Jag höra ofta människor som säger att deras mål är att springa fem eller tio kilometer. Själv tänker jag så gott som aldrig på hur många kilometrar jag skall springa eller har sprungit. För mig är det pulsen och tiden som är det relevanta. Därför använder jag alltid pulsklocka, inte bara när jag springer utan på alla träningar.

Allmänt om pulsklockan:
- Den visar tiden, både den tid du tränat och vad klockan är precis som en vanlig klocka.
- Den visar din puls (vilket ju är själva poängen.)
- Många modeller har inbyggd GPS vilket gör att du kan se var du har rört dig och hur fort det har gått.
- Nyare modeller kan räkna ut hur lång vila du bör ha mellan passen för att inte bli övertränad.
- Pulsklockan kommer också att kunna ge en fingervisning om hur många kalorier du har förbrukat (vilket är siffror man skall ta med en nypa salt.)
- De flesta pulsklockor är vattentäta vilket gör att du kan simma med den på. Och duscha.

Vad behöver man då ha koll på med en pulsklocka?
- Om du är en helt vanligt motionär som gärna är ute och joggar i en konstant hastighet kan du försöka hålla pulsen vid ca 75 % av maxpuls, det ger en väldigt bra effekt. Maxpulsen kan man få reda på genom olika maxtest eller så gör man det lite lättare för sig och räknar ut antingen 220 - ålder eller 215,4 – (0,9147 x ålder).

Efter några veckors träning kommer du att märka att du springer längre och längre sträckor fastän pulsen och tiden är samma. Det är för att din puls kommer att bli lägre desto bättre din form blir och därför kan du nu springa snabbare med samma puls som tidigare.

- En annan viktig sak att hålla koll på är vilopuls och återhämtningspuls.
Återhämtningspuls är ett mått på hur bra ditt hjärta fungerar. Det mäter hjärtats förmåga att återgå till sin normala rytm efter att pulsen höjts under en fysisk prestation. Om pulsen inte går ner till normal värde vid vila kan det tyda på att kroppen inte fått tillräckligt med återhämtning.

Ta även regelbundet din vilopuls på morgonen innan du kliver ur sängen för att ha koll på vilket värde som är normalt för dig. En förhöjd vilopuls kan vara tecken på att du har en infektion i kroppen, men också vara ett tecken på stress.


Här är en bild på ett av mina senaste inköp - En Suunto spartan sport HR. Jag har hittills varit väldigt nöjd med den, rekommenderar!


Sist men inte minst så vill jag påminna er om att septermber-erbjudandet gäller EN VECKA till.
Det vill säga -15 % på all tjänster för alla studerande. Passa på!
(Studiekort med årets läseårsdekal som bevis)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Just nu går vi blivande fysioterapeuter en kurs där man skall planera träningspass åt antingen seniorer, funktionsförhindrade, personer med MS eller personer med Parkinsons sjukdom. Min grupp kommer i höst att dra tio stycken träningspass åt seniorerna samt göra individuella träningsprogram åt dem efter deras mål och förutsättningar.

När blir man då en senior? Vid 60 år, vid 65 år eller vid 70 år? eller kanske är det då man blir pensionär? Jag vet inte riktigt. Nå, den grupp vi drar träningar åt är i alla fall mellan 65 och 80 år. Vad tror ni dessa seniorer har för målsättning när de kommer till träningen då? Inte sixpack i alla fall. De allra flesta som kommer på träning har som mål att få leva lite längre, att få träffa andra människor och att ha riktigt roligt i 90 minuter. Vi yngre borde tänka mera som dem.

Utmaningen i sig är inte att göra det individuella träningsprogrammet, tycker jag, utan det svåra är att göra gruppträningar där både 65 åringen och 80 åringen skall kunna utföra samma övningar. Övningar som både har god effekt och som båda tycker är roliga och givande. I den här åldern kan hälsan och funktionsförmågan variera riktigt mycket.

Bland äldre människor är det enligt mig speciellt viktigt att ha ögonen öppna och att se alla, att alltid ha en plan B ifall en viss rörelse inte fungerar och att se detta innan personen själv måste hojta till om att hen inte kan. Det är aldrig roligt att vara den som inte kan. För mig som tränare är det även väldigt viktigt att alltid ha en positiv attityd, att alltid vara närvarande på träningarna och att vara väldigt ödmjuk och uppmuntrande. Jag är uppvuxen med att alltid visa respekt mot dem som är äldre och det kommer jag att ta med mig hela livet. Nå det om det, men jag ser riktigt fram emot allt vad dessa tio veckor kommer att ge.

