View tracker

Julbak :D

Eftersom det är pepparkakans dag idag så måste man ju äta pepparkakor.
Så för mig har kvällen gått åt till att baka pepparkakor. Supergoda blev dom.
Har ni bakat några än? 😊

Du behöver:

3 1/2 dl sirap
2 1/4 dl socker
300 g smör
850 g vetemjöl
3 ägg
1-2 msk kanel
1-2 msk nejlikor
1-2 msk ingefära
5 g bikarbonat

Gör så här:

Koka upp socker och sirap. Ta av från värmen och tillsätt smöret i bitar och låt smälta. Låt massan kallna.
Rör ner ägg, kanel, nejlikor och ingefära. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner, lite i taget. Låt pepparkaksdegen stå kallt, gärna till nästa dag.
Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut din pepparkaksdeg så tunt som möjligt på bakplåtspapper.
Ta ut pepparkakor med mått eller sporre. Dra över bakplåtspapperen till kalla plåtar.
Grädda pepparkakorna i mitten av ugnen i ca 5 minuter.
Låt kallna helt.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Veckans blogg

Snart är det redan 3:e advent och det betyder att jag behöver 3 bloggar som ska få synas här 😊
Vill du vara med?

Det du behöver göra är att skriva att "Jag är med" 😊
För större chans att få en länk ska du berätta om hur det är finast att pynta granen. Låt fantasin flöda 😊

Lycka till!

Likes

Comments

View tracker

Julbak :D
Du behöver:

200
g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 kuvert saffran (à 1/2 g)
1/2 tsk salt
2 dl socker
13 dl vetemjöl

Fyllning:

75 g smör
200 g vit choklad
1/2 dl socker
1 ägg eller pärlsocker till garnering

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till fingervarmt, ca 37°C.
Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölk- och smörblandningen. Blanda ner saffran med salt och socker.
Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 175°C. Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 30x40 cm.
Bre ut hälften av matfettet ovanpå och strö över hälften av den vita chokladen (hackad) och hälften av sockret. Vik samman degen två gånger till en längd.
Gör likadant med den andra halvan av degen. Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Likes

Comments

Julbak :D

4 rågkakor
Ugns temp. 225 grader

Du behöver:

50 g smör
5 dl röd mjölk
1 1/2 tsk salt
1/2 dl sirap
1/2 tsk brödkrydda
50 g jäst
9 dl rågsikt
5 dl vetemjöl

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk, salt, sirap och kryddor. Värm till fingervarmt, 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke, lös upp jästen i lite av degspadet.
Tillsätt resterande mängd degspad, rör om noga.
Arbeta in mjölet i degen tills den börjar släppa kanterna. I maskin kör du 3-4 minuter och för hand det dubbla.
Låt degen jäsa övertäckt ca. 40 minuter.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i 4 lika stora bitar och forma dem till runda bullar. Kavla ut bullarna till runda kakor ca. 15 cm i diameter. Gör ett hål i mitten med tex. ett litet glas.
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel.

Låt jäsa övertäckta i ca. 30 minuter. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Är du osäker på när de är klara kan du temperera dem och då ska de vara 97 grader.
Låt svalna på galler under bakduk.

Likes

Comments

Veckans blogg

Andra advent redan idag, helt galet om ni frågar mig. Här nedan får ni tre bloggar som jag tycker ni ska kika in på 😊 Ha de bäst så hörs vi lite senare med vad jag har hittat på i helgen 😃
Kram på er och hoppas ni haft en fin söndag 😊


emmaex.blogg.se - Jag vill gärna vara med! På julbordet äter jag helst sill; tro det eller ej. Men har verkligen börjat älska det!

sofiawerlin.se - Älskar hemmarullade köttbullar på julbordet 😍

schumacher4ever.blogg.se - Är inget större fan av julbord, men ska jag välja något så är det julkorv 😊

