Skrevet i : HVERDAG

ENDELIG. Jeg har ventet så lenge på 2018, på lysere tider og disse "nye mulighetene" som alle snakker om. Jeg gikk inn i det nye året som nattevakt i hvitt, og fikk se årets raketter fra verandaen i 3. etasje på sykehuset. Etter en relativ lang juleferie er jeg tilbake i Riga for å gjøre meg ferdig med 9. semester. Vi har class allerede i morgen - nest siste time i neurologi før eksamen om 10 dager 😬 Jeg må bare få pakket ned julen og ryddet bort koffertene før jeg kan begynne med intensivpuggingen. Og kanskje sove noen timer...

Ønsker alle et fantastisk nytt år! Måtte dette året bli bedre enn det forrige ✨

Flytt bloggen din til Nouw - nå kan du importere den gamle bloggen - Klikk her

Likes

Comments

Skrevet i : HVERDAG, ANNET

Bilde: AMG (link)


Denne posten har jeg utsatt noen ganger, men her kommer den! AMG var i Riga for å holde medisin-relaterte kurs for tre uker siden. Seriøst, går tiden virkelig så fort? Tre uker fra nå er det allerede første søndag i advent, og da er det brått ikke lenge til juleferie. Utrolig.


Men tilbake til det denne posten egentlig skulle handle om. For de som ikke vet hva AMG er (og det antar jeg er 90% av dere): AMG står for Akuttmedisinsk gruppe, og de består av medisinstudenter og unge leger som reiser rundt og holder diverse kurs for medisinstudenter i hele Europa. De har vært i Riga en gang før, men plassene var få og billettene var dyre, så det ble ikke noe kurs på meg den gangen. I år var plassene fortsatt få og billettene like dyre, men dette var min siste sjanse for å få med meg kursene deres mens jeg ennå er medisinstudent, så jeg sikret meg billetter til hele 2 kurs: AHLR på lørdag og AKUTTKURS for 4.-6. året på søndag. De hadde også kurs i IV- og IO-tilgang, HHLR og AKUTTKURS for 1.-3. året. Nå er det sikkert en del bokstaver uten mening for noen, så kort forklart:

- IV = intravenøs (altså rett i blodet)
- IO = intraossøs, om man ikke finner en vene og det er helt krise, kan man borre en tilgang i et bein
- HLR = hjerte-lungeredning
- HHLR = hjerte-lungeredning for helsepersonell
- AHLR = avansert hjerte-lungeredning (med hjertestarter og medisiner)


AHLR-kurs koster 990 kr for Nmf og ANSA-medlemmer (1650 kr hvis du ikke er medlem), så medlemskapet i ANSA kom godt med denne helgen. Dessuten er kurset NRR-godkjent (norsk resuscitasjonsråd), så du blir godkjent som AHLR-utøver og det kommer godt med på CV'en når du skal søke sommerjobb eller turnus. Det turnus-forberedende Akuttkurset for 4.-6. året koster 590 kr for medlemmer og 1090 kr for ikke-medlemmer. I år blir det dorullnisser som julegave fra meg...


Dette er fra AHLR-kurset på lørdag. Brystkompresjoner er det som redder liv! En hjertestarter er aller best, hvis du tilfeldigvis har en i veska 😝


AHLR lørdag 8:30-17:00, ja - det er lenger enn en arbeidsdag! Man skulle egentlig være 4 stk på gruppa: en leder, en som begynner kompresjoner, en som begynner med IV tilgang, medisiner osv., og en som så på. Men vi manglet en person, så alle tre var i aksjon hele tiden. Jeg var greit sliten i armene etter 8 timer med brystkompresjoner, men jeg lærte så utrolig mye og det var helt klart verdt det.