Vad annat då. Jag var hemma i Övermark över veckoslutet. Det var riktigt skönt och välbehövligt med lite kvalitetstid med mamma och pappa efter allt det som varit. Både kropp och psyke behövde få vila upp sig lite. Denna gång visar jag bilder från helgen i stället för att rabbla upp allt i en lång text.

Här är i alla fall några bilder från lördag och söndag som bland annat bestod svampplockning, inspektion av det nya utegymmet vid Högåsen i Övermark samt en promenad med mamma, mormor och lilla Hugo. Utöver det var jag också på mitt första styrketräningspass på över två veckor med pappa i hemmagymmet - och DET GICK BRA! Ja, och riktigt mycket träningsvärk också som grädde på moset.

Och sist men inte minst en bild på mina två senaste inköp. Lite materiell lycka från mig till mig.

Likes

Comments

Du är på väg till jobbet eller skolan. Du är lite sen och ser bussen närma sig hållplatsen där du skall stiga på. Du blir tvungen att springa de sista ca 200 metrarna. Men du hinner. Du sätter dig ner och pustar ut. Svetten rinner och pulser är hög. Hur tänker du?

1. Åh, varför händer detta alltid just mig. Nu är jag svettig och frisyren är förstörd. Dessutom har jag smutsat ner byxorna. Fan.

2. Oj, vilken kickstart på dagen och vilken löpinsats jag gjorde. Bra för kroppen med lite pulshöjning. Nice.

Du är på väg hem efter en lång dag, bilköerna är långa och du blir en timme sen. Du ringer din partner och säger att hen ska fixa ihop middag och hitta på något med barnen. Du kommer hem och där ligger pizzakartonger huller om buller på matbordet och barnen har vattenkrig i köket. Hur tänker du?

1. Du tar ett djupt andetag för att dölja den enorma besvikelsen och ilskan som håller på att rinna över. Du hade förväntat dig en god middag tillsammans med familjen efter en lång och stressig dag. Här kommer du hem till ett bombnedslag.

2. Varför är jag arg? Jag bad partnern om middag och att hitta på något roligt med barnen. Nu är alla är mätta och belåtna, och barnen skrattar så det ljuder i hela huset.

Den tanke du väljer påverkar hur du mår.

Jag lyssnade på Framgångspodden idag under min andra promenad på knappt två veckor och blev så inspirerad av Kristin Kaspersen så jag var tvungen att dela med mig lite av hennes tankar till er. Hur kommer jag att tänka angående de två senaste veckorna?

1. Jag missade mina två stora mål för året. Jag har tränat som f*n och nu kunde och kommer jag inte att kunna delta i tävlingarna jag sett framemot hela året. Jag tänker varken knyta på mig löpskorna eller lyfta vikter på en väldigt lång tid!

2. Hälsan är viktigare än allt annat. Två tävlingar av ett helt liv, ett liv som till viss del varit fylld med diverse tävlingar, vad är det? Nu har jag en riktigt bra grundkondition och ett helt år på mig att träna för att bli ännu bättre till nästa höst.

Jag kan medge att jag har tänkt tanke nr 1 väldigt många gånger, men nu börjar nr 2 kännas mer och mer okej.

Hur är läget då? Jo, jag är på bättringsvägen. Det har hänt så otroligt mycket den senaste veckan så jag kommer inte att ta upp desto mera på bloggen. Man tror åtminstone att jag reagerar väldigt starkt på något livsmedel eller ämne som påverkar tjocktarmen, lungorna och andningen. Jag kommer därför att äta en viss typ av kost tre veckor för att sedan börja plocka tillbaka livsmedel, ett efter ett, för att se hur kroppen reagerar. Jag kan lugnt säga att det smakar trä i munnen när man har endast ca 10 livsmedel att välja på till dagens alla måltider. Men smärtan är borta och jag märker inte av några problem med aningen "när jag bara är".

