Header

Hej på er! ❤

Under mitt blogguppehåll har suget kommit tillbaka och kameran börjar bli full. Dock vill jag inte fortsätta på denna bloggadressen utan har startat en ny :@delah :D. Hoppas att ni vill kika in och att det faller er i smaken.

Ses där!

Liten sneakpeak på vad som kommer upp senare idag!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

En sak har jag insett idag - våfflor är sååå underskattade! Liksom varför äter man inte våfflor typ hela tiden, det går ju att göra allt!? Traditionella frasvåfflor med sylt och grädde, proteinvåfflor, våffeltårta, nyttigare fullkornsvåfflor, påfflor, mackor i våffeljärn, matvåfflor och grönsaksvåfflor. Man behöver inte ens göra ett vanligt våffelrecept, bara det gräddas i ett våffeljärn. Ska minsann testa att göra grötvåfflor med!!

Dagens kvällsmat blev som ni ser på bilderna grönsaksvåfflor med spenat och morot, tillsammans med en massa goda röror. Som vanligt helt freestyle utan att veta om det skulle gå att äta, men toppbetyg från resten av familjen visar att jag lyckades. Under tiden som jag pysslade med smeten stod mamma för de goda rörorna, och jag måste säga redan nu att dadlar med rödlök var en fantastiskt bra kombination och äpple tillsammans med soltorkade tomater gifte sig oväntat bra! Utöver det hade vi oumph, guacamole, hummus och stekt svamp med squash, aubergine och lök.

5-6 våfflor (tre portioner):

2 finrivna morötter
ca 2 dl tinad spenat
4 dl vatten
2 dl grahamsmjöl
1-2 dl ströbröd
1/2 dl potatismjöl
salt och peppar

Tina spenaten och krama ur vätskan. Ifall det var hel spenat hacka den och lägg sedan i en bunke tillsammans med 2 st finrivna morötter. Häll i ungefär hälften av vattnet mjölet, 1 dl ströbröd och potatismjöl. Blanda runt och tillsätt sedan resten beroende på hur lös smeten blir. Den är inte alls rinnig som en vanlig våffelsmet men inte lika fast som biffsmet. Krydda med salt och peppar och låt sedan den stå i ca en kvart.

Värm våffeljärnet och ta rikligt med margarin på plattorna innan du sprider ut smeten över ytan. Grädda sedan i ca 3-5 minuter, men se till att de har ordentligt med färg. Är de inte riktigt klara blir de bara mjuka och dallriga.

Havrefaiche-röra med äpple och soltorkade tomater:

Tärna ett äpple och hacka några soltorkade tomater fint. Vi använde sådana som inte legat i olja men de var otroligt saftiga ändå. Blanda med havrefraiche och så är det klart!

Dadlar med rödlök:

Hacka rödlök fintfint och blanda med ett par dadlar tills det blir en riktigt gojjig konsistens. Skitgott att ha ett tunt lager på våfflan under de andra tillbehören.

Likes

Comments

Godmorgon på en väldigt härlig dag!

  • Vaknade med över åtta timmars sömn i kroppen.
  • Solen skiner och fåglarna kvittrar.
  • Innan klockan blev åtta hade jag städat och dammtorkat mitt rum.
  • Våffeldagen betyder såklart våffelfrukost


Snacka om att börja dagen på plus - me love! Slängde ihop lite våfflor till frukost för att fira våffeldagen. Såklart inte någon köpt kejsarvåffelpulver, utan egna med mjöl, kolsyrat vatten och mjölk. Frasiga och goda, serverade med frukt, alpros grädde och sylt.

Med lite smink i ansiktet och kläder på kroppen är jag redo för att åka med familjen till Älmhult. Vi ska kolla runt lite i stan och käka lunch antingen på Ikea eller på ett vegancafé som kanske hade öppnat. Efter det ska jag till stallet och istället för att skritta blir det miljöträning. Jag och några andra har bokat ena ridhuset för att dra fram presenningar, påsar, tunnor och paraplyer. Vi får väl se om Favorit som inte visat något större intresse för vare sig det ena eller det andra tidigare tänder till idag.

