Header
View tracker

Sandia High School <3

"Skolan ska vara en plats för alla” har jag många gånger fått höra. Det är såklart rätt svårt att leva upp till, men jag skulle ändå vilja påstå att Sandia High School är en plats för de flesta och en av de skolor jag trivts bäst på under mitt liv. Vi är alla människor men vi har olika personligheter, intressen, genetiska förutsättningar, svårigheter och talanger. Vissa människor är utåtriktade och älskar uppmärksamhet, andra är sportintresserade, eller musikaliska, eller introverta, eller kreativa, eller gillar att ta ansvar, eller extremt blyga, eller samhällshjältar, eller teatermänniskor, eller utbytesstudenter eller vad det nu kan vara.

Tack vare alla olika klubbar, sporter och event så blir skolan en bättre plats för alla. Vi har “Senate” för de som gillar att vara sociala, ta på sig ledarrollen och engagera sig i det mesta, lite som en elevkår. Det finns en bokklubb, trädgårdsklubb och fikagrupper för de som är mer introverta och gillar när det är lugnt. Du är heller inte alltid tvingad att hålla redovisning inför hela klassen. Ibland kan man välja eftersom lärarna vet att en del tycker att det är jobbigt. Det är klart att det är bra att utmana sig själv men för vissa är det en utmaning att redovisa bara inför läraren. Det finns minst tio olika sporter som vem som helst kan gå med i, eftersom vi har A-lag, B-lag och C-lag beroende på hur bra man är. Vi har storband på över femtio personer för de som gillar att spela instrument, sjunga i kör och dirigera. Vi har även en Acapella-kör. Detta är kanske hälften av allt som man kan engagera sig i och det är ganska mycket ändå.

Att komma som utbytesstudent till ett nytt land är en utmaning, men jag är så tacksam för all hjälp jag fått av YFU, personal på skolan, coacher och elever. Det är så mycket varma människor här och det är många som vågar vara sig själva. Jag älskar kontrasterna mellan allas personligheter, mellan kläder m.m. Och att folk är så öppna. Du har generellt inte två kompisar som du enbart är med, utan man kan byta runt lite hit och dit. Det är härligt, för jag älskar att träffa nya människor, men också behålla de diamanter jag har.

Sandia High School har gett mig mycket, men jag känner också att jag kan ge tillbaka. Sandia är inte perfekt, men jag är glad över att vara här för jag kan, utöver vara omtänksam, hjälpsam och glad, påverka de människor här som är sexistiska, rasistiska, homofobiska osv eller åtminstone få dem att tänka till. Genom min uppfostran, utbildning och egna åsikter vet jag vad som är rätt och vad som är fel. Jag vet att feminism är oerhört viktigt och att alla människor är lika mycket värda oavsett kön, sexualitet, hudfärg, ekonomisk status och ursprung. Jag vill att andra här (och på andra ställen) ska våga stå upp för jämlikhet och jämställdhet. För VI ALLA är lika mycket värda och ska bli ACCEPTERADE för den vi är.

Hur ska världen bli framgångsrik om mer än hälften av alla människor är mer eller mindre nedtryckta?

  • 75 readers

Likes

Comments

Här kommer en väldigt massa bilder från Las Vegas och Grand Canyon. Jag åkte dit med Julia och hennes värdföräldrar och vi var borta tre nätter. Kändes som minst en vecka för vi ville ta vara på tiden så mycket som möjligt så vi gjorde saker hela tiden. Det var en urkul resa och ett bra avslut på året! Tänker inte gå in på
detalj för "What happens in Vegas, stays in Vegas..."

Gott nytt år!

