkakorna ska inte bli för tunna för då håller de inte ihop fyllningen senare. Stek upp hela smeten.

6. Låt pannkakorna stå och svalna en stund. Gärna utspridda på en större tallrik annars så håller de värmen om man bygger dem på varandra. De blir även mjuka vilket vi inte riktigt vill i detta fallet.

7. Under tiden kan du vispa 3 dl grädde och måtta upp ca 2 dl äppelmos i en skål (köpe eller egen. Jag använder egen) och blanda ner 1 tsk kanel. När grädden är färdigvispad och fast så måttar du ned 1 tsk mald nejlika.

8. Nu ska vi bygga:D Tag en pannkaka och lägg på något fint tårtfat eller nån fin tallrik kanske, och bred på tjockt lager med kanel-äppelmoset. Sen tar du en stor klick grädde med smak av nejlika på. Så fortsätter du tills pannkakorna tagit slut helt enkelt, På toppen strör du ut resten av kanelen.

9. Njut och ta in den underbara julsmaken i dessa mysiga juletider:)



Likes

Comments