Likes

Comments

Vår i luften kräver definitivt vår i lurarna. Lite nya och halvgamla låtar som alltid får mig på bra humör. Ni har väl inte missat Zaras nya album? Är totalkär i Only You, den går seriöst på endless repeat, och att försöka vara sur med Lush Life i lurarna är omöjligt. Lite svenskt när det är som bäst (särskilt när en låt heter Isabel) och så Adele såklart.

Likes

Comments

Hej finisar!

Hur härligt är det inte med lite vårväder?! Idag är det faktiskt varmt (i solen), på riktigt. Inte bara att strålarna värmer ansiktet utan att det faktiskt är behagligt att gå ute utan vinterjacka, halsduk och vantar. Enligt väderappen visar resten av veckan också glada solar blandat med lite molnslöjor. Och ingen snö eller regn tack och lov!

För att toppa mitt humör idag var sista lektionen inställd och slutade därför tio i två. Med en helt timme extra tid gav jag mig ut på årets första backintervaller. Intervallpass måste nog vara en av mina favoriter - jobbiga som fan men helt plötsligt är allt avklarat och resten av dagen är kroppen full av endorfiner. Dagens upplägg såg ut såhär:

2km jogging som uppvärmning, ca 10 minuter.

Upp och ner för hela backen 3 gånger. Snabbt går det inte, speciellt inte de sista 15 metrarna, men joggade hela vägen alla gånger.

Nedanför backen gjorde jag 16 utfallssteg och sedan 10 squathopp innan jag sprang uppför ca en tredjedel av backen, 20 sekunder, så snabbt jag orkade. Joggade ner och gjorde om två gånger.

Ställde in 20x10 intervaller och joggade 20 sekunder upp, 10 sekunder ner, 20 upp osv. När jag kommit upp på toppen gjorde jag tvärt om; 20 sekunder ner och 10 upp och när jag var nere igen sprang jag intervallerna upp en sista gång.

På de två kilometerna hem stannade jag tre gånger och gjorde 50 benböjspulser. Kan säga att de sista 10 känns det som att låren brinner! Stack även inom utegymmet och körde lite marklyft innan jag fortsatte hem, stretchade och käkade post workout.

Efter det körde jag till stallet och skrittade Favorit. Fram till återbesöket ska hon skrittas 30-45 min uppsuttet och även trava några minuter dagarna innan. Hon har faktiskt skött sig bra, även om mamma och pappa vill vara med när jag rider ifall hon skulle få för sig något. Som avslutning skrittade vi en liten sväng i skogen för omväxlingens skull.

Morgonens smoothie matchade också dagens väder, gul och fin. Apelsin, mango, frysta ärtor, havregryn, och kokosmjölk toppat med mer kokos, chia, goji och kiwi.

Likes

Comments

Med tanke på att jag gått helt MIA sedan vi rullade mot veterinärkliniken för en vecka sedan kan man tro att antingen jag, Favorit eller båda avlidit. Så är dock inte fallet, både hon och jag håller sig envist kvar. Helt frisk är hon dock inte även om veterinärbesöket inte blev som vi trodde. If we take it from the top:

Vi åkte in för att få en till bedömning på hennes gaffelbandsskada och kanske få andra alternativ på rehabilitering och hurvida hon kommer bli återställd. Som vanligt börjar vi med att springa, göra böjprov och longera. Gissa hur förvånade vi blev när hästen haltar väldigt markant på båda frambenen?! Något hon aldrig gjort innan men nu var det otroligt tydligt att hon hade ont. Med bedövning lokaliserades det till framknäna och vänster kota, som också röntgades och ultraljudades. Mamma och jag har en liten tanke om att hennes förra hage är orsaken till detta. I stort sett varenda kvadratmeter var upptrampad lera som sög fast hennes hovar. Varje steg drogs hennes ben nedåt vilket måste varit extremt påfrestande för lederna.

Positiva nyheter är ju att gaffelbandet och SI-leden känns väldigt bra! Om det nu fanns en gaffelbandsskada från första början så att säga... Det är tydligen så att några få hästar har ett ''hack'' i gaffelbandet, som ett extra band på grund av hur urhästarnas anatomi såg ut. Det är helt enkelt bara en anatomisk variation som inte påverkar hästen på något sätt, men är väldigt ovanligt och lätt att förväxla med en skada. Däremot tror jag absolut att förra veterinärens behandling har gjort nytta eftersom hon då markerade på böjprov och nu känns bättre. Men att stå i ett halvår för att läka en skada som inte existerar känns lite onödigt.

