Trening

Hei alle sammen!

Jeg merker at jeg legger mer innlegg ut om tanker og sånne ting, mens jeg har som mål i 2017 å legge ut mer treningsøkter og sånne relaterte ting. Nå vet jeg ikke helt hvem som leser innleggene mine, men merker at det er hyggelig å få respons fra følgere jeg har på facebook så langt! Jeg håper jeg kan komme med variert innhold som dere liker, som dere vil dele med andre slik at vi blir enda flere treningsglade mennesker! Kom gjerne med forslag!! SETTER STOR PRIS PÅ DET <3

Idag har jeg egentlig ikke gjort noe særlig. Har ikke hatt den beste dagen for å være ærlig, men for å gjøre den bedre så hadde jeg en del energi å få ut - så jeg dro til Elixia! Med en eller to øvelser i baklomma satte jeg det sammen til en super 10x10 økt! Jeg ble god og svett, og kjente musklene var ganske slitt på de siste settene. Og en quick-fix for psyken! Jeg filmet økta på det 10. settet.. Kanskje ikke det beste når det var tyngst, men dere får hvertfall se hvordan økta ser ut.

Slik så økta ut:

10 push press

10 back row

x10

Jeg hadde cirka 1 min pause mellom hvert sett. Du kjenner det utrolig godt i grepet og underarmen.


OBS / I etterkant så ser jeg på videoen at jeg skyter rumpa ganske mye ut i det jeg får stangen over hodet. For å prøve å få en mer nøutral holdning og heller ikke belaste ryggen så mye (med tanke på svai), er det lurt å tenke på buktrykket (pusten) for å stabilisere holdningen og kjernemuskulaturen bedre i øvelsen. Hvordan? Pust godt inn og aktiver magemusklene i startposisjon, før du presser stanga over hodet. Pust ut når stanga er over hodet, men hold kroppen stabil.


Ha en nydelig helg videre dere! <3

- Ingvild

Likes

Comments

Hverdagslivet, Personlig, Mentalt

For tiden føler jeg det er mye som stresser meg. Det er mye å tenke på for tiden, og jeg må bli flinkere på å styre unna bekymringer, men heller bli mer og bedre løsningsorientert når ting hoper seg opp på en måte. Jeg kan vel kalles en tankefull person, og av og til føles det som om tanker må sorteres i hyller og skap, og det er ikke alltid man føler man har energien til den type ting og da hoper det seg litt opp i hodet, og setter begrensninger for andre ting man vil gjøre. Jeg må lære meg å kjenne mine verdier, være bevisst på handlinger jeg gjør som samsvarer med de verdiene jeg har. Jeg må sette meg konkrete mål og vite hvilke handlinger som vil ta meg dit.

Det som er viktig for meg i de periodene jeg er mer stresset er å klare å holde fokus, og fortsatt gjøre de tingene som tar meg mot målene mine uten å bli påvirket av stress og bekymringer. Jeg har ett stort mål i 2017. Det er å fullføre det jeg starter på. Å ha satt meg det målet betyr mye for meg. Jeg kan ikke la meg legge bort noe jeg har startet på rett og slett. Jeg må finne en måte å bli ferdig på uansett hva det er. Det kommer til å bety mye for meg å klare dette. Det er blant annet bare det å skrive et slikt blogginnlegg som dette, og faktisk publisere det. Eller det er å klare å komme i mål med ting jeg har planlagt som vil ta meg høyere på jobb og som personlig trener. Jeg må blant annet ikke sette så høye krav til meg selv - den perfeksjonisten jeg er.

- Ingvild


Likes

Comments

Personlig

Siden jeg bare er 21 år så har ikke jeg akkurat den lengste erfaringen med mitt forhold til kroppen min, jeg har jo heller ikke født barn enda, men jeg har lært utrolig masse de siste årene fra andre og hvor det meste er lest på internett, og gjennom erfaring - prøving og "feiling"! Det har selfølgelig hjulpet meg masse til å lære meg å se positivt på den, og det er noe av det jeg vil dele med dere i dette innlegget.

