Mår: Hyfsat bra efter ännu en natt med allt för få timmar sömn. Jag hann dock powernappa en stund efter jobbet så att lite energi skulle infinna sig inför veckans första träning.

Dagens bästa: Jag vaknade till strålande sol på klarblå himmel. Dagens klient tycker om sol. Jobbturen bestod alltså till största del av långpromenad med många solpauser. Inte mig emot. Nå, passligt till eftermiddagen blev det mulet och lite svalare, dvs perfekt löpväder, och jag for iväg på en förvånansvärt lätt joggingrunda. Majstranden – Hakalanniemi – Fastholmen – Hertonäs – Brändö – Fiskehamnen – Majstranden. 12,21 km.

Veckans bästa: Jag tar tåget till Seinäjoki på torsdag där förhoppningsvis någon av mina kära föräldrar står med en stor ISABELLE-skylt och väntar vid 12-tiden. Mamma har sin sista semestervecka och vi har planerat en hel del roligt till helgen. Jag såg även på Facebook att det ordnas Mat och Choklad festival i Vasa. Det kan väl inte bli annat än succé?!

Nu: Jag har några avsnitt kvar av Homeland att beta av. Borde även inta stretch-position på golvet. Japp, så får det bli.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Jag har många gånger både hört och läst att musik kan göra att man presterar bättre, faktiskt till och med upp till 15 % bättre. Så vida det finns vetenskapliga bevis på det har jag dock ingen aning om. Helt förståeligt är det dock att rytmen i musiken kan vara avgörande för vilket tempo man springer i. Om man väljer musik med hög bpm (beats per minute) så är chansen större att man också löper i ett högre tempo.

Jag har frågat runt lite och 9 av 10 av mina vänner lyssnar på musik när de tränar. De flesta svarar att musik höjer motivationen, ger bättre fokus och bidrar till rätt sinnesstämning. Själv lyssnar jag ju dock nästan aldrig på musik när jag tränar, det är därför jag tar upp ämnet. Men efter en del googlande och diskuterande med bekanta får jag nog snart överväga att ge musiken en chans. Varför lyssnar inte jag då?

Vi börjar med styrketräning. Med hörlurar i öronen stänger man ut omgivningen, när jag tränar vill jag istället ta in omgivningen. Jag vill höra de andras vikter smälla i golvet. Jag behöver vara väl medveten om någon kommer gående mot mig eller går för nära bakom eftersom det ofta är något som gör att jag tappar fokus. Jag vill höra min egen andning – greppar stången, andas in, drar upp, andas ut, släpper ner. Dock får det gärna spelas musik ur gymmets egna högtalare så att inte minsta lilla stånk och stön hörs. Men musik rakt in i mitt huvud, nej tack.

Uthållighetsträningen då. Under uthållighetsträningarna kan jag lyssna på musik. Ibland. Jag kör ofta spinning ensam. Under spinningpass behöver man inte tänka speciellt mycket på teknik, balans, underlag osv och då kan jag känna att musiken får träningen i sig att kännas mindre ansträngande. De medryckande låtarna tar bort fokus från mjölksyran när det börjar kännas jobbigt, och skapar känslan av upprymdhet istället. Dock igen när jag springer tycker jag att telefonen är stor, tung och störande både om man har den på armen eller i bälte, små hörlurar faller ur öronen och stora hörlurar blir svettiga och känns som en hjälm på huvudet. Ja, jag känner mig lite som Helmet i 13 reasons why. Vid powerwalks går det bättre med hörlurarna, då lyssnar jag gärna på såväl musik som olika podcasts, som en del av mina vänner också ansåg gav bättre ork och gör att tiden rusar iväg vid monotona ”nötande” träningar.

Kanske jag helt enkelt får återgå till mp3 spelaren, köpa nya lurar än en gång eller bara fortsätta med det som för mig känns bäst. Det om det. Innan jag avslutar inlägget tänker jag dela med mig av de tre poddar jag högst troligen lyssnar på om ni ser mig med lurar i öronen.