Likes

Comments

Julbak :D

Dagens recept kan jag verkligen rekommendera även till er som inte är jätteförtjusta i saffran vilket heller inte jag är. Men detta var en riktigt god cheesecake kan jag lova 😊

Du behöver:

125 g digestive
125 g pepparkakor
100 g smör
800 g philadelphiaost
200 g socker
4 ägg
1 g saffran
1 tsk vaniljsocker
1 liten nypa salt

Till garnering:
passionsfrukt, blåbär, physalis eller hallon


Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader. Kör pepparkakorna och digestivekex till smulor i en mixer.
Smält smöret, häll ner smulorna och kör tills smeten är slät.
Tryck ut smulsmeten i en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter.
Rör samman philadelphiaosten med socker och ägg.

Tillsätt saffran, vaniljsocker och salt, blanda väl och häll ner i formen.
Baka mitt i ugnen i ca 50 minuter tills kakan bara dallrar lätt.
Låt svalna och ställ in den i kylen 3-4 timmar.

Garnera före servering med frukt och bär.

Likes

Comments

Veckans blogg

Hej på er!
Hoppas ni har en bra första december och att ni öppnat era julkalendrar 😊
Själv kom jag hem för en liten stund sen och har hunnit äta och öppna mina julkalendrar. Klart man måste ha de även när man gått över barnstadiet 😊 Själv köpte jag en från Haribo med lite blandat smågodis och sen fick jag även en chokladkalender i en liten "present".

Jag kollade precis på svt:s julkalender också "Selmas saga" och den verkar faktiskt helt okej efter första avsnittet, nu i några år har jag inte tyckt att dom vart speciellt bra men vi får hoppa denna är bättre 😃
Har ni sett den än?

Annars har dagen flutit på som vanligt med jobb på förmiddagen och nu ska jag fixa med lite nya grejer till bloggen är tanken. Så jag hoppas det går som jag vill 😊
Nu är de bara två dagar kvar till överraskningen jag och min kollega har fixat med så jag är så taggad för det. Ni kommer såklart få veta mer om det senare. Så håll utkik här 😃

Snart är det redan 2:a advent och det betyder att jag behöver 3 bloggar som ska få synas här 😃
Vill du vara med?

Det du behöver göra är att skriva att "Jag är med" 😊
För större chans att få en länk ska du berätta om vad som är godast på julbordet om ni äter julbord på jul 😊
Lycka till!

Likes

Comments

Julbak :D

Är det någon mer än jag som tycker att det är nästan lite av ett måste att man har frukt för att bryta av med all fet mat vid jul? Så därför tänkte jag att jag tipsar om päron med kanel, ingefära och mynta 😊

Du behöver:

1/2 citron
1 msk strimlad färsk ingefära
5 dl vatten
5 dl strösocker
2 kanelstänger
2 kvistar mynta
4 päron

Till servering:
Vaniljglass, färsk mynta och hasselnötter

Gör så här:
Skölj citronen och riv skalet. Skala och strimla ingefäran. Koka upp vatten, socker, citronskal, ingefära, kanel och mynta.
Skala päronen och ta bort kärnhuset underifrån med en potatisskalare eller ett kuljärn.
Sjud päronen mjuka i kryddlagen på svag värme ca. 30 minuter. Låt svalna i lagen.

Servera med vaniljglass, färskmynta och hasselnötter.

Likes

Comments

Julbak :D

Ostkaka är ju något som jag tycker är grymt gott till jul, så varför inte testa det tänkte jag.
Den blev god i smaken men lite tunn tyvärr. Får testa igen och göra dubbel :)

Du behöver:

3 liter opastöriserad mjölk
(det ska gå med röd mjölk (3%), har inte testat själv men det stog i receptet)
0.75 dl vetemjöl
1 msk ostlöpe
0.5 dl sötmandel
2 st bittermandlar
3 st ägg
0.5 dl strösocker
3 dl grädde

Gör så här:

Gör först en mjölredning: Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken till en slät massa och späd med ca 1 dl av mjölken.
Värm upp resten av mjölken till 37 grader i en stor gryta. Rör runt så att värmen fördelar sig. Ta av grytan från plattan, rör runt igen och kontrollera att det inte är varmare än 37 grader för då "dör" ostlöpen.

