Tog en jeep en liten bit i bergen. Jag har gjort mycket galet på mina 23 år som jag levt men detta tog priset! Sjukaste jag gjort i hela mitt liv. Det var fullt i bilen så jag fick stå på flaket med 7 nepaleser. Vägen var ungefär hälften så stor som bilen och bara sten. På något vänster så överlevde vi. Att sitta i bilen var illa nog, men att stå där bak var som att hänga med halva kroppen ut från Eiffeltornet, samtidigt som någon skakade om dig och slog dig med jarnstänger var 5.e sekund. Man slog i kanterna på flaket varje gång det kom en sten, vilket var hela tiden 😂. Jag är helt öm i händer, armar och ben fortfarande hehe. En upplevelse, men kommer aldrig göra om det :P

Kostnaderna för att vandra var följande:
Under 3500 meters höjd så kan du köpa vatten för mellan 20-150 rupees. När du kommer högre så kostar det drygt 250r. 100r är en dollar. Boende i guesthouse ligger på 3-5 dollar per natt oavsett hur högt du kommer. Maten blir lite dyrare ju högre du kommer men inte någon jätte markant skillnad. Kostar drygt 5-10 dollar för en full måltid med dricka utmed hela trekken. Frukost kostar 4-7 dollar. Buss från Katmandu till besisahar där man börjar kostade 5 dollar och tog 9 timmar.

Jag köpte även en sovsäck som vägde 400gram tillsammans med vandringsstavar för totalt 50 dollar. Sen köpte jag water purification tablets för 0.2 dollar. Detta gjorde att jag kunde fylla min vattenflaska från Vattenfall och lägga i en tablett. Mina tabletter räckte 50 liter så jag sparade cirka 50-100 dollar på det och sparade lite på miljön^^. Plast är ett stort problem i Nepal. De lägger allt skräp i högar och eldar...

När jag kom ner från bergen tillbringade jag några dagar i Pokhara där jag gjorde paragliding m.m.
Bodde en natt hos en nepalesisk familj och trots att det bara var en kort tid så var det en upplevelse att se hur de spenderar en vardag.

Nu sitter jag på flygplatsen i Bombay och väntar på att flyget till Bangkok ska komma. Det är 13h kvar tills vi ska flyga i skrivandets stund...
Träffade Malin på flyget från Katmandu, som ska med samma flyg till Bangkok. Så vi ska försöka hitta något någorlunda bekvämt ställe att sova några timmar på.

Slänger med lite bilder från bergen i Nepal.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

  • 51 Readers

Likes

Comments

Jag flög från Malaysia till Katmandu i Nepal för två veckor sedan. Det började bra genom att jag blev uppgraderad till buisness! Det som var konstigt var att det fanns 8 platser för buisness, 5 var tomma, jag hade en och pilotens dotter och barn hade två platser. Varför fick inte 5 andra bli uppgraderade istället för att låta platserna stå tomma?

De första dagarna spenderade jag i Katmandu, köpte lite vandringssaker, stavar, sovsäck, medicin, karta och fixade tillstånden som man behöver för att få vandra.
Bussen till början av vandringen i Himalaya tog 9 timmar. Jag vandrade den första dagen tillsammans med en tjej från Brasilien. Tyvärr så hade hon mycket mindre tid än mig så hon var tvungen att skynda på sin vandring lite genom att ta en jeep upp i bergen.

Jag träffade Mike på ett guesthouse idag och han berättade att passet har varit stängt i 2 dagar pga snöstorm... Mina gympaskor kanske inte var en så bra idé hehe? Blir ca 8-10 dagar innan jag är där så vädret hinner ju ändras. lyckades även få två stora blåsor på mina hälar idag efter 9.5 timmar vandring. :/ Blir förmodligen en vilodag imorgon.

