Header

Godmorgon ännu en dag! Och inte vilken dag som helst, utan fettisdagen! Dagen då vi äter en stor fet semla för att sedan fasta fram till påsken, nästan i alla fall. Huruvida jag käkar semla eller ej idag vet jag inte. Skolcafeterian säljer semlor idag och det fanns även för de med intoleranter. Kan ju alltid fråga om de har semlor som är gjorda för människor, inte kalvar 😉. Annat som också händer idag:

Matteprov om mindre än två timmar. Linjära funktioner och andragradsekvationer, lagom nervös.

Jag har träningsvärk från helvetet. Använder musklerna på ett helt annat sätt när jag springer, samt andra muskler, så hela baksidan plus framsidan av vaden gör ont i varje steg jag tar.

Efter skolan ska jag söka sommarjobb på olika matbutiker.Var på ica i Osby igår och det gick jättebra. Ska söka feriepraktik med kommunen också för att vara på den säkra sidan

Försökte tvätta bort en fläck från mina byxor i morse som jag nu märker är kvar, nice!

​What's good for you?

Har redan käkat en semla i år, min första vegansemla!

Och på tal om fika - titta vad jag fick igår!? På invigningen av matsalen bjöds det på prinsessbakelser som jag halvsurt passerade och såg sedan en VEGAN-skylt. Fick glass med chokladsås, blir fan glad att de tänkte på det!

Likes

Comments

Ännu en fördel med att inte äta animalier: det går att variera så mycket mer! En hamburgare är inte bara nermalt djur utan det finns helt plötsligt hundratals olika sätt att göra sin burgare på. Quinoa, kikärtor, substitut, linser, bönor, och det dagens recept innehåller: sötpotatis. Förr åt jag aldrig sötpotatis men nu kan jag lyxa till det då och då som substitut mot vanlig potatis eller för att variera de vanliga rotfrukterna. Och såklart går det även att göra en smarrig burgare på den!

tre stora burgare:

1 normalstor sötpotatis
1/2 gul lök
nästan 1 dl gröna linser
1/2 grillad paprika (sådan inlagd i burk)
1 krm liquid smoke
1 msk kikärtsmjöl
2 msk ströbröd
2 msk havregryn
salt, peppar, spiskummin, smoked paprika

Koka upp vatten och häll i linserna. Skala och skär potatisen i kuber och låt det koka med linserna efter drygt 10 minuter. Sötpotatis tar inte alls lång tid att koka, jämfört med vanlig potatis.

Hacka den gula löken fint. Känn med sticka om potatisen är klar och smaka linserna, det brukar ta ca 20 minuter. Häll av vattnet och lägg potatisen och linserna tillsammans med alla andra ingredienser förutom löken i en matberedare och mixa relativt slät. Jag vill gärna ha lite bitar kvar för att burgaren inte ska bli så geggig, samt att jag gillar lite chunky. Blanda sedan ner löken och smaka av med eventuellt mer kryddor.

Stek burgarna i lite olja tills de får fin stekyta. Jag tycker alltid att de blir godast ju längre de steks, så om du har tid får de gärna ligga kvar ett tag på lite svagare värme.

Till burgaren hade jag guacamole med morötter och palsternackschips. Helt enkelt palsternacka som jag skivat i en mandolin och kört in i ugnen på 150 grader varmluft medan burgaren lagades. Hade ingen olja utan endast flingsalt, och de blev otroligt goda! Skitkrispiga och salta, i en perfekt kombination med den naturligt söta palsternackan.

Likes

Comments

Gooodmorgon!

Segt i morse? Kom faktiskt i säng bra i bra tid igår kväll så jag vaknade pigg och glad. Avslutade dagen med att sätta mig med kalendern och planera den kommande veckan, vilket alltid gör mig otroligt pepp! Idag har vår skolas nya matsal invigning med bandklippning, rundvandring och bakelse (mina förväntningar på det är typ noll eftersom jag med största sannolikhet inte kan äta det). Sedan skolstarten har vi ätit i skolans aula med papptallrikar och plastbestick med mat ditkörd från andra skolor. Men nu har vi en riktig, ny och fräsch matsal med ett av Skånes mest moderna kök. Då borde det väl inte vara så krångligt att laga vegetarisk mat med?

