Header

Maten här i New Mexico är FANTASTISK. Den är väldigt speciell och ser väldigt ofta inte jättekul ut, men god, det är den. Inga köttbullar och makaroner här inte!

Så här ser en typisk tallrik ut om du går ut och äter på en NM-restaurang. Tacos, nån risröra och nån bönröra, och enchiladas. Det finns massa olika kombos men den här är den vanligaste.

Här är lite annan traditionell mat.

Tamales

Röd och grön chili - något folk förknippar med NM

Rellenos

Sopapillas

Fisktacos - Varför har man aldrig lagat det förut?

Fisk är en mycket mer naturlig resurs i Sverige än här, så nu känner jag mig väldigt inspirerad att laga bland annat fisktacos när jag kommer hem.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Förra söndagen kom jag hem från Hawaii, fylld med nya upplevelser, vänner och minnen. Tänkte sammanfatta resan dag för dag här. Jag åkte med Belo som i samarbete med YFU anordnar denna och andra resor.

Jag var näst först av alla 55 utbytesstudenter att anlända på Hawaii. Eftersom jag kom fram runt lunchtid så hade jag och de andra tidiga anländande en del tid att fördriva i väntan på resterande. Vi gick därför ut och utforskade ön och alla var helt fascinerade av hur vackert och varmt det var. Det var i princip vad första dagen hade att erbjuda. Lite information och så.

Dag två och det var dags för katamaran. Man kunde se delfiner, valar och sköldpaddor om man hade tur. Tyvärr såg vi i första gruppen inget djur men det var en cool upplevelse ändå. Vattnet var klarblått och allt var så fint.

På eftermiddagen blev vi lite mer kulturella och åkte runt på ön och såg olika sevärdheter.

Dag tre var det surfing! Yeyyy! Som jag hade längtat och så kul det var. Surfa kommer jag göra igen.

På eftermiddagen åkte vi till Polynesian Cultural Center. Vi fick ta del av detta i form av mat, dans, spel och en riktigt komisk föreställning.

Dag fyra började med att vi åkte till Pali Lookout. Vyn var sååå häftig! Vi hade rätt otur med vädret under den här veckan men det var inte hela världen. Många hade med sig en flagga från sitt land men ingen av oss svenskar hade, förutom jag som hade med en miniflagga, för den var den enda jag kunde hitta. Så vi tog bilder med den... bättre än inget kanske?

När vi tagit tillräckligt med foton åkte vi vidare till en strand som klassas som en av världens bästa. Vi tog ett kort stopp på vägen dit och köpte med oss picknick. Stranden var verkligen super. Det var mulet men varmt så de flesta badade ändå. Dock var vågorna höga, och då menar jag verkligen HÖGA. Det var nog de högsta jag varit med om. Vi fick bara vara ca 20 i vattnet samtidigt så badvakten kunde hålla koll på oss.

Till middag blev det Hard Rock café och sen lite shopping efter. Lång händelserik dag.

Dag fem var Pearl Harbor och då hade vi verkligen pissväder. Dock var det en cool upplevelse. Vi fick träffa end veteran som varit i tjänst under attacken på Pearl Harbour.

Efter detta åkte vi till en marknad och shoppade lite för att sedan avsluta kvällen på Bubba Gump Shrimp, vilket är en restaurangkedja baserad på filmen Forrest Gump.

Under dag 6 var vi väldigt aktiva. Vi började dagen 07.00 med en timmes morgonyoga på stranden. Efter det blev det hike upp för Diamond Heads. Fantastisk utsikt!! Inte nog med det, vi surfade på eftermiddagen i över två timmar för att sedan strosa runt bland affärer i några timmar.

Dag 7 åkte vi och snorklade. Man kunde se hajar, sköldpaddor m.m. men jag såg tyvärr inga. Dock såg jag Hawaiis state fish, Humuhumunukunukuāpuaʻa. Den här dagen hade vi strålade väder.

Senare på kvällen åkte vi för att äta middag på ett kulturellt ställe. Man kunde göra tillfälliga tatueringar, blomkransar och andra små aktiviteter där. Det var även olika shower och underhållning under kvällen. Det var sista kvällen...

