Hej Allesammans! Bjussar idag på ett enkelt men smakrikt recept på en varm sallad som passar perfekt som tillbehör till kött eller fågel. Det är också ett utmärkt sätt att blanda ut kolhydraterna med näringsrika och vitaminboostade livsmedel!

Du behöver till två port:

1 dl kokt matvete
1 äpple
2 stora nävar strimlad rödkål
1 msk olja till stekning
salt

Gör såhär:

1. skala och dela äpplet i mindre bitar.
2. fräs rödkål i olja en stund och lägg därefter i äpplet.
3. fräs äpplet och kålen till de mjuknat och tillsätt därefter det kokta matvetet.
4. smaka av med salt.

Servera den varma salladen med valfri proteinkälla!

Smaklig måltid!


Likes

Comments


Hej Allihopa! Måste få säga att jag gjorde en väldigt god gulaschsoppa igår till middagen. Den fick stå och puttra länge och med en skvätt vin i blev den mustig och god. Jag serverade den med en klick crème fraiche och en bit bröd, och dessutom blev det mycket över så både jag och sambon fick varsin matlåda och ändå räckte den till en middag till!

Du behöver:

800 g bog eller högrev av nötkreatur
4 st stora potatisar
2 st gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
3 paprikor
2 paket krossade tomater
rött vin (ca 2 dl)
tomatpuré (ca 3 msk)
vatten
salt
vitpeppar (ca 0,5 msk)
paprikapulver (ca 2 msk)
fett till stekning

Gör såhär:

1. Putsa köttet och skär i mindre bitar.
2. Hetta upp en stor gryta med olja i och fräs pressad vitlök tillsammans med köttet.
3. Skala och dela löken grovt. Tillsätt denna i grytan tillsammans med vitpeppar, salt, paprikapulver, en klick tomatpuré.
4. Skala och slanta sedan morötterna och tillsätt dessa i grytan. Låt fräsa en stund.
5. Ös i en skvätt vin och låt koka upp.
6. Tillsätt sedan krossade tomater och vatten. Låt koka upp och låt grytan sedan puttra.
7. Skala potatisen och dela den samt paprikorna.
8. Tillsätt potatisen och paprikan när köttet börjar mjukna och segheten börjat släppa. Låt koka med.
9. Smaka av soppan och krydda eventuellt lite till. Även vatten kan behöva tillsättas.
10. Soppan är klar nr önskad smak uppstått och komponenterna mjuknat.
11. Servera med crème fraiche och en bit bröd.

Soppan får djupare smak och mer mustighet om den får koka länge! Min soppa kokade totalt ca 2 timmar.

Smaklig måltid!


Likes

Comments


Hej Allesammans! Äntligen har jag en pluggfri helg att se fram emot. Det praktiska provet gjorde jag i tisdags, men hemtentamen skickade jag in igår och idag har jag skrivit kemitentan som var den sista delen innan kurserna avslutas. Det känns så skönt att äntligen vara färdig! På måndag och tisdag drar de nya kurserna igång så det blir ingen långvarig vila här inte.

Idag tänkte jag bjuda på ett recept på en omelett som kan serveras som mellanmål, tillbehör eller som huvudrätt beroende på storleken. Om den ska serveras som huvudmål kan den fyllas med önskad ingrediens för att göra den matigare.

Du behöver:

2-3 ägg
2-3 msk vatten, mjölk eller grädde
salt och peppar
fett till stekning
valfri kryddning eller fyllning

Gör såhär:

1. vispa äggen med vätskan och krydda med salt och peppar.
2. Hetta upp en stekpanna med stekfett och häll i äggsmeten.
3. Sänk därefter värmen på plattan och dra ett par drag i äggsmeten för att skapa lite mönster och luftighet i omeletten.
4. stek på låg värme, omeletten ska inte få färg men ska ändå stanna på ovansidan.
5. Lägg omeletten på en tallrik och krydda, alternativt fyll den med valfri fyllning.

Smaklig måltid!