1. I nöd och lyft


I nöd och lyft är en podcast med Kalle Zackari Wahlström och Brita Zackari, samma par som gjorde tv-serien Svett och Etikett. Podden handlar om främst om träning - Kalle älskar det och Brita hatar det, Kalle är optimist och Brita är pessimist. I podden får man ta del av parets tänk kring träning, olika utmaningar osv.

2. Linus och hans tyngre vänner

Fitnessprofilen Linus Carlén, även känd som Noccos ”brand manager”, samtalar varje vecka med någon av sina närmaste vänner som ofta också är kända fitnessprofiler på sociala medier.

3. Paula och Hugos podcast


Crossfitsatsning, träningstänk, karriär, småbarnsliv, entrepenörskap, sociala medier osv. Paula Uribe och Hugo Rosas är det varma, roliga och inspirerande paret som driver podden med hög igenkänning och mycket humor.

I brist på annat blir det några telefonbilder från i gårkväll. Jag har varje kväll den här veckan varit ut på kvällspromenad ca 22-23 tiden. Jag kan inte gå nog. Det är så vackert.

Likes

Comments

Eftersom många just nu har semester så tänkte jag dela med mig av ett kort, tufft och intensivt träningspass här på bloggen. Passet är uppdelat i två delar så att man först gör Del 1, vilar 3 min och gör Del 2. Inga redskap behövs, bara egenkroppvikt, eventuellt en matta som underlag och bra musik i öronen.

Värm upp 10 minuter innan du börjar. Uppvärmningen kan vara till exempel sakta jogging, rask promenad med inslag av ruscher, badminton, fotboll.. Ja, använd fantasin!

Del 1. 10 till 1
Det vill säga att du först gör 10 repetitioner av varje övning, sedan 9 repetitioner av varje övning, 8, 7, 6 och ner till 1.
Försök att vila så lite som möjligt.

- Knäböj
- Utfallssteg
- Burpees

Del 2.
Gör 3 varv av:

- 10 Armhävningar
- 20 Ryggresningar
- 30 sek Planka
- 30 sek Sidoplanka
- 30 sek Sidoplanka

Vila en minut mellan varje varv.

Lycka till!

Ibland så tvingar jag ut hela familjen Yljens-Strömberg på gräsmattan vid sommarstugan. Alla brukar dock alltid vara lika nöjda och glada som Molly efteråt. Det är huvudsaken!

Likes

Comments

I hemlagad müsli kan innehållet variera beroende på vilka fröer, nötter och gryn man har hemma, men basen är dock alltid den samma. Här är då mitt recept på nyttig och supergod müsli som passar utmärkt till så väl frukost som mellanmål eller kvällsmål.

Ingredienser:
6 dl havregryn
2 st mogna bananer
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl linfrön
1 dl kokosflingor
2 msk kakao
1 påse nötblandning (eller t.ex. cashewnötter, valnötter och mandlar)

Torkade bär för mer sötma, t.ex tranbär eller gojibär

2-3 dl vatten
1/2 dl honung
1/2 dl rapsolja/kokosolja


Gör så här:
Mosa bananerna i en stor bunke och blanda ner alla torra ingredienser, utom bären. Häll i honungsvattnet och oljan och blanda runt. Häll ut blandningen på en bakplåtsbeklädd plåt och sätt in i ugnen på 200 grader. Muslin ska vara inne i ugnen i ca 25-30 minuter, dock måste blandningen röras om med jämna mellanrum så att den inte bränns vid. T
a sedan ut plåten och låt müslin svalna ordentligt. När müslin kallnat blandas de torkade bären i. Ät din hemlagade müsli tillsammans med kvarg, keso och bär eller med turkisk/grekisk yoghurt och fruktsallad. Njut!

Snodde en bild från google idag. Sorry någon.


Idag började jag min lediga dag med att söka upp Alice i Hagnäs för att sedan promenera runt Helsingfors, längs med strandkanten. Vi började i Hagnäs för att sedan gå via Kajsaniemiparken, båthamnen och till Eira och sedan ta ungefär samma väg tillbaka. Det var en ack så skön och välbehövlig start på dagen. Nu ca 2h senare är jag hemma igen och lite planerande av träningsprogram står som näst på schemat.

Tack för idag Alice!


