Hej allihopa! Såg ett resept på köttbullar med en liten tvist och det lät så gott så var ju bara tvungen att testa detta. Köttbullar med pestosmak. Kan redan nu avslöja att detta var en solklar succé. Något jag absolut ska göra fler gånger, mums!

Dagens tema är tydligen grönt så till dessa pestoköttbullar gjorde jag ett grönt mos med spenat i. Lika lätt att göra som vanligt mos men med mer näring i! Smidigt sätt att få in lite extra grönsaker i maten :)

Pestoköttbullar: (ca 40 st)
500 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl havregryn
1 ½ dl vatten
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 msk persilja (Tips! finns att köpa i frysdisken små förpackningar med färdigt hackade färska kryddor som är smidigt att ha hemma i frysen)
3 msk pesto
1 ägg

Börja med att blanda vatten, havregryn och kryddor och låt det stå och svälla ca 15 min. Under tiden kan du hacka löken och vitlöken och fräsa i en panna i lite olja. Blanda sedan ihop alla ingredienser till en smet. Forma till små bullar och stek i en panna eller lägg dem på en plåt och grädda ca 15 min i ugen på 200 grader.

Spenatmos: (4 portioner)
500 g mjölig potatis
1 - 2 dl mjölk
1 msk smör
1 tsk salt
100 g tinad spenat

Skala potatisen ock koka i saltat vatten tills de blir ordentligt mjuka. Häll ut kokvattnet och tillsätt mjölk och smör. Rör ihop moset med en elvisp eller alternativt med en potatisstöt som jag gjorde. Blanda i den tinade spenaten och smaka av med salt!

- H

Likes

Comments

Här kommer tips på en perfekt lördagsmiddag! Förutom fiskpinnar med mos och makaronilåda var detta min favoritmat då jag var liten. Vi kallade detta för paprikasås eftersom den innehöll paprika :P Det är en kycklinggryta med bacon, curry, paprika och squash som man sedan äter med bandmakaroner (tagliatelle). Det hemliga trixet är att ha i smältost (mjukost).

Papriaksås med kyckling: (5 portioner)
5 portioner tagliatelle
400 g strimlad kycklingfilé
140 g bacon ( 1 paket)
1 stor paprika
1 gul lök
1 squash / 2 grovt rivna morötter
5 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1½ tsk paprikakrydda
1½ tsk curry
salt
peppar
100 g smältost (typ koskenlaskija) eller 2 dl creme fraiche/matlagningsgrädde
2 msk vetemjöl till redning

Börja med att hacka grönsakerna; lök, paprika och squash i lagom stora bitar. Fräs dem sedan i lite matolja i en panna. De ska bli lite mjuka men fortfarande ha kvar tuggmotstånd. Lägg detta åt sidan och klipp ner baconen i pannan. Fräs på en stund så att fettet smälter och lägg sedan i kycklingen. Stek kycklingen så att den blir nästan klar. Krydda med salt, peppar, paprikakrydda och curry. Tillsätt de frästa grönsakerna. Häll i vattnet och buljongtärningen, samt smältosten (alternativt creme fraiche eller matgrädde) och låt puttra en stund. För att göra såsen tjockare kan du göra en redning med vetemjöl. Ta då ett glas och blanda 2 msk vetemjöl med ca ½ dl vatten och rör om så det inte blir några klumpar. Häll i denna redning i såsen och rör om väl. Låt koka 5 minuter och tillsätt mer vatten vid behov. Smaka av och servera med kokt bandpasta.

- H

Likes

Comments

Hej på er och trevligt veckoslut!!

Idag tänkte jag tipsa om något annat än mat, nämligen en film! Rättare sagt en dokumentär som kom ut nu i höstas. Man kan ju undra varför jag lägger upp ett filmtips på en matblogg men detta är en film jag tycker alla borde se. Det är en dokumentär med ett viktigt och väldigt aktuellt budskap! Den handlar om klimatförändringen och den är riktigt bra gjord och dessutom med Leonardo Di Caprio som "berättare". ;) Därför tyckte jag den förtjänade ett inlägg här på bloggen. 

Filmen tar upp klimatförändringen på ett intressant sätt som gör att alla kan förstå problemet. Man får se massa fina landskap och bilder från olika håll i världen! Tyvärr också massa tråkiga bilder på vad som håller på att hända eller redan har hänt på grund av klimatförändringen.

