Header

Angst, Tanker, Dystymi

Er det en ting som er tabu så er det virkelig det å gå på antidepressiva medisiner. Eller som folk flest liker å kalle det - lykkepiller. Veldig mange føler at de må holde dette i skjul, og velger å holde dette hemmelig. Det gjør at det fort kan bli vanskelig hjemme. I starten holdt jeg det hemmelig for familien, og jeg måtte gjemme medisinene mine. Det har også hendt at folk har spurt meg hva det er da jeg tar pillene før jeg legger meg på overnattingsbesøk. Noen reagerer med fordommer og ønsker at de ikke viste det, mens andre tar det lett og spør for å vite og forstå mer. noen later som om ingen ting har skjedd, mens noen blir sure. For å oppklare dette temaet mer, og svare på noen argumenter mot antidepressiva kommer det nå en liste med argumenter/ ting folk flest sier og tror om antidepressiva, en forklaring og oppklaring.


"Antidepressiva er piller man blir lykkelige av" - Ingen blir lykkelige av antidepressiva medisiner. Medisinene hever bare stemningsleiet da man er deprimert og gjør depresjonen kortere. Medisinen gjør deg altså ikke noe gladere eller lykkeligere.

"Man blir følelsesløs av å gå på antidepressiva" - Dette er heller ikke sant. Medisinene sløver ikke ned noen av følelsene man har, er man glad er man like glad som man pleier. Det er ikke slik at man plutselig aldri blir glad, trist, lei seg, lykkelig eller noe igjen. Mennesker med bipolar lidelse med store humørsvingninger vil derimot merke at medisinene gir et mer stabilt humør - men de blir ikke følelsesløse.

"Man blir avhengige av medisinene" - Dette blir man ikke. Mennesker som går på disse medisinene opplever ingen rus og blir ikke avhengige. Man kan fint slutte på pillene og klare seg uten de resten av livet. Mange vil derimot føle at man takler livet bedre da man gikk på medisinene, og ønsker å fortsette på de - men de har ikke et sug eller noe for å ta mer.

"Man endrer personlighet da man går på pillene" - Nei, det gjør man ikke. Medisinene hjelper litt på depresjonen, og når mennesket er ute av depresjonen blir han/ hun den samme "gamle". De fleste har vært deprimert en eller flere ganger i livet og vet at man blir annerledes da man er deprimert. Dette betyr ikke at det er medisiner som gjør, men at man generelt blir annerledes da man er deprimert.

"De ødelegger hjernen din" - Hadde legemiddelet vært skadelig for hjernen ville ikke dette vært en behandlingsform mot angst, depresjoner og andre lidelser. Legene ønsker at mennesker skal få det bedre, ikke verre. Slik jeg ser det så er hjernen min "skadet" fra før fordi den ikke gir de stoffene som kroppen trenger for å reagere normalt .Hjerne lager ikke nok serotonin som gjør at jeg ofte blir deprimert.


Det finnes mange ulike typer antidepressiva medisiner, og ikke alle medisinene vil funke på alle. Derfor må folk flest prøve ut noen forskjellige (og forskjellig dose) for å finne en som passer seg. Det tar også tid før pillene fungerer. Da jeg startet med medisinene tok det to uker fra jeg fant riktig type til de funket. Jeg prøvde først en type, så en annen, for så å legge til en annen type antidepressiva som gjorde mine depresjoner lettere. Det betyr at jeg daglig tar to typer medisiner. Det er også forskjellige bivirkninger med medisinene, men ikke alle opplever å få det. De første to ukene var jeg kvalm og hadde hodepine. Dette ga seg etter to uker med medisiner som passet for meg.


Jeg husker selv da jeg skulle begynne på medisinene at jeg holdt det hemmelig for familie og venner fordi jeg var redd for deres reaksjoner. Selvfølgelig var det ikke alle som likte det, men det var også flere som støttet meg i mitt valg. Jeg syntes det var vanskelig å holde det hemmelig, og det var og er tross alt mitt valg å ta medisinene. Familien fikk mene og tenke det de ville. Da jeg valgte å fortelle det kom det forskjellige reaksjoner, og nå som jeg har gått på medisinene lenge ser spesielt familien min at dette faktisk har hjulpet meg mye. Jeg har så og si ikke angst lenger, og jeg er mye mindre deprimert. Og det setter alle pris på, spesielt jeg - for depresjoner er virkelig ikke lette saker å ha med å gjøre. De merker at jeg er mitt "gamle" jeg og at jeg er stort sett er positiv og glad. Før skolestart sluttet jeg på medisinene fordi jeg var lei av å ta de, og jeg husket de sjeldent. Det gikk utrolig dårlig som mange vet, og jeg valgte å begynne igjen. Jeg har ikke angret et sekund på det valget, hverken da jeg startet med de første gang eller andre gang. Jeg har det mye bedre, og føler meg endelig som den jenta jeg alltid har vært.


Det ligger utrolig mye ute på nett angående antidepressiva, her er to av sidene jeg har lest:

KK - antidepressiva

NHI - Antidepressiva


Del gjerne innlegget videre, så temaet kan bli mer opplyst og mindre tabu.

Blogg med mobilen - Nouw har en av de beste blogg verktøy på markedet - klikk her!

