Header
View tracker

Jag har funderat lite på min ridning tillsammans med Favoriet, särskilt efter besöket med Kerstin.

Förr har jag aldrig funderat eller tänkt på att F är speciell, stoig eller något sådant. Favorit är ju Favorit liksom. Många säger ju att deras hästar är ''speciella'', alltså inte kan bli ridna hur som helst och behöver hanteras på ett speciellt sätt. Och alla vet ju att ston är som de är, lite bitchiga, tjuriga och egensinnade. Något jag aldrig reflekterat över speciellt mycket på någon av mina hästar. Båda Neta och F är ju ston, det enda jag har haft och det enda jag kan relatera till.

Jag har ju inte haft mycket att jämföra med liksom, men Neta var väldigt tjurig. Inte den söta drömponnyn man kunde kela med i timmar utan sa till lite då och då och hade sin egen åsikt. I ridningen kan jag inte komma ihåg att hon tjurade speciellt mycket, men det var ju inte en ponny som gick på automatik.

Favorit är absolut mer speciell. När hon kom kunde hon inte stå still i stallgången mer än 5 sekunder i taget, kunde inte ridas ut själv, inte vara inne eller ute i hagen själv, reste sig när vi skodde och så vidare. Var vi ute på promenader stressade hon upp sig som bara den, hela hon var som en fjäder, redo att explodera.

Innan drömde jag om självklarheter som att hästen skulle gå att rykta och bli ledd utan att jag behövde vara på spänn. Jag ville kunde lite på henne till 100%, och att hon skulle lita på mig. När vi flyttade blev hon en helt annan häst och det var en sådan lättnad för mig att ha en häst som alltid var hanterbar.
I ridningen har jag också längtat efter det enkla som att hon ska vara avslappnad från start. En halvtimme skulle inte behöva läggas varje pass innan hon var avslappnad och arbetade rätt. Bara den senaste månaden känns det som att vi tagit ett otroligt långt steg fram och det ger så mycket motivation till att fortsätta!

Men speciell är hon. Otroligt känslig och vill ha koll på allt. Det gäller att hitta ett bra läge då hon kan bli lite av och på ibland, men hon vill ha en väldigt stilla ryttare. Jag måste vara neutral i min sits och flyttar jag sittbenen för att styra, ska jag sedan flytta tillbaka till baspositionen igen. Visste ni att om man flyttar tyngden en cm blir det som 6kg för hästen. Tro mig, de känner av de små hjälperna, du måste bara ge hästen möjlighet att uppfatta dem.Vid denna fotograferingen började hon resa sig och jag var tvungen att gå hem utan att lägga på täcket eller ta på mig jackan eftersom Favorit skulle exploderat.

Som ni ser var jag tvungen att ha kedja.

Bästaste av alla!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Saturday baby!

Min förmiddag idag betyder häst. Eftersom stallägaren är borta över helgen ska vi ta ut hästarna idag, sedan hem, käka frukost och göra mig i ordning, tillbaka till stallet för att göra i ordning Favorit och sedan åka på träning!

Jag red F lite lätt på ängen igår eftersom banan frusit. Tänkte mycket på det massören sa om att hon känner av minsta förflyttning i mitt kroppsspråk. Samlade ingenting i handen utan lät henne hitta formen själv och styrde med sitsen, vilket hon lyssnade superbra på. Hon är himla känslig och speciell, längtar till hur bra det kommer bli när vi verkligen är ett!

Lite nervös är jag inför träningen, men ändå pepp på att vara igång och få lära mig nya saker. Hinner jag så kommer det upp ett tidsinställt inlägg runt lunch med lite tankar om ridningen, upplägg och horsemanship, annars kommer det senare i eftermiddag.

Ha en bra dag❤

Likes

Comments

View tracker

Guess what! Favorit är färdigklippt! Det är så skönt att vid varje klippning kunna börja där jag slutade, och inte behöver börja om med att övertala henne i en timme innan jag kan röra henne med den.

Igår stod hon stilla och jag kunde klippa lite svårare ställen som mellan frambenen, under magen (det var värst tyckte F) och få till snygga linjer. Det enda som är kvar är uppe på bogarna, inte en hit kan jag säga! Tanken är att jag ska fixa det sista finliret idag och sedan får det vara bra!
Filtklippning körde jag på i år, hon blir inte så värst svettig plus att jag vill slippa ha så mycket täcke på henne.

