Contains affiliate links

Alltså wow vad jag önskar att jag behövde anteckningsböcker och sticky notes... det finns såå mycket fint!! De här produkterna kostar mellan 17 och 129 kr.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

I mitt förra inlägg där jag frågade vad ni vill läsa om fick jag en kommentar om att det är kul med listor. Så eftersom jag redan gjort en tänkte jag att ni ska få del av den :)


This / that

lakrits - choklad Svårt, jag älskar saltlakrits också! Min nya favoritchoklad är dock saltlakrits, hallon och choklad i ett och dessutom Fairtrade (!!): Bubs Chokskalle.

http://bubs.se/chokskalle/

pizza - hamburgare

kaffe - te Jag är faktiskt lite av en kaffe-motståndare. Många tvingar sig själva att börja dricka det bara för att det är "coolt" eller "vuxet" och sen blir de beroende... Jag gillar te men dricker det inte så ofta, mest är det varmt vatten med mjölk som gäller (don't judge...).

mjölk - vatten Jag brukade dricka mjölk mer än vad jag gör nu, men sedan hände nåt... Ärligt talat så har jag liiiite tankar åt det veganska hållet, det känns inte så mysigt att dricka kors mjölk. Men jag skulle inte klara mig utan mjölkchoklad och mjölk + ägg i mat...

McDonalds - Max Alla dagar i veckan! McDonalds har inte ens något som jag kan äta utom typ pommes och morötter... (Deras vego-alternativ innehåller gluten.) Max däremot har jättegoda glutenfria halloumiburgare, deras kött är svenskt och de klimatkompenserar för sina transporter.

mat - godis Godis är gott, men om jag får välja är det absolut mat som gäller. Det finns så mycket god mat i världen! Indiskt, sushi, lax, vegetariska soppor...

sommar - vinter Ett väldigt enkelt val. Vinter associerar jag med depression, mörker och kyla.

guld - silver

morgon - kväll När jag var yngre och bodde i Nepal brukade jag gå upp vid 6 nästan varje morgon- det var tider det. I Nepal går de allra flesta upp vid den tiden (eller ännu tidigare) + jag gick och la mig jättetidigt, så det var inte så svårt. Nu är det inte riktigt samma sak, men jag gillar fortfarande morgnar.

julafton – födelsedag Släkten är samlad och Jesus är i centrum i stället för en själv.

nyår - midsommar Båda är kul men på midsommar brukar jag antingen vara på Torp eller Sandviken med en massa vänner runt mig och, återigen, Jesus i centrum.

mobil - dator

stad - landet Jag får smått panik av att vara i Stockholm... Hos mormor utanför Nora däremot, åh vad härligt det är <3

lägenhet - hus

bada - duscha De senaste 5 åren tror jag inte jag badat mer än tre gånger. Jag tycker det är lite slöseri på tid och jag gillar inte att ligga ner vågrätt som en sardin i sin burk...

sola - bada Kan faktiskt inte välja!

fota - bli fotad

skräckfilm - romantisk komedi Jag har inte sett en hel skräckfilm i mitt liv och det är jag glad för.

fester - hemmakvällar Om vi pratar om alkoholfria fester t ex i kyrkan eller med kompisar med god mat, lekar och gemenskap!


Likes

Comments

Hört på stan. Två tjejer i min egen ålder som går framför mig och pratar.

"Alltså hon säger typ att hon ska fokusera på annat nu... och sen när hon har lärt sig att vara nöjd med sin kropp ska hon börja träna! What!? Då kommer hon ju inte vara motiverad till att träna sen!!"

"Seriöst..."

"Ja, alltså hon ska lära sig att älska sin tjockis-kropp och SEN ska hon börja träna?! LOGIK!?"

Det var inte så de sa ord för ord men ni förstår poängen i deras samtal. Med hjälp från dessa tonårstjejer kan vi alltså dra följande slutsatser:

¤ Man tränar för att få en snyggare kropp. Det är det som motiverar en. Hälsoaspekten, njutningen eller den positiva inverkan på ens psykiska hälsa är inte det viktigaste, det är utseendet.

¤ Det är ingen idé att försöka älska sin kropp om man är långt bort från samhällets ideal. Först måste man bli smal och vältränad, sen kan man vara nöjd.

¤ Det finns något som kallas "tjockis-kropp". Behöver jag säga mer?

Jag tycker att det är så tråkigt att det är sådana här attityder många unga tjejer har idag. Träning handlar om att bli snyggare eller att "kompensera" för onyttiga saker man ätit. Många har såklart bra motiv också men det är vanligt att det blir fel.

Vad tänker ni?