På röntgen såg vi även en liiiiten lös benbit i vänster framkota, som vi vetat om sedan tidigare. Det kan vara så att det är den som nu stör henne och i så fall måste den ut. Men svarar hon på behandlingen är den troligtvis inte i vägen och behöver inte opereras. Båda framknäna och kotan sprutades med korttidsverkande kortisol och något annat (tror det var lite antiinflammatoriskt, men låter det vara osagt). Efter två veckor ska vi tillbaka (nästa torsdag) och då hoppas vi verkligen på att hon är bättre! 

En liten ''rolig'' grej som hände, eller det var inte alls roligt faktiskt nu när jag tänker efter, bara en väldigt snopen och chockartad grej. Brems har funkat bra de gånger då vi behöver spruta henne i benen, både här och på vår vanliga veterinärklinik. Så när hon skulle få kortisolet snurrade vi dit den som vanligt, medan det inte alls blev som vanligt för Favorit. Det lugnande hon hade fått när vi skulle röntga var fortfarande kvar i kroppen (det hade kanske gått en timme), och brems på det blev för mycket. Hästen faller, med helt raka ben, på sidan och landar med en smäll på golvet. Alltså liksom verkligen bara pang, bom ner. Hon lägger inte sig, viker inte benen, utan faller bara ''handlöst'' på sidan. 
​''Ja det är bara att avliva henne för nu krossade hon hela bäckenet,'' tänkte jag direkt. Alla i rummet, inte minst Favorit blev verkligen chockade. Det var som att hon blev helt förlamad, även när hon försökte ställa sig igen var det knappt så hon kunde styra sina ben. Tack och lov är hästarna vana vid sin egen kroppsvikt och hon stod sedan lugn och fint utan brems när hon fick behandlingen.

Så smidigt att kunna låta henne gå in i en box medan vi väntade på att bedövningarna skulle verka!

Likes

Comments

Godmorgon!
Två timmar sedan mitt larm ringde och nu har vi kommit halvvägs till veterinären. Favorit var så duktig i stallet i morse, lugn och mysig medan jag borstade av henne. Det mesta var packat sedan igår kväll så vi var snabbt inpackade i släp och bil. I Skåne är det klass 1 varning för blåst vilket känns i släpet! Så lätt att det drar tag i släpet och vinglar till, plus att Favorit blir extra orolig, så mamma håller extra hårt i ratten!

Jag är väldigt trött så tar nog och blundar resten av resan. Känns som det kan bli en lång dag eftersom jag utöver veterinärbesöket ska hinna rida två andra hästar, plugga och upp imorgon igen. Hoppas man får någon anledning till att bli glad i alla fall...

Likes

Comments

''Att äta veganskt och hälsosamt är sååå komplicerat'' Yeah right! Denna tallriken slängde jag ihop på 15 minuter och är nästan idiotsäker. Koka upp vatten, tillaga quinoa och röda linser tillsammans i 13 minuter, stek rödbetor, tofu och broccoli, förväll sojabönor och släng sedan upp allt på en tallrik med en näve blandsallad, morot och en slev hummus. Toppa med en dressing, kan verkligen rekommendera denna siracha mayon för alla som gillar lite spice! Först tyckte jag den var väldigt stark men nu är det nästan beroendeframkallande! Skitgott för att ge en sallad mer hetta eller att blanda i ketchupen, är så glad att jag hittade den!

Likes

Comments

Hur ofta har vi inte hört hur bra djuren har det på alla bondgårdar i Sverige? Att det är ett drömliv att få växa upp på en mjölkfarm, mjuka bäddar, stora hagar och bönder som älskar att kela med djuren. Strikta djurskyddslagar som värnar för djurens bästa och ser till att ingen individ ska fara illa. När det är dags för slakt ska detta ske på ett humant sätt och innebära så lite lidande som möjligt.

Jo visst. Alla bilder i detta inlägget är från svenska gårdar, vilket visar att Sverige är inte bättre än något annat land och att vi blir lurade till det är helt absurt. Vill varna för starka bilder ifall ni är känsliga, men om ni inte ens kan titta på vad ni äter, varför stödjer ni då industrin?

