Nu är snart semestern över för många och det kan finnas en känsla av att matrutinerna inte varit de bästa under sommaren. Jag tänkte därför tipsa om en god matig sallad med smak av pesto och som dessutom är kaloriberäknad!

Du behöver till 4 personer:

230 g kikärtor - 276 kcal
100 g matvete - 350 kcal
100 g gröna ärtor - 80 kcal
50 g soltorkade tomater (de utan olja) - 71 kcal
65 g röd lök - 27 kcal
210 g tomat - 32 kcal
130 g finbladig sallad/spenat - 26 kcal
80 g pesto - 376
50 g paprika - 16 kcal
100 g edamamebönor - 110 kcal

Totalt: 1363 kcal - ca 340 kcal/portion

Gör såhär:

1. Koka matvetet och de gröna ärtorna enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Torrosta kikärtorna i en stekpanna till önskad krispighet.
3. Hacka, dela och strimla grönsakerna efter önskemål.
4. Blanda alla ingredienser och servera.

Tänk på att ovan mängd går att variera efter önskemål. Viktigt är dock att de ingredienser med högt energiinnehåll (kikärtor, matvete och pesto) inte höftas då måltiden lätt ökar i energiinnehåll.

Smaklig måltid!


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments


Även om jag jobbar rätt mycket nu i sommar och kommer hem lite senare om kvällarna än jag brukar så försöker jag ändå laga god mat från grunden. De dagar jag jobbar sent blir det oftast något lite snabbare men de dagar jag är ledig eller slutar tidigare ger jag mig gärna på maträtter som tar lite extra tid och kärlek. Ofta är det ju så att smakerna blommar ut lite extra om maten får stå och puttra lite längre. I förra veckan gjorde jag denna ärtsoppa som fick mer än godkänt utav både min sambo och hans föräldrar. Jag tänkte nu dela med mig av receptet till er och tänk på att ärtorna måste blötläggas 1 dygn innan.

Du behöver till 4 portioner:
500 g gula torkade ärtor
1,5 liter vatten
2 st morötter
1 st gul lök
300 g varmrökt bog/sidfläsk
Salt
Mejram
Timjan
Senap

Gör såhär:

1. Blötlägg ärtorna i 24 timmar.
2. Finhacka morötter, tärna köttet och klyfta löken.
3. Koka dessa tillsammans med ärtorna i 1,5 liter saltat vatten i cirka en timme. Rör om i mellan åt.
4. Smaka på soppan efter en timme och koka längre om det behövs.
5. Smaka av soppan med mejram och timjan.
(Späd soppan med mer vatten om den blir för grötig)

Servera soppan med en rejäl klick senap!


Likes

Comments


Hej Allesammans!

Äntligen tänkte jag dela med mig av denna härligt kryddiga stroganof som jag svängde ihop för ett litet tag sedan. Jag har jobbat en hel del nu i sommar och har inte haft så mycket tid över till matlagningen utan det har varit enkla snabba rätter som jag redan delat med mig av innan, därav lite dålig uppdatering. Men snart så drar skolan igång igen och då har jag förmodligen lite mer tid och inspiration till att knåpa ihop lite nyheter!

Du behöver till 4 portioner:

400 g chorizo
1 gul lök
1 röd paprika
10 st körsbärstomater (eller annan valfri sort)
4 dl crème fraiche
1-2 dl mjölk
Salt&peppar

Gör såhär:

1. Skiva korven, paprikan och löken. Dela tomaterna.
2. Lägg korven i kall stekpanna och värm upp. Fettet från korven släpper då och inget extra fett behövs.
3. Fräs korven tillsammans med löken och paprikan till önskad stekyta.
4. Tillsätt crème fraichen och tomaterna och låt koka en stund.
5. Späd såsen med mjölk till önskad konsistens och smaka sedan av med salt och peppar.

Servera stroganofen med kokt ris och finstrimlade sockerärtor!

Smaklig måltid!


Likes

Comments

Pestosås, picklad rödlök och en tomat och mozzarella sallad. Ja det är de tillbehören som kan lyfta en somrig middag ett par nivåer. Alla tillbehören bidrar med mycket smak och passar till det mesta!


Pestosåsen kan göras så smakrik som man själv önskar. Det handlar om hur mycket pesto du använder. Såsen passar utmärkt till grillat och speciellt till kyckling. Den kan även användas till olika sorters sallader.

Du behöver:
3 dl crème fraiche
Pesto efter smak

Gör såhär:
1. Blanda crème fraichen med peston och smaka av.


Den picklade rödlöken bidrar med syra och sötma. Den passar utmärkt till grillat kött eller fågel men också som topping på hamburgaren. Den kan också ge mycket smak som topping på en sallad.

Du behöver:

2 st rödlökar
1 dl ättika 12%
2 dl socker
3 dl vatten
10 st svartpepparkorn

Gör såhär:

1. Skala och strimla rödlökarna fint.
2. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och värm tills sockret löst sig. Plocka bort kastrullen när det börjar koka.
3. Häll i svartpepparn och den finstrimlade löken och låt stå.
4. Förvara i kyl i en tätslutande burk när den svalnat.