Nu är vi snygga till imorgon! 😃

Dåliga mobilbilder, men hon är väldigt söt irl

Likes

Comments

julmusik/julfilmer

pepparkakor/lussebullar

julmust/glögg

plastgran/äkta

paradis/(mörk) alladin

julkorv/julskinka

(pappas)knäck/skumtomtar

hemma/borta

jul utomlands/vit jul


Likes

Comments

Täääänk att detta år är slut om en månad! 2016, where did you go?

Julen är i luften på riktigt, ledigheten närmar sig och förväntningarna är höga. I år är första året jag verkligen förstår hur mycket jag älskar julen och vintern. Så jäkla mysigt och härligt, nu är det bara knastret under skorna som saknas!

Favorit och jag ska promenera en timme för att få ut slaggprodukter samt att det tar lite tid att vänja om sig till en lösgjord kropp. På fredag är det bara lätt jogg och på lördag blir det markarbetsträning. Troligtvis kommer vi ta det väldigt lugnt, både med tanke på alla nya intryck och att hon nyligen blivit masserad.

Bloggen har även fått en ny design och header, vad tycks? Lite vintrigare, även om jag gärna hade velat ha någon bild på mig och F in action eller en matbild. Men vill inte ha någon halvdan bild som jag inte är nöjd med, så dessa får ligga uppe for now. Det går ju att byta när som!

Likes

Comments

Det är inte magi, men det är något alldeles extra!

Kerstin (som masserade F) är inte en massör som knådar musklerna eller knackar till kotor, hennes fingertoppar nuddar knappt hårremmen. Hur hon gör förstår jag inte, men med fjäderlätt beröring lossas låsningarna och hästen blir helt fantastisk, både i kroppen och huvudet. Hon har förklarat att hästen själv måste slappna av och knyta upp spänningarna, hennes uppgift är bara att hjälpa till och guida. Egentligen tror jag att det mesta görs via tankekraft, Kerstin har ett extra sinne som inte alla besitter.

Favorit går från att ena sekunden stryka öronen bakåt och kicka ut ett bakben, till att nästa sluta ögonen, gäspa och frusta. Idag var det lite mycket som pågick runtomkring, hästar gjordes i ordning för träning, hunden sprang fram och tillbaka, så Favorit blev lite distraherad av det. När vi pratade efteråt berättade hon att det tydligt märktes att F vill ha sitt space och sin privacy. De verkade haft en hel konversation under den en och en halv timmen som jag bara satt och tänkte ''LÄR MIG!''. Hon är verkligen något speciellt, så underbart mjuk, lugn och jag tror verkligen hon connectar med hästarna.

I kroppen hade Favorit, som misstänkt, lite låsningar i bakdelen. Särskilt på höger sida i sista ländkotan, precis i fästet till bäckenet och är troligtvis kopplat till svullnaden och rörelsestörningen i hasleden. Låsningen är även orsaken till varför hon inte kunnat göra en bra galoppfattning i höger, det har tagit emot när hon försökt sätta under det benet.

Att få berättat hur min häst är och bara stå och nicka av igenkänning är så häftigt. Utan någon bakgrund förutom det vi pratat om vid förra tillfället visste hon att galoppfattningarna varit jobbiga, det går inte att stressa henne, hon är otroligt känslig och en väldigt vänlig individ. Jag får även bättre förståelse i hur jag ska tänka i hantering och ridning, och varför Favorit reagerar som hon gör. Om man tar hennes känslighet som exempel. I ridningen räcker det med att jag flyttar sittbenen någon cm för att hon ska uppfatta det, och om något är läskigt behöver hon titta av sig på det i lugn och ro innan hon förstår att det inte var så farligt. Hårda hjälper är något som aldrig funkar och jag kan inte bli arg på henne, det kommer inte ge något bra.

Min dag i tre bilder. Efter halva provtiden behövde kroppen en liten kick för att tänka klart, när allt var avklarat firade vi med kinamat och sedan lades hela eftermiddagen på Favorit. Kollar man noga ser man Kerstins händer på rumpan!

Likes

Comments

Ett perfekt mellanmål on the go är matmuffins. Du kan stoppa i vad du har hemma och vad du tycker är gott, det är enkelt att smälla ihop och så finns de ju där när du behöver dem!

