Det är lunchtid här i Sydney. Sebastian ligger i sängen och kollar youtube, medan Victor duschar. Vi är färdigpackade och redo för Byron bay. Innan vi drar iväg på äventyr så ska vi handla lite, käka och lämna över nycklarna till Rodrigo.


Igår hängde vi på stranden, eller mer specifikt på klipporna mest hela dagen. Ingen av oss badade, det är typ 3 grader i vattnet... Jag kan stolt säga att jag är the one and only som har doppat sig i havet än så länge. Värt att tillägga är att det även bara är jag som har varit sjuk^^. Kanske kan vara en gemensam nämnare där. I måndags var det regnigt, men vi tog en tripp till centrum iallafall. Svängde förbi banken, kyle och käkade lite vid haymarket.


I Byron kommer vi att befinna oss i 5 dagar. Hostlet som vi ska bo på heter Aquarius backpackers resort. Första dagen ska vi utforska lite, sen ska vi surfa på fredag och lördag. På söndag tänkte vi göra en dagsutflykt till Nimbin. Måndagen är inget bestämt, kanske lite mer surf, utforskning eller bara ta det lugnt.


Vi får se när vi har internet nästa gång, men förhoppningsvis kan det komma en liten uppdatering vid varje destination. Ha det gött så länge!


Ps, det är inte lunchdags här längre. Publiceringstiden blev lite felinställd^^


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

  • Resor
  • 18 readers

Likes

Comments


Ett investeringssparkonto (ISK) och en kapitalförsäkring (KF) är lika på många vis, men det finns några skillnader.


Beskattningen för både ISK och KF sker genom schablonbeskattning. Vilket innebär att du betalar en summa av ditt totala kapital, oavsett om du går med vinst eller inte under året. Skatten beräknas på de kapital du har på kontot, men även på kapitalet som du sätter in under årets gång. En liten skillnad här är att en KF beräknas varje halvår, medan ett ISK beräknas varje kvartal. Mer om hur du beskattar ett investeringssparkonto läser du här. Mer om hur du beskattar en kapitalförsäkring läser du här.


ISK - Detta kontot får man ha som privatperson. Du kan öppna obegränsat antal ISK, och det är kostnadsfritt att öppna. Du har även rösträtt på bolagsstämmorna. Det finns möjlighet att kvitta bort schablonintäkterna i ett ISK mot exempelvis ränteutgifter. För förmånstagare vid dödsfall gäller samma regler som arvsreglerna.

KF - Här finns möjligheten att ha som privatperson, men även som företag. Du kan även här öppna ett obegränsat antal kostnadsfritt. Däremot så har man ingen rösträtt på bolagsstämmorna. Det finns inte heller någon möjlighet att kvitta bort schablonintäkterna. ​För förmånstagare vid dödsfall kan man själv välja i en KF.


En annan jämförelse som kan vara intressant är utländska aktier. Här dras en källskatt (vanligtvis 15%) som har lite olika betydelser på de olika kontona. I en KF så får du tillbaka all skatt inom 2-3 år. Däremot i ett ISK, om du har bolån, har du troligen ett underskott av kapital på grund av låneräntorna, och då får du tillbaka max 500 kr i avräkning på källskatten. Om vi räknar på källskatten på 15%, innebär det att du får ha en direktavkastning på max 3 333 kr per år (3 333x0,15 = 500 kr). All avkastning över denna summan går förlorad i ett ISK om du har underskott av kapital.


En viktig notis är att även "svenska" bolag kan vara noterade på olika handelsplatser och länder. Även här dras det källskatt. Några exempel är: Unibet, Lucara Diamond, Autoliv, ABB, Millicom, Lundin mining och Astra Zeneca.


Slutsatsen blir att för sparande i svenska aktier så föreslår jag ett ISK, då man kan kvitta schablonintäkterna mot tex bolån och räntor. Medan jag föredrar ett KF-konto för utländska aktier då man kan få tillbaka all källskatt inom ett par år.

Likes

Comments

Hej!


Har hunnit landa lite i Sydney nu. Vi har en lägenhet här i Randwick med allt vi behöver. Gångavstånd till Sydney central, bondi beach m.m. Jag fick en förkylning samma dag som vi landade men den har börjat lägga sig nu. Vi har hittat på utflykter varje dag trots lite sjukdom. Några saker som vi har gjort är bland annat att besöka opera huset, harbour, bondi, centennial park, paddys, manly, toronga zoo, blue mountains m.m. I princip allt som finns att göra i Sydney.


Vi träffade även Kyle, en riktigt skön snubbe som hjälpte oss att fixa vår 315 mil långa resa mellan Sydney och Cairns. Vi kommer att göra denna resan på 6 veckor och uppleva allt som finns att göra. Jag kommer lista sakerna vi ska göra nedanför.


