Header
View tracker

Hej fina ni! Nu var det ett par dagar sedan igen. Tiden går så otroligt fort! Jag har påbörjat min VFU-kurs och har alltså praktik på en förskola nu där jag trivs jättebra. I vilket fall, det jag ville säga med detta inlägget är endast att ni verkligen borde testa denna pajen!!! Den var såå otroligt god och enkel att göra. Dessutom är den nyttig och kalorisnål och passar perfekt både som frukost, mellis eller kvällsmål (vilket iofs också är en typ av mellis).  

                         Recept nyttig och kalorisnål hallon- och blåbärspaj, 6 portioner
250 g bär (mixa hur du vill eller om du endast vill använda blåbär resp hallon. Skivade jordgubbar är säkert också jättegott!)
​6 dl havregryn
300 g keso mini eller lättkvarg vanilj (jag använde kvarg)
Kardemumma
Valfri sötning (jag använde lite steviadroppar vanilj samt lite steviaströ)
Ev. en tesked smält kokosolja (​valfritt)

1. Sätt ugnen på 225 grader och fyll en pajform med alla bär.
2. Blanda samman alla ingredienser till pajdegen och se till att blanda degen noga.
3. Lägg blandningen över bären och platta till lite. 
4. Pensla eventuellt lite kokosolja över för att få en lite knaprigare yta. Om du vill kan du även strö över lite extra kardemumma.
5. Stoppa in formen rätt högt upp i ugnen och ta ut när pajen fått en fin färg. Jag tog tyvärr inte tid, men jag skulle gissa att min var inne i ca 20-25 minuter.

Jag serverade min paj med Casein 80 Vanilla ice cream från Star Nutrition som jag blandade ut med vatten till en vaniljsås-konsisens. Såå gott!! Ni borde verkligen testa detta. En portion av pajen innehåller endast 200 kcal (inklusive lite kokosolja). Helt fantastiskt bra!




 









Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Sesame Rye-knäcke med 30 g Keso mini och 15 g tinade hallon toppat med lite linfrön (ca 0,5 tsk). Såå gott och nyttigt!
73 kcal, 5 g protein, 7 g kolhydrater och 2 g fett för ett knäckebröd med detta pålägg. Ät gärna två-tre stycken eller ät tillsammans med en skål kvarg/ naturell lättyoghurt med lite müsli, äppelbitar och kanel! Ett av mina standard-mellis just nu.

Likes

Comments

View tracker

Hej fina ni! Hoppas allt är bra med er. Livet börjar kännas riktigt bra igen måste jag säga. Man hamnar i svackor då och då, men det känns som att jag tagit mig ur denna svackan vilket är otroligt skönt! Jag tänker dock inte stressa över att hinna med blogginlägg osv utan inläggen kommer när de kommer! När jag får lust och när jag har tid för det helt enkelt. Under helgen har jag umgåtts med pojkvännen. Vi har lagat mat tillsammans, varit på skogspromenad i Sävja, myst framför Idol och varit på namngivning för Tobias kusinbarn utanför Gävle. 

Vad vi lagade i fredags kväll ser ni på bilden ovanför! Vi lagade en nyttig och snabbare variant av Pulled chicken (pulled pork fast med kyckling istället för fläskkött). Vi lyxade till det lite och åt det ungefär som tacos med tortillabröd, grönsaker, fetaost 3%, naturell kvarg och lite salsa! Idag åt jag istället en lite kalori- och kolhydratssnålare variant. Jag gjorde helt enkelt bara en sallad på isbergssallad, gurka, morot, banan (ja jag älskar banan till typ allt), majs och rödlök som jag åt tillsammans med pulled chicken, naturell kvarg och salsa. Jättegott det också! Är ni sugna på att testa denna nyttiga och enkla variant av Pulled chicken hittar ni receptet här nedan. 😊 Receptet kommer ursprungligen från Tasty healths blogg! 

