View tracker

God morgon på er alla fina och glad andra advent! Ytterligare en vecka närmare jul, kul! Jag började min adventssöndag med en stor tallrik tomtegröt, tända ljus och sällskap av nyhetsmorgon. Perfekt start på en söndagen. Nu sitter jag bara och väntar på att frukosten hinner sjunka ner lite och sedan är det dags för en lång löprunda i detta härliga vinterväder! (sol, frost och krispig luft 😍)

Här kommer lite tips från arkiven som passar bra såhär under jultider.
Lyxa till det med nybakt julbrödpimpa havregrynsgröten eller börja dagen med härliga pepparkaksscones

- H

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Visst är det härligt med jultider?! :D December är nog en av mina favoritmånader på året. Det är något speciellt med julen och hela decemer. Det finns massa saker som man förknippar med julen. Saker man bara gör på denna tiden av året eller saker som man t.ex. bara äter under ca. en månad på året. Jag tror detta är en stor orsak till att man känner något extra med jultider och att man också går och väntar på julen och dessa traditioner.

Det jag gillar bäst med julen är den mysiga känslan man får. Tända ljus, fin musik, jullampor i nästan varje fönster, god mat och härliga dofter. Det känns som folk över lag blir gladare. Jag förknippar även julen med att få spendera tid med nära och kära och det hade inte varit ens nära samma sak om man hade firat jul ensam! Tror inte jag är den ända som känner så...

Eftersom det bara är en kort tid på året man kan göra allt detta så tycker jag man får passa på nu! Om ni inte förstått det än så älskar jag julen...! Julsmaker i mat behöver inte bara vara onyttigt som man kanske tänker. Jag har nu upptäckt pepparkakskryddan som man kan ha i lite här och där. T.ex. i smoothies, i frukostgröten, eller scones för att bara ge några exempel. Här kommer en riktigt fräsch smoothie med lingon och pepparkakskrydda.

Lingon-pepparkakssmoothie: (1 glas)
2 dl naturell yoghurt
1 dl frusna lingon
½ tsk pepparkakskrydda

Lägg allt i en mixer och mixa slätt!

- H

Likes

Comments

View tracker

Hej på er alla läsare! Julen närmar sig vilket betyder att man kan börja smyga in lite julsmaker här och där. Denna underbara smootie på banan och mjölk med lite pepparkakskrydda var bara för god för att alla ni där hemma inte kan vara utan att testa den! Jag lovar, ni kommer inte bli besvikna :D

Smoothie 1 glas:
1 mogen banan
2-3 dl mjölk
1/2 tsk pepparkakskrydda
1/2 dl havregryn

Lägg allting i en mixer och mixa slätt. Häll upp i ett glas och tjuvstarta julen!

- H

Likes

Comments

Helgen är här! Fredag och tacos hänger ju lite ihop, men idag bjuds det inte på vanliga tacos utan tacos i lite annan form. Nämligen köttfärssås med tacosmak! Mums! Jag gjorde den dessutom vegetarisk genom att byta ut köttfärsen mot quornfärs. Precis lika gott samtidigt som man gör en god gärning både för miljön och plånboken!

Vad är quorn då? För er som inte testat quornfärs innan hittar man det i frysdisken och det hanteras på samma sätt som köttfärs. Quorn är ett svampprotein som har nästintill samma mängd protein som kött. Quorn innehåller dessutom fiber och har en betydligt lägre fetthalt än köttfärs! De flesta köttfärsrätter går att byta ut mot quorn och du får då en vegetarisk måltid!

Taco-köttfärssås (5 portioner):
400 g quorn
1 gul lök
1 burk (400 g) krossade tomater
1 påse tacokrydda
1 burk majs
1 dl creme fraiche
4 dl vatten

Hacka löken och fräs i lite olja i en panna. Häll på quornfärsen och stek tills den tinat upp. Häll över tacokryddan och hälften av vattnet och rör om ordentligt. Tillsätt majs, tomatkross, creme fraiche och resten av vattnet och låt koka upp. Servera med kokt pasta.