För mig var det en riktig ögonöppnare och påminnare om vad som händer på vår jord och att alla kan dra sitt strå till stacken! Något som det redan pratas mycket om, som de också tar upp i filmen, är att minska på köttkonsumtionen och speciellt nötkött. Det kan kännas som en liten förändring om bara lilla jag förändrar något MEN om alla människor i världen skulle göra samma sak skulle det vara jättestort! Därför tycker jag varje liten förändring mot de bättre är värdefull.

Nu är har ni filmen för fredagsmyset löst! Här kan ni se trailern till filmen. 

- H

Likes

Comments

De supernyttiga chiafröna som blivit så omtalade på senaste tiden går att använda till mycket. Det vanligaste är väl att göra chiapudding som kan jämföras med någon typ av "gröt" eller att blanda dem i mysli mm. Här kommer tips på hur man gör en hälsosam och näringsrik sylt på dessa superfrön. Att tillsätta en matsked chiafrön i bröddegen/-smeten eller i gröten är även ett gott tips!

Chiasylten håller sig inte lika länge som vanlig sylt (ca 1 vecka i kylskåpet) men den är lätt och snabb att göra och man kan med gott samvete ta en extra stor klick sylt så den kommer även ha stor åtgång! :D

Varför är chiafrön då så nyttiga kan man ju fråga sig. Chiafröna kommer ursprungligen från sydamerika och ordet "chia" betyder styrka. Det säger redan en del och dessa små fröer är fullproppade med olika näringsämnen. Bl.a. det nyttiga fettet omega 3, som många känner igen från att den finns i fisk. Chiafrön innehåller också en viss typ av fiber som är bra för tarmarna och dessutom är de rika på både protein och järn vilka också är bra ämnen för kroppen!

Chiasylt (ca 4 dl färdig sylt):
500 g frysta jordgubbar eller andra bär
1 msk honung
3 msk chiafrön
1 dl vatten

Börja med att lägga chiafröna i blöt i 1 dl vatten och låt stå ca 15 min. De kommer att suga upp allt vatten och bli som en geleklump. Lägg bären i en kastrull och låt koka tills de blir riktigt mosiga. Blanda i en matsked honung och låt svalna lite. Rör sedan ner chiafröna och häll upp i en burk. Du kan äta chiasylten direkt som den är men om du ställer den i kylen kommer den att bli mer fast och syltlik!


Lycka till med syltkoket!

- H

Likes

Comments

Idag 5.2, är flaggan på topp hemma i Finland för idag är det Runebergsdagen. För att beskriva Runeberg i en mening så var han en finlandssvensk författare som bl.a. skrivit texten till vår nationalsång! Därför har han fått en egen dag och även en egen bakelse efter sitt namn. Runebergtårtor är lite som muffins men inte lika torra och de dekoreras med glasyr och en klick hallonsylt!

Jag har inte bakat Runebergstårtor detta året men min syster hemma hade gjort det, och hon tyckte de förtjänade en plats här på bloggen. :D

Runebergstårtor 12 st:
100 g bakmargarin
1 dl socker
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl skorpsmulor
½ dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver

Till dekorering:
hallonsylt

Glasyr:
2 tsk vatten eller citronsaft
1 dl florsocker

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Vispa ihop margarin och socker med elvisp. Tillsätt ägget och vispa ordentligt. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt sedan i smeten. Rör om till en slät smet.
Klicka ut smeten i 12 muffinsformar. Grädda tårtorna i mitten av ugnen i ca 10 min tills de blir gyllenbruna. Låt svalna helt innan du dekorerar dina runebergstårtor.
Blanda ihop glasyren. Lägg en syltklick på varje tårta och ringla runt lite glasyr. Koka kaffet och sedan är det bara att hugga in.

Likes

Comments

Jag tänkte påminna er om en favorit i repris, nämligen bananbröd! Har du också massa övermogna bananer hemma som du inte vet vad du ska göra med? Då är bananbröd är ett utmärkt svar på den frågan. Jag använde samma recept som finns här på bloggen. Lätt, gott och nyttigt dessutom. Andra tips på vad man kan göra av övermogna bananer är bananpannkakor, smoothie, eller att skära dem i skivor och frysa ner dem för att senare göra "glass" av dem. Det sista man skall göra är i alla fall att slänga dem!

Bananbröd (klicka för att öppna länk i ny flik)

- H

Likes

Comments

Good morning!

