Fredagsfeelingen är på topp idag! Strålande solsken ute och i helgen väntar Passion för mat i Göteborg!

Passion för mat är en matmässa som jag och min sambo besökte förra året. Ett fantastiskt evenemang med många utställare och väldigt mycket folk. I år följer även mor, far och syster med och jag hoppas på en underbar helg i Götet!

Idag tänkte jag tipsa om ett enkelt, hälsosamt och väldigt gott recept. Fyllda paprikor med smak av tacos bidrar med både hälsosam mat och en intressant variant på tacos. Paprikorna kan även göras vegetariska. Recept på detta kommer senare. Håll utkik!

Du behöver till 4 portioner:

2 stora röda paprikor.
400 g nötfärs.
1 gul lök.
1 påse tacokrydda
1 dl okokt matvete
1 burk tacosås
1 dl riven ost
Blandsallad till servering
Crème fraiche till servering


Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela och rensa paprikorna och rosta de sedan i ugnen tills de släppt vatten och blivit lite mjukare.
3. Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningen.
4. Hacka och fräs löken tillsammans med köttfärsen.
5. Häll i kryddan och tacosåsen i färsen och låt puttra ihop.
6. Tillsätt matvetet i färsen och blanda till en röra.
7. Fördela sedan färsen i de fyra paprikahalvorna.
8. Toppa paprikorna med riven ost och gratinera sedan en stund i ugnen tills osten smält och fått färg.
9. Servera paprikorna med sallad och lite crème fraiche.

Smaklig måltid!

Likes

Comments


I fredags var jag ledig från skolan men fick ändå en del plugg gjort på förmiddagen. På eftermiddagen tag jag tåget ner till Lund där jag tillsammans med en del tjejer från klassen tränade tillsammans och var sedan ute och åt. Vi var på en sushirestaurang och detta är för mig en nyfunnen kärlek. Så fantastiskt gott och tänker mig att lite längre fram ska jag försöka mig på att göra sushi själv!


I lördags jobbade jag på förmiddagen och eftermiddagen spenderade jag med mor och far. Så skönt att komma hem till dom och ta det lugnt och bara få vara lite grann. Till lunch hade de köpt varsin räkmacka vilket jag inte ätit på evigheter så det smakade helt underbart gott. Till middag fick jag sedan ugnsbakad sötpotatis och bbq-revben med sallad och bröd. Även detta smakade väldigt gott och mätt och belåten hamnade jag sedan i soffan framför tvn.



Söndagen bjöd inte på en lugn stund. Då sambon skadat handen körde vi in till sjukhuset. Medan han undersöktes veckohandlade jag och då han inte var klar körde jag hem. Lägenheten blev städad, jag fick tvätten tvättad och jag hann även med ett träningspass på gymmet. Sambon fick jag hämta rund 7-tiden och därefter blev det efterlängtad mat. Kvällen bjöd på bakad potatis med diverse goda tillbehör!


Likes

Comments


Solen skiner hos mig i Skåne och jag laddade med lite D-vitaminer på promenaden i förmiddags. Trots ett djupt lager av snö ligger temperaturen på plusgrader och man kan inte tro att bara för ett par dagar sen var dagarna gråa och tråkiga. Mer av det här vädret tack!!

Igår bestod min frukost av ovan på bilden. En god knäckemacka med nykokt ägg och keso, en kopp kaffe och den här underbara rätten kallad gröt. Gröt är enligt mig underskattad och den borde ätas oftare. Många ser nog gröten som tråkig och enformig men med enkla medel går även denna att piffa till. Jag tog hjälp av proteinpulver och frysta hallon. Genom att blanda ner proteinpulver i slutet och även frysta hallon får man en slätare gröt med en söt smak av vanilj. De frusna hallonen bidrar med ger också en temperaturskillnad då gröten är varm och hallonen kalla. En helt perfekt frukost efter en promenad ute i detta vädret!

Hoppas det smakar!


Likes

Comments


Hej Allesammans! Äntligen börjar förkylningen släppa lite grann och idag är första dagen utan feber. Träningen får självklart vänta ett tag till men lite små promenader och lite rörlighet kan man ja smyga in även fast man är förkyld!

