Jag pratade med min syster i telefon för någon dag sedan. Evelina hade då skaffat kort till ett nyöppnat gym i närheten av där hon bor. Hon berättade lite om utrymmena, utrustningen och så kom vi ju också in på människorna som gymmar där. ”Det finns väldigt många såna där människor som sätter sig i varje maskin, lyfter några gånger och så går dom vidare till nästa maskin. Du vet såna där som slutar efter några veckor för att dom inte får resultat av träningen”, sa Evelina. Ja, jag vet exakt vad hon menar och det är så jättesynd att det ofta blir så. Så nu skall jag försöka hjälpa just Er lite på traven. I detta inlägg tänker jag alltså ge lite riktlinjer för alla er som är nya på gymmet och inte riktigt vet what to do.

Så till att börja med:
5 saker du gör fel om du INTE får resultat på gymmet.

1. Du tränar för lite
Det räcker helt enkelt inte att bara göra 1 set av varje övning.

2. Du tränar för enformigt
Om du utför samma övningar, med samma antal repetitioner och med samma vikter varje träningspass kommer kroppen att anpassa sig. Då tar det väldigt mycket längre tid för musklerna att växa och bli starkare.

3. Du lyfter för lätta vikter.
Det skall vara tungt, det skall bränna och du skall bli riktigt trött. Du måste våga utmana dig själv! Musklerna behöver belastas rejält för att växa och bli större.

4. Du tränar för oregelbundet.
Musklerna behöver belastas regelbundet för att utvecklas. Du kommer inte att få resultat om du tränar fem gånger ena veckan och sedan pausar tre veckor innan nästa pass.

5. Du har ingen plan när du kommer till gymmet.
Vad har du för mål? vill du bli uthålligare? starkare? få större muskler? Du måste träna på rätt sätt för att uppnå de resultat du önskar och vill ha.


Okej, om man faktiskt inte vet hur man skall dela upp muskelgrupperna då? Eller inte vet hur många set och reps man borde göra för att uppnå sina mål?
Här kommer lite riktlinjer:

Hur många set och reps skall jag göra?
Muskeluthållighet: 3-5 set med 15-25 repetitioner per övning.
Muskeltillväxt: 3-5+ set med 6-12 repetitioner per övning.
Muskelstyrka: Minst 5 set med 1-5 repetitioner per övning.

Om jag vill får ut så mycket som möjligt av träningen på kort tid?
Superset: Gör två övningar direkt efter varandra utan att vila. Serievilan sker alltså först efter att den andra övningen är avklarad.

Pyramid: Lyft t.ex. 12 reps med 50 kg, 10 reps med 60 kg, 8 reps med 70 kg och 6 reps med 80 kg.
Man kan även lyfta t.ex. 12-10-8-10-12 reps. Ja, men ni förstår principen.

Dropset: Välj en övning och börja med att lyfta t.ex. 8 reps med en vikt som känns relativt tung, sänk vikterna lite och gör 8 reps till och sänk ytterligare lite och gör ännu 8 reps. Med denna metod klarar du alltså av att göra fler repetitioner i rad än du annars skulle ha gjort genom att ”droppa” vikterna.

Hur ska jag dela upp muskelgrupperna då?
2 pass per vecka:
Om du tränar två gånger per vecka passar det bäst att göra två helkroppspass. Då kan du tänka att du skall göra en övning för benen och rumpan, en övning för ryggen, en övning för bröstmusklerna, en övning för axlarna, en övning för biceps, en övning för triceps och så avslutar du med magen.