Likes

Comments

Doften av nybakt bröd, det är vad man kan kalla för vardagslyx! Nu var det jättelänge sedan jag bakade sist men i fredags fick jag en kick att baka, och så fick det bli! Gillar att testa nya grejer så denna gång gav jag spenatbröd en chans. Riktigt gott om man får säga det själv :D

Spenatbaguetter: (3 st)
1 dl fingervarmt vatten
50 g jäst / 1 påse torrjäst
2 msk honung
3 tsk salt
5 dl naturell yoghurt
250 g hackad fryst spenat
½ dl rapsolja
4 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl

Tina spenaten och pressa ut allt extra vatten. Mät upp en 1 dl fingervarmt vatten och lös upp jästen i det. Blanda ner honung och salt. Blanda ihop spenat, yoghurt och olja och mikra eventuellt lite.

Vid bakning med jäst är temperaturen en viktig faktor för att lyckas med brödet. Om det är för varmt dör jästsvampen och brödet kommer alltså inte jäsa, och om det är för kallt kommer jäsprocessen långsamt igång och tar då mycket längre tid. I detta fall kan den kylskåpskalla yoghurten bli för kall och om man mikrat spenaten vid upptining så kan den vara för varm. Fingervarmt, dvs. 37 grader är det vi vill ha. Man kan tänka att det varken ska kännas varmt eller kallt, då är det samma temperatur som vi har i kroppen, alltså ca. 37 grader.

Blanda ner den fingervarma yoghurtblandningen i jästen. Tillsätt sedan mjölet lite i taget och knåda till en slät deg. Knåda i ca 15 minuter för att få en fin deg. Låt degen jäsa på ett varmt ställe under en bakduk i minst en timme, eller tills den är fluffig. 

Vid utbakning gäller det att inte knåda degen. Häll ut den på ett mjölat bord och dela i tre delar. Snurra degen till tre längder och lägg på en plåt. Låt jäsa 15 min tills ugnen är varm och grädda sedan ca. 25 minuter i 250 grader. 

- H

Likes

Comments

Köttfärslimpa vet vi alla hur det smakar... gott, gott, gott! Men man kan variera den ganska mycket genom att ändra på kryddningen eller ha olika fyllning! Jag hade tomatsmak i både köttfärssmeten och soltorkad tomat som fyllning och det blev en riktig höjdare!

Köttfärslimpa (4 portioner):
500 g köttfärs
3/4 dl havregryn
1.5 dl mjölk
1 tsk salt
svartpeppar
vitpeppar
(köttfärskrydda)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk tomatpuré
1 ägg
ca. 5 soltorkade tomater i strimlor

Mät upp havregryn, mjölk och kryddor i en djup tallrik och mikra i 2 minuter så det blir som gröt. Hacka löken fint, pressa vitlöken och fräs sedan detta i en panna i lite olja. Blanda ihop gröten, löken och köttfärsen. Rör ner ägget och tomatpurén så du får en jämn smet. Tänk på att krydda ordentligt eftersom et är en rätt så stor mängd och det blir godare med mer smak! Ta fram en ugnsform och forma smeten till en limpa. Gör en fåra i mitten och lägg ner de soltorkade tomaterna. Täck sedan över med smeten så de göms. Grädda i ugnen, 200 grader 25-30 min. Servera med önskat tillbehör. Jag rekommenderar starkt potatismos!

- H

Likes

Comments

​Vad ska man göra när sötsuget kickar in men man vill hålla sig till en nyttig kost? Då får man försöka trolla lie med bra ingredienser och se vad man kan komma fram till. Varför inte testa denna banankaka med bara 3 ingredienser. Banan, ägg och kakao. Den tillagas i mikron så du behöver inte vänta länge för att stilla sötsuget. Även perfekt som mellanmål!

Banan-chokladkaka på 3 minuter
1 mogen banan
1 ägg
2 msk kakao
1 nypa salt

Mixa allting med en stavmixer så du får en slät smet. Häll upp i en skål och ställ in i mikron. Mikra på full effekt i 1,5-2 min. Beroende på mikrons effekt, men se till så hela kakan är fast! 

Servera med bär och kokosflingor. 