Etter å ha repetert det grunnleggende ved HLR og fått god opplæring med hjertestarteren, brukte vi resten av dagen på å kjøre caser som fokuserte på hjertestans. Jeg kan fortelle dere om den casen jeg syns var morsomst: vi fikk beskjed om at vi var et ambulanseteam som rykket ut til en bevisstløs person. Da vi kom inn i rommet, satt det en markør på gulvet og snøvlet. Det lå sprøyter og sprøytespisser overalt, så det var ganske mye som tydet på et tilfelle med overdose. Vi å snakke med markøren, men det var ikke hun som var pasienten - det var dukken som var den bevisstløse pasienten og markøren var bare der for å distrahere oss. Så mens vi gjør brystkompresjoner og innblåsninger og gir sjokk på sjokkbare rytmer, og prøver å ha oversikt over situasjonen, surrer denne andre tydelig påvirkede personen rundt og prøver å stikke "kompisen" i armen med mer drugs osv. Det var så komisk!Akuttmedisin i åtte timer på søndag var også veldig bra. Først hadde vi en teoretisk del der vi gikk gjennom hvordan man gjør en primær- og sekundærundersøkelse og litt teori rundt hver bokstav i ABCDE. På B (breathing) snakket vi om pustebesvær, og på C (circulation) snakket vi om blødninger, bare for å nevne noe. Resten av dagen kjørte vi caser som på AHLR-kurset, men denne dagen var det alt annet enn hjertestans som stod i fokus. Nå var vi dobbelt så mange i gruppene, og vi byttet på å være helsepersonell og markør. Som markører ble vi sminket blå på leppene og fikk litt blod på kroppen, og lagde lyder eller uttrykk som skulle passe diagnosen. Kurset skulle gjøre oss litt mer forberedt til dagen vi står der som turnusleger, og det gjorde det så absolutt!

Les mer om AMG på nettsiden deres: http://akuttmedisinskgruppe.no/ eller på facebook: https://www.facebook.com/akuttmedisin/

Likes

Comments

Skrevet i : HVERDAG

​Gjør en liten innsats!

Likes

Comments

Skrevet i : HVERDAG


Livet er et lære, og vit at man kan lære mye fra youtube! Nei, man kan ikke stole på alt som blir sagt i en youtubevideo, det er viktig å sjekke kilder osv. MEN, når jeg ser meg blind på kompliserte setninger som jeg ikke forstår selv etter femte forsøket, kan jeg så og si alltid finne noe nyttig på youtube. Eller når jeg vil se litt action i stedet for å lese om det. Nå leser jeg for eksempel om bronkiolitt og andre luftveisinfeksjoner hos barn, og da kan videoer som dette hjelpe meg å forstå det jeg leser:


Det er ikke bare nå i clinical rotations at youtube kommer godt med; jeg husker vi så mange youtube-videoer i løpet av preclinics i fag som physiology og pathology, der store mengder informasjon måtte memoreres på kort tid. Personlig syns jeg det er lettere å huske ting jeg er blitt forklart kontra noe jeg har lest i en bok, og aller best liker jeg disse tegnevideoene av Armando Hasudungan eller Osmosis:

Åh, det er så mange videoer der ute om nephrology! Og takk og lov, for nyrer er vanskelig (men gøy). Dessuten er det veldig mye å hente på motivasjonsfronten, men det kan vi snakke om en annen gang. Nå må jeg tilbake til barnesykdommene, ha det så bra! 🌷


Likes

Comments

Skrevet i : Q&A
Hei dere! Jeg har mailet med Head of the International Admission Office for å prøve å få litt klarhet i hva som faktisk er opptakskravene for RSU, og nå har jeg fått svar. I dette innlegget, som ble postet 16. mai 2016, har jeg prøvd å oppsummere søknadsprosessen som du finner på engelsk på denne siden. Jeg vet forresten ikke hvor "nye" disse opplysningene er, men jeg får fortsatt mange spørsmål fra dere om hvilke fag man må ha for å komme inn på RSU og hvilke karakterer osv, så jeg ville sjekke det opp for å være sikker på at jeg svarer riktig. Og nå har jeg gode nyheter! Dette er endringene fra RSU:
  • De kalkulerer ikke lenger et gjennomsnitt av alle realfagene dine, fordi nå er det enkelte fag som teller mer enn andre
  • OBLIGATORISKE FAG ER BIOLOGI, KJEMI OG ENGELSK
  • Du må ha karakteren 4 i de obligatoriske fagene for å kunne søke; det er minimumskriteriet men høyere karakterer øker selvfølgelig sjansen for å komme inn
  • Den siste karakteren veier tyngst, det vil si at hvis du har biologi 1 og biologi 2, er det biologi 2 de ser på
  • Matte og fysikk er valgfrie fag, de er ikke avgjørende på noen måte for å komme inn, men kan trekke deg opp hvis karakterene i de obligatoriske fagene er lave (altså 4)