Likes

Comments

Tro

De bygger precis utanför vår trädgård. Stadsbussarna ska komma till Alster nästa år och nu blir det bredare väg och nya hållplatser. Det både hörs och känns i familjen Ardebys hus. Igår satt jag hemma i mitt rum när hela huset plötsligt började vibrera. Jag visste ju att det inte var farligt, ändå kunde jag inte låta bli att tänka på jordbävningarna i Nepal. Paniken, rädslan, känslan av att "jag kanske dör snart...".

Klockan var strax över sex på kvällen, vi hade kommit till den lilla nepalesiska byn samma dag. Vi satt på golvet, på övervåningen i det lilla lerhuset där vi skulle sova tre nätter. Plötsligt skakade marken under oss, en kvinna på balkongen utanför ropade "earthquake!!", mamma skrek "UT!!", jag utbrast "Jesus!!", vi skyndade oss ut genom dörren och ställde oss barfota på vägen där vi var säkra. Det var över fort men det dröjde längre innan rädslan i kroppen försvann. Att det bara var ett litet skalv och inte ännu en stor jordbävning visste vi ju inte när det började skaka. Det enda som hände hos oss var att saker ramlade ner från väggarna inne i huset, men i grannbyn var det två eller tre dödsfall.

Det här var inte den första gången jag var med om en jordbävning. Det var när vi bodde i Tansen, tror jag var 12 år. Jag satt vid mitt skrivbord och jobbade med en syslöjds-uppgift när fönstrena bredvid mig började skallra. Pappa ropade från våningen över, det var bara han, jag och John hemma. Vi sprang och ställde oss i samma dörröppning och väntade på att det skulle bli kraftigare eller ta slut. Jag hade fortfarande mitt broderi i handen och jag var så rädd. Det här var säkert sex år sedan men jag minns händelsen så tydligt. Jag såg framför mig hur huset skulle börja rasa... Så blev det inte, tack och lov, jordbävningens epicenter var i Indien och i Tansen var det inte lika allvarligt. I efterhand var det en spännande upplevelse att berätta om, men under de minuter det höll på var det oerhört skrämmande.

I Nepal var det så tydligt. Att det inte finns några garantier för att man ska leva tills man är åttio. Döden går inte att hålla på avstånd som i Sverige. Och jag tror det är nyttigt. För döden är ju trots allt något naturligt, och det kan vara bra att påminnas om. Åtminstone för mig. Jag tror på Gud och Han ger mig ett hopp om en fortsättning efter det här livet tagit slut, så egentligen är jag inte rädd för döden. Men i stunder när döden kommer närmare än vanligt inser jag vad som är viktigast i mitt liv. Vad jag vill göra med de dagar jag får på den här jorden. Jag får perspektiv på livet, påminns om att jag inte vet hur länge till jag kommer leva.

Vad är det då jag tänker vid sådana här tillfällen? Vad tror jag är viktigast?

Svaret är enkelt: att hålla fast vid Jesus Kristus, älska Honom och sprida Hans kärlek till andra människor. Det är mitt mål med livet, lite förenklat. Utan Jesus har jag ingenting, och utan Honom får jag inget evigt liv tillsammans med Gud. Han är allt för mig och Han vill vara ditt allt också. Din trygghet och ditt hopp som du kan hålla fast vid när döden är närvarande. För inte ens döden segrar över livet som Jesus ger oss!

Likes

Comments

Tro


Hold it all together
Everybody needs you strong
But life hits you out of nowhere
And barely leaves you holding on


And when you're tired of fighting
Chained by your control
There's freedom in surrender
Lay it down and let it go


So when you're on your knees and answers seem so far away
You're not alone, stop holding on and just be held
Your world's not falling apart, it's falling into place
I'm on the throne, stop holding on and just be held
Just be held, just be held


If your eyes are on the storm
You'll wonder if I love you still
But if your eyes are on the cross
You'll know I always have and I always will


And not a tear is wasted
In time, you'll understand
I'm painting beauty with the ashes
Your life is in My hands


So when you're on your knees and answers seem so far away
You're not alone, stop holding on and just be held
Your worlds not falling apart, its falling into place
I'm on the throne, stop holding on and just be held
Just be held, just be held


Lift your hands, lift your eyes
In the storm is where you'll find Me
And where you are, I'll hold your heart
I'll hold your heart
Come to Me, find your rest
In the arms of the God who won't let go


Foto av min syster Moa

Sitter och lyssnar på musik av Casting Crowns (ett fantastiskt kristet band, deras musik är tidlös!) och sången Just Be Held spelades upp. Jag kände att Gud ville att jag skulle dela den med er. Det är precis vad jag behöver höra så många gånger i mitt liv. Gud är i kontroll, jag får släppa allt och låta Honom hålla mig i Sin famn. Bara vila hos Honom som ett barn. Det är så fantastiskt!

