Tyvärr blev provridningen i söndags inställd och denna kandidat droppade av... Men istället så fick jag en kanonkänsla när jag red på åkern. Jobbade på massa volter med att böja henne i skritt. Red sedan en åtta i trav med lätt ledande tygeltag för ställning inåt. Hon gick kanonbra!! Gjorde samma övning idag och det kändes sååå bra. Inget krångel! Det var som att rida vilken pigg unghäst som helst haha! Hon kändes superfräsch och verkligen arbetsvillig. Dock rycker hon fortfarande med huvudet i skritt när jag försöker böja åt höger. Jag rider på som vanligt, försöker ignorera det, och det går hyffsat. Men nu börjar jag känna mig redo för att ta en dressyrlektion, i alla fall i skritt och trav haha.

Igår red jag i skogen men stannade på en liten åker och jobbade henne på samma sätt som dagen innan. Hon gick ganska bra men jag blev så ivrig att galoppera och känna på hur hon skulle gå då. Det var ett misstag... Då blev hon stressad och spänd. Fick till en högergalopp som jag avbröt snabbt, ville bara "vinna" innan jag gav mig. Sedan blev det bara fokus på att få henne lugn och sansad i traven. Hon ville gärna ta nått galoppsprång om jag tog för små volter i höger. I vänster tröck hon ut volterna istället, men absolut inte på samma sätt som tidigare när hon gått skänkelvikning rakt åt sidan. Det tog ett bra tag men tillslut slappnade hon av lite och jag gav mig när jag fått till en volt i varje varv utan krångel. Sen skrittade vi hem på lång tygel, dock inte utan en del halvhalter.

Så nu har jag fått en insikt! Jag kan inte skynda fram, vi måste helt enkelt backa lite till. Nu får vi vänta med galoppen ett tag. Jag ska göra allt för att hon inte ska stressa så hon håller sig fräsch i kroppen istället. Men jag ser ändå fram emot det, nu blir det massa dressyr!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Torsdagens skogstur var katastrof. Jag hade planerat en lugn tur med lite trav bara för att känna på henne lite grann. Så jag tog sidepull och ingen martingal. Men det var bara det att hon hade massa överskottsenergi så hela turen gick ut på att bromsa... Jag kunde knappt trava för hon ville bara dra iväg. Hon blir också så himla spänd och tittig när hon har för mycket energi. Jag fick skritta hem och göra halvhalter typ varannat steg, tillslut slappnade hon av lite.

För fredagen hade jag planer att longera henne så hon fick springa av sig lite. Men det regnade hela dagen så jag ville inte riskera att hon skulle halka. Ellen tipsade om skrittjobb i skogen så hjärnan fick jobba lite, så jag tog på mig regnjackan, bytte till bett och drog ut. Det funkade så mycket bättre när jag gav henne något att tänka på hela tiden. Jag kände på hela henne hur hon slappnade av i kroppen, skönt.

Idag red vi upp i skogen igen och jobbade massa tempoväxlingar och övergångar. Hon kändes mycket mer avslappnat och lugn. Stannade på en vändplan och jobbade på att böja på volt vilket gick helt okej. Efter det travade jag av en bit och sen vände vi hemåt. Nu känns det lite bättre inför imorgon när andra fodervärdskandidaten kommer. Spännande!

Likes

Comments

Som sagt fick hon springa av sig på lina i måndags och hon masserades igår. Hon var helt tokig och galoppera på som bara den när jag sa "varsågod". Hon stressade dock upp sig lite och i höger så hoppade hon jämfota med bakbenen i galopp. Det såg väldigt roligt men konstigt ut haha. Jag varvade longeringen med lydnad-/tillitsövningar i skritt för att lugna ner henne lite och hon skötte sig jättebra. Vi övade på att stanna, gå fram, backa och framdelsvändning. Efteråt gick jag länge med henne tills hon slappnade av, sen styrde vi hemåt igen.

Igår fick hon massage av Sofie. Hon sa att hon var stel i vänstersidan och blev liksom kort vilket kommer från travet då dom nästan alltid går i vänster varv. Det är antagligen därför hon har gått skänkelvikning åt höger för att undvika att böja/ställa åt höger eftersom hon tycker det är jobbigt. Så nu har jag fått lite nya stretchövningar som ska hjälpa henne. Förhoppningvis så kommer hon kännas lite fräschar framöver. Men vi får fortfarande jobba mycket på att hon ska vara avslappnad så hon inte drar på sig massa mer spänningar.