Jeg har aldri vært på noen store bølgetopper eller bunner når det kommer til mitt syn på min egen kropp, og det er jo noe jeg først og fremst er veldig takknemlig for og er heldig med. Dessverre er det ikke sånn for alle, men jeg håper på å kunne bidra med at andre får et mer positivt syn på egen kropp og sitt eget selvbilde. Dermed er denne type erfaringen jeg har, det som jeg selv har opplevd fra folk rundt meg, og det jeg har lest.

Jeg kommer til å dele en del bilder i dette innlegget. Jeg er egentlig litt smånervøs dersom det skulle være noen reaksjoner. Derimot, jeg deler dem sammen med teksten for å gi et tydelig bilde til mange der ute, om hvordan jeg har vokst opp med et relativt, ganske godt og sunt forhold til kroppen min. Kanskje bildene kan være med å forsterke det budskapet, jeg vet ikke. Jeg vil ikke provosere noen, så gå heller ut av bloggen om du ikke synes noe om det :-)

Barneårene:
Jeg var egentlig aldri bevisst på mitt eget selvbilde enn at jeg følte meg som alle andre og fungerte normalt som de andre rundt meg. Jeg var aktiv som barn og normalvektig. Jeg husker å innimellom ha veiet meg på baderomsvekten, men i og med at jeg egentlig ikke kunne noe særlig om hva tallet på vekten hadde å si, så hadde jeg vel ikke så mye jeg var bekymret for. Jeg hørte jo andre som snakket om hva de eller andre veide, mens jeg la merke til at for noen, så var det et mer sårbart tema. Jeg var liksom midt mellom alle jeg, ikke tynn og ikke for stor, helt vanlig. Av respekt for andre, tror jeg, pleide jeg heller ikke å nevne min egen vekt til andre. Det føltes ikke riktig å gå bak andres rygg å snakke om et tall jeg engang ikke visste hva betydde. Det eneste jeg hadde å gå utifra med det tallet var i sammenlikning med andres og det hadde jo ikke jeg noe med å gjøre. Jeg hadde venner i ulike og flotte størrelser jeg, og tror at det kan ha hjulpet meg med mitt selvbilde, at det med vekt faktisk ikke er så farlig.

Når jeg ser tilbake på bilder, ser jeg jo at jeg har vært ganske aktiv uten å ha gått på noen andre fritidsaktiviteter enn turn.. 😂

Ungdomsårene:
Her skjer det jo naturligvis mer med kropp etterhvert som man utvikler seg. Jeg var vel den som strakk seg ganske høy på kort tid og holdt meg ganske slank. Jeg vet derimot at jeg kunne lettere legge på meg litt her og der iblant, men jeg var ikke særlig bekymret for det. Jeg sluttet derimot på den eneste aktiviteten jeg drev med da, turn, som kan ha hatt noe å si. Jeg husker egentlig ikke hvor aktiv jeg var i denne perioden før videregående. Vi hadde vel gym to ganger i uka cirka på ungdomsskolen, og utenom det var jeg heller aktiv med hverdagsaktiviteter. Av og til la jeg merke til at jeg hadde litt større lår enn andre, og at jeg gjerne skulle vært tynnere der og også unngå å ha en liten valk over beltespenna, men jeg gjorde ikke noe utav det. Jeg husker meg selv som en som heller bare tenkte det der og da, men ikke lot meg bli lei meg for det. Jeg brydde meg egentlig ikke om hva jeg spiste, men tror det var litt variert. Jeg lærte meg etterhvert å like mer og mer disse årene i matveien.

Det var da jeg begynte på videregående jeg ble mer opptatt av helsen min. Ikke av en spesiell grunn, men kanskje fordi gymtimene hadde andre krav enn på ungdomsskolen og jeg ble klokere i hodet på hvordan jeg kunne få bedre karakterer. Jeg tror egentlig jeg var veldig ubevisst på hvorfor man i det hele tatt skulle trene på fritiden, frem til videregående! Jeg ble dratt med på Elixia av et par venner og det var jo her jeg begynte å trene. Kan ikke skryte over hva jeg kunne om trening den gang.. (Hvem hadde trodd jeg begynte å jobbe der? Ikke jeg...) Der gikk jeg på spinningtimer, og så litt andre gruppetimer. Gjennom å lære nye øvelser og måter å trene kroppen på, ble jeg mer bevisst på meg selv og kroppen min. Jeg tror det var her jeg endelig ble kjent med den, haha! Etter å merke økt styrke i muskler, ble jeg mer fascinert og interessert i hvordan jeg kunne utvikle meg gjennom trening og bli mer bevisst. Jeg husker å ha tatt bilder av meg i bikini slik jeg kunne se hvordan jeg endret meg etter noen måneder. Jeg var jo sjokkert over endringene! Det motiverte meg jo enda mer til å fortsette.