​Gällande frågor kring träningsprogram och kostscheman, hör av dig till isabelle.nygards@gmail.com eller besök www.inprogress.fi. Sommarerbjudandet gäller ännu julimånad till slut.

Likes

Comments

Helgen är förbi och en ny vecka är redan igång. Jag jobbade detta veckoslut både lördag förmiddag och söndag kväll, men hann där emellan också njuta av såväl Sibbo skärgård som Helsingfors skärgård. Om inte lördagen var den varmaste och på så vis också den finaste dagen hittills i sommar så var åtminstone vyerna det. Vi åkte alltså med båt från Sibbo till Hernesaaren ranta för att äta samt njuta av solen och värmen, checkade läget vid salutorget och avslutade kvällen med Sunes sommar hemma hos Jens. Dock är jag nog tvungen att se filmen ännu en gång eftersom jag sov genom åtminstone halva..


Take care of your body. It is the only place you have to live in.
Ja, från en sak till en annan. Idag tog jag bussen hem från min ena klient i Kannelmäki. När bussen närmade sig Arabia steg en kvinna på, hon satte sig ner, tryckte på stop, steg upp, steg av. Hörni, är det faktiskt så illa så att dagens människor inte vet vad vardagsmotion är över huvud taget? Hur kommer man ens på tanken att först stå och vänta på en buss x antal minuter för att sedan nätt och jämt hinna sätta sig ner under de 200 meter man skall färdas innan man skall stiga av igen.

Så, kvinnan på bussen – det här är till dig (men också till er andra som känner att det finns utrymme för förbättring):
Tips på vardagsmotion
• Gå sista busshållplatsen, inte tvärtom
• Ta trappan i stället för rulltrappan/hissen
• Var turist i din egen stad och promenera på vägar du inte tidigare gått på
• Gå ut med hunden
• Gå ut med grannens hund
• Klipp gräset
• Skotta snön
• Dammsug hemmet
• Tvätta fönstren
• Rensa ogräset
• Cykla till affären
Gå vilse

Att få in mer vardagsmotion i vardagen (och på helgen!) är ett bra sätt för att förbränna mer kalorier samtidigt som man även förbättrar sina kolesterol-, insulin- och blodfettvärden. Det har i olika undersökningar påvisats att människor som är aktiva genom att stå eller gå under längre perioder dagligen förbättrar insulinnivåerna mer jämfört med människor som i stort sett har en stillasittande vardag MEN som utför en timmes intensiv motion varje dag. Slutsatsen blir därför att när energiförbrukningen annars är likvärdig så kan längre perioder av lågintensiv träning erbjuda fler fördelar än kortare perioder av intensiv aktivitet. Med det sagt - TA INTE BUSSEN FÖR 200 METER.


Tack för en fin helg alla inblandade!

Likes

Comments

1. Jordnötssmör

Jordnötssmör är något man ofta ser på sociala medier – på gröten, i chokladbollar, på riskakor och så vidare. Många förväxlar dock nyttigt med kalorisnålt. Ordet nyttigt handlar för mig om huruvida ett livsmedel innehåller saker som kroppen mår bra av och har inget att göra med om du blir smal eller tjock av det. Jordnötssmör, nötter och frön är alltså något som är nyttigt och bra för kroppen MEN som är riktiga kaloribomber, vilket alltså gör att du går upp i vikt om du äter för mycket av det. Så att tänka att man kan äta mycket större mängd av olika raw-bakverk jämfört med vanliga bakverk är inget som kommer att gynna kroppen med tanke på t.ex. viktnedgång.

2. Naturgodis

Om man baserar hur hälsosamt ett livsmedel är på hur mycket kalorier (kcal) det innehåller, så är inte naturgodis alls mer hälsosamt än vanligt godis. Naturgodis i form av osaltade och orostade nötter är kaloririka med innehåller oftast bra fetter och kan därför vara bra att äta en liten mängd av. Däremot är torkade frukter och nötter doppade i yoghurt (”yoghurt” som egentligen är sockerrik glasyr) väldigt rika på socker och tillsatsämnen. Så, om du är sugen på godis - ät en liten mängd av det du tycker är absolut godast!