Sofie sa att hon kunde vara stel i 2-3 dagar så idag tog vi bara en promenad. Efteråt så fick både hästarna och korna en varsin saltsten vilket uppskattades väldigt mycket.

Likes

Comments

Ridningen i fredags var katastrof, vill inte ens tänka tillbaka på den... En superstressad och spänd häst som inte alls gick att rida. Hoppade av och gick sista biten för jag orkade inte med henne.

Hon fick stå igår, lördag, eftersom vi åkte till Enskär. Idag testade vi sidepull! Det kom med posten i fredags, dock efter att jag ridit redan så det fick vänta tills idag. Hon hade överskottsenergi så det sprutade ur henne haha, det var ungefär som att rida på en kanonkula. Testade på att svänga och bromsa, ville mest känna på hur hon skulle reagera och bete sig. Hade läst tidigare om sidepull att hästar som är lite svåra att kontrollera kan kräva tid att förstå och acceptera det. Så med det i åtanke gick det ändå helt okej, jag tror att det kommer bli bättre och bättre. Nästa gång ska jag byta till längre tyglar så jag tydligare kan styra henne med ledande tygeltag. Kanske testa utan martingal.

Imorgon ska hon nog få springa av sig lite på lina. Sen kommer Sofie och masserar på tisdag!

Likes

Comments

Idag red vi ut i skogen och var borta nästan 2 timmar. Vi travade och galopperade lite men skrittade mest. Hon tog en suuuperbra vänstergalopp i en kort uppförsbacke, fattade direkt och galopperade lugnt. Blir så glad av det lilla! Men när vi sen skulle ta höger galopp så började hon krångla igen... Backa, böja sig åt vänster och flytta snabbt för vänsterskänkeln trots att jag inte gjorde någonting. Hon började direkt när jag la på skänkeln och sa galopp. Hon tar inte högerskänkeln ALLS och det går inte att styra upp henne rakt på vägen igen, så det är bara att göra halt. Sen måste man kompromissa fram skritt eller trav. Om man är för snabb på med skänkeln så börjar hon backa igen och om man smackar för mycket så börjar hon också backa igen... Så efter halten får man ge henne tyglarna, låta henne komma fram i skritt själv och sedan försöka öka. Tillslut fick jag en galopp men den var inte så ren, hon har haft lite svårt att bära sig i höger så det blir lätt korsgalopp. Men jag har berömt och låtit henne galoppera på ett tag. Ibland hittar hon rytmen, då får hon massa beröm och jag saktar av till skritt. Fick i alla fall fram henne i höger/"höger" två gånger så jag nöjde mig med det.
Wow vilken personlighet denna häst har haha, på gott och ont.

Efter skogen borstade jag rent mina smutsiga schabrak som ska tvättas. Nu ska jag till Ellen och rida en kvällstur med henne!

Likes

Comments

Igår, tisdag, tänkte jag rida igenom henne rejält så hon inte skulle ha massa överskottsenergi när min fodervärdskanditat kom idag. Men det blåste ganska rejält vilket gjorde henne stressad och hon började krångla... Jag blev så arg så arg men försökte hålla det inne för det hjälper verkligen inte att bli arg. Man måste kompromissa med denna häst haha envisa ston. Jag blev helt slut. Nu har hon börjat med galna skänkelvikningar även fast man knappt nuddar henne med skänkeln. Hon blev knäpp i vänstervarvet och flyttade och flyttade längre och längre ut mot kanterna, jag blev nästan orolig att hon skulle snubbla ner i diket. Tänkte: "åååh snälla du såhär kan du inte vara imorgon!" Fast å andra sidan så är det väl bra att den som provrider får känna på när hon är som värst. Hon fick i alla fall springa av sig lite, jag fick till en okej galopp i båda varven sen travade och skrittade vi av.

Måste komma ihåg att kontakta massören nu för något stämmer inte, hon visar ju tydligt att det är nått som är fel. Sen så måste jag leta andra bett att prova för det känns inte som att hon trivs med detta. Förhoppningvis är det inga problem med tänderna... Men just nu känns det som att jag borde ta ut någon som kollar munnen. Vi får se vad Sofie säger, hon har säkert något gott råd.

