Den femte juni var jag tillbaka i Sverige, efter att ha bott ett år i Kenya. Det var faktiskt väldigt skönt att komma hem till en början och man insåg att det var många saker som man hade saknat som man helt glömt bort. Den största lyckan när man kom hem var maten, att ha ett eget rum och friheten. Friheten att kunna gå ut när som helst och kunna vara ute hela natten, om det så skulle viljas. Att kunna öppna ett kylskåp och kunna äta vad som helst. (Och på tal om att äta, herregud vad maten är god här i Sverige. Det finns en helt andra smaker här som inte existerar i Kenya, och jag har verkligen saknat dem.)

Men efter att ha varit hemma i snart en månad börjar saknaden efter Kenya och SSN krypa sig tillbaka. Hetsen över ens återfunna frihet och en massa andra saker som man saknat med Sverige spelar plötsligt inte så stor roll längre. Istället slår tanken till "Fanns det inget mer?" Till alla kommande SSN:are när hemlängtan väl slår till påminn er själva om hur bra ni har det och försköna inte något som ni är borta ifrån.

Sista veckan i Kenya var väldigt traumatiskt. En av mina bästa vänner blev hemskickade, vilket skapade både hat och sorg. Mina föräldrar kom ner och tillsammans visade jag dom runt på ställen som man måste se i Nairobi. Vi var med i en hemsk bilolycka som hade kunnat gå riktigt illa, jag och min familj klarade oss men andra skadade sig. Hela internatet tog farväl av varandra, vilket var väldigt jobbigt då många av oss inte kommer träffa varandra igen. Sist men inte minst tog jag studenten tillsammans med mina andra 19 klasskamrater. En dag som var helt fantastisk och den bästa dagen i mitt liv.

Har så mycket att vara tacksam över detta året. Alla fina vänner jag har träffat, alla upplevelser vi har varit med om och allting jag har lärt mig. Jag vill tacka mina föräldrar för att dom (efter mycket övertalning och tjafs) lät mig åka iväg på det här äventyret som för dom var väldigt skrämmande att släppa iväg sin dotter på. Men också mig själv för att jag tog tag i detta och gjorde det till en verklighet. Jag tror att ett sånt här år skulle vara nyttigt för alla att göra för det ger än verkligen så mycket. Tack Kenya och mina SSN-kompisar, detta har varit bästa året hittills i livet.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Tiden tickar ner så himla fort. Trots detta har man varit insatt väldigt länge på att vi snart ska åka hem. Och därför känns det hela mindre jobbigt. På fyra dagar kommer också mina föräldrar ner hit till Nairobi. Ska bli jättekul att äntligen få ses och att få visa upp dem alla mina smultronställen här. Anledningen till att de kommer ner är för att jag inte hinner hem till min student hemma. För att vara ärlig, tycker jag inte att det är så jobbigt eller tråkigt. Självklart hade jag velat hoppa runt på flaket och verkligen få ett svenskt traditionellt studentfirande. Samtidigt är det bara en dag vi pratar om, och om vi jämför det med allt jag fått uppleva under mitt Kenya-år tappar det helt sin betydelse.

För någon vecka sedan hade min gamla skola bal. Och som jag bläddrade igenom mitt instagram-flöde insåg jag hur lite jag faktiskt ville vara där. Misstro mig inte, ni som varit på bal hemma i Sverige har säkert haft det jättekul. Älskar att göra i ordning mig med mina vänner inför en utgång och gå runt och verkligen känna sig supersnygg. Men balen känns bara så ytlig där det hetsas om att hitta snyggaste klänningen, boka tid hos frisören och lägga timmar på sin perfekta sminkning. Efter att ha spenderat ett år i Kenya, där varken utseende eller någon annans ideal haft någon betydelse, har jag fått lite andra perspektiv. Hemma känns det som att man måste göra sig "fin" för samhällets ideal, medan man här gör sig fin för själv.

Likes

Comments

Efter att ha inte ha bott i Sverige under ett år inser man att man verkligen saknar vissa saker. Vissa saker är helt självklara och som man redan var väl medveten om att man skulle sakna innan man åkte ner hit. Andra är mer saker som man tar för givet hemma i Sverige och inte uppskattar förrän man inte har det.

1. Något som kanske inte kommer helt otippat är att jag saknar alla mina vänner och familj. En pusselbit som inte har funnits på plats i livet här i Nairobi.

2. Svensk mat. Oh herregud, förmodligen det som jag längtar hem mest till (efter vänner och familj såklart?). Jämfört med svensk mat blir allting i Kenya lite mindre smakrikt, lite mindre njutbart och lite mindre lockande.

3. Friheten. Att kunna vakna när man vill och inte behöva vara rädd för att missa frukosten. Att kunna komma hem när man vill och inte behöva vara hemma när kvällen startar. Och att kunna gå vart man vill utan att behöva hållas tillbaka över någon hemtid eller att man behöver vara flera.

4. Efter att bott på ett internat i tio månader och hela tiden varit omringad av människor längtar jag till få vara ensam och tystnaden.

5. Att kunna promenera och få en daglig motion. Här nere tar vi taxi till allting och inte sällan är det från ett matställe till ett annat. Det här gör att man ständigt känner sig väldigt trött och seg.

6. Fredagsmys, att kunna sitta framför TV:n och kolla på klassiska svenska sommarprogram samtidigt som man snacksar på Lantchipsen.

7. Den svenska luften, som till skillnad från Kenyas kvava och avgasfyllda luft är väldigt frisk och skön.

8. Stadslivet. Saknar pulsen av staden, människor som fyller gatan med alla olika destinationsmål och ljudet av spårvagnens ringande klocka. Trots att Nairobi är en av Afrikas största städer, består Centrum mest av kontor och banker.

