Psalmopoeus Irminia
(Venezuela suntiger)

Detta är en trädlevande spindel från skogarna i Venezuela. Den är otroligt vacker med svart som grundfärg och tigerandig abdomen(bakropp). Den har starkt oranga fläckar längst ut på benen som verkligen lyser.

Även om den är från Sydamerika(nya världen) så har den inga klihår att försvara sig med utan gör det med bett. Giftet är starkare än övriga Sydamerikanska arter men inte värre än att det ger dig en lite obekväm dag. Denna art är väldigt snabb och pilar kvickt iväg när den blir skrämd eller störd. Den är defensiv och säg vara ganska benägen att hugga, dock har min aldrig visat nån tendens till detta. Har haft min i snart 2,5 år och hon närmar sig 12-13cm av dom 15-16 dom kan bli. Ser henne inte så ofta då hon ligger gömd nere i sitt bo bakom en barkbit och en murgröna.

Jag har henne i ett terrarium som är 25:40:38(bredd,höjd,djup), ett gammalt akvarium jag byggt om till 3st spindlar. Har ca7-8cm torv som bottensubstrat och en hel del barkbitar och en stor murgrönaplanta. Tempen går mellan 25-28 grader och fukten på 75%-85%. Matmässigt så går det ner 3-4 syrsor men ibland knappt det så nån storätare är hon inte. Tycker det är en väldigt vacker och spännande spindel och en kär liten krabat i samlingen.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Brachypelma Smithi (Mexican redknee)

Detta är den klassiska tarantellan som man ser överallt på filmer, affischer och bilder som har med tarantulas att göra. Den är en helt suverän nybörjarart för nån som precis börjar med hobbyn och inte är så van. Arten kommer från Mexico och är CITES listad, dvs att den får inte importeras utan bara odlas. Den är svart i grundfärgen med röda knän och en blond ring runt "huvudet".

Livslängden är ganska lång, 20-30 år för en hona. Men jag har hört om exemplar som blivit uppemot 35 år. Storleken som vuxen ligger på 15-18 cm, men dom tar god tid på sig att komma dit. Eftersom dom kommer från Mexico(nya världen) så försvarar den sig i huvudsak genom att sparka brännhår från bakroppen.
Giftet är inte särskilt starkt utan jämförbart med ett getingstick. Att bli biten av denna spindeln är väldigt ovanligt, har nog inte ens hört talas om det. Temperamentet är väldigt lugnt och fridfullt, hon sitter mest still på sin stubbe och funderar på livet. Det är en spindel som gärna sitter framme helt öppet och visar upp sig:).

Som vuxen äter min iaf 2-4 vuxna syrsor i veckan och det verkar hon vara nöjd med.
Temperaturen bör ligga på runt 25 grader och en fuktighet på 65-75%. Ha gärna lite barkbitar, pinnar och stenar den kan klättra på. Många vill inte använda stenar i terrarium för att spindeln kan ramla ner på dom och skada sig. Detta är inget jag märkt eller är orolig för iomed att stenar även finns i naturen:). Man bör ha torv som substrat då det binder in fukt bra. Jag hade sand ett tag som syns på den bilden över här, men det var ingen höjdare och inget jag rekommenderar.
Det är en mycket vacker art som gärna ligger framme och visar upp sig vilket gör den till en väldigt bra "show-spindel";). Det plus det lugna temperamentet gör den till en dunderbra nybörjarart!

Likes

Comments

Har inte gjort några inlägg på länge nu men får slänga upp hur terrarie-bygget blev. Den är anpassad för trädlevande arter. Har just nu bara hyresgäster i dom två första, men har planterat i den sista med så växten kan få bo in sig lite:).
Växterna jag kör med har är vanlig murgröna. Blev väldigt nöjd över resultatet och det lär nog bli iaf en till:).

Likes

Comments

Nhandu chromatus (Brazilian Red and White Tarantula)

Denna art är en marklevande taratella från Brasilien och Paraguay. Den blir runt 17cm och har en väldigt vacker färgsättning. Bakkroppen är roströd med svart/vit randiga ben.

Min Pim-Pim är snart 3år och börjar närma sig13-15cm. Hon har grävt sig en ganska avancerad bohåla med 3st in/utgångar under en stor korkbarksbit. Man ska ha ett bra lager bottensubstrat(15cm) då denna art älskar att gräva. Jag har även planterat in en murgröna som växer och klättrar. Växter hjälper till att hålla uppe fuktigheten och dom gör det mycket vackrare att se på. Håller temperaturen på 25 grader och luftfuktigheten på 70%.

Temperamentet är ganska hett, om man stör henne så reser hon gärna frambenen och tänderna i försvarsställning. Men som tur är så hotar hon mer än hon biter:). Hon brukar äta 3-4 syrsor i veckan och har inga problem med aptiten ;). Det är en väldigt vacker och "egen" liten spindel och ett måste i varje seriös samling;).

Likes

Comments

Går lite sakta framåt men alltid nått:). Fått kapat och limmat fast lister, nedre plexiskivan och ventilationsnätet.
Nästa steg blir att såga till luckorna och skruva dit knopparna att öppna med. Sen kontrollera och finslipa om det behövs.