3 pass per vecka:
Personer med längre träningsbakgrund kan bra utföra tre helkroppspass per vecka, men annars rekommenderar jag att dela upp kroppen enligt muskelgrupper.
Alternativ 1: Ett pass ben/rumpa, ett pass bröst/axlar/triceps, ett pass rygg/biceps/mage
Alternativ 2: Ett pass underkropp, ett pass bål/stabilitet, ett pass överkropp

4 pass per vecka:
Ett pass ben/rumpa, ett pass bröst/triceps, ett pass rygg/biceps, ett pass axlar/mage

Sist och slutligen. Var flitig med att använda fria vikter så som hantlar, stänger, kettlebells, gummiband, medicinbollar, pilatesbollar, trx-band osv. I alla vardagliga sysslor lyfter, pressar och drar du i olika riktningar, från olika vinklar, högt och lågt - träna på samma sätt! Om du sätter dig i den där maskinen med endast en specifik rörelsebana kommer du inte alls att använda lika många muskler som om du skulle stå på egna ben och använda dig av de fria vikterna!


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Ännu en skolvecka har passerat och helgen ligger framför fötterna. Vi blivande fysioterapeuter var lediga idag och fick påbörja helgen redan efter gårdagens lektion i kinesiotejpning. Jag började min fredag med en knappt 50 minuters morgonpromenad innan frukost. Det bästa sättet att börja dagen på enligt mig. Som vanligt när jag är ute och går sätter jag på Framgångspodden på Spotify. Idag fick jag lyssna på Jill Jonssons väg till framgång. Efter frukosten jobbade jag några timmar med ett kostprogram och efter det traskade jag iväg till Markus Rytkönen på en timmes massage. Massage, osteopatbehandlingar och antiinflammatoriska läkemedel ärdet som hjälp mig att (nästan) bli av med Tietze syndrome. Ännu väntar dock x antal besök till Kim Roslin på Suomen kiropraktikkokeskus samt massage med jämna mellanrum för att försäkra mig om att syndromet faktiskt försvinner helt.

Jag påbörjade min träning igen förra veckan efter ett 7 veckors långt uppehåll från all träning förutom promenader. Det svåraste just nu är att veta vad kroppen klarar av, vad den mår bra av och vad den inte mår bra av. Vad är en passlig progressiv ökning i träningsmängd? Är det bra eller dåligt att belasta alla kroppens muskler? Och hjärtat? Kan jag utföra alla övningar inklusive övningar med mycket buktryck? Är det bra att träna magen just nu? Det här är långt utanför min kunskapsnivå, det kan jag lugnt medge. Men om någon känner min kropp så är det ju jag och det är nu jag ska lyssna på kroppens signaler, använda huvudet och lämna bort viljan en stund.

Förra veckan testade jag på några träningspass med jogging varvat med rask gång. Första passet blev 3 minuters joggingintervaller varvat med 2 minuter promenad, andra passet 4 minuters joggingintervaller varvat med 2 minuter promenad och tredje passet 5 minuter osv. Den ökningen har fungerat bra och pulsen hålls på en passlig nivå. Förra veckan började jag även testa mig fram med styrketräningen. Övningar för ben, rumpa, armar, axlar och rygg med lätt belastning. Jag har dock varit försiktig med övningar där man skapar ett stort buktryck, t.ex. i knäböj och marklyft. Buktryck är alltså ett förhöjt tryck inuti bukhålan. När man belastar ryggraden måste den stabiliseras, och det stabiliserande arbetet görs främst av den tvärgående bukmuskulaturen, diafragman, bäckenbotten, multifiderna och rotatorerna. När dessa muskler kontraherar och man samtidigt fyller lungorna med luft och sedan stänger luftvägarna skapas ett tryck, det vill säga buktryck. Denna vecka har jag dock vågat utmana mig lite mer i gymmet igen. Jag väntande mig århundradets träningsvärk i onsdags och torsdags. Men icke. Utan att veta säkert tror jag att all massage och den ökade rörligheten i överkroppen har med den saken att göra. Det går framåt!

Jag avslutar inlägget med en Hugo Rosas update.

Ikväll: Ska jag avnjuta lite Lohilo proteinglass framför svenska Idol.

Helgen: Kommer att spenderas i Helsingfors. Jag skall åka in till stan för att köpa lite ny inredning. Inredning som ger mera julkänsla. Några skoluppgifter behöver också göras.