9. Kollektivtrafiken. Saknar en fungerande kollektivtrafik som varken kör som om den är jagad av polisen eller är fullproppad utan några sittplatser. Känslan när man sitter på bussen en tidig morgon och långsamt ser staden åka förbi med hörlurarna iproppade i öronen är ju faktiskt väldigt nice.

10. Ljuset. Här går nämligen solen ner halv sju varje dag. Ser fram emot sommarkvällar på klipporna, där solen inte går ner förrän natten.

(11. Sedan saknar jag såklart min sköna och betydligt större säng hemma i Sverige)

Likes

Comments

Studenten började med champangefrukost i Nationalparken där vi sprätte iväg några champangekorkar över den öppna savannen. Dagen fortsatte med att skolbussen (av misstag?) släppte av alla studenter på Yaya och vi sprang iväg till en närliggande bar. Sen kom skolbussen ikapp oss och vi bar oss iväg till skolan i vår nypimpade buss med lakan och palmblad. På skolan kom vi in med dunkande musik och blev överrösta med kramar från alla andra elever. Sedan var det dags för fikat där flera lärare höll väldigt fina och personliga tal riktat till oss studenter.

Vid tolvtiden sprang vi ut från skolans stora byggnad och hoppade som tusan för att fira att vi äntligen är klara!! Dagen fortsatte med lunch, som var tillägnad till alla gymnasieelever eftersom det inte bara var studenten utan även skolavslutning. Även här hölls massa fina uppträdanden och tal, som man fällde en och annan tår till. Därefter gick vi treor och förade på en restaurang/bar. När kvällen började närma sig åkte skolbussen en sista gång från skolan där vi satt alldeles för många på för få platser och skreksjöng till Mares låtar. Vår middag hade vi på Karen Coffe Garden, och kvällen var helt fantastisk. Där bjöds bland annat på hetsvideos, tal till alla studenter från sina nära och kära, roliga låtar och lambo på lärare.

Därefter åkte vi till Qué Pasa där festen fortsatte. Efter att vi varit där i några timmar smet vi från boardingen och tog taxi till Alkan, där många andra SSN:are sedan möttes upp. Kvällen avslutades sedan på Gipsys och en sista runda på Mollys där bara de starkaste var kvar;--)) En oförglömlig kväll och dag som jag sent kommer glömma.

Likes

Comments

Traditionen fortsätter med att bruncha de sista helgerna här i Nairobi. Imorse brunchade jag och Clara, vilket var supermysigt då vi annars inte umgås så mycket. Vi testade ett nytt franskt ställe som hade supergod mat. Cafét var också ett bageri, vilket påminde om västerländska cafén. Jag åt en croissant fylld med massa godheter, medan Clara tog en äppel-kanel French Toast med frukt.

När vi hem till skolan låg hela internatet vid poolen eftersom solen äntligen hade kommit fram. Nu i slutet försöker alla leva upp till den förväntade brännan efter att ha bott i Kenya i ett år. Men efter denna regnperioden tror jag att de flesta av er där hemma är brunare än oss. Någon timme senare gick jag och några kompisar till Toi, där vi hittade massa fynd. Som vanligt hittade jag inte det jag egentligen sökte efter, men hittade istället två tjocktröjor, en hoodie, en T-shirt och ett par Ray Ban.

Likes

Comments

Som ni märker såg vi en hel del lejon den här safarin. Tog nästan inte några bilder på något annat eftersom jag redan har massvis med bilder på dem. Det som var väldigt häftigt denna gången var att lejonhanen stod upp och morrade åt alla safaribilar.

Likes

Comments

Med ena foten kvar i Kenya, hann vi även besöka Tanzania

Likes

Comments

Igår skrevs matte nationella hela dagen. För att vara ärlig kändes detta provet så mycket svårare och speciellt A-uppgifterna. Vår lärare satt samtidigt som oss och skrev provet och kunde själv inte lösa vissa uppgifter. Om det går åt skogen, känns det ändå tryggt att vi möjlighet till att göra ett nytt prov i matten innan betygen sätts.

Idag var det ett musikevent på Art vilket gjorde att vår utetid förlängdes. Var egentligen inte supersugen på att gå ut och äta, men jag kände bara att jag ville komma ifrån internatet en kort stund. Har på senaste tid börjat tröttna lite på internatet och att vi hela tiden är så begränsade i vad vi får göra. Dessutom var det en bra flykt från plugget.


Likes

Comments

Har ni hört Oskar Linnros nya album än? Själv älskar jag det!! Det känns som att Oskar Linnros har gömt sig under en sten de senaste åren inom musikvärlden, så jättekul att han äntligen har släppt nytt. Mina personliga favoriter är Fri och Bäst som går på repeat i mina hörlurar.

Just nu sitter jag och försöker plugga inför matte nationella som är på onsdag. Inser nu att det är alldeles för mycket att göra på så kort tid. Pluggstress på hög nivå. Påminner mig själv att jag bara har sju skoldagar kvar av min gymnasietid. 

Likes

Comments

Även denna dagen spenderades på W&S med massa plugg. Nackdelen med cafét är att det stänger så tidigt, redan runt två tiden. Dock antar jag att det på ett sätt är bra då vi måste gå upp tidigt, så att man inte sitter och slösar bort hela förmiddagen. Fick dessutom en hel del gjort och är nu klar med min engelska inlämning. Wioo, en sak att stryka på listan. Just nu är jag dödstrött, då jag gick och la mig fyra inatt och gick upp fyra timmar senare. Tänkte därför gå och lägga mig nu, hoppas ni får en mer händelserik kväll än jag.

Natti

Likes

Comments

Instagram@idadiesfeldt