Vi börjar med att ta oss upp till Byron Bay. Där kommer vi att befinna oss lite mindre än en vecka. Göra allt som finns att göra där. Här finns världens största spindel, samt världens giftigaste spindel. Det finns dessutom världens 7 giftigaste ormar. Som tur är så kommer vi inte att befinna oss just precis där dessa finns på Byron. Kyle kände en snubbe i Byron som fick in oss på ett surfcamp gratis! Så det blir mycket surfing. :)


Efter Byron så tar vi oss upp till gold coast och brisbane, där vi stannar i 2 dagar på vardera ställe. Sen tajmar vi in så att vi får helgen och lite strödagar i Noosa. I Noosa Everglades som ligger i närheten av Noosa, så ska vi paddla kajak, vandra i vildmarksbushen och bo i tält i tre dagar. 


Efter Noosa så blir det Rainbow beach, därifrån tar vi oss till Fraser island, som är en sandö. Där kommer vi att vara på safari i en jeep i 3 dagar med övernattning osv.


Efter vår safari så kommer vi att bege oss tillbaka till Rainbow beach, för att sedan ta bussen till 1770. Detta tror jag personligen kommer bli den mest spännande upplevelsen. Vi kommer att flyga till 1770 med en pilot för att sedan klara oss själva på ön i 3 dagar tillsammans med ett gäng andra backpackers. Vi kommer få spjut osv så att vi kan fånga fisk och djur. Här finns inga farliga djur, så inget att oroa sig för.


När vi har blivit några kilon lättare på 1770 så fortsätter resan till Airlle beach. Här kommer vi stanna lite längre än på de andra ställena. Från Airlle tar vi oss ut på en 2 dagars segeltur till Whitsunday islands, som sägs ska vara otroligt vackert. Vi kommer även att besöka Magnetic island från Airlle, där det är ett stort full moon party.


Slutligen anländer vi till Cairns, där vi kommer att besöka världens äldsta regnskogen - Daintree rainforrest. Tanken är att vi ska åka hem från regnskogen i linbana över trädtopparna. Här kommer vi även dyka i the great barrier reef, som är världens största barriärrev.


  • Resor
  • 107 readers

Likes

Comments


Ska jag köpa Ratos A eller Ratos B? SEB A eller SEB C? Vad innebär egentligen bokstäverna som står efter en aktie?

Det vi behöver ta i beaktning när vi undersöker vilken aktiesort som vi ska köpa är egentligen bara två saker. Rösträtten och omsättningen i bolaget.


B-aktier och C-aktier är i princip detsamma. Så frågan är om man ska köpa dessa eller A-aktien? En skillnad mellan A-aktier och B/C-aktier är rösträtten. Vill man vara med på bolagsstämmor och rösta så ska man satsa på A-aktier. En A-aktie ger 1 röst, medans en B eller C-aktie ger en tiondel av en A-aktie, dvs 0,1 röster. Personligen så bryr jag mig inte om rösträtten, utan vill bara ha högsta möjliga utdelning. Den högsta utdelningen får jag genom att köpa den billigaste aktien, som i de flesta fallen är B/C-aktien. Ett undantag i dagsläget är investmentbolaget Investor, där A-aktien är dryga 2% billigare än B aktien. Men omsättningen ligger på cirka en tjugondel av B-aktiens omsättning/dag.

När vi kollar på utdelningen i ett bolag så beräknas det med vinst per aktie. Om vi ska ta investmentbolaget Ratos som ett exempel. Vinsten per aktie är ​3,25 kr. B-aktien kostar 40 kr och A-aktien kostar 63 kr. Har vi 1 000 kr att handla för så får vi antingen 25 B-aktier eller 15 A-aktier. Vi får alltså utdelning på 10 fler aktier om vi köper B-aktier. Eller en direktavkastning på 8,12% i B-aktien (3,25/40), jämfört med 5,16% i A-aktien (3,25/63).


Omsättningen är en annan viktig variabel. A-aktier har oftast låg omsättning, vilket leder till att aktörerna som köper och säljer oftast triggar upp kursen för den aktien. I och med att privatpersoner sällan köper A-aktierna så sker det mindre handel. De flesta som köper A-aktier är stora ägare som vill ha makt över företaget. Vilket leder till att de köper men sällan säljer. Jämför man med B/C-aktier så är det betydligt enklare att sälja/köpa här, då nästan uteslutande all privathandel sker i dessa aktier. ​


I vissa fall som tex den svenska storbanken Swedbank så finns det bara A-aktier. När ett företag bara har A-aktier så är det oftast bra omsättning även här, då privatpersonerna som är intresserade av bolaget behöver köpa och sälja i form utav A-aktier. I dessa fall köper vi givetvis A-aktien.


Sammanfattar vi detta så kommer vi fram till att för oss privatpersoner, som bara är ute efter den högsta möjliga avkastningen, så är det B eller C aktier som gäller i 99% av fallen. En avstickare är tex Swedbank, som bara har A-aktier eller preferens-aktier. Mer om preferensaktier i ett senare inlägg.

Likes

Comments


Att investera mera handlar om så mycket mer än bara pengar. Det handlar om att investera i livet, lycka, äventyr och det du trivs med att göra. Ett stort intresse jag har är att resa.

När jag gick på gymnasiet så satte jag upp ett mål att besöka alla kontinenterna i minst en vecka. Hittills har jag bockat av Europa, Asien, Afrika, Nordamerika och nu bockas även Australien av.

