Header

Idag är det onsdag vilket var vår första late start dag. Vi börjar alltså skolan senare (10.15) en onsdag och en torsdag varje månad vilket alltid är så skönt eftersom skolan börjar alldeles för tidigt vanligtvis här enligt mig. Allie hämtade upp mig och så for jag med henne och Claire på frukost till Natalias cafe i downtown Camas innan skolan började. Det är verkligen världens sötaste lilla ställe, känns som om jag är med i en gammal film typ!

Igår hade jag mitt första track-meet/friidrottstävling i Vancouver och det gick helt okej :-) Känner verkligen att våren är på kommande, det var liksom varmt i nike pro shorts och en topp. (idag haglade det dock mitt i solskenet när vi sprang 10x300 meter, washington i ett nötskal) I måndags var det free icecream day på Dairy Queen så jag for dit med mina kompisar, ni kan se Sophie och Makenna på bilden ovanför!

I helgen var jag i Portland båda dagarna. På lördagen jobbade jag i typ tretton timmar för mitt senior projekt och nästa dag åkte vi in och köpte min promdress som jag älskar, visst är den fin? (fel bh ignorera lol) Sen åkte jag hem en snabbis och bestämde mig spontant för att gå och se the Winterhawks igen så jag och Allie körde in till Portland åter en gång. Dom förlorade rätt så hårt men hockey är ju alltid roligt och jag måste ju såklart heja på finland haha. kramis!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Hurdan mat har din värdfamilj? Hälsosam eller "typical american"? Hälsosam! Min värdfamilj lagar supergod och hälsosam mat så har inget att klaga på.

Vilka amerikanska uttryck har du lärt dig?
Ja-a. Jag har helt ärligt bara lärt mig slang för typ fester, gräs, allt möjligt olagligt hahah (indikerar inte att jag själv röker på nu men :D)

Hur gjorde du för att lära känna alla som du lärt känna?
Bra fråga! Jag är en utåtriktad person som älskar att prata så jag försökte lära känna så många som möjligt på mina kurser, vissa av de presenterade mig till sina vänner så min sociala krets växte väl haha. En del människor har jag lärt känna via football games bara genom att prata med random människor. Det var faktiskt så jag träffade en av mina bästa vänner. Jag har också varit med på XC-laget och gör nu T&F så det är mycket nya ansikten. Så lärde känna amerikanare på det här sättet, sen utbytisarna blev jag bra vän med direkt då vi träffades nästan då vi såklart alla är i samma situation.

Skillnader mellan USA & Finland? Alltså det finns ju så många samtidigt som skillnaden inte är jättestor. Jag har flera utkast skrivna om det här så får publicera dom snart!

Har du resor inbokade för detta år? Ja!

Framtidsplaner/ efter gymnasiet planer? En fråga som gör mig så taggad samtidigt som den ger mig lite ångest. Jag vill ta ett mellanår efter studenten och dra till typ Australien i några månader. Kanske jobba lite där och dra vidare eller hitta en utbildning någonstans jag vill gå. Men jag vill ju resa och jag vill upptäcka så mycket jag kan. Älskar Finland och all min trygghet där men jag kommer aldrig vara en sådan person som håller mig vid min lilla trygghetsbubbla liksom.

Favorit matplatser/cafés i USA?
Dutch bros, K&M drive in i Washougal, Noodles & co, Chick-fil-a..

Skulle du kunna göra ett skillt inlägg om din neighbourhood?
Men jaaa!! Här finns typ världens finaste hus någonsin no joke. Kanske för att dom går på typ två miljoner dollar men :-)

De roligaste/bästa minnena från ditt utbyte härtills? Alltså mina vänner här gör mig så glad varje dag och mina minnen med dom är bäst. Det är små grejer som när vi idag skrattade så vi grät på lunchen eller bilresor med Hannah montana i högtalarna en lördagsnatt påväg till Walmart liksom. Sen alla ställen jag fått se såsom Maui och San diego med min värdfamilj har varit så så roliga. Football-games på hösten, skoldanser, alltså det finns så mycket!!

Vad är det allra bästa? Det bästa med mitt utbytesår är alla fina människor jag är omringad av här, lätt.

Vad saknar du mest? Tror jag svarade på denna fråga i förra inlägget!

Hurdan är skolan jämfört med finlands? Skolan är lättare och påminner mig lite om högstadiet vilket jag älskar för högstadiet var en rolig tid liksom. Mycket school spirit, mera läxor och lärarna vill liksom att du ska klara dina klasser så ribban ligger ganska lågt. Jag har sagt det förr men om du inte tar några AP-classes (universitetsnivå) och har mindre än ett C/D i dina klasser är någonting ganska snett. Jag gör så lite det går och har ändå A:n och B:n. Jag gör alltså alla uppgifter och prov osv. men lägger knappt någon energi på det.