Likes

Comments

Tro

Så kom du då till sist. Du var en främling
en mytgestalt som jag hört talas om.
Så många hade målat dina bilder
men det var bortom bilderna du kom.

Vi trodde du var användbar, till salu
vi skrev ditt namn på våra stridsbanér
vi byggde katedraler högt mot himlen
men du gick hela tiden längre ner.

Du är ett barn som ligger på ett jordgolv
du fryser om vi inte griper in
du rör vid kroppar, hatar orättvisor
du bjuder älskande på moget vin.

Du stiger ut ur alla tomma gravar
du är en vind som säger: det blir vår.
Du kommer som en flykting över bergen
Du följer oss dit ingen annan når.

Du är den sång om livet som jag glömde
den sanning jag förrådde dag för dag.
Jag svek mig själv: den spegel som jag gömde
bär dina bråddjup, dina anletsdrag.

Kom närmare. Bli kvar hos mig. Det mörknar
och kanske ljusnar det på nytt igen.
Ditt liv ska bära mig. Jag hör en koltrast
som sjunger timmen innan gryningen.

(Ylva Eggehorn)


Tycker det är en så fin sång. Blir till och med tårögd. Hittade den i en diktbok i skolan en gång. "Nämen, det är ju Jesus..." Älskar den. Speciellt den näst sista versen. Du är den sång om livet som jag glömde. Hur ofta vänder jag mig inte bort från Honom, dras med i livets kaos och flyttar blicken från Han som alltid borde vara mitt centrum. Och sen: Jag svek mig själv: den spegel som jag gömde, bär dina bråddjup, dina anletsdrag. Jag tolkar det som två nivåer: för det första, det ytliga. Utseendet. Den spegel som jag gömde. Hur ofta är jag inte missnöjd med mitt utseende när det är Gud som har skapat mig. Men även på ett djupare plan: min personlighet, mina karaktärsdrag. Som jag ofta har skämts över, inte minst under mina depressioner. Men som Gud har skapat. Jag är inte perfekt men Guds fingeravtryck finns i mig. Jag är Hans avbild och Han älskar mig.

Likes

Comments

Idag tänkte jag publicera ett inlägg som jag tidigare publicerat på min andra blogg (där jag är mer aktiv!). Den handlar om min personliga tro på Jesus och hur jag har fått den! Hoppas ni vill läsa!


Jag är kristen. Jag tror på Jesus: att Han är Guds Son som kom till jorden för att ta straffet för mina fel och brister. Den enda jag sätter mitt hopp till för att kunna närma mig Gud och komma till Honom när jag dör. Min Kung, Herre och vän. Han som vet allt om mig och ändå älskar mig. Honom tror jag på och den tron påverkar hela mitt liv.

Jag växte upp i en kristen familj och har alltid gått i kyrkan och fått höra om Gud. Men det räcker inte för att jag själv ska kunna kalla mig kristen. Jag måste ha en egen, personlig tro, "man är inte kristen för att man går i kyrkan mer än man är en bil för att man står i ett garage". Min egen tro har växt fram tack vare att jag sett Gud verka, jag har upplevt Hans kärlek och hört Hans röst. Det tänkte jag berätta om i det här inlägget, och även argument för att tro på Gud.

Den första gången jag minns att jag upplevde att Gud talade direkt till mig var påsken när jag var 14. Vi hade en familjeandakt hemma och när vi bad fick jag en rad ur sången "Jag står" i huvudet. Genom Ditt ord blev allt skapat. Bara det. Det kändes verkligen inte som något som kom från mig själv, det var lite för random. Dagen efter firade vi påsk hemma hos en familj vi känner och precis innan vi skulle åka bad min kompis mig att följa med mig till hennes rum. Hon öppnade sin Bibel och visade några verser hon fått undervisning om. Johannesevangeliet 1 : 1-5. I begynnelsen fanns Ordet, och Ordet fanns hos Gud, och Ordet var Gud. Det fanns i begynnelsen hos Gud. Allt blev till genom det, och utan det blev ingenting till av allt som finns till. I Ordet var liv, och livet var människornas ljus. Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det. Sångraden jag hört kvällen innan var Genom Ditt ord blev allt skapat, en omskrivning av de här bibelverserna. Jag förstod Gud hade gett mig de orden och jag blev så tacksam!

En gång jag hörde Guds röst det här året var för några månader sedan när jag började bli frisk från min depression. Återkommande tankar under den perioden var att jag inte dög och att jag var tvungen att göra något men jag visste inte vad. Så en morgon när jag var på väg till bussen kände jag paniken komma. "Gud, vad ska jag göra, vad ska jag göra?!?" Sådan frustration. Då upplevde jag att Gud sa: "Stanna upp! Se på Jesus, Han har gjort allt och du får ta emot det." Vilken befrielse, vilken lättnad. Jag tror det var en betydande del mitt tillfrisknande.