  • 192 readers

Likes

Comments

Kort resumé om de senaste dagarna innan jag berättar om bilderna:

• I fredags fick jag jullov så jag, Megan, Julia och Mary Ellen åkte hem till Julia en stud efter skolan. Efter det åkte jag med min värdfamilj och lyssnade på en opera. Dom var väldigt talangfulla men det var i tre timmar. Jag var rätt trött efter en vecka med "finals", vilket är slut-prov. Vi hade prov varje dag sista veckan och jag hade mitt sista prov i fredags. Så jag tog en nap lite då och då under operan, men det var en häftig upplevelse!
• I lördags kom Megan och hämtade mig vid fyra och så åkte vi till henne. Jag trodde att jag, Julia och hon skulle ha en sleepover, men det visade sig att fyra andra tjejer också kom med pizza och filmer. Det var tydligen lite för att fira min och Julias födelsedagar. Jag blev så glad och vi hade såååå kul!
• I söndags åkte alla tjejer hem på morgonen, förutom Julia, jag och Megan. Vi åkte till IHOP och åt frukost (14.00!!) och till en djuraffär och köpte saker till Megans nya fisk. Efter det åkte vi hem till Megan igen och där hittade jag ett piano som jag inte sett innan. Jag började spela lite och det slutade med att vi sjöng och spelade olika låtar i två timmar. Min värdmamma kom och hämtade mig runt 17.00 och vi åkte hem en snabbis för att sen åka och se "Moana" (den nya Disneyfilmen) för andra gången. Måste säga att den är väldigt bra och jag älskar musiken i den!

Så, tillbaka till bilderna...
Igår var jag och Julia och handlade julklappar. Vi började i ett shoppingcenter men insåg efter att ha gått i två affärer att det var för mycket folk och för många affärer. Så istället gick vi till Target och handlade resten av julklapparna där, för dom har ALLT. Det tog oss nån timme eller två, men vi lyckades få ihop en del julklappar faktiskt. Efter shoppingen kom Julias mamma och hämtade oss och så åkte vi hem till henne. Där slog vi in julklapparna, åt tacos och lärde oss dansen från Mean Girls till Jingle Bells hehe...

Jag är så glad och tacksam att jag fått lära känna Julia här. Vad vore mitt utbytesår utan henne?! Är det nån jag ska ta med mig hem i resväskan så är det hon!

•Kramizzzar från mig•

  • 303 readers

Likes

Comments

Jag fick fira Lucia, här!

Skolsköterskan bjöd in mig till ett Lucia-party i söndags och jag fick vara Lucia. Det var första gången i mitt liv som jag var Lucia själv haha... Dock efter halvtid ville småtjejerna vara Lucior, så då bytte vi. Vi gick var 15 minut en liten runda genom skolsköterskans vardagsrum och kök till låten Sankta Lucia. Hon ville att vi skulle gå långsamt så alla hennes vänner kunde inspektera den här svenska traditionen ordentligt. Dock, efter att vi bytt och dom mindre tjejerna var Lucior, så blev det fart i tåget asså! Vi svischade genom huset som fyra spöken och gästerna kunde vara glada om dom fick sig en skymt. Jag tror inte dessa amerikanska barn förstod sig på den här traditionen. Dom såg helt förvirrade ut när dom skulle ha på sig vita långa klänningar och lillkillen såg ut som en enhörning med sin förstora strut på huvudet. Men dom verkade ändå tycka att det var lite spännande och kul och vi mutade dom med pepparkakor hehe...

Vi har också fått upp granen! Titta vad fin! Känns väldigt tidigt, men jag gillar det!

Puss och kram, julgran! (Rimmar nästan...)

Likes

Comments

Min födelsedag blev bättre än jag förväntat mig. Jag fyllde i måndags vilket inte var en jättebra dag att ha en fest på, men vi firade mig lite ändå. Jag visste inte om det men vi hade en assembly i skolan på förmiddagen. Alla samlades i gympasalen och dom olika skollagen presenterades och vissa viktiga event togs upp. Vi fick även se ett bildspel och en Dance Battle. Efter det hade jag Office Aide och där bjöd dom på lyxig varm choklad. Skolsköterskan hade även lämnat en lapp om att jag skulle komma och besöka henne. Jag gick dit och hon överraskade mig med en chokladkalender. Jag blev sååå glad! Hon visste inte att det var min födelsedag. Hon ville bara ge den eftersom det är väldigt svenskt med alla dessa adventskalendrar. Hon bjöd även in mig till ett Lucia-party på söndag. Dom firar inte Lucia här och folk har ingen aning om vad det är, men hon vet ju eftersom hon kommer från Sverige.