Jag slänger upp lite bilder här men blir nog fler efter nästa inlägg som jag publicerar. Jag kommer även lägga upp alla kostnader som jag hade under vandringen, samt transport till och från. Tänkte lägga ut i lite olika kategorier, mat, dricka, boende, transport och övrigt. Hoppas det kommer till användning för någon. :)

  • 94 Readers

Likes

Comments

kom fram till Singapore ganska sent igår kväll. på flyget träffade jag Joseph från Australien. Ingen av oss hade boende bokat när vi kom fram och snåla resenärer som vi är så beslöt vi oss för att sova på flygplatsen. varför betala när man kan bo gratis?

Nu är klockan 04.40 och vi sitter och äter någon kyckling rätt, bestående av nötfärs, ris, grönsaker och kyckling. det var gott men jag dödade min mat med chili tyvärr 🤣.
I kassan fanns det lite olika såser som man kunde hälla på själv. Jag tog chilli och tänkte att det var en svensk version så jag slevade på... En lite äldre asiat jämte mig stirrade bara.. Is it spicy? frågar jag, och han svarar: yes... Strong.. och så sa han något till mannen bakom kassan så jag fick lite mer ris.

Det fanns bara kinapinnar och käka med, brukar vara rätt hyfsad på det men när det inte är jasmineris så är man tillbaks på level 1^^. Min spork som jag köpte i Sverige kom till användning på direkten :)

Nu ska jag ta mig till Malaysia och Joseph ska hem till Perth vid klockan 16.

  • 81 Readers

Likes

Comments


Jag tänkte dela med mig av min långsiktsportfölj i detta inlägget, och lite korta motiveringar till varför jag har de bolagen som jag har. Långsiktsportföljen har jag för att bygga upp en pengamaskin i framtiden, och förhoppningsvis kunna leva på avkastningen så småningom.

Det viktiga med att spara på lång sikt är att välja bolag som du tror på. Studera dem noga innan du beslutar dig för att köpa. När du valt dina bolag så är ett tips att fylla på några gånger om året i redan befintliga innehav. En del fyller på varje månad efter löning för att undvika att köpa på topparna, och således göra en förlust. Det sprider alltså sina risker genom att köpa både när börsen är högt värderad och lågt värderad. Jag försöker även ha koll på bolagen, inte varje dag men kanske en gång i veckan. Ibland kan du behöva byta ut vissa bolag på grund av stora händelser som du inte hade förutspått. Vilket i sin tur gör att du omvärderar bolaget helt, och tycker att det är mindre attraktivt.

Jag sparar långsiktigt i ISK konto och min portfölj ser ut som följande:

Likviditet = 25%

Novo Nordisk B = 9%

Hennes & Mauritz B = 8,6%

Investor B = 8,4%

Nibe Industrier B = 7,5%

Kinnevik B = 7,3%

Thule Group = 6,5%

Byggmax Group B = 5,5%

Modern Times Group B = 4,5%

Kindred Group (Unibet) = 4,1%

Nobina = 3,8%

ICA Gruppen = 3,3%

Skanska B = 2,7%


Utöver dessa bolag så har jag två stycken förhoppningsbolag för att krydda portföljen lite. Bolagen är följande:

BioInvent International = 2,1%

Tobii = 1%


Om jag ska nämna lite om bolagen i min portfölj så kan vi väl börja med varför jag har så stor procent i likviditet, alltså kassaflöde. Anledningen är ganska enkel, börsen har aldrig varit så högt värderad som den är idag och jag vill kunna fylla på i mina bolag vid en eventuell nergång. Det är väldigt svårt att förutspå när nergångar ska komma, så egentligen kanske jag borde investera lite mer.