Jag anländer till Australien med två vänner. Vi planerar att upptäcka och ha det gött fram till den första december. Efter det har vi fått jobb i Cairns, vilket är skönt att ha fixat innan avgång från Sveariket. Hur länge vi blir där, vet jag inte. Vi planerar även att åka över till nya Zeeland en sväng. Kanske cykla lite och vandra i berg. Jag vill även besöka Fiji, men vi får se hur det blir med det. Vi har inte så mycket planerat, utan tar det mesta som det kommer.

Jag kommer även hålla på med min kära vän aktiehandeln i form av swingtrading när jag är i Australien. Förhoppningsvis så drar det ner kostnaderna lite. En annan vän som jag kommer hålla mig nära under resan är min Gopro kamera. Den hoppas jag ska kunna fånga lite ögonblick som jag kan ha med mig i resten av livet.

Detta inlägget skriver jag dagen innan jag åker. I dagsläget sitter jag förmodligen jetlaggad, väntandes på att Fabiano ska hämta upp oss på flygplatsen...


Likes

Comments


I det här inlägget kommer jag att beskriva vad en aktiesplit, samt en omvänd aktiesplit är för något. Jag kommer även förklara varför företag väljer att göra en split och vad det innebär för oss aktieägare.


Aktiesplit används när ett företag anser att sin aktie har blivit för dyr. Företaget vill locka till sig småsparare genom att sänka priset per aktie, och på så sätt öka handeln i bolaget. Ökad handel, kan i sin tur leda till kursuppgång. Det är detta som företaget är ute efter. En aktiesplit kan skrivas 2:1 och innebär att aktierna halveras i pris. 2:1 kan utläsas: 2 för 1. Jag får alltså 2 aktie för varje aktie som jag äger.


Exempel: Jag köper 1 000 aktier för 300 kr/st.Totalsumman blir 300 000 kr. Företaget väljer att göra en 4:1 split. Således får jag 4 nya aktier för varje aktie som jag äger. Efter spliten är genomförd har jag istället 4 000 aktier (1 000x4 = 4 000). Summan är fortfarande 300 000kr, men varje aktie är nu värd 75kr/st istället för 300 kr/st. (300/4 = 75).


Viktigt att ha i åtanke vid en aktiesplit är att börsvärdet varken ökar eller minskar. Det enda som förändras är antalet aktier och kurspriset. Jag ser en aktiesplit som en positiv nyhet. Om man sätter sig in i företagets lednings tankar. Skulle de göra en aktiesplit om de trodde att aktien var på väg ner i värde? Förmodligen inte. En split är nästan alltid positiv för ett företag i mina ögon.


Omvänd aktiesplit kan användas av flera anledningar. En anledning kan vara att bolaget är i en negativ trend och vill uppnå liknande kurspris som sina konkurrenter. Står den i en låg kurs så kan den verka som en "efterhängsen" aktie, och mindre attraktiv för marknaden.


Ett exempel på detta kan vara telekomjätten Ericsson som genomförde en omvänd aktiesplit 2008. Ericssons aktier var värda 15 kr/st, ochvalde därför att göra en omvänd split som utlästes 1:5. Dvs, aktien ökade fem gånger i pris.

Ericssons omvända split steg för steg: Du hade ett innehav på 1 000 Ericsson aktier, vars värde var 15 kr/st. Totalsumman blir 15 000 kr. När Ericsson genomför sin 1:5 split så får du dela antalet aktier du innehar med 5. Efter den omvända spliten så har du nu 200 aktier (1000/5 = 200). Totalsumman är fortfarande 15 000 kr, men priset på aktien är nu 75 kr/st.


Några andra anledningar till varför man väljer att genomföra en omvänd aktiesplit kan vara följande:

Aktier som är "billiga" är oftast mer volatila, vilket i sin tur innebär mer risk.

En annan anledning kan vara att bolagsledningen inte tror att de kan få aktien att stiga tillräckligt med sin egen kompetens, och på så vis behöver ta hjälp av en omvänd split.

I andra länder kan det finnas ett minimumvärde som en aktie behöver uppnå för att få noteras på börsen.


Personligen anser jag att en omvänd aktiesplit är en negativ nyhet i 90% av fallen. Den gången då jag kan se den som positiv är om bolaget varit i en negativ trend men börjat visa upp bra rörelsemarginaler och vinstrapporter den senaste tiden. Jag ska även ha gjort en noggrann analys av bolaget, som leder till att jag tror på vinstutveckling i framtiden. Jag ska helt enkelt komma fram till att bolaget är undervärderat. I detta fallet kan det vara positivt om ledningen genomför en omvänd split för att komma ikapp konkurrenternas aktiekurs. Detta kan vara ett så kallat "Turn around case". Då bolaget har varit negativt under en tid, men plötsligt vänder till det positiva.


Slutsatsen är att en aktiesplit anses vara positiv, medans en omvänd aktiesplit anses som negativ i de flesta fall i mina ögon. Viktigt att ha i åtanke är att varken börsvärdet i bolaget eller ditt totala aktievärde förändras. Aktiekursen och utdelningen per aktie förändras, men direktavkastningen förblir densamma.