Jag har varit på två raska promenader denna vecka, lungorna har åtminstone inte kommit ut mellan revbenen och pulsen har varit normal. I helgen skall jag testa på att träna styrka igen. Jag känner mig som ett barn på julafton. Vi är lediga från skolan torsdag, fredag och måndag så jag passade på att ta tåget hem till mamma och pappa igår. Det känns ibland tungt att ta sig hem de där knappa 400 kilometrarna, men inget slår känslan när man svänger in på gården och är hemma.

Likes

Comments

Besvikelse. Ja, minst sagt. Det började efter att jag kommit tillbaka till Helsingfors efter knappt tre veckor hemma i Övermark. Tre riktigt bra träningsveckor dessutom. Vilket ju bådar gott inför höstens utmaningar. Förra måndagen var då min första dag tillbaka i Arabia och 100 minuter lugn löpning stod på schemat. Efter bara några minuters löpning steg min puls till knappt 180 slag i minuten, jag brukar vanligtvis hålla mig runt 155-160 slag per minut. Jag fortsatte i alla fall att löpa 30 minuter.. 40 minuter.. 60 minuter. Efter 70 minuter, knappt 12 km och puls 197 kändes det som att bröstkorgen skulle sprängas samtidigt som någon spände ett bälte runt mig och drog åt med all kraft. Jag fick sedan sakta gå hem de sista fyra kilometrarna. Väl hemma hade jag lite lätt stegring. Jag tänkte att det nog blivit lite för mycket träning, detta var kroppens sätt att reagera och jag behöver helt enkelt vila några dagar.

Efter några dagars vila gick jag iväg till gymmet för ett helkroppspass, det gick bra, och på lördagen blev det ett nytt försök med löpning. Samma sak igen! Efter 500 meter var pulsen igen över 180 slag i minuten. Denna gång pinade jag mig inte längre än dryga fyra kilometer. Något står inte rätt till. Kanske är jag allergisk mot något här som inte finns i Österbotten. Jag tar lite av mammas ventoline och går dagen efter till gymmet för ett spinningspass. Hellre träna inne än ute om det är något i luften. Det går bättre, men inte bra. Jag har inte cyklat på länge och har inga värden att jämföra med. Under söndagen börjar bröstkorgen bli allt sjukare och andningen är tung trots att jag bara ligger på soffan.

Det blir tyngre. Jag kan andas några gånger med munnen stängd och sedan måste jag gapa för att känna att jag får in tillräckligt med luft. Några vänner kommer hit, vi sitter och funderar, jag ringer några samtal, varav sista blir till 112. Vi bestämmer i telefon att jag själv tar mig till akuten. Lite efter 00:00 går jag ner till utgången och där står mina käraste kära vänner för att föra mig. Hjärtfilmen var bra, det finns inget mera att göra på natten och jag får åka hem.

Igår, tisdag, blev det en heldag på sjukhuset i Eira. Undersökningar och test, analyserande och funderande. Resultat? Flera inflammerade revben och ordentligt nedsatt lungkapacitet. Orsak? okänd. Det borde inte vara psykisk stress, det borde inte vara allergi, det borde inte vara astma. Så vad är det som dyker upp över en natt? Ingen vet ännu. Jag testar åtminstone en sorts medicin för tillfället för att se om det har någon verkan. Hittills har andningen blivit lite bättre men smärtan i brästkorgen är inte att leka med. Under gårdagen fick jag även ett mail från Tough viking – ”You are the Elite in Tough Viking Helsinki!”. Vad ska jag säga. Det är tungt. Jag är ledsen. Jag är besviken. Så jävla besviken. Lördagen skulle bli höstens, om inte årets, höjdpunkt. Just nu finns det inget annat att göra än att vänta. Men lördagen ser mörk ut.

Likes

Comments

Se hit alla studerande!
Under september månad -15 % på alla tjänster för studerande.
Foto på studiekort med årets studieårsdekal krävs som bevis.
Kontakta mig via isabelle.nygards@gmail.com eller besök hemsidan www.inprogress.fi.
Du kan också läsa om allt som sker på min Facebook-sida In progress - steg för steg.


Hur man får man till en bra träning då?