Likes

Comments

Foto, Tur

I sta var jeg og min bestevenn på tur. Vi gikk i 3 1/2 time, og det ble litt over 1.5 mil på oss. Jeg er veldig fornøyd med det, og kjenner det var virkelig godt på både kroppen og psyken. Jeg er allerede støl etter dagens tur og gårsdagens trening. Jeg tok svært lite bilder på turen, for jeg trengte virkelig å lette på alt i hodet og ønsket å være tilstede. Ingenting er bedre enn å være med venner som man har felles interesser med. Erik og jeg er veldig glad i å fotografere, men også å være ute i naturen. Siden det også er veldig lenge siden jeg var med han sist, og ikke har pratet med han på lenge var det godt å bare skravle - uten stopp for å fokusere på bilder og sosiale medier. Jeg pleier ikke å bli fornøyd med bildene da jeg tar få bilder, men denne gangen ble det annerledes. Siden jeg ble veldig fornøyd ønsker jeg å vise noen av de her.​Her er et bilde fra utsikten vi hadde da vi var på toppen, og gikk opp tårnet. Her så vi utrolig mye, og så flink som min venn er så viste han hvor alt var og forklarte meg hvor ting lå. Jeg er heldig som har en så god venn, som er så smart, dyktig og flink i alt!! Jeg kjenner jeg gleder meg til flere turer med han!

Likes

Comments

Det beste jeg vet å gjøre er å være ute i naturen. Spesielt med venner og familie, og det beste er de turene som er mange timer eller dager lange ♥

Jeg får alltid en lykkefølelse da jeg er i naturen. Jeg kobler helt ut, og glemmer alt press og stress. Tiden stopper opp, og alle følelser og sanser blir sterkere. Ingenting er bedre enn å ligge på bakken, se på himmelen og høre vannet som sildrer i en bekk. Fuglene synger vakkert, og er man heldig hører man andre dyr også. Vinden gjør at det rasler i trærne og lukten som er i skogen er herlig. Man glemmer tid og sted, og bryr seg ikke om hvordan man selv ser ut. Og vennene og familien bryr seg heller ikke. Så kommer kvelden, man tenner bål og stjernene titter sakte men sikkert frem på himmelen. Knitringen fra bålet. Ellers er alt stille. Hva er vel bedre med kvalitetstid med seg selv, venner, familie og naturen?


Alt jeg ønsker nå er å gå ut. Pakke sekken og bare gå. Jeg har høstferie nå, og uken som kommer skal jeg utnytte til det fulle og være flere timer i naturen ♥

Likes

Comments

Ida, Tanker

Forrige uke begynte jeg å trene, og allerede får jeg flere spørsmål. Derfor tenkte jeg at jeg skulle skrive et innlegg hvor jeg vil utdype et av spørsmålene. Spørsmålet jeg har valgt å skrive mer utfyllende om er "hvor får du motivasjonen fra?".


Her er mine største grunner til at jeg har begynt å trene:

 1. Jeg savnet det. Jeg har alltid likt å trene, selv om det er veldig hardt der og da. Følelsen jeg får etter en treningsøkt er fantastisk, og jeg får en utrolig stor mestringsfølelse.
 2. Jeg ønsket å fylle dagene mine med noe positivt. Jeg følte jeg hadde mange timer hvor jeg bare glodde i veggen her hjemme, og fant ut at det var bedre å bruke disse på et treningsstudio.
 3. Jeg ønsker å bli som den personen jeg føler meg inni meg.
 4. Jeg ønsker å få mer energi. Jeg merker allerede at humøret blir mye bedre etter trening, og da får jeg også mer energi.
 5. Jeg ønsker å bli sterkere og få bedre kondis. Jeg hater å føle at jeg blir sliten bare av å gå til å fra skolen. Nå har jo ikke jeg følt det slik på lenge, men jeg blir fort sliten av inntrykk. Dette håper jeg blir bedre med trening.
 6. Når jeg ser meg i speilet ser jeg at jeg ikke er der jeg ønsker å være. Jeg er fornøyd med mitt utseende, men jeg har faktisk tatt vare på mange av klærne jeg ikke passer lenger, og ønsket mitt er å passe de igjen.
 7. Jeg har noen store drømmer, og skal jeg få oppfylt disse må jeg være sterk både fysisk og psykisk.
 8. Jeg ønsker å bli en bedre utgave av meg selv, være sunn, trene og ha bra helse.
 9. Jeg trener for å forebygge sykdommer. Jeg tenker da på hjerte - karsykdommer, men også bedre astmaen og psyken min.
 10. Jeg får sove bedre. Søvn er noe jeg har slitt med i flere år, og når jeg har trent på dagen gjør det at jeg sovner mye fortere og bedre.
 11. Fordi jeg vil ha en sterk og godt fungerende kropp da jeg blir gammel.
 12. Selvtilliten blir bedre.
 13. Jeg får alene tid, og kobler helt ut. Alt stress blir borte, og jeg får tid til å fokusere på noe jeg liker.


Jeg har lagt en plan for hvor mange dager i uken jeg skal trene, og hva jeg skal trene hver gang. Jeg har skrevet det positive og det negative med å trene, og selvfølgelig er den positive siden størst. Det har jeg gjort for å ha med meg de dagene jeg ikke er motivert for å trene. I tillegg står det mål og delmål som jeg ønsker å oppnå i boka mi. Dette er veldig lurt å gjøre, så man ser om man oppnår det man ønsker. Det er fort gjort å glemme grunnene til at man trener derfor er det fint å skrive det ned. Jeg skal trene tre ganger i uka, og jeg har lagt opp de dagene etter timeplanen jeg har på skolen. På mandager og onsdager slutter jeg 14.00, og torsdager 13.00. Dette er derfor blitt mine treningsdager. Selvfølgelig kan jeg trene de andre dagene og, men jeg ønsker ikke å overkjøre treningen for da kan jeg fort slutte å trene da jeg er i startfasen. Jeg fokuserer heller ikke på hvor lenge jeg trener, men hvordan jeg trener. At jeg gjør øvelsene riktig, og at jeg får gjort alle. En annen ting som er viktig å huske er at resultatene ikke kommer med en gang. Det kan og vil ta tid før man ser forandringer. I tillegg er det vanskelig å se forandring på seg selv da man flere ganger om dagen ser seg selv i speil osv. Da blir man fort "blind" og at man ikke ser det som er annerledes. Derfor har jeg tatt bilde av meg selv i undertøyet, slik at jeg om noen uker kan ta nye og sammenligne de. Da ser jeg om det er noe forandring, og dette vil da være en stor motivasjon. Nå skal det også sies at jeg ikke går på noen diett eller følger en matplan. Jeg spiser det som er til middag, og unner meg ting - selv om det er i mye mindre grad enn før. Jeg spiser rett og slett det jeg har lyst på, da jeg har lyst på det - men jeg holder det nede til en fornuftig porsjon.

