Header

Just nu ligger jag i min säng klockan tolv på natten och lyssnar på countrymusik. Jag trodde då aldrig jag skulle säga det hahah. I allafall kom jag nyss hem från att ha hängt med kompisar ända sen skolan slutade i fredags. Igår efter skolan hämtade jag bara mina saker och så for vi till Sophie en stund för att sedan åka till Makennas jobb för att hämta lite mat och sedan se på solnedgången. Vi for till en viewpoint där man kan se alla Portlands ljus och floden som gränsar Oregon och Washington. (vet inte om det hjälper att jag säger namn på vem jag är med för det blir en del att hålla reda på, men dessa tjejer är alltså min kompisgrupp som jag hänger med mest :) Det var så så mysigt och jag gick liksom runt i bara ben då det var 20 grader hela dagen, såå härligt!

Efter att solen gick ner körde vi till Brittany och sov över där. Vissa av mina kompisar hade jobb så det var bara jag, Karina, Makenna och Brittany kvar när vi vaknade så kort sagt har jag hängt med dom resten av dagen. Hann också gå och bowla därimellan med några utbyteselever vilket var najs! Nästa vecka ska jag till Seattle med ett helt häng av oss utbytisar vilket jag har väntat på länge.

Det var allt för mig idag, hoppas ni har det lika bra som jag för jag är verkligen så lycklig just nu. Försöker inte skryta eller något men att vara glad är väl ett bra tecken eller? :-)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Förra helgen kom och försvann så himla snabbt, men så är det väl när man har roligt! Det var nämligen dags för prom på lördagen. Oj så jag har väntat på dagen! Finns det nåt mer stereotypiskt med high school i USA än prom liksom. Vi var en grupp på ungefär femton personer som samlades här hos mig för bilder klockan 5. En timme senare kom vår limousin som sedan körde oss till downtown Portland för dinner. Vi åt på ett supergott ställe som heter Henry's tavern och sedan åkte vi vidare till Oregon city där prom hölls.

Det var verkligen ett SÅ fint ställe, är så glad att vi hade prom där! (har ingen bild på det tyvärr) Det var som en utomhus trädgård där man brukar ha bröllop och sådant. Själva dansen var rolig och minnesvärd men jag skulle ändå inte säga att set var den bästa delen av kvällen. Två av mina bästa vänner, Sophie och Maddy vann prom king & queen med sina pojkvänner för junior och senior class vilket var så kul! Det kändes verkligen som en film.

Efter prom körde limon oss tillbaka till mig och sedan körde jag tillsammans med Allie och Maddie till en fest. Den var jättelångt borta så vi var framme klockan två på natten :-) Men via en snabb visit på Dutch bros hade jag igen energi i mig haha. Den natten blev väldigt lång och vi la oss nog vid 5.30 på morgonen.. Fick dessutom sova i en bil vilket inte var så roligt haha. Men all is good för jag hade definitivt en kväll/natt jag aldrig kommer glömma.

Likes

Comments

Idag tänkte jag skriva ett inlägg om skillnaderna på det amerikanska skolsystemet och finska. Jag är alltså en senior på Camas high school och vi har årskurserna 9-12. Hope you enjoy, försökte tänka igenom det mesta liksom.

Här ovanför kan ni se vår "aula" eller main commons som det heter. Oftast är där flera bord, eftersom det också som fungerar som en av våra matsalar under lunchen. Vi hade även homecoming där.

- Vi har inga raster, utan 5 minuter mellan lektionerna då man helt enkelt går till nästa lektion och kanske till sitt skåp eller på toa.

- Lärare tilltalas med ms, mrs eller mr + efternamn. Jag vet inte ens majoriteten av mina lärares förnamn för det är liksom efternamnet som används hela tiden.