Mai 2013 - Sommer 2015 (Tynneste jeg har vært siden jeg begynte å trene, er ikke sånn nå)

Voksenårene:
Ja, så ble man jo etterhvert 19-20 år, voksen? Tja, men klokere i hodet, og etter mye lærdom så endret jo synet på kropp seg mer og mer gjennom erfaring, og å lese seg opp på kunnskapsrike kilder. Det hendte jo at jeg ble ganske opptatt av trening i flere perioder, gjerne for å se bedre ut, og at det var noe med kroppen jeg ville endre på. Jeg hadde lest mye forskjellig om type trening og kosthold, og etterhvert prøvde jeg jo litt av hvert, ganske forsiktig. Jeg har aldri gått på diett. Jeg har heller lagt om kostholdet litt og litt, og i en periode telte jeg også kalorier. Det førte jo til resultater på kroppen som jeg likte å se der og da. Derimot så er jeg glad for at jeg tok kalori-tellingen som en god dose lærdom istedenfor å henge meg opp i det. Jeg teller ikke kalorier nå, men er heller bevisst på å spise nok og å holde energinivået oppe gjennom dagene. Det var en fin måte for meg å lære mer om hva jeg spiser, og hvordan det påvirker kroppen min. Jeg endret altså en del på inntaket og eksperimenterte underveis rett og slett.


Idag:
Nå, idag har jeg et veldig fint og avslappet forhold til kroppen min. Jeg skal ikke lyve og si at jeg er fornøyd hele tiden da.. Pga. hormoner og menstruasjon blir jeg svært påvirket i perioder og da føler jeg meg lubben og ekkel. Jeg må enda lære meg å være forberedt på når disse periodene. dukker opp, haha! Det er ofte da jeg tenker at jeg burde begynt å trene kardio 5 ganger i uka istedenfor 1-2.. Heldigvis går dette over ganske fort, og det er jeg hele tiden bevisst på. Jeg føler at gjennom voksenårene mine, da jeg tilegnet meg mye kunnskap hvor jeg etterhvert ble min egen prøvekanin, så har jeg lært å kjenne kroppen min såppas at jeg vet godt hva som funker for meg og hva som ikke gjør det! Det er heller viljestyrke som styrer om jeg ikke tar de klokeste valgene iblant og hvor målbevisst jeg egentlig er. Jobbe mer med hodet. Finne mine verdier. Det er det som er målet fremover. Å sette gode og solide mål, og jobbe målbevisst mot dem! Jeg vet innerst inne at jeg heller vil bli sterkere enn jeg er idag, få bedre kroppskontroll, mestre nye ting, og heller la utseende være en bonus som skal fokuseres på som et fantastisk resultat av hardt arbeid!


- Ingvild

Likes

Comments

Trening

Hei alle sammen!

Jeg kjenner meg ganske støl i hele kroppen etter at jeg gjorde Funkygine's #barbellcomplex økt igår (LINK ). Jeg fant også ut at jeg gjorde den litt feil fordi jeg la ned stanga noen ganger som man ikke skal gjøre, men hey, det ble en dritbra treningsøkt likevel! Jeg følte jo dermed ikke for å kjøre noe tung styrketrening idag, men heller løpe intervaller på mølla - det er jo fort gjort! I tillegg håpte jeg at det også kunne hjelpe litt på hodet i og med at jeg har litt sorg etter at John reiste hjem igår 😔❤

Her er økta jeg gjorde på mølla (Kan også gjøres på andre apparater)

Når du starter setter du mølla på 2 incline.
Varm opp i cirka 10 minutter, rolig jogg.