Suggorna är inget mer grismaskiner som föder så många ungar att det blir en fara för både henne och kultingarna. I varje kull dör i genomsnitt två ungar inom de närmsta veckorna, och många fler innan de skickas till slakt. I fem veckor får mamman behålla kultingarna innan de placeras i boxar för växande grisar till slakt, medan vilda grisar har sina kultingar kvar i sjutton veckor.

Under tiden som slaktgrisarna växer är de placerade i grupper om 10 på en yta på 9 kvadratmeter. Detta resulterar som ni säkert kan förstå i tristess och understimulans och bråk. Många grisar får sina svansar och öron avbitna på grund av att de saknar sitt naturliga beteende att böka. Snälla ta er några minuter och titta på videon nedan, så mycket hjärtskärande fakta på kort tid.

16 hönor trängs i en bur, inredd med värppinne och nätgolv. Detta ger varje höna mindre yta än ett A4 ark, och de kan knappt fälla ut sina vingar. En vild höna lägger omkring 15 ägg om året, medan en höna i industrin lägger 330 ägg tack vare genetisk modifiering och ljus som får de att tro att dagarna är längre för att värpa mer ägg. Detta är otroligt påfrestande och leder till sjukdomar, aggressivitet, och skador.

''Men jag köper bara ägg från frigående höns''. Tror du att hönorna tackar dig? Frigående höns är inte i närheten av fria, vi tog bara bort burarna men behöll de hemska förhållandena.

Den humana slakten går till så att de hängs upp och ner, fullt medvetna för att doppas i ett strömförande vattenbad för att vara bedövade då de får halsen uppskuren och dör på grund av blodsförlust.

För att inte tala om alla miljontals kycklingar som föds upp för vårat ''klimatsmarta och hälsosamma kött''. I snitt dödas två kycklingar i sekunden, utöver det är det hundra tusentals som dör på gårdarna och under transporterna. I stort sätt alla tuppkycklingar som kläcks sorteras direkt ut och mals levande ner i en kvarn till djurfoder eftersom det inte är lönsamt nog att föda upp dem.

Men mjölkkossorna, de måste ju ha ett härligt liv? Springa ute på gröna ängar som de gör på bregottreklamen och de älskar ju att bli mjölkade. En mjölkko får spendera 90% av sitt liv inomhus, antingen fastbunden eller på lösdrift under lika underbara förhållanden som grisarna och hönsen. Efter 5 år börjar hennes kropp ge efter och producerar inte lika mycket mjölk och skickas därför på slakt.

Och newsflash till er, kon producerar inte magiskt mjölk till människor. 350 000 kor blir årligen våldtagna och får deras kalvar stulna direkt efter födseln så de kan pumpas på mjölk tills det är dags att börja om proceduren. Kalvarna växer upp i små, separata boxar och blir antingen mjölkkor eller skickas till slakt.

Bra länkar till dig som vill veta mer eller som inte alls tror mig:

http://djurfabriken.se/

https://www.djurensratt.se/djur-i-livsmedelsindustrin

Likes

Comments

Happy monday!

Nu laddar vi om inför en ny vecka och jag hoppas att ni alla fått en bra start. Att kolla igenom provschemat och inlämningsdatum och se att det i stort sätt ekar tomt i tre veckor framöver är kärlek! Det bästa med att ha många prov på en vecka är att kunna gå hem på fredagen och inte behöva ta hem några böcker eftersom allt början om från början. Istället för att ha prov varje vecka, fast det finns ju fördelar med det också.

Hur som helst är jag glad över en lugn vecka, då kan jag fokusera på annat. Igår skrev jag ju att vi skulle till veterinären på onsdag men veckan bjuder på mycket mer häst än så. En tjej i stallet är iväg denna veckan och frågade ifall jag ville rida en av hennes hästar under tiden, och ni tror väl inte att jag tackade nej till att rida? Över en månad sedan jag red ordentligt om man inte räknar med de två senaste gångerna då Favorit bara stått på bakbenen. Sen är det faktiskt inte en häst, utan en d-ponny, och det var inte heller igår jag red ponny. Hahah eller nu blev det faktiskt bokstavligt talat för jag skrittade honom lite igår, men förutom det var det väääldigt länge sedan.

Ser så mycket fram emot att få rida i en vecka, och hoppas såklart på positiva besked för Favoriten. För det jag allra helst vill göra är att rida Favorit.