1. Ha en plan
Se till att du har en plan innan du åker iväg till träningen. Vad är huvudmålet med dagens träningspass? Vilken typ av träning ska du utföra? Uthållighet, styrka, explosivitet, snabbhet, rörlighet, spänst eller annat? Var skall du utföra passet?
Om till exempel styrketräning – Vilka muskler eller muskelgrupper skall du fokusera på? Vilka övningar skall du utföra? Hur många serier och repetitioner? Hur lång vila? Om uthållighetsträning - Vilken typ av träningsform? Löpning, cykling, simning, crosstrainer, stavgång? Vilken typ av underlag skall du utföra träningen på? Hur lång tid eller sträcka? Vilken typ av intervaller? Med vilken intensitet?

Exempel på hur en träningsplan för ett träningspass kan se ut:
Idag skall jag träna styrketräning med fokus på hypertrofi, muskeltillväxt. Jag skall fokusera på ben och rumpa. Jag värmer upp på crosstrainern och gör efter det några serier utfallsgång. Djupa knäböj och raka marklyft blir huvudövningar på passet och efter det övergår jag till mindre övningar så som benspark, kick back och vadpress. 4-6 serier med 6-12 repetitioner. Ca 2 min vila.
(Det här är alltså inte något du nödvändigtvis behöver skriva ner, utan som du kan ha enbart som en plan i huvudet)

2. Ta dig till träningen
Om du har haft en tung och jobbig dag på jobbet eller i skolan – åk till träningen. Om du känner dig stressad och huvudet är fullt med tankar – åk till träningen. Om du känner dig trött och omotiverad – åk till träningen. Allt som oftast går träningen riktigt bra bara du tar på dig träningskläderna, packar väskan och kommer dig iväg. Du har ju en plan och du vet vad du skall göra. Planen är gjord för att Du skall uppnå Dina mål - det här är något du gör för Din skull. Direkt du börjar beta av övningarna på träningsplanen är du ett steg närmare målet. Ditt mål. Dessutom kommer känslan efter träningen vara flera gånger bättre än den du hade innan.

3. Våga fråga om hjälp
Om du känner dig osäker – våga fråga om hjälp. Välj någon som ser duktig och erfaren ut, personen blir med all sannolikhet riktigt glad av att du kommer fram till just hen och kommer därmed garanterat att vilja hjälpa dig.
Fråga t.ex. Hur ser det ut när jag gör det här? Finns det något jag borde justera? Kan jag tänka på något speciellt under övningsutförandet?
Om någon å andra sidan kommer fram till dig och ifrågasätter varför du gör si eller så eller säger att du borde testa att göra det här eller det där – uppskatta att någon vill hjälpa dig att utvecklas. Se det inte som negativ kritik. Testa att göra det han eller hon säger, känns det inte bra är det ju bara att fortsätta på samma sätt som du gjorde innan. Lär du dig något nytt är det ju enbart positivt.

4. Tillåt dig själv att känna dig nöjd
Berätta till dig själv ”Fan, vad bra jag var idag” eller ”Det där gjorde du bra kroppen!”, om du inte säger det högt så tänk det. Ju fler gånger desto bättre. Våra tankar påverkar hjärnan ungefär på samma sätt som när vi lär oss saker. Om vi ständigt tänker negativa tankar snappar hjärnan upp dem och skickar ut signaler till kroppen som får oss att må dåligt. Upprepade orostankar kring sådant vi INTE vill ska hända kan ”lura” hjärnan och få den att tro att det faktiskt har hänt.
Så tänk positivt. Alltid positivt. Det kommer att gynna både kropp och sinne.

Likes

Comments

Så här på villavslutningen och min sista kväll hemhemma innan skolstarten så hittade jag en sommarlovslista (som jag kortade av lite) men som jag nu tänkte fylla i för att dra mig till minnes och tänka på sommaren som gått.

Sommarlovslistan:
- Gjorde du något i sommar som du aldrig gjort förut?
Ja, jag tillbringade sommaren i en större stad eller ja, en huvudstad. Jag fick åka med båt från Sibbo till Helsingfors ett antal gånger och fick se Helsingfors från en helt annan vinkel. Kanske till och med en ännu finare sådan.


- Vad gjorde du första dagen på sommarlovet?
Ställde klockan på 04:00 och drog iväg till Fuengirola, Spanien med Evelina i 10 dagar. Den resan var verkligen välbehövlig just där och då och jag kunde inte heller haft bättre resesällskap med mig! Det gör vi om Evvlon!