Idag kom min första fodervärdskandidat Ebba från Sandviken. Jag var galet nervös, vet inte varför egentligen men jag blir väldigt lätt nervös och det är viktigt för mig att Kissie blir väl omhändertagen. Det gick helt okej i alla fall, mer vill jag inte säga än. Hon ville gärna komma en gång till så det känns bra. Men nästa vecka kommer nog nästa kandidat, från Gävle. Spännande!

Likes

Comments

I helgen var jag och Linus på Enskär med pappa så planen vara att Kissie skulle få vila på lördagen. Vi åkte hem ganska tidigt på söndagen (igår) för att jag skulle hinna rida innan regnet, men det hann jag inte... Det började regna kl.13 och slutade kl.23, så jag skippade ridningen.

I fredags glömde jag skriva om hur en söm åkt ur från ena framskon, den som bara hade tre sömmar på ena sidan. En söm hade också åkt ur halvvägs och lagt sig, men skon satt bra så jag red ändå. Men igår gick jag ut till hagen för att titta hur skon satt och då hade hon trampat av hela... Tur iallafall att hoven såg fin ut. Så det blev en sökning genom hagen för att leta skon, och jag hittade den. Hade tidigare på dagen sett på Facebook att en hovslagare annonserat om att hon hade lediga tider så hon kunde komma dagen därpå (idag) och slå på den. Skönt! Hoven hade ju dock inte växt nått mer så det gick bli tre sömmar på insidan igen, men hon satt skon längre fram så hon inte skulle trampa av sig den igen. Hoppas att den får sitta kvar tills nästa skoning.

När hovslagaren åkt så red jag på åkern. Hade hoppats på att hon skulle få springa av sig lite mer energi som hon samlat på sig mycket av under två dagars vila. Men det kom mörka moln med åska med sig så det blev en ganska snabb tur. Det blåste även ganska mycket och det gjorde henne lite stressad så det var svårt att hålla henne lugn. Men jag fick till en riktigt trevlig högergalopp. Åskan kom snabbt så det blev ingen galopp i vänster varv eftersom jag ville hinna trava av och få henne lugn innan vi skrittade hem. Det var även samma krångel i högervarvet med att hon försöker rycka tyglarna ur handen på mig. Jag ska ringa hit Sofie, massören, så hon kan reda ut spänningar om det är något sånt. Hoppas på att det inte är tänderna...

Det hann regna på oss lite men sen stog vi i stallet och myste tills åskan var över. Upplevde inte henne särskilt brydd men jag ville "toffsa" manen för att den ska ligga åt samma sida så vi var inne ett tag. Dock hade två tofsar redan lossnat när jag "nattade" hästarna. Vi får se hur dom håller sig över natten!

Likes

Comments

Idag bytte jag tillbaka till bettet, ville känna på skillnaden så jag red på åkern igen. Hon rycker fortfarande väldigt mycket i bettet när man försöker ställa henne åt höger. Det gick betydligt bättre åt vänster, lika som tidigare. Konstigt... Men uppenbarligen så gillar hon inte bettet så hoppas mitt sidepull kommer snart.

När det kom till galopp så började hon krångla i vanlig ordning... Men nu kompromissade jag lite mer med henne, lät henne välja när vi skulle gå fram. Inga skänkar, ingen tygel, bara rösten. Väl i trav gjorde jag galoppskänkel och då gick det jättebra! 2-3 varv på en stor volt i vänster galopp som kändes superhärligt, ren galopp och rimlig hastighet. Ville knappt sluta men eftersom hon var så duktig så ville jag sakta av och berömma. Tog en fattning till som gick super, skrittade sedan en bit och bytte varv. I höger krånglade hon betydligt mer, trots att jag nästan lät henne bestämma helt. Men det har varit så nästan varje gång att det är andra varvet som krånglar mest och det är nog pga att hon har stressat upp sig redan. Jag behöll lugnet och väntade ut henne när hon tjafsade. Vi fick till nån fattning men det blev mycket korsgalopp. Tillslut hittade hon balansen och fattade en riktig högergalopp. Det gick undan men det kändes ändå helt okej, så jag saktade av ganska snabbt. Klappade om henne massor och började att trava av. Det är vääldigt svårt att få henne i sansad trav efter galopp, det brukar bli tölt haha. Men ganska snabbt kunde jag trava på relativt slapp tygel. Efteråt blev det en lång skritt och sedan hem och duscha.

