Pestosås, picklad rödlök och en tomat och mozzarella sallad. Ja det är de tillbehören som kan lyfta en somrig middag ett par nivåer. Alla tillbehören bidrar med mycket smak och passar till det mesta!


Pestosåsen kan göras så smakrik som man själv önskar. Det handlar om hur mycket pesto du använder. Såsen passar utmärkt till grillat och speciellt till kyckling. Den kan även användas till olika sorters sallader.

Du behöver:
3 dl crème fraiche
Pesto efter smak

Gör såhär:
1. Blanda crème fraichen med peston och smaka av.


Den picklade rödlöken bidrar med syra och sötma. Den passar utmärkt till grillat kött eller fågel men också som topping på hamburgaren. Den kan också ge mycket smak som topping på en sallad.

Du behöver:

2 st rödlökar
1 dl ättika 12%
2 dl socker
3 dl vatten
10 st svartpepparkorn

Gör såhär:

1. Skala och strimla rödlökarna fint.
2. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och värm tills sockret löst sig. Plocka bort kastrullen när det börjar koka.
3. Häll i svartpepparn och den finstrimlade löken och låt stå.
4. Förvara i kyl i en tätslutande burk när den svalnat.


Tomat- och mozzarellasalladen är inte riktigt lika stark i smaken. Peston som monteras ovanpå och rödlöken bidrar med mest smak medan mozzarellan och tomaten balanserar upp och genererar en härlig kombination. Salladen passar till det mesta och kan även vara god som ensamrätt.

Du behöver:

3 stora tomater
3 bitar mozzarella
1 rödlök
1/2 dl pesto

Gör såhär:

1. Skiva rödlöken tunt.
2. Skiva mozzarellan och tomaten.
3. Varva tomat, lök och mozzarella i rader och toppa därefter med pesto.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments


Idag bjuder jag på ett superenkelt recept som har mycket smak och som passar på en buffé, eller bara som den är till en god sallad. Jag gjorde denna till min sambos födelsedagsfirande och maten blev mycket uppskattad. Hoppas ni också kommer gilla det här!

Du behöver till 4-6 portioner:

1 kg kycklingfilé
1 liten burk pesto
1 burk soltorkade tomater
1 st rödlök

Gör såhär:

1. Putsa kycklingfiléerna.
2. Marinera kycklingen i ca 3/4 av peston. Låt gärna marinera över natten.
3. Tillaga kycklingen i ugnen på 175 grader. Innertemperaturen ska upp till minst 72 grader. Är du osäker, skär ett snitt i filén. Kycklingen får ej vara rosa över huvud taget.
4. Låt kycklingen svalna och finhacka under tiden rödlöken och de soltorkade tomaterna.
5. Skiva upp kycklingen och lägg upp snyggt på en bricka. Toppa med resten av peston, rödlöken och de soltorkade tomaterna.

Servera på buffé eller som huvudrätt tillsammans med potatissallad, pastasallad eller grönsallad.

Smaklig måltid!


Likes

Comments


Gårdagens middag tillagades av det jag kunde hitta i skafferiet. Resultatet blev en vegetarisk kikärtsgryta med matvete vilket blev väldigt gott!

Du behöver till 3-4 portioner:

1 burk kikärtor
1 burk kokosmjölk
2 vitlöksklyftor
1 tsk röd currypasta
1 msk tomatpuré
250 g fryst spenat
1/2 röd spetspaprika
3 dl matvete
Salt
Rapsolja

Gör såhär:

1. Fräs pressad vitlök, currypasta och tomatpuré i olja tills det börjar dofta.
2. Tillsätt spenaten och kikärtorna och låt fräsa med ett par minuter.
3. Tillsätt därefter kokosmjölken och låt sjuda.
4. Koka under tiden matvetet enligt anvisningarna på förpackningen.
5. Strimla paprikan och tillsätt denna i kikärtsgrytan mot slutet.
6. Smaka av med salt.

Servera grytan med matvetet och eventuellt sallad.

Smaklig måltid!


Likes

Comments


Hej Allesammans!

Idag hade jag tänkt bjuda på ett vegetariskt recept. Jag har hämtat inspiration från boken "Vardagsvego" men sedan adderat, bytt ut eller plockat bort efter mitt eget tycke. Jag brukar ofta hämta inspiration från olika recept men sedan göra på mitt eget sätt. Det är väldigt sällan jag lagar mat direkt utifrån ett recept med undantag när jag bakar.

Jag skulle vilja tipsa om att lita på er själva när ni lagar mat. Ofta kan man mer än vad man tror och när det kommer till livsmedel och smakar så känner man ju sig själv bäst och kan därför anpassa maträtten efter det. Självklart ska man ju dock testa på nya saker och smaker och då kan det vara bra att luta sig lite extra mot ett recept!