Likes

Comments


Nomnomnom! Snacka om minsta möjliga ansträngning för en så god rätt, perfekt då du vill spendera minsta möjliga tid i köket. Och hur praktisk är den inte att ta med sig heller? Klarar sig ett par dagar i kylen så om du inte känner för att käka upp allt på en gång gör det några smarriga matlådor framöver.

1 sats, ca 3-4 portioner

2 dl ärtor
knappt 1/2 dl rapsolja
3/4 dl solrosfrön
5-10 skivor inlagd smörgåsgurka
liten klyfta vitlök
citronsaft/limesaft
persilja, basilika och oregano efter smak
ev vatten

Börja med att koka ärtorna ifall de är frusna. Mixa solrosfröna fint och häll sedan i resten av ingredienserna förutom vattnet och mixa så slät du vill ha den. Vill du få en lite krämigare och rinnigare konsistens kan du tillsätta lite vatten i taget. Smaka av med salt och peppar.

Till det kokade jag bara linspasta och käkade allt med sked ❤

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Något jag helt missat att nämna för er är att vi ska till veterinären igen på onsdag. Från början var det inte helt faststället, och veckan har som ni vet varit fullspäckad, men nu tänkte jag skriva av mig lite!

Jo det är snart fyra veckor sedan vi var hos veterinären första gången, och efter fyra veckor skulle vi in på det första efterbesöket. Dock blir det inte till samma klinik som förra gången utan vi ska åka till en ny. Genom att få fler ögon och synvinklar på hennes skada kanske vi hittar nya lösningar eller orsaker. Vi är absolt inte onöjda med hjälpen vi fick på förra kliniken, utan vill helt enkelt bara få andra veterinärers kunskap och på så sätt kanske hitta andra saker och få fler alternativ.

Tidpunkten blev perfekt eftersom jag har studiedag och inte behöver ta ledigt. Resan dit tror jag är lite längre, för er som vet var Ängelholm ligger - dit ska vi. Det är Jonas Tornells veterinärklinik vi ska till men eftersom han inte tar emot nya kunder är det Johan Lenz som ska kolla på henne. Johan har arbetat där i två år och jag har hört väldigt mycket bra om kliniken överlag, så hoppas att besöket är värt det.

Lite nervös är jag såklart. Både över det faktum att vi kanske hittar andra skador eller att hon blir utdömd, men även för att det är en helt ny klinik som vi aldrig varit på. Jag har ingen aning över hur Favorit kommer att reagera på miljön, hon kan ju vara lite speciell, även på ställen hon har stått på i månader. Förhoppningsvis sköter hon sig och besöket behöver inte ta åtta timmar denna gången.

Som tiden flyger förbi...

Likes

Comments

Hur härligt väder har det inte varit idag?! Solen har skinit nonstop och det har inte synts ett moln, våren är verkligen på väg! Det tråkiga med våren är ju dock att det ena dagen kan vara väder som idag, och så vaknar man typ upp till snö nästa. Men det är bara att njuta så länge det varar och vara ute så mycket som möjligt. Favorit fick gå utan täcke hela eftermiddagen och sola sig, kom precis hem efter att ha lagt på täcket igen. I förmiddags var jag där och mockade och gick på promenad. Dock var det inte jättehärligt eftersom jag hela morgonen hade ont i magen och huvudet. Energin är verkligen i botten, kanske en effekt från den hektiska veckan som varit. När jag kom hem och skulle laga lunch fick jag gå och lägga mig på mattan eftersom jag 1: inte orkade stå medan riset kokade och 2: jag orkade inte ta av mig ridkläderna så jag kunde inte ligga i soffan. Dessutom hade vi inget jasminris heller, bristningsgränsen var nära!

Halva idrottsuppgiften har blivit skriven men annars har det inte hänt så mycket i verkstaden idag. Ska ta ett race innan kvällsmaten och plocka i ordning och bädda rent, även om jag bara vill fortsätta ligga ner. Pissedag

Likes

Comments

Godmorgon på er!

Så här såg min frulle ut för en vecka sedan: hemmagjord ost med svartvinbärsmarmelad på ett rostat surdegsbröd. Faaaaantastiskt gott! Osten är något jag varit sugen på att testa superlänge (köpte cashewnötterna för typ en månad sedan) och när mitt agar-pulver äntligen kom ställde jag mig klockan tio en fredagskväll och gjorde ost. Proceduren är faktiskt relativt simpel och den konstigaste ingrediensen är agarpulvret som bara finns ett klick iväg. Annars hade jag allting hemma så det var bara att tuta och köra! Receptet hittade jag här, och så freestylade jag såklart lite vilket resulterade i en asgod mjukost.