Här kommer lite frukostinspo för er som inte ätit frukost än. Jag började denna söndagsmorgon med en smoothie bowl. Så gott och fräsch men också mättande. Frukost är min favoritmåltid på dagen! Älskar verkligen frukostmat. Allt från smörgåsar, gröt, smoothie, yoghurt, ägg, pannkakor, scones... Ni hör, listan kan bli hur lång som helst och sen finns det ju hundra olika varianter av dessa med, och därför kan man aldrig tröttna på frukostmat ;)

Idag blev det alltså smoothie bowl. Det blir det inte så ofta men såhär på helger får man lyxa till det lite. Denna är gjort på banan, blåbär och yoghurt. Som topping hade jag granola, chiafrön, gojibär och blåbär.

Ha en bra söndag!

- H

Likes

Comments

God morgon på er! Här blev det en tidig morgon idag så bestämde mig för att ta med mig frukosten till skolan. Vanligtvis äter jag min gröttallrik hemma, men eftersom jag skulle ta med mig gröten idag fick det bli "overnight oats".

Du förbereder alltså detta kvällen innan och sen får det stå i kylskåpet över natten och är färdigt att bara packa ner i väskan på morgonen. Här kommer recept på min gröt med blåbär och vanilj, men man kan såklart variera smaksättning efter eget tycke!

Blåbär-vanilj overnight oats:
1 dl havregryn
1 msk chiafrön
1 ½ dl mjölk av valfri sort (jag hade sojamjölk)
1 dl blåbär
1 tsk vaniljsocker

Blanda ihop allting i en burk du vill ta med dig och ställ i kylen på kvällen. Låt stå över natten och packa med i väskan på morgonen. Så lätt är det ;)

Ha en bra dag!

-H

Likes

Comments

Hej på er, och trevlig helg! Jag tog en riktig slapparmorgon idag. Sov länge, kollade lite serier innan jag gick upp och gjorde sedan en god frukost med kaffe och äppelkaka. Japp sådan lyx är det här, äppelkaka till frukost, men inte vilken som helst äppelkaka dock. Såg ett recept på en nyttig äppelkaka som skulle göras i micron och var ju bara tvungen att testa detta! Supergott! Passar perfekt som just frukost eller mellis till en kopp kaffe :D.

Nyttig äppelkaka i micron:
1 mogen banan
1 ägg
1 äpple
kanel

kvarg + granola till servering

Lättare än det här kan det inte bli att slänga ihop en äppelkaka. Mixa ihop bananen och ägget med en mixer/stavmixer. Riv äpplet på den grova sidan av ett rivjärn och rör ner i smeten. Smaksätt med kanel. Häll smeten i en skål som tål micron och micra på full effect i 1½ - 2 min. Och tadaa kakan är klar att serveras! Om du vill göra flera äppelkakor på en gång går det bra, men micra dem en och en för att få full effect!

Serveringstips: Vaniljkvarg och granola. Blir en riktig äppelpajfeeling. Rekommenderar starkt!

Ha det bäst!
- H

Till vänster ser ni hur den skall se ut när den kommer ut ur micron och till högen en till bild med topping!

Likes

Comments

Jag kände mig lite baksugen idag så bestämde mig för att testa ett nytt recept, och här ser ni resultatet av kvällens experiment i köket. Det blev ett potatisbröd bakat på havremjöl (mixade havregryn). Jag hade i riven potatis i smeten och bakade brödet med bikarbonat. Bröd bakat på bikarbonat betyder att man slipper all jäsningstid och det är superlätt att bara röra ihop smeten!

Som jag sagt många gånger innan är nybakat bröd något så lyxigt i min smak. Dessutom godare och billigare än köpisbröd. En annan fördel med att göra eget bröd är att man vet exakt vad det innehåller. Då slipper man alla tillsatsämnen och konserveringsmedel!

Nyttig potatislimpa med havremjöl:
7 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
2 ägg
3 ½ dl filmjölk (Finland läs piimä ;)
2 medelstora potatisar

Sätt ugnen på 180 grader. Lägg havregrynen i en mixer och mixa tills du får ett mjöl av det. Man kan också använda havremjöl som man köper färdigt i butiken men det är onödigt dyrt, detta fungerar precis lika bra! Blanda i salt och bikarbonat. Knäck äggen i en annan skål och vispa upp dem. Skala potatisarna och riv dem på den fina sidan av ett rivjärn. Sedan är det bara att blanda ihop alla dessa komponenter till en smet. De uppvispade äggen, filmjölken, den rivna potatisen och mjölblandningen.

Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten. Strö över lite havregryn och solrosfrön. Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter.

Ta ut brödet ur formen och låt det svalna lite innan du skär upp och smakar.

Jag åt min potatislimpa med smör och ost tillsammans med en god tomatsoppa!

- H

Likes

Comments