- Min skola är stor (2300+) så vi har en hel del saker på skolan. Såsom två gym, två matsalar, ett wrestling-rum, två gympasalar, fyra/fem lunchcafér, en butik med smått & gott som typ frozen yoghurt, en bank (konstigt jag vet. inte bara en automat utan bank) en teater, ett sportstadium, tenniscourts, fotbollsplan, baseballplan, softballplan osv. Dessutom har vi en hundvalp och en fullvuxen hund som ska vara "stressrelievers", typ två kaniner i ett klassrum, tio marsvin i ett annat, fiskar och en sköldpadda :-) Och ska väl inte glömma att vi hade hönor utanför skolan i början av året för anatomiklassen.

- Hallpasses. Det är alltså en lapp där det står att man har lov att vara i korridoren och t.ex gå på toa. Men bara en av mina lärare använder det systemet, de flesta har typ en käpp eller något föremål som man tar med sig när man lämnar klassrummet som sitt hall pass.

- Vi har en skolpolis som ibland är på skolan och sen har vi även vakter som är på skolan hela tiden.

- Lunchen. Den kostar och det serveras lite allt möjligt. Pizza, hamburgare, pasta, potatis, frukt, tortilla.. Själv tar jag dock alltid med egen. Det finns inte riktigt tydliga stereotyps grupper som i filmerna, men det finns nog en del grupper. Alla sitter vid samma bord varenda dag.

Här ovanför kan vi se the senior locker bay. Vi har alltså inte skåp på sidorna av korridorer utan vi har fyra locker 'bays' (en för varje årskurs). Just nu är spirit week på gång inför prom på lördagen så locker baysen var dekorerade. Seniors är alltså surf town, juniors disneyland, sophomores california tror jag och freshmen super mario bros.

- The pledge of allegiance. Skulle nog kunna säga den i sömnen. Det är alltså en ramsa som vi säger varje dag i början av 2nd period med handen på hjärtat och alla vänder sig mot USAs flagga som finns i alla klassrum.

- Man har samma schema varje dag och skolan börjar och slutar också samma tid. Själv börjar jag 7:40 och slutar 14.10. Dagarna är dock ändå längre eftersom sporterna är efter skolan och tar slut 5/6 tiden.

- Allting betygsätts. Du får poäng av att ens komma på lektionen, läxorna lämnas in och så får man poäng osv. Dessutom finns det ibland extra-credit möjligheter för att få extra poäng eller dylikt genom att skriva ett extra essä t.ex.

- Man kan hela tiden följa med sina vitsord vilket jag gillar då lärarna uppdaterar dom nästan varje dag. I Finland får man snarare en chock i slutet som baserar sig till mesta dels av provvitsordet liksom. Vitsorden är: A (100-90%) B (90-80%) C (80-70%) D (70-60%) och lägre än 60% är ett F. Sen kan man självklart ha - och +.

Mitt schema:

1st period: Spanska. Jag tog väl egentligen bara spanska för att jag får det till godo i Finland (i princip ingenting av mitt utbytesår räknas hemma så tog de kurser jag kan få) men det är ganska lätt och läraren är rätt så bra. Vi får dock läxor varje dag vilket är lite störande, men det är väl det här landet känt för.

2nd period: US history. En väldigt tråkig kurs kan jag säga, vi pratar kort och gott om USA:s historia. I 2nd period har vi alltså också Pledge of Allegiance + daily announcements vilket är ett radioprogram på fem minuter som hörs från högtalarna där dom berättar typ vad som finns till lunch, om vår skola har vunnit några matcher, danser som är på kommande, ja allt som hör till skolan.

3rd period: US government. Gillar den här kursen även om vi får ganska mycket läxor och uppgifter men det är intressant att höra olika åsikter från de andra eleverna och från min lärare. Vi har också debatter och har debatterat om ACA (obamacare), Syriakrisen och immigration/ "the wall".

