Hej!!
Nu på kvällen så red jag ett lätt Joggpass på Kitendo på utebanan. Det var en helt magisk kväll, så soligt och fint och riktigt varmt. Helt perfekt att rida i!!!

Så idag så ställde jag inga direkta krav förutom att han skulle jogga på i en bra form. Han är inte helt lätt, han blir lätt spänd och har mycket egna åsikter om arbetet, men när han väl släpper igenom en stund så är han jättehärlig! När han slappnar av, bär sig och arbetar genom kroppen rör han sig på ett helt annat sätt också, med mycket mer kvalité.

Högergaloppen som är hans starka galopp gick väldigt bra idag. Dock vänster, som han har lite svårare för var lite jobbig. Vi måste verkligen jobba på att få honom mer liksidig. Vi vill ha samma kvalité i vänster galoppen som han har i höger. Det är därför det är så bra att olika ryttare rider honom. Det är ju Ellas ponny men jag rider ju honom ibland också, så ofta jag får ;), men vi rider ju också på olika sätt så det är bra så att det inte är så att ryttaren har lättare för en sida och kommer åt hästen bättre där.

Här kommer härliga bilder ifrån passet som Ella @ellaviljanen klickade!!!

Sötnos!!

Joggar fram

Travarbete.

Galopparbetet.

Alltid Klapp och beröm efteråt!!!<3

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Godmorgon!!
Här är planerna för min söndag:

Igår började jag och Ella städa i stallet. Vi röjde ur alla boxar och fyllde på med nytt och fräscht spån. Sedan slirade vi rent två boxar både ut och invändigt, vi ska köra de resterande två boxarna idag. Det blev så fint när vi städade, doftade rent och nytt spån inne i stallet.

Zeke har skrittats två dagar i rad nu så idag ska han få vila. Kitte ska ridas ut med Ella och Classe vilar fortfarande. Astarakan har ju varit svullen i sitt bakben sen några dagar tillbaka, vi har avvaktat med att kolla honom då han inte varit halt, direkt varm, haft feber eller visat några tecken på att inte må bra. Igår så hade svullnaden lagt sig! Så idag promenerar jag med honom igen och sen imorgon kanske jag och Jenny tömkör lite försiktigt och ser hur han känns!

Här nedan kommer lite bilder ifrån gårdagen. Följ min instagram @ idaviljanendressage - där upldaterar jag min story flera gånger om dagen om vad som händer. 😉

Likes

Comments

Idag så gick jag med Ella och Kitendo ner till Ridhuset för ett markarbets-pass.

Vi hade 3 hinder på medellinjen, ett vi A, ett vid C och ett vid X. Till att börja med hade vi dem som kryss. Innan och efter varje hinderna vi en galoppbom, med ca 2,7 m ifrån hindret.

Ella började med att jogga fram Kitte, han såg avslappnad ut. Sedan så började de rulla i lugn galopp för att sedan sätta lite mer tryck och känna på bytena lite. När Kitte var uppvärmd så skuttade det fram lite på de låga kryssen och kände på övningen. Sedan höjde vi upp kryssen lite och så rullade de på serpentiner och hoppade över dem. Därefter la vi upp dem som räcken och gjorde samma sak. Avslutningsvis så tog vi bort hjälpbommarna och de hoppade endast räckena, som vi hade på ca 85 cm. Detta var en väldigt bra övning för att hitta distansen till hinderna och när vi sedan plockade bort hjälpbommarna så visste Ella hur hon skulle rida till hindret för att få en bra distans.

Kitte var fin, han hoppade väl genom kroppen och såg ut att vara med Ella. Hon hoppade honom på vanligt tredelat tränsbett och utan martingal och jag tyckte det såg kanon ut. Hon upplevde honom inte stark och springig heller.

Kitte och Ella är ett så bra team. Nu tränar de inför tävling i Jönköping om en vecka. Kolla in Ellas blogg @ellaviljanen och instagram för videor.


Här hoppar de lite lägre kryss. Här ser ni hur vi har lagt hjälpbommarna. Kitte, som är en liten Dponny hade vi ca 2,7m i avstånd.

Bilder på hur övningen går till igen.

Kitte<3

Här har vi plockat bort hjälpbommarna i slutet och det gick kanon.

Likes

Comments

Hej!
Torsdag idag vilket betyder att jag slutade skolan tidigt idag. Slutar alltid 13:30 på torsdagar, såå skönt att ha en vardag som man verkligen hinner med mycket på.

