View tracker

Alltså jag är så jäkla korkad ibland... jag har ju berättat att min dator har krashat och att jag ska köpa en ny. Så umder blackfriday/cyber weekend helgen skulle jag beställa en. Jag la den i varukorgen men tänkte att jag skulle kolla på en sista recensiom på youtube. som tyr var!! för när mannen börjar prata om tangentbordet så påminns jag om att de inte har varken å, ä eller ö här. . jag kan ju inte ens köpa en dator här, haha så jäkla gone girl.

Så nu sitter jag här med telefonen ãndå och jag hatar det. det blir kanske lite konstiga ä:n ibland men jag har ett amerikanskt tangentbord och får genom a välja å och ä hela tiden, så störande. men om jag uppdaterar oftare så kan jag skrivare kortare inlägg så det är det jag får satsa på istället.

Vad har hänt sedan sist då? jag vet inte ens när jag bloggade sist, måste bara kolla det lite snabbt innan jag fortsätter...

Upsidasy jag har ju inte ens skrivit om thanksgiving. så bi börjar väl lite smått om det. min thanksgiving spenderades hemma med familj och lite släkt. jag lagade köttbullar. vi åt en hel del, bla. kalkon såklart. det var gott. jag var så himla mätt den kvällen. jag skulle säga att thanksgiving påminde om julafton fast utan klappar då. det var en mysig högtid.

Dagen efter var det blackfriday, min klocka var ställd på 03:45 eftersom att vi skulle vara på fashionsquare klockan 6. Jag hade en så dålig shopping dag väl där, man var ju för trött för att shoppa med bara ett par timmars sömn i kroppen. men jag köpte 3 par skor och lite kläder och smink så helt okej ändå.

jag har ju fyllt år också, men det kändes knappt. jag firade med min värdfamilj några dagar innan. och på födelsedagen träffade jag liv ich flora för middag på cheesecake factory. mums! sedan fick jag paket hemifrån sverige också det var det bästa!! skumtomtar, marabou, pärlsocker m.m och fint pyssel från lina och anton.

Har jag ens berättat att jag varit på ikea? tror inte det.. jag var iaf där häromveckan och shoppade i "svensk jul" butiken, sill, knäckebröd, julmust och glögg.

för någon vecka sedan fick jag, liv och flora frågan om vi ville spela in reklam för en nattklubb. Hahaha cray men vi sa nej.

OCH i lördags var vi på våran favvo restaurang, då kom ägaren fram till oss för andra gången och han sa att om vi kommer igen så kumde vi få gratis mat eftersom att det är en sportbar men 90% gubbar/män så gillar de att ha vackra tjejer där haha. för andra gången var det en gubbe som betalade vår nota. haha good for us!

Sist tänkte jag bara berätta att jag var på en nfl match i söndags, arizona vann, yey!

Nej nu ska jag fortsätta att jobba på julstämningen. lyssna på julmusik, tända jus och dricka glögg medan lillen vilar. ha det bra! och nu ska jag vara mer aktiv här, jag lovar (nästan iaf)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Jag fick frågan under ett tidigare inlägg varför jag valde att åka som aupair via skandinaviska institutet och här kommer svaret...

Jag valde att åka som au pair via skandinaviska institutet och ångrar mig verkligen inte. När jag kom på att jag ville åka så kollade jag runt lite på au pair bloggar, youtube kanaler osv. och de flesta ja läste/såg åkte med dem och var nöjda. Så jag googlade lite och jämförde med framförallt culture care som är ett annat populärt alternativ. Dels var skandinaviska instituet ett billigare alternativ. Och trots att jag fick betala mindre så är lönen fortfarande densamma, orientation i New York till och med bättre. Eftersom att med skandinaviska institutet bodde vi på ett Hilton hotell som är en fin hotellkedja istället för CC som bor på ett inte lika fräscht vandrarhem. Så jag fick alltså en bättre vistelse i New York och lika mycket pengar varje vecka OCH jag är lika mycket försäkrat men jag betalade mindre. Jag får även lika mycket studiebidrag t.ex. som en au pair från CC.

Sedan det här med att jag via skandinaviska institutet kan matcha och ha kontakt med flera familjer samtidigt är en stor fördel. På CC måste man efter en match vänta 24h innan man kan säga nej till en familj för att sedan få nästa. Det gör att man inte kan "jämföra" och se vad som är bäst för dig. Istället måste du chansa och tro att det kommer något bättre, eller tro att det är det bästa. medan man via skandinaviska institutet kan exempelvis skypea med flera familjer samma dag om man så skulle vilja och se vilken som är bäst.

