Vegetarisk mat är något som alla borde äta mer av. Det är ett bättre val både för hälsan, miljön och plånboken. Man behöver inte utesluta kött helt och hållet och bli vegetarian men man kan välja att äta vegetariskt nu och då.

Rött kött är något som rekommenderas att man äter mindre av. Man har sett samband mellan vissa sjukdomar och intag av rött kött och livsmedelsverket kan därmed gå ut med rekommendationen max 500 g per vecka. Detta motsvarar ungefär 4 portioner rött kött (nöt, gris, lamm och vilt men även korv och charkprodukter). Om man då är van att äta rött kött nästan varje dag får man fundera vad man kan byta ut köttet till. Ett alternativ är att äta mer vegetariskt.

Ur miljösynpunkt är kött det livsmedel som överlägset bidrar med störst miljöpåverkan. För att ge ett exempel kan man se att kött har en 10 gånger högre miljöpåverkan än spannmål. Om man gör fler vegetariska val vågar jag dessutom påstå att det kommer synas även i plånboken och det är ju alltid ett plus :D.

Idag tipsar jag om vegetariska biffar. Här åt jag dem tillsammans med färskpotatis och tzatziki men de är även goda i vegetariska burgare!

Vegetariska biffar (10 st):
2 dl torkad sojakross
2 dl vatten
2 msk potatismjöl
1½ dl havremjöl (mixade havregryn)
4 msk tomatkross
1 ägg
2 msk rapsolja
2 msk sojasås
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta pressad
1 tsk paprikapulver
1 tsk valfri örtkrydda (ex timjan eller rosmarin)
chilipulver
svartpeppar

Hacka löken och fräs den tillsammans med vitlök i en panna. Blanda ihop alla ingredienser till en smet och låt stå och svälla en stund. Forma smeten till biffar och stek dem sedan i olja. De är färdiga när de fått fin färg och är genomgräddade (dela och kolla). Dessa biffar håller bra ihop och är väldigt smakrika!


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Hej på er! Jag började dagen med en produktiv förmiddag! Superlänge sen jag bakade sist så nu kände jag att det va dags. Testade ett nytt recept med dessa frallor och det blev riktigt lyckat. Kikärtsfrallorna har inte så speciell smak (smakar typ som "vanligt" bröd tyckte jag) men ger lite extra mättnad pga. kikärtorna. Kul med variation iallafall!

Kikärtsfrallor 10 st:
2,5 dl fingervarmt vatten
25 g jäst / ½ torrjäst påse
1 tsk salt
1 tsk honung
200 g kikärtor (1 burk)
2 msk rapsolja
1 ½ dl rågmjöl
4 dl vetemjöl

Blanda fingervarmt vatten, jästen, honungen och saltet i en bunke. Mixa kikärterna till en slät massa. Häll i oljan så går det lättare att mixa. Rör ner kikärtsmixen i bunken och tillsätt mjölet. Knåda degen minst 5 min. Ställ bunken på ett varmt ställe och låt jäsa en timme under en bakduk.

Tryck ut degen till en platta och skär i rutor. Låt jäsa 30 min på plåten. Lägg ugnen på 225 grader. Pensla frallorna med mjölk och toppa med frön. Grädda sedan i mitten av ugnen ca 15 min.

Likes

Comments

Kan detta vara sommarens bästa efterrätt? Om inte DEN bästa så är det nog väldigt nära. Så gott med massa frukter och bär och lite choklad till det så kan det ju bara inte gå fel. Om man vill lyxa till det lite extra kan man dessutom servera den med vaniljglass!

Gino

banan
kiwi
nektarin
jordgubbar
päron/äpple
vit choklad/ mörk choklad

Sätt ugnen på 150 grader. Skär upp frukter och bär du gillar och lägg dem i en ugnsform eller på en plåt med bakplåtspapper. Skär chokladen i bitar och strö över frukterna. Lägg ginon i ugnen bara så länge att chokladen smälter och frukterna blir lite varma.

Perfekt avslut till en sommarmiddag!


Likes

Comments

Här ser ni vad det bjöds på i min stuga idag, kycklingben i ketchupmarinad med en fräsch sallad till. Kycklingben är något man borde använda mer av flera orsaker. Kycklingbenen är lite av en restprodukt i kycklingen och inte lika uppskattat som en filébit, men att använda hela kycklingen så gott det går minskar på matsvinnet och är därmed ett mer ekologiskt val. Kycklingben är en billig proteinkälla och dessutom väldigt smidiga att tillaga då de sköter sig själv i ugnen och man kan göra annat under tiden.