1 ost, ca 10 cm i diameter och 8 cm hög

1 dl cashewnötter
0,5 tsk lökpulver (funkar fint utan, hade inget)
0,5 dl b-jäst
0,5 tsk salt
1 krm gurkmeja
0,75 dl rivna morötter
3 dl vatten
1 msk citronjuice
1 msk agar-agar pulver

Mixa cashewnötter, lökpulver, b-jäst, salt och gurkmeja i en matberedare eller mixer. Lägg morötterna i en kastrull med vatten och koka upp och låt sjuda i 10 min. Tillsätt därefter agar-agar och låt sjuda ytterligare ett par minuter. Mixa sedan vätskan med citron och den torra nötblandningen. När du slutar värma ostsmeten börjar den stelna och du får därför vara lite halvsnabb. Vill du smaksätta osten gör du det nu och mixar innan du häller den i din form. Rekommenderar en gammal plastburk i ''rörlig'' plast. Låt svalna 1-2 h innan du vänder ut osten och tar dig ett smakprov. I kylskåp klarar den sig drygt en vecka, men inte säkert den får vara kvar så länge...

Att det även blev en bredbar mjukost var helt och hållet en slump. Ville både ha en naturell och en smaksatt ost, så hällde majoriteten av smeten i min plastburk och tillsatte sedan 2 soltorkade tomater till det som var kvar och fortsatte mixa. Vid detta laget hade den redan börjat stelna och eftersom jag mixade den ''förstörde'' jag strukturen. Den stelnade inte alls på samma sätt men var ett väldigt lyckat misslyckande!

Likes

Comments

Denna veckan har ju varit helt sick! Har aldrig känt av sådan hög arbetsbelastning någonsin förut, inte ens nära. 3/5 kvällar har jag pluggat till midnatt och de andra två har det inte varit långt ifrån. En engelskapresentation som got out of hand, kemiprov på 12 kapitel, romanprov i svenska och en podcast på tyska. Hur jag överlevt och ändå känner mig så pigg och glad är ett mindre mirakel. Stressen har inte tagit över alls faktiskt, vilket jag dels tror beror på att jag inte känt press ifrån bloggen. Att endast ett utfyllnadsinlägg kommit ut om dagen har fått räcka och att bestämma mig för det gav mig ro att kunna fokusera på skolan. Dessutom har jag verkligen pluggat, inte pluggat 50% och scrollat facebook 50%. Det gör att jag inte behöver få dåligt samvete över all tid som slösas bort och fokuset stannar på skolarbetet.

Men nu är det fredag och veckan är i historien. Eller än kan det inte riktigt glömmas bort för om en vecka lär jag få reda på hur väl jag presterade på de många proven. Känslan är faktiskt på topp, både engelskapresentationen, kemiprovet och svenskan kände jag mig säker på. Ett B i samtliga ämnen är faktiskt det jag hoppas på, annars vet jag inte vad som gick fel.

Ikväll fick Favoriten dessutom på sin tappsko! Många hovslagare som var fullbokade men vi lyckades få tag i en som körde förbi stallet på vägen hem och tio minuter senare hade F alla dojjor igen. Eftersom hon blir så ömfotad när hon tappar framskorna har det blivit mycket ''stillastående träning''. Kommandot ''puss'' sitter nästan där och vi har även miljötränat de andra hästarna. Även om det var Favorit som hade en blå presenning över sig blåste hästarna i boxarna bredvid upp sig mer än hon gjorde. Sötnos

Ikväll blev det comfort food deluxe med linspasta och underbar ärtpesto med solrosfrön ❤

Likes

Comments

efter en helt insane vecka med plugg tills jag typ stupat blev dagens träningspass en välbehövd danstimme. hemma själv, högtalaren på max och bara bli ett med musiken.