4th period: Bodyworks. Det här är en PE class alltså gympa. På måndagar lär vi oss om mat och näring, tisdagar och onsdagar gymmar vi i skolans gym, torsdagar spelar vi lagspel och på fredagar har vi danslektioner, yoga eller meditation. Älskar mina kompisar i den här klassen + LÄRAREN! Hon heter Mrs. Parbon och är den härligaste läraren någonsin. Jag har nog aldrig träffat någon så himla positiv, rolig och motiverande som henne.

5th period: Jag böt från sports medicine till Foods nu i vårterminen och har världens gulligaste lärare och min "köksgrupp" är också ett gäng roliga människor och så kockar vi helt enkelt mat från olika delar i världen.

6th period: English. Lätt min svåraste kurs, gillar läraren som person men hon ger väldigt oklara direktiv vilket får mig väldigt förvirrad och helt ärligt fattar jag ALDRIG vad vi håller på med. Aaaaldrig. Men jag gillar ändå den här kursen eftersom jag tycker om människorna. Blir ofta så att jag mest pratar med alla runt omkring mig men fick ändå ett A- i klassen vilket kändes som ett mirakel från högre makter. (ok läser detta och det makes no sense, först skriver jag att det är svårt sen att jag hela tidem pratar och att jag fick ett A-?? hahah).

Likes

Comments

I skrivande stund är jag i Seattle kl. 21 och väntar på att boarda mitt flyg till Portland. Idag har jag haft världens längsta dag känns det som med tidsskillnader och grejer. Vaknade runt nio och åkte strax efter det till Tampa's flygfält med Wilma och hennes värdpappa eftersom deras flyg gick tidigare, men själv gick mitt femtiden.. Lite segt men nu har jag bara en 45 min resa framför mig till PDX!

Jag har i alla fall haft världens bästa spring break i Florida med Wilma och hennes värdfamilj. Vi har haft en ganska så typisk solsemester med poolhäng, stranden, shopping och så har vi cyklat runt lite. Försökte såklart också sola så mycket jag kunde då jag har prom nästa vecka haha. Vädret var väl kring 28 grader och sol varje dag, saknar det redan </3 Var så härligt att träffa Wilma igen och nu ses vi ju igen i juni då vi kommer hem på samma dag råkade det sig! (fast ska försöka att inte tänka på hemkomsten men men) Kram på er!

Likes

Comments

Hej på er! Nu sitter jag i skolan och om fem minuter börjar vår spring break. Har ännu track efter skolan men sen har jag en veckas lov! Det kommer verkligen välbehövligt och jag är så taggad. Så fort jag kommer hem idag ska jag tvätta lite kläder och sådant för att sedan packa inför Florida. I morgon ska jag först till frissan och klippa håret och sedan en sväng till the mall tror jag och köpa de sista grejerna för resan. Klockan elva på kvällen kör min värdfamilj mig till Portlands flygfält där mitt flyg går 12.25 am till Texas där jag mellanlandar och sedan bär det av till Florida. Jag har aldrig flygt ensam förr så hoppas verkligen det går bra haha! Kan verkligen inte vänta att äntligen träffa Wilma igen, kommer bli så roligt.

Nu måste jag sluta skriva för klockan ringer snart och så är skolan över, men hoppas ni har det bra och hoppeligen kan jag uppdatera lite i Florida också!

Nedanför har vi en lite random bild från när jag, Maddie och Michaela åkte till Panera i måndags för att hälsa på vår kompis Chloe som jobbar där :-)

Likes

Comments

Idag är det onsdag vilket var vår första late start dag. Vi börjar alltså skolan senare (10.15) en onsdag och en torsdag varje månad vilket alltid är så skönt eftersom skolan börjar alldeles för tidigt vanligtvis här enligt mig. Allie hämtade upp mig och så for jag med henne och Claire på frukost till Natalias cafe i downtown Camas innan skolan började. Det är verkligen världens sötaste lilla ställe, känns som om jag är med i en gammal film typ!