Tomat- och mozzarellasalladen är inte riktigt lika stark i smaken. Peston som monteras ovanpå och rödlöken bidrar med mest smak medan mozzarellan och tomaten balanserar upp och genererar en härlig kombination. Salladen passar till det mesta och kan även vara god som ensamrätt.

Du behöver:

3 stora tomater
3 bitar mozzarella
1 rödlök
1/2 dl pesto

Gör såhär:

1. Skiva rödlöken tunt.
2. Skiva mozzarellan och tomaten.
3. Varva tomat, lök och mozzarella i rader och toppa därefter med pesto.


Likes

Comments


Idag bjuder jag på ett superenkelt recept som har mycket smak och som passar på en buffé, eller bara som den är till en god sallad. Jag gjorde denna till min sambos födelsedagsfirande och maten blev mycket uppskattad. Hoppas ni också kommer gilla det här!

Du behöver till 4-6 portioner:

1 kg kycklingfilé
1 liten burk pesto
1 burk soltorkade tomater
1 st rödlök

Gör såhär:

1. Putsa kycklingfiléerna.
2. Marinera kycklingen i ca 3/4 av peston. Låt gärna marinera över natten.
3. Tillaga kycklingen i ugnen på 175 grader. Innertemperaturen ska upp till minst 72 grader. Är du osäker, skär ett snitt i filén. Kycklingen får ej vara rosa över huvud taget.
4. Låt kycklingen svalna och finhacka under tiden rödlöken och de soltorkade tomaterna.
5. Skiva upp kycklingen och lägg upp snyggt på en bricka. Toppa med resten av peston, rödlöken och de soltorkade tomaterna.

Servera på buffé eller som huvudrätt tillsammans med potatissallad, pastasallad eller grönsallad.

Smaklig måltid!


Likes

Comments


Gårdagens middag tillagades av det jag kunde hitta i skafferiet. Resultatet blev en vegetarisk kikärtsgryta med matvete vilket blev väldigt gott!

Du behöver till 3-4 portioner:

1 burk kikärtor
1 burk kokosmjölk
2 vitlöksklyftor
1 tsk röd currypasta
1 msk tomatpuré
250 g fryst spenat
1/2 röd spetspaprika
3 dl matvete
Salt
Rapsolja

Gör såhär:

1. Fräs pressad vitlök, currypasta och tomatpuré i olja tills det börjar dofta.
2. Tillsätt spenaten och kikärtorna och låt fräsa med ett par minuter.
3. Tillsätt därefter kokosmjölken och låt sjuda.
4. Koka under tiden matvetet enligt anvisningarna på förpackningen.
5. Strimla paprikan och tillsätt denna i kikärtsgrytan mot slutet.
6. Smaka av med salt.

Servera grytan med matvetet och eventuellt sallad.

Smaklig måltid!


Likes

Comments


Hej Allesammans!

Idag hade jag tänkt bjuda på ett vegetariskt recept. Jag har hämtat inspiration från boken "Vardagsvego" men sedan adderat, bytt ut eller plockat bort efter mitt eget tycke. Jag brukar ofta hämta inspiration från olika recept men sedan göra på mitt eget sätt. Det är väldigt sällan jag lagar mat direkt utifrån ett recept med undantag när jag bakar.

Jag skulle vilja tipsa om att lita på er själva när ni lagar mat. Ofta kan man mer än vad man tror och när det kommer till livsmedel och smakar så känner man ju sig själv bäst och kan därför anpassa maträtten efter det. Självklart ska man ju dock testa på nya saker och smaker och då kan det vara bra att luta sig lite extra mot ett recept!

Bönbiffar 4 portioner:

1 burk svarta bönor
2 dl förvällda kantareller
2 rödbetor
2 morötter
1 gul lök
3 dl havregryn
1 chili
2 vitlöksklyftor
Salt&Peppar
Rapsolja

Gör såhär:

1. Finhacka löken, hacka svampen, pressa vitlöken, riv rödbetan, riv moroten och finhacka chilin.
2. Stek dessa i rapsolja tills löken mjuknat något.
3. Häll av bönorna och skölj dem. Tillsätt dessa i stekpannan.
4. Tillsätt havregrynen och krydda med salt och peppar. Här kan du även tillsätta andra kryddor om så önskas.
5. Stek röran ett par minuter och mixa sedan till en slät eller lite grovmixad smet. Det viktiga är att den håller ihop.
6. Forma 4 biffar av röran och stek dessa i rapsolja på medelvärme tills de fått färg och lite knaprig yta.

Servera biffarna med valfritt tillbehör. Jag serverar mina med lätt stekt strimlad vitkål, crème fraiche och picklad rödlök.

Smaklig måltid!


Likes

Comments


Fyra dagars vandring längs med Skåneleden bjöd på både sol och regn. Vi har sovit i både tält och vindskydd, ätit både pulvermat, frystorkad mat men också glass!

Vi gick mellan Glimåkra och Lärkesholm vilket resulterade i 8 mil, ca 130.000 steg och en aning ont i fötterna! Däremot helt klart värt allt det ond och de regniga dagarna!


Likes

Comments


Bjussar på härliga bilder från min vecka i Grekland en regnig dag som denna!

Bilderna visar lite av hotellet, maten och medresenärerna men framförallt från Samariaravinen!


Likes

Comments