Hejsan allihopa!

Vi läste nyligen en artikel på Helsingin Sanomats sidor om att man i Finland nu tillåter "odling" av insekter och också att sälja dem som mat. Förr har man fått tillaga och äta insekter i Finland men det har varit på eget ansvar. Nu när det tillåts att sälja insekterna som mat så blir också övervakningen striktare. Vi läste också i artikeln att enligt ett frågeformulär från förra året hade 70% av finländarna svarat att de skulle vara intresserade av att använda insekter i matlagning, dock undrar vi om detta kan stämma exakt.

Varför skulle man välja att äta insekter? Insekter innehåller faktiskt smycket bra mineraler, proteiner och vitaminer som t.ex zink. Dessutom är insekterna hälsosamma. Men en kanske större orsak till att äta insekter är att de inte bidrar lika mycket till den globala uppvärmingen att föda upp dem. När man "odlar" insekter släpps det ut mycket mindre växthusgaser, används mindre vatten och mindre område. Dessutom finns det mycket insekter och de växer snabbt. Vi kan helt enkelt inte hålla på och äta kött i den mängd vi gör, speciellt i västvärlden så kanske insekter kunde vara ett bra alternativ?

Insekter har används som föda länge i länder i t.ex Asien och det är mest i västvärlden som insektsätande kanske anses som äckligt. Lite konstigt egentligen eftersom vi nog äter sniglar, räkor och musslor som kanske kan jämföras med insekter?

Vi tycker det hade varit kul att smaka på insekter, dock skulle de kännas konstigt att använda insekter istället för kött men man kanske skulle vänja sig?. Vad tycker ni? Skulle ni kunna tänka er att äta gräshoppor till middag?

Bloggaa matkapuhelimesta - Nouw:lla on ehkä Suomen paras blogi-sovellus - Napsauta tästä

Likes

Comments

Hej igen!!

Nu har det blivit dags för många av oss att börja bilskolan. Man kan välja mellan det traditionella sättet och det nya elektroniska sättet. Det elektroniska sättet innebär att man inte har teorilektioner, utan det sköts på nätet, genom att läsa, svara på frågor och kolla på videor. Teoriprovet görs på dator i båda metoderna. Dessutom har man körlektioner normalt också. Detta gör bilskolan ännu till en sak som elektroniseras.

Vi tycker detta är en bra sak och av egen erfarenhet har det funkat riktigt bra. Dessutom kan man göra teorin helt i egen takt vid den elektroniserade metoden. De flesta av våra vänner har också gått den elektroniska bilskolan och alla har tyckt att systemet funkar bra. Detta är också trevligt eftersom priset på bilskolan blir billigare med elektroniseringen. Vi tror att bilskolorna kommer fortsätta med detta elektriserade sätt.

Bilskolorna har såklart ännu körlektioner men vi tror att även dessa kan i framtiden förflytta sig till att bestå mest av simulatorkörning. Vad tycker ni? Har ni någon erfarenhet av den elektroniserade bilskolan? Vad är eran åsikt?

Tack!

Likes

Comments

Hej!

Vi abiturienter har det väldigt stressigt just nu på grund av studentskrivningarna. Dessutom blir det extra stressigt då det går massor spekulationer om hur stor vikt studentbetyget har när du söker in till något universitet eller yrkeshögskola. Det skrivs och talas mycket om att inträdesproven skall slopas och det skall läggas mer vikt på studentskrivningarna. Då är det inte så konstigt att eleverna stressar mycket.

Vi tycker systemet med inträdesprov och studentskrivningar för att komma in på universitet eller annan utbildning har verkat funka bra. Därför tycker vi att det är dumt att man vill ändra på det. Faktumet är att även de som läst mycket inför skrivningarna kan misslyckas, då kan man såklart skriva på nytt men ändå. Dessutom verkar det mer logiskt att man läser inför ett inträdesprov på de saker som verkligen krävs inför utbildningen istället för att man skrivit bra i något prov i studentskrivningarna. Vi tror att orsaken till att man försöker ändra på systemet säkert har med ekonomin att göra, att man skall spara. 

Studentskrivingarna är nödvändiga och det är det som man jobbar mot under gymnasietiden. Men det borde också finnas en viss gräns på hur mycket press som läggs på skrivningarna. 

Likes

Comments

Hej igen!

På senaste tiden har Fidget spinners blivit väldigt populära bland både barn och vuxna. Fidget spinnern är en slags leksak som går att rotera. Fidget spinnern sägs vara lugnande, stresslindrande och hjälpa människor med koncentrationsprobelm. Nu finns den i alla möjliga slags format, färger och mönster, Fidget spinnern finns att köpa i t.ex leksaksbutiker och matbutiker. Är detta en trend som kommer hålla?