På skolschemat är det matteprov imorgon, engelskatal på torsdag och tyskaläxa till fredag. Inte mer än vanligt, så det kommer nog gå fint. Favorit och jag promenerar på och idag ska mamma ringa till ett par andra veterinärkliniker för att få fler synvinklar och kanske fler sätt att gå vidare. Aldrig fel att ventilera det hela med andra kunniga personer och kanske hitta bättre lösningar för att få en frisk häst igen.

Liten snabb checkup inför veckan, har ni något spännande på tapeten?

Likes

Comments

Söndag kväll och årets sportlov ligger bakom oss (eller har alla kanske inte haft sitt sportlov än?). Även om det känns som att dagarna gått snabbt känns det som en evighet sedan det var söndag. De två första dagarna på lovet var slappedagar, enda gången jag kom utanför huset var när jag åkte till stallet och skolböckerna var det inte tal om att öppna. Men i onsdags åt jag lunch med Tilda och Lydia, i torsdags spenderade jag kvalitetstid med mamma och Ellen och åt återigen lunch ute, i fredags bakade jag och i helgen har vi haft ''stalljour''. Känns som ett bra lov trots allt, med mycket härlig träning efter en lång sjukperiod och mycket god mat.

Vid kvällsfodringen idag blev det nionde gången jag åkte till stallet på två dagar och jag orkade faktiskt inte dra på mig stallkläderna en gång till. Träningstights, raggsockar, fleecekofta och ett par skitiga stallskor gjorde en väldigt snygg outfit-tur att ingen såg mig! Bara hästarna och misarna, fast de dömer inte❤. Tror förresten inte jag visat de söta stallkatterna vi har. Tre stycken gula, har ingen aning vem som är vem eller om de har namn, men de ääälskar att ligga i höpåsarna och på balarna!

Då checkar jag ut för ikväll, dröm sött finisar!

Likes

Comments

Idag tillät vädret äntligen mig att knyta på löparskorna och springa en runda. Antingen har det varit mörkt, kallt eller halt men idag bjöds det till och med på mitt favoritväder när det gäller träning - milt och lätt duggregn. Temperaturen låg på ca 6 plusgrader och jag drog på mig underställ under träningstightsen och en tjockare tröja, vilket blev perfekt. Ni andra som springer, finns det någon bättre känsla än när man har precis lagom med kläder? Passet blev i alla fall 6km i lite backig terräng plus 13st 30*30 intervaller. Har en perfekt cykelväg drygt två kilometer iväg som jag springer mina intervaller på, samt en bra skid/pulkabacke precis bredvid om man känner för backträning. Just intervallträning måste vara topp tre av mina favoritpass eftersom jag för det första alltid får sådan endorfinkick av det, för det andra är det bestämda tider och jag vet att de tar slut och för det tredje har jag aldrig avbrutit ett enda intervallpass. De första rusherna känns bra, sedan känns det långsamt men helt plötsligt har man köttet igenom alltihop.

Eftersom det var första löppasset på länge blev det varken fokus på sträcka eller hastighet, men jag måste säga att jag körde på rätt bra ändå. Steget kändes otroligt lätt, förutom precis efter intervallerna då det är en lååång och seeeg backe upp till löpspåret igen. Men fan heller att jag skulle gå. Med små små steg och ett tjockt pannben så fortsatte jag jogga och fick tillbaka den lätta känslan igen när marken planade ut sig. Avslutade med stretching och min favorit-postworkout mugcake!

Likes

Comments

Helgens sista morgonfodring och utsläpp är gjort och vi var några minuter snabbare än igår. När vi flyttade in kändes 20 hästar och fem fordringar om dagen som världens största projekt, men det är faktiskt inte så farligt. Visst att man inte kan åka någonannanstans och behöver dra på sig stallkläderna fem gånger, men det går rätt så snabbt ändå. Och att få träffa sin pålle så många gånger är det nog ingen ryttare som tackar nej till!