Längtar du hem?
Jag är vid en sådan del av mitt utbyte att jag kan se min hemkomst som både härlig och hemsk. Jag längtar absolut efter att komma hem, det kan jag säga. Jag vill inte vara i Finland just nu och så har jag aldrig känt men det kommer vara skönt att komma hem. Men det kommer vara så otroligt svårt att lämna det jag har här, så jag räknar liksom inte ner dagarna tills mitt flyg lyfter med iver utan snarare ångest. Jag vet hur mycket jag kommer sakna USA och usch vad jag blir ledsen när jag skriver det här men det här kommer alltid vara mitt hem, det kan inte tiotusentals kilometer emellan ta ifrån mig :-)

Tror du att du har förändrats mycket tack vare utbytesåret? Ja!! Man kan inte vara borta så här länge från allt man en gång kallat hem utan att förändras, det är jag helt säker på. With that being said är jag ännu personlighetsmässigt samma gamla Isabella men mitt mindset har liksom ändrats totalt och jag ser på världen på ett helt annat sätt. Clichévarning men det är sant, det känns typ som man lagt på sig nya glasögon och helt plötsligt ser allting annorlunda ut haha!

Likes

Comments

JAG SKA TILL FLORIDA OM TVÅ VECKOR! Några veckor tillbaka frågade Wilma (hennes bild btw) vad jag har för planer inför spring break och jag hade inga, men nu lyfter alltså planet den 2.4 från Portland till Tampa. Jag kommer stanna där en vecka med Wilmas värdfamilj och jag är så himla förväntansfull! Wilma är alltså en av mina bästa kompisar från Finland så det kommer minst sagt bli roligt med en reunion i Florida.

Jag är så himla tacksam att jag fått se så mycket under mitt utbytesår. Jag har ju hela västkusten avprickad + Hawaii och snart Florida. Trodde verkligen aldrig att jag skulle få möjligheten att resa såhär mycket, men jag älskar det. Senare på våren ska jag dessutom till Seattle och då kan jag verkligen känna mig fullbordad med allt jag fått uppleva!

Likes

Comments

Hej på er igen! Hoppas allt är bra med er, med mig är det super. I helgen har jag varit på ett winterhawks-ishockey spel vilket var SÅ roligt, alltså det är nog finsken i mig men ishockey är nog en av de roligaste sporterna att kolla på enligt mig. Portland winterhawks mötte Seattle thunderbirds och båda lagen hade finska spelare vilket helt ärligt gjorde det hundra gånger roligare och kände mig lite stolt ändå att lilla Finland på ett sätt representeras här på andra sidan jorden också. Thunderbirds vann men det gjorde inget, med rätt umgänge var det ändå kul! :-)

Jag har också firat Tomas födelsedag med ett gäng vänner, han är en av mina superbra kompisar här så det var lyckat! Igår var det en regnig måndag som vanligt (det har regnat helt för mycket på sistone, blir så trött på det) och just nu har vi en lite annorlunda vecka så skolan började senare. Efter skolan hade jag track&field träningar där vi har sprungit väldigt mycket på sistone + jag har övat längdhopp. På kvällen for jag med Brittany, Sophie och Madi till pojkarnas fotbollsmatch som dom vann.

Resten av veckan är lite stressig med några prov, flera inlämningar och i helgen ska jag jobba i tolv timmar i Portland på ett event för mitt senior projekt. Imorgon har jag dessutom en jobbintervju i skolan (ja en riktig intervju, vet inte varför jag måste som utbytis men) så ska till skolan 7.55 fastän den börjar 10.15 så det känns ju surt. Men för att avsluta inlägget positivt så har jag nyss bokat bokat flygbiljetter till Florida! Kan ju inte bli mer taggad helt ärligt.

Likes

Comments

Vilka fördomar hade du om amerikaner innan du for till USA? Vilka stämde på de du har träffat och vilka stämde inte? Jag hade väl inte så många fördomar egentligen, tänkte väl mest att folk skulle vara mer vänliga och sociala vilket generellt stämmer in bra!

Hur har du influerats av den amerikanska kulturen? Jag tror nog att jag själv blivit mer hjälpsam och ännu mer utåtriktad faktiskt! Small talk går också utan problem, haha standard stereotypen om USA känner jag.

Vilka amerikanska maträtter är dina favoriter? Grilled cheese sandwich och corndogs!

Vad kommer du sakna mest med USA när du kommer tillbaka? Och vad saknar du mest här hemma? Med USA kommer jag sakna så många saker känner jag.. Människorna, skolan, football-spelen, maten, kulturen även om jag kan störa mig på den ibland. Hela the pacific northwest egentligen, det är så vackert här och jag kommer sakna att köra tio minuter för att komma till världens finaste utsiktplats liksom. Från Finland saknar jag utöver människorna den friheten man har som 17-åring där hemma - här kallas man för ett barn liksom vilket går på mina nerver ibland. Maten haha, min katt, att kunna gå typ överallt & public transportation.