Investor och Kinnevik är två investmentbolag som jag har ganska stora innehav i. Jag tror starkt på bolagen som dessa investmentbolagen besitter, samt förvaltarna inom bolagen. Nibe är ett bolag som främst koncentrerar sig på värmepumpar. Min far har ägt Nibe i sin portfölj i väldigt många år och de har en sund ledning. Nibe fokuserar på att investera pengarna i nyförvärv istället för att ha en hög avkastning. Vilket har visat sig vara oerhört effektivt för aktiekursen och vinsterna. Novo Nordisk är ett danskt läkemedelsföretag som främst inriktar sig på diabetes. Personligen så tror jag inte diabetes kommer minska inom de kommande åren trots det nya "nyttighetstänkandet".

H&M otroligt fint bolag som har bibehållit eller ökat sin utdelning 49 år i följd. De expanderar och öppnar otroligt många nya butiker. Vilket i sin tur kan vara negativt då e-handeln har börjat ta över. Det har gynnat bland annat Zalando, som finns i Kinnevik. Men jag tror att H&M kommer att få fart på sin e-handel så småningom, vilket är anledningen till att jag har fyllt på innehavet succesivt.


Skanska och Byggmax då? Två byggföretag som säljer byggmaterial och bygger fastigheter. Anledningen till att jag inte ligger inne i fastighetsbolag som tex Castellum är för att det innebär en högre risktagning. Varför? Fastighetsbolag är mer känsliga mot ränteförändringar, vilket jag tror kommer inträffa inom de kommande åren. Modern Times Group sysslar lite med streams, e-sport m.m. Jag tror detta kommer växa och växa med åren. ICA är enkelt att summera. Alla behöver äta, både i högkonjunktur och lågkonjunktur. Thule är sportinriktat och tillverkar bland annat joggingvagnar, takboxar, ryggsäckar m.m.


Jag har nämnt lite smått om det flesta bolagen nu, och lite om mina tankar. Detta är inga köprekommendationer och tänk på att alltid göra din egen analys innan du går in i nya företag. Detta är min personliga portfölj som jag ändrar i lite då och då. De flesta bolagen jag äger har en relativt hög direktavkastning och går med vinst. Jag har bolag inom de flesta affärsområdena för att sprida mina risker. Industri, dagvaruhandel, läkemedel, byggbranschen osv. Hoppas ni fick lite motivation och lite inblick i nya bolag som ni kan kika in på närmare. I Nästa inlägg så kommer jag gå igenom lite spartips för att ni ska få ihop lite extra slantar att kunna investera.

PS: Jag lyckades inte få in decimaler i mitt cirkeldiagram, så procentsatserna är avrundade till närmsta heltal.


Frågor? claesson.daniel@telia.com

Likes

Comments

Jag lyckades ta mig upp vid 06.00 för att bila till mount cook. Väl framme vid 12 tiden då käkade jag lite, för att sedan börja min vandring. Första 2.5 timmarna gick jag i trappor. Totalt 2000 trappsteg till vad jag trodde var toppen. Men det visade sig att det fanns en avancerad klättring till den verkliga toppen... (Dum) som man är så gav jag mig upp i den avancerade klättringen medan de flesta andra vände neråt. Detta tog mig ytterliggare 2 timmar. Klättringen bestod av stenar, Klippor, lösgrus och snö.

På toppen var det 0-gradigt och jag hade kortbyxor och ett par löparskor på mig😂
Som tur var så fanns en övernattningshydda som jag kunde värma mig lite i. Men jag kunde inte stanna för länge för jag behövde ju ta mig ner innan det blev mörkt. Klättringen upp tog strax under 5h och ner lyckades jag komma på strax över 2h.

Totalt blev det 4000 trappsteg och förstörda ben genom träningsvärk^^. Nästa dagen gjorde jag alla småvandringar runt omkring mt cook.

Jag sov ytterliggare en natt i bilen vid mt cook för att sedan bege mig vidare till Lake Tekapo. Det var häftigt också, men inte värt en hel dag. Det jag gjorde var att jag bilade vidare samma dag till Omaru och Timaru. Sen blev det tillbaka till Christchurch för att lämna bilen. Flög till Auckland i förggår, och sitter på en bänk i Hobbiton nu.