Kycklingben i ketchupmarinad:
3 st kycklingben omarinerade
1 dl ketchup
1 msk soja
1 msk citronsaft
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver
1 tsk örtkryddor (ex rosmarin och timjan eller provensalsk örtblandning)
2 vitlöksklyftor pressade
1 tsk salt
svartpeppar

Blanda alla ingredienser till marinaden. Ta fram kycklingbenen och skär några snitt på övresidan. Låt skinnet vara kvar under tillagningen och ta bort det innan servering om du inte vill äta det. Skinnet är dock fullt ätbart och typ den godaste delen på hela benet :P. Om man låter skinnet vara kvar i ugnen blir köttet saftigare.

Smörja in kycklingbenen i marinaden och låt stå i rumstemperatur i ca 1 timme eller i kylen över natten.

Tillaga kycklingen i 200 grader i ugnen. Efter 15 min kan du sänka värmen till 175 grader och låta den stå kvar ytterligare ca 45 minuter. När kycklingbenen är klara lossnar köttet bra från benet och köttet är mört.

Såhär på sommaren är det gott att servera bara med en fräsch sallad till!

Likes

Comments

En varm sommardag är det gott med något svalkande men man kanske inte kan äta en glass varje dag. Denna sorbet/smoothie är helt klart värd att prova. Både fräsch, svalkande och dessutom fullproppad med näringsämnen.

Mango- lingonsorbet
1 dl fryst mango
½ dl frysta lingon
1 banan

Lägg allting i en skål och mixa slätt. Ät direkt innan den smälter. För att få tjockare och mer glassig konsistens kan man även frysa bananen innan. Skär den i bitar och låt stå i frysen ett par timmar innan du lagar sorbet.

Likes

Comments

Testa något nytt till grillbordet. Visst är det gott med en sås till grillmat men ibland kan man tröttna på en bea eller annan köpt sås. De är dessutom ofta väldigt feta och näringsfattiga. Här kommer tips på tre annorlunda såser.

Romanesco, den orange såsen, som är en helt vegansk sås/röra gjord på rostad paprika och mandel som man mixar. Rekommenderar starkt om ni inte testat innan! Tzatziki är inte lika spännande men passar utmärkt till grillat. Tzatzikin är gjord på riven gurka och yoghurt. Den sista såsen är inte någon dietmat men underbart god, nämligen fetaostsås.


Romanesco
100 g skalad mandel (mandelspån eller hackad mandel går också bra)
1 burk grillad paprika á 300 g (finns bland konserverna/inlagda grönsaker)
1 vitlöksklyfta
en nypa socker
2 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
½ - 1 dl vatten att späda med för en tunnare sås
salt, peppar

Lägg alla ingredienser i en mixerskål och mixa ordentligt. Späd med vatten tills du får önskad koncistens. Smaka av med salt och peppar.


Tzatziki
1 gurka
3 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
salt
peppar
muskot

Riv gurkan på den grova sida av rivjärnet. Lägg den rivna gurkan i en sil och salta "rejält" saltet kommer att hjälpa till att suga upp vattnet ur gurkan. Låt det stå en stund och pressa sedan ut så mycket vatten det går. Blanda gurka och yoghurt och pressa ner en vitlöksklyfta. Smaka av med salt och peppar.


Fetaostsås
1 bit fetaost
2 dl gräddfil
peppar

Mosa fetaosten med en gaffel och blanda med gräddfilen. Smaka av med peppar. Fetaosten i sig är så salt så inget extra salt behövs.


Såhär kan det se ut på tallriken med såserna, grillat kött, halloumi och bulgursallad som ni hittar recept på i det föregående inlägget!

Likes

Comments

Sommaren fångad i en färggrann och härligt doftande skål. Nu när grillsäsongen är som bäst kan man tvista till salladen lite och ha i grillade grönsaker för det där lilla extra. Bulgursalladen är en perfekt kompis till grillat på sommarbordet. Denna sallad passar både till kött, fisk, fågel, haloumi eller annan ost eller varför inte bara som den är.

Bulgursallad med grillade grönsaker (6 portioner)
2 dl bulgur okokt
2 tomater
1 liten rödlök
½ kruka persilja (även fryst funkar bra!)
2 dl gröna ärtor
2 msk citronsaft
2 msk olivolja
svartpeppar

Grillade grönsaker:
250 g broccoli (1 litet huvud)
2 zuccini
1 äggplanta
1 gul paprika

Marinad för grönsaker:
½ dl olivolja
1 msk balsamvinäger
salt
peppar

Börja med att koka bulgur (se förpackning) eftersom det skall svalna. Under tiden kan du hacka lök, tomat och persilja. När bulguren svalnat kan du blanda ihop alla ingredienser för salladen och ställa den kallt. Detta kan du förbereda långt innan och sedan plocka fram den lite innan servering.