- Var du gladare eller ledsnare i sommar jämför med tidigare somrar?
Svår fråga där. Jag har känt mig relativt glad hela sommaren. Jag har haft två jobb som jag har trivts otroligt bra med, jag har fått många fina nya vänner, jag har haft tid att satsa på min egen träning och jag har verkligen fått njuta av sommaren och känt av ledigheten. Inte mycket att klaga på helt enkelt. Tidigare somrar (typ när jag satsade på friidrotten) åkte känslorna berg- och dalbana rätt ofta, med djupa dalar och verkligt höga toppar.

- Gjorde något dig riktigt glad?
Att alla mina kunder från Medicum ville att jag skulle fortsätta jobba som assistent hos dem även på hösten. Det värmde hjärtat och betyder att man gjort något rätt i alla fall. Ja, och att mitt eget företag har växt till sig riktigt bra under sommaren.

- De bästa nya människorna du träffade?
Sibboborna :)

- Vem saknade du?
Mamma o Pappa, samt vännerna och släktingarna i hemtrakterna. Men jag tog möjligheten att åka hemhem för att tillbringa de knappa tre sista veckorna här i Närpes där jag också befinner mig just nu. Det var det absolut bästa beslutet jag kunde ta. Jag har hunnit ta i kapp lite av varje de här veckorna. Det har blivit många löprundor med mamma, träningspass på hemmagymmet, PT timmar i trappor och gym. Jag har bakat kakor med farmor, löst korsord och tagit med henne på roadtrip. Ja, och så en Per Gessle konsert, restaurangbesök, kaffedejter, shopping och kalas. Bärplockning, svampplockning och traktorpulling. Ja, verkligen en salig blandning. Här kommer några bilder "häjmifrån".


- Favoritprogram på tv?
Helt klart Nyhetsmorgon på tv4. Men jag följer ju mer eller mindre alla rikssvenska tv program.

- Bästa boken du läste?
Hehe, det blev ingen bok. Dock kollade jag ett antal serier där Homeland nog var den som var bäst, och nu har jag även börjat följa med Farang som går på Sveriges tv4. Ja, och så har jag lyssnat på flera olika podcasts. Just nu håller jag på att beta av alla avsnitt i Framgångspodden. Det är verkligen intressant och inspirerande att få lyssna på allas olika historier från start till mål och från botten till toppen. Sedan lyssnar jag även på Linus och hans tyngre vänner samt Paula och Hugos Podcast varje gång jag är ut och går, cyklar eller trampar på crosstrainern.

- Är det något du saknar med årets sommar som du vill ha nästa sommar?
Drömmen vore ju att företaget skulle ha växt till sig så pass mycket så att jag kunde tillbringa sommaren utomlands. Att jobba som Online PT och dra olika träningspass och -timmar. Men, mycket kan hända fram tills dess. Den som väntar får se.


Nu är jag mer än redo för en till höst i favoritstaden. Kan knappt vänta tills jag får krama om vännerna på tisdag. En höst med skola, jobb och träning varvat med ljus, filtar och filmkvällar. Några tävlingar och så förstås allt som hör studielivet till. Nu börjas det!

Likes

Comments

Vad är kosttillskott?
Kosttillskott är alltså en typ av "livsmedel" med syfte att komplettera den vanliga maten och kan innehålla exempelvis vitaminer, mineraler, fetter, proteiner och kolhydrater. Kosttillskott bör dock endast användas vid bristande intag av särskilda näringsämnen. Om man tränar mycket, är gravid eller känner sig trött under vinterhalvåret kan det vara hälsofrämjande med kosttillskott. Det finns också personer som på grund av allergier, sjukdomar eller av andra anledningar inte äter av alla typer av livsmedel och som därför kan behöva kosttillskott. Det mesta vi behöver får vi dock i oss via vanlig husmanskost.

Vad tar jag då för kosttillskott, och varför?
- Magnesium
Magnesium är en mineral med många viktiga funktioner i kroppen. Magnesium bidrar till en normal energi- och ämnesomsättning och är bra för kroppens proteinbildning. Om man idrottar hårt och svettas mycket kan detta bidra till minskade magnesiumdepåer i kroppen, liksom om man använder för mycket vätskedrivande läkemedel och äter en ensidig kost. Tecken på magnesiumbrist kan vara nedsatt uppmärksamhet och irritation, samt domningar och muskelkramper.

