Ca 30 bitar

Ingridienser:

6 ägg

6 dl socker

3 dl vatten

6 dl vetemjöl

6 tsk bakpulver


Glasyr:

200 g smör

2 dl socker

2 äggulor

4 tsk vaniljsocker

kokos


Gör så här:

Vispa ägg och socker riktigt pösigt, tillsätt vattnet, mjöl och bakpulver under omrörning.

Häll i en långpanna, 20x30 cm.

Grädda i 175 grader i ca 15 min i nedre delen av ugnen.


Smält smöret och ta av från plattan, rör i socker, äggulor och vaniljsocker.

Bred detta över den avsvalnade kakan (kakan ska vara avsvalnad nog, nästan kall så inte glasyren smälter på kakan) och strö kokos över.


Lycka till!




Likes

Comments

Pepparkaksbak med syrran!, och såklart favorit i repris!, det är ju inte olagligt att vara lite kreativ med pepparkaksbaket? :D (nedan)

Pepparkakor är ju så gott, iallafall degen, haha. Att äta degen är ju en av höjdpunkterna med julen!, så jag köper hellre färdig deg och äter, sååå gott!. Har aldrig gjort egen pepparkaksdeg men har hittat ett bra recept här iallafall för er som är sugna. Kom ihåg att efter ni bakat själva degen så låt degen vila minst ett dygn innan ni börjar kavla. Gärna i kylskåpet.

Ingridienser:

200 g margarin

1 ½ dl mörk sirap

3 dl strösocker

1 1⁄2 dl vispgrädde

1 msk malen ingefära

1 msk malen kanel

1⁄2 msk malda kryddnejlikor

1⁄2 msk malen kardemumma

1 msk bikarbonat

Ca 10 dl vetemjöl


Gör så här:

Lägg smör, sirap och socker i en kastrull.

Värm tills allt har smält.

Häll blandningen i en köksmaskin (inte ett måste) tillsätt grädde och kryddor och rör om.

Blanda bikarbonat och mjöl, rör ner det i smeten.

Arbeta samman degen, den blir ganska lös. Låt den vila i kyl ca ett dygn.

Ta fram sedan degen 1 timma innan utbakning (kavling)

Gräddas i 175-200 grader i mitten i ugnen i ca 5-8 min


Lycka till!


Likes

Comments

Ca 50

Ingredienser:

50 g jäst

5 dl mjölk

200 g rumsvarmt margarin

1 dl strösocker

1 tsk salt

1 1⁄2 tsk kardemumma

15 dl vetemjöl

Fyllning:

150 g Arla Svenskt Smör

1 dl strösocker

3 msk kanel

Garnering

1 st uppvispat ägg

3⁄4 dl strösocker

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°.

Häll den över jästen och rör om. Tillsätt smör, socker salt, kardemumma och nästan allt mjöl.

Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 20 min.Sätt ugnen på 250°. Rör ihop fyllningen.

Ta upp degen på lätt mjölad bänk. Dela den i två delar och kavla ut till rektanglar, ca 30x45 cm.

Bred ut fyllningen på rektanglarna. Vik långsidorna omlott så att det blir tre lager.

Platta ut dem något. Skär ca 1 ½ cm tjocka remsor.

Tänj ut, vrid dem och forma till lösa knutar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa 15-20 min. Pensla bullarna med ägg och strö över råsocker. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler.

Likes

Comments