Efter skolan var jag tvungen att gå och mäta mina mått och lite så för vi ska få våra kostymer sydda till teatern. Det gick ganska fort så jag kunde åka hem och möta Sirii som skulle komma runt 4. Vi var först hemma en stund, sen åkte Sirii, jag och min värdsyrra och värdmamma till ett ställe med olika affärer och restauranger. Först kollade vi lite i butiker och sen gick vi och åt på en italiensk restaurang. Efter det åkte vi hem och träffade resten av min värdfamilj. Dom hade gjort en chokladtårta och jag fick höra "ja må hon leva" på svenska, engelska, ryska, finska och spanska.

Ett litet "funny fact" var att affärerna och restaurangerna låg på Route 66....

Ha det kalas allihopa!

  • 406 readers

Likes

Comments

Thanksgiving var uppskattat från min del. Äta, prata, vara tacksam, sova x3 typ. Definitivt något som jag tycker vi svenskar borde fira också. Maten vi åt var ganska gammaldags men väldigt gott och det var mat som jag inte provat tidigare. Jag firade med min värdfamilj, deras kusin med mamma och pappa och fyra familjekompisar.

  • 521 readers

Likes

Comments

Nu tänkte jag berätta lite vad som händer här och vad som hänt dom senaste två veckorna. För ca två/tre veckor sen blev jag sjuk. Jag vet inte om det var ett virus eller matförgiftning, men det var inte najs iallafall och det var första gången som jag blivit sjuk här. Några dagar efter att jag blev sjuk pratade jag med min områdesrepresentant 1 om att jag inte ville stanna hos min dåvarande värdfamilj. Jag hade pratat med henne endel innan om att det inte funkade bra och vi hade även pratat med min värdfamilj. När vi pratade med dom sa dom att dom var stressade (av olika anledningar) och vi bestämde att vi skulle ha open-door-policy, vilket innebar att jag kunde umgås med min områdesrepresentants familj när jag kände för det. Jag ville dock ge min värdfamilj en chans. Jag bodde där i över tre månader men jag kände mig aldrig som en del av familjen. Så min områdesrepresentant sa att jag kunde komma och bo hos dom i några dagar och så kunde vi prata om hur jag ville göra och så. Jag bodde där i fem dagar, sen hade jag min fotbollsavslutning så jag gick på den med min värdfamilj. Dagen efter ringde min områdesrepresentant min värdpappa och sa att jag skulle flytta ut. När jag kom hem från skolan packade jag ihop allt och sen när min värdpappa kom hem från jobbet pratade jag med honom. Jag pratade även med min värdmamma och värdsyrra när dom kom hem. Det var ju inte kul, men dom var inte arga eller så så det var väl bra. På kvällen lämnade jag dom och åkte tillbaka till min områdesrepresentant 1. Jag bodde där en natt, men dagen efter flyttade jag till områdesrepresentant 2. Hon bor närmare min skola så vi såg det som smidigare att bo hos dom istället medan vi väntade på att dom skulle hitta en ny värdfamilj till mig. Bara någon dag efter att jag kom dit blev jag sjuk igen... Rejäl förkylning den här gången. Jag har nu bott hos områdesrepresentant 2 i fem dagar och igår berättade dom för mig att dom ville behålla mig. Jag blev sååååå glad!! För av alla familjer jag har bott hos här har jag känt mig mest bekväm med dom. Det är en mamma och en pappa och tre döttrar varav två bor hemma. Ena är 15 och andra 17. Dom är sååååå härliga och det känns redan som att vi kan snacka om det mesta.