Jag tog en guidad tur här i Hobbiton. För mig som har sett alla Sagan om ringen filmerna och Hobbiton filmerna så var detta riktigt coolt! På bussen till Hobbiton träffade jag tre sköna kanadensiskor och en nyzelänska som jag hängde med rätt mycket under tiden i Hobbiton. Jag besökte även Glenorchy förra veckan. Glenorchy är stället där de spelade in 90% av sagan om ringen filmerna. Jag besökte även Vattenfallet där Wolverine/X-man filmerna är inspelade förra veckan.

Nu ska jag utforska lite här i Matamata, för att sedan ta bussen tillbaka till Auckland. 

  • 142 Readers

Likes

Comments

Jag började med att hyra bil i Christchurch för att sedan ta mig till västkusten via Arthur's Pass. Sov uppe i bergen i bilen. Det var häftigt, men lite läskigt, då det kändes som att bilen skulle blåsa omkull 😂

Ställena jag har varit på hittills är: Christchurch, Springfield, Arthur's pass, Hoikariku, Greymouth, Franz Josef, Haast, Wanaka, Queenstown, Te Anau, Milford sound, Glenorchy och Frankton. Sen är det ca 25 vandringsleder och bergsbestigningar på det^^. Fått mycket gjort första veckan!

Sträckan mellan Te Anau och Milford sound skulle ta 1.5 timmar men det tog 10 timmar!!! Det finns så mycket man kan stanna och se på vägarna. Jag gjorde två vandringsleder och sen fick jag ett ryck och Besteg ett berg utan att kolla hur lång tid det skulle ta. Det var 32km och skulle ta 2-4 dagar enligt resebyråerna. Jag gjorde det utan mat strax under 6h! Hela vägen till toppen, (Stolt).

Jag gjorde en båttur i Milford Sound, där jag såg delfiner och sälar. I Te Anau blev det glowworm cave, riktigt häftigt! Det enda negativa var att man inte fick filma eller ta kort för det skulle förstöra upplevelsen enligt guiderna. I Franz Josef vandrade jag vid glaciären med en guide.

Imorgon ska jag försöka komma upp vid 06.00 och bila till mt Cook där jag ska spendera några dagar med att vandra! Sedan tar jag vägen förbi Lake Tekapo.

Det svåra med att bo i bilen är att jag inte har något internet/dusch/toa osv. Det jag har gjort är att jag har gått till banker för internet (de behöver ha internet så att man kan kolla internetbanken). Café och det bästa: YHA hostel! Smiter in där, finns snabbt gratis wifi, duschar, toa och värme :). Lite omoraliskt fel, men vad gör man inte för att överleva? 😉 Har dessutom betalat för boende på YHA i över 2 veckor under min tid down under, så jag känner mig inte som en allt för dålig människa 😎.

Det är inte bara negativt med att bo i bilen. Det är billigt och mysigt, ja mysigt hehe. Det regnar nästan varje natt och när man sover i bilen så smattrar det så där gött på taket och rutorna. Jag älskar att sova när det regnar. Det tar mig tillbaka till sommarstugan för 10-15 år sedan när man låg jämte pappa när det regnade och han skulle sova middag. Vi hade ett "smattertak" innan vi byggde ut, och ligga där när det regnade var det bästa jag visste när jag var yngre.

Gårdagen spenderades i Glenorchy och Queenstown. Natten tillbringades vid köpcentrumet i Frankton. Perfekt! Hittade både toa, mataffär och utegym. Kvällen och natten som bestod av regn, spenderades i bilen med sudoku och filosofi.

  • 150 Readers

Likes

Comments

Det var ett tag sedan jag uppdaterade här nu! Sebastian åkte hem till Sverige för en månad sedan och Victor åker hem nästa vecka. Alexander och Niels blir kvar i Bondi ett tag till för att jobba upp resekassan. 