3. Müsli

Att börja dagen med müsli känns ofta som en bra och hälsosam start. Utbudet av müsli och granola i butikerna är enormt och man borde verkligen ta sig tid att läsa på varje paket innan man bestämmer sig för vilket man köper hem. Ett helt vanligt paket müsli (som man eventuellt kan läsa ”fitness” på) i affären innehåller ca 20 gram socker per 100 gram. En deciliter müsli väger ca 40 gram, så om du äter det får du i dig 8 gram rent socker, vilket motsvarar lite mer än 2 sockerbitar. Dock innehåller även müsli näringsrika kolhydrater (havregryn, rågflingor), nyttiga fetter samt vitaminer och mineraler, så allt är förstås inte enbart dåligt socker. Men, mitt tips är att göra egen müsli/granola, för det är både enkelt, går snabbt och man kan lätt undvika det rena vita sockret. (Kommer att dela med mig av ett recept på hemlagad müsli inom några dagar).

4. Mörkt bröd

Ett mörkt bröd med lite solrosfrön på toppen verkar ofta vara ett nyttigt och bra alternativ. Riktigt så enkelt är det inte denna gång heller. De mörka bröden i affären är ofta fullproppade med sirap (och förstås socker) för att få dess mörka färg. Så för att vara på den säkra sidan – börja alltid med att kolla innehållsförteckningen. De livsmedel som står tidigt uppräknade finns det alltid mest av. Ett annat tips om man tycker om bröd är att äta det under första halvan av dagen när kroppen behöver energipåfyllning. På kvällen ställer kroppen in sig på vila och förbränningen går då ner en aning, då behöver kroppen istället proteinrik mat som är bra för så väl muskeluppbyggnad som återhämtning.


Dagens arbetsplats. #koskenranta

Likes

Comments

Jag älskar frukost, speicellt att äta gröt på morgonen. Jag vaknar hungrig 7 av 7 dagar i veckan, så att stiga upp tidigt och få äta en stor skål med gröt och dricka en lika stor kopp svart kaffe i lugn och ro är något jag vill börja varje dag med. Hinner man på en länk eller morgonpromenad innan smakar frukosten ännu snäppet bättre. Att snooza är alltså ingenting för mig. Idag skall jag därför dela med mig av receptet på hur man fixar den perfekta starten på dagen.

Ingredienser:
1,5 dl havregryn
3 dl vatten
1 skopa proteinpulver
1 ägg
Jordgubbar och hallon
+ kanel och walden farms kalorifria sås

Gör så här:
Blanda havregryn och vatten i en stor och djup skål och ställ in i micron i ca 3-4 minuter. Håll hela tiden koll på gröten så att den inte kokar över. Ta ut skålen och blanda i en skopa proteinpulver. Tillsätt sedan ett ägg som du snabbt rör ner i gröten (rör snabbt för att undvika äggstanning). Ställ in gröten i micron i ca 1 minut till. Ta ut skålen och toppa gröten med bär av olika slag.

För mer mer protein: Använd mera proteinpulver eller toppa med t.ex. keso eller kvarg.
För mer kolhydrater: Använd mera havregryn eller toppa med t.ex. banan eller äpple.
För mer fett: Toppa gröten med kokosolja, kokosflingor, nötter eller frön.

Det som på bilden liknar nutella är alltså en av Walden farms kalorifria såser som man kan beställa på
bland annat Fitnesstukku. Walden farm har både såser, sylter och dressingar och de är alla kalorifria.
Eftersom jag undviker både vitt socker och fruktsocker 95% av tiden så tycker jag att dessa såser förgyller maten till viss del
.


Om du har frågor angående kostrådgivning och skräddarsydda kostscheman, skicka mail till mig via isabelle.nygards@gmail.com

Likes

Comments

Jag tänkte att jag även kunde skriva några icke-träningsrelaterade inlägg nu som då. Därför skall jag i det här inlägget jämföra storstad och landsbygd, det vill säga Helsingfors och Närpes, i några punkter.

1. Vardagsmotion

I Helsingfors får man väldigt mycket vardagsmotion utan att ens tänka på att det är just motion. Allt man behöver finns relativt nära till hands och det är oftast lättare att ta sig fram genom att gå än att ta bil. Bara på en dag här i Helsingfors går jag till bussen, till spårvagnen, till metron, till affären, till gymmet och tar ofta en promenad eller två bara för att det är så fint där jag bor. Det blir lätt 10 000 – 15 000 steg en helt vanlig dag.