Ikväll har jag haft kontakt med två fodervärdskandidater, en från Sandviken och en från Gävle. Spännande! På onsdag kommer hon från Sandviken och provrider, jag är såå nervös.

Likes

Comments

Idag fick Agnes prova rida Kiss Me nere på åkern. Jag stod med och försökte coacha så gott jag kunde haha. Hon krånglade massa idag med... Särskilt när hon skulle fatta galopp. Jag blev sååå himla frustreras så då hoppade jag upp. Hon krånglade såklart med mig också, började backa direkt man la på skänkeln. Det enda som funkade var att bara använda rösta tills hon travat en bit och sedan fatta galopp, då gick det och då verkade det som att hon ville. Jag galopperade en bit o båda varven och jävlar vad det gick haha. Sen hoppade Agnes upp igen så hon fick vinna över henne, då gick det bättre för henne också! Men det känns så konstigt att hon blir irriterad på skänkeln men sen vill hon gärna springa på så länge man inte tar i tygeln innan galoppen. Väldigt svårt att veta vad det kan vara... Nästa gång jag rider, vilken blir på fredag, så ska jag byta till bett igen och känna efter hur hon beter sig då. Sen får vi hoppas på att mitt sidepull kommer snart, det vill jag verkligen prova.

Likes

Comments

Idag red vi på åkern. Mycket tempoväxlingar och halter, hon skötte sig jättebra. Tog sedan en galopp i höger varv, hon krånglade lite i fattningen men sen gick det kanon! Galopperade 1-2 varv runt åkern och tänkte göra lika i vänster varv men då krånglade hon jättemycket... Hon slänger sig och börjar backa, om och om igen. Jag fick superont i högra vristen men ville inte låta henne vinna så jag fortsatte försöka. Gjorde halt och började om flera gånger men det blev alltid samma krångel. Jag blev arg men försökte att inte ta ut det på henne eftersom jag förstod att hon gjorde det för att hon blev stressad eller trött. Hon ville fram men betedde sig som att hon blev irriterad på galoppskänkeln och bara ville trava. Så jag slutade försöka jag lät henne skritta, komma fram i trav och öka farten, sen tog jag tygeln och gjorde galoppskänkel. Då gick det jättebra! Fick knappt stopp på henne haha. Jag blev väldigt nöjd, saktade av till skritt och skrittade henne tills hon kändes avslappnad. Min gissning är att det bara blir missförstånd och då blir hon stressad. Vi får se hur det går nästa gång.

Det är komiskt hur hon ser ut som världens tröttaste och segaste häst när man gör iordning henne. Om jag inte visste hur pigg hon var när man började rida så hade jag knappt trott på någon som berättat det.

Gamal bild, vi red på hack idag igen.

Likes

Comments

Idag var det första dagen på min semester! Sååå härligt! Jag och Kissie red upp i skogen, med hackamore och utan krav. Vi tog en kort galopp i varje "varv" och vi fick till några språng i nästan rimlig hastighet haha. Hon var väldigt pigg men jag kunde skritta hem på långa tyglar. Superfin dag med massa sol, åh vad jag älskar sommaren.

Bild på hagkompis Anton som skriker varje gång jag tar ut henne ur hagen och när vi kommer tillbaka på gården. Två enstöringar gör sig bra tillsammans

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Jag är verkligen kass på att uppdatera, men här kommer veckans ridturer!

MÅNDAG
Jag red på samma åker som på söndagen. Skrittade och trimmade lite på att ställa, hon var inte lika fokuserad som tidigare men det gick helt okej. Avslutade med en kort trav, hon kändes pigg och fräsch.

TISDAG
När jag kom hem från jobbet släppte jag upp hästarna i den stora hagen ovanför oss. Dom hade länsat ganska bra hos oss och dom verkade hungrig så jag ville inte hålla henne i liten hage längre. Men ville inte släppa henne i samma hage som hon stod i när hon gjorde illa sig så nu står korna utan hästar.