Når det gjelder anbefalingsbrev, er det viktig at disse er skrevet av en person "in the field of health sciences". Godkjente anbefalingsbrev er skrevet av lærere i biologi, kjemi, matte eller fysikk, mens de fra historie- eller norsklærere ikke teller så mye ("less important when the decisions about the study place are taken" som han skrev). Det er enda bedre hvis du har et anbefalingsbrev fra en lege, sykepleier, ambulansearbeider etc. eller en universitetsprofessor.

Og vet dere hva? Søknadsfristen er ikke før 1. desember!


Et lite motivasjonsbilde:


Jeg har prøvd å finne noen smutthull, noen måter å få vitnemålet til å se bedre ut i øynene til RSU. Si at du har 6 i biologi 1 men 4 i biologi 2, kan man da slette den siste karakteren? Jeg googlet litt, og det ser ikke ut som at man kan slette noe, men man kan erstatte et fag med et annet. Så hvis du er kjempegod i matte og kjemi, men ser ut til å få 4 i Biologi 2, så kan man kanskje erstatte biologi 2 med S2 eller R2 eller hva det måtte være. Hvis jeg husker riktig, må man ha fordypning i to fag for å få vitnemål. Fagkombinasjonen kjemi 1+2 og matte 1+2 sammen med biologi 1 og engelskkarakter fra VG1 burde gjøre susen?

Det betyr også at hvis du er kjempegod i biologi og kjemi, men ikke liker fysikk (som meg), så er det kanskje bedre å fokusere 100% av realfagshjernecellene på det som teller, og heller ta matte eller rettslære eller noe helt annet som det tredje faget. En annen ting, jeg finner ingen informasjon om at det er forskjell på førstegangsvitnemål og ordinær kvote, så det gjør ikke noe om du har tatt opp fag.

HUSK at dette bare er hva jeg tror, og hva jeg ville gjort om jeg skulle søkt i år. Det er ingen garanti for at dette stemmer, eller at det fungerer bedre enn det du tenker å gjøre. Så kjør på! 


Her er flere linker til sider hvor dere kan lese mer om opptak til RSU:

https://interstudies.no/2016/02/14/riga-med/
http://www.ansa.no/Studier-i-utlandet/For/fag/helsefag-og-medisin/medisin/latvia-medisin/

Lykke til!


  • Q&A

Likes

Comments

Skrevet i : HVERDAG

Oooog det er fredag igjen! Det er visst en type innlegg som går igjen på denne bloggen, nemlig fredagsposten. Sikkert ikke superspennende for dere, så dette blir den siste på en stund. Jeg lover å gjøre en av to ting i fremtiden, enten 1) variere mer eller 2) skrive sjeldnere. Syns egentlig det er delvis innafor med fredagsposter når det er nye bilder hver gang 😉   Er det ikke litt fint å få se oss på den beste dagen i uka, da? Mandagsposten kan fort bli litt sliten og depressiv... Nei, la oss heller fokusere på at helga er lang, regnskyene er mange og det er lenge til eksamen (11 dager, tjohei). God helg, meinen freunden!