Hösten: är det årstid jag tycker allra sämst om. Det är kallt och mörkt. För kallt för att man skall kunna gå ut utan att klä sig som en michelingubbe och det blir för mörkt fem timmar för tidigt.

Nu: Ljusen är tända, stickasockorna på fötterna och filten uppdragen till hakan. Det är väl ändå det bästa med hösten för att hitta något positivt ;)

Likes

Comments

Hejsan!
Till alla som bor i Närpes med omnejd:
Nu finns det möjlighet att köpa ett färdigt "träningsprogram" som är anpassat för motionsparken/utegymmet på Högåsen i Övermark. Programmet innehåller 8 st färdiga (relativt korta) träningspass samt 4 st klassiska crossfit-pass. Passen har olika svårighetgrad och är uppbyggda på olika sätt. Pris 35€

För mera info skicka mail till: isabelle.nygards@gmail.com eller via IN Progress - steg för steg på Facebook.

Foto: Emma Rosengård

Likes

Comments

1. "Plankan och situps kommer att ge mig en platt mage"

FALSKT
Det finns ingen enskild övning som kommer att ge dig platt mage, utan det är helheten som gör att du får en slankare kropp. Regelbunden och varierande träning av både styrketräning och kondition, samt hälsosam och näringsrik mat är A och O.

2. "Styrketräning kommer att göra mig stor"

FALSKT
Det krävs en enormt stor mängd träning och målinriktad träning för att bygga stora muskler. Däremot behöver du styrketräning för skelettet och musklerna. Styrketräningens effekter på kroppen är till exempel att:
- Din ämnesomsättning ökar och där med också din fettförbränning.
- Muskler skyddar leder, inre organ och skelett och där med är styrketräningen skadeförebyggande.
- Koordinationen mellan nerver och muskler förbättras.
- Explosiviteten i musklerna förbättras.
- Rörligheten ökar.

3. "Styrketräning hjälper mig att bygga muskler men inte att gå ner i vikt"

FALSKT
Som jag nämnde ovan. Med ökad muskelmassa får du även ökad förbränning. Så med rätt mängd mat och med rätt sorts mat kan du garanterat gå ner i vikt genom att "bara" träna styrka. Dock är så klart en kombination av både styrka och kondition att föredra.

4. "Efter träningen är förbränningen på topp och jag kan äta vad jag vill och hur mycket jag vill"

NJA

Ja, förbränningen är på topp direkt efter ett riktigt tufft och intensivt träningspass. Men efter träning behöver kroppen ”riktig” mat i form av bra kolhydrater och proteiner för att kunna påbörja återhämtningen och uppbyggnaden av den skada som träningen åstadkommit. Chips och Coca cola ger inte kroppen något att bygga på. Mängden mat du ”kan” stoppa i dig beror på vad målet med din träning är. Om du har förbränt ca 500 kcal på ditt träningspass och ditt mål är att gå ner i vikt, nej, då kan du inte äta en Fazers blå efter passet för den innehåller ca 1100 kcal.

5. "Vegetariskt är bättre än kött"

NJA
Ja, det är hälsosamt att äta mycket grönsaker och produkter från växtriket. Men om du inte är helt insatt i kosten och vet vilka näringsämnen kroppen behöver kan det vara en dålig idé att utesluta en hel grupp mat, även om den innehåller höga halter av mättat fett. Kött är till exempel en viktig källa till järn (som är speciellt viktigt för kvinnorna att få i sig) som gör att du håller dig pigg och alert, samt en viktig källa till protein som fungerar som muskeluppbyggande.

6. "Jag förbränner lika många kalorier när jag tränar kort och högintensivt som när jag tränar länge och lågintensivt."

FALSKT
Det stämmer att kaloriförbrukningen efter träningen blir högre om du tränat intensivt men den höjningen är allt som oftast inte i närheten av hur många kalorier du hade förbränt om du hade tränat längre tid och med lägre intensitet.
(Dock är det såklart en flytande gräns mellan vad som är lågintensivt och länge och vad som är högintensivt och kort. Så någonstans kommer de här två att mötas och kaloriförbrukningen bli den samma. Men i en överlägsen majoritet av alla fall så kommer du att förbränna fler kalorier om du tränar lågintensivt och länge).