Vispa ner redningen.
Rör därefter försiktigt ner ostlöpen. Häll den i en tunn stråle samtidigt som du rör.
(När ostlöpen rörs ner måste temperaturen vara 30-37°C.)

Låt sedan stå i rumstemperatur mellan 30 till 45 minuter. Du får inte röra i den under tiden. (Om mjölken varit mindre än 30°C eller om du har kallt och dragigt inomhus kan det ta lite längre tid än 45 minuter.)
Vispa kraftigt i den stelnade massan så att den separerar.

(Så här räddar du ostkakan om det misslyckas: Om massan inte separerar så har du antagligen haft för varm mjölk. Det är jätteviktigt att röra om ordentligt så att värmen fördelar sig. Det klassiska misstaget är att man bara känner värmen överst i kastrullen medan värmen kommer underifrån och när du då känner av 37 grader där så kan det vara 50°C i botten och då "dör" ostlöpen. Tänk även på att temperaturen fortsätter höjas en stund efter du tagit bort kastrullen från plattan särskilt om du värmer på högsta effekt. Så värm försiktigt under omrörning. Men om misslyckas, d.v.s. inget händer (massan separerar inte) så kan du rädda det hela genom att att du värmer mjölkblandningen till 37°C igen (eller låter det svalna till 37°C om det är för varmt) och vispar ner ny löpe och fortsätter sedan från steg 5.)

Låt stå ytterligare 30 minuter. Mal gärna mandel och bittermandel under tiden.

Sila bort den tunna vätskan som kallas vassle från den tjockare vita kesoliknande ostmassan. Använd en stor sil. Du kan krama ostmassan med händerna om du vill. Man kan ta lite i taget och sila och sedan hälla över ostmassan i en bunke. När man silat allt kan du hälla av ytterligare vassle från ostmassan om du märker att det separerat. Rör sedan om i ostmassan. Den överblivna vasslen kan du t.ex. använda som degspad om du vill baka bröd eller också är det bara att hälla bort den.

Mal mandel och bittermandel i en mandelkvarn. Vispa ägg, socker och grädde tillsammans med en vanlig visp. Tillsätt den malda mandeln. Blanda ihop detta med ostmassan. Häll sedan upp ostkakesmeten i smorda formar, en stor eller flera små, totalt behöver formarna ha en volym på ca 2 liter. Ostkakan växer inte särskilt mycket i volym under gräddningen så det är bara att hälla upp smeten i formar som räcker till.

Grädda mitt i ugnen 175 grader i 1 timme till 1 ½ timme. Tiden beror på hur tjockt lager med ostkakesmet du har i dina formar. Med 1-2 cm tjockt lager så blir gräddningstiden 60 min, eller kanske 5-10 minuter kortare om inte vill ha lika mycket färg som jag har på mina. Med 3-4 cm tar det ca 70 min. Du kan grädda alla dina formar samtidigt. Jag hade två stycken aluminiumformar och en ugnsform i ugnen samtidigt. Har du varmluftsugn är det också 175 grader som gäller.

Servera med sylt och grädde :)

Ostkakan går att frysa :)

Likes

Comments

Julbak :D

Du behöver:

3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
180 gram med mjölkchokladen Daim

Strössel, daimkulor eller daim

Gör så här:

Klä en form cirka 15x15 med bakplåtspapper.
Mät upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader.
Ta bort från plattan, bryt och vänd sedan ner chokladen och smöret i den heta smeten och rör tills smeten är jämn och blank. Vänd upp fudgesmeten i formen och strössla över daimen.
Ställ sedan kallt i några timmar.
Skär sedan lagom stora munsbitar med en vass kniv.


Likes

Comments