Magnesium fungerar alltså som en motpol till kalcium. Magnesium är med och får musklerna att slappna av medan kalcium får dem att kontrahera. Magnesium fungerar bra som tillskott för nattsömn och minskad kramp i musklerna, och det är just därför jag tar det. Om jag lämnar bort magnesium en längre tid resulterar det i att jag får sendrag nattetid flera gånger per vecka.

- D-vitamin
D-vitamin behövs för cellernas tillväxt och för nervsystemet. D-vitamin är även bra för skelettbildning eftersom det reglerar kalkbalansen i skelettet och tänderna, det vill säga motverkar osteoporos (benskörhet) och karies. D-vitamin motverkar även muskelsvaghet och har därför en förbättrande effekt vid fysisk träning. D-vitamin är också bakteriedödande och är bra för immunförsvaret, det motverkar förkylning, influensa, trötthet och depression, samt motverkar inflammationer. Ja, listan är lång.

D-vitamintillskott behövs för att:
1. Solen i Norden är bara stark nog för att D-vitamin ska bildas några timmar mitt på dagen på sommaren. Det D-vitaminet ska sedan räcka ända till nästa sommar(?!).
2. Numera vistas man ofta inomhus under sommaren, exempelvis på jobbet.
3. Slutligen har alla varningar för hudcancer lett till överdriven solskräck hos många.

- L-glutamin
Glutamin är en av 20 aminosyror som tillsammans bygger upp protein. Glutamin är icke-essentiell, vilket betyder att kroppen nog kan tillverka en liten mängd själv. Glutamin är den vanligaste aminosyran i våra muskler och förbrukas snabbare vid hård träning.

Glutamin kan ha många fördelaktiga egenskaper för dem som tränar hårt eftersom många som tränar regelbundet och äter extra glutamin rapporterar en effektivare återhämtning och större muskeltillväxt (www.svensktkosttillskott.se). Glutamin sägs även kunna stimulera de uppbyggande hormonerna och öka glykogeninlagringarna i musklerna som är oerhört viktigt för att kunna prestera maximalt. Vid för lite glutamin blir effekten precis det motsatta och man riskerar att istället bli övertränad. För mig fungerar L-glutamin verkligt bra. Jag tar 15-20 gram L-glutamin varje dag och det har visat sig ha en riktigt god effekt på min återhämtning.

- Proteinpulver (vassle och kasein)
Vassleprotein tas upp snabbt i kroppen och passar därför bra i samband med träning och på morgonen. Efter ett träningspass vill man snabbt få i sig protein för att få igång återhämtningen och reparationen av musklerna, och likaså på morgonen vill man få upp proteinnivåerna efter nattens fasta. Man kan även använda vassleprotein för att öka proteinmängden i större måltider eller mellanmål. Jag använder dock inte proteinpulver för att öka mängden protein i kosten utan byter istället ut andra varor och ersätter dem med proteinpulver t.ex. när det är stressigt eller när jag vet att det kommer att ta lång tid innan jag får i mig en större måltid efter träningen. Jag tillsätter även proteinpulver i gröten på morgonen för att inte behöva använda t.ex. kött eller kvarg som proteinkälla.

Kasein är kalciumrik och tas upp mycket långsamt tack vare sin struktur. Detta gör att kasein lämpar sig bäst till natten eller om det blir lång tid mellan måltiderna. Många som är i muskelbyggningsfas väljer att ta kasein innan de går och lägger sig för att ständigt ha höga nivåer med uppbyggande aminosyror i blodet och därmed motverka nedbrytning av muskelmassan

- Melatonin
Ja, egentligen är ju melatonin ett hormon men eftersom man kan köpa det på affärer som säljer kosttillskott så. Melatonin tar jag helt enkelt för att sova bättre. Melatonin har dessutom en rad andra egenskaper som verkar positivt i kroppen. Melatonin stärker till exempel immunförsvaret och har en anti-inflammatorisk effekt.