Högintensiv träning har dock så klart en hel rad andra positiva effekter som till exempel:
- Öka förbränningen.
- Öka syreupptagningsförmågan.
- Öka konditionen.
- Öka muskeltillväxten.
- Öka smidigheten.
- Förbättra ämnesomsättningen .
- Förbättra hormonbalansen.


...och så avslutar jag med några bilder från de senaste dagarna. Håll ögonen öppna, inom kort kommer ett specialerbjudande som gäller åtminstone alla i Närpes med omnejd! :)

Likes

Comments

Idag var jag på mitt tredje osteopatbesök. Eftersom man ännu inte vet vad min nedsatta lungkapacitet och bröstsmärtor beror på så har jag nu övergått från sjukhusbesök, undersökningar och mediciner till manuella behandlingar så som osteopati, naprapati och kiropraktik. Tanken är nu att man skall försöka öka rörligheten i överkroppen, främst i bröstkorgen, samt aktivera nervsystemet för att se hur kroppen reagerar. Efter många timmars googlande och diskuterande med diverse personer har jag även konstaterat att Kostokondrit eller Tietze syndrome kunde vara någonting att forska mera kring i fall att dessa behandlingar inte hjälper. Tyvärr verkar det som att dessa två sistnämna sjukdomar inte är något som nödvändigtvis visar positivt i blodprov utan först när man uteslutit allt annan är det Kostokondrit eller Tietze syndrome som finns kvar. Så har någon av er erfarenhet av dessa så hör av er till mig!?

I måndags kom jag hem från Tyskland, närmare bestämt Bremen. Där det var tänkt att jag skulle springa mitt allra första halvmaraton på tävling. Så blev förstås inte fallet. Men efter att jag försökt förbereda mig mentalt under tre veckors tid kom jag fram till att jag åker till Bremen som åskådare och hejar på mamma som faktiskt också har tränat för detta lopp under flera månaders tid. Dock måste jag nog medge att det gjorde ont i både kropp och själ när vi besökte tävlingsplatsen tidigt på söndag morgon innan resten av Bremen hade vaknat. Det var strålande väder under hela tävlingsdagen, banan var lättlöpt och staden kryllade av både tävlande och åskådare. Med en medalj runt halsen och en öl i handen mötte jag upp mamma efter knappt 2h och 20 minuter. I Tyskland går man all in med kolhydraterna efter fysiska aktiviteter.

Förutom tävlingsdagen hade vi även två hela dagar på oss att utforska staden. Vi besökte bland annat den gamla delen Schnoor ett antal gånger, smakade på Apfelstrudel med vaniljglass och grädde, åt pre-halvmaraton middag uppe i väderkvarnen Kafee Mühle och post-halvmaraton middag på Kleiner Olymp, utöver det har vi bara vandrat längs strandpromenaden, kollat in marknader, shoppat och beundrat alla ståtliga byggnader.

Det om det. Auf wiedersehen Bremen. Nu skall jag spendera den kommande helgen i Övermark innan provperioden i skolan börjar.

Likes

Comments

..hörde jag att Elaine Eksvärd kallade burpees för i en podcast.

Så idag får ni en Burpee challenge att avsluta träningspasset med.
Gör så här:
Minut 1: 1 st burpee
Minut 2: 2 st burpees
Minut 3: 3 st burpees
Minut 4: 4 st burpees
Minut 5: ...

Hur många minuter klarar du? Början är lätt, slutet inte så lätt :)

Likes

Comments

Jag höra ofta människor som säger att deras mål är att springa fem eller tio kilometer. Själv tänker jag så gott som aldrig på hur många kilometrar jag skall springa eller har sprungit. För mig är det pulsen och tiden som är det relevanta. Därför använder jag alltid pulsklocka, inte bara när jag springer utan på alla träningar.