I Närpes är det oftast långa avstånd, speciellt om man bor i någon av byarna utanför centrum. När jag är hemma i Övermark går jag till postlådan och till farmor, sen finns det inte riktigt några fler platser jag lätt kan gå till fots till. Till närmaste matvarubutik är det 4 km bara en väg, då blir det lätt att man tar bilen istället.. även för sportnördar.

2. Trafiken

I Helsingfors med omnejd en vanlig vardag klockan 08:00 eller 17:00 vet man inte om det kommer att ta 30 minuter att köra från punkt A till punkt B eller 1h 30 min.

När man är i Närpes vet man med tre (eller två) minuters marginal hur länge det tar från det att man startar tills man är framme.

3. Myggor och insekter

...Finns troligtvis överallt förutom i Helsingfors.

4. Sola

I Helsingfors bor de allra flesta i lägenheter, ofta utan veranda eller balkong. Vill man ligga och steka sig i solen en varm sommardag måste man därför söka sig till närmaste strand eller park, vilken kan ligga ganska långt borta och bara tanken att ta sig dit är lite så där halvjobbig.

I Närpes har alla en egen gård. Oftast finns det inga grannar inom åtminstone en 50 meters radie och man kan därför slänga av sig kläderna och lägga sig bakom huset när som helst på dygnet utan åskådare.

5. Brunch och hotellfrulle

När man söker på ”brunch i Helsingfors” på google kommer det upp ca 67 olika alternativ. I Närpes finns det en plats som serverar brunch, på söndagar, på våren.

6. Utbud av tjänster

I Helsingfors finns det ett otroligt stort utbud av t.ex. frisörsalonger. Därför betalar man också i Helsingfors 50€ plus minus 10€ för en vanlig klippning. I Närpes betalar man 30€ plus minus 10€.

7. Shopping

I Helsingfors finns det till exempel på Esplanaden affärer med känd finsk design och klädbutiker med kända finska märken, på Aleksanterinkatu/Alexandersgatan (som går från Mannerheimvägen till Domkyrkan) finns lite mer exklusiva butiker så som Guess, men också de mer vanliga klädaffärerna så som H&M, Monkey, Zara och Mango. Vill man i stället gå till något köpcenter inne i Helsingfors så finns både Forum och Kampen/Kamppi och lite utanför Helsingfors finns bland annat Itis, Sello och Jumbo.

I Närpes finns Halpa halli.. Tokmanni.. Ja, man får helt enkelt åka till Vasa, Seinäjoki eller Björneborg för att shoppa.

8. Anonymitet

I Helsingfors kan man se ut precis som man vill, för det finns människor av precis alla de slag. Har man shorts mitt på vintern så finns det garanterat någon annan som också har det. Man kan även gå runt en hel dag utan att träffa en enda känd person, vilket ibland faktiskt kan vara rätt så skönt.

I Närpes känner alla alla. På gott och ont. Vissa tänker då att man kan klä sig och se ut precis som man vill just för att alla är ju på sätt och vis bekanta, medan andra kanske tänker att man nog måste se ut på ett visst sätt och bete sig på ett visst sätt just för att det finns så mycket känt folk runt omkring som både ser och hör, för och rör.


Sedan finns det ju förstås många punkter man kan ta upp angående språk, arbete, skolor och så vidare, men det är lite mer självklara saker. Nu tog fantasin slut så nu skall jag leva mig in i seriernas värld istället. Homeland är det som gäller just nu. Se den!

Det bästa måste nog vara att kunna kalla både landsbygden och huvudstaden för hemma

Likes

Comments


Mina konstiga sömnvanor fortsätter och jag kunde inte låta bli att stiga upp och fotografera soluppgången över majstranden kl 04:00. Med tidiga morgnar blir det också många morgonpromenader. Naturen här är av bästa slag. Ibland kan jag inte riktigt förstå att det går att bo i Finlands största stad och samtidigt ha en så här fin natur runt sig.