Detta är även ett perfekt mellanmål innan ett träningspass! Bananen bidrar med kolhydrater som musklerna behöver för att få energi under träningen, protein från ägget behövs för att bygga nya muskler och detta mellanmål är dessutom lagom mättande och lättsmält. Ät med vaniljkvarg om du vill ha lite extra protein!

- H

Likes

Comments

Det börjar se bekant ut med dessa röror här på bloggen.. :D Jag tycker det är det absolut smidigaste sättet att laga mat då man skall ha matlådor. Grönsaker och allt i samma mix och man behöver ingen sås till! Dessutom är ingen av rörorna lik den andre så man kan lugnt testa flera stycken ;)

I denna röra är tonfisken huvudpersonen och gröna ärter och spenat håller tätt ihop med den. Det ser lite torrt och tråkigt ut men jag använde bl.a. vitlök och sweet chilisås för att piffa upp smaken och resultatet blev riktigt bra!

Tonfiskröra (2 portioner):
2 burkar tonfisk i vatten
100 g fryst hackad spenat
1 dl gröna ärtor
1 vitlöksklyfta
2 msk sweet chilisås
salt
peppar
1 dl kvarg grädde (eller matlagningsgrädde)

Lägg spenaten i en panna och låt vattnet steka bort. Tillsätt tonfisken (avrunnen), ärter, en skvätt olja och pressa i en vitlöksklyfta. Låt steka en stund och krydda med sweet chilisås, salt och peppar. Rör till sist ner kvarg grädden och woala din mat är klar.

Jag åt denna tonfiskröra med ris men pasta hade också funkat!

-H

Likes

Comments

Idag bjuds det på riktig studentmat deluxe. Billigt, gott och nyttigt! Kan det bli bättre ur studentperspektiv? ;) Jag är inne i en period just nu där jag fastnat för makrill i tomatsås (på konservburk)! Gillar att ha det på smörgåsen, äta med sallad eller som nu, göra en snabb sås av det och få en varm maträtt! Och en makrillburk är egentligen inte alls så dumt att äta! Makrill är precis som lax en fet fisk vilket betyder att den innehåller massa nyttiga fiskoljor så som omega-3. Dessutom lätt att alltid ha några burkar hemma som man kan plocka fram en dag man är lat. :)

Makrill i tomatsås (3 portioner):
2 burkar makrill i tomatsås (2x125g)
½ gul lök
½ röd paprika
3 msk tomatpure
1 dl vatten
1½ dl Valio kvarg grädde ( creme fraiche/matlagningsgrädde funkar lika bra)
salt
svartpeppar
chilipulver

Hacka lök och paprika. Fräs dem i lite olja i en kastrull. Tillsätt tomatpure, makrill och vatten. Krydda efter egen smak och blanda till sist i kvarg grädden. Låt koka upp och servera med ris eller pasta och grönsaker!

Vad är kvarg grädde kanske nån av er tänker.. Det funderade jag också, men var tvungen att testa den när jag såg den i butikshyllan :D Valio skriver att den skall användas lika som creme fraiche eller grädde i matlagning. Skillnaden är att kvarg grädden har en lägre fettprocent och en högre proteinhalt.

- H

Likes

Comments

Hej och hå! Då var denna helgen slut. Gick alldeles för fort som vanligt, men som tur är jag ledig imorgon så får en extra ledig dag :D Idag tipsar jag om en supergod fiskmiddag. Lax i ugnen och lättare än detta kan det inte bli! Klart på 10 minuter så perfekt en dag då man inte vill lägga massa tid på att stå i köket och fixa.

Pestolax (2 portioner):
2 bitar lax
1 msk pesto
salt
peppar
lime- / citronsaft

Värm ugnen till 200 grader. Lägg laxbitarna i en ugnsfast form och krydda med salt och peppar. Bred ut peston och pressa lite lime- eller citronsaft över fisken. In i ugnen i ca 10 min och laxen är klar att serveras! OBS! Ha inte fisken för länge i ugnen (vilket lätt händer för att man vill försäkra sig om att den är genomstekt, men sanningen är att fisk blir klart rätt så snabbt!), då blir den torr och inte alls lika god ;)

- H

Likes

Comments