Senaste 1.5 månaderna så har jag jobbat som kock på Vue bar, som ligger precis vid Bondi beach. Det har varit roligt och lärorikt men nu är det dags att dra vidare för min del. Imorgon flyger jag till Christchurch i Nya Zeeland.

Väl framme så har jag fixat en bil som jag ska bila runt sydön med och sova i, samt tälta. På Torsdag ska jag upp och vandra i Franz Josef Glacier, för att sedan köra vidare ner mot Queenstown.

Det har varit roligt i Australien med allt folk man träffat och alla man rest med. Men det ska även bli en utmaning, upplevelse och en otroligt lärorik resa att göra på egen hand här i Nya Zeeland. Bila på fel sida och leva i naturen i ett av världens finaste länder är något jag sent kommer glömma!

Det man saknar mest här i Australien förutom nära och kära är årstiderna och svensk mat! Jag får lite kallare klimat i NZ med ett och annat snötäckt berg. När jag kommer hem till Sverige så ska jag käka morfars kroppkakor och pannkakor! Mammas köttbullar och stuvade makaroner och en fet kebabpizza med extra mycket sås på!

Nu ska jag ner och njuta av solen på Bondi beach en sista gång innan jag flyger. Ciao!

  • 153 Readers

Likes

Comments

De senaste två veckorna har vi befunnit oss på Magnetic Island och i Cairns. Vi hängde mest med Johanna, Matilda, Frida och Alle på Magnetic. Hyrde bil en dag och Cruisade runt ön, fullmoonparty ena kvällen och poolhäng på de resterande dagarna.

Efter Magnetic så tog vi färjan till Townsville och käkade lite, för att sedan hoppa in i bilen och åka upp till Cairns med Alexander.
I Cairns åkte vi ut till regnskogen, vattenfall, vandrade i berg m.m. En av våra mindre smarta idéer var att försöka bestiga Walsh pyramid klockan 12 på dagen. 32 grader i skuggan... Jag, Sebbe, Simon, Erik och Victor började klättra vid 12, men kom inte hela vägen upp. Vattnet tog slut efter 2/3 av berget, så vi vände ich var nere strax eftet 14. Hade nog kunnat ta oss upp till toppen men hade förmodligen kollapsat innan vi var nere igen^^. På kvällarna gick vi ut, mestadels till Giligans, men även Woolshed och PJ O'brians.

Det finns en svensk shop i Cairns, så vi tog med oss våra engelska och italiensk polare dit. Först åt vi köttbullar med potatismos, följt av nybakade lussebullar. Sen fick Oliver, Ryan och Simon smaka svensk kaviar. "It's Awful!" 😂.

Tanken var att vi skulle bila söderut efter Cairns, men vi fick ett ryck och bokade flyg till Melbourne. Så för tillfället ligger jag i en säng på Discovery hostel i Melbourne och bloggar. Vi är här i en vecka, sedan bär det av till Sydney igen för att leta lägenhet och jobb.

  • 168 Readers

Likes

Comments

Nu är vi tillbaka på fastlandet igen, efter att ha levt på havet i 3 dagar. Vi började med att snorkla efter några timmars båttur. Det var väl okej snorkling, inte den bästa men jag och Victor lyckades se en sköldpadda.

Vi tog det ganska lugnt första kvällen, för vi skulle upp vid 6 morgonen därpå. Andra dagen började även den med snorkling runt 8-tiden. Här såg vi lite "hitta nemo" fiskar. Vi snorklade ytterliggare en gång på eftermiddagen. Utöver snorkling så var tanken att vi skulle till whitehaven beach. Tyvärr kunde vi inte åka dit på grund av att det blåste för mycket. Istället skulle besättningen kompensera oss genom att ta oss till en grotta med lite målningar. Vi gick till grottan och var där i 10 min, relativt ointressant^^.

