View tracker


​Hej Allihopa! Har varit tyst ifrån mig et par dagar nu. Har inte funnits någon tid till bloggen de senaste dagarna. Däremot har jag hunnit samla ihop lite recept jag skulle vilja dela med mig av! Som jag tidigare berättat ska jag iväg hela helgen men jag kommer fixa ett par tidsinställda inlägg till er så ni kan ta del av mina tips och recept även när jag är iväg. Hur min helg varit får jag berätta i ett inlägg i nästa vecka!

Detta recept har jag bloggat om tidigare men jag har gjort ett par justeringar och vill därför tipsa om det igen. Skillnaden på detta recept är att det finns med en sås och att jag använder mig utav min egen granola.

​Du behöver:

1 st äpple
200 g propud vanilj (går att ersätta med vad man känner för)
0,5 dl granola (recept hittar du här
)
​1 msk kokosolja​
​Kanel  och kardemumma
1 dl vatten

​Gör såhär:

1. Skala och dela äpplet i kuber.
2. Stek äpplet i kokosolja och krydda med kanel och kardemumma efter smak.
3. När äpplet och kryddorna sugit upp oljan och pannan börjar bli torr tillsätts vatten. Rör runt.
4. Låt vattnet tjockna och ta smak av kryddorna. 
5. Servera äpplena med propud och granola.

Observera att såsen inte blir söt utan smakar mest 

​Smaklig måltid!


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker


Jag blev så sjukt nöjd över denna skapelse. Har aldrig lyckats så bra med en kycklingsoppa i hela mitt liv! Ni måste testa denna. Den är både mjuk i konsistensen samtidigt som det hettar lite i munnen utav chilin!

Du behöver till 2 portioner:

200 g kycklingfilé
Buketter från en broccoli
1/2 röd paprika
1/2 gul lök
1 st chilifrukt
1 burk kokosmjölk
4 dl mjölk
1/2 tsk röd currypasta
1 msk kokosolja
Salt

Gör såhär:

1. Hacka chilifrukten, ta gärna bort kärnorna.
2. Dela broccolibuketterna i mindre delar.
3. Dela paprikan och löken.
4. Dela kycklingen.
5. Koka upp vatten i en kastrull och lägg sedan i broccolin. Låt broccolin koka max 1 minut. Häll av vattnet.
6. Hetta upp kokosolja i en kastrull och fräs chili, currypasta och lök.
7. När det börjar dofta och löken mjuknat något så häll på kokosmjölken och mjölken.
8. Låt koka upp och dra sedan kastrullen från plattan. Lägg ner kycklingdelarna och låt stå i ca 15 minuter.
9. Kolla om kycklingen är helt tillagad, om inte låt stå en stund till.
10. När kycklingen är färdig häller du i broccolibuketterna och låter de bli varma.
11. Servera!

Kokosmjölken går att byta ut till ett lättare alternativ men tänk då på att soppan bli lite rinnigare plus att de starka ingredienserna blir ännu starkare ju mindre fett du har i soppan.

Smaklig måltid!


Likes

Comments

View tracker

Ny vecka med nya möjligheter! Denna vecka kommer bestå av plugg, träning och till helgen blir det utflykt till Malmö och Köpenhamn med ett par vänner. Ser fram emot detta, kommer bli skönt att komma bort från vardagen lite. Tanken är att besöka en julmarknad för att få lite julkänsla också!

Gårdagens middag bestod av pizza. Min botten gjorde jag utav blomkål och ägg vilken fungerar utmärkt om man vill ha ett hälsosammare alternativ. Man kan även riva ner lite ost i smeten för att få lite smak och färg.

Du behöver till 2 pizzor:

1 blomkålshuvud, ca 500 g
1 ägg
1 dl riven ost
Salt&peppar

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Riv blomkålen fint.
3. Blanda i ägg, ost och kryddor.
4. Bred ut två pizzor på bakpåtspapper.
5. Förgrädda bottnarna till de börjar få färg och blir lite krispiga.
6. Toppa pizzorna med valfri topping.
7. Grädda pizzorna till osten smält och fått lite färg.

Smaklig måltid!