Kjør 10 drag av 45 sekunder på og 15 sekunder av (hopp på sidene av mølla)
Fart: Ganske raskt, du skal opp i høy puls, men det første draget trenger ikke kjennes så anstengende ut fordi du skal øke farten med 0,1 etter hvert drag. F.eks. begynner du på 11 km/t har du kommet til 11,9 km/t etter 10 drag

Ta litt pause, men ikke for mye før du begynner å jogge et rolig tempo i 5 minutter. Dersom du føler deg klar til å presse deg til 10 nye, hardere drag kan du selfølgelig bare kjøre på!

Her er de neste dragene som er litt tøffere:

Kjør 10 drag her også, men nå er det 30 sekunder på og 30 sekunder av.
Fart: Fortsett fra der du slapp. Det vil si hvis løp du siste drag på 11,9 km/t skal du begynne første draget på 12 km/t og her også øke med 0,1 hvert drag.
Nå kommer moroa, hahaha!
Incline: Annethvert drag skal du øke incline med 1! Dvs. du går etter det første draget fra 2 til 3. Etter tredje drag går du fra 3 til 4 osv. Dersom det blir for tungt, øk heller med 0,5 annet hvert drag. Alternativt kan du øke med 0,5 etter hvert drag.

Når du er ferdig med alle intervallene, jogg rolig for å få ned pulsen i 5-10 minutter, senk farten etterhvert til gå-tempo. La incline her være 0-2.


/ Jeg anbefaler denne økten til de fleste som kan bruke tredemølle/alternative apparater, men dersom du er nybegynner kan du nøye deg med de 10 første dragene - de er tøffe nok! Deretter jobbe deg opp mot flere drag for å bli vandt med intervalltrening. Da jeg først oppdaget intervalltrening som en effektiv måte å trene kondisjon på, var det disse, 45/15 intervallene, jeg startet med. Siden har jeg alltid likt dem fordi du blir så fort ferdig og kan jobbe deg opp mot flere drag. Håper noen av dere kan få den samme følelsen som jeg fikk!

Jeg skulle så gjerne hatt noen finere bilder av meg når jeg er på mølla og sånn, men det skal noe til å våge det altså, jeg er jo paranoid for #noshamelesselfie alene i personalgarderoben jo..! Håper dere tåler dette mens jeg finner ut av hvordan jeg legger ut bedre bilder til disse type innlegg ;-) Hahah..


Jeg håper du vil teste ut økta! Kommenter gjerne om du gjør det, eller tag meg på instagram når du har fullført, jeg vil gjerne høre responsen! Ha en nydelig uke dere 💙


- Ingvild

Likes

Comments

Hverdagslivet, Kjærestelivet, Trening

GODT NYTT ÅR! Det nye året ble startet på en fantastisk måte. Frokost og kaffe på senga og Mr. Bean på tv sammen med kjæresten. Deretter dro vi ut på tur med mor til en topp i Svilands-området i Sandnes. Det var deilig å komme seg ut på tur, og godt å kjenne at jeg begynner å bli frisk etter noe influensa-tilstander i denne kroppen. Nå er liksom standarden for 2017 satt, tenker jeg! Da er det bare å fortsette å prøve å gjøre hver dag av dette året bra! Jeg er jo selfølgelig forberedt på nedturer, men det bygger oss opp igjen! Det handler om å finne det positive i alt. Det skal jeg bli flinkere til i år. Jeg håper DU har fått en bra start på året! Se etter noe positivt og ikke sammenlikn deg med andre.

2017 - BRING IT!

- Ingvild

Likes

Comments

Hverdagslivet

Hva med å tjuvstarte nyttårsforsettene og begynne å skrive blogginnlegg, eller?? Jeg savner stadig å skrive, eller lage noe videoer osv, men jeg har mot slutten av 2016 tenkt å sette meg mer konkrete mål rettet mot akkurat det å drive en blogg! Jeg synes det er spennende og jeg har jo egentlig alltid holdt litt på med det, men de siste årene har det vært mer frem og tilbake.

UANSETT. Idag er siste dag av 2016 og det er jeg meget lykkelig over. Jeg har begynt å skrive et lite innlegg om året som gikk og tenkte å hive inn litt bilder og fortelle litt om mine tanker rundt valgene som ble tatt og hva jeg har lært. Og ikke minst å sette målene for 2017!