Likes

Comments


Hej allihopa! Jag är precis hemkommen från mitt praktiska prov inom matlagningen som jag varit så nervös över. Jag fick tyvärr inga resultat idag utan de kommer på fredag förhoppningsvis! Jag kände dock inte att jag gjorde bort mig totalt, men jag kunde även gjort vissa saker bättre. Jag får helt enkelt hålla tummarna! Nästa tenta har jag på fredag så det blir råplugg fram tills dess. Hoppas jag hinner in här och dela med mig av något recept i alla fall.

Idag tänkte jag dela med mig utav ett recept som jag fått från min lärare Therese på gastronomiprogrammet i Kristianstad. Detta är alltså inte mitt recept men jag måste bara visa er att det går att göra ett gott bröd väldigt enkelt. Brödet får dessutom en surdegskänsla även fast det inte innehåller någon surdeg.

Du behöver:

0,5 tsk torrjäst
14 dl vetemjöl special
7 dl vatten
salt
järngryta med lock

Gör såhär:

Dag 1

1. Mät upp och blanda alla torra ingredienser i en bunke
2. Häll över vattnet och blanda runt tills det är en jämn smet/deg
3. Plasta och låt jäsa på en varm plats i 18-24 timmar

Dag 2

1. Sätt ugnen på 260° (230° rational)
2. Ställ in en tom järngryta med lock i ugnen och låt grytan bli lika varm som ugnen
3. Häll ut degen på en mjölad yta och vik ihop den (lite som ett paket)
4. Degen kan vara väldigt lös, gör så gott du kan med vikningen
5. Låt degen vila till ugnen blivit varm
6. Ta ut grytan ur ugnen (var försiktig!)
7. Mjöla i botten på grytan och stjälp i degen
8. Sätt på locket och in i ugnen i 30 minuter
9. Ta av locket och sänk värmen med 30°
10. Grädda 15 min till (innertemperaturen ska vara ca 94-96°)
11. Vänd ut brödet och låt svalna!

Smaklig måltid!


Likes

Comments

Mat har det lagats hela helgen! Jag har många rätter och tekniker att plugga mig igenom fram till på tisdag då jag har mitt praktiska prov. Börjar bli fruktansvärt nervös över det nu och håller alla tummar och tår för att jag ska bli godkänd. Det jag tycker är svårast är att hålla koll på alla recepten och ingående ingredienser. Det är bara ett fåtal rätter vi får ha recept med oss. Det ska bli skönt att ha det över så att man slipper laga mat under press igen!

I fredags bestod plugget utav crêpes med olika fyllningar. Jag tänkte bjussa på ett recept med svampstuvning i och jag hoppas det går hem hos er!

Du behöver till 6 st:

2 st ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1/4 dl matolja
3 dl mjölk

4 st charlottenlökar
smör till stekning
400-500 g champinjoner
2 msk mjöl
2-3 dl grädde
soya
salt&peppar

3 dl riven ost

Gör såhär:

1. Blanda ägg, salt och matolja i en bunke.
2. Tillsätt hälften av vätskan och blanda ner mjölet till en smet.
3. Tillsätt resten av vätskan och blanda till en slät smet. Låt stå och dra.
4. Hacka under tiden charlottenlök och svamp. Stek dessa i smör.
5. När svampen och löken mjuknat strör du över mjöl och blandar runt.
6. Tillsätt därefter grädden och låt tjockna.
7. Smaka av med soya, salt och peppar. Dra bort stuvningen från värmen.
8. Sätt ugnen på 200 grader.
9. Hetta upp en stekpanna med smör och stek crêpesen. De ska vara så tunna som möjligt.
10. Lägg sedan lite stuvning på crêpesen och rulla ihop.
11. Toppa crêpesen med ost och gratinera till osten smält och fått lite färg.
12. Servera med en blandsallad.

Smaklig måltid!

Likes

Comments


Nästa maträtt som stod på tur gällande plugget var enkelpanerad och dubbelpanerad fisk med hollandaisesås. Det börjar närma sig det praktiska provet nu så en aning nervös börjar jag bli. däremot kan jag inte göra mycket mer än att testa på att laga maträtterna hemma nu innan och läsa på lite recept och så vidare. Jag håller tummarna för att det ska gå bra!

