Börjar inspirationen på maträtter inför helgen tryta? Jag tipsar här om tre väldigt goda måltider som passar perfekt till helgen! Lite lyxigare, men inte speciellt svåra!


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments


Då var det måndag igen!
Ny vecka med nya möjligheter som man brukar säga. Denna vecka är lite extra speciell för mig då jag tillsammans med en stor del av min familj reser till Grekland lite senare i veckan. Det är en resa som vi alla längtat efter sedan den bokades för nästan ett år sedan. Vi ska åka till Kreta och då min sambo gillar lite äventyr så blir det förmodligen en utflykt till Samariaravinen där vi ska vandra i cirka 18 kilometer. Det blir nog tufft i ett varmare klimat men samtidigt väldigt roligt. Förutom själva resan och utflykterna ser jag fram emot maten. Maten är ju mitt största intresse här i livet och jag hoppas få stöta på äkta grekisk mat. Jag har redan börjat inspireras här hemma och därför bjuder jag idag på dessa biffar med soltorkade tomater och fetaost samt en gudomligt god sallad/röra med matvete som bas. Hoppas ni gillar det!

Du behöver till 4 portioner:

Biffar
500 g nötfärs
1 st chili
100 g soltorkad tomat
200 g fetaost
Salt&Peppar

Matvetesallad
125 g okokt matvete
200 g blomkål
300 g röd paprika
40 g grön pesto

Gör såhär:

Biffar
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Finhacka chilin och strimla de soltorkade tomaterna.
3. Blanda chilin, de soltorkade tomaterna, salt och peppar med köttfärsen väl.
4. Bryt fetaosten i mindre bitar och vänd ner i smeten försiktigt.
5. Forma biffar utav smeten och grädda i ugnen tills de är genomstekta.

Matvetesallad
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela paprikan i mindre bitar och rosta i ugnen med skalsidan uppåt tills den blivit mjuk. Skalet kommer att bli svart, men det gör ingenting.
3. Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningen.
4. Riv blomkålen eller finhacka den och blanda ner i det färdigkokta matvetet.
5. Dra av skalet på paprikan och hacka i mindre bitar. Blanda ner denna i matvetet.
6. Blanda till sist ner peston i röran.

Servera biffarna med matvetet och eventuellt någon sås.

Smaklig måltid!


Likes

Comments


Enkelt och snabbt tips till fredagsmyset! Tortillapizza!

Man tager vad man haver sägs det ibland. Här har jag använt tortillabröd som blivit över från förra tacosen. På brödet har jag sedan krossade tomater, mozzarellaost, lagrad ost och rödlök. Övrig fyllning kan vara:

1. Skinka

2. Sparris, champinjoner, kyckling och soltorkade tomater.

Pizzan kan man som sagt fylla med det man har hemma och det man tycker om. Det som är så bra med tortillapizza är att man får sin egna botten att fylla och på så sätt får man precis den pizzan man vill ha!

Trevlig helg!


Likes

Comments


Hej Alla!

Idag har vi en mulen/regnig dag här hos mig. Jag tycker faktiska om dagar som denna bara vädret inte pågår såhär i flera dagar. Jag kan tycka att det är mysigt och det känns okej att sitta inomhus och mysa framför tvn. Dessutom kan men spendera lite tid i köket och kanske tillaga en mustig värmande gryta. Receptet jag länkar till idag tar dock inte så lång tid att laga men grytan värmer gott en dag som denna!

Recept på sjömanspannan hittar du HÄR !

Jag önskar er alla en trevlig dag!


Likes

Comments


Fredag idag!

Alltid lika skönt när helgen är på ingång och speciellt när det sägs att vädret ska bli bra. Planerna för helgen inkluderar konfirmation för min syster men också vandring på laxaleden förhoppningsvis. Dessutom blir det nog lite tentaplugg inför en tenta jag har på måndag.

Salladen jag bjuder på idag är en matig sallad som genererar mycket smak och mättar bra. De rostade kikärtorna får en helt annan textur och smak vilket piffar till salladen vilket gör att den kan ätas både som vardagsmat men också som helgmat!

Du behöver till 2 portioner:

100 g spenat
130 g sparris
200 g champinjoner
40 g rödlök
230 g kikärtor
40 g soltorkade tomater
100 g matvete
rapsolja
chili
vitlök

Gör såhär:

1. Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Skölj kikärtorna och låt torka en stund på hushållspapper.
3. Hetta upp en stekpanna och torrosta kikärtorna tills de blivit lite krispiga och har fått färg.
4. Finhacka chili och vitlök och fräs i olja. Tillsätt kikärtorna och champinjonerna och låt de fräsa med i ca 2-3 minuter.
5. Rosta sparrisen i torr panna tills de fått lite färg.
6. Finhacka rödlöken och strimla de soltorkade tomaterna.
7. Blanda alla ingredienser eller lägg upp på tallrik efter önskemål.

Tips: Servera med valfri sås för extra lyxig känsla!

Smaklig måltid!


Likes

Comments


Hej Allesammans!

Ny vecka igen, sjukt vad tiden går snabbt. Dagarna rullar på och jag börjar få rutin på dom igen efter en period med lite vilsenhet. Slutsatsen av det hela resulterar i faktumet att jag mår bäst utav rutiner!

Jag har nu 4 veckor kvar i skolan varav en utav dom kommer spenderas i Grekland! Som jag längtar! Veckan kommer förhoppningsvis bestå utav soligt och varmt väder, sol och bad men också lite utflykter. Och det bästa av allt!, MAT!! Men innan dess ska det göras en hel del skolarbeten så det blir till att jobba på i rask takt.