Likes

Comments


Teknisk analys (TA) lämpas bäst för kortsiktssparande, men kan även tas med i den fundamentala analysen i ett långsiktsperspektiv. Jag kommer att gå igenom helheten med teknisk analys och hur den kan användas inom olika områden.


Den tekniska analysen tar inte hänsyn till nyhetsflödet eller nyckeltalen, utan är just en teknisk analys. Man följer aktien och försöker avgöra om den ska gå upp eller ner med hjälp av olika tekniker, mönster och formationer i grafen. De olika formationerna som bildas i grafen beror på köparna och säljarna. Allt kan säljas till rätt pris, vilket leder oss in på psykologin. Det som är billigt idag kan anses som dyrt om en vecka. Vi människor kan inte se in i framtiden, men vi kan se hur grafen har betett sig historiskt. Vad säger då detta oss? Jo, om vi hittar upprepade mönster, så kan det upprepas igen. Det kan till exempel vara priser som "fastnar" i huvudet på folk, och bildar så kallade "stödnivåer". Nedan har vi en lite mer ingående förklaring.


Om vi har en aktie vars aktuella kurs är 25,20 kr och det finns en säljorder på kursen 25.00 kr på 40 000 aktier, men bara 500 aktier på 24.90 kr, samt 25.10 kr, kan vi anta att kursen 25.00 kr är en så kallad "stödnivå". Har vi sen en säljorder på 26.00 kr på 40 000 aktier, men alla nivåer emellan ligger på 200-1000 aktier, har vi här en "motståndsnivå" istället. Detta kan man med hjälp av stödlinjer i grafen dra nytta av. Man kan på så vis försöka sig på att beräkna vart grafen är på väg. Detta gör man genom att dra linjer mellan de olika stöd och motståndsnivåerna historiskt. På så sett kan man försöka analysera var grafen har sin nästa stöd- eller motståndsnivå, om den föregående nivån skulle brytas. Efter det så kan man lägga in hjälpmedel, även kallade indikatorer. Vi har "moving average" (MA), som är ett utav de vanligaste hjälpmedlen inom TA. MA ger dig en stödlinje över hur grafen har gått i snitt under det tidsintervall som du analyserar.


En annan välkänd indikator som används flitigt inom TA är RSI - "relative strength index". Det man kollar med hjälp av RSI är om aktien är överköpt eller översåld. När detta händer så kommer priserna att vända och gå i motsatt riktning. Frågan är ju bara när detta händer? RSI mäts i intervallet 1-100 och när det går ner under 30-strecket och korsar på vägen upp igen så uppstår en köpsignal. Samma princip gäller för säljsignalen, dvs när RSI-kurvan går över 70 för att sedan korsa 70-strecket på nedvägen.


Man kan ta med TA i sin Fundamental analys (FA), för att på så sätt försöka köpa in sig i en bättre kurs. Man kan ställa sig två frågor för att lättare ta reda på detta i sin helhet. Är aktien i en positiv trend eller negativ? Var har aktien sina stödnivåer och motståndsnivåer? Missade ni inlägget om FA så har ni det här.


Det finns många olika diagram och tidsintervaller som man kan använda sig av i TA. Allt ifrån 5 minuters intervall till årsintervall. Det intervall du ska använda beror helt på vad du har för mål med din trade. Är det för din långsiktiga portfölj så tar du rimligtvis ett lite längre tidsintervall. Det finns väldigt många olika diagram och grafer du kan använda. Några är: Stapeldiagram, linjediagram och min favorit: Candlesticks. En candle beskriver mest enligt mig. Du får dels veta öppningspriset och stängningspriset, men även det högsta respektive lägsta priset i det tidsintervall som du har angivit. Högst upp på sidan så ser ni en bild av hur en candle kan se ut.


En viktig faktor i den tekniska analysen är att hitta bra aktier för just teknisk analys. Det du är ute efter är aktier som har en hög volatilitet (rörelse). Vill du prova på teknisk analys gratis så finns det ett gratisprogram som man kan testa på här. Det har inte alla indikatorer, men kan vara en bra början. Detta använde jag mycket förr, när jag handlade med binära optioner inom valuta.


Detta vara bara grunderna för TA. Om jag ska gå igenom alla formationer och indikatorer så blir det en bok... Vill ni fördjupa er så finns det stora informationsflöden på Youtube. Jag rekommenderar även att ni sätter er i lugn och ro och läser lite böcker, alternativt provar er fram genom länken ovan👆. Att bli bra på TA tar tid, men övning ger färdighet. Happy trading!


Har ni frågor eller funderingar?

Hör av er här eller till: claesson.daniel@telia.com

Likes

Comments

Fundamental analys används för att skapa sin egen uppfattning om ett bolag. Denna analysen kan man göra precis så utförlig som man vill. Jag kommer ta upp de viktigaste punkterna/nyckeltalen inom fundamental analys, som jag själv använder mig av när jag analyserar ett bolag.