För att kunna vara ifred tränade jag Favorit precis efter utsläppet. Hon fick stå inne och skötte sig väldigt bra i gången trots att alla andra hade gått ut. Vilken skillnad mot då hon inte kunde stå still helt ensam eller med sällskap, och blev mer eller mindre okontaktbar då en häst lämnade stallet. När vi inte kan göra annat än att skritta kan man lägga extra tid på det viktigaste av allt: förtroende och tillit. Hemifrån tog vi med en stor presenning och paraplyer för att miljöträna i ridhuset, vilket gick såååå bra! Började med grunderna att gå, stanna, svänga, backa för att se till att hennes fokus var på mig. Därefter fick hon i lugn och ro bekanta sig med presenningen, som såg ut som världens största höpåse! Hur mycket hon än nosade och drog gömde sig tyvärr inget hö i den 😜.

Helt lugn stod hon när vi vecklade ut den, skakade eller drog och hon kunde utan problem gå över på första försöket. Vilken klippa hon var, verkligen över förväntan! Paraplyerna var inte heller något konstigt, oavsett om de fälldes upp bredvid henne eller uppe på läktaren. Att träna på allt sådanthär är superviktigt och nyttigt både för bandet mellan häst och ryttare, men även för att förbereda inför då man ställs mot liknande situationer.

Likes

Comments

Familjens nya craving: äppelchips!

Mamma och jag testade att skiva äpplen tunt med en mandolin och torka i ung på svag värme. Resultatet var krispiga, söta, fantastiska och samtidigt hälsosamma äppelchips. Perfekt som lördagsgodis eftersom det egentligen bara är ett vanligt äpple man äter, men det är så mycket roligare! Ställ fram det i en fin burk och du har något att nyttigt att ta av när sötsuget kickar in (med risk att de töms farligt snabbt).

Vi tyckte det blev godare att ha lite tjockare skivor, kanske ett par millimeter, men det är helt klart en smaksak. Lättast blir det att skära med en mandolin, men kniv funkar säkert också. Lägg ut alla äppelbitar utan att de ligger omlott på plåtar med bakplåtspapper. Ställ in ugnen på varmluft mellan 80-90 grader och låt plåtarna vara inne i iallafall en timme. De torkar till ytterligare när de svalnat, ta ut någon bit då och då för att smaka. För lite variation kryddade vi några plåtar med kanel och kardemumma och testade även med päron, morot och rödbeta varav alla var en hit.

Likes

Comments

Den indiska maten är lite speciell när det kommer till kryddningen jämfört med vår mat i väst. Mycket smak, hetta, ingefära, gurkmeja, garam masala och kryddor som vi inte brukar använda i matlagning som t.ex kanel och kardemumma. Ofta är man antingen jätteglad i indisk mat eller så gillar man det inte alls, och efter denna rätten måste jag säga att jag diggar det! När jag tänker på indisk mat tänker jag direkt på dahl, kanske eftersom det är en rätt som även smugit sig in i det svenska köket. När jag såg en bild på en fantastisk dahl på facebook var jag bara tvungen att prova!

fyra portioner:

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
25 g ingefära
2 små morötter
1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
3 tomater
1 tsk malen spiskummin
2 msk rapsolja
1 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
3 dl torkade röda linser
6 dl vatten
1 1/2 tsk salt
1 1/2 dl kokosmjölk
färskpressad juice av 1 lime
nymalen svartpeppar

servera med rostade och saltade mandlar, vegansk yoghurt/iMat faiche, koriander (hade bara persilja hemma så körde på det istället), svartpeppar och tomat (som jag uteslöt för det är äääckligt).

Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Skala och tärna morötterna fint. Dela, kärna ur och finhacka chilin och tomaterna (uteslöt dem även här).
Fräs spiskummin i olja i en kastrull 1 minut. Tillsätt den gula löken. Fräs ett par minuter på medelvärme tills den mjuknar. Tillsätt vitlök, ingefära, morötter, chili, garam masala och gurkmeja. Fräs ytterligare några minuter under omrörning.
Skölj linserna väl i kallt vatten.
Rör ner linser och vatten i grönsaksfräset. Krydda med salt. Koka upp och låt koka på svag värme under lock ca 15 minuter. Rör då och då.
Tillsätt tomater och kokosmjölk. Fortsätt koka till en grötliknande konsistens, 5–10 minuter. Späd ev med lite mer vatten om det blir för tjockt.
Smaka av daalen med limejuice, salt och svartpeppar.