Igår hade jag mitt första track-meet/friidrottstävling i Vancouver och det gick helt okej :-) Känner verkligen att våren är på kommande, det var liksom varmt i nike pro shorts och en topp. (idag haglade det dock mitt i solskenet när vi sprang 10x300 meter, washington i ett nötskal) I måndags var det free icecream day på Dairy Queen så jag for dit med mina kompisar, ni kan se Sophie och Makenna på bilden ovanför!

I helgen var jag i Portland båda dagarna. På lördagen jobbade jag i typ tretton timmar för mitt senior projekt och nästa dag åkte vi in och köpte min promdress som jag älskar, visst är den fin? (fel bh ignorera lol) Sen åkte jag hem en snabbis och bestämde mig spontant för att gå och se the Winterhawks igen så jag och Allie körde in till Portland åter en gång. Dom förlorade rätt så hårt men hockey är ju alltid roligt och jag måste ju såklart heja på finland haha. kramis!

Likes

Comments

Hurdan mat har din värdfamilj? Hälsosam eller "typical american"? Hälsosam! Min värdfamilj lagar supergod och hälsosam mat så har inget att klaga på.

Vilka amerikanska uttryck har du lärt dig?
Ja-a. Jag har helt ärligt bara lärt mig slang för typ fester, gräs, allt möjligt olagligt hahah (indikerar inte att jag själv röker på nu men :D)

Hur gjorde du för att lära känna alla som du lärt känna?
Bra fråga! Jag är en utåtriktad person som älskar att prata så jag försökte lära känna så många som möjligt på mina kurser, vissa av de presenterade mig till sina vänner så min sociala krets växte väl haha. En del människor har jag lärt känna via football games bara genom att prata med random människor. Det var faktiskt så jag träffade en av mina bästa vänner. Jag har också varit med på XC-laget och gör nu T&F så det är mycket nya ansikten. Så lärde känna amerikanare på det här sättet, sen utbytisarna blev jag bra vän med direkt då vi träffades nästan då vi såklart alla är i samma situation.

Skillnader mellan USA & Finland? Alltså det finns ju så många samtidigt som skillnaden inte är jättestor. Jag har flera utkast skrivna om det här så får publicera dom snart!

Har du resor inbokade för detta år? Ja!

Framtidsplaner/ efter gymnasiet planer? En fråga som gör mig så taggad samtidigt som den ger mig lite ångest. Jag vill ta ett mellanår efter studenten och dra till typ Australien i några månader. Kanske jobba lite där och dra vidare eller hitta en utbildning någonstans jag vill gå. Men jag vill ju resa och jag vill upptäcka så mycket jag kan. Älskar Finland och all min trygghet där men jag kommer aldrig vara en sådan person som håller mig vid min lilla trygghetsbubbla liksom.

Favorit matplatser/cafés i USA?
Dutch bros, K&M drive in i Washougal, Noodles & co, Chick-fil-a..

Skulle du kunna göra ett skillt inlägg om din neighbourhood?
Men jaaa!! Här finns typ världens finaste hus någonsin no joke. Kanske för att dom går på typ två miljoner dollar men :-)

De roligaste/bästa minnena från ditt utbyte härtills? Alltså mina vänner här gör mig så glad varje dag och mina minnen med dom är bäst. Det är små grejer som när vi idag skrattade så vi grät på lunchen eller bilresor med Hannah montana i högtalarna en lördagsnatt påväg till Walmart liksom. Sen alla ställen jag fått se såsom Maui och San diego med min värdfamilj har varit så så roliga. Football-games på hösten, skoldanser, alltså det finns så mycket!!

Vad är det allra bästa? Det bästa med mitt utbytesår är alla fina människor jag är omringad av här, lätt.

Vad saknar du mest? Tror jag svarade på denna fråga i förra inlägget!

