Header

Bakning/ Mat

Dill- & västerbottensostbröd

Chokladbollsrulltårta med baileys

Drömrulltårta

Det behövs:

1 kkp grädde (1,5 dl)
180 g socker

Vispa socker och grädde så det blir pösigt, tillsätt sedan:

50 g rumsvarmt smör
inte riktigt 400 g mjöl (jag tog 350 g)
1 tsk hjortronsalt

1 tsk kardemumma

Gör så här:

Det ska vara en jämn deg, provbaka några stycken innan du kavlar ut hela degen.
Bakas i 175 grader i ca. 10 minuter.

Använd först en vanlig kavel och kavlade ut degen tills den blir lagom tunn.
(Rätt tunt annars blir de väldigt hårda)

Sedan tar du en krusig kavel och kavlar bara så att det blir märken efter den.
Och sen trycker du ut stjärnorna.

Såklart behöver de inte vara stjärnor de kan vara hjärtan eller grisar.

Bild från @gosans_godsaker

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Dagens recept kan jag verkligen rekommendera även till er som inte är jätteförtjusta i saffran vilket heller inte jag är. Men detta var en riktigt god cheesecake kan jag lova 😄

Du behöver:

125 g digestivekex
125 g pepparkakor
100 g smör
800 g philadelphiaost
200 g socker
4 ägg
1 g saffran
1 tsk vaniljsocker
1 liten nypa salt

Till garnering:
passionsfrukt, blåbär, physalis eller hallon

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader. Kör pepparkakorna och digestivekex till smulor i en mixer.
Smält smöret, häll ner smulorna och kör tills smeten är slät.
Tryck ut smulsmeten i en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter.
Rör samman philadelphiaosten med socker och ägg.

Tillsätt saffran, vaniljsocker och salt, blanda väl och häll ner i formen.
Baka mitt i ugnen i ca 50 minuter tills kakan bara dallrar lätt.
Låt svalna och ställ in den i kylen 3-4 timmar.

Garnera före servering med frukt och bär.

Likes

Comments

Julbak :D

Du behöver:

170 g glykos
250 g socker
80 g smör
2 dl grädde
0,5 st vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver
0,5 tsk havssalt

flingsalt (havssalt) att strö på toppen

Gör så här:

Smält ihop smör, grädde, havssalt och vanilj på svag värme i en liten kastrull.
Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170°C, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.

Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen.
Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen.
Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan har nått cirka 124°C.
Om du är osäker, gör gärna kulprov*.

Tag ur vaniljstången.
Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20×20 cm. Låt svalna någon minut och strö över flingsalt.
Låt svalna 3–4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper.

Förvara torrt och svalt.

Recept från: http://www.kriiskitchen.se/vaniljkola-med-havssalt/

Likes

Comments

Julbak :D

Bountybollar:


1/2 burk Sötad, kondenserad Mjölk (ca. 200 g)

125 g Kokos

1 tsk Vaniljsocker – valfritt

+ 100 g Choklad

Gör så här:

Blanda kokos, kondenserad mjölk och ev. vaniljsocker i en skål.Rör ihop en smet. Ställ sedan in den i kylskåpet medan du smälter chokladen.

Tag ut smeten ur kylskåpet och rulla till 20 jämnstora bollar.

Doppa bollarna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper för att stelna.Strö över lite kokos innan chokladen stelnat helt.
Förvara dessa godisbitar i kylskåpet.


Jag doppade mina i 72% mörk choklad bara för att jag älskar choklad och de blev supergoda!
Om du väljer att doppa bollarna i mjölkchoklad så smakar de precis som de köpta Bounty.

Recept från: http://blogg.amelia.se/fridasbakblogg/2015/03/04/hemgjord-bounty/

Likes

Comments

@gosans_godsaker

Likes

Comments

Följ gärna @gosans_godsaker på instagram 😃

Likes

Comments

Foto

Hej!
Förra veckan var jag på Gotland och kikade runt på verkligen hela ön 😊 Superfint var de där, vi hade ändå rätt tur med vädret. De regnade och sen var de strålande sol nästa stund.
Skriver lite om bilderna lite snabbt tänkte jag bara 😊

Domkyrkan och glass från Glassmagasinet

Glass från Gute glass och raggmunk på H10

"Bergakungenssal" ingången och Almedalen

Gotlands störta rauk "Jungfrun" och Ringmuren

En rauk jag tycker ser ut som en kanin och "Kärleksporten" i ringmuren

Fika på Smakrike krog och logi

Två valrossar?

Hoburgsgubben och Närs fyr

Saffranspannkaka och mini-fika på Sylvis döttrar

Grå Gåsen där Så mycket bättre är inspelat

Från ett kalkbruk

Kalkruk och Blålagunen

Solnedgången utanför Visby och Ringmuren

Likes

Comments

Vardag

Idag var de dags för smaka på Ulricehamn som har vart i några år nu. Och det är lite som en matfestival, man köper ett kuponghäfte med fem kuponger som man sedan "betalar" med när man kommer till ett av ställena som är med.
Hos oss fick man citron/lime cheesecake i år.
Riktigt god kan jag lova 😊

Gillar ni cheesecake?

Likes

Comments

Bakning/ Mat

Ett bröd med dill och västerbottensost som passar perfekt till kräftskivan.

2 limpor eller 15 små bröd

Du behöver:
50 g jäst
6 dl vatten, rumstemperatur
14 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 krukor dill
2 dl riven västerbottensost

Gör så här:
Hacka dill och riv västerbottensost.
Smula sönder jästen i en bunke. Häll på vatten och rör tills jästen lösts upp.
Rör snabbt i vetemjöl och salt, tillsätt även dill och västerbotten osten. Degen ska bli ganska lös. Den ska inte gå att forma.

Låt jäsa under plast eller jäsduk en timme.
Sätt ugnen på 250 grader. Smörj valfria brödformar och fördela degen i formarna utan att förstöra dess jäsbubblor, degen ska ej bakas ut!

Baka i 15 minuter i 250 grader, sänk sedan till 225 och baka i ytterligare 30 minuter, för småbröd gäller 250 grader varm ugn, sänk till 225 när brödet sätts in. Baka i 20 minuter.


Likes

Comments

Vardag

16/8

Hej!
Smögen med dess kända "Smögen brygga", japp där var vi i onsdags. De hade lovat fint väder och de höll dem som tur var för oss, de hade ju inte varit så kul om de regnade när man skulle gå längst bryggan.
Något som jag tycker är så skönt är att de nästan inte var något folk alls när vi kom dit, de blev fler sen vid lunchtid men de gjorde inte oss något liksom, vi hade hunnit med och se de vi ville innan.

När vi var där så kikade vi i butikerna längst bryggan först och hittade lite roliga grejer bland annat ett ställe som sålde egengjord glass och ett ställe som sålde mkt shabby chic- prylar.
Lunchen blev en räkmacka med utsikt över havet på Skärets krog, ett måste när man är ute vid kusten är ju nästan en räkmacka tycker jag 😊
Håller ni inte med?

När vi suttit i solen en stund så gick vi tillbaka till glasstället och köpte var sin bägare där. Jag tog vanilj- och björnbärsglass och H tog lakrits- och bryntsmörglass. Kan lova att smakerna var så klockrena och den med brynt smör var att dö för typ. Så sjukt god 😃

Och en helt perfekt dag i Smögen avslutades med att klättra på klipporna och sedan sitta med ett glas vin och kolla ut över vattnet och klipporna. Så bra blev denna dagen 😊

Likes

Comments