Så det är varför jag valde skandinaviska institutet. Men jag vet andra fördelar med dem, t.ex. att via skandinaviska institutet kan man välja mellan olika au pair program antingen vanligt, det jag har. Alltså att man jobbar max 40h i veckan och läser 6 credits i skola. Sedan finns det något som heter educare, vilket passar bra om man vill plugga mer under sitt år i USA. Educare är färre arbetstimmar i veckan och därav lite mindre lön. Men högre studiebidrag. Sist finns ett program som är tillför den som har mer erfarenhet, arbets eller utbildningsmässigt m. barn. Och därav mer barnpassningstimmar. Du får jobba lite fler timmar/vecka tror jag och tjänar lite mer pengar. Denna info är från mitt huvud, men finns att läsa om på hemsidan.

även vid ev. förlängning så behöver man via skandinaviska institutet endast betala för försäkring. medan man via CC måste betala program avgiften igen, eller typ halva eller något sånt. Okej detta är långt ifrån säker fakta haha, mina CC-kompisar sa något om det oc om jag inte minns fel så behöver ja som Skandinavska institutet aupair bara betala försäkring.

Och nu när ja väl är här kan jag säga att jag fortfarande är nöjd med mitt val, Jag fick mycket och snabb hjälp på vägen, under min matchninsprocess och inför mina besök osv. Jag mailade mycket med min kontaktperson och t.om. ringde. ibland flera gånger om dagen för att få saker förklarat för mig. Föreläsarna på orientation var toppen! jag vet att det är lite olika som håller i orientation, men jag fick en känsla av att standarden var hög. Min kontaktperson här i arizona är jättebra. Och jag är helnöjd!!

Jag valde att jämföra med CC eftersom det var det jag kollade på när jag skulle jämföra och för att mina kompisar här i AZ är CC aupairer.

Hoppas du fick svar på din fråga och fråga på om det är något mer du funderar på.

Likes

Comments

View tracker

Hejsan hoppsan, nu är det söndag igen och mindre än 2 veckor till min födelsedag. Jag älskar att fylla år, normalt skulle jag vara i mitt födelsedags esse nu. Tjata hål i huvudet på vänner, klasskamrater och familj att jag snart fyller år. Men nu känner jag absolut ingenting, inga födelsedagskänslor överhuvudtaget. Men 19 är väl ingen ålder att fira direkt, Men jag har iaf planer inför födelsedagen. Middag och utgång blir det. 

Det är konstigt det här, ja vet inte vad jag gör. jag menar kan jag kalla det att jag skjuter upp livet ett år, fast åandrasidan så lever jag ju mer nu än vad jag gjort någonsin tidigare. Vad ska man kalla det här året liksom, utbildningsår, ett år m. personlig utveckling, eller ett berikelseår kanske. Året då jag berikade livet med erfarenheter, språkkunskaper, socialakunskaper, upplevelser, rese erfarenhet. Året då jag berikade livet med liv, klyschigt!! jag vet inte och ja bryr mig egentligen inte. Men någonting jag vet är att jag bokat en resa, eller flyg iaf till new orleans och florida i januari med rebecka. Och något mer jag vet är att jag ska till L.A och Disneyland några dagar innan jul. Så det är något att se fram emot.

Jag har varit sjuk hela helgen, det börjades i fredags med rinnande näsa och halsont. I lördggs blev det lite värre och jag vaknade med feber och idag är jag lite bättre igen. Men det har inte stoppat mitt socialaliv/schema. I fredags blev det middag, jonas blue spelning och ett par timmar i baren där jag drack te i hopp om att friskna till. Igår var vi på festival. Vi fick fribiljetter, V.I.P till och med. Men det var så konstiga människor så vi gick hem efter en timme. first of all så var 95% påtagligt berusade och/eller drogpåverkade. En tjej t.ex. var djupt tagen av musiken och gungade i takt medan hon tuggade intensivt på sin napp hon hade med sig. Ja en sådan napp som bebisar har liksom. samtidigt som hennes kompis blev hypnotiserad av någon. för det andra så hade de knappt kläder på sig, trosor och bh var tydligen tillräckligt för en utekväll trots att det numera är kyligt om kvällarna. Och de som väl hade kläder var utklädda till enhörningar alt. katter. De hade iaf gemensamt att de hade glitter överallt. En del hade faktiskt nätstrumpbyxor över trosorna så helt nakna var de ju faktiskt inte.. HAHA Och sedan var det vi, jag, Liv och Flora med vanliga kläder och utan varken droger eller alkohol i blodet. Och för första gången i hela mitt liv kände jag mig normal.