Allmänt om pulsklockan:
- Den visar tiden, både den tid du tränat och vad klockan är precis som en vanlig klocka.
- Den visar din puls (vilket ju är själva poängen.)
- Många modeller har inbyggd GPS vilket gör att du kan se var du har rört dig och hur fort det har gått.
- Nyare modeller kan räkna ut hur lång vila du bör ha mellan passen för att inte bli övertränad.
- Pulsklockan kommer också att kunna ge en fingervisning om hur många kalorier du har förbrukat (vilket är siffror man skall ta med en nypa salt.)
- De flesta pulsklockor är vattentäta vilket gör att du kan simma med den på. Och duscha.

Vad behöver man då ha koll på med en pulsklocka?
- Om du är en helt vanligt motionär som gärna är ute och joggar i en konstant hastighet kan du försöka hålla pulsen vid ca 75 % av maxpuls, det ger en väldigt bra effekt. Maxpulsen kan man få reda på genom olika maxtest eller så gör man det lite lättare för sig och räknar ut antingen 220 - ålder eller 215,4 – (0,9147 x ålder).

Efter några veckors träning kommer du att märka att du springer längre och längre sträckor fastän pulsen och tiden är samma. Det är för att din puls kommer att bli lägre desto bättre din form blir och därför kan du nu springa snabbare med samma puls som tidigare.

- En annan viktig sak att hålla koll på är vilopuls och återhämtningspuls.
Återhämtningspuls är ett mått på hur bra ditt hjärta fungerar. Det mäter hjärtats förmåga att återgå till sin normala rytm efter att pulsen höjts under en fysisk prestation. Om pulsen inte går ner till normal värde vid vila kan det tyda på att kroppen inte fått tillräckligt med återhämtning.

Ta även regelbundet din vilopuls på morgonen innan du kliver ur sängen för att ha koll på vilket värde som är normalt för dig. En förhöjd vilopuls kan vara tecken på att du har en infektion i kroppen, men också vara ett tecken på stress.


Här är en bild på ett av mina senaste inköp - En Suunto spartan sport HR. Jag har hittills varit väldigt nöjd med den, rekommenderar!


Sist men inte minst så vill jag påminna er om att septermber-erbjudandet gäller EN VECKA till.
Det vill säga -15 % på all tjänster för alla studerande. Passa på!
(Studiekort med årets läseårsdekal som bevis)

Likes

Comments

Just nu går vi blivande fysioterapeuter en kurs där man skall planera träningspass åt antingen seniorer, funktionsförhindrade, personer med MS eller personer med Parkinsons sjukdom. Min grupp kommer i höst att dra tio stycken träningspass åt seniorerna samt göra individuella träningsprogram åt dem efter deras mål och förutsättningar.

När blir man då en senior? Vid 60 år, vid 65 år eller vid 70 år? eller kanske är det då man blir pensionär? Jag vet inte riktigt. Nå, den grupp vi drar träningar åt är i alla fall mellan 65 och 80 år. Vad tror ni dessa seniorer har för målsättning när de kommer till träningen då? Inte sixpack i alla fall. De allra flesta som kommer på träning har som mål att få leva lite längre, att få träffa andra människor och att ha riktigt roligt i 90 minuter. Vi yngre borde tänka mera som dem.

Utmaningen i sig är inte att göra det individuella träningsprogrammet, tycker jag, utan det svåra är att göra gruppträningar där både 65 åringen och 80 åringen skall kunna utföra samma övningar. Övningar som både har god effekt och som båda tycker är roliga och givande. I den här åldern kan hälsan och funktionsförmågan variera riktigt mycket.

Bland äldre människor är det enligt mig speciellt viktigt att ha ögonen öppna och att se alla, att alltid ha en plan B ifall en viss rörelse inte fungerar och att se detta innan personen själv måste hojta till om att hen inte kan. Det är aldrig roligt att vara den som inte kan. För mig som tränare är det även väldigt viktigt att alltid ha en positiv attityd, att alltid vara närvarande på träningarna och att vara väldigt ödmjuk och uppmuntrande. Jag är uppvuxen med att alltid visa respekt mot dem som är äldre och det kommer jag att ta med mig hela livet. Nå det om det, men jag ser riktigt fram emot allt vad dessa tio veckor kommer att ge.