Likes

Comments

Skrevet i : HVERDAG

For å feire den etterlengtede fr(e)idagen, skal dere få blogginnlegg to dager på rad! Hehe, for en luksus. Nå skal det sies at vi nylig har hatt to dager fri, men det føles jammen ikke sånn! Timene mandag og tirsdag forrige uke ble nemlig flyttet til ettermiddagen i går, så emergency medicine og resuscitation-undervisningen kom nærmest en uke for sent til eksamen i anesthesiology. Ikke at det gjorde noe. Det som derimot gjorde noe var at de fleste i klassen vår deltok på AHLR- og akuttkurset til AMG forrige helg, og det er ikke de samme reglene for hjerte- lungeredning i Norge som i alle andre land. Norge har for sikkerhetsskyld endret litt på sine guidelines. Det ble litt rot i hodet mitt i alle fall. En skulle tro at hele verden kunne bli enige om den beste måten å gjøre AHLR på (avansert hjerte-lungeredning), men nei da. Så for oss som skal jobbe i Norge er det bare å glemme det vi lærte i går. Generelt er det å sette seg inn i rutinene i landet man jobber i kanskje ikke så dumt.

Hvis dette med AHLR og AMG var nytt for noen så fortvil ikke! Det kommer mer om det i neste innlegg. Nå sitter jeg på flyet på vei til Norge, snakkes!

Likes

Comments

Skrevet i : HVERDAG
Oh yes, det er fredag i Riga - nesten i hvert fall! Læreren vår i Neurosurgery, som er faget vi har hatt denne uka, syns nemlig ikke det var noe vits å ha time i morgen. Og det var ingen som protesterte, for å si det sånn! 😄  Det å ha neurosurgery før man har hatt neurology kan egentlig være kjekt og litt dumt på samme tid; vi har ikke pugget anatomien til nervesystemet siden 3. semester og er kanskje ikke helt inne i det, samtidig var det en veldig grei innledning til neurology som vi skal ha i desember. Vi har gått igjennom hodeskader, spontane blødninger, aneurismer og svulster. Det er nok bare toppen av isfjellet og forhåpentligvis er alt mye klarere før juleferien, for eksamen skal vi ha allerede i januar... Neste uke skal vi ha Pediatric surgery og Basics of Pediatric, og det skal vi ha helt til midten av november. Det blir veldig bra!

Altså, det er straks november og vi har gått 2 måneder på skolen allerede??? Det er sykt hvor fort tiden går når man har det... gøy. Vi hadde eksamen i Anesthesiology på mandag, og det var null stress! Det er et veldig bredt fag som dekker mange områder, og ikke bare for future anesthesiologists. Jeg har flere bilder fra timene, men det kan jeg kanskje vise dere senere! 


Et standard klasserom på sykehuset Gailezers, det er enten rader som dette eller langbord. Ikke hestesko på et kott som på enkelte andre steder (som Stradinssykehuset feks.). Dette er fra Pneumonology rotation da, men det fikk ikke være med i noe innlegg før nå.


Setter veldig pris på kommentarene fra dere med spørsmål eller oppmuntringer forresten. Da føler jeg at det jeg skriver betyr noe for noen, og det er den beste motivasjonen som finnes. Så tusen takk!

Likes

Comments

Skrevet i : HVERDAG

Vi har hatt anestesiologi i ca en uke nå, og det er ganske greit. Vi har en lærer som er litt til og fra, så det er mest opp til hver og en hvor mye man ønsker å jobbe med faget. Og det er nok å ta tak i, for anestesiologi handler visst ikke bare om å dope ned de som skal opereres, hehe.


Denne timen lærte vi å stabilisere luftveiene på forskjellige måter. Det var skikkelig tungt å holde laryngoskopet sånn at man kunne se hele veien ned til stemmebåndene, håper det var fordi disse luftveiene var av plastikk! Ikke at det er noe lettere i virkeligheten...


Pia skal intubere og Rakel assisterer.


Dette er jo det perfekte motiv for bloggbilder, "en vanlig dag på medisinstudiet" - akkurat som om vi flyr rundt og intuberer dukker hver dag! Men gøy var det 😄


Likes

Comments

Skrevet i : ANNET


Ingenting passer bedre etter en uke med anestesiologi! Jeg hadde egentlig planlagt et innlegg med bilder fra timene denne uka, dere skulle få se laryngoskopi og intubering og greier, men det får bli til uka. God helg a 💁🏼

Likes

Comments