(bilder hentet fra: pintrest - workout quotes)​


Så for å svare på spørsmålet, hvor får jeg all motivasjonen fra?

Jo, det får jeg fra målene, delmålene og listene jeg har skrevet i boka. Jeg får motivasjon fordi helsen min har vært på bånn, og jeg ønsker å komme på topp. Jeg røyka i fem år, og astmaen min ble verre og verre. Selv etter jeg har sluttet å ryke er astmaen min blitt verre. Jeg har kjent på redselen for å dø av astmaen så utrolig mange ganger. Det er noe jeg ikke ønsker å oppleve igjen, og det er det kun jeg som styrer. Astmaen vil bli bedre jo mer jeg trener, så dette er en utrolig stor motivasjon for meg. Jeg får motivasjon fordi jeg tror og mener at treningen vil påvirke meg psykisk, og kan bedre mine psykiske lidelser. I starten vil jeg selvfølgelig kjenne på angsten osv, men dette vil etter hvert gå over. Det er vanskelig å ikke sammenligne seg med de andre på studioet, og det å ikke være bekymret for om jeg gjør feil eller ser rar ut. Heldigvis gikk jeg hos en utrolig god PT i fjor, og jeg har lært så utrolig mye som jeg tar i bruk hver gang jeg trener. Disse dagene hvor jeg har trent har jeg faktisk klart å komme inn i min egen boble, noe jeg ikke har klart før. Dette gjør at jeg får enda mer lyst til å trene. Jeg får motivasjon av å lese artikler om trening og kosthold. Jeg leser anbefalinger av treningsutstyr, titter på klær, proteinpulver og alt annet jeg finner på nett som har med trening å gjøre. Jeg får utrolig mye motivasjon og blir veldig inspirert av bilder og folk på instagram. Jeg følger personer som trener, og personene jeg ser opp til. Jeg blir også veldig motivert av å dele ting selv på instagram. En annen side jeg bruker mye er pintrest. Der søker jeg opp alt som kommer opp i hodet mitt, og lagrer alle bildene jeg liker. Disse titter jeg på hver dag, og det får meg så utrolig glad - fordi jeg vet at jeg allerede er på en god vei til å bli slik jeg ønsker. Jeg har lastet ned en countdown app, og den teller ned til den dagen jeg har trent tre dager i uken i 12 uker. Da mener jeg selv at jeg bør ha oppnådd noen av mine delmål, og jeg mener jeg bør ha fått en rutine på å trene. Alle disse tingene gjør at jeg føler meg 100 % motivert, men den aller beste tingen er da jeg ser fremgang. Jeg ser allerede at jeg er blitt sterkere. Jeg startet med å ta 54 kg i benpress på mandag for en uke siden, og på torsdag samme uke tok jeg 70 kg. For meg er dette stort, da jeg i 2015 ikke tok mer en 45. Jeg har også klart å løfte mye tyngre med armene, og det er så utrolig gøy! Jeg ser at det jeg gjør med kroppen gir resultater, og den følelsen etter en treningsøkt er bare helt rå!


Så, sliter du enda med å finne motivasjon til å trene? Da anbefaler jeg at du lager en liste over mål, delmål, positive, negative sider osv. Titt på bilder, les artikler og start å trene, men velg så lenge og hvor ofte selv. Ikke føl at det er noe du må, men vil. 


Likes

Comments

Min bagasje

For noen år siden var jeg veldig glad i å feste og drikke alkohol, men jeg gjorde det ikke ofte. Jeg har bare vært på hjemmefester, for uten om en gang da jeg var ute med jobben jeg var lærling i. På disse hjemmefestene var jeg alltid med mange mennesker som jeg følte meg trygg hos og med. Jeg likte å bli full og jeg koste meg masse. Da var det godt at jeg hadde søstrene mine og mange venner der så de kunne hjelpe meg med å huske å få i meg nok vann da jeg hadde drukket nok alkohol. Jeg drakk ikke ofte, kanskje fire til fem ganger i året. Det vil jeg si er veldig lite i forhold til de jeg gikk på skole med, for veldig mange drakk hver helg.


Så kom jeg i et dårlig forhold. Gutten jeg var med var kontrollerende og manipulerende, og uten at jeg sier noe mer så kan dere jo tolke dette selv. Dette snudde alt. To ganger i måneden i over et år ble jeg skjenket sønder og sammen av han jeg var sammen med. Jeg husker ingenting fra de dagene, seriøst ingenting. Jeg ble tvunget til å drikke, selv om jeg ikke ønsket det selv. Hva som skjedde disse kveldene har jeg ikke peiling på, selv om jeg klarer å dra meg noen slutninger uten at jeg vil gå dypere inn i det. Det er utrolig ekkelt å vite at jeg ikke husker noe fra disse dagene, og vite at jeg ikke hadde kontroll over meg selv. Dette forholdet tok heldigvis slutt etter to år, men da hadde jeg fått utrolig store problemer med meg selv.