Likes

Comments

Dagens ämne är övervikt och fetma. Detta är, som alla vet, ett ämne som är väldigt känsligt att tala om i alla dess former, för så väl kvinnor som män. Jag tänkte trots det idag ta upp några tecken, som det inte pratas så mycket om, men som borde få ett par varningsklockor att börja ringa. När det talas om övervikt och fetma så är det alltid det där vanliga "övervikt ökar risken för diabetes, högt blodtryck, hjärt- o kärlsjukdomar och blablabla". Ja, det gör det ju förstås, men dessa risker är ju inte något man ser på utsidan när man tittar i spegeln. Inte något som gör att man får upp ögonen och tänker "oj, men det där har ju just jag". Nej, istället tittar man i spegel och tänker att de där riskerna gäller ju dem som är riktigt tjocka. Eller hur? Jag kommer därför att ta upp några tecken som uppkommer i vardagen och som är värda att tänka på när man lite blundar för sin egen spegelbild och inte inser att man nog faktiskt snart är där.

1. Svårt att få barn

Kvinnor som lider av övervikt och fetma har svårare att bli gravida. Det är samspelet mellan äggstockarna och den hormonbildande hypofysen som gör det möjligt för kvinnans ägg att mogna för befruktning. Hypofysen känner av om det behövs mera östrogen i äggstockarna och reglerar sin hormonleverans efter det. MEN östrogen bildas också i underhudsfett. I en kropp med mycket fett blir alltså produktionen av östrogen stor och hypofysen minskar då sin leverans av hormoner till äggstockarna. På så sätt kan fetma slå ut ägglossningen. Och utan ägglossning kan man förstås inte bli gravid. Det är dock inte bara hos kvinnor som fetma kan minska möjligheterna att få barn. Också hos män kan övervikten påverka det hormonella systemet och sänka fertiliteten. Redan en liten viktminskning kan dock förbättra situationen mycket.

2. Trötthet
En av tio personer med övervikt eller fetma lider av sömnapné, det vill säga återkommande andningsuppehåll på natten. Personer mer övervikt kan ha sömnapné som en följd av att fett samlas under tungan, i gommen och i svalget, vilket gör det svårare för luften att passera. En annan orsak är att magen trycker mot bröst och andningsorgan. De överviktiga män och kvinnor som lyckas gå ner i vikt upplever ofta en att deras sömnproblem blir betydligt bättre, både när det gäller snarkning och antalet andningsuppehåll.

3. Andningen
Som jag nämnde tidigare påverkar övervikt andningen nattetid, men andningen påverkar också människan i vaket tillstånd. Bröstkorgsväggen blir stelare av stor mängd fett på överkroppen och därför upplever personer med övervik ofta andnöd vid större ansträngning. Dessa besvär uppkommer även i liggande ställning och kan leda till syrebrist i blodet. Ett tjockt fettlager runt bröstkorgen gör att andningsrörelserna hämmas vilket gör att risken för luftvägsinfektioner ökar vid sjukdom. Detta beror på att andningsarbetet försvåras när de nedre delarna av lungorna blir underventilerade i förhållande till blodcirkulationen.

4. Ont i rygg, knä och höft
Övervikt ger ofta problem med leder. Kroppen belastas extra av övervikt och de utsatta lederna, så som knän och höfter, drabbas lättare av bland annat artros (broskförlust). Höften är den led som får ta mest stryk vid övervikt. Vid varje steg du tar belastas höftleden med mellan 2-5 gånger din kroppsvikt. Väger du 90 kilo får höften alltså ta emot upp till 450 kg för varje steg.

5. Jag ryms inte
Avslutningsvis tänkte jag berätta om när jag var till Borgbacken i somras och skulle åka den nya attraktionen Magia. Efter att vi hade köat i ca 20 min och alla 18 personer som ryms med hade klivit på attraktionen och satt sig i sina stolar så kom förstås han som ansvarar för att alla är fastspända. Just den gången när vi var där var det en flicka, ca 15 år gammal, som helt enkelt var för stor för att säkerhets-grejen skulle gå fast. Mannen tryckte och tryckte, satte hela sin vikt på för höra "klicket" när selen gick fast. Men icke. Det kom inget klick och flickan fick till slut gå av "karusellen". Det gjorde så otroligt ont att se. Detta är dock bara en situation där stolen är anpassad efter medeltalsmänniskan. Likadant är det med stolar på biografer, rullstolar på sjukhus, bänkar på spårvagnar.. ja, listan är lång. Nu menar jag inte att detta var flickans fel, det var garanterat fruktansvärt och förstörde hennes dag på nöjesfältet. MEN, jag hoppas att det började ringa i varningsklockorna att nu är det dags att åtgärda saken.


