Jag var ledig från skolan idag så passade på att laga nåt lite extra till lunch. Det blev falafel med bulgur och en basilika-citronsås. Underbart gott! Falafel är verkligen något jag börjat gilla sen jag flyttade hemifrån och började testa lite nya maträtter. Jag har tidigare tyckt att det är lite svårt och jobbigt att göra dessa kikärtsbollar men idag fick jag till en riktigt bra smet! Falafel finns på bloggen sen innan men jag uppdaterade nu detta recept.

Receptet på mina falafel hittar ni HÄR! Idag gjorde jag även en basilika-citron sås att äta med falafelbollarna. Fräsch sås som passade bra ihop med falafel.

Basilika-citron sås (4 portioner):
1 ½ dl gräddfil
2 msk citronsaft
2 msk hackad basilika (finns att köpa färdighackad fryst)
salt
peppar

Rör ihop och servera! Kan även tänka mig att denna sås passar bra ihop med fisk eller kyckling!

- H

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

På jakt efter recept för en lagom lyxig onsdagsfika? Då har du kommit rätt! Allas älskade kladdkaka får här en nyttig makeover och passar perfekt då man vill ha något gott men inte vill gå riktigt all in. Denna kladdkaka blir även glutenfri eftersom man använder svarta bönor och havregryn istället för mjöl. Bli inte skeptiska för bönorna. Det kan låta konstigt att blanda bönor med chokladsmak men grejen är den att bönsmaken kommer inte märkas!

Bönorna och havregrynen gör kladdkakan nyttigare då de innehåller mer näringsämnen så som järn och fibrer än vanligt vitt vetemjöl. Den blir dessutom lite energisnålare än en vanlig kladdkaka.

Bönkladdis:
400 g svarta bönor (1 stor tetra)
1,5 dl socker
1 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
1 dl kakao
100 g smält margarin
2 ägg
½ dl mjölk
1 nypa salt

Sätt ugnen på 180 grader. Skölj bönorna ordentligt. Blanda alla ingredienser i en mixer och kör tills du får en slät smet. Smörja en form och häll i smeten. Grädda bönkladdisen ca 20 min. Tiden varierar beroende på ugn men denna kladdkaka blir ganska tunn så kolla i slutet av tiden hur den ser ut. Jag tycker den är bäst då den fortfarande är lite kladdig i mitten!

Låt svalna och servera med bär och en klick grädde eller varför inte vaniljkvarg om man vill hålla sig till det nyttiga :)

Ha en bra dag!
- H

Likes

Comments

Hej på er, ett tag sedan sist! Jag har haft väldigt fullt upp det senaste och då har det inte blivit av att testa massa nya recept utan jag gjort snabba enkla rätter som jag vet att de funkar ;)

Igår blev det dock lite experiment i köket. En riktig budgeträtt, men jag blev själv överraskad av hur gott det var. Detta är en linsgryta fullproppad med indiska smaker. Den är helt vegetarisk och väldigt lätt att laga. Servera grytan med ris/bulgur och en bit naanbröd.

Indisk linsgryta (5 portioner):
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 msk rapsolja
1 msk riven färsk ingefära
1 msk koriander (Tips! Köp färsk fryst koriander. Finns att köpa i små lådor i frysdisken.)
½ tsk mald spiskummin
1 krm kanel
3 dl röda linser
400 g krossade tomater
400 g kokosmjölk
4 dl vatten
1 grönsaksbuljong
salt efter smak

Skala och hacka morot och lök. Fräs dem i oljan nån minut och pressa i vitlöksklyftorna. Tillsätt spiskummin, kanel, koriander och ingefära och låt steka en stund så smakerna kommer fram ur kryddorna. Tillsätt linserna och rör om ordentligt. Häll sedan i tomatkross, kokosmjölk, vatten och buljongtärning och låt koka på svag värme under lock i ca 30 min. Smaka av med salt och servera med ris eller bulgur.

- H

Likes

Comments

Hej allihopa! Såg ett resept på köttbullar med en liten tvist och det lät så gott så var ju bara tvungen att testa detta. Köttbullar med pestosmak. Kan redan nu avslöja att detta var en solklar succé. Något jag absolut ska göra fler gånger, mums!