Ämnena som vi kommer att gå in på är följande: Resultaträkning ,balansräkning, kassaflödesrapport, utdelning, direktavkastning, P/E - tal, substansvärde, soliditet, ROE - tal. yield on cost och ledningen. Soliditet och yield on cost (YOC) är tal som somliga tycker är intressanta att använda. Jag använder mig inte av dem, men jag kommer gå igenom dem lite kort ändå. Siffrorna som ni behöver för att räkna ut dessa nyckeltal finner ni i företagets årsredovisning, som ni i sin tur hittar på bolagets hemsida. Det ni letar efter är balansräkningen som oftast är längst ner i årsredovisningen. Detta kommer bli ett ganska långt inlägg, men jag ska försöka hålla det så kort som möjligt.

Innan vi drar igång med ovanstående uttryck så vill jag att ni funderar över följande. Vad är det här företaget värt och hur högt eller lågt är värdet i förhållande till aktiekursen? Det är den här frågan man ställer sig när man gör en fundamental analys. Efter det så bygger man frågor runt ovanstående fråga för att få svar på den med hjälp av nyckeltalen.


Resultaträkningen innefattar företagets resultat för föregående kvartal eller för året. Det är viktigt att företaget gör ett bra resultat och har bra rörelsemarginaler, men man kan inte enbart bygga sin analys efter resultatet som har varit. Historia är just historia, det finns inga garantier på att samma resultat kommer att utspela sig nästkommande kvartal och år. Resultaträkningen hittar man i årsredovisningen, tillsammans med balansräkningen och kassaflödesrapporten.

Balansräkningen tar upp företagets tillgångar, samt korta och långfristiga skulder. Det finns även en kolumn som innefattar tillgångar minus skulderna, detta kallas för eget kapital. Det är detta värde som man använder sig utav när man ska räkna ut substansvärdet.


Kassaflödesrapporten är den sista delen i rapporten. Här redovisar företaget pengar som åker in och ut ur företaget.


Utdelningen i ett företag är den summan som företaget delar ut till sina aktieägare. De flesta stora företagen delar ut pengar till aktieägarna, medans mindre bolag väljer att återinvestera sin utdelning för att kunna växa snabbare. Oftast delar stabila företag ut mellan 30-70% av vinsten. En del företag delar ut lite mindre och använder istället pengarna till att expandera snabbare, för att i sin tur få en starkare tillväxt av aktiekursen. Företag som delar ut mycket pengar har oftast lite långsammare expansion. Vilket i sin tur leder till att deras vinstutveckling går framåt långsammare.

Utdelningen beskrivs i "utdelning per aktie". Söker vi på ett bolag på Avanza, så finner vi utdelningen per aktie längst ner på sidan. Där står även "datum för utdelning" och datum för "handlas utan utdelning". Du måste äga aktien innan det angivna datumet för "handlas utan utdelning" för att få ta del utav utdelningen. Det man letar efter när man ska bygga upp sin pengamaskin är bolag som har behållit eller höjt utdelningen i minst 5-10 år, helst ännu längre tid. Detta är ett tecken på att bolaget går bra på sikt och inte bara tillfälligt.


Direktavkastningen är utdelningen räknad i procentenheter istället för kronor. Detta räknar du ut genom att ta "utdelning per aktie" delat med den aktuella aktiekursen. En normal direktavkastning ligger på runt 3-5%. Har en aktie en avkastning på 1% så kan det bero på att företaget inte går så bra, eller att de väljer att använda pengarna för investeringar. Som i sin tur leder till framtida tillväxtmöjligheter. Har företagen istället en väldigt hög direktavkastning på runt 8-9% så bör man ta sig en funderare. Det betyder oftast att bolaget inte har gått särskilt bra över tid, men som vill kompensera sina aktieköpare för förlusterna genom hög direktavkastning. Detta håller troligtvis inte speciellt länge, vilket innebär att bolagen behöver sänka sin utdelning förr eller senare. Detta hämmar ränta-på-ränta-effekten för ett långtidssparande.

Två exempel på bolag med låg direktavkastning men som har använt pengarna väl är Nibe industrier och investmentbolaget Lundbergföretagen. De har en direktavkastning på dryga 1%, men en årlig kurstillväxt på runt 40% i snitt de senaste 5 åren.

Två bolag som har haft en hög direktavkastning men sämre kurstillväxt är Telia company och investmentbolaget Ratos. Bolagen har en direktavkastning på runt 8%, men negativ årlig kurstillväxt. Telia har gått -2% i snitt de senaste 5 åren och Ratos ligger på -10% de senaste 5 åren i snitt.


P/E - tal, Price/Earnings - Pris/vinst. Detta tal räknar du ut genom att ta aktiepriset per aktie delat på aktievinsten per aktie. Om vi tar ett exempel: en aktie kostar 100 kr, vinsten per aktie är 10 kr. Vi beräknar detta genom att ta 100 / 10 och får då talet 10. Aktien har P/E 10. Detta kan översättas att det tar 10 år för dig att få tillbaka din investering. Förutsatt att företaget behåller utdelningen i 10 år.

För att räkna ut vinsten per aktie så tar man andelen procent av vinsten som bolaget delar ut till aktieägarna delat med aktiekursen. Har vi en aktiekurs på 100 kr, samt en utdelning på 6 kr, vilket motsvarar 70% av vinsten så tar vi följande: 6 / 0,7 = 8,57 kr/aktie. Sen räknar vi ut "Price / Earnings" genom att ta priset för aktien: 100 / 8,57 (Vinst per aktie) = 11,66. P/E - talet för denna aktie är 11,66.