Likes

Comments

Min vegoresa började i skolan. Som alternativ till köttkosten serverades det lakto-ovo-vegetariskt och det blev helt plötsligt så enkelt att i alla fall göra lite nytta för djur och natur. Tyvärr hade jag inte så mycket medlidande för de djur jag åt hemma utan fortsatte kosten som vanligt med ägg, mjölk och kött. Min plan var inte från början att bli vegan, det var något jag inte hade tänkt på alls förrän i december. Men nu på några månader har jag faktiskt blivit vegan, nästan. Det enda som håller mig kvar är det som fick mig att börja - skolmaten.

Även om jag tagit steget att bli vegan är det fortfarande bara lakto-ovo-vegetarisk mat som serveras. De första veckorna åt jag som vanligt men tanken på att jag kommer bidra till djurindustrin i två år till kom krypande. Det mesta av maten som serveras vet jag innehåller antingen mjölk eller ägg. Grytor, såser, biffar, quorn, potatismos, gratänger. Såser som man tar själv och sallader med fetaost eller coleslaw har jag slutat ta, men sedan går det inte att undvika längre. Proteinet är det som är problemet. Ofta serveras böngrytor eller gratänger som jag bara kan ana innehåller animalier som trots att jag vill, går det inte att utesluta. För mig som vill gå upp i vikt är proteinet och en fullständig kost otroligt viktig och därför räcker det inte med potatis och sallad.

För att det ska börja serveras kost som inte får mig att må illa kontaktade jag först rektorn. Att det inte redan serverades vegankost blev han förvånad över och skickade mig vidare till serviceschefen på skolan. Som svar fick jag att det inte var upp till skolan vilken mat som serverades utan Hässleholm kommun, och blev dirigerad till en kostansvarig. Hos henne mötte jag ytterligare en vägg eftersom det inte heller var hon som styrde över den alternativa kosten. I kommunen har det tagits ett politiskt beslut, en måltidspolicy, där vegetarisk kost inte är något de tar upp, trots att de tydligen strävar efter klimatsmart och hållbar mat.

Efter att ha skickat in en synpunkt till kommunens politiker kom jag i kontakt en upphandlar som inte heller verkar kunna hjälpa mig vidare. Efter tre mejl till henne har jag ännu inte fått svar på min fråga: vem jag ska vända mig till för att föreslå vegetarisk kost. Gång på gång får jag som svar att det serveras lakto-ovo-vegetarisk mat enligt Måltidspolicyn, men vart fan ska jag vända mig och jag vill ändra på den där måltidspolicyn då!?!? Springer i cirklar och möts utav undanflykter ifrån trångsynta och oupplysta köttisar. Alternativet att acceptera och fortsätta stödja 2000-talets värsta slaveri är enkelt att ta, men något jag inte längre kommer göra. Jag vet att det kommer bli möjligt med vegankost i skolan och jag tänker fan inte ge mig.

Likes

Comments

Ni vet den där känslan när man inte ätit något sockrigt på flera veckor. Sötsuget har försvunnit och det är inget du saknar. Men så får du i dig lite och blir som besatt, det finns inget stopp. Så du slickar rent alla bakskålar som om du inte sett mat på fem dagar, inte en enda milliliter glasyr finns kvar i spritspåsen och fem minuter läggs på att få vispen helt ren.

Ja pappa bad mig baka något till jobbets fredagsfika och sockerkicken slog emot mig som en tsunami. Men som kompensation fick både hunden och hästen sammanlagt 80 minuters promenad och överskottsenergin gick till dagens benpass. Lite halvtrött i musklerna efter onsdagens pass men motivationen och kämparglöden tog mig igenom alla övningar. Mellan träning och stall har jag pluggat matte och läst svenskaromanen vi har i läxa.

Tycker uppdateringen här är halvdålig just nu. Är inne i en mindre inspirationsdipp då jag har massa tankar i huvudet, men som inte vill komma ut i skrift. Ikväll ska jag bara öppna ett dokument, låta fingrarna flöda fritt och se vart det tar mig.