Vi kunde ju ha passat på att härja vi också, ful-dansa till musiken och skrattat åt de andra. Men det kändes otryggt, jag vågade liksom inte släppa loss för att jag var rädd att någon skulle lyckas få tag i min väska och knycka den. så efter en timme drog vi hem. Det är så konstigt för mig att droger är så aktuellt bland ungdomar, jag förstår liksom inte.

Och n är det som sagt söndag igen, jag har varit hemma heeela dagen, städat lite på rummet och pratat lite med de där hemma. Veckan som kommer blir intressant för mig som svennebanan. Thanksgiving på torsdag, då blir det kalkon minsann. På fredag då är det black friday, då ska det shoppas.

Likes

Comments

Okej så vart var vi... Jag är ju inte så bra på det här med att blogga. Men nu verkar det som att datorn är på bättringsvägen. Det vore ju bra för då slipper jag köpa telefonen och datorn precis samtidigt.

Jag har varit här i 2 månader nu, galet. Aldrig har ja väl varit borta från storfors såhär länge tidigare. Återigen känns det som att jag kom nyss, men samtidigt känns det som att jag varit här väldigt länge. Så svårt att sätta fingret på känslan, Jag har kommit in i nya rutiner, jag hittar bättre i stan, språket fungerar bättre, Jag känner barnen väl och ja har till och med fått mig några kompisar. Jag har liksom börjat stadga mig här, det är inte längre lika nytt och fräscht vilket också lett till att jag har tid att känna och tänka lie mer. t.ex. saknar jag dem där hemma mer nu, Jag är fortfarande inte ledsen över det, och saknaden är liksom inte plågsam eller olidlig, haha. Men jag saknar dem mer, jag känner att det skulle vara kul att träffa dem lite grann liksom. Speciellt Anton, tänk att jag åkte ifrån en bebis och kommer komma hem till en skolpojke liksom. Det om något är galet, det är nog det värsta. Jag känner att jag missar så mycket. Och Lina tänk att hon kommer vara tolv, kanske 13 t.om. när jag kommer hem, gaaah... Men som jag sagt tidigare, när man skypear känns det som att man träffas så det är kanon.

Men hur som helst, I torsdags alltså en vecka sedan var jag på fotboll. Och vet ni? Jag fattar nu!!! jag förstår mig på amerikansk fotboll, och det är såå kul. Det var så mycket folk och det var så dyrt med parkering haha. $30 för College fotboll liksom. Det var väldigt roligt att se live, och nu skulle jag gärna vilja ha en fotbollspelare ;-) haha skojar såklart!! Märker ni att jag blivit såpass amerikansk så att jag skriver "fotboll" till amerikansk fotboll förresten.

Efter det fick vi reda på en college fest i närheten och vi såg typ bad neighbors (filmen) festerna framför oss och var lite lätt taggade. Kommer dit, får bad vibes direkt. Det var i ett studentlägenhetshus, jättefräscht på utsidan med en jättefin lobby och grejer. Vi går in i hissen och åker upp. När vi ska klivs ut möter vi polisen som gripit en kille hög som ett höghus, det stank weed och alla ungdomar som var minst 18år men såg ut som 16 var höga. dessutom stank det och var så stökigt i lägenheten, usch och fy! så vi tänkte mest fy vad synd att förstöra sådana här fina lägenheter på det här viset och vände i dörren helt enkelt, Nej något bättre borde vi nog hitta!

påtal om droger kan jag tillägga att jag har aldrig tidigare hört talas om så mycket droger som här, det är allt från marijuana, kokain, till extacy och jag fattar ingenting, varför drogar de så mycket? och hur kan man fråga en främling om man vill dra en lina? GALNINGAR...

Och guess what?!?! I Fredags var jag ute, trots 21 års gräns och nej jag har inte ett fake ID, men vakten släppte in mig ändå. Alltså vi var på en bar, men med ganska mycket folk. Vi varvade whiskey sour med fireball shots, hahah det var så kul, Det blev en dyr kväll trots att vi blev bjudna på mycket (bland det bästa här, att man blir bjuden ahhaha snåljåp) vi kom hem efter klockan 4.