Nu ett tag framöver har jag det en aning lugnare i skolan och kommer förhoppningsvis ha lite tid över till bloggen. Mina uppdateringar här har varit få och jag önskar mig fler timmar på dygnet och mer energi, men jag har helt enkelt inte fått ihop det. Men jag hoppas på lite ändring och därför planerar jag att ha en temavecka! Jag kommer under den veckan rikta in mig på en speciell kategori och posta resultaten här på bloggen. Vilken inriktning det blir få ni se senare!

Stay tuned!


Likes

Comments


Måndag idag och veckan börjar med en dunderförkylning som höll mig vaken nästan hela natten. Varken träning eller jobb för min del idag och besöket i affären resulterade i mycket halvfabrikat tyvärr. Men, så är livet ibland. Det jag däremot tycker är väldigt roligt är att fler och fler vegetariska alternativ dyker upp i matvaruaffärerna. Dessutom kan man hitta livsmedel där en viss del av köttet ersatts med grönsaker. Jag själv som inte är vegetarian på något sätt intresserar mig dock för dessa, och även övriga vegetariska rätter, och tycker de är ett bra alternativ om man vill tänka på klimatet och vår miljö. Jag skulle gärna vilja bli bättre på att tillaga och komponera lakto-ovo-vegetariska rätter men har svårt att finna inspiration. Jag skulle därför vilja fråga er om ni har några tips jag kan tänka på eller rätter som jag kan tillaga som även faller en inbiten köttätare i smaken?

Bjussar på lite bilder från helgen när vi åt plockmat!


Likes

Comments


Hej Allihopa! Sista dagen i skolan för denna veckan idag, så skönt att plugga hemma imorgon och se fram emot helgen! Helgen kommer hållas lugn med tid för vila bortsett från ett kalas imorgon kväll. Kanske det blir lite experimenterande i köket så jag kan inspirera både mig själv och er.

Middagen jag presenterar för er idag tillagade jag tidigare i veckan. Det är en rätt där allt tillagas i samma panna vilket både minimerar disk men då den i princip sköter sig själv krävs inte mycket tid i köket.

Du behöver till fyra portioner:

400 g nötfärs
4 stora potatisar
1 stor gul lök
1 liter buljong (flaska eller tärning)
Salt&Peppar
2 dl frysta ärtor
Crème fraiche

Gör såhär:

1. Bryn nötfärsen i en stekpanna tillsammans med tomatpuré.
2. Häll på buljong och låt koka upp.
3. Skala och skiva potatis och lök tunt och tillsätt i pannan. Se till att vätskan täcker.
4. Låt pannan puttra tills potatisen mjuknat.
5. Koka under tiden ärtorna till önskad mjukhet.

Servera sjömanspannan tillsammans med kokta ärtor och en klick crème fraiche.

Smaklig måltid!

Likes

Comments


Hej Allesammans! Tänkte idag bjussa på en lakto-vegetarisk sallad som både passar som ensamrätt eller som ett tillbehör. Jag själv vill gärna äta mer lakto-ovo-vegetariskt och är man stor i maten som jag kan man med fördel både addera ost och kanske ett pocherat ägg till denna salladen för att göra den mer matig och för att höga proteininnehållet! salladen fungerar också utmärkt som tillbehör till fisk eller kött om man gärna vill ha det.

Du behöver till en portion:

2 dl strimlad rödkål
3 dl strimlad isbergssallad
1/2 strimlad rödlök
1 dl sojabönor
1/2 avokado
1/2 dl lätt crème fraiche
1/2 vitlöksklyfta
salt
peppar
rapsolja till stekning

Gör såhär:

1. Mosa avokadon och blanda med crème fraichen.
2. Pressa ner vitlöken och smaksätt med salt och peppar.
3. Fräs lök och rödkål i en stekpanna tills de mjuknat.
4. Tillsätt isbergssalladen och sojabönorna och låt svettas med en stund.
5. Smaka av med salt och peppar.
6. Servera salladen med avokadosåsen.