                 Enkel och nyttig pulled chicken med smak av BBQ, ca 5 portioner
900 g kycklingfilé (väg gärna kycklingen efter tillagning, min kyckling förlorade mycket i vikt & vägde ca 550 g efter tillagning)
400 g passerade tomater
0,5 msk paprikapulver
1,5 msk stevia eller honung (valfritt) - jag använde stevia då det är mycket kalorisnålare
1 tsk äppelcidervinäger
1 msk chipotlepasta
1,5 msk dijonsenap
2 pressade vitlöksklyftor
salt & peppar efter smak

1. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull (+ eventuellt 1 tsk salt). Sänk värmen lite när vattnet har kokat upp och lägg i kycklingfiléerna. Låt kycklingen koka i ca 35-40 minuter under tiden du blandar ihop resten av ingredienserna till BBQ-såsen.
2. Häll av vattnet när kycklingen har kokat klart och dra sedan isär all kyckling med två gafflar. 
3. Häll ner BBQ-såsen bland kycklingen och rör om ordentligt. Om du vill kan du ställa grytan på spisen ett par minuter och låta såsen koka ihop med kycklingen. Klart! Servera kycklingen med sallad och/eller tortillabröd eller pitabröd. 

Denna måltid delat på 5 portioner innehåller 220 kcal/portion om ni räknar med 900 g kyckling! Eftersom min kyckling förlorade i vikt till 550 g, blev kaloriinnehållet lägre per portion. Detta är i vilket fall väldigt kalorisnålt, och kycklingen passar därför bra att äta med en stor sallad eller tortilla/pitabröd! Eller någon annan nyttig kolhydrat. 

Likes

Comments

Hej hörrni! Imorse skrev jag terminens första tenta. Jag har känt sån extrem stress och press inför denna tenta då kursen endast varit på 7,5 hp och alltså skulle genomklaras på ca fyra veckor. De sista dagarna har jag i princip levt på mitt rum med ca 150 lappar med olika begrepp och bara nötat o nötat. Det har varit riktigt kämpigt! Det är så otroligt skönt att tentan äntligen är skriven, det var en stor sten som lättade från mina axlar efter den. Jag & mina fina vänner firade att tentan var genomförd med lunch på Tacobar. Jag unnade mig alltså lite extra idag med onyttigare mat, men jag anser att man måste få göra det någon gång ibland för att orka hålla sig till en strikt kost alla andra dagar. Det viktiga är att se till att det inte blir för ofta om man vill få synliga resultat. 😊 Idag festade jag dessutom till det med en lite lyxigare variant på mellanmål; nämligen proteinchokladbollar! Det är första gången jag gör det, och OJ OJ OJ vad goda de blev! Nyttiga är de också.

                                     Recept för ca 8 mindre chokladbollar eller 4-5 större
90 g Lindahls vaniljkvarg utan tillsatt socker
20 g vassleproteinpulver med chokladsmak (jag använder detta proteinpulvret och det är supergott!)
2 tsk kakao
1 dl (40 g) havregryn (gärna fiberhavregryn)
2 tsk steviaströ (inget måste, men de blir lite extra söta och goda då! Stevia innehåller knappt några kalorier heller, så det är ett fantastiskt sötningsmedel enligt mig).

Blanda ihop alla ingredienser till en smet och rulla till bollar. Ät dem antingen som de är eller rulla i exempelvis lite extra kakao (vilket jag gjorde denna gången), solrosfrön, kokos eller något annat gott! De blir som allra godast om de får stå i frysen någon timme och sedan tas fram ca 10-15 minuter innan du äter dem. Ni borde verkligen testa att göra dessa om ni vill ha ett lite lyxigare mellanmål eller om ni vill lyxa till det en fredags eller lördagskväll men ändå vara nyttiga. Jag lovar er att ni inte bli besvikna! 😊

Hela satsen innehåller 300 kcal. Gör du 8 chokladbollar innehåller varje chokladboll 38 kcal. Gör du 5 chokladbollar innehåller varje boll 60 kcal, och gör du 4 chokladbollar innehåller varje boll 75 kcal!


Likes

Comments

Batteriet i kameran dog lagom till jag skulle ta kort på slutresultatet, så det fick helt enkelt bli kassa mobilbilder av dagens middag! Även denna måltiden var en helt ny rätt för mig, och sååå otroligt gott var det! Dessutom jätteenkelt. Detta receptet kommer ursprungligen från Denice Mobergs blogg. Jag har bara gjort några småändringar.