Likes

Comments

Äntligen slipper Favorit ifrån den hage, även kallad lervälling som hon gått i sedan flytten. Vid grinden där hon hade vattenbaljan och matbingarna bokstavligt talat stod hon med lera och vatten över hovarna och hennes vita strumpor var väl gömda bakom ett härligt lager lera. Dessutom låg den hagen lite avsides och vid varje insläpp vandrade hon fram och tillbaka vid grinden, nickande med huvudet och gnäggande. När jag tog in henne i söndags kickade hon, sprang runt och reste sig halvt. Tror att det är en blandning mellan att hon inte riktigt trivs lika bra och understimulans. När kommit in och fick äta hö blev hon hur lugn som helst igen, spolade faktiskt av henne i spolspiltan. Gnuggade bort alla lerfläckar en gång för alla eftersom den nya hagen är en mycket torrare grushage. Lite mindre, men helt klart bättre för hennes ben.

Igår longerade jag henne en snabbis i ridhuset bara för att hon skulle få se något nytt men det märks att hon inte är helt bekväm med att vara trefotad. Lite stillastående trickträning tyckte hon bättre om, då får man ju godis! Förhoppningsvis kan vi få ut en hovslagare denna veckan så att vi kan börja promenera igen.


Kolla så söt! "Har du mockat klart snart?"

Likes

Comments

Godmorgon finisar

Måndag morgon efter en helg som bara försvann.  Jag hann med mycket, men såklart inte allt jag ville. Spenderade minst fem timmar åt att fixa till engelskatalet på tisdag. Först och främst måste jag leta upp fakta, sedan ska det skrivas i talet, dispositionen ska bli rätt, stilfigurer ska in och så ska jag hitta passande bilder till PowerPoint presentationen. När en dessutom är lite overkill görs ju inget halvdant heller, snarare så att jag ibland tar vatten över huvudet. Men detta blir bra! Veganismen är ett ämne som jag verkligen brinner för, vilket gör det lätt att komma upp i de fem minuter som är maxlängd.

Tänk att vi redan är inne i mars! Februari bara susade förbi,  kanske för att det är årets kortaste månad, men ändå. Känner att det inte är långt kvar till ljusare tider, sommarlovet är där framme någonstans! Samtidigt ska vi ju inte hasta oss fram allt för mycket eftersom det är här och nu som räknas och vi måste ta vara på varenda minut. Särskilt när dygnet helt klart har för få minuter kan ingen tid gå till spillo.

Skolarbetet vecka 10 får ligga i fokus med engelskapresentation, roman ska läsas ut, svårare kapitel i matte och fysik, prov på torsdag i kemi och ett nytt tyskaarbete. Det faktum att jag slutar halv två imorgon och får mockat i stallet ger mig många extra pluggtimmar. Övriga dagar är det bra planering och prioriteringar som är a och o för att inte sitta till midnatt. Fast det gör jag aldrig i vilket fall som helst, bara skiter i det och hoppas att det löser sig dagen därpå istället. Skitdåligt, jag vet, men inget sådant ska hända denna veckan!

Likes

Comments

Röd curry in my heart alltså! Det ger en så mjuk smak, men samtidigt stingig och är perfekt i sådana här soppor. Eller först var det tänkt att göra en gryta på seitanet och servera med kvarngryn, men slutade i en lite asiatisk inspirerad soppa. Jag fällde ingen tår för det!

1 portion:

1/2 röd lök
1 tsk röd currypasta
1 tsk tomatpuré
1 pak choi
ca 5 cm squash
1/2 grönsaksbuljongtärning
ca 1 dl havregrädde
växtmjölk och vatten efter behag
seitan, tog en ca 3cm tjock bit av min stek
salt, gul curry, garam masala och chili

Börja med att fräsa currypastan och tomatpurén i lite olja i en kastrull på medelvärme. Skär löken i strimlor och fräs den med i några minuter.
Hacka pak choien i större bitar och dela squashen i kvartar. Tillsätt detta i kastrullen och fräs ytterligare lite till. Ha i buljongen och ca 1 dl havregrädde. För att få tjockleken och mängden vätska du vill ha är det bara att tillsätta växtmjölk och/eller vatten. Låt puttra upp.
Tärna seitanet och stek det i en stekpanna under tiden. Gillar när det blir lite krispigt och eftersom det redan är tillagat lägger jag inte i det förren precis innan servering.
Smaka av och krydda soppan eventuellt med lite salt, gul curry, garam masala och lite chili.

Servera i en skål och toppa med seitan.



Likes

Comments