Bönbiffar 4 portioner:

1 burk svarta bönor
2 dl förvällda kantareller
2 rödbetor
2 morötter
1 gul lök
3 dl havregryn
1 chili
2 vitlöksklyftor
Salt&Peppar
Rapsolja

Gör såhär:

1. Finhacka löken, hacka svampen, pressa vitlöken, riv rödbetan, riv moroten och finhacka chilin.
2. Stek dessa i rapsolja tills löken mjuknat något.
3. Häll av bönorna och skölj dem. Tillsätt dessa i stekpannan.
4. Tillsätt havregrynen och krydda med salt och peppar. Här kan du även tillsätta andra kryddor om så önskas.
5. Stek röran ett par minuter och mixa sedan till en slät eller lite grovmixad smet. Det viktiga är att den håller ihop.
6. Forma 4 biffar av röran och stek dessa i rapsolja på medelvärme tills de fått färg och lite knaprig yta.

Servera biffarna med valfritt tillbehör. Jag serverar mina med lätt stekt strimlad vitkål, crème fraiche och picklad rödlök.

Smaklig måltid!


Likes

Comments


Fyra dagars vandring längs med Skåneleden bjöd på både sol och regn. Vi har sovit i både tält och vindskydd, ätit både pulvermat, frystorkad mat men också glass!

Vi gick mellan Glimåkra och Lärkesholm vilket resulterade i 8 mil, ca 130.000 steg och en aning ont i fötterna! Däremot helt klart värt allt det ond och de regniga dagarna!


Likes

Comments


Bjussar på härliga bilder från min vecka i Grekland en regnig dag som denna!

Bilderna visar lite av hotellet, maten och medresenärerna men framförallt från Samariaravinen!


Likes

Comments


Idag vill jag bjussa på ett superenkelt och väldigt smarrigt tips som man kan göra när lusten att laga mat inte är så stor. Jag gjorde i förra veckan denna falafelbricka med mycket grönt, olika såser och picklad rödlök som pricken över i:et! Jag använde mig även utav färdig falafel från hälsans kök men vill man kan man ju göra egen falafel från grunden men då krävs lite mer planering.

På min falafelbricka hade jag:

Salladsblad
Sojabönor
Mosad avokado
Finhackad gurka
Finhackad paprika
Tomater
Finhackad rödlök
Tacosalsa
Smaksatt crème fraiche
Picklad rödlök

Kombinera ingredienserna som du vill och servera på ett fat eller en bricka. Blir fantastiskt gott!

Recept på picklad rödlök:

1 rödlök
0,5 dl ättiksprit 12%
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
10 hela svartpepparkorn

Gör såhär:

1. Skala och strimla rödlöken.
2. Blanda ättiksprit, socker och vatten i en kastrull och koka upp till sockret har löst sig.
3. Lägg ner rödlöken i vätskan tillsammans med svartpepparkornen och låt stå tills det kallnat.
4. Servera som tillbehör till falafelbrickan.

Picklad rödlök är även gott att servera som tillbehör till grillat kött eller hamburgare!

Smaklig måltid!


Likes

Comments


Då var det måndag igen!
Ny vecka med nya möjligheter som man brukar säga. Denna vecka är lite extra speciell för mig då jag tillsammans med en stor del av min familj reser till Grekland lite senare i veckan. Det är en resa som vi alla längtat efter sedan den bokades för nästan ett år sedan. Vi ska åka till Kreta och då min sambo gillar lite äventyr så blir det förmodligen en utflykt till Samariaravinen där vi ska vandra i cirka 18 kilometer. Det blir nog tufft i ett varmare klimat men samtidigt väldigt roligt. Förutom själva resan och utflykterna ser jag fram emot maten. Maten är ju mitt största intresse här i livet och jag hoppas få stöta på äkta grekisk mat. Jag har redan börjat inspireras här hemma och därför bjuder jag idag på dessa biffar med soltorkade tomater och fetaost samt en gudomligt god sallad/röra med matvete som bas. Hoppas ni gillar det!

Du behöver till 4 portioner:

Biffar
500 g nötfärs
1 st chili
100 g soltorkad tomat
200 g fetaost
Salt&Peppar

Matvetesallad
125 g okokt matvete
200 g blomkål
300 g röd paprika
40 g grön pesto

Gör såhär:

Biffar
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Finhacka chilin och strimla de soltorkade tomaterna.
3. Blanda chilin, de soltorkade tomaterna, salt och peppar med köttfärsen väl.
4. Bryt fetaosten i mindre bitar och vänd ner i smeten försiktigt.
5. Forma biffar utav smeten och grädda i ugnen tills de är genomstekta.

Matvetesallad
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela paprikan i mindre bitar och rosta i ugnen med skalsidan uppåt tills den blivit mjuk. Skalet kommer att bli svart, men det gör ingenting.
3. Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningen.
4. Riv blomkålen eller finhacka den och blanda ner i det färdigkokta matvetet.
5. Dra av skalet på paprikan och hacka i mindre bitar. Blanda ner denna i matvetet.
6. Blanda till sist ner peston i röran.

Servera biffarna med matvetet och eventuellt någon sås.

Smaklig måltid!


Likes

Comments