Ångrar du något du gjort under utbytesåret? Nej faktiskt inte.

Lever du/har du levt "the american dream"? Ja det kan man väl säga, min utbytesdröm i alla fall ;-) Klart det inte är drömmigt hela tiden men så är det ju alltid.

Vilka alla ställen har du besökt under utbytet? Hawaii, Kalifornien, Oregon (Portland, Bend, kusten, Pendelton, massa småställen) och såklart Washington (Vancouver, Tacoma, småställen)

Vill du/tänker du flytta till USA i framtiden? Ja och nej. Vill gärna gå på college här vilket är typ omöjligt men vill inte bo här för resten av mitt liv liksom. USA är lite för konservativt för mig och om jag tänker långsiktigt så vill jag gärna att när/om jag får barn någongång att de ska gå i skolan i Finland. Sen skickar jag gärna iväg de på utbyte hit för high school är liksom en najs grej, men Finlands skolsystem vinner.

Saker du blir mest störd på i USA? Två saker: Det finns ingen kommunaltrafik och att folk i min ålder behandlas som barn. På mitt gymnasie i Finland behandlas man som jämlik med läraren och jag vet helt ärligt inte när någon skulle ha kallat mig ett barn senast, man ses snarare som en ung vuxen. Här ska man liksom få ett pass av läraren för att gå på toa :-) Känns rimligt när man nästan är myndig. Sen är hemkomsttider och dylikt en stor grej här, känner flera som ska vara hemma 11 på helger och jag blir ju nästan provocerad eftersom jag är van med mer frihet.

Saker du saknar mest med Finland? Det blir ju nästan motsatsen på svaret i frågan ovanför faktiskt haha.

Vad tycker du och de i din omgivning om Trump? Finns det bra saker med honom enligt er? Jag gillar inte honom och ingen som jag spenderar tid med gör det vilket är skönt, sen finns det såklart vissa människor som gillar honom och ser flera positiva saker i honom vilket jag har svårt att förstå men :-)

Finns det något i USA som du inte ännu fått uppleva som du skulle vilja uppleva? Ja, jag vill gå och hikea mycket mer!


Har du haft crush på någon du träffat i USA? Nej.

Har din uppfattning om USA förändrats sen du kom dit? Hur isåfall? Ja det har den nog! Vet inte riktigt hur dock, tror typ den har blivit bättre.


Likes

Comments

Hej på er! Nu är helgen igen över och den började i fredags med lasertagging med Karina, Allie, Lori, Bassam & Brady i Gresham vilket var kul. På lördagen hängde jag igen med mis amigas som sov över och vi for också till Red robin där en av mina bästa kompisar Brittany jobbar så vi hade lunch med henne. Vi såg också filmen moonlight som vann en Oscar och alla möjliga priser men alltså den var typ en av de tråkigaste filmerna någonsin om jag ska vara ärlig.

Idag hämtade Danielle upp mig vid elvatiden och vi åkte till Portland för brunch och glass på Salt n' straw. God mat och härligt umgänge <3 Har inte sett henne på evigheter så det var härligt att catcha upp och hon berättade också om sin resa hon ska göra till Europa i sommar. Blir så inspirerad av henne för vi har typ samma syn på livet haha, båda vill liksom resa och upptäcka. Can't wait tills det är min tur att köpa en enkelbiljett någonstans och se vart det tar mig liksom!

Likes

Comments

I brist på andra bilder så får ni två post-workout pics haha. Idag är det onsdag och jag har en bra dag bakom mig. I skolan spelade vi field hockey på gympan vilket är typ som inneboll vilket jag gillar! Älskar människorna i den klassen, får mig alltid på bra humör. Sen lagade vi kinesiska pannkakor i min 5th period class vilket är foods och då söndrar jag hela ugnen/den söndrar sig själv. Först föll handtaget av och sen när jag ska öppna luckan exploderar hela glasdelen av ugnen. Tycker det var en lite komisk situation och min lärare skickade liksom mig till hälsosystern och ringde hem även om jag inte hade fått några skador. En händelserik dag på skolan helt enkelt ;-)

Efter skolan hängde jag en stund med Maddy (alltså varför heter alla Maddy, har liksom fyra kompisar med det namnet och alla fyra stavar olika..) tills vår track & field träning började alltså friidrott. Jag är så taggad inför hela säsongen och vårt lag är stort men vi är ett mindre gäng tjejer som kör sprinter och alla är verkligen så härliga. Jag kommer alltså köra sprinter och sen tänkte jag och Maddie pröva på stavhopp, får se hur det går! Hur som helst känns det skönt att igen ha träningar regelbundet så det kommer nog bli en bra säsong.

