View tracker

Hej på er, och trevlig helg! Jag tog en riktig slapparmorgon idag. Sov länge, kollade lite serier innan jag gick upp och gjorde sedan en god frukost med kaffe och äppelkaka. Japp sådan lyx är det här, äppelkaka till frukost, men inte vilken som helst äppelkaka dock. Såg ett recept på en nyttig äppelkaka som skulle göras i micron och var ju bara tvungen att testa detta! Supergott! Passar perfekt som just frukost eller mellis till en kopp kaffe :D.

Nyttig äppelkaka i micron:
1 mogen banan
1 ägg
1 äpple
kanel

kvarg + granola till servering

Lättare än det här kan det inte bli att slänga ihop en äppelkaka. Mixa ihop bananen och ägget med en mixer/stavmixer. Riv äpplet på den grova sidan av ett rivjärn och rör ner i smeten. Smaksätt med kanel. Häll smeten i en skål som tål micron och micra på full effect i 1½ - 2 min. Och tadaa kakan är klar att serveras! Om du vill göra flera äppelkakor på en gång går det bra, men micra dem en och en för att få full effect!

Serveringstips: Vaniljkvarg och granola. Blir en riktig äppelpajfeeling. Rekommenderar starkt!

Ha det bäst!
- H

Till vänster ser ni hur den skall se ut när den kommer ut ur micron och till högen en till bild med topping!

Likes

Comments

Jag kände mig lite baksugen idag så bestämde mig för att testa ett nytt recept, och här ser ni resultatet av kvällens experiment i köket. Det blev ett potatisbröd bakat på havremjöl (mixade havregryn). Jag hade i riven potatis i smeten och bakade brödet med bikarbonat. Bröd bakat på bikarbonat betyder att man slipper all jäsningstid och det är superlätt att bara röra ihop smeten!

Som jag sagt många gånger innan är nybakat bröd något så lyxigt i min smak. Dessutom godare och billigare än köpisbröd. En annan fördel med att göra eget bröd är att man vet exakt vad det innehåller. Då slipper man alla tillsatsämnen och konserveringsmedel!

Nyttig potatislimpa med havremjöl:
7 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
2 ägg
3 ½ dl filmjölk (Finland läs piimä ;)
2 medelstora potatisar

Sätt ugnen på 180 grader. Lägg havregrynen i en mixer och mixa tills du får ett mjöl av det. Man kan också använda havremjöl som man köper färdigt i butiken men det är onödigt dyrt, detta fungerar precis lika bra! Blanda i salt och bikarbonat. Knäck äggen i en annan skål och vispa upp dem. Skala potatisarna och riv dem på den fina sidan av ett rivjärn. Sedan är det bara att blanda ihop alla dessa komponenter till en smet. De uppvispade äggen, filmjölken, den rivna potatisen och mjölblandningen.

Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten. Strö över lite havregryn och solrosfrön. Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter.

Ta ut brödet ur formen och låt det svalna lite innan du skär upp och smakar.

Jag åt min potatislimpa med smör och ost tillsammans med en god tomatsoppa!

- H

Likes

Comments

Nu det senaste har det varit riktigt kallt och ruskigt ute. Vad är inte då bättre än att sitta ner och värma sig med en stor skål soppa. Soppa är en super maträtt på många sätt. Den är snabb och lätt att laga. Du kan göra soppa på i princip vad som helst och det är lätt att få in massa grönsaker i den maträtten. Det är dessutom väldigt billigt och med några trix även väldigt nyttigt.

Purésoppa på bara vatten och grönsaker kan bli både näringsfattigt och inte så mättande. Däremot kan en soppa bli en ganska energirik måltid om man gör den med t.ex. grädde. Den andra soppan med grädde låter kanske godare, och såklart är det okej att göra en lyxigare soppa ibland! Men om man vill göra en lite lättare soppa till vardagen kommer här några tips för att få en god soppa men ändå fylla den med näringsämnen och hålla en mätt!

- Börja med att använd vatten som bas i soppan.
- Istället för grädde finns matlagningsgrädde, men även mjölk 3% kan funka för att få en lite fylligare soppa.
- Välj grövre grönsaker så som morot, kålrot, potatis för att få en bättre mättnad.
- Öka proteininnehållet genom att tillsätta t.ex. linser
-
Toppa soppan med frön eller nötter för att få med nyttiga fetter och även öka proteinet.
-
Ät ett grovt bröd till soppan.

Här kommer tips på mina 4 favoritsoppor: (klicka på rubriken så kommer du till receptet)

1. Kikärtssoppa

Likes

Comments

Jag vill börja med att önska er alla ett gott nytt år! Vi får hoppas att 2017 blir ett bra år och för med sig roliga överraskningar och spännande utmaningar. Om man inte bara vill hoppas på ett bra år kan man göra något åt saken. Ta tag i livet och vara steget före. Om man inte gör en förändring nu, när skall man då göra det? Nu är ett lika bra läge som senare. Att göra en förändring är inte alltid lätt och sker inte över en natt. Det kräver tid och tålamod. Därför är det bra att börja med små steg och göra en förändring som håller i längden!