För att bli av med övervikt och fetma: Förändra dina kostvanor och börja motionera!

Unna dig ibland, med måtta, när du är glad och när det finns en orsak att fira.
Inte när du är hungrig, ledsen eller ensam.
För att få hjälp med träning och kost, kontakta mig via isabelle.nygards@gmail.com eller besök hemsida www.inprogress.fi Vi hörs!

Likes

Comments

Då var det söndag igen. Jag har varit på veckans långpass, 15 km löpning. Det blåser obeskrivligt hårt idag, ca 12 m/s, så jag bestämde mig för att springa endast i en riktning och sedan fick pappa komma och hämta. Det börjar gå bättre med andningen nu när det inte är lika mycket växtlighet längs vägkanten längre, vackert så. Dock behövs lite mera fart i benen ännu. Det är alltså tre veckor kvar till Tough Viking Helsinki och sex veckor till halvmaraton.

Tidigare i veckan har jag pysslat med lite träningsprogrammering och kostscheman. I september kommer ett erbjudande så håll ögonen öppna! Dessutom fick jag ett meddelande i början på veckan av en av mina tidigare kunder. Anna ville träna, så trappträning och välbehövligt prat började vi alltså fredagen med. Jag blev riktigt glad och lycklig inombords när jag fick höra hur både hennes tankesätt och inställning till träning och kost hade förändrats under vår period tillsammans men som även hade utvecklats ännu mera efteråt. Vi sysslar inte med quick fix, utan här är det långsiktigt som gäller. Jag är jättestolt över dig Anna, det måste du också bli!

Jag har även hunnit träffat några vänner under veckan. Både i Närpes och i Vasa. Det är tur att det finns de där vännerna som man träffar (allt för) sällan men man bara fortsätter att prata från där man senast slutade. I Vasa blev det även lite (läs: mycket) klädshopping. Dessutom firade Fitnesstukku på Brändö födelsedag så jag fick med mig en trevlig goodiebag hem utöver det jag kom dit för att köpa. Baggen innehöll två flaskor, lyftremmar, en t-skjorta, några portionsförpackningar med bcaa samt en proteinstång med mera. Jag kan ta upp lite mer om vilka kosttillskott jag använder och tycker är bra och prisvärda i ett annat inlägg.

Vad annat då. Det blev en lugn lördagskväll hemma. Mamma och jag hade filmkväll och tittade först Pray for rain och sedan Bridget Jones baby. Pappa var till Dragsvik och kollade på när milipojkarna svor faneden, därav tjejkvällen. Dessutom har ju pappa fyllt år i veckan. Vi hade ett litet kalas med äppel- och rabarberpaj i onsdags, dock kommer vi att fira lite mera nästa vecka eftersom födelsedagspresenten bestod av biljetter till Per Gessles konsert på Elisa stadion 25.8 samt trerätters middag på Villa Sandviken innan. Mera om det nästa helg alltså.

Nu blir det att gå ut och peppa pappa och Kennet i hemmagymmet.

Foto: Emma Rosengård @emma_rosengard

Likes

Comments

Här kommer en tuff cirkelträning att starta helgen med. Passet räcker totalt 40 min, dvs 10 min uppvärmning och 30 min egentlig träning. Du behöver bara en kettlebell som utrustning, ja och en vägg att luta dig mot :D Varsågod:

Uppvärmning: 10 min löpning

Minut 0-12:
5 varv:
10 Burpees
15 Djupa knäböj
30 sek Jägarvila

Minut 12-24:
5 varv:
10 Sprawl (Den lättare varianten av burpees. Se här)
15 Breda knäböj med Kb
30 sek Planka

Minut 24-30
5 varv:
10 Utfallshopp
15 X-hopp
30 sek Planka med raka armar (händerna formar en triangel)

Utförande: Börja "Block 1" på minut 0 och gör 5 varv av de utskrivna övningarna. Om du blir färdig med det femte varvet efter 8 minuter har du 4 minuter på dig att vila innan du börjar "Block 2".

Tips: Spela hög musik, utmana en kompis för att skapa lite tävlingssituation och börja räkna ner varven - det här är tungt ;)

Likes

Comments