Det har inte hänt så mycket, jag började med att mocka våra fyra boxar. Klockan 15:30 så satt jag på Kitendo. Han fick rida ut idag och galoppera av sig, vilket han minst sagt gjorde... Han var en riktig liten kanonkula idag som rejsade på ordentligt. Då bra med varierad träning både för hälsa och motivation!
När vi kom hem, ca 16:30, så fick alla hästarna komma in och äta middags-Hö. Under tiden så fixade jag resten utav stallet, packade höpåsar, tvättade + fyllde på vattenhinkar, sopade och gjorde iordning kraftfoder. Därefter var det dags för hästarna att få ompyssling. Jag bortstade Classe och Zeke, promenerade med Astarakan och borstade honom också.

Nu står hästarna inne med pyjamas på (inne täcken ;) ) och äter sitt kraftfoder och kvälls-hö.

Ida Viljanen Dressage

Stall-livet. Inte så glamoröst som vissa verkar tro .. ;)

Glad ponny.

Classe! <3

Likes

Comments

Hej!
Hopps ni har haft en fin tisdag. Min har varit okej, jag längtar så mycket efter att träna Classe igen men han är fortfarande halt.

15:45 kom jag till stallet ifrån skolan. Skolan gick okej.;) Jag och Ella började med att fixa i stallet, mocka och lägga in Mellis-Hö i boxarna. Ca 17 tog vi in hästarna så dem fick äta lite. Astrakans ben är fortfarande svullet så jag promenerade med honom i ca 30-40 minuter.. Så idag tog jag och myste med alla hästarna och kylde benen, borstade och pratade med dem.
Så det är ganska tråkigt att inte få rida och så men alltid mysigt att vara med mina fina killar<3.

Mys med Astrakan.

Likes

Comments

Jag fick en fråga på instagram som jag tänkte svara på:

När hade du tänkt att börja tävla med Astrakan?

Svar: Hej! tack för din fråga. För det första så ska jag berätta vem Astrakan är. För er som inte vet så är han min unghäst som jag har haft i snart en månad. Han är tre år och en social och snäll häst som alltid har något på G ;). Planen med Astrakan just nu är att rida ut honom väldigt mycket i skogen och träna mycket varierad träning. De första veckorna nu här hemma så har han verkat lite trött och tagen efter flytten, vilket inte är så konstigt när man är 3 år och flyttar hemifrån ;). Han har inte haft jättemycket motivation till att rida inne i ridhuset. Han kan det han behöver kunna som 3 åring så därför har jag och min tränare lagt upp en plan om att rida ut honom mycket i olika miljöer och ha lite kul ute, lära honom att tömköra osv. Så prio ett på honom är bara att stärka honom mer och få upp motivationen.

I med att han blir fyra nästa år så ser planen ut så att jag ska starta honom i 4-år klasserna under nästa sommar. Såklart en dröm och ett mål skulle ju vara att kvala till Falsterbo, Elmia osv, dock kommer jag ju inte tävla alls mycket när han är ung då det är i framtiden jag vill att han ska hålla och tycka att det är riktigt kul att visa upp sig, men jag vill också för min erfarenhets skull prova på den också och visa upp min fina häst<3. Så under nästa år ska vi ut på unghästklasser vilket innehåller ridning i alla gångarter och lättridning men innan dess så ska vi ut på lite programridningar/pay n ride bara för att vänja honom vid tävlings-momentet, då rider vi kanske en LC1 och så rider jag lätt under programmet. Det ska bli spännande, jag har aldrig ridit unghäst klasser innan och vi ser fram emot nya utmaningar.

Likes

Comments

Hej!
Såhär har min måndag sett ut!

Jag kom till stallet kl 15:30 ifrån skolan. Jag började med att göra mat och fixa i stallet osv. Sedna skulle jag och mamma gå ner och tömköra Astrakan men när jag tog in honom ifrån hagen var utsidan på höger bakben helt svullen!!! Han var inte varm, inte halt och reagerade inte när jag tog på svullnaden.... så jag promenerade med honom och försökte kyla mer svullnaden. Vi får se hur den ser ut imorgon och ringa veterinär om det behövs. Men inget täcken på att han inte mådde bra, ingen feber eller liknande heller.
Classe är fortfarande halt :( så han får vila så ska vi behandla honom igen i veckan eller nästa vecka.