Da jeg flyttet hjem igjen begynte jeg å drikke hver dag. Jeg drakk sterkere og sterkere drikker, og flere ganger blandet jeg nesten ikke ut spriten. Jeg drakk meg aldri full, men jeg så heldigvis til slutt at jeg ikke kunne fortsette slik. Jeg sluttet å drikke hver dag, men jeg ble gladelig med på alle fester jeg ble invitert i. Det endte aldri bra. Jeg drakk meg sønder og sammen, fordi det var dette jeg var blitt vant til. Når folk ba meg slutte å drikke fordi jeg var så full ble jeg alltid sint og humøret snudde seg totalt. Plutselig kom alt det jeg slet med frem. Jeg sleit mye med selvmordstanker og selvskadingstanker på denne tiden, og disse ble hundre ganger verre da jeg drakk. Jeg hadde vært stolt over at jeg ikke hadde selvskadet meg selv siden 2010, og jeg klarte å holde meg borte fra det i tre år. Hver kveld jeg drakk ente jeg med å selvskade meg selv. Jeg kom ned i kjelleren hver gang, og alt av følelser ble sterkere. Jeg følte meg skitten, skamfull og dum. Etterhvert så jeg at dette ble et mønster. Hver gang jeg drakk kom jeg i kjelleren, fikk angst og skadet meg selv masse. En kveld fikk jeg spasmer og de klarte jeg ikke å kontrollere. Kroppen risten, og jeg var livredd for hva som hadde skjedd. I tillegg var jeg i et nytt forhold, og jeg følte til slutt at det ikke var riktig for meg eller han at jeg drakk. Hver gang jeg endte opp slik ble han lei seg og måtte hjelpe meg slik at jeg ikke selvskadet meg selv. I dag synes jeg synd på denne gutten, fordi han var så inderlig snill også oppførte jeg meg slik. Selvfølgelig ser jeg jo det at jeg var full, men jeg burde tatt mer ansvar for meg selv.

Da jeg oppdaget dette mønsteret sluttet jeg å drikke helt. Jeg holdt meg lenge uten, men jeg var noen ganger med på fest uten å drikke. Jeg var stolt av meg selv som klarte å holde meg uten. Etterhvert kom savnet etter det å kunne kose seg med andre og alkohol. Jeg klarte ikke å fokusere på det gode som skjedde, så tankene ble mer og mer rettet mot alkohol. Etter over et år uten alkohol prøvde jeg meg igjen. Det gikk fint, jeg hadde endelig klart det tenkte jeg. Så nå ble det mer festing og alkohol. Jeg drakk lite alkohol, og for hver gang økte jeg mengden litt. Jeg stoppet å drikke da jeg var blitt brisen, og holdt meg bare til svake drikker. Det skjedde flere ting som gjorde meg følelsesfull og fikk meg til å gråte, men jeg kom ikke til kjelleren og jeg selvskadet meg ikke. Jeg var fornøyd og tenkte jeg kunne fortsette med å drikke innimellom. Så kom selvfølgelig gangen hvor jeg ikke klarte å styre meg.

Jeg begynte på skolen nå i august, og vi fant ut at klassen skulle ha en "bli kjent" fest. Jeg fikk ha festen hos meg, og jeg gledet meg veldig for jeg hadde aldri hatt en fest hos meg før. Jeg var helt i ekstase over at jeg skulle få besøk, og det at folk gadd å komme til meg var veldig stort. Jeg dro på polet med søsteren min, men de hadde ikke den typen drikke jeg ønsket. Jeg vurderte å ikke drikke i det hele tatt, for nå viste jeg at jeg måtte ta en av de sterkere drikkene. Jeg valgte en av den typen jeg alltid drakk før, og det var når jeg drakk den at jeg kom i kjelleren sist. Jeg tok sjansen, og bestemte meg for å teste meg selv. Klarte jeg å kontrollere meg og holde meg til bare brisen kunne jeg fortsette å drikke ved andre anledninger. Klarte jeg det ikke så jeg meg nødt til å slutte å drikke alkohol igjen.


Jeg koste meg gjennom festen. Jeg hadde det super bra, men dessverre drakk jeg mye mer enn jeg hadde tenkt. Det er det sikkert noen grunner til, nemlig det at jeg ikke tåler den type alkohol og i tillegg var hjemme hos meg selv. Jeg følte meg kjempe trygg, og tenkte ikke over hvor mye jeg drakk. Jeg drakk opp nesten hele flasken på 700 ml, 32 % alkohol alene på kun noen timer. Og dere kan jo selv tenke dere hvordan det endte for meg, med tanke på min bakgrunn. Noe skjedde, og jeg vet at jeg ville reagert helt annerledes om jeg hadde vært edru. Dette endte med at jeg kom i kjelleren igjen, fikk angst og begynte å selvskade meg selv igjen. Dagen etterpå var jeg like skamfull igjen. Jeg angret så til de grader på at jeg drakk, jeg som hadde hatt det så fint lenge hadde ødelagt for meg selv igjen. Dette er det bare noen uker siden. Hva som utløst denne situasjonen tenker jeg ikke på, og det har jeg ikke gjort heller siden den ble løst opp i. Det er det jeg gjorde mot meg selv som plager meg, det er det jeg tenker på. Jeg tror ingen i klassen vet at jeg selvskadet meg selv den kvelden, og om de vet det så er ikke det så farlig. Det er mitt eget syn på meg selv som er det skumle. Jeg strøk på min egen test med glans.