Vad annat då. Jag var hemma i Övermark över veckoslutet. Det var riktigt skönt och välbehövligt med lite kvalitetstid med mamma och pappa efter allt det som varit. Både kropp och psyke behövde få vila upp sig lite. Denna gång visar jag bilder från helgen i stället för att rabbla upp allt i en lång text.

Här är i alla fall några bilder från lördag och söndag som bland annat bestod svampplockning, inspektion av det nya utegymmet vid Högåsen i Övermark samt en promenad med mamma, mormor och lilla Hugo. Utöver det var jag också på mitt första styrketräningspass på över två veckor med pappa i hemmagymmet - och DET GICK BRA! Ja, och riktigt mycket träningsvärk också som grädde på moset.

Och sist men inte minst en bild på mina två senaste inköp. Lite materiell lycka från mig till mig.

Likes

Comments

Du är på väg till jobbet eller skolan. Du är lite sen och ser bussen närma sig hållplatsen där du skall stiga på. Du blir tvungen att springa de sista ca 200 metrarna. Men du hinner. Du sätter dig ner och pustar ut. Svetten rinner och pulser är hög. Hur tänker du?

1. Åh, varför händer detta alltid just mig. Nu är jag svettig och frisyren är förstörd. Dessutom har jag smutsat ner byxorna. Fan.

2. Oj, vilken kickstart på dagen och vilken löpinsats jag gjorde. Bra för kroppen med lite pulshöjning. Nice.

Du är på väg hem efter en lång dag, bilköerna är långa och du blir en timme sen. Du ringer din partner och säger att hen ska fixa ihop middag och hitta på något med barnen. Du kommer hem och där ligger pizzakartonger huller om buller på matbordet och barnen har vattenkrig i köket. Hur tänker du?

1. Du tar ett djupt andetag för att dölja den enorma besvikelsen och ilskan som håller på att rinna över. Du hade förväntat dig en god middag tillsammans med familjen efter en lång och stressig dag. Här kommer du hem till ett bombnedslag.

2. Varför är jag arg? Jag bad partnern om middag och att hitta på något roligt med barnen. Nu är alla är mätta och belåtna, och barnen skrattar så det ljuder i hela huset.

Den tanke du väljer påverkar hur du mår.

Jag lyssnade på Framgångspodden idag under min andra promenad på knappt två veckor och blev så inspirerad av Kristin Kaspersen så jag var tvungen att dela med mig lite av hennes tankar till er. Hur kommer jag att tänka angående de två senaste veckorna?

1. Jag missade mina två stora mål för året. Jag har tränat som f*n och nu kunde och kommer jag inte att kunna delta i tävlingarna jag sett framemot hela året. Jag tänker varken knyta på mig löpskorna eller lyfta vikter på en väldigt lång tid!

2. Hälsan är viktigare än allt annat. Två tävlingar av ett helt liv, ett liv som till viss del varit fylld med diverse tävlingar, vad är det? Nu har jag en riktigt bra grundkondition och ett helt år på mig att träna för att bli ännu bättre till nästa höst.

Jag kan medge att jag har tänkt tanke nr 1 väldigt många gånger, men nu börjar nr 2 kännas mer och mer okej.

Hur är läget då? Jo, jag är på bättringsvägen. Det har hänt så otroligt mycket den senaste veckan så jag kommer inte att ta upp desto mera på bloggen. Man tror åtminstone att jag reagerar väldigt starkt på något livsmedel eller ämne som påverkar tjocktarmen, lungorna och andningen. Jag kommer därför att äta en viss typ av kost tre veckor för att sedan börja plocka tillbaka livsmedel, ett efter ett, för att se hur kroppen reagerar. Jag kan lugnt säga att det smakar trä i munnen när man har endast ca 10 livsmedel att välja på till dagens alla måltider. Men smärtan är borta och jag märker inte av några problem med aningen "när jag bara är".