Toppa alternativt med ost och pocherat ägg.

Smaklig måltid!

Likes

Comments


Hej Allesammans! Fredag idag och det betyder hemmaplugg för min del samt jobb ikväll. Alltid skönt att kunna sitta hemma och plugga tycker jag men det kan också vara lite lurigt om man inte har lust då det är enkelt att hitta på något annat! Ikväll har jag beställt tacos av sambon! Måste bara säga att den optimala maten till en myskväll enligt mig. Det tar inte lång tid att tillaga och man kan plocka precis vad man vill och dessutom är de flesta ingredienserna väldigt hälsosamma! Men, idag ska jag inte skriva om ett recept på tacos utan ett recept på lax med blomkålsmos. Jag ha små bitar av broccoli i mitt mos dels för att ge färg men också lite tuggmotstånd och smak.

Du behöver till 2 pers:

250 g lax
250 g broccoli
250 g blomkål
1 dl smaksatt lätt crème fraiche
2 dl ärtor
Citronpeppar
Dill
Salt

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Krydda laxen med citronpeppar och dill och placera i ugnen i ca 15 - 20 minuter.
3. Dela blomkålen och hacka broccolin i små bitar.
4. Koka blomkål och ärtor mjuka och blanchera broccolin i saltat vatten.
5. Mosa blomkålen och tillsätt crème fraichen. Rör därefter ner de små bitarna av broccolin.
6. Dubbelkolla att laxen är färdig innan du serverar den med moset och ärtorna.

Smaklig måltid!

Likes

Comments


Hej Allesammans! Hoppas ni haft en bra helg och är taggade för en ny vecka. Här på bloggen är det lite tyst i mellan åt och det beror på att tiden är lite knaper då både skola, jobb och välmående ska hinnas med. Dessutom vill jag ju gärna presentera nya recept för er och när det är mycket att göra om dagarna är det svårt att hitta tiden till skapandet av nya recept, men jag ska försöka bättra mig! Kom gärna med tips om det är något ni skulle vilja ha tips på!

Förra veckan blev det inte så mycket träning för min del och då drog jag även ner lite på kolhydraterna. Jag tycker det fungerar utmärkt att göra som på bilden ovan att helt enkelt bara byta ut kolhydraterna mot grönsaker. Vill man inte byta ut alla kolhydrater kan man ju byta ut en del!

Du behöver till 4 port:

400 g lövbiff
2 st rödlökar
10 st champinjoner
1 st stor paprika
2 dl vatten
1 dl lätt crème fraiche
valfri krydda (jag använde vitlök och örter)
500 g broccoli
Salt och peppar

Gör såhär:

1. Strimla lövbiffen, löken, paprikan och dela champinjonerna och broccolin.
2. Fräs lövbiffen och krydda med salt och peppar. Lägg lövbiffen åt sidan.
3. Fräs champinjoner och lök tills de börjat mjukna.
4. Tillsätt paprikan och låt fräsa en stund till.
5. Tillsätt vatten, crème fraiche och kryddor. Låt puttra en stund.
6. Koka upp vatten i en kastrull och blanchera broccolin. Låt ånga av.
7. Lägg tillbaka lövbiffen i stekpannan och värm med de andra ingredienserna.
8. Servera grytan med broccoli.

Smaklig måltid!


Likes

Comments


Hej Allesammans! Bjussar idag på ett enkelt men smakrikt recept på en varm sallad som passar perfekt som tillbehör till kött eller fågel. Det är också ett utmärkt sätt att blanda ut kolhydraterna med näringsrika och vitaminboostade livsmedel!

Du behöver till två port:

1 dl kokt matvete
1 äpple
2 stora nävar strimlad rödkål
1 msk olja till stekning
salt

Gör såhär:

1. skala och dela äpplet i mindre bitar.
2. fräs rödkål i olja en stund och lägg därefter i äpplet.
3. fräs äpplet och kålen till de mjuknat och tillsätt därefter det kokta matvetet.
4. smaka av med salt.

Servera den varma salladen med valfri proteinkälla!

Smaklig måltid!


Likes

Comments