Recept köttbullar i toscanasås, 6 portioner:

850 g nötfärs 12% fetthalt eller lägre
0,5 gul lök
Ett ägg
100 g äggvita
3-4 vitlöksklyftor
Svart och vitpeppar
Salt
2 tsk kokosolja till stekning
Ett paket (5 dl) Keldas Toscanska tomatsoppa
Dragonkrydda

1. Finhacka löken och pressa vitlöksklyftorna. Blanda tillsammans med ägg samt äggvita och krydda med salt och peppar. Blanda i all köttfärs och blanda ihop med händerna.
2. Forma köttfärsblandningen till köttbullar (gärna 24 st, 4 per portion) och stek alla köttbullar i kokosolja tills de är väl genomstekta.
3. Tillsätt Keldas soppa och krydda med lite dragonkrydda. Låt allt koka ihop en stund under tiden du kokar linspastan (eller vad du nu vill äta till). 😊

Denna måltid (utan linspasta) innehåller 368 kcal/portion!
33 g protein, 5 g kolhydrater, 24 g fett.
  

















Likes

Comments

Detta mina vänner var en helt ny maträtt för mig, och t om även en ny favoriträtt! Alltså huur gott? Hade aldrig trott att det kunde vara så gott med biffar gjorda på kikärtor och morötter haha (köttälskare som jag är). Enkelt, nyttigt, kalorisnålt och gott! Tillbehör till dessa biffar kan man variera i det oändliga. Ris, bön-/lins-/kikärts-pasta, potatismos, potatis, grönsaker, sås gjord på kvarg, ja what ever! Ni borde verkligen testa dessa! Biffarna blir rejäla och matiga. 😊


                        Recept kikärts- och morotsbiffar, fyra portioner:
2 paket/480 g avrunnen vikt kokta kikärtor
270 g (skalad vikt) morötter
2-3 vitlöksklyftor
2 ägg
3-4 tsk curry
Salt, svart- och vitpeppar
Citronsaft
2 tsk kokosolja för stekning

1. Häll av alla kikärtor i ett durkslag och skölj av dem noggrant.
2. Skala morötterna och riv dem fint (alltså minsta "vanliga storleken" på rivjärnet. Pressa (eller finhacka) vitlöksklyftorna.
3. Mixa (eller endast mosa om du inte har tillgång till mixer) kikärtorna till en massa. Tillsätt ägg och curry. Blanda sedan ner morötter och vitlök. Smaksätt sedan med salt och peppar. Var inte försiktig med varken curry-krydda eller salt och peppar! Kikärtor smakar inte mycket i sig själva. Tillsätt gärna även lite citronsaft.
4. Forma blandningen till 8 biffar (2 per portion) och stek dem sedan i kokosolja till de får en fin gyllenbrun färg. Eftersom jag inte har ströbröd eller liknande i mina biffar föll de sönder lite under stekningen, vill ni så ta i lite ströbröd eller majsmjöl i blandningen för att få dem att hålla ihop lite bättre! Då ökar näringsvärdet litegrann från det jag har angivit nedanför. 


Biffarna (inklusive kokosolja) innehåller 236 kcal /portion.
12 g protein, 22 g kolhydrater, 9 g fett.
Vill du öka proteinmängden ytterligare kan du äta biffarna tillsammans med bönpasta och en kvargbaserad sås alternativt keso. Eftersom jag får i mig mycket protein i alla mina andra måltider under dagen kände jag inte att jag var i så stort behov av mer protein i denna maträtt! 😊

























Likes

Comments

Godkväll alla mina fina läsare! Det var ett tag sedan om man säger så... Den senaste tiden har jag faktiskt inte varit på topp och det har bland annat gått ut över bloggandet. Jag har tenta på onsdag och stressen inför denna tentan har inte varit nådig alltså.. Motivationen för ca ALLT har varit i botten pga all stress jag känt de senaste veckorna. Jag har tränat och kämpat på med en bra kost men egentligen har jag haft så extremt dålig motivation och inget med det hela har känts roligt över huvud taget (vilket har gjort det svårt att försöka inspirera andra). Nu börjar det äntligen kännas lite bättre, så jag tänkte passa på och göra lite blogginlägg nu när jag verkligen fick feeling. Bilderna ovan får tala för de senaste dagarna som bland annat har innehållit mycket träning och lärargasque i lördags vilket var det sista avslutet på en fantastisk inspark. Underbar kväll med mina fina vänner!