Man kan inte enbart använda sig av P/E - talet i sin analys, då det inte beskriver särskilt mycket. Det man kan göra är att jämföra P/E - talet över 5-10 år i bolaget, men även jämföra med bolag inom samma bransch.


Substansvärdet är relativt lätt att räkna ut då allt står under balansräkningen i årsredovisningen. Formeln för att räkna ut substansvärdet är följande: Eget kapital (tillgångar - skulder) delat på antal aktier. När man beräknar antal aktier så beräknar man både A, B och C - aktier. Det bästa är att leta efter totalt antal utgivna aktier.

Det kan vara knepigt att avgöra om aktiekursen är högt eller lågt värderat i förhållande till substansvärdet. Detta beror på att det kan finnas "osynliga tillgångar" i bolaget, som exempelvis: forskning och anställda. Det är enklare att beräkna substansvärdet i investmentbolag, då de äger aktier i andra bolag. Detta säger oss tydligare hur aktien står sig i jämförelse med aktiekursen. Man kan då handla investmentbolagen till så kallad substansrabatt och substanspremium. En bra sida för att kolla detta finns här


ROE - Return on equity, som på svenska betyder avkastning på det egna kapitalet. Detta kan man använda för att se hur väl ett företag har investerat sina pengar för att utvecklas. Man räknar ut nyckeltalet genom att ta följande: Vinst efter skatt / eget kapital. Beloppen hittar du i resultaträkningen. ROE används bäst om man räknar ut det för flera år. Man kan då jämföra företagets avkastning på eget kapital årsvis.


Soliditet är ett nyckeltal som jag själv inte använder mig utav speciellt mycket, men det kan vara intressant att jämföra talet över en tidsperiod på exempelvis 5 år. Det beskriver hur det egna kapitalet står sig i förhållande till företagets skulder. Alla summor som behövs för att räkna ut soliditeten hittar man i balansräkningen i årsrapporten. Soliditeten beräknas genom att ta företagets egna kapital delat med summan av tillgångarna. Sen får man gånga talet med 100 för att få fram procentsatsen. Om ett företag har totala tillgångar på 82 134 Mkr, varav 31 823 Mkr är det egna kapitalet. Så får vi följande ekvation: 31 823 / 81 692 ≈ 0,39 = 39%. Företaget har alltså en soliditet på 39%.

Yield on cost (YOC) är också ett tal som inte hjälper speciellt mycket i en fundamental analys enligt mig, men som beskriver hur mycket avkastning du får idag på utdelningen mätt mot dina inköpspriser av aktien. Det är alltså ett mätvärde för att se att du har bra avkastning idag på dina investeringar. Det man gör är att man räknar ut den genomsnittliga anskaffningskursen (GAV) och delar detta med årets utdelning. Ett exempel på detta kan vara följande:

Du köpte 10 aktier för 150 kr styck, sen fyllde du på med 15 aktier när kursen gick ner till 125 kr. Slutligen så köpte du 25 aktier till dagens kurs som är 115 kr. Detta ger oss följande: 10x150 + 15x125 + 25x115 = 6250 kr. För att få fram vårat GAV så tar vi summan av våra köp delat med antal aktier som vi köpt. Vi får då 6250/50 = 125 kr. Vi antar att utdelningen för i år är 5kr per aktie. För att räkna ut Yield on cost tar man: Utdelningen / GAV. Sätter vi in värdena får vi följande: Yield on cost = utdelningen / GAV = 5 / 125 = 0,04 = 4%.

Tar man istället årets utdelning / dagens kurs så får vi fram den aktuella direktavkastningen som blir: 5 / 115 = 0,43 = 4,3%. Dina investeringar har alltså en sämre avkastning jämfört med dagens kurs i detta fallet.


Ledningen är självklart viktigt att man tror på! Det är trots allt dessa människorna som har ansvaret för verksamheten som du är delägare i. Du behöver inte veta namnen på alla viktiga personer i ett företag, men du ska ha lite koll på dem. Har de ett gott rykte? Hur har deras tidigare verksamheter sett ut? Se till att du investerar i bolag där du har förtroende för ledningen.


Sammanfattning: Vi kan använda oss av en väldig massa nyckeltal som vi räknar ut med hjälp av siffrorna i årsredovisningen, som vi finner på företagens hemsidor. Det kan vara intressant att jämföra nyckeltalen över en längre tidsperiod för att bygga upp en större helhetsbild över hur bolaget har presterat historiskt. Vi kan även jämföra nyckeltalen med andra bolag inom samma bransch. Exempelvis direktavkastningen och P/E - talet. Många utav nyckeltalen är redan uträknade på nätmäklarnas sidor. På Avanzas sida så kan man söka på ett bolag och sen trycka på information. Där finns bland annat: Direktavkastningen, utdelningen, p/e - talet osv.

Likes

Comments

Vad är viktigt att tänka på och ta hänsyn till när man väljer aktier?