Jag satte tillbaka nosgrimman på henne, har ridit utan den enda sen jag provade det. Dom hade börjat slagit på åkrarna så jag kunde rida i kanterna. Det kändes härligt och jag travade lite kravlöst i båda varven. Hon kändes fin. Men när jag försökte jobba henne på volt i skritt gick det inte alls bra. Kändes som att hon var irriterad på bettet och försökte slita tyglarna ut handen på mig hela tiden i högervarvet. Det beteendet hade hon tidigare i vår och det är jättesvårt att veta vad jag ska göra. Det funkar inte att dra tillbaka, inte att korta tygeln, inte att ge henne mer tygel. Jag blev irriterad men samtidigt kände jag att jag inte borde bli arg eftersom jag inte visste anledningen till varför hon betedde sig som hon gjorde. Kändes så märkligt att det bara var i höger varv också.. Men innan jag lessnade ur så gav jag mig, jag skrittade på långa tyglar istället.


ONSDAG
Jag hade sommaravslutning med jobbet och vi körde go-cart i hudik. Efteråt åkte jag direkt till Linus så Kissie fick vila.

TORSDAG
Jag tog av nosgrimman igen för jag tyckte hon gick bättre utan. Visste inte om det kunde vara anledningen till det dåliga passet på tisdagen men kände att jag lika gärna kunde strunta i den. Dock var hon fortfarande hård i munnen i höger varv och ville inte alls jobba. Men det gick i alla fall bättre än på tisdagen så jag gav mig när hon kändes lite mer avslappnad och inte ryckte hela tiden. Jag travade lite mer och hon kändes lugn och sansad. Hon taggade till lite och kom fram i den där konstiga tölt/passgången men hon slappnade av lite mer efter ett tag.

FREDAG
Det fick bli longering med gummisnodd. Lite drygt att behöva ha sadeln på men förhoppningvis så har jag en gjord henna snart, ska köpa en begagnad. Hon skötte sig fint. Lyssnade bra på rösten och krånglade inte allt för mycket med huvudet och snodden.
Hon börjar få ett fint steg i traven och jag är stolt!

LÖRDAG
Jag lånade ett hackamore av Ellen som jag provade på åkern neranför oss. Hon lyssnade bra på det men det gick inte att försöka ställa henne. Att svänga var inga problem men hon kändes typ stum i och nästan utåtställd. Kunde inte jobba henne alls för när jag tröck men skänkeln så bara flyttade hon åt sidan, särskilt till vänster. Men Ellen sa att det kunde vara så, att man inte riktigt kunde trimma på banan med hackamore. Så jag fortsatte rida kravlöst i skritt och trav. Gasade på i traven en gång och det var såå kul, hon känns jättefräsch.
Efteråt klippte mamma bort hennes stygn och jag smörjde in med fyraess, tjär-salva.

SÖNDAG
Jag var supertrött men fick energi av att rida i kvällssolen. Provade hackamore på åkern igen. Jobbade med massa tempoväxlingar och övergångar halt/skritt/trav. Tänkte avsluta med övergångar halt/trav och sitta i traven vilket gick bra. Tror jag tidigare nämnt det men jag har avvaktat med det eftersom jag ville att hon skulle koppla det med galoppfattning. Men nu när hon är mer avslappnad så har jag testa och det har gått bra. Sen föll hon i galopp när jag gjorde en volt och det kändes så härligt och avslappnat så jag lät henne fortsätta. Borde egentligen väntat lite längre efter sårskadan men hon kändes så fin och det var så kul. Men det var kanske ett misstag. För när jag tänkte ta en kort galopp i andra varven blev hon superstressad och studsade omkring. Tillslut (ganska snabbt) så gick det bra men då drypte hon av svett och var uppjagad. Som tur var höll hon sig lugn och jag kunde skritta av på långa tyglar så det var helt okej ändå. När vi kom hem spolade jag hela henne innan hon fick gå ut och käka igen

Gallorna på benen är nästan obefintliga och såret ser fint ut. Skönt att allt är på bättringsvägen! Även svansroten ser helt okej ut nu. Smörjer den minst varannan dag

Likes

Comments

Förstår inte varför men Kissie beter sig nu som den tittigaste häst jag ridit? Hon blir rädd för ALLT utom bilar... I lördags så hoppade hon ut i vägen pga en "till salu"-skylt när en bil kom bakom oss. Suuuck... Bilförarna måste ju tycka att jag är dum som rider på en sån orolig häst ute på vägen, det är nästan så man skäms. Det är ju svårt att göra något också så det är bara att ställa sig mot diket när en bil kommer, för ibland kan hon få för sig att bli rädd för lite allt möjligt hon ser. Hon som aldrig har varit tittig förut och aldrig så klumpig som de senaste dagarna. Ibland vet jag inte om hon snubblar eller bara hoppar till för att hon blir "rädd". Verkligen konstigt.

