Header
View tracker

Gjorde som ni kanske vet en Snickerstårta till jobbet för ett tag sedan. Då provade jag en lite annan dekoration. Gjorde även dubbelsats Kolasmörkräm och spritsade uppepå och spritsade lite Dulce de Leche på också. Orginalreceptet hittar ni här, hett tips att göra extra kolasmörkräm alltså.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Morotskaka är ju fantastiskt gott, det finns ett superrecept i receptsamlingen, ni hittar det även här. Tänkte bara visa en alternativ dekoration till receptet. Gott va!

Likes

Comments

View tracker

Tigerkaka är nog en kaka de allra flesta känner igen. Här kommer i alla fall mitt bästa recept för att lyckas med denna traditionella kaka.

Recept Tigerkaka

Smet

200 g smr

2.5 dl socker

3 ägg

4 dl vetemjöl

1 dl mjölk

1 tsk bakpulver


Smak till 1/3 av smeten

1.5- 2 msk kakao

0.5 tsk vaniljsocker

1 gnutta salt


Smak till 2/3 av smeten

rivet skal av 1 citron

1 msk vaniljsocker

Dra på ugnen 175 grader. Rör rumstempererat smör och socker poröst. tillsätt sedan 1 ägg i taget. varva mjöl, mjölk och bakpulver. Dela sedan smeten i två olika bunkar, 1/3 del i den ena och 2/3 delar i den andra. Smaksätt enligt receptet ovan. kakao/vanilj i den lilla och citron/vanilj i den andra. Smöra och bröa en sockerkaksform. Varva den ljusa och mörka i formen och rör försiktigt runt. Grädda ca 1 timme i ugnen, nedre delen.

Likes

Comments

Nu när det finns så himla mycket jordgubbar på sommaren så varför inte slänga ihop en jordgubbspaj på färska jordgubbar? Mums! Perfekt som efterrätt efter grillning eller annat.

Recept Jordgubbspaj

1 L Jordgubbar

1 msk potatismjöl

3 msk socker


Smuldeg

100 g smör

1 dl havregryn

2 dl vetemjöl

0.5 dl farinströ

0.5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

2 msk ljussirap


Dra på ugnen 200 grader. Skölj och rensa jordgubbarna, skär i skivor och lägg i en pajform. Blanda potatismjöl och socker och strö över jordgubbarna. Blanda alla ingredienserna till smuldegen i en skål. Strö över jordgubbarna. Grädda u ca 30 minuter tills den fått en gyllenbrun färg. Servera gärna med en god vaniljsås, till exempel denna. Minska maizena till häften så blir det en god sås.

Likes

Comments

Känner ni för något annorlunda istället för den traditionella kladdkakan? Tänkte dela med mig av min Kolakladdkaka med bilar. Prova, ni blir inte ledsna, speciellt om ni gillar bilar.

Recept Kolakladdkaka med bilar

170 g smör

1 dl socker

1 dl farinströ

2.5 dl vetemjöl

en gnutta salt

1 msk vaniljsocker

3 ägg

100 g Ahlgrens bilar


Dra på ugnen 175 grader. Smält smöret, blanda i sockret och rör runt. Ha sedan i resten av de torra ingredienserna. Blanda i äggen och sist bilarna. Smöra och bröa en springform. Häll i smeten, grädda ca 18 minuter.

Tog med mig familjen och kladdkakan ut i gräset. Härligt med semester!

Likes

Comments

Har ni bestämt vad ni ska ha på bordet till Midsommar? Om inte kommer här ett hett tips! Jag bakade denna fantastiska tårta på Nationaldagen till mina nära och kära. Supergod och väl värd uppmärksamhet. Receptet kommer från Roy Fares och ni hittar det här. Om jag gör den igen kommer jag nog dock skippa kokosen, (sorry Roy) jag tyckte inte det tillförde så mycket och blev kanske en smak för mycket i min lilla mun.

Likes

Comments

​Mumsig Kardemummakaka i eftermiddags solen? Gott va? Visst blir man sugen! Varför inte peta ner lite rabarber i kakan för att fixa till den lite. Slänga ihop lite vaniljsås till kanske. 

Kardemummakaka

2 dl socker

2 ägg

6 dl vetemjöl

2.5 tsk bakpulver

2 tsk mald kardemumma

100 g smält smör

2 dl mjölk


Garnering

pärlsocker


Dra på ugnen 180 grader. Vispa ägg och socker, varva sedan de torra ingredienserna med smält smör och mjölk. För ännu saftigare kaka tillsätt lite mer smör. Smöra och bröa en avlång form. Häll i smeten och strö på pärlsocker. Grädda i ca 50 minuter. Skälp upp, vänd och låt svalna. Klart!

Likes

Comments

Gjorde drömmar för ett tag sen och ville prova lite olika sorters drömmar. Jag valde att göra några vanliga vanilj och några med Daim i. Super gott!

Drömmar kanske med Daim

100 g smör

3 dl socker

1 msk vaniljsocker

1 dl neutral olja

1 tsk hjorthornssalt

4 dl vetemjöl

ev Daim ca 100 g till en sats

Sätt på ugnen 150 grader. Vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Vispa i lite olja i taget. Tillsätt sedan hjorthornsalt och vetemjöl. Tillsätt eventuellt daim. Klä två plåtar med bakplåtspapper.

Rulla två längder och skär 25 delar i varje. Rulla bollar och lägg på plåtarna. Grädda ca 20 min.