Fidget spinnern är en rolig trend som skiljer sig lite från de vanliga trenderna med videospel osv. För oss kanske den känns lite onödig eftersom vi inte märkt att den skulle vara lugnande eller stresslindrande. Men om den funkar för någon är det väldigt bra. Fidget spinnern går väl att jämföra med en stressboll. Dock tror vi att Fidget spinnern är en trend som snart kommer dö ut. Detta tror vi kommer hända eftersom den oftast inte används för sitt riktiga syfte att lindra stress utan mer som en leksak, en distraktion från att t.ex lyssna på timmarna eller göra sina läxor. Det är en bra ide men som sällan uppfylls och tror inte det märks någon desto större förändring i skolorna på grund av Fidget spinnern. Utan när denna "leksak" blir tråkig så kommer man nog att flytta vidare till andra saker och nya trender. 

Ses i nästa inlägg!

Likes

Comments

Tjena bloggen!

Idag läste vi en nyhet som väckte oro inom oss. Nyheten handlar om en kvinna som utsattes för falska poliser utanför sin dörr på söndagen klockan 16. De falska poliserna hävdade att de skulle ta fingeravtryck inifrån lägenheten och försökte tränga sig in. Som tur var, förstod kvinnan att det var frågan om falska poliser och fick draget fast ytterdörren och ringde därefter till riktiga polisen. Det mest oroväckande här är att de falska poliserna inte blivit fasttagna än.


När man läser nyheter som denna börjar man även tveka på den finska polisen, som man alltid kunnat lita på. De finska poliserna är enligt vårt tycke pålitliga och respekterade i sitt yrke. Det gör inte gott åt samhället att känslan av trygghet rubbas. Det är inte alltför länge sedan, då det talades i medierna om falska läkare. Läkare och poliser är en stor del av vårt dagliga liv. Vad kommer näst? Kanske banken far iväg med pengarna eller något liknande. 


Hej så länge!

Likes

Comments

Hej igen allihopa!

Sveriges dokusåpa "Paradise Hotel" har under många år varit en succe bland ungdomar och unga vuxna. Nu har den nya säsongen gått av stapeln och dokusåpan blir också mer och mer populär bland finska ungdomar. Programmet går ut på att ett gäng tjejer och killar bor tillsammans i ett hus under flera veckor. Det förekommer mycket alkohol, sex och festande i programmet. De spelar också ett slags spel med ett pris: 500 000 kr.

Detta program har bara blivit mer känt för varje år som går och har massvis med tittare dock finns det mycket (saklig) kritik riktat mot programmet. Tycker absolut att programmet kan vara dåligt att titta på speciellt för unga barn som inte förstår att kunna ta programmet med en nypa salt. I programmet glamouriserar man också hårt festande, hög alkoholkonsumtion och oskyddat sex, detta kan leda till att yngre tittare inte förstår vilka konsekvenser dessa saker kan leda till. På hälsokunskapslektionerna lär vi oss en hel del om följderna av en sådan här livsstil, men om man sedan ser folk på TV som gör det kanske man tycker det är okej i alla fall? I början av programmet dyker det upp en text med "inte för känsliga tittare" men det borde finnas tydligare varningar för att innehållet inte är menade för unga.

Annat som programmet gör är att lägga fram en bild av att man måste vara smal och snygg för att bli omtyckt, man måste locka till sig så många som möjligt från de motsatta könet och att desto fler man haft sex med, desto bättre är man, speciellt som kille. En del sexism uppkommer också i programmet när deltagarna talar ner mot kvinnor och ofta objektifierar dem. Detta kan lätt ge tittarna en förvrängd bild av sig själva vilket verkligen inte känns okej.

Vi förstår att programmet är menat för att vara underhållande, vilket det även i våra ögon är. Det kan kännas kul att skratta åt deras begränsade kunskap i t.ex geografiprov eller när de dansar på borden och kör "snurra flaskan", kanske speciellt eftersom man som ung kan relatera till en hel del saker som de gör. Men produktionen borde se till att man uppmärksammar riskerna med det beteende som visas i Paradise Hotel

Tack för idag

Likes

Comments

Hej alla kära läsare!

Idag tänkte vi diskutera ett lite sorligare ämne. I Finland har alkoholmissbruk lönge varit ett problem och det har också lett till mycket våld relaterat med berusning. Samhället lider av detta och man har länge försökt hitta lösningar som t.ex AA grupper och olika lagar om alkholförsäljning.

Nyligen läste vi en nyhet om en man som misstänks för att ha knivhuggit en kvinnlig bekant i slutet av ett bråk. Mannen är 42 år gammal och väldigt påverkad av alkohol. När polisen kom hade den 39 åriga kvinnan ett nyblivet sår av kniv.

Detta finner vi väldigt sorligt. Dessutom händer liknande saker ganska ofta. Vi tycker man borde tala mer om dessa fenomen i skolan och på arbetsplatser eftersom många inte förstår vilka konsekvenser stort intag av alkohol kan leda till. Alkoholkunsumption leder till ökad våld på alla plan, bland familjer, vänner och parrelationer. I Finland borde man verkligen jobba på detta. Att använda alkohol är okej men det är viktigt att man lär sig sina gränser. 

Det är faktiskt väldigt skrämmande att saker som detta händer. Såklart beror detta inte bara på alkoholkonsumption men alkohol bidrar till en stor del våld och dråp i vårat samhälle och det måste vi få under kontroll.


Likes

Comments