Ett nyårslöfte som många ger är att börja äta nyttigt. Det är ett bra nyårslöfte men uttrycket i sig är lite flummigt och kanske svårt att dra en gräns på vad som egentligen är nyttigt eller inte. Kost är inte så svartvitt som många tror. Man hör ofta frågan "är detta nyttigt?", och det är ganska svårt att svara ja eller nej på den frågan. Det handlar om hur mycket man äter av den produkten, hur ofta, och framför allt vad annat man äter under en dag/vecka. Det är den stora helheten som är viktigast att fokusera på.

Jag personligen tror inte på några speciella dieter. Visst, de kan funka under en kort period, men vad händer när man slutar med den dieten? Det är inte ovanligt att man efter en tid är tillbaka i samma kostvanor som innan. Vilken nytta hade man då av att äta enligt den specialdieten?

Därför förespråkar jag att göra små förändringar och successivt sträva mot en bättre matvana. Man kan tänka att så ofta som möjligt göra så bra val som möjligt. Men vad är då bra val? Vi har under dietistutbildningen bekantat oss med Livsmedelsverkets råd om en hälsosam kost. De är baserade på forskning och det är den kosten som rekommenderas i princip för alla friska personer här i norden. Jag tycker att de är en bra grund för att förändra sina kostvanor. Här under ser ni en bild som visar de viktigaste punkterna. Vill ni läsa mer om dessa kan ni gå in på Livsmedelsverkets hemsida: https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/matvanor-halsa-miljo/kostrad-matvanor/vuxna/hitta_ditt_satt_lattlast_svenska.pdf

Jag vill också tipsa om en bok jag själv fick i julklapp, "Vår kokbok hälsa". Den är baserad på just dessa råd och innehåller massa goda recept med en liten twist från det klassiska recepten för att göra dem nyttigare. Det går ofta att välja ett fullkornsmjöl i bakning, att öka mängden grönsaker i maten och välja en fettsnål mejeriprodukt, utan att ändra på smaken jätte mycket. Den här kokboken förklarar även varför det ena alternativet är bättre än det andra.

Detta är "superdieten" enligt mig!

Jag skall försöka komma igång med bloggandet igen och lägga upp recept bl.a. ur denna boken.

Ha det bra!

- H

Likes

Comments

God morgon på er alla fina och glad andra advent! Ytterligare en vecka närmare jul, kul! Jag började min adventssöndag med en stor tallrik tomtegröt, tända ljus och sällskap av nyhetsmorgon. Perfekt start på en söndagen. Nu sitter jag bara och väntar på att frukosten hinner sjunka ner lite och sedan är det dags för en lång löprunda i detta härliga vinterväder! (sol, frost och krispig luft 😍)

Här kommer lite tips från arkiven som passar bra såhär under jultider.
Lyxa till det med nybakt julbrödpimpa havregrynsgröten eller börja dagen med härliga pepparkaksscones

- H

Likes

Comments

View tracker

Visst är det härligt med jultider?! :D December är nog en av mina favoritmånader på året. Det är något speciellt med julen och hela decemer. Det finns massa saker som man förknippar med julen. Saker man bara gör på denna tiden av året eller saker som man t.ex. bara äter under ca. en månad på året. Jag tror detta är en stor orsak till att man känner något extra med jultider och att man också går och väntar på julen och dessa traditioner.

Det jag gillar bäst med julen är den mysiga känslan man får. Tända ljus, fin musik, jullampor i nästan varje fönster, god mat och härliga dofter. Det känns som folk över lag blir gladare. Jag förknippar även julen med att få spendera tid med nära och kära och det hade inte varit ens nära samma sak om man hade firat jul ensam! Tror inte jag är den ända som känner så...

Eftersom det bara är en kort tid på året man kan göra allt detta så tycker jag man får passa på nu! Om ni inte förstått det än så älskar jag julen...! Julsmaker i mat behöver inte bara vara onyttigt som man kanske tänker. Jag har nu upptäckt pepparkakskryddan som man kan ha i lite här och där. T.ex. i smoothies, i frukostgröten, eller scones för att bara ge några exempel. Här kommer en riktigt fräsch smoothie med lingon och pepparkakskrydda.

Lingon-pepparkakssmoothie: (1 glas)
2 dl naturell yoghurt
1 dl frusna lingon
½ tsk pepparkakskrydda

Lägg allt i en mixer och mixa slätt!

- H

Likes

Comments

Hej på er alla läsare! Julen närmar sig vilket betyder att man kan börja smyga in lite julsmaker här och där. Denna underbara smootie på banan och mjölk med lite pepparkakskrydda var bara för god för att alla ni där hemma inte kan vara utan att testa den! Jag lovar, ni kommer inte bli besvikna :D

Smoothie 1 glas:
1 mogen banan
2-3 dl mjölk
1/2 tsk pepparkakskrydda
1/2 dl havregryn

Lägg allting i en mixer och mixa slätt. Häll upp i ett glas och tjuvstarta julen!