Dere som følger meg på snapchat vet at jeg dagen etter festen sa det at jeg aldri skulle drikke igjen, og det holder jeg fremdeles ved. Noen sa det til meg at det sier man alltid etter å ha drukket, forskjellen er at jeg mener 100 % at jeg ikke skal drikke igjen selv den dag i dag. De fleste mennesker sir dette fordi de dagen derpå er slitne og ikke husker alt de gjorde. Jeg sier dette fordi jeg 90% (hvis ikke mer) ender opp med å selvskade meg selv. Jeg føler meg fæl dagen etter. Jeg er og blir full av skam, og er utrolig misfornøyd med meg selv. Jeg føler jeg har sveket meg selv og det var akkurat dette jeg så inderlig ikke ønsket skulle skje, også skjedde det. Jeg tenker ikke på det hver dag lenger, og det er godt. Jeg har selv tatt den avgjørelsen at jeg aldri skal drikke igjen, nettopp fordi jeg får mer negativt ut av det enn det positive. Jeg ser ikke hva som er vitsen med å drikke, da jeg stadig ender opp med å skade meg selv, får selvmordstanker og kommer i kjelleren. Ja det er hyggelig å feste og drikke, men det er kun til jeg når dette punktet. Jeg vil tjene mer på å holde meg unna og feste uten alkohol. I tillegg har ikke kroppen godt av alkohol, det er som gift for leveren og de andre organene. Siden jeg har mer på den negative siden, enn positive siden da det gjelder alkohol så velger jeg å slutte å drikke. Og jeg gleder meg, for jeg vil ikke føle meg slik noe mer, og jeg ønsker ikke å skade meg selv noe mer. Jeg skulle ønske jeg kunne si at jeg bare har selvskadet meg selv en gang, og at det skjedde i 2010. Dessverre har jeg gjort det så mange ganger etter. Jeg vet at ingen i klassen kommer til å like meg mindre på grunn av dette. Familien min, og vennene mine vil heller ikke like meg mindre. Jeg har mye bagasje, og det tror jeg de fleste vil forstå. I tillegg vet jeg at min familie og venner vil være stolt av meg med tiden, da jeg har holdt meg lenge unna alkohol. Det vil jeg være selv også. For dette gjør det bedre for meg og familien. Jeg har også med årene lært meg selv til å se det positive ved alle saker, og hvis jeg noen gang vil savne det å drikke alkohol skal jeg lese dette innlegget og tenke på alt det negative som skjer med det. For det er det jeg opplever mest av da det gjelder alkohol. 


Jeg vet at jeg har god grunn til å være stolt av meg selv, og generelt sett er jeg det. Jeg har opplevd mye vondt siden barndommen, jeg har angst, dystymi og enda står jeg her med utdannelse, og har planer om enda mer utdannelse. Jeg har store mål og drømmer i livet, og jeg vet jeg klarer å nå de. Jeg jobber til langt på kveld med lekser, bare fordi jeg skal få den femmeren i alle fag. Jeg er sta og jeg gir meg ikke får jeg oppnår det jeg ønsker. Når jeg forteller folk om min bagasje så sier de med en gang at jeg er veldig flink som klarer å leve slik jeg gjør. Og det er jeg faktisk, men ikke alt i livet vil man være like stolt av. Alkohol og mine problemer med det er noe jeg ikke er stolt av, tvert i mot. Samtidig har det gjort meg veldig sterk, og alle mine vonde opplevelser har gjort meg smartere og sterkere.

Likes

Comments

Min bagasje

Døden. Den slipper ingen unna.


Når kommer jeg til å dø, og hvordan? Når dør de rundt meg? De jeg så inderlig ikke vil miste. Hvorfor forfølger den meg? Hvorfor tenkte jeg så mye på den?


Fordi jeg var redd.


Ingen vet hva som skjer da man dør. Jeg er redd for alt jeg ikke vet hva er. Det finnes mange teorier om hva som skjer - at man kommer til himmelen, at man blir født på ny, kommer til Gud, kommer til familie eller bare legges under jorden og ting blir svart.


Noen ganger har jeg vært så syk og nesten ikke fått puste. Jeg har astma, og den er blitt sterkere med årene. Før vasket jeg rommet sjeldent, jeg røyket i tillegg. Jeg ble så utrolig dårlig. Da jeg var dårlig og lå i sengen var alltid min siste tanke før jeg sovnet "hvis jeg ikke får medisinen min nå så er det stor sjanse for at jeg ikke våkner i morgen". Det er en vond tanke, men når du nesten ikke får puste vil du ikke røre deg. Du vil ikke lete etter medisinen, fordi du vet du kommer til å bli dårligere av å lete. Ikke klarer man å rope om hjelp heller. Så man håper og krysser fingrene i det man sovner. Før klarte jeg ikke å tenke på døden, eller høre om den uten å begynne å gråte. Jeg gråt meg i søvn mange netter, fordi jeg var så redd. Tankene om døden kom alltid da jeg lå alene, i mørket og skulle sove. Søsteren min kom inn til meg mange ganger, lurte på hva det var. Hvorfor jeg gråt. Det var på grunn av døden.


Jeg hørte ofte på musikk før jeg sovnet. Jeg satte på rolige sanger, men alle sangene fikk meg til å tenke på døden. Tårene trillet, og jeg var redd for å sovne. Redd for å våkne med at noen hadde død. I tillegg fikk jeg selvmordtanker allerede da jeg gikk i femteklasse. Dette gjorde ikke tankene på døden noe lettere. Jeg begynte også tidlig å høre stemmer i hodet. Stemmer som fortalte meg at jeg ikke burde leve, at jeg ikke har noen verdi. På et punk var døden det eneste jeg ønsket meg, men samtidig var jeg så redd for døden. Jeg fikk angst av å ikke vite hva døden var og hva som skjer da man døde, noe som gjorde at jeg faktisk heller ville leve. Kun fordi jeg viste hvordan det var.
Da jeg var liten mistet jeg to onkler. Etter hvert som jeg ble eldre forsto jeg at de aldri kom tilbake. Begge døde på tragiske måter, og jeg trodde alle døde på vonde måter etter det. I julen 2012 døde morfaren min. Min kjære, vakre morfar. Jeg var sterkt knyttet til han. Jeg var atten år da han døde og jeg fikk et mer voksent syn på døden. Det første året var jeg livredd for å glemme. Glemme stemmen hans, minnene og glemme hvordan han så ut. I dag så ser jeg han fremdeles for meg, og jeg hører fremdeles stemmen hans. Minnene er blitt sterke, og flere. Alle de små tingene er blitt så store. Sorgen er blitt mindre med årene, savnet er blitt større. Jeg gråter flere ganger da jeg tenker på han og jeg gråter da jeg er på graven. Ingen ga eller gir en bedre bamseklem enn morfar, og jeg vil ikke få kjenne det igjen. Vi hadde et sterkt bånd, et bånd ingen kan ta fra meg. Jeg vil fremdeles være lille jenta hans, tytta hans, selv om han ikke finnes her på jorden lenger.