Vi käkade på båten vid solnedgången, följt av lite olika lekar. Jag försökte sova under stjärnorna, men det började regna båda nätterna...

Hur som helst så var det ett gött gäng på båten, lite tråkigt med stranden bara. Samma kväll som vi kom tillbaka till fastlandet igen så hade vi ett "After party". Vi var 27 Pers på båten och 15-20 kom på after partyt, så det blev lyckat.

Tanken är att vi ska lämna Airlie på torsdag, men vi har funderingar på att dra oss mot Townsville redan imorgon. Alexander som vi träffade förra veckan tänkte bila upp imorgon, så vi får se om vi hakar på. Alexander hänger även med på fullmoonpartyt på Magnetic Island så det blir najs. :) Vi känner ca 10 Pers som ska dit nu.

Ikväll är det beerpong turnering på hostlet som vi bor på. Vi är åtta svenskar som har hängt lite här i Airlie och alla ska vara med. Vi var med förra veckan också, krossade Victor och Ryan i första omgången, men åkte tyvärr ut i andra. Man är två i varje lag så jag och Alexander tänkte ta hem allt ikväll.

Jag får se när jag uppdaterar nästa gång, förmodligen efter Cairns, som är om två veckor. Peace!

  • 171 Readers

Likes

Comments

Fraser Island: Vi tog jeeparna till Fraser via båt. Fraser är en stor ö gjord av sand. Man körde enbart på sand och max hastigheten var 80 km/h.

Vi besökte så otroligt många fina ställen. Lake mckenzie var favoriten. Det var en sjö med sötvatten. Den var över 10 meter djup, men man såg nästan botten ändå. Man kunde även ta sanden i håret och tvätta av det, istället för att duscha.

Vi besökte väldigt många ställen på fraser, där vi befann oss i 3 dagar. Vi fick även stanna och se på när en snubbe drog up en tonfisk på dryga 25kg.

Castaway: även kallat survivorcamp var riktigt roligt! Vi köpte till en extra natt, så vi var där i 4 dagar istället för 3. Man tog ett litet plan som rymde 4 personer till ön för att sedan klara sig själva. Vi tog inte med så mycket mat för vi skulle vara "alfa" och fånga vår egen. Jag tog med en brödlimpa och lite mandlar^^.

Vi var ute och fiskade lite, sandboarding, sov i hängmattor, åkte båt etc. Den andra dagen beslöt jag och Victor oss för att gå ut och jaga stingrockor med spjut. Laura hängde också med, men kollade bara på. Vi gick runt i vattnet och letade i en dryg timme. Efter det så tänkte vi ta kajaken tillbaka. När vi gick mot kajaken så såg vi en stingrocka, victor kastade spjutet och träffade den men den simmade vidare. Tillslut lyckades vi omringa den och båda kastade spjuten i den. Det var ganska läskigt då de är livsfarliga. Den kom rakt emot mig så jag fick lite panik ett tag hehe.

Vi skar av svansen som är den farliga delen som den sticker med. När vi kom tillbaka till campet blev vår övervakare som var med oss på campet lite förvånad att vi lyckats fånga en. När han såg den sa han att det var den största stingrockan som någon fångat på den tiden han varit där. (ALFA).

Han hjälpte oss att tillaga den på kvällen och alla i campet fick smaka. Det smakade som kyckling men lite slimigare. Jag har tyvärr ingen bild nu, då Laura tog alla kort med sin telefon... Hoppas att vi hittar hennes facebook.

Hur som helst så orkar jag inte skriva allt i detalj, det skulle bli många sidor. Överlag så var både fraser och castaway väldigt lyckade. Roliga saker att göra och härligt folk. Lägger upp lite bilder från både fraser och castaway.

Härnäst väntar en nattbuss på 10 timmar upp till airlie beach ikväll, för att sedan åka med en båt till whitsunday i tre dagar nästa vecka. Peace!

  • 194 Readers

Likes

Comments