Det finns många variabler som spelar in. Jag kommer ta upp de viktigaste sakerna att tänka på när det gäller risk/reward, dvs vilken risk jag är villig att ta och till vilket pris. Så fort man investerar i något så tar man en risk, det är viktigt att lägga på minnet. Jag kommer att lista mina bästa tips för att du ska kunna skapa en bra strategi för dina investeringar. Inlägget är först och främst riktat till långtidssparande i form utav utdelningsbolag med stabila verksamheter. Jag kommer även nämna lite om kortsiktssparande i form utav daytrading och swingtrading. Daytrading innebär att du köper och säljer samma dag. Swingtrading betyder att du köper och säljer exempelvis en gång i veckan/månaden.


Var långsiktig! Att investera i aktier långsiktigt har visat sig vara den effektivaste sparformen sedan börsen öppnade. På kort sikt så kan börsen svänga kraftigt. Ett exempel på det är finanskrisen 2008, vi har även brexit som var ganska nyligen. Mitt tips är att vara långsiktig, och köpa på sig mer när börsen går ner istället för att paniksälja. Det blir ju trots allt aktierea. Detta lönar sig på sikt.


Sprid riskerna! Detta är oerhört viktigt. Mitt tips är att sprida ut dina köp, på så sätt riskerar du inte att pricka topparna på en aktie. Du får alltså ett lägre "GAV" (Genomsnittligt anskaffningsvärde) över tid. Det andra sättet att sprida riskerna är att inte lägga allt i samma kopp. Jag rekommenderar att investera i 8-12 bolag, samt 4-6 olika branscher. Du kan självklart välja att placera dina pengar i obligationer, fonder, likvida medel, råvaror, valutor m.m. för att minska risken. Men om vi håller oss till aktier så har jag ett sista tips när det gäller att sprida riskerna. Lägg din bas i investmentbolag, 2-3 stycken. Detta är ett värdepapper som klassas som något mitt emellan aktier och fonder. Det handlas som aktier, har innehav som fonder, men har ingen fondförvaltningsavgift. Det är ett bolag som investerar i många bolag, som på så sätt sprider riskerna.


Köp aktier som du inte vill sälja! Du ska kolla efter bolag som du kan tänka dig att behålla en lång tid. Bolag som du tror på och som du förstår dig på. Några frågor som man kan ställa sig själv är följande: Har bolaget en bra ledning? Hur ser deras vinstutveckling ut? Har de ökat/behållit utdelningen med åren, eller har det tagit bort utdelningen vissa år? Är det en framtidsbransch? Kommande framtidsplaner? Är bolaget undervärderat? Jag kommer gå in djupare på analyser senare i aktieskolan, men du hittar de mesta i bolagets årsredovisning som du finner på deras hemsida. Några tal som jag bygger min fundamentala analys på är: direktavkastning, p/e-tal (price/earning), substansvärde, skulder, köpvolym, volatilitet och börsvärde.


Gör din egen analys och följ inte råd okritiskt! Detta hör ihop lite med föregående tips. Tyvärr är det så att de flesta "experterna" ger ut råd för egen vinning. Om du verkligen vill lyckas med dina investeringar, så ska du se till att hela tiden vara välinformerad, och inte lyssna blint på vad andra säger. Skapa dig alltså en egen uppfattning om bolaget, istället för att vara lat och enbart lyssna på vad andra säger


Låna aldrig pengar för att investera i aktier! Ja, det säger väl sig självt. Du tar en risk när du investerar. Satsa aldrig pengar som inte är dina, och investera aldrig pengar du inte har råd att förlora.


Cut your losses short! Detta är ett är otroligt kraftfullt uttryck! Varför? Du har en aktie som kostar 100 kr, men som går ner 50%, till 50 kr. För att denna aktien ska komma upp till 100kr igen så behöver den en värdeökning på 100% istället för 50%. Poängen med denna regeln är att när du märker att du har gjort en dålig affär som inte utspelade sig som du hade tänkt dig, SÄLJ, innan förlusterna blir för stora. Du ska sätta upp regler innan du köper och säljer aktier, att om den går ner t.ex. 2% så säljer du. Detta använder jag för mitt kortsiktssparande, då jag främst använder mig av s.k. "triggers" med hjälp av teknisk analys (kommer gå in djupare på detta i kommande inlägg) . I mitt långsiktssparande så har jag bolag som jag noga har analyserat, främst fundamentalt men även tekniskt, och som jag tänker behålla under många år.


Sålla fram stabila bolag! För att veta var man ska börja leta efter stabila bolag så kan man ha vissa kriterier. Det finns avancerade sökningar på exempelvis Avanza där du kan fylla i dina kriterier för bolagen. Man kan till exempel kolla efter bolag som har ett börsvärde på minst 500 miljoner kr (MSEK). Redan här så försvinner över 80% av alla bolagen på den svenska stockholmsbörsen. Bolag som har haft en utdelningshistorik på minst 10 år. Bolag som gått med vinst i minst 10 år osv. När du fått fram ett antal bolag genom dina kriterier så kan du börja din lite mer ingående analys.