Enkelpanerad fisk med hollandaisesås

Du behöver till 2 portioner:

2 bitar torsk eller annan vit fisk.
0,5 dl mjöl
Salt&Vitpeppar
Smör till stekning

1 ägg
125 g smör
1 tsk vatten
Citronsaft
Salt
Cayennepeppar

Gör såhär:

1. Blanda mjölet med lite salt och vitpeppar.
2. Torka fisken torr och doppa sedan i mjölet så att alla ytor täcks.
3. Stek fisken på låg värme i smör. Vänd dom så att båda sidor blir stekta.
4. Skira under tiden smör.
5. Separera ägget och blanda äggulan med vatten och 1 tsk citronsaft i en kastrull.
6. Vispa äggulan på låg värme tills den börjar tjockna, ca 60 grader (den ska inte klumpa sig)
7. Plocka bort kastrullen från värmen och börja hälla i smöret droppvis under kraftig vispning. Försök att inte få med det vita från smöret.
8. Avsluta vispningen när såsen är lagom tjock. Smaka av med mer citron, salt och cayennepeppar.

Servera med kokta ärtor och potatis.

Smaklig måltid!


Likes

Comments


Hej allesammans! Jag har just nu fullt upp med tentaplugg inför min kemitenta. Inte det roligaste men det får gå. Förutom kemitentan har jag också ett praktiskt prov i min matlagningskurs så middagarna framöver blir inspirerade av de moment jag ska kunna. på matsedeln igår stod det valfri purésoppa och jag slängde därför ihop denna. Jag har toppat soppan med lite crème fraiche men bortsett från den är den vegetarisk!

Du behöver till 4 portioner:

2 st sötpotatisar
2 st tomater
Olivolja
Salt
Cayennepeppar
2 st buljongtärningar
1 liter vatten
100 g röda linser
100 g quinoa
Crème fraiche (valfri)

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skölj och dela sötpotatisarna och tomaterna på mitten.
3. Baka dessa i ugnen med olivolja och salt. Tänk på att tomaterna inte tar lika lång tid som potatisarna.
4. Koka under tiden upp vatten med buljongtärningarna. Se till att de löser sig.
5. När buljongen kokar tillsätter du linserna och låter de koka enligt anvisningarna på förpackningen. Sila sedan av linserna men behåll buljongen!!!
6. Koka även quinoa enligt anvisningarna på förpackningen.
7. När potatisarna och tomaterna är mjuka drar du av skalen och mixar dessa i en mixer.
8. Tillsätt linserna och lite buljong.
9. Tillsätt buljongen tills du fått önskad konsistens på soppan. Smaka av med salt och cayenne.
10. Servera soppan med quinoa och eventuellt lite crème fraiche.

Smaklig måltid!


Likes

Comments


Hej Allihopa! Hoppas ni haft en bra start på året och att ni hade en underbar nyårsafton! Själv hade jag det fantastiskt trevligt med härliga människor och jag tänkte nu bjuda på lite bilder på maten som serverades under dagen. Tyvärr fotade jag inte aptitretarna men jag bjuder istället på bilder från lunchen som var löksoppa!



Förrätt!



Huvudrätt! Serverades med bearnaisesås.



Efterrätt!


Likes

Comments


Då var den äntligen klar! Nu återstår bara inhandling, förberedelser och transport upp till Växjö. Hoppas ni alla får en underbar nyår och att ni också blir bjuda, eller bjuder på en god middag!

Gott Nytt År!


Likes

Comments

Hej Allihopa! Hoppas ni haft en bra jul och att ni fått lite lugn och ro de senaste dagarna?! Det brukar ju bli en hel del rester över från julbordet och det brukar vara rätt gott att bara värma på lite rester på juldagen, men därefter är man rätt trött på julmaten, i alla fall jag. Till lunch idag fick det bli en caesarsallad och nu i eftermiddag fick det bli ett par knäckemackor med en räkröra och pocherade ägg!

Du behöver:

50 g skalade räkor
2 ägg
1 msk majonnäs
1 msk crème fraiche
1 tsk frusen hackad dill
2 knäckebröd
Salt och peppar

Gör såhär:

1. Pochera äggen och låt rinna av på en ren handduk.
2. Blanda räkor, majonnäs, crème fraiche och dill till en röra.
3. Toppa knäckebröden med räkröra och ägg och krydda med salt och peppar.

Smaklig måltid!


Likes

Comments