De kan både vara lite mer som omelett eller så kan du till och med göra dem som minipajer. Jag själv brukar ha ägg som bas, alltså lite mer omelettiga. I mina muffins hade jag:

3 ägg
1 msk mjölk
1 msk grädde
0.5 dl (ca) fil
3 msk grahamsmjöl
1 tsk bakpulver

ca 4 cm squash
spenat
skinka
kokt quinoa
ost

salt
peppar
franska örter
grillkrydda

1) vispa äggen och blanda mer mjölken, grädden och filen.
2) blanda mjölet och bakpulvret och rör ner i äggsmeten
3) krydda med valfria kryddor
4) hacka squashen i tärningar, spenaten och skinkan. Har du inte redan kokt quinoa kokar du den.
5) häll äggsmeten i muffinsformar (det blir ca 6 muffins) och fördela fyllningen
6) riv ost över
7) grädda i mitten av ugnen på i 20-25 min på 200°C

De var så fina och höga när jag tog ut dem ur ugnen, springer och hämtar kameran och så har de säckat ihop. suck

Likes

Comments

Först och främst måste jag säga tack så jättemycket till alla er som kollar in här varje dag! Just nu ligger vi på plats två för nouws största hästbloggare i Skåne! Jag bli lika jävla glad varje gång jag får en kommentar, era ord och respons ger mig motivation till att skriva varje dag!💓

Liiite seg att gå upp klockan sex idag. Snacka om att jag har fått en långhelg eftersom skolan var stängd måndag och tisdag. Idag är det en kort men intensiv dag som gäller med en enda lektion - 3h uppsatsskrivning i svenska. Vi ska skriva en argumenterande text om något som har med intressen att göra, vi får la se hur det går.

Igår fick Favorit på sin tappsko så jag ska försöka hinna trimma ett pass på banan innan massören kommer. Tiden borde inte bli knapp, jag behöver ju inte sätta igång och försöka klippa bara 😜. På banan vill jag arbeta med lite upphöjda bommar så jag verkligen känner att jag har kontroll på situationen. Avståndsbedömning är fortfarande min svaga punkt och jag börjar faktiskt bli lite nervös inför lördagen. Det var så sjukt längesedan jag tränade i grupp och såklart vill man visa upp sin bästa sida. På Favorit har jag inga höga krav, hon kanske inte går fram för fem öre, men jag känner stor press på mig. Vi hoppas att det går någorlunda i alla fall! :D

Vi ses finisar😘

Likes

Comments

Snäll att klippa stod det nog inte i annonsen på Favorit. Skickade ett mess till mamma efter ca 1 timmes försök att börja klippa halsen - hade åstadkommit ett fem cm streck. I messet stod det ''vi får nog hämta ut det lugnande på apoteket''.

Favorit for fram och tillbaka, fram och tillbaka. Ungefär så hon höll på för ett år sedan när jag bara ryktade (så lite progress är det ju om man kollar på det stora hela). Men att få något klippt var en jävla omöjlighet. Lugnt och metodiskt började jag med att bara borsta henne, sedan låta klippmaskinen gå samtidigt som jag borstade. Från början hade jag även bomull och huva för att minska oväsendet, vilket resulterade i att jag trodde att jag aldrig skulle få röra hennes öron igen. Fy satan vad arg hon var över det!

Så ur med bomullen och försöka igen. Det tog en kvart att få röra henne med klippmaskinen avstängd och hon stod avslappnat. Ljudet var inte problemet utan det var vibrationen hon tyckte var obehaglig. De andra i stallet hann lunchfodra, rykta, rida ut och komma tillbaka innan jag kunde röra henne med baksidan av klippmaskinen när den var på. Men skam den som ger sig!

Tror att hon behövde vänja sig och förstå att det inte var så farligt för sedan stod hon som ett ljus ( i 7 sekunders intervaller) och då fick jag båda halssidorna klippta! Bakom öronen eller vid ganaschen var inget hon reagerade på, Längs med manen blev det faktiskt riktigt bra, men några snygga avslut för övrigt är det inte. Men planen är ju att förhoppningsvis kunna filtklippa henne så arbetet fortsätter! Innan lördag måste det ju vara klart för då är det hoppträning som gäller :D

Likes

Comments