Något annat som jag berättat i tidigare inlägg var strax innan jag och Johan blev tillsammans. Jag tyckte om honom så mycket och bad mycket för Honom. Till slut blev jag så frustrerad för att jag trodde att Johan var kär i mig men jag visste inte. Då upplevde jag att Gud sa "ha tålamod" och inte långt senare hade jag och Johan samtalet som inledde vårt förhållande.

Självklart talar även Gud mycket genom Bibeln. Han har talat till oss alla genom den men Han kan också tala till oss personligen och uppmuntra oss eller påminna oss om något. Psaltaren är min favoritbok, där finns så mycket känslor beskrivna, allt från djup depression till sprudlande glädje. Men också mycket lovsång till Gud. Om du inte har läst Bibeln, gör det! Även om du inte är troende. En kvinna i församlingen blev kristen efter att hon slagit upp Bibeln och känt "wow det här är verkligen på riktigt!". Gud kan tala till vem som helst, man måste inte tro på Honom även om det såklart gör en mer uppmärksam.

Jag har också sett Gud handla och förändra situationer. Till exempel när jag var 10 och det fanns en pojke med stelkramp på sjukhuset som vi bad mycket för i skolan. Jag minns fortfarande hans namn: Narayan. Han var väldigt sjuk men han blev frisk och det var ett stort tacksägelseämne för många i Tansen. En annan händelse från Nepal var när en jeep körde in i sjukhuset men lyckades hamna precis så att inga människor blev allvarligt skadade. Dessutom om det hänt strax innan hade det varit fullt med människor på platsen. Det uppfattades som ett litet mirakel! Mycket sånt har hänt och jag har svårt att tro att allt bara skulle vara slump.

Nu tänkte jag ge några anledningar till att tro på Gud. Jag skrev ett inlägg om det på min Nepalblogg för några år sen, det kan ni läsa här. Där skriver jag bland annat om hur otroligt invecklade vi människor är med våra kroppar och psyken och hur de funkar, och jag bara måste tro att Någon har designat dem. Samma sak med naturen. Skulle alla blommor, fjärilar och rådjur existera endast på grund av slump? Och sen saker som färger och musik. Vad fyller det för funktion, skulle evolutionen lett fram till det? Nej, jag är övertygad om att det finns en Skapare bakom allt detta.

Sen kan man också tänka: av vilken anledning ska jag inte tro på Gud, eller i alla fall försöka förstå på riktigt om Han finns eller inte? Vad har jag att förlora? Om jag struntar i det skulle jag kunna gå miste om en evighet i himlen och ett fantastiskt jordeliv fyllt av kärlek där jag aldrig behöver vara ensam. Ge Gud åtminstone en chans!!

Ett annat argument handlar om hur kristendomen skapades och spreds. Kolla på de här två bilderna.

Image result for how christianity started

Det är liksom för många människor inblandade. Någonstans skulle det upptäckts om det inte stämde, det här med Jesus. Det blev många martyrer i den första kyrkan, och de var övertygade om att tron var på riktigt.

För att avsluta: Jesus är den allra viktigaste för mig. Han ger mitt liv mening och riktning, Han ger mig ovillkorlig kärlek, frid, glädje och allt jag djupast sett längtar efter. Tack vare Honom har jag fått uppleva så mycket fantastiskt (åren i Nepal till exempel) och träffa så många underbara människor (t ex många av mina närmsta vänner och min pojkvän). Jag vet verkligen inte hur mitt liv skulle se ut utan Honom.

Har ni frågor till mig får ni mer än gärna ställa dem, om kristendomen i allmänhet eller min personliga tro!

Likes

Comments

Tänkte tipsa er om en enkel, god och dessutom nyttig typ av snacks: grönkålschips! Det låter kanske inte så gott men jag gillar det. Grönkål är dessutom superbra av flera anledningar. Det innehåller massa C-vitamin, vitamin A och D och järn. Den är också lätt att odla i Sverige även när det blir kallare eftersom den tål frost och snö. Ska man köpa grönkål i affär är den ofta både svensk och ekologiskt, vilket är ganska ovanligt! De här chipsen är också nyttigare än traditionella potatischips eftersom de inte friteras, de ugnsbakas med olivolja. Testa, recept har ni HÄR ! Annars kan man köra utan recept: dra av grönkålsbitar från stjälken, skölj, massera med olivolja, lägg på en plåt och ha på valfri krydda. Jag gillar sesamfrön, lökpulver och citronpeppar, lite citronsaft är också gott. Sen in i ugnen, jag brukar ha runt 150 grader, då tar det kanske en halvtimme. Man får hålla koll på dem!

Likes

Comments