Likes

Comments

Detta är en löjligt enkel, god och nyttig glass gjord på endast två ingredienser; banan och mango! Till en rejäl portion (eller två mindre) behöver du:
En fryst banan (frys gärna in i cm-tjocka skivor över dagen så är de redo att användas under eftermiddagen/kvällen)
En dl fryst mango

Ta upp banan och mango ur frysen och låt tina ett par minuter. Häll ner alla mangobitar och bananskivor i en bunke tillsammans med lite mindre än en halv dl vatten. Mosa banan- och mango-bitarna så mycket du kan med elvispen innan du börjar vispa för att undvika att det stänker åt alla håll. Vispa sedan ihop allt i nån minut till du får en slät glass. Ät den antingen direkt när den är gjord eller ställ in den i frysen en stund först. Jag toppade min glass med ytterst lite kakao bara för att den skulle se lite roligare ut. Vill du ha glassen ännu lite sötare kan du vispa i lite steviaströ i glassen (men enligt mig behövs inte det då både mango och banan är väldigt söta frukter).

Likes

Comments

Godkväll fina läsare! Ikväll åt jag en av de godaste middagarna på länge och nu sitter jag framför tvn med en skål nyttig glass. Receptet på den kommer upp om en liten stund. Det blir väldigt många recept-inlägg på raken nu men jag hoppas inte det stör er haha. I alla fall, detta var som sagt den godaste middag jag lagat på länge. Jag gjorde torskfilé i folie i ugn tillsammans med potatismos. Det blev så himla lyckat och gott! Och det bästa är ju att måltiden är väldigt nyttig och kalorisnål. Bra va?! Till 5 portioner behöver du:

Till torsk i folie:
1000 g torskfilé (200 g per portion).
250 g morötter/ fem stora (delade) eller tio mindre.
100 g sparris/ ca tio stycken.
90 g purjolök
Cocktailtomater
Citronsaft
5 tsk olivolja
Svartpeppar
Kryddblandning "Örter"
Citronpeppar
Flingsalt

Till potatismoset:
850 g potatis, mjölig eller färskpotatis (170 g per person)
2,5 dl lättmjölk
Salt
Vitpeppar

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och lägg i vatten under tiden du skalar och skär upp alla grönsaker till fisken.
2. Skär och väg torsken så att det blir ca 200 g fisk till varje portion. Lägg varje portion fisk i varsitt stort aluminiumfolie. Sätt på potatisen.
3. Strö över purjolök, morötter, sparris och cocktailtomater över torsken. Häll över lite citronsaft och 1 tsk olivolja i varje folie. Krydda med svartpeppar, örtkrydda, citronpeppar och flingsalt. Stäng/knyt igen varje aluminiumfolie noga och stoppa in alla paket på en plåt i ugnen i ca 20-25 minuter.
4. Låt all potatis koka i ca 20 minuter eller tills de känns mjuka, häll sedan av vattnet och värm 2,5 dl mjölk i en mugg i micron. Mosa all potatis med hjälp av elvispen och häll sedan i mjölken lite i taget under tiden du vispar. När allt är vispat till ett mos; häll i salt och vitpeppar efter smak och vispa ytterligare lite. Ta ut fisken och servera tillsammans med potatismoset. Häll gärna över "saften" (från olivoljan och fisken) som ligger i foliepaketet på tallriken, det blir supergott!

Varje portion inklusive potatismoset landar på 378 kcal, vilket är helt fantastiskt bra för en så rejäl portion som dessutom är så god! Detta är verkligen något ni alla borde testa. 😊

Likes

Comments

Här har ni ett recept på en supergod äppelpaj med mycket nyttigare ingredienser än en vanlig äppelpaj. Receptet är gjort i en liten springform och gjord för ca 1 person (möjligtvis 2). Ett jättebra alternativ till mellanmål eller efterrätt en dag då man vill unna sig något lite extra gott! Du behöver:
1 äpple
Kanel
Kokosolja
Havregryn (lite beroende på hur mycket du vill ha. Jag använde nog ca 1,25 dl).
Honung (vad gäller mängd - samma som med havregrynen. Jag använde nog ca 3 msk).

1. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla springformen med kokosolja.
2. Skala och skär upp äpplet i skivor. Varva äppelskivor och kanel i 2-3 lager.
3. Blanda havregryn och honung (och kanel om du vill). Häll sedan blandningen över äppelskivorna.
4. Ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter eller tills det översta lagret har fått färg och lite "krispighet".

Till denna paj gjorde jag en nyttigare variant av vaniljsås med hjälp av vaniljkvarg från Lindahls, lite vatten samt lite vaniljpulver och lite steviaströ. Supergott blev det kan jag lova er!













Likes

Comments