Inngangen til 2017 blir tilbragt her hjemme med familie og kjæreste. Vi skal spise kalkun og masse annet digg <3

Snille John fikk tatt litt bilder av looken min ikveld. Jeg går for samme kjole jeg brukte på julaften fordi jeg ikke forventer noen anledninger i snarest tid jeg ellers ville brukt den ;)Kjole: Bikbok

Hår: Bølger i tuppene og dult pyntet med en flette rundt.

Sminke: Syntes det ble litt for mye i trynet, men deiset på med bronzer og highlighter og litt blush. Og har prøvd å få på en del glitter-øyenskygge fordi det er nyttår og alt glitrer jo ;)


Jeg ønsker alle en kjempeflott nyttårsfeiring og et riktig godt nytt år!! Jeg er iallefall i overkant gira til å ønske 2017 velkommen nå!


- Ingvild

Likes

Comments

Det er mandag og vi er inne i andre uke av november, allerede! Kjenner du at det er blitt kaldt og du heller vil holde deg inne? Samtidig så er været ganske OK så man kan være ute, men det krever kanskje litt mer klær og høyere puls. I videoen under har jeg satt sammen noen øvelser man kan gjøre både inne og ute. Øvelsene er for alle, gjerne nybegynnere! Denne økten fokuserer mest på rumpe, bein og mage, men overkroppen er også med.


Forslag til hvordan du kan gjennomføre økta:

(Forstå hvordan jeg har satt opp økta:
F.eks.: Gjør øvelse A1 og A2 i samme runde/sett. 3x12 betyr 3 runder/sett og 12 repetisjoner.)


A1 Knebøy 3x12-15

A2 Bulgariske utfall 3x10-15 hvert bein


B1 Spark bakover 3x12-15

B2 Spark oppover 3x12-15

B3 Fire Hydrant 3x12-15


C1 Armhevinger 3xMAKS

C2 Rygg- og beinhev 3x12-15


D1 Hollow hold 2x20-30 sek

D2 Toe Touchers 2x15

D3 Mountain climbers 2x20


Lykke til!

  • 158 lesere

Likes

Comments

Trening

Hei! 

Bare sånn aller først, det at jeg skriver ukens intervaller så håper jeg at jeg kan legge ut forskjellige intervaller ukentlig. Jeg gjør 1-2 intervalløkter hver uke uansett og synes at variasjon er viktig for å blant annet øke motivasjonen og å variere selve treningsformen litt, samtidig som det blir kondisjonstrening.

Denne uken startet jeg faktisk med en av mine favoritter når det kommer til intervalltrening; TRAPPEINTERVALLER! (Som om jeg roper det høyt og entusiastisk fordi jeg elsker det).

Drag=Perioden du løper på. F.eks. én runde opp en trapp eller bakke, eller en spurt, avhengig av type intervalltrening. 1 drag=1 intervall og det er som regel en viss pause (aktiv/inaktiv) mellom hvert drag, f.eks. gå ned trappen før nytt drag kan regnes som en aktiv pause.

Det er ulike grunner til at jeg trener i trapper:
- Mer skånsomt for leggene (Jeg har slitt en del med beinhinnebetennelse de siste to årene og derfor synes jeg at å løpe i trapper kan være et godt alternativ de gangene jeg vil løpe, men har smerter i leggene)
- Det er 'enklere' å få pulsen opp da det er mer motstand i trapper enn på slak vei
- Muligheten for å variere (Løpe, hoppe eller hinke? Fremover eller sidelengs? Ett, to, tre eller fire steg? Her kan man være kreativ!)
- Hurtighet
- Eksplosivitet
- Utendørs! Spesielt nå på høsten når det er litt for kaldt idet du går ut, men når du først er igang og får i deg varmen så er det så herlig! Sannsynligvis er det fin utsikt også ;-)

Intensitet - hvor hardt skal det være?

Under intervallene skal pulsen helst ligge på 85-95% av makspuls. Man skal altså ikke klare å holde en samtale her. Ta pauser mellom dragene, men ha gjerne noen drag uten pauser, hvor pausen ligger idet du går ned trappen/bakken. (F.eks. pyramideintervaller, 1-2-3-4-3-2-1 hvor du da etter 2 drag har pause før du kjører 3 sammenhengende drag før neste pause, så 4 drag, pause, 3 drag osv..)