Så dom senaste veckorna har varit lite röriga men nu är jag tillbaka på spåren igen och jag ser verkligen fram emot Thanks Giving! Hoppas jag blir hyfsat friskt tills dess bara...

  • 584 readers

Likes

Comments

Igår var det Megans födelsedag så det firade vi med att åka till oh ho caliente. Bilresan tog ca 2 timmar så när vi kom fram åt vi lunch på lilla restaurangen på bilden. Allt där var så ful-snyggt på nåt sätt så vi tog massa bilder.

Det var ett spa med olika hot springs. Det var så härligt och det kändes så coolt att det var värme från vulkanerna under som värmde upp poolerna. Det fanns även lera som man kunde smörja in sig med och låta torka i solen. Dock kanske det ser varmt ut på bilderna men det var ca 5 grader så vi småjoggade mellan poolerna. http://www.ojospa.com här kan du läsa mer om spaet om du vill.

  • 600 readers

Likes

Comments

Här är lite bilder från Black Light Run som jag och Julia sprang förra helgen. Loppet var 3 miles och syftet var inte att tävla riktigt, utan mer att ha kul och ta sig runt. Man kunde donera pengar till St. Jude Children's Research Hospital och Miracle Flights. Det var en superkul upplevelse och jag älskade alla färger!!

  • 598 readers

Likes

Comments

Idag skrivs historia. Fram till sju ikväll pågår röstningen i New Mexico. Det är olika mellan olika delstater vilken tid röstningen stänger, men idag är sista dagen att vara med och påverka. Jag vill verkligen rösta, men jag har varken åldern eller medborgarskapet som krävs. Dock är detta ett val som kommer ha effekt på länder utanför USA så jag känner på något sätt att min och andra utländska människors röster borde få spela någon roll i detta. Jag måste säga att när jag var i Sverige pratades det mer om valet än vad det görs här. Folk här känns lite uppgivna. De säger att de är körda hur som helst; de har väldigt lågt förtroende för båda kandidaterna.

Själv känner jag att jag har gått balansgång under de här veckorna fram till valet. Innan jag åkte hit varnade YFU oss utbytesstudenter för att vara "för" politiska och uttrycka för mycket åsikter under våra utbytesår. Inte så att de ville tysta ner oss och ändra på våra åsikter. De gav oss det rådet eftersom det kan göra vår upplevelse här sämre. Jag är uppvuxen i ett liberalt samhälle som har kommit långt när det gäller jämlikhet och acceptans av mycket som inte varit accepterat de senaste 50 åren. När jag kom hit var dit lite som att åka tillbaka i tiden. Även om de kommit en god bit på vägen här så har de en del kvar att jobba på. Det har Sverige med, men vi är ett steg före. Det känns därför som att jag har lösningar på endel av deras problem och jag vill att de ska vara mer accepterande. Men, många människors åsikter här är starkt konservativa och influerade av religioner och börjar man argumentera mot det så blir det lite krångligt. Därför har det blivit att jag känner mig fram. Vissa människor kan jag prata politik, orättvisor och världen med medan andra är det bättre att hålla sig till andra samtalsämnen med. Det kan t.ex. handla om vissa av mina kompisars föräldrar. Jag vill inte göra mig ovän med dem eftersom det kan göra så att de inte vill bjuda hem mig osv och eftersom mitt sociala nätverk började på noll när jag kom hit så tar jag gärna alla möjligheter jag får till att träffa folk. För det är intressant. Även fast jag ogillar deras synsätt så är jag ju här för att uppleva saker och ha kul, träffa vänner, ta in ny kultur och skapa nya minnen. Jag tar ingen skit, men jag ber inte om den heller. Jag har mina åsikter helt enkelt men ibland väljer jag att dra kortet "Jag är inte så insatt.".

Om några timmar är det avgjort och jag kan knappt bärga mig. Jag är väldigt nyfiken och lite nervös över det kommande resultatet. Må bästa kandidat vinna!

Likes

Comments