Att jag som ”tjej skulle bli diskriminerad innan jag ens hade blivit född skrämmer mig. Att jag skulle vara mindre värd och skådas som en icke värd individ i världen. Tester som kan visa könet innan graviditeten har gått för långt, gör det möjligt att välja abort om det är en ”tjej”.

Detta förekommer i exempelvis Kina och Indien enligt unicef.se .

Tjejer möter diskriminering i traditioner, utbildning, hälsa och tidiga äktenskap. Detta sker för det mesta i låginkomstländer. Traditioner och våra kulturella värderingar är en stor handling till regelmässig diskriminering. Det kan vara att familjer inte prioriterar sina döttrar med att spendera tid, pengar eller kraft på dem eftersom de ändå kommer att gifta bort sig till någon annan familj och då inte kunna bidra med något till sin barndomsfamilj.

Sjukvård och mat är inte heller något som prioriteras för tjejer. Vi är inte tillräckligt värda till vård, samtidigt som det lever ungefär 3,2 miljoner barn under 15 år med hiv, var 4:de utsätts för någon sort av fysisk våld och 1 av 10 under 20 år tvingas till att ha sex.

Att jag skulle kunna vara "tjejen" gör mig mörkrädd, att vi lever i värld där tjejer inte accepteras på samma sätt som killar. Det är vi tjejer som kan föra livet vidare till flera generationer, men vi är inte värda att drömma eller leva våra drömmar. Vi är redan stämplade med ovärdighet i deras värld.

Ekonomin är en stor del som påverkas i diskrimineringen. Skola kostar mycket och alla har inte råd att låta alla sina barn gå och då prioriteras killarna först. Det är killarna som är mer värda. Det är dem som ska bli mätta för att kunna hålla sin hälsa god. Det är dem som får utbilda sig och arbeta utanför hemmet, medans tjejerna oftast inte kommer så långt. Tjejer får jobba med hushållsgöromål som att laga mat, städa och ta hand om syskon. De är födda med ett jobb som de ska arbeta med hela deras liv. Det är redan bestämt. Det är en tradition.

Varför låter vi det här ske runt om kring oss, i Sverige har vi redan kommit så långt att vi tjejer får gå i skolan, utbilda oss till vad vi vill och leva våra drömmar. Det har inte alltid varit så, men det går att förändra och vi är här för att göra skillnad.

Att giftas bort till någon för pengar till din kära familj är en stor kränkning. Ditt liv säljs för pengar, hur mer ovärdig kan individen känns sig då och sedan skaffa barn vid en ung ålder för att sedan ta hand om dem och arbeta hemma hela ditt liv. Din hälsa står också på spel, du kan dö eller få sjukdomar under din graviditet, förlossning och du är inte värd sjukvård.

~Vi lever under samma himmel och vi är alla lika värda~

Klara•


Likes

Comments

Välkommen till min blogg, jag heter Klara och går andra året på Barn och Fritid i Borlänge på Hagagymnasiet. Här på bloggen kommer jag att veckovis skriva om min tankar och åsikter om olika ämnen kring människor miljöer.
Hoppas att ni kommer att tycka om mitt projekt under de kommande veckorna.

Jag är alltid tacksam för en kommentar eller två ☺
•Klara•

Likes

Comments