Till skillnad från när jag åkte till Hawaii så var jag faktiskt inte helt ensam på vägen hem. Det var ca 7 pers som skulle till LA samtidigt som mig, så jag behövde inte åka hela vägen själv vilket var skönt.

​Detta var en bra resa. Hawaii är paradiset. Hade kunnat skriva hur mycket som helst men fokuserade lite mer på bilderna istället. 

Aloha!! 

Likes

Comments

Idag uppmärksammar vi kvinnor lite extra. Sedan 1978 finns 8 mars med som internationella kvinnodagen i FN:s lista över högtidsdagar. Den här dagen behövs. Den behövs varje dag till dess vi uppnår jämställdhet.

Jag är så trött på att bli orättvist behandlad och det är jag inte ensam om. Det handlar inte bara om kvinnor. Det handlar generellt om alla förutom hetero vita män; folk blir utsatta för racism, sexism, homofobi, you name it, men jag tänker fokusera på kvinnorna idag eftersom det är internationella kvinnodagen. Vissa menar att vi har jämställdhet i Sverige och att kvinnors situation i världen runt om oss är betydligt värre. Nej och ja. Bara för att vi har det bättre i Sverige betyder det inte att det är bra, att vi inte kan ta illa upp eller känna oss mindre värda. Jag kan nämna minst 10 situationer där jag känt mig orättvist behandlad på grund av mitt kön och det är 10 för många.

En kvinna och en man går ut på en restaurang och äter middag. Vem får 9/10 fall notan? Mannen, vi kvinnor förväntas ha mindre pengar eller inte kunna betala för oss själva.

Här i USA märker jag sexism varje dag inom friidrotten. För det första har killarna en coach som är väldigt pushande och hård. Vi tjejer har en liten mjukis som ger oss mycket enklare övningar och mindre hårdträning. Konstigt att de flesta killarna är bättre än tjejerna? Nej. En övning som coacherna har fastnat för är en springövning. Den är simpel. En tjej och en kille står på startbanan för att springa 200m. Tjejerna startar ca 15m framför killarna, men på samma signal. I princip alla killar lyckas springa förbi tjejerna. Motiverande? Nej verkligen inte för tjejerna, men för killarna.

För några dagar sen hade vi en gemensam stretch efter träningen. Killarnas coach sa då "Vi behöver två killar som kan leda stretchen. Var män. Ni killar måste kunna styra och leda grupper". Så ingen tjej fick leda stretchen. Ännu en situation jag var tvungen att stå upp för mig själv som kvinna. För kvinnor kan också leda en grupp, tro mig...

2013 hade 14 av 251 börsbolag en kvinnlig VD. Det fanns fler som hette Johan än som var kvinnor bland börsbolagen. Det säger ju ett och annat om vårt samhälle. Kvinnor är inte mindre kompetenta, men vi har svårare att få möjligheter och chanser att utvecklas och bli framgångsrika i branscher som inte är stereotypa kvinnojobb.

Jag har många exempel men jag tänker inte sitta här och rabbla upp alla dem. Jämställdhet mina vänner. Jag kanske inte får leva i en jämställd värld under min livstid men det är ändå värt att kämpa för att få det bättre. Om inte för dig själv men för andra.

Donera gärna.

~Girl Power~

Likes

Comments

Igår hade vi vår vinterbal på skolan. Först åkte jag till Megan för att göra mig i ordning. Vi samlades några tjejer där innan för att sedan åka och möta upp resten på en restaurang i centrum. Restaurangen vi åt på var colombiansk och låg på en gata bredvid Route 66. Vi tog massa bilder utanför och maten var rättså udda men supergod.

Efter middagen åkte vi till balen. Vi dansade en massa till ganska kass musik men hade väldigt kul. Efter dansen åkte cirka hälften av alla som var där till IHOP för att äta igen, inklusive jag och mina kompisar. IHOP är ett så mysigt ställe. Det dom är kända för och som folk oftast beställer är pannkakor, ägg, bacon och hash browns. Det är i princip frukost/kvällsmat. Några åkte hem efter vi ätit men jag, Julia, Mary Ellen och Noah åkte tillbaka till Megan. Vi satt uppe och pratade till tre på natten om allt och inget. Ett bra avslut på en lång dag.