- H

Likes

Comments

Helgen är här! Fredag och tacos hänger ju lite ihop, men idag bjuds det inte på vanliga tacos utan tacos i lite annan form. Nämligen köttfärssås med tacosmak! Mums! Jag gjorde den dessutom vegetarisk genom att byta ut köttfärsen mot quornfärs. Precis lika gott samtidigt som man gör en god gärning både för miljön och plånboken!

Vad är quorn då? För er som inte testat quornfärs innan hittar man det i frysdisken och det hanteras på samma sätt som köttfärs. Quorn är ett svampprotein som har nästintill samma mängd protein som kött. Quorn innehåller dessutom fiber och har en betydligt lägre fetthalt än köttfärs! De flesta köttfärsrätter går att byta ut mot quorn och du får då en vegetarisk måltid!

Taco-köttfärssås (5 portioner):
400 g quorn
1 gul lök
1 burk (400 g) krossade tomater
1 påse tacokrydda
1 burk majs
1 dl creme fraiche
4 dl vatten

Hacka löken och fräs i lite olja i en panna. Häll på quornfärsen och stek tills den tinat upp. Häll över tacokryddan och hälften av vattnet och rör om ordentligt. Tillsätt majs, tomatkross, creme fraiche och resten av vattnet och låt koka upp. Servera med kokt pasta.

Likes

Comments

Doften av nybakt bröd, det är vad man kan kalla för vardagslyx! Nu var det jättelänge sedan jag bakade sist men i fredags fick jag en kick att baka, och så fick det bli! Gillar att testa nya grejer så denna gång gav jag spenatbröd en chans. Riktigt gott om man får säga det själv :D

Spenatbaguetter: (3 st)
1 dl fingervarmt vatten
50 g jäst / 1 påse torrjäst
2 msk honung
3 tsk salt
5 dl naturell yoghurt
250 g hackad fryst spenat
½ dl rapsolja
4 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl

Tina spenaten och pressa ut allt extra vatten. Mät upp en 1 dl fingervarmt vatten och lös upp jästen i det. Blanda ner honung och salt. Blanda ihop spenat, yoghurt och olja och mikra eventuellt lite.

Vid bakning med jäst är temperaturen en viktig faktor för att lyckas med brödet. Om det är för varmt dör jästsvampen och brödet kommer alltså inte jäsa, och om det är för kallt kommer jäsprocessen långsamt igång och tar då mycket längre tid. I detta fall kan den kylskåpskalla yoghurten bli för kall och om man mikrat spenaten vid upptining så kan den vara för varm. Fingervarmt, dvs. 37 grader är det vi vill ha. Man kan tänka att det varken ska kännas varmt eller kallt, då är det samma temperatur som vi har i kroppen, alltså ca. 37 grader.

Blanda ner den fingervarma yoghurtblandningen i jästen. Tillsätt sedan mjölet lite i taget och knåda till en slät deg. Knåda i ca 15 minuter för att få en fin deg. Låt degen jäsa på ett varmt ställe under en bakduk i minst en timme, eller tills den är fluffig. 

Vid utbakning gäller det att inte knåda degen. Häll ut den på ett mjölat bord och dela i tre delar. Snurra degen till tre längder och lägg på en plåt. Låt jäsa 15 min tills ugnen är varm och grädda sedan ca. 25 minuter i 250 grader. 

- H

Likes

Comments

Köttfärslimpa vet vi alla hur det smakar... gott, gott, gott! Men man kan variera den ganska mycket genom att ändra på kryddningen eller ha olika fyllning! Jag hade tomatsmak i både köttfärssmeten och soltorkad tomat som fyllning och det blev en riktig höjdare!

Köttfärslimpa (4 portioner):
500 g köttfärs
3/4 dl havregryn
1.5 dl mjölk
1 tsk salt
svartpeppar
vitpeppar
(köttfärskrydda)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk tomatpuré
1 ägg
ca. 5 soltorkade tomater i strimlor

Mät upp havregryn, mjölk och kryddor i en djup tallrik och mikra i 2 minuter så det blir som gröt. Hacka löken fint, pressa vitlöken och fräs sedan detta i en panna i lite olja. Blanda ihop gröten, löken och köttfärsen. Rör ner ägget och tomatpurén så du får en jämn smet. Tänk på att krydda ordentligt eftersom et är en rätt så stor mängd och det blir godare med mer smak! Ta fram en ugnsform och forma smeten till en limpa. Gör en fåra i mitten och lägg ner de soltorkade tomaterna. Täck sedan över med smeten så de göms. Grädda i ugnen, 200 grader 25-30 min. Servera med önskat tillbehör. Jag rekommenderar starkt potatismos!

- H

Likes

Comments