Hurdan är skolan jämfört med finlands? Skolan är lättare och påminner mig lite om högstadiet vilket jag älskar för högstadiet var en rolig tid liksom. Mycket school spirit, mera läxor och lärarna vill liksom att du ska klara dina klasser så ribban ligger ganska lågt. Jag har sagt det förr men om du inte tar några AP-classes (universitetsnivå) och har mindre än ett C/D i dina klasser är någonting ganska snett. Jag gör så lite det går och har ändå A:n och B:n. Jag gör alltså alla uppgifter och prov osv. men lägger knappt någon energi på det.

Längtar du hem?
Jag är vid en sådan del av mitt utbyte att jag kan se min hemkomst som både härlig och hemsk. Jag längtar absolut efter att komma hem, det kan jag säga. Jag vill inte vara i Finland just nu och så har jag aldrig känt men det kommer vara skönt att komma hem. Men det kommer vara så otroligt svårt att lämna det jag har här, så jag räknar liksom inte ner dagarna tills mitt flyg lyfter med iver utan snarare ångest. Jag vet hur mycket jag kommer sakna USA och usch vad jag blir ledsen när jag skriver det här men det här kommer alltid vara mitt hem, det kan inte tiotusentals kilometer emellan ta ifrån mig :-)

Tror du att du har förändrats mycket tack vare utbytesåret? Ja!! Man kan inte vara borta så här länge från allt man en gång kallat hem utan att förändras, det är jag helt säker på. With that being said är jag ännu personlighetsmässigt samma gamla Isabella men mitt mindset har liksom ändrats totalt och jag ser på världen på ett helt annat sätt. Clichévarning men det är sant, det känns typ som man lagt på sig nya glasögon och helt plötsligt ser allting annorlunda ut haha!

Likes

Comments

JAG SKA TILL FLORIDA OM TVÅ VECKOR! Några veckor tillbaka frågade Wilma (hennes bild btw) vad jag har för planer inför spring break och jag hade inga, men nu lyfter alltså planet den 2.4 från Portland till Tampa. Jag kommer stanna där en vecka med Wilmas värdfamilj och jag är så himla förväntansfull! Wilma är alltså en av mina bästa kompisar från Finland så det kommer minst sagt bli roligt med en reunion i Florida.

Jag är så himla tacksam att jag fått se så mycket under mitt utbytesår. Jag har ju hela västkusten avprickad + Hawaii och snart Florida. Trodde verkligen aldrig att jag skulle få möjligheten att resa såhär mycket, men jag älskar det. Senare på våren ska jag dessutom till Seattle och då kan jag verkligen känna mig fullbordad med allt jag fått uppleva!

Likes

Comments

Hej på er igen! Hoppas allt är bra med er, med mig är det super. I helgen har jag varit på ett winterhawks-ishockey spel vilket var SÅ roligt, alltså det är nog finsken i mig men ishockey är nog en av de roligaste sporterna att kolla på enligt mig. Portland winterhawks mötte Seattle thunderbirds och båda lagen hade finska spelare vilket helt ärligt gjorde det hundra gånger roligare och kände mig lite stolt ändå att lilla Finland på ett sätt representeras här på andra sidan jorden också. Thunderbirds vann men det gjorde inget, med rätt umgänge var det ändå kul! :-)

Jag har också firat Tomas födelsedag med ett gäng vänner, han är en av mina superbra kompisar här så det var lyckat! Igår var det en regnig måndag som vanligt (det har regnat helt för mycket på sistone, blir så trött på det) och just nu har vi en lite annorlunda vecka så skolan började senare. Efter skolan hade jag track&field träningar där vi har sprungit väldigt mycket på sistone + jag har övat längdhopp. På kvällen for jag med Brittany, Sophie och Madi till pojkarnas fotbollsmatch som dom vann.