Igår väntade jag ut solen för länge så vi fick rida i regnet. Men det var varmt så det var inga problem, men det blir väl att smörja sadel och träns lite ikväll. Vi trimmade lite ställning och flyttning på en åker, vilket gick helt okej men hon kändes lite ofokuserad. Fortfarande rädd för helt onödiga saker...

En skorpa från såret har lossnat och det ser finare ut för varje dag. Det är nästan ingen svullnad kring såret och svullnaden längre ner har också minskat. Men nu tycker jag att hon är gallig i alla ben... Spolar med kallvatten varje dag nu så får vi se om det blir bättre snart.

Bjuder på en bild från en tur i trönö med Elin och Ellen på Ellens hästar.

Likes

Comments

Nu har det gått 4 dagar sen veterinären var här och såret har hållit sig jättefint. Metacam i 3 dagar (som beordrat) och tempen tagen i 4 dagar, inga problem med det. Svullnaden runt såret har helt lagt sig och jag har fått rengöra och smörja in utan större krångel. Hon har brytt sig mer om flugsprayen haha. Såren i ansiktet kunde bero på att flughuvan skavde/brände om hon kliade sig mot något när det blivit varmt där under. Så nu får hon gå utan den lite.

I tisdags gick jag en liten bit med henne upp mot skogen och vände. I onsdags kom hovslagaren och han kunde sko utan problem. Men framhovarna var väldigt slitna så hon fick gå ner en storlek och han kunde bara slå i tre sömmar... Hoppas det håller bra ändå. Efter den longerade jag lite på gården bara för att få se hur hon rörde sig och så att hon inte skulle bli så stel. Igår, torsdag, så skrittade jag ut barbacka i typ 20-30 min och hon var superpigg, hon ville trava hela tiden.

Eftersom hon var så pigg och kändes fräsch igår så tog vi en längre tur idag, nästan en timme. Hon var väldigt pigg då också och verkade nästan irriterad på mig att jag inte lät henne öka. Dock verkar hon haft en dålig dag, för hon förvandlades till typ Sveriges räddaste häst och dessutom lyckades hon snubbla typ 17 gånger. Då blev jag irriterad... Vi mötte bilar och då blev hon rädd för soptunnor, som hon aldrig blivit förr, och backade som en galning ut i vägen. Men förarna var snälla, dom saktade ner så jag kunde gå åt sidan när dom åkte förbi.

Innan jag släppte ut henne igen så smörjde jag in henne, sprayade med flugspray och spolade alla ben. Tog även hand om såret såklart. Mycket pyssel nu. Det tar lite tid men jag är ändå så glad att det inte var värre än såhär.

Likes

Comments

Igår tog jag in Kissie för att pyssla om henne lite, tänkte inte rida eftersom jag inte ville att hovarna ska gå sönder mer. När jag tog av flughuvan såg jag att hon rispat sår i ansiktet, vet inte hur hon lyckats... Sen såg jag rispor på baken som inte var lika färska men svansroten så riktigt äcklig ut, den torra huden hade spruckit och det såg ut som gult var. Blev lite orolig och skickade bild till Agnes och Ellen som tipsade om att ringa och rådfråga vet. Innan jag hann ringa märkte jag något ännu värre... Ett blodigt och varigt sår ungefär på knät på höger bakben, dessutom var det väldigt svullet. Längre ner mot hoven var hon även varm och svullen. Då ringde jag till distriktsveterinärerna i Bollnäs och ca 3h efter så kom dom. Så länge byggde jag upp hagen bakom vårt hus och ställde hästarna där efter att jag fått beordrat en liten hage. När veterinären kom så fick Kissie lugnande så hon kunde tvätta såret, ett stygn i det skinn som satt löst behövdes också för att försöka få ihop det. Hon fick även en stelkrampsspruta och något för att motverka inflammation. Innan hon åkte så lämnade hon även lite rengöringspaddar, metacam och en spruta med gel som skulle funka som en skyddande hinna på såret. Hon beordrade även skritt i 1-2 veckor och stygnet skulle tas bort om 10-12 dagar.