Likes

Comments

Vaknar upp, tog sovmorgon till åtta, kollar ut genom fönstret och det är 5 cm snö utanför. Whattt??? Nog för att det snöade lite igår kväll, men 5 cm snö ville vi ju inte ha! Min efterlängtade springtur får jag nog glömma, det hinner knappast tina till ikväll heller. Favorit lär ju ha styltor som heter duga, så att halka ut på promenad är inte heller superkul. När jag kollar ut genom fönstret är ju det enda positiva hur fruktansvärt vackert det är. Klarblå himmel, gnistrande vitt täcke och solen lyser. Var ute i fem minuter för att fota tills min kamera dog, men fåglarna kvittrade och strålarna värmde. Hunden som älskar snö ska nog få sig en långpromenad medan jag käkar d-vitamin och låtsas att jag är i sälen.

Som jag började med att skriva satte jag inte alarmet förrän vid åtta. De två nästkommande dagarna lär inte innebära sovmorgon eftersom vi har stalltjänst. Fodring klockan halv sju, utsläpp vid nio, lunch vid tolv, insläpp vid halv fem och kvällsfodring efter åtta både lördag och söndag. Lär ju bo i stallet, tur att det bara gäller en helg var tjugonde vecka.

För övrigt är det ju sista dagen på lovet, om man inte räknar med helgen, och det börjar dra ihop sig. Läxorna är påbörjade men absolut inte avklarade. På torsdag ska jag hålla ett 2 minuters tal på engelska, vilket först verkade omöjligt. Men nu känns det som att jag inte kan hålla mig under tidsgränsen... gissa ämnet😜 (veganism of course).

Likes

Comments

2 portioner:

1 msk röd currypasta
1/2 msk tomatpure
1/2 burk kokosmjölk
1/2 grönsaksbuljong
knappt 1/2 chili
lite fryst spenat
2 dl vatten
1/2 dl havregrädde
1/2 medelstor sötpotatis
nästan en burk kokta kikärtor
några buketter blomkål
bambuskott på konservburk
salt
chilipulver om du vill ha mer hetta och curry om du vill ha mer smak

Börja med att skala och skära sötpotatisen i mindre kuber och hacka chilin relativt fint. Fräs currypastan och tomatpuren i lite rapsolja ca 30 sekunder och tillsätt sedan chilin, spenaten, buljongen, vattnet, havregrädden och kokosmjölken. Låt detta småputtra någon minut och släng sedan ner sötpotatisen.

Under tiden sötpotatisen mjuknar förbereder du kikärtorna, bambuskotten och blomkålen. När potatisen är ungefär halvklar låter du det puttra med den sista tiden för att dra åt sig smak.

Smaka av och salta om det behövs. Kokosmjölken grytan är för stark tillsätter du mer kokosmjölk eller socker, och vill du har mer hätta tillsätter du mer chili. Njut sedan av en varm skål med underbar chili! Tyckte sötpotatisen gjorde sig så bra här, tillsammans med bambuskott som jag älskar.


Likes

Comments

Gissa vart jag är på väg klockan åtta på morgonen? Den fina hålan Hässleholm... Hahah jag som bor i en ännu sämre håla kan väl knappast säga något, men vad är så intressant med Hlm att jag åker dit två dagar i rad? Jag hade liksom kunnat vara på väg mot Göteborg Horse Show just nu, men icke. För några månader sedan var jag skitpepp på att åka dit för första gången och gå på mässan, men med Favorits flytt och veterinärbesök glömdes det bort lite. När vi kollade biljetter tidigare i veckan fanns det kvar till idag men har faktiskt inte jättestort sug för att åka dit tyvärr. En lång bilresa och dessutom vet jag inte ens hur mycket jag kan/bör köpa på mässan beroende på vad jag har för häst. Det har ju inte alls blivit som jag velat...

Tillbaka till dagens verkliga planer. Mamma tog ändå ledigt från jobbet för att spendera tid med mig och Ellen, och innan jag visste det bokade jag tid på ungdomsmottagningen. Så de får minsann pallra sig upp och följa med (inte väldigt omtyckt av lillsyrran). Efter det blir det lite klädkollande och en lunch till på Graffiti. Idag testar jag nog något annat än potatisen, även om den var sjukt god.