Likes

Comments

Gårdagen var en succé. Jag började dagen med att komma försent till min första lektion, men tack och lov blev läraren inte sur. Istället gav hon mig en klubba. Under lektionen kom en kille in och sjöng en sång helt acapella till en av tjejerna i min klass - ett "singing telegram". Det gick till så att alla som ville kunde veckan innan skriva ett litet telegram till vem som helst på skolan. Man skrev då ett meddelande till personen och valde en låt som en av personerna i körklassen skulle sjunga. Så igår gick köreleverna runt och levererade dessa telegram och sjöng en bit av de valda låtarna. Superkul idé tycker jag och jag beundrar verkligen de personerna som gick runt och sjöng. Jag skickade ett singing telegram till min värdsyster med en låt från lejonkungen.

I min graphic art-class gjorde vi alla-hjärtans-dag-kort som ni kan se på bilderna. Jag blir så fascinerad varje lektion över hur mycket man kan göra med de olika programmen vi använder.

Senare på eftermiddagen hade jag friidrott och provade höjdhopp igen efter cirka tio år. Det var väldigt kul och jag kände ändå att jag var helt okej på det, så jag kanske kommer satsa på höjdhopp och stavhopp här. På tal om stavhopp så är det något som jag inte skrivit om här än men som jag håller på med. Det är såååååå kul!! Älskar det!! Jag känner att jag utvecklas för varje dag som går och kommer högre och högre upp. Känns verkligen som min typ av sport, speciellt eftersom det är utmanande och inkluderar vara uppochner i luften.

Tillbaka till alla-hjärtans-dag:
När jag kom hem på kvällen hade min värdmamma köpt hem pizza, tårta och chokladdoppade jordgubbar. Vi hade myskväll hela familjen och jag och mina värdsystrar fick varsin ask med Lindor-choklad vilket var väldigt uppskattat.

Puss och kraaaaam!!

Likes

Comments

Idag har jag varit här i exakt ett halvår, så jag tänkte göra två listor; det jag saknar och det jag uppskattar här.

Det jag saknar är:

• Min familj och vänner i Sverige
• STUDIEBIDRAG (!!!)
• Diskborstar
• Duschhandtag (en sån som man håller i och som inte sitter fast i väggen)
• Bregott
• Mina kläder som jag lämnade hemma
• DUM (min kör)
• Skola på högre nivå, speciellt samhällskunskap och psykologi
• Kollektivtrafik
• Att umgås med 99:or+ (Har vissa klasser här med 14 åringar... Inget fel på yngre människor men jag föredrar lite äldre då man oftast har mer gemensamt osv)
• Svensk choklad
• Att sjunga riktigt högljutt varje dag (jag sjunger lite då och då här men jag känner mig inte helt bekväm i att ta i från tårna...)
• Påslakan
• Att folk VET att växthuseffekten är ett existerande problem

Det jag uppskattar här:

• Att vara en utbytesstudent (du kan utnyttja det rejält hehe...)
• Skolandan!
• Min värdfamilj och vänner
• Bergen och himlen, det går inte att förklara med ord hur fint det är
• Att när jag tittar på Breaking Bad så känner jag igen mig på gator och ställen
• New-mexikansk mat
• Biosalonger
• Att prata med främlingar är normalt
• Att folk inte använder sina mobiler överdrivet mycket
• Cheetos, Fritos och Doritos
• Homecoming, Winter Bal och Prom
• Refills
• Spänningen i vardagen
• Alla coola djur; tvättbjörnar, bergslejon, skallerormar osv
• Alla aktiviteter, möten, shower m.m.
• Snödagar (jag är ledig från skolan om det snöar) 

Det här är några saker jag saknar och uppskattar, men det finns självklart mer.

Kramizzzar från mig!