Hvor ofte?

Det er nok mange meninger om hvor ofte man skal trene hva osv., men jeg kan foreslå som en generell anbefaling at 1-2 intervalløkter i uken for å trene kondisjon holder. For min del som ikke er så glad i lengre kondisjonsøkter, så passer det meg supert å ha f.eks. to intervalløkter og én økt hvor jeg bare løper/sykler en distanse. Jeg synes at det viktigste er at man gjør noe som man trives med, det trenger ikke å være noe som er rett og galt. Er det en annen aktivitet enn løping så kjør på med det! Ja, klart det finnes noe som er mer optimalt enn andre ting, men i det store og hele bildet så er det viktigste at du klarer å legge inn den treningen og aktivitetene som passer deg best - da er det lettest å nå sine mål med treningen!

IKKE GLEM OPPVARMING!
Oppvarming er kjempeviktig! Kroppen må vende seg til de intense dragene og vet ikke at de skal vare i bare 20 sek-2 minutter. Det er derfor viktig å tenke på at å gå fra vanlig puls til nesten makspuls kan gjøre resten av økten mindre trivelig og ueffektiv. Varm opp i 10-15 minutter ved å jogge eller å gå noen runder opp og ned trappa/bakken du skal trene i. Gjør gjerne også litt dynamisk bevegelighetstrening.Ukens økt:

- Jogget bort til Hanatrappene i Sandnes (3 min)
- Gå/jogge rolig opp hele trappa to ganger (7 min)
- Velge ut en del av trappa (bratt og passe lang) - for disse intervallene er det greit å bruke en trappe/bakke som det tar ca 20-40 sekunder å løpe opp.
- Løpe raskt opp hvert enkelt steg (4 runder)
- Løpe opp annet hvert steg (2x4 runder, 2 drag uten pause 4 ganger)
- Løpe opp hvert tredje steg dersom du klarer det, hvis ikke kjører du annet hvert (4 runder)
- Bonus! Hoppe enkle, doble, triple steg (2-4 runder av hver) 1/4 av samme trapp


Se om det finnes en trapp eller bakke i ditt nærområde og prøv deg selv!


Forresten! Innimellom legger jeg ut hva jeg trener på Snapchat. Følg gjerne med! @ingorla


Ønsker alle en fantastisk uke! Fortell meg hva dere trener! <3

Likes

Comments

Mental Trening

Hei - i det siste har jeg vært på en berg og dal bane av følelser både positivt og negativt. Jeg er foreløpig under pt-utdannelse og det er skole hver dag. Idet skoledagen er ferdig sitter jeg igjen med mange tanker og spørsmål som - hva kan jeg bli bedre på, hva gjorde jeg bra idag, hvem er jeg, hvordan forholder jeg meg til andre mennesker og kolleger osv.. Jeg kan være en stor tenker og med så mye studie så er det av og til lett å glemme litt hvor du selv står. Da er det viktig å prøve å ta noen steg tilbake som får tilbake den motivasjonen og det som inspirerer deg til å følge målene dine og det du drømmer om. Hva enn det er som gjør at du for tiden føler lite mestring, glemmer litt hvem du selv er så er det lurt å gå litt tilbake og finne ut hvorfor man gjør dette i utgangspunktet. Til og med om det er drømmen din så byr det også på små og store utfordringer på veien.


Still de små, men store spørsmålene

Hva er det som gjør at du har satt deg målet ditt og hvorfor og hvordan skal du nå det? Hva gjorde du for å komme dit du er nå? Hva var de utfordringene som gjorde at motivasjonen sank? Er det langt igjen? Kan du gjøre veien kortere ved å legge bekymringene på hylla? Du vet nok selv at det ikke hjelper å bruke energi på å bekymre seg for hvordan noe skal gå. Bare gjør det som må gjøres. Det er bedre å feile en gang eller to (eller flere, helst!) enn å ikke engang prøve. Bekymringer vises dessverre godt utenpå og man virker usikker i det man holder på med - selv om man egentlig har det som skal til for å være utrolig dyktig inni seg selv, bare det å få det ut er vanskelig - nettopp fordi man er redd for å feile og at andre skal oppdage det. Vær heller selvsikker og ta imot all hjelp dersom du er usikker på noe.