Stallet behöver jag inte tänka på eftersom vi varannan vecka har en dag då våran box blir mockad och höet packat, och jag lyckades norpa åt mig idag (actually var det den enda dagen kvar). Blåsten håller i sig så att höet flyger iväg så fort man lägger ut det men Favorit verkade inte allt för brydd över det igår. På fredag blir det nog en längre promenad i skogen för att göra av med lite energi och vidga våra vyer.

Likes

Comments

Första gången jag kommit utanför huset om man inte räknar turerna till stallet. Eftersom jag är introvert har jag inget behov av att träffa andra människor så som extroverta har. Trivs lika bra i min egen bubbla med att fota, träna och googla, samtidigt som jag älskar att umgås med de jag gillar. Helt isolerad vill jag inte bli liksom, även om jag inte är den mest sociala.

För att ha eftermiddagen fri åkte jag till stallet vid halv tio och tränade lite horsemanship med Favoriten. Vi hade ridhuset för oss själva så jag drog fram lite läskiga saker och miljötränade. Så väldigt brydd kan man inte säga att hon var över varken pilatesboll eller den blå grejen på bilden.

Var hemma igen halv tolv, och mitt tåg mot Hässleholm avgick 12.01. Lite stressigt att hinna duscha, sminka mig och klä på mig på 20 minuter men jag hann! Att tåget väntade på perrongen och jag fick springa för att hinna med så plånboken glömdes i moppen behöver vi ju inte ta upp...
Tillsammans med Tilda och Lydia blev det lunch på graffiti som faktiskt har börjat med veganskt. Kombinerade en bakad potatis med den veganska wrapen så jag fick ett berg av hummus, dressing, sallad och avokado. Riktigt gott! Därefter kikade vi lite på kicks och glitter innan det blev en kaffe på espresso. Ja ni läste rätt - kaffe. En caramel latte med havregrädde som faktiskt var väldigt god (det vill säga inte jättemycket kaffesmak). Drygt en timme spenderades åt allt från gamla, fula bilder till diskussioner om livet efter döden.

Antingen ger jag mig ut i blåst och regn på årets första löptur eller så åker pappa och jag och övningskör. I så fall får det troligtvis bli ett pass hemma istället och löpningen får vänta till en annan dag. Har knappt knutit på mig springskorna sedan november, men har blivit så sugen igen! Känns som att jag blivit mycket mer mentalt starkare nu än förr, men hur tjockt mitt pannben är efter 7km utan löpträning på 3 månader vet jag inte.

Likes

Comments

Fiender, förälskade, ångest, vänner eller låtsas ni inte om varandra? Oavsett vad du har för förhållande med din kropp är det din kropp och du är fast med den för resten av ditt liv. Det finns nog inte någon människa som aldrig någonsin varit onöjd över sin kropp. Vissa dagar kan jag nästan äcklas över min egen existens, medan jag de flesta dagar går rakryggad och känner mig så jäkla snygg. I slutet av dagen är det endast dina egna åsikter som räknas och det är bara du som har något att säga till om vad gäller ditt utseende.

Men måste man älska sin kropp? Och är det bara tillåtet för överviktiga att visa att de älskar sina kroppar, stolt visa upp den bulliga magen och celluliterna på låren? För herregud om en smal person skulle säga att hon älskade sitt thigh gap. För samtidigt som det är en stor hets kring att vara smal, är det på något sätt fult att vara naturligt smal. En stor anledning till att jag inte vill vara smal är för att andra inte ska tro att jag faller för idealet. Att min strävan är att vara modellsmal för att ''passa in''.

Jag har sedan jag varit liten känt mig lite stor. I grundskolan var jag alltid längst av tjejerna och hade inte generna som tillät mig att käka nutella, oboy och pizza varje dag som vissa andra. Tjock eller överviktig var jag inte, även om min självbild ibland kunde tycka det, men jag har aldrig varit smal. Förrän nu då. För jag är inte stor längre, långt ifrån. Snarare så att jag funderar på om min kropp är naturligt smal eftersom jag inte verkar kunna gå upp i vikt. För vi alla föds med olika kroppstyper, olika ställen att lagra fett på, olika lätt att bygga muskler. Kanske måste jag acceptera att jag är smal, precis som en grövre person måste förstå att hen inte behöver gå ner i vikt. Vi är alla fina som vi är och det är det som är så himla häftigt, att vi alla är så fina på så olika sätt.