Sen färdigt !😊

Likes

Comments

"På min nästa platta tänker jag rappa, till ljudet av min slappa kropp som rullar ner för en trappa"; - Pst/Q

  • 89 Readers

Likes

Comments

Efter mycket slipande och trixande så sitter mellanväggarna i. Tyvärr så blev inte mer gjort då glasskärningen gick åt h-vete. Ska köpa färdigskurna bitar efter exakta mått imorrn.

Vi fick gjort bakgrunder iaf. Jag fick gjort två stycken till spindlarna som ska in i terrariet vi bygger nu. Polaren(blogg:högatankar) fick gjort en lite större till sin ögonfransgecko. Bakgrunderna ska bara målas och "finslipas" lite;).

Likes

Comments

Sådär.. Två tjocka tidningar och en massa reklam nedrivet. Ska få stå över natten och bli pappersmassa till att göra terrarie-bakgrunder. Ska försöka forma till så det ser ut som bark/bergssidor. Imorrn ska en polare hjälpa mig med att få ordning och börja bygga om ett akvarium.
Fick skaffat glasskiva, lim, silikon, lister till dörrarna och en hålplåt(till ventilation) i fredags.
Lägger upp hur arbetet går ;)

Likes

Comments

Tar väl en till när jag ändå är på gång :).

Lasiodora Parahybana (Brazilian Salmon Pink Tarantula)

Denna tarantella klassas som den tredje största i världen och blir ganska respektingivande 30+cm. Som tur är så är denna art varken aggressiv eller giftig. Skulle man råka bli biten så gör nog den fysiska skadan från tänderna mer ont än vad giftet gör. Min har aldrig visat några tendenser till aggressivitet eller liknande. Men hon är väldigt nyfiken av sig och kommer gärna ut när man rör lite mycket ner i terrariet. Skulle hon känna sig hotad springer hon och gömmer sig eller slänger upp ett moln av kliande hårstrån.

Mitt exemplar har jag haft i två år snart och hon är redan lika stor som min åttaåriga Rödknäade tarantella. Hon har en enorm aptit och har verkligen aldrig backat för en måltid. Färgerna är inte så spektakulära utan egentligen bara brun med lite rosaskimrande hårstrån på(fast min har mera åt det orangea hållet tycker jag).

Jag håller henne just nu i ett ombyggt akvarium med måtten 40*32*32 och hon verkar trivas bra. Hon har en liggande "korkbarksstock" som hon använder som gömställe när hon blir skrämd, ett par andra barkbitar och stenar plus en vattenfikus som växer som om det inte fanns någon morgondag. Håller runt 25 grader och 80% luftfuktighet. Hon brukar trycka i sig 3-4 stora syrsor i veckan eller en fullvuxen Dubia(kackerlacka).

Är väldigt nöjd med henne och rekommenderar verkligen den här arten till nybörjare för dom är lugna, växer och äter bra, blir rejäla och så gott som omöjliga att "råka" ha ihjäl.

Likes

Comments

Tänkte skriva lite om mitt intresse för spindlar och att skapa habitat för dom. Börjar lite med att beskriva dom olika arterna och sen blir det väl att visa lite byggen och sånt:)

Hur som helst !

Avicularia Huriana (Ecuadorian Pinktoe)
Avicularian är en trädlevande tarantula som kommer från Sydamerika, och i detta fallet med Hurianan så från Ecuador. Just Hurianan har jag märkt är en lite ovanligare variant och lite svårare att få tag i.

Min är snart 3år och heter Styrbjörn(tänkte att får jag inte ha ett barn som heter Styrbjörn så ska jag iallafall ha en spindel med namnet:).
Har inte kunnat köna han/hon än då senaste ömset var för trasigt men tycker det lutar åt hona. Hon verkar ha slagit sig till ro inuti den ihåliga korkbarksgrenen hon fått och sitter antingen på barken utefter sidan som på bilden eller i röret. Är ganska blyg och gömmer sig kvickt om hon blir störd. Hon är väldigt snabb och kvick.

Temperamentet är väldigt vänlig men blyg. Har aldrig gjort något ens inärheten av aggressivt. Denna art försvarar sig i huvudsak med att sprätta klihår från bakkroppen och inte med bett men min har aldrig gjort detta heller. Hon har inget särskilt starkt gift utan snarare i klass med ett bistick. Jag håller temperaturen på ca 25 grader och luftfuktighet på 75% och hon verkar trivas:). Är ingen storätare men 2-3 stora syrsor i veckan går allt ner. Hon är inte helt vuxen än, runt 12cm och ska bli upp till 15cm.
Bor just nu i ett 30*30*45cm terrarium från exoterra men kommer flyttas in i ett ombyggd akvarium som ska husera 3st trädlevande spindlar. Kommer lägga ut hur bygget går här med när det startar nu framöver.

Har säkert glömt hysteriskt mycket men detta var en snabb genomgång av min Avicularia Huriana"styrbjörn". Om ni undrar något är det bara att fråga !:)

  • 123 Readers

Likes

Comments