Likes

Comments


Ibland när man lagar mat så kan det bli en del rester över och det är ibland inte jätte roligt att äta samma middag flera dagar i rad. Detta har hänt mig i veckan då jag gjorde en chili con carne som jag fick massvis med rester över ifrån. Med dessa har jag sedan tillagat en pastagratäng. Pastagratänger är bra på så vis att de går att variera i all oändlighet. Man kan i princip stoppa i vad som helst som man har hemma eller över från en tidigare middag. Man kan använda sig av köttfärssås, kassler, kyckling, skinka, ost, grönsaker osv. En superbra rätt om man vill bli av med lite rester helt enkelt!

I min pastagratäng hade jag:

Chili con carne (Recept hittar ni här )
Kokt bönpasta
Riven ost
Smaksatt crème fraiche

Jag blandade alla ingredienser, men sparade lite ost som jag sedan hade på toppen. Häll röran i en ugnsfast form, strö över osten och grädda sedan i ugnen på ca 200 grader. Alla ingredienser var redan tillagade i min gratäng så jag hade bara den inne tills osten hade smält. Jag serverade även med en sallad.


Likes

Comments


Idag är dagen då jag faktiskt har börjat längta efter lite ledighet. Det är långa dagar för mig just nu och tyvärr hinns inte allt som ska göras med. Skolarbetet börjar hopa sig, men som tur väl är så går vi endast två dagar i skolan nästa vecka så då ska jag se till att beta av en del. För övrigt spenderar jag väldigt mycket tid på gymmet i och med jobbet, men däremot skulle jag vilja öka upp antalet träningstillfällen. Känner att jag har mycket energi och genom att träna blir jag av med en del samtidigt som jag kan koppla bort allt annat. Jag ser det lite som en mental vilostund där jag kan fokusera på det jag gör precis där i det ögonblicket istället för att oroa mig för hur jag ska få ihop min planering av veckan. Men som sagt, nästa vecka går jag mindre i skolan och om tre veckor går vi på lite julledighet, eller självstudier som det kallas.

Dagens middagstips är en chiligryta gjord på högrev. Den har fått gå färdig i ugnen på låg temperatur så köttet faller isär när man delar på det. Det tar lite tid, men det är värt det!

Du behöver till 6 portioner:

1000 g högrev
2 st gula lökar
2 st paprikor
3 st vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
2 st chili
2 st jalapeños
500 g krossade tomater
2 msk olja
1 paket kidney bönor
1 paket svarta bönor
Salt&Peppar
1 msk paprikapulver
1 msk spiskummin
Vatten




Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Finhacka chili, jalapeños och vitlök.

3. Hacka lök och paprika i ca 1x1 cm bitar.



4. Dela köttet i ca 5x5 cm bitar.

5. Fräs köttet i olja och krydda med salt och peppar.

6. Fräs chilin, jalapeños och kryddor i olja i en ugnstålig gryta tills dofter sprider sig.

7. Tillsätt lök och tomatpuré och låt fräsa med.

8. Tillsätt ca 3 dl vatten och rör om.





9. Tillsätt paprika, krossade tomater och det brynta köttet.

10. Placera den ugnståliga grytan i ugnen och låt stå där i ca 4 timmar.



11. Plocka ut grytan och dra isär köttet med två gafflar.

12. Sila av bönorna och tillsätt sedan dessa i grytan.

13. Späd eventuellt med vatten om konsistensen blivit för tjock.

14. Servera med en klick crème fraiche och en bit bröd eller ris. Gärna en grönsallad också.

Smaklig måltid!

Likes

Comments


Hej allihopa! Då va vi inne i en ny vecka och dagarna rullar på fort nu. Jag har nästan alltid något att sysselsätta mig med. Är det inte skolan eller jobb så är det träning, plugg eller matlagning. Däremot har matlagningen tagit emot lite den senaste tiden. Jag har liksom inte haft tillräckligt med inspiration till att verkligen lägga ner tid på att skapa nya recept eller att stå många timmar i köket. Men.. det känns som om det kan ha släppt nu! Jag fick nämligen ett förslag ifrån er i förra veckan på en maträtt som ni skulle vilja att jag lagar, och det betyder så otroligt mycket för mig att ni ber mig ta fram maträtter som ni vill laga. Det gör både matlagningen och bloggandet så mycket roligare! Så tack till er!

