Jag har läst alla dessa böcker och de har verkligen hjälpt mig att se på introverta på ett annorlunda sätt! Jag har också förstått att det är inget fel med att vara introvert och det är absolut inget som är konstigt!.

''Tyst'' av Susan Cain är då den svenska versionen av ''Quiet'' som jag nämnde förut. Hon skrev om sina egna erfarenheter och upplevelser som introvert och varför introverta blir orättvist behandlade.

''Introvert - den tysta revolutionen'' av Linus Jonkman är mer som en fakta bok, men ändå inte. Den berättar hur introverta tänker och också varför extraversion är idealet för många.

''The perks of being a wallflower'' av Stephen Chbosky handlar om en kille och hans liv som introvert och blyg. Mycket kärlek, komedi och drama!

Som sagt, det är inget konstigt att vara introvert och inget man ska skämmas över! Extroverta, introvert och ambiverta har alla bra och mindre bra egenskaper.


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Det är ganska svårt att beskriva exakt vad MBTI är, därför går jag inte in på detaljer den här gången.

MBTI är en förkortning för Myers-Briggs Type Indicator. Det är ett test man tar som visar hur man ser på världen och på vilket sätt  man fattar beslut. Det finns fyra ''par'' egenskaper, och en extra egenskap - Introvert (I) / Extrovert (E), Intuition (N) / Förnimmelse (S), Tänka (T) / Känna (F), Bedömma (J) / Perception (P), Självsäker (A) / Försiktigt (T). De 16 typerna består alltså av en egenskap från varje ''par''.

Sinne

Hur vi är med andra människor:​

  • Introverta (I) att tänka innan de pratar, blir uttröttade av sociala sammanhang.
  • Extroverta (E) att tänka medans de pratar, blir stimulerade av sociala sammanhang.

Energi

Hur vi tittar på världen:​

  • Intuitiva (N) individer är fantasifulla, uppslukas av idéer, fokuserar på vad som kan hända.
  • Realistiska (S) individer är jordnära, uppslukas i praktiska angelägenheter, fokuserar på vad som har hänt.

Natur

Hur vi gör beslut och hanterar känslor:​

  • Logiskt (T) fokuserade individer är tuffa, följer sitt hjärna.
  • Princip-fokuserade (F) individer är känslosamma, följer sitt hjärta.

Taktiker

Hur vi arbetar:​

  • Planerande (J) individer är beslutsamma, föredra tydliga regler och riktlinjer, ser deadlines som något okränkbart.
  • Sökande (P) individer är bra på att improvisera, föredrar att hålla sina möjligheter öppna, avslappnade när det gäller arbete.

Identitet

Hur säkra vi är på våra beslut:

  • Självsäkra (-A) individer är känslomässigt stabila, avslappnade, vägrar att oroa sig för mycket.
  • Försiktiga (-T) individer är självmedvetna, bryr sig om hur andra ser på dem, perfektionister.

Man tar testet mest för att förstå sig själv och andra bättre. Klicka på linken nedan för att ta testet! Själv är jag en INFJ. 😌

https://www.16personalities.com/sv/gratis-personlighetstest

Likes

Comments

Ambiversion kan man säga är mittemellan introversion och extraversion. Ambiverta har liksom både introverta och extrovertas egenskaper. 

Ambiverta gillar att vara kring folk, gå på fester, träffa nya människor osv. Men de har heller inga problem med att vara ensam. Fast för mycket av den introverta eller den extroverta sidan gör dem trötta. Allt handlar alltså om balans för en ambivert.

De söker efter äventyr och gillar sociala sammanhang, men är inte lika högljudda som extroverta. De gillar också och att vara för sig själva, men inte lika extremt som introverta.

Här är några saker som kännetecknar en ambivert:

1.I konversationer vet den ambiverta när den ska prata och när den ska vara tyst, och det är ganska lätt att göra båda.

2.De gillar småprat men tycker om djupare konversationer också.

3.Att träffa nya människor är okej, att åka till nya ställen är okej. Men att träffa nya människor på nya ställen kan vara lite jobbigt.

4.Ambiverta kan göra saker ensamma men kan också göra grupparbeten, det spelar ingen roll.

Likes

Comments

För er som är mer intresserade av introversion och extroversion rekommenderar jag att ni kollar på Susan Cains Ted Talk! Hon pratar om sitt liv och upplevelser som en introvert person. Hon har även publicerat en bok som heter ''Quiet - The power of introverts in a world that can't stop talking''. Videon kan ni hitta nedan.

Likes

Comments

Introversion

Många har nog hört ordet ''introvert'' någon gång, men inte riktigt vet vad det egentligen betyder. Som första inlägg tänkte jag att det kunde vara bra att förklara vad det innebär att vara introvert.

Jag tror att många skulle beskriva introverta som blyga,tråkiga och arroganta. Men det är inte alltid sant. Introverta får mer energi från att vara ensamma, om man t.ex har befunnit sig i sociala sammanhang länge känner de sig utmattade och vill ha tid för sig själva.

Här är några tillfällen introverta reagerar annorlunda på än extroverta:

1.Småprat gör de stressade, medan djupare samtal får de att känna sig bra.

2.De blir lätt distraherade, men oftast inte uttråkade; detta är på grund av deras känslighet för sin omgivning. Men om det är lugnt och tyst i bakgrunden har de inga problem med att göra något i timmar. Som att läsa en bok.

3.De tänker innan de talar.

Själv är jag en introvert person, och att umgås med mig betyder inte alltid att man ska diskuterar om t.ex senaste nyheterna. Att bara sitta med varsin bok och läsa bredvid varandra eller att göra något annat i tystnad är precis lika roligt för en introvert som att en extrovert njuter av t.ex fester.Extraversion

Motsatsen till att vara introvert är då att vara extrovert. Istället för att få energi från att vara ensam finner de ro genom att vara tillsammans med andra personer.

Här är några tillfällen extroverta reagerar annorlunda på än introverta

1.Oftast mer spontana än introverta, de söker efter äventyr.

2.Extroverta vill oftast ha något att göra, annars kan de lätt bli uttråkade.

3.De pratar/gör saker innan de tänker; jag säger inte att det är dåligt, t.ex kan extroverta ha lättare att fatta beslut än introverta just på grund av det här.

Jag har några vänner som är ganska extroverta, och de verkar njuta av att stå i centrum medan jag känner mig obekväm med det. De pratar gärna om sina känslor och har inget problem med att prata med nya människor.

Likes

Comments