Likes

Comments

Nu känner jag mig som i mitten av en tornado. I höstas gjorde jag audition till Game of Tiaras. Ett av de bästa besluten jag gjort i mitt liv. Vi började repa i november några dagar i veckan. Det var kul, men ganska mycket dötid också pga att vi var ett stort cast och alla är inte på scenen samtidigt. Vi gick på jullov i mitten av december och hade då två veckors uppehåll från teatern. I början av januari drog vi igång igen och då blev det intensivt. De senaste 10 dagarna har jag haft mellan 3-6 timmar teater varje dag, inklusive lördagar och söndagar. Det kanske låter som mycket och jobbigt, men jag har varje dag längtat efter att skoldagarna ska ta slut så att jag kan gå över till teatern. Vi var cirka 20 personer i teatern och efter att spenderat så mycket tid tillsammans så kom vi varandra mycket närmare. Den här veckan, onsdag torsdag och fredag, hade vi våra shower. Det var så kul och uppskattat av många. Game of Tiaras är en ny teater med ironi och humor så det blev mycket skratt från publiken och vi fick verkligen försöka hålla oss kvar i våra karaktärer för att inte börja skratta vi med. Efter onsdagens show åkte vi till en restaurang och åt paj, för tydligen har den restaurangen gratis paj på onsdagar. Jag kom hem runt 12 och skulle upp 5 dagen efter så jag har kanske inte sovit jättemycket de senaste dagarna, men det tog jag igen inatt. Igår kväll hade vi vår sista show. Det var den bästa av alla tre, för vi sålde slut och publiken var verkligen med i matchen. Efter showen hade vi ett afterparty hos en av tjejerna. Hon hade inomhuspool så i princip alla badade. Vi gjorde också Tie Dye t-shirts med våra namn och Game of Tiaras på. Jag känner mig så glad när jag tänker tillbaka på den här tiden, för det har verkligen varit så kul från dag 1 till slutshowen.

Men det känns jobbigt också. För idag är allt över. Jag kommer se folk i skolan men det är inte samma sak. Jag tog också ett avsked av en av mina kompisar här igår. Han har bytt skola så teatern var det sista han gjorde med oss. Hade det varit i Sverige kan man ju tänka att vi kommer springa på varandra, men här har jag bara fyra månader kvar och jag vet inte om jag någonsin kommer se honom igen.

Så jag är mitt i en tornado, men jag är otroligt tacksam att jag fick göra det här äventyret med Game of Tiaras.

Likes

Comments

Sandia High School <3

"Skolan ska vara en plats för alla” har jag många gånger fått höra. Det är såklart rätt svårt att leva upp till, men jag skulle ändå vilja påstå att Sandia High School är en plats för de flesta och en av de skolor jag trivts bäst på under mitt liv. Vi är alla människor men vi har olika personligheter, intressen, genetiska förutsättningar, svårigheter och talanger. Vissa människor är utåtriktade och älskar uppmärksamhet, andra är sportintresserade, eller musikaliska, eller introverta, eller kreativa, eller gillar att ta ansvar, eller extremt blyga, eller samhällshjältar, eller teatermänniskor, eller utbytesstudenter eller vad det nu kan vara.

Tack vare alla olika klubbar, sporter och event så blir skolan en bättre plats för alla. Vi har “Senate” för de som gillar att vara sociala, ta på sig ledarrollen och engagera sig i det mesta, lite som en elevkår. Det finns en bokklubb, trädgårdsklubb och fikagrupper för de som är mer introverta och gillar när det är lugnt. Du är heller inte alltid tvingad att hålla redovisning inför hela klassen. Ibland kan man välja eftersom lärarna vet att en del tycker att det är jobbigt. Det är klart att det är bra att utmana sig själv men för vissa är det en utmaning att redovisa bara inför läraren. Det finns minst tio olika sporter som vem som helst kan gå med i, eftersom vi har A-lag, B-lag och C-lag beroende på hur bra man är. Vi har storband på över femtio personer för de som gillar att spela instrument, sjunga i kör och dirigera. Vi har även en Acapella-kör. Detta är kanske hälften av allt som man kan engagera sig i och det är ganska mycket ändå.