Jämför konkurrenterna! Vi säger att du har hittat ett bolag inom dagligvaror. I detta exemplet H&M. Hur ser deras marknadsandelar ut jämförelsevis med andra klädesbolag? Kan H&M ta marknadsandelar av andra runt om i världen? Hur ser tillväxtmarknaderna ut för klädesbolagen? I detta fallet kanske man ska tänka lite på e-handeln som växer runt om i världen, kan H&M konkurrera där? Har H&M en bra direktavkastning eller finns det andra klädesbolag som t.ex. MQ holdings, Zara osv som har bättre direktavkastning?


Mitt sista tips är att läsa på innan du ger dig in i marknaden. Köp en bok som har med investeringar att göra. En bok som jag läste innan jag började handla med binära optioner (i detta fallet valutahandel) var "boken om teknisk analys". Väldigt läsvärd för kortsiktssparande. Är du inget fan av att läsa så har du massvis på Youtube. Det kan även vara värt att testa lite med låtsaspengar på börsen, innan du börjar med dina hårt inarbetade pengar. En sista viktig variabel är att inte jaga vinster/kursvinnare, samt att inte låta dina känslor påverka dina investeringar.

Har ni frågor angående inlägget så släng gärna iväg en kommentar eller mejla mig på: claesson.daniel@telia.comLikes

Comments

Det vi ska gå igenom i första delen av aktieskolan är följande: Val av nätmäklare och aktiedepå. Vi ska även gå in på courtagekostnader.

Det första du bör göra när du ska börja bygga upp din pengamaskin, är att fixa ett konto hos en nätmäklare. Detta går på 2 minuter. Det som skiljer nätmäklare så som Avanza, Nordnet eller Degiro från vanliga storbanker är dels nyhetsflödet, men även alla kostnader. Några exempel på avgifter som är billigare hos exempelvis Avanza är: Courtagekostnader och förvaltningsavgifterna.

Min favorit är Avanza, tätt följt av Nordnet. Avanza har courtagefritt aktieköp fram tills det att du har över 50 000 kr på ditt konto. Nordnet har 80 000 kr som gräns. Anledningen till att jag föredrar Avanza före Nordnet är på grund av nyhetsflödet, samt att deras mobilapp ligger flera år framför Nordnets i utveckling enligt mig. Efter det att du har överstigit den courtagefria summan, så blir även courtagekostnaderna förmånligare hos Avanza. Värt att nämna är att jag använder båda nätmäklarna. Jag har mitt långsiktssparande i Avanza och mitt kortsiktssparande hos Nordnet.

Anledningarna till att jag har mitt kortsiktssparande hos Nordnet, där jag daytradar och swingtradar är dels för att det är courtagefritt upp till 80 000 kr. Jag ser till att hela tiden ha ett kapital under 80 000 kr hos Nordnet. En annan orsak är att det finns en gratistjänst som heter "Shareville", där du kan följa, samt kommentera andras aktieportföljer, vilket jag tycker är intressant.

Det andra du ska bestämma är vilken typ av konto som du ska använda, även kallat aktiedepå. På Avanza öppnas automatiskt två konton när du registrerar dig, vilket är kostnadsfritt. Det är ett "Aktie- & fondkonto" (AF) och ett "Investeringssparkonto" (ISK). Det finns även "kapitalförsäkringskonto" (KF). KF är det bästa valet för utländska aktier i och med att du får tillbaka källskatten.

Ska jag använda AF eller ISK- konto för mitt långsiktssparande?

Mitt svar är: ISK alla dagar i veckan. Det är mycket förmånligare, speciellt för den pengamaskinen som vi bygger. Skillnaden i stora drag är följande: I ett Aktie- & Fondkonto betalar du 30% skatt på utdelningar och vinster. I ett Investeringssparkonto betalar du istället en årlig skatt, även kallad schablonskatt. Jag kommer skriva ett mer ingående inlägg om hur du beräknar skatten för ett Investeringssparkonto senare. Avanza räknar ut detta åt dig, så det är inget du behöver fundera över om du inte vill. Skatten för ett ISK-konto ligger på 0,42% för tillfället. Vilket innebär att du betalar 420 kr i årlig skatt om du har ett konto med 100 000 kr, oavsett hur mycket du tjänar. Istället för att betala 30% på all vinst och utdelning som du gör i ett AF-konto. Det negativa med ett ISK-konto är att du får betala en årlig schablonskatt på ditt kapitalunderlag även om du går minus vissa år. Du betalar alltså inte enbart när du går med vinst, vilket du gör i ett AF-konto.

Det tredje du ska kika lite närmare på är courtagekostnaderna. Courtage är den avgift som bankerna tar betalt för, för att du ska få köpa/sälja värdepapper hos dem. På Avanza så klickar du på "mina sidor" -> "profil" -> "min courtageklass". Där finner du fem olika courtageklasser och beskrivning på vad alla innebär. Kortfattat så är det förmånligare att ta en högre courtageklass, ju mer du investerar vid varje enskilt köp.

Alla dessa stegen tar drygt 5 minuter totalt. Nu är det bara att börja månadsspara, en hundring är bättre än ingenting alls. Kom ihåg att "snöbollseffekten", som vi gick igenom i föregående inlägg, är oerhört kraftfull. Även små summor växer över tid. Missade du föregående inlägg så kan du läsa det här.

​​​​Aktieskolan del 2

Likes

Comments