På lördag ska vi ev. till ett evenemang eller en festival kanske jag ska säga i phoenix, Vi får se om vi går dit eller ej.

Vi har hängt endel på våran favvis restaurang också, målet är att bli stammisar helt enkelt. Det är ett bra ställe, väldigt mycket folk trots vardagar.

Likes

Comments

Jag glömde ju att berätta om det kanske allra bästa jag gjort den här veckan. Nämligen att jag i lördags volontär arbetade för organisationen "feed my starving children". I 2 timmar packade vi mat som sedan skickas till hungria mat. Påsen bestod av vitaminer, protein, grönsaker och ris. torrvaror som kokas innan måltid. På 2 timmar packades över 90.000 portioner. Är det inte fantastiskt, Det gav mig mersmak. Ja vill hjälpa fler hungriga barn!! När jag gick i högstadiet var jag sååå sugen på att åka till Afrika och hjälpa barn, det värsta jag vet är barn som svälter. De senaste åren har jag inte tänkt så mycket på det, alltså att åka dit och hjälpa till på plats. Men nu vill jag det jättemycket. Och jag tror nästan att det blir min nästa destination, när jag är klar här alltså. Det var organiserat på ett bra sätt och det var så roligt. vi var i en kyrka 20 minuter från mig, det spelades bra musik högt, det var mycket folk och jag kände mig nöjd och glad över att hjälpa till.

Vi stod där med hårnät och plasthanskar och hällde i råvarorna i påsar, vägde och stängde igen påsarna som sedan packades i kartonger.

Jag tog bilder med telefonen när jag var där men nu är ju den trasig så det blir lite svårt att få in dem, alltså telefonen fungerar egentligen, det är bara den lilla detaljen att displayen är svart.


Likes

Comments

Jag stör mig så in i bomben på 3 saker just nu 1. Att min dator och telefon gått sönder på samma gång. 2. att Trump blev framröstad till president. 3. att det finns människor som tycker att Trump är det bästa som hänt Amerika på mååånga år.

Jag är varken politiskt intresserad, kunnig eller överhuvudtaget insatt. Jag har inte läst på särskilt mycket. Det enda jag har förstått är att de två presidentkandidaterna Trump och Clinton var väldigt dåliga, Men jag har också förstått att Trump trots det inte borde vara ett alternativ för någon. Men trots det har 58 miljoner människor röstat på honom. Och det känns så nära och påtagligt nu när jag bor där jag bor. Jag tänker inte gräva djupare i det här just nu, Jag känner mig bara äcklad över hela situationen. hur kunde detta hända? Jag trodde att det skulle bli jämt, men jag var säker på att mänskligheten skulle vinna i slutändan. Men det gjorde den inte. Vad händer nu liksom?

Först när jag kom hit till USA fick jag höra att Trump är emot det visum jag är här på J1, Nu kommer väl inte det hinna drabba mig men jag menar för framtida au pairer hur kommer det bli då?

Första punkten jag tog upp, teknikstrul. Jag har skrivit lite om det innan. Jag har hittat en dator och en telefon som jag ska köpa. Men jag tänkte vänta till black friday om 2,5 veckor och se om jag kan komma billigare undan. Det ska förövrikt bli spännande att se hur black friday är, kommer REAn verkligen vara så bra som alla säger. Vi får väl se...

Så typiskt att allt ska gå sönder på samma gång. Dessutom är det så dyrt med just dator och telefoner. Men just nu i skrivande stund fungerar faktiskt datorn, peppar peppar...

Så vad har jag gjort sedan sist? Jo jag har varit på ett gym, äntligen. Men vet ni? Jag hatar gym, jag vet inte ur jag ska bete mig. Känner mig bara ful, fet och i vägen för alla andra haha. Så innan jag tänker skaffa gymkort måste jag skaffa snyggare träningskläder. Jag har fixat klorna(naglarna), Varit på basket, shoppat och fått en favorit restaurang. HAHA jag måste berätta om förra fredagen när vi var på en restaurang jag och Liv, direkt när vi fått vårt bord började 2 män i 50års åldern prata med oss, först lite om Europa, sedan lite politik och sedan började de snacka om suger daddys. Det var det sjukaste, de tipsade om hemsidor där man kunde hitta en rik gubbe som skämmer bort en mot att umgås. Visst låter det olagligt? Hur som helst så bjöd de oss iaf på vår dessert och dricka så det var väl bra. Men sedan började den ena antyda på att han ville bli en själv, craaay!! Amerikaner...... Men det är en väldigt bra restaurang iaf, lite bar-aktigt men jag kommer in.