Träningen och yogan har hjälpt mig otroligt mycket att tycka om och uppskatta min kropp. När jag kör leg extension älskar jag att se hur musklernas konturer på framsida lår blir skarpa och när jag avslutar med tre extra reps trots skakande ben fylls jag av en så härlig utmattning. Eller när jag tränar yoga utan tröja och fettet på magen blir små valkar så känner jag att det är okej för det blir så för alla. De är liksom mina kompisar, precis som mina långa fötter och taniga rygg. Kanske inte alltid bästisar men om vi är fast tillsammans för evigt kan vi väl i alla fall acceptera varandra.

Dessa två bilderna har jag i min telefon för att få positiva tankar när min självbild blir skev.

Likes

Comments

Phu, det var länge sedan vi hade ett insläpp. Att det dessutom innefattade 20 hästar är nog första gången. I förra stallet hade vi lyxen att inte behöva varken ta ut eller in hästarna, och stallet innan det var vi ca 10 hästar. Inte nog med att vi för det första inte hade 100% koll på vilken häst som är vilken (det går två helbröder i samma hage, kan säga att de är väääldigt lika), och för det andra visste vi inte heller riktigt vilken ordning de brukar bli tagna i. För det tredje så har det även blåst hela dagen och alla hästarna var på tårna tack vare det. Men till slut var alla inne och det verkar vara rätt häst i rätt box.

Min to-do-list är nästan helt avbockad. Jag har dammtorkat, dammsugit, lagat mat, varit i stallet, tränat och snart även pluggat matte. Favorit var lite halvt vild i förmiddags då hon hästarna bredvid lämnade hagen. För att hon inte ska belasta sitt ben med tvära vändningar och stresspring hämtade jag henne och var väldigt glad att kedjan var i! På vägen in går man förbi stora metallportar som tack vare blåsten smällde. Favorit visade upp hela registret av dans- och cirkuskonster, men lugnade sig när hon fick komma in i boxen.


Likes

Comments

Godmorgon!

Allting blev lite i samma färgskala denna morgon, men vad gör det när det var svingott?! Lyckades få till en riktigt krispig yta på gröten, äppelkompotten var härligt len och lagom kanelig och de stekta äpplena satte pricken över i:et. Första gången jag gör äppelkompott, men absolut inte sista. Otroligt enkelt och söt tack vare naturlig sötma från äpplena.

1 portion baked oats:

mängden havregryn man brukar göra sin gröt på, i mitt fall mellan 1 och 1,5 dl
1/2 msk linfrön
1 tsk chiafrön
1 krm kardemumma
(minst) 1 tsk kanel
2 krm bakpulver
1 krm salt
2 dl vätska, jag tog en halv dl mandelmjölk och resten vatten

Sätt ugnen på 200 grader C. Rör ihop alla ingredienser till gröten och häll i en ugnssäker form och grädda i övre delen av ugnen 10-15 minuter. Känn av med sticka att gröten blivit fast och sätt sedan på grilleffekten resten av tiden.

stekta äpplen och äppelkompott:

1 äpple
kanel
kokosolja att steka i
vatten

Ni ser ju på ingredienserna att detta inte kommer bli något svårt. Jag använda halva äpplet för att steka och halva till kompotten. Skiva så många bitar du vill steka och tärna resten. I en kastrull lägger du de tärnade äpplena och fyller på med vatten så att det täcker. Ta gärna lite mer vatten, märkte att det som blev över var skitgott att hälla i ett glas och sedan ringla över gröten, eller bara dricka som det är. Tillsätt så mycket kanel du vill och koka upp. Sänk värmen och låt småputtra i ca 10 min. När äpplena blivit relativt mjuka mosar du dem med gaffel eller potatisstöt och häller det överblivna vattnet i ett glas.

I en stekpanna smälter du lite kokosolja och lägger i äppelskivorna. Pudra kanel, vänd dem och pudra andra sidan. Stek tills kanelen fäster och äpplet har blivit lite segare.