Idag tänkte jag bjuda på ännu en veckans lunch! Även denna lunchen går att förbereda genom att koka matvetet och väga upp i små lådor och påsar så det är enkelt att fixa måltiden när det är dags!

Du behöver till 1 portion:

25 g okokt matvete - 88 kcal
30 g gröna sojabönor - 37 kcal
30 g svarta bönor - 33 kcal
50 g stora vita bönor - 54 kcal
60 g morot - 22 kcal
20 g alfalfa groddar - 6 kcal
40 g röd paprika - 12 kcal
30 g spetskål - 7 kcal
30 g färsk spenat - 7 kcal
30 g balsamico - 80 kcal

Totalt: 346 kcal

Om mer energi önskas kan ett knäckebröd med pålägg adderas till måltiden!

Gör såhär:

1. Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Dela, strimla grönsakerna efter önskemål.
3. Blanda alla ingredienser eller lägg upp valfritt på tallrik.
4. Toppa med balsamico.

Smaklig måltid!


Likes

Comments


Ny vecka igen! Tiden bara springer iväg och jag har bara 1 månad kvar i skolan. Jag får nästan lite panik över hur mycket det är som ska hinnas med under denna tiden och dessutom ska jag till Grekland en vecka också! Det kommer förmodligen bli en händelserik månad men det ska bli spännande att få färdigt allt skolarbete och sedan kunna ta lite semester!

Idag tänkte jag bjuda på en väldigt god vegetarisk pastasås. Jag testade denna i förra veckan för första gången men det blir förmodligen inte den sista!

Du behöver till 4 portioner:

4 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 förpackning krossade tomater med smak av örter
Olja till stekning
Salt&Peppar

Gör såhär:

1. Finhacka lök och vitlök.
2. Skala och riv morötterna.
3. Fräs lök, vitlök och morötter i lite olja tills de mjuknat lite.
4. Tillsätt de krossade tomaterna och låt puttra i ca 10-15 minuter.
5. Mixa röran till en slät sås och smaka av med salt och peppar.

Servera såsen till någon form av pasta och valfri topping. Jag serverade med zuccinipasta och stekt svamp men det går lika bra med vanlig pasta. Tips på topping kan vara rostade kikärtor eller edamamebönor!

För att få lite hetta i såsen kan lite chili tillsättas!

Smaklig måltid!


Likes

Comments


Jag har börjat foodpreppa igen!

För ett tag sedan tillagade jag alla veckans luncher på söndagarna för att slippa förbereda dessa mitt i veckorna. Olika orsaker gjorde dock att jag slutade med detta, en av dom var att jag spenderade mycket tid hemma på dagarna då jag inte gick i skolan varje dag. Dessutom lagade vi väldigt mycket mat i skolan vilket innebar att jag fick lunch där! Men nu, ja då är det dags igen. Skillnaden är dock att jag endast förbereder vissa delar av lunchen. Lunchen ovan som är en matvete- och quinoasallad och delarna jag förbereder är matvetet och quinoan. Dessa delar jag sedan upp i påsar som jag sedan bara kan tillsätta i salladen!

Du behöver till 1 portion:

25 g okokt quinoa - 92 kcal
25 g okokt matvete - 88 kcal
120 g isbergssallad - 18 kcal
30 g färsk spenat - 7 kcal
70 g gurka - 8 kcal
50 g rödkål - 16 kcal
25 g avrunna soltorkade tomater - 48 kcal
15 g crema di balsamico - 40 kcal

Totalt: 317 kcal

Gör såhär:

1. Koka quinoa och matvete enligt anvisningarna på förpackningen. (Går att göra i förväg).
2. Hacka och strimla grönsakerna och blanda dessa med matvetet och quinoan.
3. Toppa salladen med balsamico.

Smaklig lunch!


Likes

Comments


Solig söndag idag här hos mig i Bromölla! Jag sitter med balkongdörren öppen och en kaffe i handen medan jag planerar veckans middagar! Veckan kommer skilja sig lite från övriga veckor då sambon kommer jobba mer än vanligt och på lite annorlunda tider och jag kommer spendera många dagar i skolan. Detta betyder att de dagar jag jobbar kväll kommer maten få bestå av matlådor! Det blir lite mer planering och förberedelser men det gör också att det alltid finns hemlagad mat tillgängligt vilket betyder mycket för mig då jag verkligen försöker och verkligen vill veta vad och hur mycket av maten jag får i mig! Hoppas ni får en trevlig söndag och en härlig ny vecka!

Söndag: Kycklingwok

Måndag: Matlåda: Kycklingwok

Tisdag: Zuccinipasta rosso med tekta champinjoner.

Onsdag: Matlåda: Kycklingwok.

Torsdag: Krämig sötpotatisgryta.

Fredag: Kryddiga nötfärsspett med vitlöksrostade potatisar och paprika samt sallad och sås.


Likes

Comments


Du behöver till 2 portioner:

300-400 g potatis
200-250 g vitfisk
2 dl Milda mini mat
2 msk pesto
6 st sparrisar
1 Näve spenat
1 Näve strimlad rödkål
Ärtskott
Salt

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Skala och koka potatisen.
3. Blanda Milda mini mat med pesto och ös över fisken i en ugnsfast form.
4. Lägg i sparrisen i formen, salta lite grann och placera i ugnen ca 20-30 minuter.
5. Blanda spenat och strimlad rödkål.
6. Mosa potatisen med en gaffel när den kokt färdigt och du har hällt ut vattnet.
7. Servera fisken med potatis, sallad och lite ärtskott.

Smaklig måltid!


Likes

Comments