Klart!

Likes

Comments

Har nog inte sagt att jag är mamma tidigare, men det är jag och har en fantastisk liten son som heter Elias. Han firade nyligen sin 1 årsdag och då gjorde mamma en Henry Krammonster Tårta eftersom det är en av hans favorit figurer. Jag är egentligen väldigt mycket nybörjare på tårtor och modellering, men detta blev resultatet och jag har tänkt berätta hur jag gjort, då jag inte hade tid för så himla mycket bilder så blir det mest text. Det går ju givetvis bra att ha något annat på toppen och göra fler detaljer.

Henry Krammonster Tårta

Bottnar 4-6 delar

8 ägg

4 dl socker

2 dl vetemjöl

2 dl potatismjöl

1 msk bakpulver

1 msk vaniljsocker


Vaniljkräm

3 dl mjölk

1 vaniljstång

3 äggulor

1 dl socker

3 msk maizena

20 g smör


Hallonsylt

egenkokad eller köpt


Limegrädde

3 dl grädde

limesaft/zest


Marängsmörkräm med smak av Lime

2 äggvitor

1.5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

200 g smör

limesaft/zest efter smak

Garnering

marsipan

pulverfärger

vit sirap

Dra på ugnen 170 grader. Värm ägg och socker i vattenbad tills sockret smält helt utan att ägget koagulerar, rör om noga. Vispa sedan länge tills det blir poröst sikta i de torra ingredienserna och vänd försiktigt tills det blandats helt. Klä två springformar 22 cm i diameter med bakplåtspapper och fördela smeten i formarna. Grädda ca 30 minuter eller tills stickan är torr. Låt svalna helt och skär sedan bottnarna i 2 eller 3 delar.

Koka upp mjölk, frön och den urskrapade vaniljstången. Vispa ihop äggulor, socker och maizena i en skål. Vispa ihop äggblandningen och mjölkblandningen och häll tillbaka i kastrullen och låt det koka upp och vispa kraftigt under tiden. Sänk värmen och låt koka ytterligare 2 minuter. Plasta på ytan och låt sedan stå i kylen tills tårtan ska monteras.

Vispa grädde tillsätt lite limesaft och/eller zest efter smak, koka eller använd köpt hallonsylt. Gör en schweiziskmaräng med smak av lime för att kunna spackla med. Alltså värm socker och äggvita tills sockerkristallerna smällt. Vispa en hård maräng som svalnat och tillsätt rumstempererat smör lite i taget, vispa länge och tillsätt sedan vaniljsocker och limesaft/zest efter smak.

Gör gärna marsipanfigurerna i förväg så det är bara att lyfta på de när det är dags att montera tårtan. Jag använder en bit vaxduk att kavla ut marsipanen på när jag ska montera tårtan, eventuellt lite maizena eller florsocker till kavlingen. Det går åt ca 500 g för att täcka en tårta i den här storleken och lite mer till figurer.

Montera tårtan enligt följande, botten, vaniljkräm, botten, hallonsylt, botten, limegrädde, botten. Använd en smal sträng med marängsmörkräm runt kanten på varje lager så inget kan rinna ut. Spackla sedan hela tårtan med ett tunt lager marängsmörkräm. Ställ i frysen ca 15 minuter och skär bort ojämnheter, spackla igen. Gör om proceduren tills tårtan är jämn. Täck tårtan med marsipan och ställ på önskade figurer.

Klart! Lycka till!

Likes

Comments

Rimbobullar är en blandning mellan vanlig vetebulle och wienerbröd skulle jag vilja säga. Väldigt saftiga och smarriga med smak av vanilj. Givetvis kan du experimentera med fyllningen för att få just den bullen du är ute efter. Prova du kommer inte ångra dig.

Recept Rimbobullar

Deg
25 g jäst
2 dl mjölk
200 g smör
2 msk socker
0.5 vaniljstång
1 tsk vaniljsocker
ca 5 dl vetemjöl (manitoba cream)

Fyllning
75 g smör
3 msk socker
0.5 - 1 vaniljstång

Pensling
ägg

Garnering
florsocker
vit sirap

Klä två plåtar med bakplåtspapper. Smula jästen i en köksassistent eller i en bunke. Lös med mjölken. Se till att smöret är rumstempererat när du tillsätter det. Orkar du inte vänta så värm det 10 sek i mikron. Tillsätt socker och vaniljsocker. Dela vaniljstången och skrapa ur och tillsätt. Tillsätt lite mjöl i taget, arbeta degen ordentligt.

Skälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda väl. Forma till en fyrkant och börja kavla, vrid gärna på degen emellanåt så den inte fastnar i bakbordet. Fyrkanten ska bli ca 40x40 cm och sedan ska du skära ut fyrkanter 8x8 cm stora. Blanda smör, socker och fröna från vaniljstången till en smet och klicka ut lite i mitten på varje fyrkant. vik in hörnen och tryck ihop ordentligt i mitten. Låt jäsa övertäckt 2 timmar i rumstemperatur.

Dra på ugnen 250 grader. Vispa upp ett ägg lätt förhand och pensla bullarna. Grädda 5-8 minuter beroende på ugn. Garnera med glasyr precis innan servering. Tänker du frysa bullarna så gör det utan glasyren. När du gör glasyren så går det åt mer vit sirap än om du gör glasyren på vatten. Det blir ca 25 bullar av receptet.

Likes

Comments