Grönsakerna skall vara varma i salladen så grilla precis innan ni äter. Blanda ihop marinaden, skär grönsakerna i lagom bitar och häll sedan över marinaden. Grilla grönsakerna i en folieform tills de fått färg och blir lite mjuka. Det är gott om grönsakerna fortfarande har kvar lite tuggmotstånd. Dessutom innehåller de mer vitaminer om man inte kokar/tillreder dem för länge. Blanda ner grönsakerna i salladen och servera!

Likes

Comments

För att det inte bara skall bli matprat här på bloggen får jag bryta av med lite andra inlägg emellan! Jag bara måste tipsa om denna bok "Om att älska" av Michaela Forni (svensk bloggerska och bl.a. poddare). Hon skriver kloka ord och tankar om kärlek (favoritämnet :D). Hela boken känns väldigt äkta och ärlig vilket gör den så bra!

Jag kommer inte ihåg när jag senast fastnade i en bok. Det händer alltså väldigt sällan och jag är verkligen ingen bokmal men denna boken var något speciellt. Rekommenderar starkt! Dessutom väldigt lättläst så perfekt sommarläsning ute i solstolen!

Likes

Comments

Här kommer recept på den andra pajen från mitt examensfirande. Vi har en vegetarian i familjen så den andra pajen fick bli en grönkålspaj. Riktigt lyckad dock, och mycket godare än jag hade tänkt mig :D Rekommenderar starkt!

Grönkål är dessutom lite av ett superlivsmedel med massa näringsämnen. Kålväxter överlag är väldigt näringsrika. Just i grönkålen finns rikligt av bl.a. vitamin-C, vitamin-A, vitamin-E, kalcium och järn.

Grönkålspaj

Botten:
100 g smör
½ dl kvarg
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl grahamsmjöl

Fyllning:
250 g grönkål
1 gul lök
salt
peppar
3 ägg
2 dl naturell kvarg
2 dl smakrik riven ost

Börja med att blanda ihop degen till pajskalet. Finfördela smöret och knip ihop med mjölet till en grynig massa. Tillsätt kvargen och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en smörad pajform och ställ i kylen under tiden du fixar fyllningen.

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär bort den hårda mittenstjälken i grönkålen och strimla bladen. Hacka löken. Koka grönkålen i saltat vatten ca 5 min. Häll av vattnet och fräs grönkålen tillsammans med löken i en panna i lite olja. Salta och peppra. Ta pannan av plattan och blanda i kvargen samt äggen.

Ta fram pajskalet ur kylen. Stick hål i boten (nagga) med en gaffel så det inte bildas luftbubblor i ugnen och grädda pajskalet 10 min i 200 grader. Ta ut pajskalet och häll i fyllningen. Toppa med osten och grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter.

Likes

Comments

Igår firades examen här hemma med familj och släkt och då fixade jag lite bjudning med dietisttema. Det blev skink- & broccolipaj som ni ser här och grönkålspaj som kommer ni kommer att få se i nästa inlägg. Båda fick riktigt goda betyg av gästerna :D

Skink- & broccolipaj

Botten:
100 g smör
½ dl kvarg
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl grahamsmjöl

Fyllning:
250 g broccoli
1 liten gul lök
200 g strimlad rökt skinka
3 ägg
2 ½ dl mjölk
2 msk tomatpuré
salt
peppar
1 dl smakrik riven ost

Börja med att blanda ihop degen till pajskalet. Finfördela smöret och knip ihop med mjölet till en grynig massa. Tillsätt kvargen och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en smörad pajform och ställ i kylen under tiden du fixar fyllningen.

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär broccolin i små små bitar och hacka löken. Stek dem i lite olja så de blir mjuka. Salta och peppra. Blanda ihop ägg, mjölk, tomatpuré och hälften av osten. Ta fram pajskalet ur kylen. Stick hål i boten (nagga) med en gaffel så det inte bildas luftbubblor i ugnen och grädda pajskalet 10 min i 200 grader. Ta ut pajskalet och häll i fyllningen. Bred ut broccoli-lök-blandningen och skinkan, häll över äggstanningen och toppa med resten av osten. Grädda sedan pajen i mitten av ugnen ca 20 min.

- H

Likes

Comments