Likes

Comments

Idag har vädret inte varit roligt. Eller så länge man legat i sängen är det ständiga smattret mot fönsterrutan mysigt, men när man ska klafsa i en lerig hage är det mindre kul. Stackars Favorit står mer eller mindre med lera upp till kotan och detta regnet gör det inget bättre. Trots att hon blir lika smutsig direkt när hon kommer ut igen fick hon sig en ordentlig ryktning och ett nytt, torrt täcke. Hon var inte på något direkt kelhumör idag utan ville hålla koll på allt som hände utanför stallet, men stod snällt still ändå.

Precis innan det blev mörkt trotsade jag regnet med en powerwalk tillsammans med lilla vovven. En halvtimmes prommis och 45 poweryoga fick bli dagens träning (kanske hinner stå lite på huvudet med innan kvällen sista mål ska ner). Sökte på ''sweaty yoga'' på youtube och hittade ett väldigt bra pass som brände ordentligt emellanåt. Imorgon blir det styrketräning igen, ett lättare armpass. Har inte haft ont i halsen eller hostat alls idag plus att min näsa slutat rinna, så jag är så gott som friskförklarad.

Ikväll MÅSTE jag rensa min telefon och uppdatera den. Kan inte öppna mitt galleri och systemet varnar för att vissa funktioner slutar fungera pga dåligt med utrymme. Så tråkigt att göra, men allt är inte kul här i livet!

Dagens mellis var bananplättar med lite chokladgrädde. Hälften toppades med jordnötssmör och hälften med min nya favorit: ett tunt lager tahini och flingsalt.

Likes

Comments

Jag har alltid varit en fegisen som aldrig vågat stå på händer mot väggen under gymnastiklektionerna i skolan. Knappt att jag vågade gå upp med fötterna, och absolut inte ta sats och liksom sparka mig upp.

Ett mål för 2017 är att kunna stå på händer, huvud och gå ner i brygga utan vägg. Huvudet klarade jag på andra försöket utan att riktigt fatta att jag gjorde det och nu tar jag varenda chans jag får att stå på huvudet. För att klara det på händer känns det som att jag behöver bygga upp mer styrka först, som ni ser är mina armar inte de grövsta.

Jag börjar alltid med att hitta styrkan i armarna och att min bål är ordentligt spänd. Axlarna ska dras ifrån öronen och jag ska lyfta mig själv uppåt utan att tappa kontakten med golvet.

Sedan sätter jag huvudet i golvet, händerna knutna bakom huvudet och lyfter knäna från golvet.. Börja promenera fötterna mot ansiktet så känner du hur överkroppen rätas upp och ryggraden hamnar i linje.

Jag tyckte det var lättare att ha ena benet böjt när jag lyfte det för att få mer vikt bakåt. Börja putta ifrån lätt med foten i marken.

Helt plötsligt kände jag väggen bakom mig, utan att jag fattat att jag stod rakt upp, skithäftigt!

När du känner att du har balans flyttar du fötterna ifrån väggen och står några sekunder i taget helt fritt. Hellre att du går tillbaka än att utmana ödet och trilla.

Tänk på att spänna bålen ordentligt, tänk navel mot ryggrad. Så håller du balansen samt genom att parera med armarna som ligger längs med golvet.

För att börja bygga styrka och uthållighet i överkroppen står jag t.ex såhär.

Likes

Comments

Godmorgon!

Jag är inte i skolan just nu, utan hemma och njuter över att jag har lov. Det gör jag genom att gå upp klockan sju och stå på huvudet lite innan frukost, tror jag har något fel i skallen 😜. Nej men det är ju en riktigt härlig känsla att hitta sådan balans och att klara något nytt. Nästa mål är såklart att komma ut ifrån väggen och även klara att stå på händer.

Veckan har inga fasta planer ännu men att träffa @jacqulinecarlstrom , ta en fika med klasskompisarna och åka till ett shoppingcenter hade jag i alla fall velat hinna med. Lite plugg ska också göras, speciellt matte eftersom vi redan på tisdag efter lovet har prov. Nu när jag äntligen nästan är frisk vill jag kötta igång med träningen igen. I två veckor har jag vilat med endast lättare yoga och det spritter i hela kroppen. Såklart kommer en hel vecka hemma också betyda massor av matlagning, något jag inte är direkt ledsen över.

Hoppas er vecka börjar bra, lov eller ej ❤

Likes

Comments