Jag tog en sväng runt om i hagen och letade efter något hon kunnat skurit sig på men hittade inget. Tvivlar även starkt på att det skulle vara någon som sparkat henne. Så vi funderar på om hon blivit rädd för något och lyckats sparka sig själv, men det känns också märkligt... Nu önskar man att hon kunde berätta vad som hänt.

Det här var ju riktigt tråkigt... Men mitt första problem är hur det ska gå för hovslagaren imorgon när man knappt får komma nära benet. Hoppas det hinner bli lite bättre tills dess.

Likes

Comments

I torsdags och fredags blev det lite galopp i skogen. Jag hade tänkt vänta med det men när hon föll i galopp av sig själv och kändes såpass lugn så fortsatte jag. På torsdagen var hon superduktig, fattningarna från skritt satt direkt och när hon gasat upp och hittat balansen kunde jag samla ihop henne till en rimlig hastighet. Hon var enkel att bromsa ner till skritt igen och stressade inte upp sig någonting. Skönt! Men på fredagen så blev det lite värre, undrar om det kanske var att jag satte mer press på henne eftersom det gått så bra dagen innan. Då blev hon mer stressad, både vid fattningarna och efter. Hon var heller inte lika lätt att bromsa upp. Det fick bli en lång skritt hem för att få henne slappna av och det gick tillslut. Hon gäspade mycket båda dagarna, hoppas att det är lite för att hennes hjärna också fått jobba för trött i kroppen har hon knappast hunnit bli.

Efter ridningen i fredags så åkte jag till Enskär för att fira midsommar så nu har hon fått vila lördag, söndag. Men imorgon blir det lite ridning igen. Oroar mig hur hennes svans ska se ut... Det ser riktigt illa ut på och runt svansroten, huden är torr och flagnar... Har smort med olja men undrar om det blivit för varmt när solen legat på. Så nu har jag sköljt med vatten och smort med hästsalva med tjära, hoppas verkligen den ser okej ut imorgon.

Dom har även bytt hage så nu slipper jag bråka med henne för att komma över lerdiket. Hon står lite längre bort men det är ändå skönt.

Likes

Comments

Idag var jag supertrött efter jobbet och hade noll inspiration om hur och vart jag skulle rida. Det hjälpte inte heller när hon var jobbig att hämta från hagen... Hon är så envis när hon bestämmer sig för en sak, jag blir tokig och vill bara skrika på henne när hon fryser fast men jag vet att det inte är till någon nytta. Det är bara att byta väg eller vänta ut henne. Först skulle hon absolut inte gå/hoppa över lerdiket som finns i hagen sen ville hon inte gå ut ur hagen. Det gjorde mig galen, jag var redan så trött och dessutom började det regna... Men tillslut följde hon med ut, jag fick gå ut och in ur hagen förbi diket (tack och lov för många öppningar) sen gav hon med sig och följde även med ut andra gången.

Jag ville inte nöta på mer med samma saker som de senaste dagarna jag ridit, så jag bara lät henne styra vägen i skogen. Hon är jättenyfiken på smala stigar och svänger gärna av rakt in mot skogen där hon tycker det passar, så idag lät jag henne. Vi hittade en superfin väg där det även låg ett skalat träd och några stockar. Jag hoppade av och gjorde små hinder som vi hoppade i trav. Hon var jätteduktig och höll sig lugn även efter några galoppsprång. Så där lekte vi ett tag och sen skrittade vi hem längs bilvägen. Efteråt var jag betydligt gladare och piggare!

Likes

Comments

Wow vilken känsla, blev nästan tårögd igår haha. Tog med linan och gummisnodden upp till skogen och longerade på en gräsplätt. Hon var superduktig och förstod snabbt att hon skulle sänka huvudet i skritt men trav var lite svårare. Ville inte nöta på för mycket så jag nöjde mig med bara några steg med sänkt huvud i båda varven. Sedan tog jag av gummisnodden och red en stund. Jag är ju ingen expert men inbillade mig att det skulle vara bra koppling för henne om jag skrittade och försökte samla henne från ryggen på samma volt som jag longerat. Och det gick galant! Hon började samla sig och jag blev sååååå glad, ville typ aldrig sluta rida för det kändes så bra! Men samtidigt ska man ju sluta på topp så jag red bara 1-2 varv efter att hon börjat samla sig och samma sak i andra varvet. Efteråt kände jag mig som den lyckligaste ryttaren någonsin, klappade henne i typ fem minuter haha.