Förslaget jag fick var att skriva om en lasange som man kan äta med gott samvete. Gärna med fullkornspasta och med många nyttigheter. Resultatet ser ni ovan! Tyvärr hittade jag inga fullkornsplattor i min affär men det ska inta vara några problem att använda det istället för vanliga pastaplattor.

Du behöver till 6 portioner:

500 g nötfärs - 950 kcal
250 g (3 st) morötter - 90 kcal
170 g (1 st) gul paprika - 46 kcal
250 g (2 st) gul lök - 98 kcal
500 g (1 st burk) krossade tomater - 150 kcal
2 st vitlöks klyftor - 10 kcal
4 msk tomatpuré - 45 kcal
2 dl mellan mjölk - 90 kcal
100 g ost 28% - 360 kcal
110 g (1 st) tomat - 20 kcal
150 g (6 plattor) pasta - 540 kcal
2 msk olivolja - 270 kcal
5 dl vatten
Salt, peppar, timjan, oregano, basilika

Hela satsen innehåller 2669 kcal. 1 portion innehåller då 445 kcal.




Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Finhacka vitlöken.

3. Finhacka morötter, paprika och lök.

4. Fräs vitlök, timjan, oregano och basilika i olivolja.




5. När kryddorna börjar dofta tillsätter du morötter, lök, paprika och tomatpuré. Låt mjukna lite.

6. Tillsätt nötfärsen och bryn tills den är genomstekt.




7. Tillsätt krossade tomater och vatten. Låt koka upp.

8. Dra av röran från plattan och tillsätt mjölk.

9. Smaka av med salt och peppar.





10. Varva pasta och köttfärsröran. Börja med köttfärsröran i botten och därefter pastan. Lägg två lager pasta och avsluta med köttfärsröran.




11. Skiva tomaten och riv osten.

12. Toppa lasagnen med tomat och ost.

13. Grädda i ugnen i ca 20 minuter.


14. Servera gärna med en grönsallad.

Smaklig måltid!


Likes

Comments


Då var dagen här som vi kallar första advent! Första ljuset är tänt och julpynt och lussekattsbak har fyllt dagen. Lägenheten är nu mycket ljusare tack vara alla ljusslingor jag pyntat med och det doftar ljuvligt av saffran. Jag fick även tid till att göra en ny sats av min granola. Recept hittar ni här ! Denna gången fick det dock bli med pepparkakssmak. Samma recept, men kryddorna byts ut mot pepparkakskrydda.

Vi har även hunnit med veckoplanering av middagar och handling. Veckans matsedel ser ut såhär:

Måndag: Lassange med sallad.

Tisdag: Chili på högrev.

Onsdag: Kycklingfärsbiffar med potatis- och broccolimos

Torsdag: Stek med ugnsrostade rotsaker och sås.

Fredag: Kycklinginnerfilé i tomatsås med pasta.

Vad ska ni äta för gott??

Trevlig vecka allesammans!


Likes

Comments


Hej allesammans! Nu är äntligen helgen här, som jag har längtat! Helgen är uppbokad med utflykt, kompisträff, julpynt, julbaka och dessutom årets första julbord med sambons företag. Det kommer bli full rulle hela helgen men förhoppningsvis hinner jag även återhämta mig innan nästa veckar kör igång igen!

Igår blev jag bjuden på denna goda soppa av min sambo. Den är kryddad med taco men här kan man ju experimentera med andra kryddor om man vill, eller så använder man bara salt och peppar för att behålla tomatsoppans smak. Sambon har återgett receptet till mig och så här lät det:

Du behöver till 4 portioner:

400 g nötfärs.
2 pkt kelda toscansk tomatsoppa.
4 potatisar:
1 påse taco kryddmix
1 burk majs
Gräddfil till topping.

Gör såhär:

1. Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka dessa mjuka.
2. Fräs köttfärsen och krydda med taco kryddan.
3. Häll tomatsoppan i en kastrull och tillsätt potatisen och köttfärsen. Koka upp.
4. Tillsätt majsen och smaka eventuellt av med mer kryddor.
5. Servera soppan med en klick gräddfil.