Jeg er ikke like redd for døden lenger, jeg tenker ikke like mye på den. Jeg får ikke den samme panikken og redselen av å tenke på døden. Jeg får ikke angst. Jeg blir fort redd da jeg ikke får svar på flere timer av mennesker jeg er glad i. Jeg frykter alltid det verste. Jeg har flere ganger holdt meg våken til sent på natt, bare for å høre at mamma kommer inn etter natt jobbingen. Dessverre uroer jeg meg for døden ovenfor en person. En person jeg skulle ønske jeg hadde mer kontakt med, men jeg klarer det ikke. Jeg er alltid redd for å finne personen død, få en telefon fra sykehuset eller ikke få svar på telefonen da jeg selv ringer. Jeg har lært meg å takle det, roe meg selv ned. Mye av redselen er også blitt borte etter året jeg var på folkehøyskole. Jeg gikk på en kristen folkehøyskole og var på en samtalegruppe og snakket med andre om dypere ting. Jeg slet litt psykisk og tanken på døden var flere ganger der. Jeg fikk snakket og kom med mine tanker. Jeg synes selv jeg er heldig, for mens jeg var på folkehøyskolen ble jeg kristen. Jeg er blitt mye mindre redd, har mye mindre angst og bekymrer meg mindre. Når jeg blir redd, får angst eller bekymrer meg for noe så ber jeg. Enten høyt eller inni meg. Øynene åpne eller lukkede. I alle situasjoner, men det synes ikke at jeg ber. Når jeg skal gjøre nye ting ser jeg for meg Jesus mens jeg ber, at han står ved siden av meg. Jeg kjenner en trøst i det. Jeg blir motivert, og vet at jeg klarer de nye tingene - fordi han virkelig er der.


Min morfar var veldig syk, og det at han døde gjorde at han slapp å ha det vondt lenger. Slik er døden fin, de som er syke får det bedre. Slipper å ha vondt, slipper å lide.

Hva er mine tanker? Hva vil skje da jeg dør?

Jeg tror vi møter familien igjen, men hvor vet jeg ikke. Om det er i himmelen, eller om vi går ved siden av de levende i familien vet jeg ikke. Men jeg tror de døde passer på oss, er der - men ikke fysisk. Jeg tror vi møter Gud også og lever med han hver dag. Døden er skummelt enda, mest fordi jeg vet at de jeg er glad i aldri kommer tilbake på jorden. Minnene blir sterke, men ønsket vil alltid være at de levde og var her med oss. Jeg gruer meg til familien dør, og jeg blir trist av å tenke på det. Derfor, for å ikke få panikk og angst som får så tenker jeg lite på det. Jeg fokuserer på tiden vi er sammen, og hvor fint vi har det nå. Jeg kan ikke ta sorgen på forskudd lenger, for det ødelegger meg. Jeg vil aldri få vite hva som skjer med mennesker da de dør, og det er kanskje positivt også. Døden er skummel, men den skal ikke få tynge meg noe mer.

Likes

Comments

Angst, Min bagasje

Dette er det verste med å ha angst - jeg ser og hører personer som ikke finnes. I dag skal jeg skrive om det jeg ser.


Nå som jeg skriver er jeg alene hjemme. Jeg hater å være alene, for det er da jeg ser flest ting. I sta skrev jeg på et annet innlegg. Jeg sitter på kjøkkenet, og har et vindu på siden min. Jeg følte noen sto på verandaen og tittet inn. I ren refleks snudde jeg meg, og hva var der? Jo, et hode. Kroppen var bak veggen, og bare hodet tittet opp fra vinduskarmen. Det var helt mørkt, men jeg så at personen hadde langt hår. Øynene lyste mot meg. Etter noen sekunder ble det borte. Jeg fikk gåsehus på hele kroppen, og kjente jeg spente alle musklene. Jeg ble redd, og er kjempe redd for å lukke igjen vinduet. Angsten min er forskjellig fra gang til gang. Noen ganger stivner jeg til, andre ganger løper jeg fra situasjonen. En ting er felles for anfallene - jeg ser ting som ingen andre ser - selv om det er mennesker i rommet. Jeg ser personer gå utenfor vinduet, eller personer som går i stua. Noen går de på verandaen, og andre ganger går bare rundt i huset. Jeg ser lysglimt, som om noen løper i sidesynet mitt med en lommelykt. Jeg får aldri se hvordan de ser ut i ansiktet, jeg ser bare kroppen. Om de er høye, tynne, kraftige osv. Og det følger stort sett med lyder i tillegg. Jeg hører personer gå oppe, jeg hører noen driver i bilen, hører at noen driver i stua. 

