Vi alla föds till denna värld med ett syfte och ett mål vi vill nå.

I videoklippet (Om livet...) kan vi se hur det är att leva med funktionsnedsättning (i det här fallet CP-skada)

Har vi alla samma delaktighet och tillgänglighet i samhället?

Det jag märker när jag befinner mig på offentliga platser är att alla trappor har inga ramper för dem i rullstol eller med rullator. det finns även till exempel museum som inte har hissar eller ramper för att kunna ta sig runt i byggnaden vilket gör att de med funktionshinder inte kan besöka dessa platser. De kan även vara att de inte har större parkeringar intill vissa butiker och det finns inte några märken i marken så individer med synskada vet vart hen befinner sig med hjälp av den vita käppen. En del folk förstår ej att de ska låta bli ledarhunden som den synskadade har med sig för att kunna ta sig till plaster på egenhand. Detta har jag själv sett, folket tycker hunden är så söt de vill såklart klappa den. Men genom att vi gör det stör vi hundens arbete och hunden blir distraherad och kanske inte vet vart den ska efteråt.

Detta gör ju då att de inte har samma tillgänglighet som resten av samhället som sedan medför en känsla att inte känna delaktighet. Vi alla föddes till denna värld med ett syfte och ett mål vi vill nå och denna brist gör att detta inte är lika möjligt för alla att nå.

I en annan del av Köping får vi följa med några individer med funktionsnedsättning som utöver deras vardagliga liv berättar om hur de känner av delaktighet samt tillgänglighet i samhället. Det ger oss ett annat perspektiv på hur det är att leva med någon typ av funktionsnedsättning. Vi får ta en del utav deras vardagliga liv. Jag tycker att denna serie gör att vi får en bättre förståelse om funktionshinder. Det är ett lätt forum att sprida vidare på vilket gör det simpelt och genom det kan vi bemöta individer på ett genuinare förhållningssätt samt släppa på våra fördomar om en funktionsnedsättning. Individen som har funktionsnedsättningen är en person och inte funktionshindret. Precis som du och jag. Jag är inte bara en "Svensk tjej". Jag heter Klara och har min egna personlighet. Jag är inte som alla andra "Svenska tjejer". Jag är annorlunda och annorlunda är bra.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Jag bor i en av de fyra städerna med mest befolkningsökning där svenska invånarna med svenska bakgrund minskar och utländsk bakgrund ökar. Jag bor i Borlänge. 1

Jag märker av segregationen och den påverkar hela staden. Vi har delar där i stort sätt man aldrig varit för där bor "dem". dem och vi är väldigt stort.

"dem" är de med utländskbakgrund och "vi" är de som är svensk bakgrund. I Borlänge är vi indelad i olika grupper. Det finns områden som sagt där det till 90% bor människor med bara utländskbakgrund och vi har områden där det till 98% bor människor med bara svenska bakgrund bor. Dessa ställen som det bor 90% med utländskbakgrund förknippas med fattighet, kriminalitet och outbildade.

Det är inte bara i bostäder och områden som segregation äger rum. Det är även i skolor, jobb och köpcentrum. I skolor har jag en uppfattning att "vi" och "dem" inte interagerar med varandra det vi gör att vi segregera oss i grupper och klassen blir uppdelad. Detta gör det svårt för vissa i klasser att kunna samarbeta i grupparbeten. I vårat samhällen finns det även vissa jobb som är klassat "dem" och "vi". Hur många pizzerior har inte arbetare med utländskbakgrund, hur många förskolor har inte förskolelärare/barnskötare med svenskbakgrund som arbetar med allabarn och i livsmedels butiker är det mer jämlikt mellan utländskbakgrund och svenskbakgrund.

Det här kan jag tycka är mindre bra med att vi segregerar arbeten när vi vill utveckla vårat samhälle till ett mer positivt integration.

Finns det verkligen ett "vi" och "dem" , svar ja enligt dagens svenska samhälle med våran segregation istället för integration. 27/4-2017

"Vi möter fördomar varje dag och jag tror att det är därför vi även har en så stor segregation skillnad. Det är utav fördomarna som vi lever med segregation istället för mer integrationi våra samhällen. Fördomar skapas för att vi saknar kunskap." -Klara

Källa:

1: https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/segregationen-oekar-i-209-kommuner-24868

Likes

Comments

Att jag som ”tjej skulle bli diskriminerad innan jag ens hade blivit född skrämmer mig. Att jag skulle vara mindre värd och skådas som en icke värd individ i världen. Tester som kan visa könet innan graviditeten har gått för långt, gör det möjligt att välja abort om det är en ”tjej”.

Detta förekommer i exempelvis Kina och Indien enligt unicef.se .

Tjejer möter diskriminering i traditioner, utbildning, hälsa och tidiga äktenskap. Detta sker för det mesta i låginkomstländer. Traditioner och våra kulturella värderingar är en stor handling till regelmässig diskriminering. Det kan vara att familjer inte prioriterar sina döttrar med att spendera tid, pengar eller kraft på dem eftersom de ändå kommer att gifta bort sig till någon annan familj och då inte kunna bidra med något till sin barndomsfamilj.

Sjukvård och mat är inte heller något som prioriteras för tjejer. Vi är inte tillräckligt värda till vård, samtidigt som det lever ungefär 3,2 miljoner barn under 15 år med hiv, var 4:de utsätts för någon sort av fysisk våld och 1 av 10 under 20 år tvingas till att ha sex.

Att jag skulle kunna vara "tjejen" gör mig mörkrädd, att vi lever i värld där tjejer inte accepteras på samma sätt som killar. Det är vi tjejer som kan föra livet vidare till flera generationer, men vi är inte värda att drömma eller leva våra drömmar. Vi är redan stämplade med ovärdighet i deras värld.

Ekonomin är en stor del som påverkas i diskrimineringen. Skola kostar mycket och alla har inte råd att låta alla sina barn gå och då prioriteras killarna först. Det är killarna som är mer värda. Det är dem som ska bli mätta för att kunna hålla sin hälsa god. Det är dem som får utbilda sig och arbeta utanför hemmet, medans tjejerna oftast inte kommer så långt. Tjejer får jobba med hushållsgöromål som att laga mat, städa och ta hand om syskon. De är födda med ett jobb som de ska arbeta med hela deras liv. Det är redan bestämt. Det är en tradition.

Varför låter vi det här ske runt om kring oss, i Sverige har vi redan kommit så långt att vi tjejer får gå i skolan, utbilda oss till vad vi vill och leva våra drömmar. Det har inte alltid varit så, men det går att förändra och vi är här för att göra skillnad.

Att giftas bort till någon för pengar till din kära familj är en stor kränkning. Ditt liv säljs för pengar, hur mer ovärdig kan individen känns sig då och sedan skaffa barn vid en ung ålder för att sedan ta hand om dem och arbeta hemma hela ditt liv. Din hälsa står också på spel, du kan dö eller få sjukdomar under din graviditet, förlossning och du är inte värd sjukvård.

~Vi lever under samma himmel och vi är alla lika värda~

Klara•


Likes

Comments

Välkommen till min blogg, jag heter Klara och går andra året på Barn och Fritid i Borlänge på Hagagymnasiet. Här på bloggen kommer jag att veckovis skriva om min tankar och åsikter om olika ämnen kring människor miljöer.
Hoppas att ni kommer att tycka om mitt projekt under de kommande veckorna.

Jag är alltid tacksam för en kommentar eller två ☺
•Klara•

Likes

Comments