Att komma som utbytesstudent till ett nytt land är en utmaning, men jag är så tacksam för all hjälp jag fått av YFU, personal på skolan, coacher och elever. Det är så mycket varma människor här och det är många som vågar vara sig själva. Jag älskar kontrasterna mellan allas personligheter, mellan kläder m.m. Och att folk är så öppna. Du har generellt inte två kompisar som du enbart är med, utan man kan byta runt lite hit och dit. Det är härligt, för jag älskar att träffa nya människor, men också behålla de diamanter jag har.

Sandia High School har gett mig mycket, men jag känner också att jag kan ge tillbaka. Sandia är inte perfekt, men jag är glad över att vara här för jag kan, utöver vara omtänksam, hjälpsam och glad, påverka de människor här som är sexistiska, rasistiska, homofobiska osv eller åtminstone få dem att tänka till. Genom min uppfostran, utbildning och egna åsikter vet jag vad som är rätt och vad som är fel. Jag vet att feminism är oerhört viktigt och att alla människor är lika mycket värda oavsett kön, sexualitet, hudfärg, ekonomisk status och ursprung. Jag vill att andra här (och på andra ställen) ska våga stå upp för jämlikhet och jämställdhet. För VI ALLA är lika mycket värda och ska bli ACCEPTERADE för den vi är.

Hur ska världen bli framgångsrik om mer än hälften av alla människor är mer eller mindre nedtryckta?

Likes

Comments

Här kommer en väldigt massa bilder från Las Vegas och Grand Canyon. Jag åkte dit med Julia och hennes värdföräldrar och vi var borta tre nätter. Kändes som minst en vecka för vi ville ta vara på tiden så mycket som möjligt så vi gjorde saker hela tiden. Det var en urkul resa och ett bra avslut på året! Tänker inte gå in på
detalj för "What happens in Vegas, stays in Vegas..."

Gott nytt år!

Likes

Comments

Kort resumé om de senaste dagarna innan jag berättar om bilderna:

• I fredags fick jag jullov så jag, Megan, Julia och Mary Ellen åkte hem till Julia en stud efter skolan. Efter det åkte jag med min värdfamilj och lyssnade på en opera. Dom var väldigt talangfulla men det var i tre timmar. Jag var rätt trött efter en vecka med "finals", vilket är slut-prov. Vi hade prov varje dag sista veckan och jag hade mitt sista prov i fredags. Så jag tog en nap lite då och då under operan, men det var en häftig upplevelse!
• I lördags kom Megan och hämtade mig vid fyra och så åkte vi till henne. Jag trodde att jag, Julia och hon skulle ha en sleepover, men det visade sig att fyra andra tjejer också kom med pizza och filmer. Det var tydligen lite för att fira min och Julias födelsedagar. Jag blev så glad och vi hade såååå kul!
• I söndags åkte alla tjejer hem på morgonen, förutom Julia, jag och Megan. Vi åkte till IHOP och åt frukost (14.00!!) och till en djuraffär och köpte saker till Megans nya fisk. Efter det åkte vi hem till Megan igen och där hittade jag ett piano som jag inte sett innan. Jag började spela lite och det slutade med att vi sjöng och spelade olika låtar i två timmar. Min värdmamma kom och hämtade mig runt 17.00 och vi åkte hem en snabbis för att sen åka och se "Moana" (den nya Disneyfilmen) för andra gången. Måste säga att den är väldigt bra och jag älskar musiken i den!

Så, tillbaka till bilderna...
Igår var jag och Julia och handlade julklappar. Vi började i ett shoppingcenter men insåg efter att ha gått i två affärer att det var för mycket folk och för många affärer. Så istället gick vi till Target och handlade resten av julklapparna där, för dom har ALLT. Det tog oss nån timme eller två, men vi lyckades få ihop en del julklappar faktiskt. Efter shoppingen kom Julias mamma och hämtade oss och så åkte vi hem till henne. Där slog vi in julklapparna, åt tacos och lärde oss dansen från Mean Girls till Jingle Bells hehe...

Jag är så glad och tacksam att jag fått lära känna Julia här. Vad vore mitt utbytesår utan henne?! Är det nån jag ska ta med mig hem i resväskan så är det hon!

•Kramizzzar från mig•

Likes

Comments