Jag har varit på två raska promenader denna vecka, lungorna har åtminstone inte kommit ut mellan revbenen och pulsen har varit normal. I helgen skall jag testa på att träna styrka igen. Jag känner mig som ett barn på julafton. Vi är lediga från skolan torsdag, fredag och måndag så jag passade på att ta tåget hem till mamma och pappa igår. Det känns ibland tungt att ta sig hem de där knappa 400 kilometrarna, men inget slår känslan när man svänger in på gården och är hemma.

Likes

Comments

Besvikelse. Ja, minst sagt. Det började efter att jag kommit tillbaka till Helsingfors efter knappt tre veckor hemma i Övermark. Tre riktigt bra träningsveckor dessutom. Vilket ju bådar gott inför höstens utmaningar. Förra måndagen var då min första dag tillbaka i Arabia och 100 minuter lugn löpning stod på schemat. Efter bara några minuters löpning steg min puls till knappt 180 slag i minuten, jag brukar vanligtvis hålla mig runt 155-160 slag per minut. Jag fortsatte i alla fall att löpa 30 minuter.. 40 minuter.. 60 minuter. Efter 70 minuter, knappt 12 km och puls 197 kändes det som att bröstkorgen skulle sprängas samtidigt som någon spände ett bälte runt mig och drog åt med all kraft. Jag fick sedan sakta gå hem de sista fyra kilometrarna. Väl hemma hade jag lite lätt stegring. Jag tänkte att det nog blivit lite för mycket träning, detta var kroppens sätt att reagera och jag behöver helt enkelt vila några dagar.

Efter några dagars vila gick jag iväg till gymmet för ett helkroppspass, det gick bra, och på lördagen blev det ett nytt försök med löpning. Samma sak igen! Efter 500 meter var pulsen igen över 180 slag i minuten. Denna gång pinade jag mig inte längre än dryga fyra kilometer. Något står inte rätt till. Kanske är jag allergisk mot något här som inte finns i Österbotten. Jag tar lite av mammas ventoline och går dagen efter till gymmet för ett spinningspass. Hellre träna inne än ute om det är något i luften. Det går bättre, men inte bra. Jag har inte cyklat på länge och har inga värden att jämföra med. Under söndagen börjar bröstkorgen bli allt sjukare och andningen är tung trots att jag bara ligger på soffan.

Det blir tyngre. Jag kan andas några gånger med munnen stängd och sedan måste jag gapa för att känna att jag får in tillräckligt med luft. Några vänner kommer hit, vi sitter och funderar, jag ringer några samtal, varav sista blir till 112. Vi bestämmer i telefon att jag själv tar mig till akuten. Lite efter 00:00 går jag ner till utgången och där står mina käraste kära vänner för att föra mig. Hjärtfilmen var bra, det finns inget mera att göra på natten och jag får åka hem.

Igår, tisdag, blev det en heldag på sjukhuset i Eira. Undersökningar och test, analyserande och funderande. Resultat? Flera inflammerade revben och ordentligt nedsatt lungkapacitet. Orsak? okänd. Det borde inte vara psykisk stress, det borde inte vara allergi, det borde inte vara astma. Så vad är det som dyker upp över en natt? Ingen vet ännu. Jag testar åtminstone en sorts medicin för tillfället för att se om det har någon verkan. Hittills har andningen blivit lite bättre men smärtan i brästkorgen är inte att leka med. Under gårdagen fick jag även ett mail från Tough viking – ”You are the Elite in Tough Viking Helsinki!”. Vad ska jag säga. Det är tungt. Jag är ledsen. Jag är besviken. Så jävla besviken. Lördagen skulle bli höstens, om inte årets, höjdpunkt. Just nu finns det inget annat att göra än att vänta. Men lördagen ser mörk ut.

Likes

Comments