Gjør diffuse mål realistiske og tydelige

De siste månedene har jeg hatt noen mål innenfor trening som har vært mer diffuse, men hele tiden vært der. Jeg har tenkt på at trening skal være noe man gjør for å ha det gøy, noe som tilfører positive følelser og tanker, spesielt om seg selv og andre også. Jeg vil få bedre kroppskontroll og styrke til å klare å løfte meg selv (chins og pullups osv) og andre egenvektsøvelser. Jeg føler jeg har mer kontroll over min egen kropp og jeg er liksom litt tilbake i barndommen da frykt var ikke-eksisterende da vi var ute og lekte. Nå har jeg gjort disse målene mer tydelige og jobber litt hver dag for å nå de. Etterhvert blir de også mer tydeligere når jeg ser fremgang i det jeg gjør. Da kan jeg i tillegg sette noen nye mål.


Når du begynner å komme nærmere målene og ser i en riktig retning, da faller flere goder på plass

Når man føler mestringsfølelse selv, så er det mye lettere å sette pris på hva andre er gode på. Hvis man ikke føler mye mestringsfølelse, blir man fort usikker på seg selv og det er faktisk fort gjort å føle sjalusi ovenfor andre, til og med de nærmeste. Dette synes jeg er en skummel vei å gå, og der og da er ikke svaret på hvordan man kommer seg ut igjen så veldig åpenbart. Det er da et godt forslag å gjøre noe man liker veldig godt eller noe som får frem troen på deg selv, hvor du er deg selv, en hobby, et sted, personer. Jeg tenker også mest på trening og fysisk aktivitet her fordi det kan være så mangt og faktisk utrolig enkelt å få til, i tillegg som det har så mange positive mentale effekter! Gjør hva du liker, for all del! For min del denne gangen så var det rett og slett å trene i én time med PT, så jeg bestemte ikke hva jeg skulle gjøre utenom hva mine mål var. Jeg anbefaler å få noen til å trene deg - helst en PT som kan hjelpe deg i din retning av hva dine mål er. Trening og fysisk aktivitet har positive effekter også innenfor dagliglivet, utenfor gymmet, eller uten joggesko på, som det å føle seg mer selvsikker og ha tro på seg selv. Målet trengs nødvendigvis ikke engang å være treningsrelatert, men det er en fordel, men bare det er et mål om å føle seg bedre på flere aspekter i livet så er det egentlig nok. Det er ingenting som er bedre enn å føle selvsikkerhet, til en ikke-overdrivende grad!!

Lykke til og håper at innlegget inspirerte litt! Det var godt å få ut noen tanker og herlig å føle seg inspirert igjen. Nå har jeg noe å se tilbake på om jeg skulle føle meg på vei ned i berg og dal banen igjen. Hvis du er usikker på noe, eller bare vil si noe, så send meg en melding :)


/ Jeg skriver ut fra mine egne erfaringer, og dersom noe er utydelig eller høres feil ut, ta det opp direkte med meg i en e-post eller melding på Facebook-siden min (Ingvild Ørland).

Likes

Comments

Mental Trening

Jeg er ingen fagperson og skriver ut fra personlig erfaring og opplevelser, samt. litteratur jeg kommer over. Jeg skriver for å inspirere og motivere andre og gjerne sette en vekker til de som ønsker å utvikle seg selv og oppsøke mer kunnskap på dette.


Når du legger deg om kvelden, har du en plan for morgendagen? Har du kanskje fri og ønsker å sove litt innpå? Det synes hvertfall jeg kan være utrolig digg! Samtidig i en hektisk hverdag synes jeg det kan være vel så digg å ikke slumre for mye på morgenen og prøve å få noe mer ut av fridagen. Klarer jeg det så føler jeg meg sterkere mentalt sett. Jeg sover for eksempel en time lenger enn klokkeslettet jeg ville startet på jobb - når jeg tenker på det på den måten så synes jeg det er nok, så lenge det er minst 7 timer søvn da for min del! Det gjelder å finne flere muligheter enn å bare se hvor lenge man føler for å ligge der og da. I ettertid skulle man gjerne ønske man kom seg opp tidligere, sånn er det hvertfall for meg.

