View tracker

Idag på förmiddagen gjorde tvåorna med hjälp av lärarna och familjen Somji papayasylt och dadelchutney. Skolan är med i ett projekt som handlar om entrepenörskap, så imorgon ska barnen få sälja sina burkar runt om i byn. De blev riktigt goda!

Senare efter lunch så åkte vi till ett fantastiskt ställe, ett företag som heter Barefoot. Hela det företaget handlar om att stärka kvinnor på olika sätt, en grej de lär ut där är solenergi. I några byar per år får alla i byn gå ihop och utse några kvinnor som skulle kunna passa att arbeta med detta projekt. De utvalda går i skolan i 6 månader för att bli solenergi ingenjörer. Efter utbildingen är tanken att dessa kvinnor ska lära vidare kunskaperna till resterande i byn. De lär sig att få elektricitet, varmvatten och möjlighet till spis med hjälp av solen - sådanna tillgångar som är väldigt ovanligt att ha i vissa byar.

Nu är det bara en dag kvar och det är helt blandade känslor, kommer bli riktigt jobbigt att säga hej då till alla men samtidigt längtar jag hem väldigt mycket, framförallt efter Johan <3

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Igår efter skolan åkte vi till Mnemba Island för att snorkla, och alltså vilken wow-upplevelse. Vi såg massa olika färgglada fiskar och sjöstjärnor. Att åka dit är verkligen ett måste om man åker till Zanzibar, en liten paradisö. <3

Likes

Comments

View tracker

1 månad gammal, en riktig sötis <3

Några bilder från igår då Mr. Hamiss och hans familj lärde oss att laga lokal mat. Det blev en lärorik dag som jag sent, sent kommer glömma. På sista bilden ser ni en Dalla dalla som jag skrev om förut, men den här gången var den tyvärr tom. I vanliga fall är de packade med både folk och packning, varje resa med den hittills har blivit en ny, rolig upplevelse.

Det börjar kännas att det bara är några dagar kvar, kommer bli rikitgt jobbigt att säga hej då till alla - speciellt till barnen. 3 dagar kvar nu.

Hoppas allt är bra med er, god natt<3

Likes

Comments

​Igår sprang vi runt ensamma på en sandbank mitt ute i Indiska Oceanen, vilken upplevelse! 
Vi snorklade, solade, badade, tog lite kort och bara njöt. Vi tog båten ut tidigt på morgonen och var ensamma i ungefär två timmar, senare runt tolv vällde det in massa folk så då bestämde vi oss för att åka tillbaka in till stan för att äta lunch och strosa runt lite på marknaderna. 

Nu är vi äntligen hemma i Matemwe efter en fullspäckad helg i Stone Town. När vi hoppade av Dalla Dallan här så märkte vi skillnaden direkt, alla hejar och välkomnar oss så otroligt mycket. Alla här har släppt in oss så snabbt och visar verkligen sin tacksamhet, vi har blivit som en stor, stor familj<3 

Imorgon är vi inbjudna hos Mr. Hamiss på middag, ska bli spännande att se och lära sig hur lokalborna lagar swahilisk mat. Nu är jag suuuper trött, så ska bara borsta tänderna och sedan sova. God natt <3

Likes

Comments

Igår besökte vi en skola i Stone Town, där barn mellan 4 och 20 år gick. Den var väldigt fin och både lärarna och eleverna kunde bra engelska, vilket var jätte skönt att se.

Efter besöket gick vi till marknaderna och strosade runt där lite!

Likes

Comments

I torsdags besökte vi Public School i Matemwe. En stor kontrast från skolan där vi jobbar. På denna skola går 966 elever permanent. Barnen går i klasser som består av mellan 50 och 100 elever och har endast en lärare. Engelskan var minimal generellt på hela skolan, både hos eleverna och lärarna vilket gjorde det svårt att kommunisera, men vi besökte Kinder garten 1, (4 åringar) de var 52 elever med en lärare. Hon berättade att hon lär ut åtta olika ämnen och att gruppen oftast kan vara större än så. 

Jag är så imponerad över engagemanget hos alla lärare här, de verkligen brinner för sitt jobb och barnen. Det var tufft att möta verkligehen. Att se villkoren de flesta barnen här lever under, var jobbigt. Men vi måste också försöka tänka på att se skolan från deras perspektiv. Här är lokalbefolkningen hur glada och tacksamma som helst för att deras barn har möjligheten att gå i skolan. De lever i sin verklighet och vi i våran. De visade glatt runt i skolan och man märkte hur alla var så stolta över vad de har, vilket de ska vara. 

Men vi fick tyvärr höra av Mamacia att väldigt, väldigt få elever från Publik School klarar av att ta examen. Det visade sig att regeringen har bestämt att slutproven ska vara på engelska, även fast de inte har tillgång till någon lärare som kan prata engelska. Helt idiotiskt, jag hoppas de inser vilken miss de gör väldigt fort.

Idag förstod jag verkligen varför Somjis ville starta ett projekt för att hjälpa barnen här. De kan inte hjälpa alla, men 97 barn har de tagit under sina vingar och hjälper till en bättre framtid.

Den här dagen glömmer jag aldrig. Jag är så tacksam över människor som Somjis som har viljan och engagemanget att göra vad de kan och så glad att vi också fått bidra med en liten del <3

Likes

Comments

​Yeeeey i onsdags fyllde Alice 21!!!! STORT grattis igen vännen <3
Vi bakade dagarna innan och bjöd alla barnen på silviakakor, och dom älskade det!! Senare på kvällen gick ut och åt på Restaurangen Seles. På vägen dit stötte vi på tre masaijer på stranden - super trevliga alla tre!

Förlåt för dålig uppdatering de senaste dagarna, har varit väldigt hängig och helt slut på kvällarna. Nu är jag lite piggare så tänkte lägga upp ett inlägg för varje dag som jag har missat! 

Hoppas allt är bra med er <3

Likes

Comments

Familjen Somji <3

Några bilder från dagen!

Likes

Comments

Några bilder från i fredags då det blev fotboll och snäckplockning efter skolan med barnen. 

Likes

Comments