Dagens tema är tydligen grönt så till dessa pestoköttbullar gjorde jag ett grönt mos med spenat i. Lika lätt att göra som vanligt mos men med mer näring i! Smidigt sätt att få in lite extra grönsaker i maten :)

Pestoköttbullar: (ca 40 st)
500 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl havregryn
1 ½ dl vatten
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 msk persilja (Tips! finns att köpa i frysdisken små förpackningar med färdigt hackade färska kryddor som är smidigt att ha hemma i frysen)
3 msk pesto
1 ägg

Börja med att blanda vatten, havregryn och kryddor och låt det stå och svälla ca 15 min. Under tiden kan du hacka löken och vitlöken och fräsa i en panna i lite olja. Blanda sedan ihop alla ingredienser till en smet. Forma till små bullar och stek i en panna eller lägg dem på en plåt och grädda ca 15 min i ugen på 200 grader.

Spenatmos: (4 portioner)
500 g mjölig potatis
1 - 2 dl mjölk
1 msk smör
1 tsk salt
100 g tinad spenat

Skala potatisen ock koka i saltat vatten tills de blir ordentligt mjuka. Häll ut kokvattnet och tillsätt mjölk och smör. Rör ihop moset med en elvisp eller alternativt med en potatisstöt som jag gjorde. Blanda i den tinade spenaten och smaka av med salt!

- H

Likes

Comments

Här kommer tips på en perfekt lördagsmiddag! Förutom fiskpinnar med mos och makaronilåda var detta min favoritmat då jag var liten. Vi kallade detta för paprikasås eftersom den innehöll paprika :P Det är en kycklinggryta med bacon, curry, paprika och squash som man sedan äter med bandmakaroner (tagliatelle). Det hemliga trixet är att ha i smältost (mjukost).

Papriaksås med kyckling: (5 portioner)
5 portioner tagliatelle
400 g strimlad kycklingfilé
140 g bacon ( 1 paket)
1 stor paprika
1 gul lök
1 squash / 2 grovt rivna morötter
5 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1½ tsk paprikakrydda
1½ tsk curry
salt
peppar
100 g smältost (typ koskenlaskija) eller 2 dl creme fraiche/matlagningsgrädde
2 msk vetemjöl till redning

Börja med att hacka grönsakerna; lök, paprika och squash i lagom stora bitar. Fräs dem sedan i lite matolja i en panna. De ska bli lite mjuka men fortfarande ha kvar tuggmotstånd. Lägg detta åt sidan och klipp ner baconen i pannan. Fräs på en stund så att fettet smälter och lägg sedan i kycklingen. Stek kycklingen så att den blir nästan klar. Krydda med salt, peppar, paprikakrydda och curry. Tillsätt de frästa grönsakerna. Häll i vattnet och buljongtärningen, samt smältosten (alternativt creme fraiche eller matgrädde) och låt puttra en stund. För att göra såsen tjockare kan du göra en redning med vetemjöl. Ta då ett glas och blanda 2 msk vetemjöl med ca ½ dl vatten och rör om så det inte blir några klumpar. Häll i denna redning i såsen och rör om väl. Låt koka 5 minuter och tillsätt mer vatten vid behov. Smaka av och servera med kokt bandpasta.

- H

Likes

Comments

Hej på er och trevligt veckoslut!!

Idag tänkte jag tipsa om något annat än mat, nämligen en film! Rättare sagt en dokumentär som kom ut nu i höstas. Man kan ju undra varför jag lägger upp ett filmtips på en matblogg men detta är en film jag tycker alla borde se. Det är en dokumentär med ett viktigt och väldigt aktuellt budskap! Den handlar om klimatförändringen och den är riktigt bra gjord och dessutom med Leonardo Di Caprio som "berättare". ;) Därför tyckte jag den förtjänade ett inlägg här på bloggen. 

Filmen tar upp klimatförändringen på ett intressant sätt som gör att alla kan förstå problemet. Man får se massa fina landskap och bilder från olika håll i världen! Tyvärr också massa tråkiga bilder på vad som håller på att hända eller redan har hänt på grund av klimatförändringen.

För mig var det en riktig ögonöppnare och påminnare om vad som händer på vår jord och att alla kan dra sitt strå till stacken! Något som det redan pratas mycket om, som de också tar upp i filmen, är att minska på köttkonsumtionen och speciellt nötkött. Det kan kännas som en liten förändring om bara lilla jag förändrar något MEN om alla människor i världen skulle göra samma sak skulle det vara jättestort! Därför tycker jag varje liten förändring mot de bättre är värdefull.

Nu är har ni filmen för fredagsmyset löst! Här kan ni se trailern till filmen. 