Provade även att rida utan nosgrimma, ville känna hur hon skulle gå så eftersom jag beställt hem ett sidepull. Har tänkt att jag ska prova lite olika bett och även bettlöst på henne. Hon gapade och höll på mycket med munnen men det gick bra! Vet inte vad som var anledningen men hon var i alla fall ovanligt lugn. På vägen upp och ner till/från skogen så red jag med en hand och långa tyglar utan problem. Kan nästan räkna på en hand hur några halvhalter jag gjorde och det är en väldig skillnad från hur det brukar vara: halvhalt varannan meter. I trav fick jag dock bromsa upp henne lite mer men hon gick väldigt lugnt och fint. Jag är suuuuuper nöjd!

På hemvägen mötte vi mamma med Tuva i skogen och hon knäppte lite kort på oss. Kissie ville dock inte stå still, hon är ju så otålig, så bilderna blev inte toppen om man säger så. Men här är två!

Likes

Comments

Idag red jag till samma äng som igår. Där tragglade jag på lite mer med volter och att ställa inåt med skänkel och ledande innertygel. Hon var fokuserad och lugn så jag behövde knappt bromsa henne i traven. Så skönt att kunna trava lugnt med bara lätt kontakt fram till munnen. Det är en sån otrolig skillnad om man jämför med hur hon var förra sommaren, då fick jag nästan blåhålla henne i traven och hela tiden prata lugnande med henne. Men nu kunde jag bara fokusera på att försöka jobba henne. Jag passade även på att sitta ner i traven ett tag och det gick bra det med. Har tidigare avvaktat med det eftersom jag velat att hon skulle koppla det med galoppfattning. Men nu när hon ändå var så lugn så kände jag att det var dags att prova, så jag satt mig ner väldigt lätt mot sadeln (även igår) och det funkade mycket bättre ån förväntat! Några gånger tappade jag balansen lite och satt mig tyngre ned i sadeln och kom åt mer med skänkeln, då blev det lite förvirring men hon förstod snabbt att jag inte ville fatta galopp.
Idag började jag trava i högervarv (hennes svåra varv) och på så sätt undvek jag tölt/pass på slutet. Travade på 5-10 minuter ett varv i taget, avslutande med lite mer skritt och red sedan hemåt. Hon taggade till lite och ville gärna öka men eftersom framskon satt så löst så tog vi det lugnt och försiktigt hela vägen hem också. När jag kom hem hjälpte pappa mig att rycka av den så nu går hon bara med två bakskor. Men nu har jag en bokad tid för skoning! Tyvärr inte förens nästa onsdag men det känns skönt att det i alla fall blir av! Hon har inga problem med ömma hovar så jag kommer kunna rida på nästan som vanligt.

Här kommer en bild som är tagen för exakt ett år sedan, en av de första gångerna jag red henne efter rymningen. Barfota med travbett och travarstubb (och lite mindre muskler), idag är det annat!

Likes

Comments

Idag var det riktigt, riktigt roligt att rida! Andra framskon sitter inte alls bra... Men vi gick upp i skogen och red lite dressyr (om man kan kalla det så) på en äng. Hon var lugn och lyhörd, det kändes sååå härligt! Jag flyttade henne lite för skänkeln och det gick kanon åt vänster. Åt höger blev det lite mer förvirring och hon började backa några gånger men det gick bra några steg iallafall. Jobbade hela tiden på att ställa henne på volt, med en stilla ytterhand och tydligt ledande innerhand med lätt tryckt innerskänkel långt fram. Hon har lite svårt att förstå vad jag vill men det märks verkligen att hon försöker prestera, hon är så duktig! Dock så blev hon lite trött i slutet så då började hon typ tölta eller gå passgång, vet inte vad det var men det var inte trav haha. Då nöjde jag mig med några steg ren trav och sen skritt hem. Det här passet kan jag leva på ett tag!

Likes

Comments