Vid 18 ungefär så red jag Kitendo. Vi red ett pass på utebanan. I uppvärmningen var han lite pigg och tittig. Jag joggade fram honom och försökte få honom avslappnad vilket var lite svårt då han var väldigt spänd. Sedan började jag med travarbete, där var han faktiskt jättefin! Jag gjorde öppnor vilka han gjorde jättebra idag, tjafsade inte i dem och de flöt på bra! Skänkelvikningarna var också bra! Travarbetet i början var väldigt bra men lagom energi och bra takt.
Dock i galoppen försvann känslan... Kitte ville helst av allt rejsa på i full fart och spände sig mycket. Han var riktigt riktigt tjafsig faktsikt.. en riktigt liten busponny... Jag fick verkligen inget lugn eller bra kontakt med honom, Så synd då han var så fin i travarbetet. Så passet idag var både bra och dåligt men vi försöker komma ihåg den bra känslan och förbättra det sämre. ;)

Tisdag imorgon, vi får se hur Astrakan ser ut imorgon, hoppas hoppas att svullnaden går ner!

Astrakan.

Likes

Comments

Vilken underbar måndag kväll. Red ett pass på utebanan, mer om passet får ni veta senare. Skrittade av i solnedgången. Man får ta tillvara på dessa fina kvällar.

Likes

Comments

Vaknade precis, det var så himla skönt att ta sovmorgon idag. Mamma och pappa var snälla och tog hästarna så de är ute i hagarna nu.
Hur ser dagen ut?

Jo Classe vilar ju fortfarande pg.a skada. Vilket är super tråkigt, saknar så mycket att träna honom och rida honom! Men jag ska kyla Classes ben och borsta och pyssla om honom ordentligt ändå såklart!
Zeke ska också vila idag, han har skrittar tre dagar i rad nu, men samma sak men honom, pysslas om ordentligt är ett måste!
Sedan lilla Astrakan ska få ridas ut idag. Han fick bakskor för första gången i torsdags så han har fått två dagar i hagen att gå in dem lite ;), igår fick han promenera i 30 minuter för hand.
Kitendo ska Ella rida ut i skogen och skutta lite granar och stockar, vilket han älskar! Som jag skrev igår så tränas han och de andra hästarna väldigt varierar vilket är bra! Sedan ska vi förmodligen också klippa Kitte då jan börjar få lång päls nu!

Hur ser din söndag ut?

Ida Viljanen Dressage

Ida och Kitendo.

Likes

Comments

Efter ett hårt ridpass eller vardagligt arbete så är det alltid bra att kyla hästens ben. Detta för att förhindra och förebygga skador. Jag tänkte visa hur jag kyler benen på mina hästar.

Antingen så använder jag mig utav Ice vibe. Ice Vibe är ett par kyl-skydd som består utav ett "gelé skydd" som man lägger i kylen. Då fryser gelén. Så sätter man på gelé skyddet på hästens ben och sedan tar man på ett annat skydd. Det ser ut som ett vanligt skydd man använder till ridning. Du kan välja att antingen bara sätta på skyddet och ha kyla eller sätta på vibrationer som finns i det yttre skydden. Då stimuleras blodcirkulationen, det är en väldigt bra funktion innan ridpass också! Jag tycker att Ice Viben är bra! De är smidigt att bara sätta på skydd som hästen kan stå med i boxen medans benen kyls. Ett bra alternativ!

Såhär ser det ut när allt sitter på!


Det andra sättet är ju såklart med rinnande vatten. Rinnande iskallt vatten är det bästa Tycker jag! Dessutom så har jag en kylgel som man använder efter att man har kylt hästens ben för att bevara kylan.
Först så kyler du alltså hästens ben med en vattenslang, ca 20 minuter totalt. Vi har ingen spolspilta ännu tyvärr men än så länge kan man stå ute ;). Sedan så smörjer du på kylgelen Celcius ifrån Leovet. Finns att köpa på bl.a hööks. Celcius är alltså en vattenbinande kylgel som bevarar kylan ifrån det iskalla vattnet som du precis kylt hästens ben med, för att få en låg varande kylning på djupet. Den funkar också jättebra tycker jag!
Sedan så finns det ju massor av olika liniment och kylspraver etc man kan använda. Men jag tycker att dessa sätt ger en bättre och mer långvarig kylning, men har jag inte tid för att kyla så länge med vatten eller om kylskydden används av någon annan häst så använder jag det också. Jag brukar använda ett ifrån Radital, funkar bra!

Likes

Comments