Kan trenes opp 
​Det å være mentalt sterk er en treningssak på mange ulike områder. Det beste med det er at man kan trene det opp og man bygger seg erfaring med det hele tiden. Hver eneste handling man gjør kan faktisk måles på en tenkt skala på hvor mental sterk man er i visse valg man tar, det at man foretrekker noe fremfor noe annet. Mye av tingene man gjør ligger i underbevisstheten og det er ofte vaner som påvirker disse. Man tenker ikke engang på de andre alternativene og hva endring de kan ha. Det er ofte ting man vender seg til når man vokser opp og som familie og venner gjør selv - det blir en naturlig del av deg. Som å prøve ny mat eller holde seg unna av frykt at det smaker vondt. Gå eller sykle, i stedet for å kjøre eller ta kollektiv transport (evt gjøre ene tingen den ene veien). Drikke vann i stedet for brus eller å droppe en ekstra porsjon fordi man kjenner at man er mett etter middag. Mange handlinger gjør man ikke endringer på fordi man trives slik man gjør det og holder seg helst unna utfordrende handlinger - det heter å være i komfortsonen. Her kjenner man til det meste og vet svaret på enkle problemer.

Mål, erfaringer, verdier og behov
​Det å ha et mål kan være med på å endre måten vi handler på. Et mål om å gå ned i vekt kan styrke den mentale delen når det gjelder å spise annerledes og det kan være lettere å gjøre treningsøktene. Man har et ønske i sikte og vet hva som skal til for å oppnå det ved hvert valg man tar knyttet til målet. Da er man i stand til å ta andre valg fordi man har andre verdier som veier over for de som man før har vært vandt til. Dette er ett steg på veien og man legger kanskje ikke engang merke til det.

Etterhvert som man bygger opp mer erfaring på hvordan man tar valg hver eneste dag, kan man også sammenlikne seg selv mot seg selv før, f.eks. ett år siden. Hvordan klarte jeg å stå opp kl 5 for å trene nesten hver morgen før jobb/skole før? Jo, fordi jeg hadde mål med treningen som var å bli sterkere fysisk og det var veldig greit da for meg å få unnagjort øktene tidlig for å få tid til andre gjøremål på slutten av dagen da energinivået ofte var senket. Å stå opp om morgen da var nesten ingen problem de fleste gangene og det ga med et godt utbytte. Jeg har ikke trent så tidlig på morgenen på lenge. Kanskje fordi jeg har mer tid etter jobb, og mellom dagene jeg jobber på? Og jeg vil helst være lenger på trening fordi jeg synes det er kjekt, da er det vanskelig å bare ha én time på meg til å få unnagjort dagens trening. Jeg kan selfølgelig endre på dette ved å endre mål og verdier. Da er det enklere å stå opp tidlig og gjøre det på en bestemt tid. Akkurat nå er ikke det målet. De målene man setter gjør at man etterhvert justerer hverdagens valg.

​Jeg anbefaler å lese boken, Bli Best av Erik Bertrand Larssen. Jeg er ikke helt ferdig med den, men den har så langt gitt meg mye innblikk i det å være mentalt sterk og jeg ser lettere tilbake på mine personlige erfaringer og hvordan jeg kan bli sterkere mentalt nå. Akkurat nå jobber jeg mer med mitt eget guts for å få gjort mer ut av enhver situasjon for jeg har merket at jeg kan fylle noen rom. Jeg har mye mer tid nå sammenliknet med en annen periode, men er ikke så god på å utnytte den da jeg ikke har et press på meg i form av å nå mine personlige mål. Jeg må jobbe med å sette meg disse målene som gir meg mening og som er realistiske. Da må man ha verdier og behov som er sentrale i hverdagen. Behov kan endre seg fort og jeg hadde nok andre behov for ett år siden enn det jeg har nå. Tenk litt på det og se om det er noen vaner du allerede har endret på - til det bedre eller verre? Verdiene i livet ditt kan du enklere finne ved å sette livet i perspektiv. I boka til Bertrand er et godt eksempel å tenke på døden. Hvis du fikk muligheten til å gjøre hva du ville, uten noen begrensninger, på 10 år - hva ville du gjort?


Send meg gjerne forslag til bøker å lese som setter tanker, valg og liv mer i perspektiv!

Likes

Comments