Stua er svart nå, for ingen har skrudd på lyset. Jeg er alene, men jeg hørte det knaket i gulvet - som om noen går på det. Jeg tørr ikke å titte etter hva det er, tørr ikke tenke på det. Når jeg skal opp å legge meg må jeg først låse verandadøren. Jeg løper bort med lys fra telefonen. Ofte så skvetter jeg fordi jeg ser ting som er i huset, som eksempel en vase. Jeg blir så redd at jeg glemmer alt som er rundt meg, derfor skvetter jeg. Når døra er låst løper jeg opp trappen. Der står det ofte en person å venter på meg, selvfølgelig en som ikke finnes. Personen titter ned på meg, han er høy og du ser at det tydelig er en mannskikkelse. Jeg skvetter igjen, tar noen skritt tilbake og plutselig er han borte igjen. Jeg skrur fort på lyset, og lar det være på hele natten tilfelle jeg må på do. Jeg skrur på lyset på rommet mitt før jeg går inn, og åpner opp døren sakte. Jeg tar medisinene mine og går på badet for å pusse tennene. Da det er gjort går jeg på rommet mitt, lukker døra og legger jeg meg i senga. Jeg får sjeldent sove med en gang. Jeg lytter for å høre om mammaen eller søsteren min kommer hjem. Først da føler jeg meg trygg. Døren min åpner seg og jeg hører mye forskjellig. Heldigvis blir jeg veldig trøtt av medisinene mine, så jeg sovner ofte før de kommer hjem. Når de ikke er hjemme blir jeg også veldig urolig og bekymret for de. Jeg ser på telefonen når jeg sist snakket med de, ser om det er kommet meldinger og sender ofte noen hvis jeg ikke hører noe. Om de ikke svarer blir jeg kjempe redd for at noe er skjedd, og alle de fæle tankene kommer. Jeg hater å være alene. Jeg står på kjøkkenet, lager mat. Du har sikkert kjent den følelsen av at noen stirrer hardt på deg? Den følelsen får jeg hver gang jeg står på kjøkkenet, selv om det er andre mennesker i huset. Jeg snur meg mellom fem til ti ganger hver gang. De fleste gangene ser jeg ikke noe, men andre ganger løper en skikkelse fra stua til gangen. Før viste jeg ikke at man så ting da man var redd og hadde angst, så jeg spurte de rundt meg om de så og hørte det jeg gjorde. Ingen gjorde det, ingen gjør det - ALT skjer i mitt hodet. Før trodde jeg at jeg var gal, helt til jeg snakket med psykolog. Hun fortalte meg at det var helt normalt. Derfor vet jeg at det jeg ser ikke finnes, men er noe som kommer fordi jeg er redd og ofte har angst. De blir ikke borte, hvis jeg ikke klarer å roe meg selv ned kommer de bare oftere og oftere på dagen. Noen ganger ser jeg ting hvert femte minutt, andre ganger en gang i uken. Det skjer mer og mer om kveldene. Jeg ser lys som fyker rundt om kring, over alt rundt meg. Det er ekkelt, og jeg hater å være alene. Jeg er livredd for å sovne, for jeg er redd for hva som kan finnes i mørket. Noen ganger forfølger de meg inn i drømmene også. Andre ganger kjenner jeg det på kroppen også. Noen ganger setter det seg en ved siden av meg i senga, da jeg skal sove. Andre ganger føles det ut som om noen stryker meg på ryggen eller armene. Da jeg står midt oppi situasjonen ser jeg ikke at det er angst, og jeg blir så redd at jeg holder på å begynne å gråte. Angsten blir verre og verre, og det er ofte det tar flere timer før jeg innser hva som skjedde.


Jeg elsker å være på hytta, helt til jeg skal sove. Jeg ser mennesker går utenfor vinduet, og har hatt så mange mareritt om gjenferd på hytta at jeg er livredd for at det er noen der. Marerittene går om og om igjen, så jeg tørr ikke sove der alene. Jeg venter til søsteren min legger seg, eller spør om hun kan være med inn på rommet å være der til jeg sovner. De fleste marerittene har jeg hatt da jeg har vært hjemme, og det er noen dager før jeg drar. Jeg er redd for å gå på do, for da må jeg ut av hytta og gå inn i et annet rom utenfra. Jeg ser ting, hører ting. En gang satt vi ute ved et bål om kvelden og koste oss med noe å drikke. Det var utrolig koselig, men veldig ekkelt også. Personen som var på besøk så at jeg ofte tittet bak han, at jeg skvatt osv. Han begynte å titte bak seg han og. Han spurte hva det var. Jeg så ting, men ingen andre gjorde det. Jeg turte ikke å si det, for det er noe veldig mange ikke forstår. 


Ofte går jeg opp på rommet, legger meg i senga og holder meg våken til familien kommer hjem. Jeg føler meg mye tryggere på rommet mitt, for det er så høyt oppe at ingen kan se inn. Jeg har en rullgardin som er svart, så jeg ser ingenting ut og ingen inn. Jeg legger meg under dyna, og venter. Nå skal jeg opp å legge meg snart, for jeg må sove. Jeg vet hva som vil skje. Jeg vil høre ting, se ting, og bekymre meg for familien min. Jeg vil være redd, og ikke klare å slappe av. Det gjør jeg ikke nå heller.Husk dette : slike ting er 100% normalt! De fleste som har angst ser og hører ting som ikke finnes, men det betyr samtidig at ikke alle gjør det! Dette er normalt, og er ingen ting å være redd for. 


​Lurer du på noe angående dette eller stemmer? Jeg er åpen om dette, jeg svarer gjerne! 

Likes

Comments

Meninger, Hjertesaker

​I dag er det 31 august, og det er verdens overdosedag! Dette er noe som brente seg fast i hukommelsen etter at jeg kjøpte =Oslo bladet nå for en uke siden. Det var der jeg leste det første gang. Dagen markeres i Oslo i dag, samt 23 andre steder i Norge. Denne dagen ble til etter et initiativ fra Frelsesarmeen, og det er en dag for å hedre de døde. Det er også for å skape bevissthet rundt forebygging, og dagen er en viktig påminning om dette. 