Likes

Comments

Igår vaknade jag rätt sent vilket var såå skönt (sov nog 12h hehe), bakade lite chocolate chip cookies och for sedan till ett AFS-event/fundraiser. Vi utbytisar skulle hålla tal och så minglade vi lite och åt god mat. Mitt tal for väl sådär, var inte superförberedd men fick komplimanger för det efteråt så jag antar att det inte var en total katastrof i alla fall :-)

Klockan nio smet jag och Mira ut från eventet för att gå på Glolo vilket är en skoldans där man har på sig neon och vitt och dansar helt enkelt. Ska jag vara helt ärlig så var musiken inte den bästa och det kan inte ha varit mer än hundra-tvåhundra personer där vilket var lite tråkigt. Väntar mest på prom för dit går typ alla seniors och juniors så det kommer nog bli bättre! Efter glolo for jag med Mira, Sky och Shelby till en kompis där det var en hel del folk och chillade bara.

Påtal om prom har jag också hittat min drömklänning så hoppeligen beställer jag den snart. kram!

Likes

Comments

Hej! Tänkte göra en liten uppdatering med lite random bilder för att få lite liv i bloggen och så ni får lite hum om vad jag gjort på sistone! Februari börjar lida mot sitt slut och jag har varit i Bend igen vilket alltid är lika härligt, kolla bara utsikten! Finns liksom inget bättre ställe här omkring att skida slalom på än i Oregon. Vi var där i några dagar och åkte skridskor, åt mat på Red robin (<3) och shoppade lite. Sen har jag umgåtts en hel del med vänner, varit på Young life vilket är SÅ himla kul! Det är typ som en kristen klubb efter skolan på måndagskvällar dit jättemånga från vår skola går och bara chillar, sjunger, dansar och umgås. Det handlar alltid lite om religion på slutet men jag går mest dit för det är en rolig grej helt enkelt. Några gånger i veckan har jag gått på strength training med några kompisar för att hålla uppe konditionen lite vilket har varit bra såhär inför track & field som har tryouts nästa vecka. Ångrar att jag inte sprungit mer nu i vintras men får se det mer som en kul grej helt enkelt :-)

Idag hade vi comfy day i skolan då vi nämligen har spirit week på gång. Imorgon är det western day, torsdag twin day och fredag neon day. Vi hade lite aktiviteter på lunchen vilket var roligt att se på också! Efter skolan gick jag till biblioteket för att köpa en mapp till mitt employment application i US history. Känns superonödigt då jag troligen aldrig kommer jobba här i USA men måste ändå göra ett helt CV med alla mina kvalifikationer. Efter det gick jag med Sophie på strength training i skolans gym och sen körde hon hem mig via en snabb visit till matbutiken haha.

Annars mår jag superbra och det hoppas jag ni också gör! Tiden går alldeles för snabbt här och ångesten kryper sakta men säkert fram över att åka hem, får försöka att inte tänka på det för mycket bara. Mitt liv i USA känns så himla självklart nuförtiden. Jag minns när jag först kom hit och allt var så.jäkla.coolt, att prata engelska på ett amerikanskt high school kändes som en film och att ens vara i USA kändes konstigt. Nu är det lika klart att jag här som att jag var i Finland liksom. Njuter och har det bra i alla fall, kram! (ps frågesvaren kommer snart!)

Likes

Comments

Idag var jag på challenge day istället för i skolan och det var verkligen den bästa upplevelsen. Lärare från skolan bjuder kring 100 elever som får gå till challenge day och min councellor hade tydligen bjudit mig vilket jag är SÅ tacksam för! När jag fick inbjudan trodde jag typ det skulle vara världens mest löjligaste grej där man pratar om sina problem och öppnar upp sig inför främlingar (ja vi går i samma skola men hade aldrig sett 50% av dessa personer) och vips är man en ny person. Känner ni mig vet dessutom jag inte gillar att prata om mina känslor så ja, jag var verkligen skeptisk. Min kompis Alexis sa dessutom att jag troligen kommer gråta och jag ba pff, knappast.

Men oj så fel jag hade! Det var verkligen en "eye-opening" experience som nog fick de flesta i rummet att gråta, ja också mig haha. Lärare grät, ledarna, vi elever.. Alltså det är så svårt att förklara men det fick mig verkligen att förstå att vi alla är människor oavsett bakgrund och att precis alla har sina egna problem. Folk jag trodde hade "perfekta" liv fick jag t.ex veta att deras ena förälder kanske dött, de hade en kompis som är beroende till droger osv. Låter som världens djupaste dag men det var verkligen en superbra upplevelse och jag önskar att typ alla kunde uppleva det för det kunde nog öppna allas ögon. Här nere kan ni se en bild på Ashton och mig från idag + de härliga ledarna!

Likes

Comments