I början på veckan plockade Dennis upp mig efter jobbet och så for vi iväg till Sibbo för att båta iväg med resten av gänget till Helsingfors. Jag är otroligt glad över ha fått lära känna dessa människor i sommar. Båtfärden var fin, men kall. Dock utlovas det varmare väder denna vecka så förhoppningvis gör vi ett nytt försök med båtandet då (visst Jens?!). Att få vara på havet varma sommardagar kan det inte finnas mycket som slår.


En av dagarna i veckan fixade vi gott käk med en av mina kunder på Busholmen. Maten bestod av bland annat spenat, bacon, halloumi, tranbär, olika grönsaker, lök och hemgjord dressing. Redan efter onsdagens jobbtur bilade jag iväg hem till Övermark för att spendera helgen där. Det är alltid lika kul att komma hem när man vet att familjen väntar, denna gång väntade även mina släktingar från Örebro vilket förstås var ännu roligare.


Första dagen hemhemma börjades med kaffe hos min farmor och efter det körde vi ett tungt och effektivt träningspass med min kusin Mia i hemmagymmet hos mamma o pappa. Senare på kvällen ordnades kalas för min gudson och den blivande 8 åringen Emil hemma hos hans mormor eller min faster ute vid havet i Korsnäs. Dagen efter behövde vi dock rastas ytterligare lite till och åkte därför iväg till Fagerö för minigolf, glass och vattenkrig. Det blev dock bara en andra plats för min del. Jag tror jag är lite för stark för den där sporten...


Helgen avslutades med årets höjdpunkt i Närpes, det vill säga Tomatkarnevalen. Karnevalen består av marknad, utställningar, tävlingar, turneringar, fotbollsmatcher, mat och delikatesser av alla de slag, kaljakellunta, musik och uppträdanden och som sedan avrundas med partaj för de mer festsugna. ​Ja, och innan pappa hinner påpeka saken så är det han som står för drönar-bilden i mitten ovan. Tack Papi.

Det var min vecka i kort. Nu är jag tillbaka i Helsingfors och en jobbtur i Kyrkslätt väntar ikväll. Tills dess ska jag bara njuta av solen. Ha de gött!

Likes

Comments

Funktionshindrade kan ställas inför särskilda utmaningar när det handlar om träning, speciellt träning på gym där maskiner och bänkar enbart är anpassade efter genomsnittsmänniskan. Regelbundna träningar som innefattar både kondition samt pulshöjande och muskelstärkande övningar är minst lika viktigt för hälsa och välbefinnande för funktionshindrade som de är för andra.

Fysisk aktivitet behöver dock inte alltid betyda att svetten sprutar och att man har blodsmak i munnen, utan fritidsaktiviteter i naturen så som att röra sig i kuperad terräng eller kroppsarbete i trädgården i form av att lyfta och bära olika tunga föremål ger i många fall en tillräcklig dos fysisk aktivitet.

Som jag tidigare nämnt jobbar jag denna sommar deltid som personlig assistent åt personer med olika sjukdomar, störningar och funktionshinder, eller en salig blandning av allt man bara kan tänka sig. Trots det behöver allas kroppar aktivering. Jag har vid ett flertal gånger nu fått ta del av olika träningsformer som dessa personer utövar. Det är för mig fascinerade att se lyckan hos en blind person som aldrig cyklat på en vanlig cykel få trampa så svetten rinner på en motionscykel. Lika roligt är det att se när olika rörelsemönster börjar fungera efter att man med hjälp av kreativiteten hittat nya lösningar när maskinerna inte fungerar.

Det är dock viktigt att ha kunskap om vilken typ av fysisk aktivitet och träning som passar sjukdomen/störningen/förhindret, hur ofta, hur intensivt och hur länge man ska hålla på. Vilket även är väldigt individuellt och kan ändras från dag till dag. Detta var dock bara är en liten del av vad mitt jobb denna sommar och höst går ut på, men en för mig väldigt intressant och viktig del.

..Plötsligt dök tanken upp hur roligt det skulle vara att öppna ett gym där det skulle finnas utrustning och möjligheter för precis alla.

Stortrivs i denna staden på alla sätt och vis just nu #helsingfors

Likes

Comments