- H

Likes

Comments

De supernyttiga chiafröna som blivit så omtalade på senaste tiden går att använda till mycket. Det vanligaste är väl att göra chiapudding som kan jämföras med någon typ av "gröt" eller att blanda dem i mysli mm. Här kommer tips på hur man gör en hälsosam och näringsrik sylt på dessa superfrön. Att tillsätta en matsked chiafrön i bröddegen/-smeten eller i gröten är även ett gott tips!

Chiasylten håller sig inte lika länge som vanlig sylt (ca 1 vecka i kylskåpet) men den är lätt och snabb att göra och man kan med gott samvete ta en extra stor klick sylt så den kommer även ha stor åtgång! :D

Varför är chiafrön då så nyttiga kan man ju fråga sig. Chiafröna kommer ursprungligen från sydamerika och ordet "chia" betyder styrka. Det säger redan en del och dessa små fröer är fullproppade med olika näringsämnen. Bl.a. det nyttiga fettet omega 3, som många känner igen från att den finns i fisk. Chiafrön innehåller också en viss typ av fiber som är bra för tarmarna och dessutom är de rika på både protein och järn vilka också är bra ämnen för kroppen!

Chiasylt (ca 4 dl färdig sylt):
500 g frysta jordgubbar eller andra bär
1 msk honung
3 msk chiafrön
1 dl vatten

Börja med att lägga chiafröna i blöt i 1 dl vatten och låt stå ca 15 min. De kommer att suga upp allt vatten och bli som en geleklump. Lägg bären i en kastrull och låt koka tills de blir riktigt mosiga. Blanda i en matsked honung och låt svalna lite. Rör sedan ner chiafröna och häll upp i en burk. Du kan äta chiasylten direkt som den är men om du ställer den i kylen kommer den att bli mer fast och syltlik!


Lycka till med syltkoket!

- H

Likes

Comments

Idag 5.2, är flaggan på topp hemma i Finland för idag är det Runebergsdagen. För att beskriva Runeberg i en mening så var han en finlandssvensk författare som bl.a. skrivit texten till vår nationalsång! Därför har han fått en egen dag och även en egen bakelse efter sitt namn. Runebergtårtor är lite som muffins men inte lika torra och de dekoreras med glasyr och en klick hallonsylt!

Jag har inte bakat Runebergstårtor detta året men min syster hemma hade gjort det, och hon tyckte de förtjänade en plats här på bloggen. :D

Runebergstårtor 12 st:
100 g bakmargarin
1 dl socker
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl skorpsmulor
½ dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver

Till dekorering:
hallonsylt

Glasyr:
2 tsk vatten eller citronsaft
1 dl florsocker

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Vispa ihop margarin och socker med elvisp. Tillsätt ägget och vispa ordentligt. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt sedan i smeten. Rör om till en slät smet.
Klicka ut smeten i 12 muffinsformar. Grädda tårtorna i mitten av ugnen i ca 10 min tills de blir gyllenbruna. Låt svalna helt innan du dekorerar dina runebergstårtor.
Blanda ihop glasyren. Lägg en syltklick på varje tårta och ringla runt lite glasyr. Koka kaffet och sedan är det bara att hugga in.

Likes

Comments

Jag tänkte påminna er om en favorit i repris, nämligen bananbröd! Har du också massa övermogna bananer hemma som du inte vet vad du ska göra med? Då är bananbröd är ett utmärkt svar på den frågan. Jag använde samma recept som finns här på bloggen. Lätt, gott och nyttigt dessutom. Andra tips på vad man kan göra av övermogna bananer är bananpannkakor, smoothie, eller att skära dem i skivor och frysa ner dem för att senare göra "glass" av dem. Det sista man skall göra är i alla fall att slänga dem!

Bananbröd (klicka för att öppna länk i ny flik)

- H

Likes

Comments

Good morning!

Här kommer lite frukostinspo för er som inte ätit frukost än. Jag började denna söndagsmorgon med en smoothie bowl. Så gott och fräsch men också mättande. Frukost är min favoritmåltid på dagen! Älskar verkligen frukostmat. Allt från smörgåsar, gröt, smoothie, yoghurt, ägg, pannkakor, scones... Ni hör, listan kan bli hur lång som helst och sen finns det ju hundra olika varianter av dessa med, och därför kan man aldrig tröttna på frukostmat ;)

Idag blev det alltså smoothie bowl. Det blir det inte så ofta men såhär på helger får man lyxa till det lite. Denna är gjort på banan, blåbär och yoghurt. Som topping hade jag granola, chiafrön, gojibär och blåbär.

Ha en bra söndag!

- H

Likes

Comments