Imorgon ska jag på ASU (arizona state university) som har sin sista hemma match i fotboll(amerikansk) För säsongen, det ska vara kul har jag hört.

Nu får vi hoppas att datorn biter i ett tag till så att jag kan komma igång med uppdateringen igen.

Jag har väldigt mycket roligheter att se framemot. min allra första thanksgiving, min födelsedag, Juletider, nyår(har dock inga planer men ändå), massa resor nästa år! Jag är så förväntansfull.

Idag kom jag på hur konstigt det kommer kännas över jul, att inte fira så som jag alltid gjort, Jag vill ju också klä granen lite stressigt dagen innan jul, bränna knäcken, spela bingo och tjafsa i julaftonsmorgons stressen.

Men antagligen kommer det bara kännas som att jag missar julen i år helt enkelt, speciellt med tanke på shorts-och linnevädret som än så länge håller i sig. Jag skulle jämföra det med sensommar, då kvällarna är lite svalare. Men jag klagar absolut inte.

Likes

Comments

Alltså herregud, jag kan nu konstatera vilken skillnad det är på halloween och halloween. Låt oss säga att det är a thing här i USA det här med halloween. Och det var väldigt roligt! Så för det första kan jag säga att inte bara barnen är utklädda, detta gäller såklart inte alla men åtminstone typ alla föräldrar som jag såg var utklädda. Och många går all in, så kul!

Vi åkte hem till några kompisar som hade halloween fest hemma. Så garaget och uppfarten till gården var rustat för fest. Mat, godis, halloween utstyrsnad. Tält.. a ni fattar. De bodde i ett sånt där typiskt amerikanskt område med tätt byggda hus och småbarnsfamiljer. De hade ett litet band som spelade, typ 14åriga killar som spelade trummor och gitarr. Innan vi gick ut för trick or treat käkade vi lite men sedan var det dags. Vi ställde upp oss på led och räknade barnen eftersom att det var många barn på vårt halloween firande. Haha så många kiddos, vår "grupp" bestod av typ 20 pers som gick tillsammans och hela gatorna var fulla med barn. Någon hade på förhand kollat upp den bästa gatan i områden och vi gick dit. Där satt de ute med stora skålar och väntade på att barnen skulle komma. Lite skillnad mot hemma där man knappt öppnar dörren. En del hus var dekorerade mer än andra och vissa hade säkerligen lagt tusentals kronor på halloween dekoren. Det var zombies som rörde sig och filmer som spelades i fönsterrutor, stora uppblåsbara monster. Men det var riktigt roligt. Jag gick där och tänkte hur amerikanskt det var. Både trick or treat:andet men också själva firandet. Det firades som en stor högtid(no shit) så svårt att hitta något svenskt att jämföra med. Hur som helst så kändes det så amerikanskt själva minglet liksom ett öppet garage och rustad uppfart med massa personer i blandade åldrar, personer som var nära vänner eller som knappt kände varandra. Men det var en som sa till mig att det inte spelar någon roll vilka man känner ich inte det är bara att prata på. Återigen ett bostadsområde som man sett 100 gånger på film. Grannarna var också öppna för gäster så det var bara att välja hus. Det grillades och åts en massa godis. En del festade till det mer än andra trots att barnen hade vanlig skoldag dagen därpå. Det hade jag förresten aldrig trott med tanke på hur hypeat det är. Det kanske låter som vi partade på hela natten, men så var det inte heller. Men det var händelserika timmar under halloween firandet. Vi kom hem vid halv nio och jag vände bokstavligt talat i dörren, gjorde ett snabbt bilbyte och åkte för att möta upp Liv och Flora. De ville ses för en öl, så vi satte oss på en restaurang de med en varsin öl och jag med en sprite. Life ändå! Jag kom hem igen strax efter elva. Och min första halloween här var över och jag vill göra det igen!

Detta är hur jag upplevde halloween, men såklart firar alla på olika sätt.

Jag ligger lite efter m. Bloggandet, det ber jag om ursäkt för. Men som jag skrivit tidigare har min dator gett upp och jag är inget stort fan av mobil bloggande. Ikväll är det basket dags igen, men denna gång är det collegebasket som väntar. Det ska bli kul att testa på det också.

Likes

Comments