Smaklig måltid!


Likes

Comments


Dagarna går fort nu. Det hinner knappt bli måndag förrän det är fredag igen. Jag klagar inte, för även om jag trivs riktigt bra i skolan så är det på helgerna man har tid över till vila ut ordentligt eller kanske åka iväg på någon utflykt eller liknande. I helgen ska jag och min mamma åka till vellingeblomman till exempel och senare ska jag träffa en god vän. Dessutom är det första advent på söndag och då ska det bakas och pyntas, Jag ser verkligen fram emot denna helgen!

Gårdagens middag blev en kycklingsallad. Jag har skrivit om ett liknande recept innan, det hittar ni HÄR!
Detta receptet liknar mitt grundrecept med undantag för att jag bytt ut baconet mot kalkonbacon.

Du behöver till 4 portioner:

1 st grillad kyckling
2 pkt kalkonbacon
200 g bönpasta
1 st gurka
1 st röd paprika
1 stor påse spenat
1/2 isbergssalladshuvud
Mangoraja

Gör såhär:

1. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Kyl ner i kallt vatten.
2. Strimla baconet och fräs i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
3. Dela gurka, paprika och isbergssallad i lagom bitar och blanda ihop med spenaten i en stor skål.
4. Sila av pastan och blanda ner den i salladen,
5. Blanda ner baconet.
6. Rensa den grillade kycklingen och blanda ner kycklingköttet i skålen.
7. Servera salladen med en klick mangoraja.

Smaklig måltid!


Likes

Comments


Då var det dags igen för en ny omgång matlådor. Det blev ju inga förra veckan eftersom tid till varken handling eller matlagning fanns. Vi klarade oss givetvis genom veckan utan matlådor men jag tycker det är skönare att ha allt planerat.

Eftersom jag endast går en heldag i skolan denna veckan så behöver jag inte så många matlådor. De dagar jag slutar 12 brukar jag äta min lunch hemma i form av någon smoothie bowl eller liknande. Däremot jobbar jag två dagar denna veckan så två middagslådor behöver jag däremot ha. Jag räknar med en låda där jag kan äta rester från tisdagens middag och sen får det bli en låda som innehåller samma som lunchlådorna fast lite större mängd.

Veckans matlådor består av krämig kyckling med bönspaghetti och broccoli, paprika- och köttfärsröra med ris, samt kålpudding som ni hittar recept på HÄR!

Smaklig måltid!


Krämig kyckling med bönspaghetti och broccoli, 473 kcal/port

Du behöver till 1 portion

200 g kycklingfilé – 180 kcal
0,8 dl lätt crème fraiche (tomat&basilika)– 64 kcal
50 g broccoli – 18 kcal
50 g bönpasta – 175 kcal
1 tsk rapsolja till stekning - 36 kcal
Salt

Gör såhär:

1. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Skölj pastan i kallt vatten när de är klara.
2. Dela broccolin i mindre bitar. Hacka ner stammen i små bitar.
3. Koka upp vatten och lägg i broccolibukett i ca 2 minuter. Vill du ha dom mjuka rakt igenom kokar du dom längre.
4. Dela kycklingen i ca 2x2 cm stora bitar.
5. Fräs kyckling tillsammans med broccolistammen,
6. Sänk värmen på plattan och häll i crème fraichen. Rör om och smaka eventuellt av med salt.

Paprika- och köttfärsröra med ris, ca 464 kcal/portion

Du behöver till en portion:

100 g nötfärs – 190 kcal
90 g paprika – 28 kcal
40 g lök – 16 kcal
85 g krossade tomater – 17 kcal
50 g basmatiris – 175 kcal
1 tsk rapsloja - 36 kcal
1 tsk curry
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
Salt

Gör såhär:

1. Koka ris enligt anvisningar på förpackningen.
2. Hacka lök och paprika fint.
3. Fräs curry, spiskummin och paprikapulver i olja och tillsätt därefter lök och paprika.
4. Tillsätt nötfärsen när grönsakerna mjuknat något.
5. Tillsätt krossade tomater när färsen brynts färdigt och smaka av med salt.


Likes

Comments