Resten av veckan är lite stressig med några prov, flera inlämningar och i helgen ska jag jobba i tolv timmar i Portland på ett event för mitt senior projekt. Imorgon har jag dessutom en jobbintervju i skolan (ja en riktig intervju, vet inte varför jag måste som utbytis men) så ska till skolan 7.55 fastän den börjar 10.15 så det känns ju surt. Men för att avsluta inlägget positivt så har jag nyss bokat bokat flygbiljetter till Florida! Kan ju inte bli mer taggad helt ärligt.

Likes

Comments

Vilka fördomar hade du om amerikaner innan du for till USA? Vilka stämde på de du har träffat och vilka stämde inte? Jag hade väl inte så många fördomar egentligen, tänkte väl mest att folk skulle vara mer vänliga och sociala vilket generellt stämmer in bra!

Hur har du influerats av den amerikanska kulturen? Jag tror nog att jag själv blivit mer hjälpsam och ännu mer utåtriktad faktiskt! Small talk går också utan problem, haha standard stereotypen om USA känner jag.

Vilka amerikanska maträtter är dina favoriter? Grilled cheese sandwich och corndogs!

Vad kommer du sakna mest med USA när du kommer tillbaka? Och vad saknar du mest här hemma? Med USA kommer jag sakna så många saker känner jag.. Människorna, skolan, football-spelen, maten, kulturen även om jag kan störa mig på den ibland. Hela the pacific northwest egentligen, det är så vackert här och jag kommer sakna att köra tio minuter för att komma till världens finaste utsiktplats liksom. Från Finland saknar jag utöver människorna den friheten man har som 17-åring där hemma - här kallas man för ett barn liksom vilket går på mina nerver ibland. Maten haha, min katt, att kunna gå typ överallt & public transportation.

Ångrar du något du gjort under utbytesåret? Nej faktiskt inte.

Lever du/har du levt "the american dream"? Ja det kan man väl säga, min utbytesdröm i alla fall ;-) Klart det inte är drömmigt hela tiden men så är det ju alltid.

Vilka alla ställen har du besökt under utbytet? Hawaii, Kalifornien, Oregon (Portland, Bend, kusten, Pendelton, massa småställen) och såklart Washington (Vancouver, Tacoma, småställen)

Vill du/tänker du flytta till USA i framtiden? Ja och nej. Vill gärna gå på college här vilket är typ omöjligt men vill inte bo här för resten av mitt liv liksom. USA är lite för konservativt för mig och om jag tänker långsiktigt så vill jag gärna att när/om jag får barn någongång att de ska gå i skolan i Finland. Sen skickar jag gärna iväg de på utbyte hit för high school är liksom en najs grej, men Finlands skolsystem vinner.

Saker du blir mest störd på i USA? Två saker: Det finns ingen kommunaltrafik och att folk i min ålder behandlas som barn. På mitt gymnasie i Finland behandlas man som jämlik med läraren och jag vet helt ärligt inte när någon skulle ha kallat mig ett barn senast, man ses snarare som en ung vuxen. Här ska man liksom få ett pass av läraren för att gå på toa :-) Känns rimligt när man nästan är myndig. Sen är hemkomsttider och dylikt en stor grej här, känner flera som ska vara hemma 11 på helger och jag blir ju nästan provocerad eftersom jag är van med mer frihet.

Saker du saknar mest med Finland? Det blir ju nästan motsatsen på svaret i frågan ovanför faktiskt haha.

Vad tycker du och de i din omgivning om Trump? Finns det bra saker med honom enligt er? Jag gillar inte honom och ingen som jag spenderar tid med gör det vilket är skönt, sen finns det såklart vissa människor som gillar honom och ser flera positiva saker i honom vilket jag har svårt att förstå men :-)

Finns det något i USA som du inte ännu fått uppleva som du skulle vilja uppleva? Ja, jag vill gå och hikea mycket mer!


Har du haft crush på någon du träffat i USA? Nej.

Har din uppfattning om USA förändrats sen du kom dit? Hur isåfall? Ja det har den nog! Vet inte riktigt hur dock, tror typ den har blivit bättre.


Likes

Comments