Årlig er det rundt 260 mennesker som dør av overdose her i Norge. Opioidbruk, og den i kombinasjon med alkohol og/ eller benzodiazepin er det som skylder fire av fem overdosedødsfall. Fire av fem! Noen overlever en overdose, men det er veldig skadelig for den personen det skjer med.  Ikke bare berører det personen som tar overdosen, men også familien og vennene. 


Selv har jeg aldri prøvd narkotika, men jeg kjenner utrolig mange som bruker det. Enten har de prøvd, eller bruker det fast. Noen jeg kjenner er også avhengige. Alle de er på min alder, og det er så utrolig synd at de er blitt avhengige. Det påvirker så utrolig mye! Jeg kjenner også flere som har overlevd en overdose, men dessverre vet jeg om flere som har død av det og. Dessverre fikk jeg ikke vært på markeringen i dag, men i dag vil jeg tenke ekstra på det - og tenne lys for de døde og de som enda sliter <3Vil du lese mer om dette?Linker her:  Rus-øst - Rusfeltet 
Likes

Comments

Dystymi

Dette er en blogg som handler om psykisk helse, noe som betyr at det kan komme mange negative innlegg. Derfor synes jeg det er viktig å få frem det positive også, så nå kommer det tre ting som er bra med å ha dystymi.


Jeg er utrolig glad da jeg er i en god periode: Når du har vært deprimert over lengre tid, og plutselig er på topp igjen blir man utrolig glad. Noen ganger er man deprimert lenge, og andre ganger i kortere tid - men uansett er jeg glad da jeg er på topp igjen. Derfor er jeg veldig glad jeg er sensitiv i tillegg, for da føler jeg meg veldig giret da jeg er glad. Jeg blir som en hamster, jeg vil gjøre masse forskjellige ting, er mye mer kreativ og gjør det jeg liker aller best. Venting på morsomme ting tar tusen år, jeg blir rastløs og må ha noe å gjøre. Jeg skravler i et sett her hjemme, og tuller masse. Og det er jeg veldig glad for, for det å tulle med andre er det beste jeg vet. Dagene går fortere fortere, jeg har mer energi, planlegger og gjennomfører flere forskjellige ting og legger meg lykkelig hver kveld. Alt blir mye mer positivt, alt fra å vaske til det å være med venner blir super gøy, enda mer morsomt enn før. Det å sitte i ro blir ofte vanskelig, og jeg må ha noe nyttig å gjøre for å klare å sitte i ro. Mange ganger klarer jeg ikke å bruke opp energien, og jeg blir faktisk ganske mange ganger sliten av meg selv. 


Jeg setter mye mer pris på de små tingene: Når jeg er deprimert så skal det ofte lite til før jeg er på vei opp igjen. Et smil, en klem eller en kompliment gjør ofte susen. Uansett om du er fremmed og har gitt meg et smil, eller en jeg kjenner. Siden jeg ofte er deprimert ser jeg det positive med det meste. Det er noe jeg synes er veldig lett, men samtidig har jeg øvd meg på dette i noen år. Det faller meg naturlig å finne løsninger, og positive sider med det meste og jeg blir mer glad over små ting fordi jeg ofte er veldig nede. Tid er noe jeg er veldig glad i å få. Det at et annet menneske ønsker å være med meg, og gir det mest dyrebare er jeg veldig takknemlig for. Tiden får man aldri tilbake, og da at noen velger å bruke den på meg er veldig stort for meg. Jeg blir helt i ekstase av positive ting. For eksempel om jeg har vært deprimert, og så er ute å tar en kaffe med bestevennen min. Den opplevelsen, og følelsene jeg får av det lever jeg på i flere uker. "Tenk at han/ hun ville ta en kaffe med meg! Jeg er utrolig heldig. De ønsket å være med meg, bruke sin tid på meg" tenker jeg etter noe positivt. Jeg finner alle små detaljer jeg synes er fint, og lagrer både de og følelsene i hodet. Jeg synes absolutt alt blir vakkert da jeg er på topp, og jeg ser detaljer i alt. Jeg elsker detaljer, og det er noe jeg alltid har husket godt. Farger, lukter, følelser og smaker blir sterkere og jeg blir glad bare av en fargeklatt i en bok. Jeg blir glad av å se blomstene ute, og blir veldig filosofisk av meg. Jeg vet faktisk ikke hvordan jeg skal få skrevet noe mer om dette, slik at dere forstår hvor takknemlig jeg er for alle små ting.


Jeg setter mye mer pris på de gode periodene: Hvor mye trenger jeg egentlig å skrive her? Etter en lang periode i kjeller'n er det aller beste å komme seg på topp igjen. Jeg har ingen mellomting, enten er jeg i kjeller'n - eller på topp. De ukene og månedene jeg er på topp er så utrolig fantastiske, fordi alt blir tusen ganger bedre. Jeg ser tilbake på de vonde tidene, og får en mestringsfølelse fordi jeg klarte å komme meg opp, jeg klarte å jobbe mot meg selv og mine indre tanker og stemmer. Periodene jeg har det bra er så utrolig gode, og fylt med mye morsomme og fine ting. Det er ikke rart jeg setter stor pris på de periodene, når jeg flere ganger har vært helt på bånn. Noe mer kom jeg ikke på, men dette er nok for meg, for dette er veldig motiverende da jeg er nede. Dagen i dag har vært veldig fin, og jeg har fått gjort mye. Håper dere alle sammen har hatt en fin mandag! Og må dere få en super uke!!! ​

Likes

Comments