Lokaltrafik:

...existerar i princip inte. Det finns buss som går mellan alla olika områden men det är väldigt oklart, tar lång tid och är dyrt. När jag frågar hur det fungerar med bussen så får man typ till svar "Vi vet inte, åk inte buss" haha... Har tar man sig överallt i bil. Inte med buss, cykel eller genom att gå - utan med bil. Här får man ju ta körkort när man är 16 år, så dom flesta av mina kompisar har alla körkort och även egen bil. Jag skulle vilja påstå att det inte är vanligt att man i Sverige har egen bil när man tar körkort, för det mesta lånar man sina föräldrars bil. "Va? Har man inte egen bil om man har körkort?". Skolorna är ju även byggda med en jätte parkering för allas bilar, vilket det flesta skolor i Sverige inte är.

Det här med att bilen spelar så stor roll här är ju lite jobbigt eftersom att jag inte får köra under tiden jag är här. Så jag är alltid beroende av att någon skjutsar. Men hittills har det inte varit ett jätte problem då det bor många i mitt område och även att mitt område är efter vägen för många som bor längre bort. Men kan ändå sakna möjligheten att kunna köra bil, ta cykeln eller åka buss vart som helst när som helst.

Något som verkligen inte existerar är tåg. Fått frågan flera gånger om jag åkt tåg och det anses jättehäftigt då dom flesta här ALDRIG åkt tåg. Även om jag inte dirket tänkt på det så kan jag ändå uppskatta hur pass lättillgängligt tåg är i Sverige när jag tänker efter. Så många gånger jag åkt tåg och så många som åker tåg varje dag i Sverige. Och även fast jag vet att många klagar på tågtrafiken i Sverige så finns den i alla fall, och det är både miljövänligt och säkert!


Sporter med skolan:

I Sverige så gör man olika aktiviteter och sporter utanför skolan i en förening eller klubb (om man tänker på efter skoltid). Här så genomförs alla aktiviteter, klubbar och sporter genom skolan. Det som jag verkligen tycker om här är att alla olika lag och klubbar gör mycket för skolan. Det finns fler aktiviteter under skoltid vilket är roligt och det stärker även gemenskapen då det bygger en väldigt stark "school spirit"! Samtidigt så kan jag tycka att en skild skola och aktivitet ger fler förutsättningarna för olika sociala sammanhang. Man blir inte lika låst i en bubbla med ett visst umgänge utan man har flera olika vilket jag verkligen uppskattar.


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Nu är första första fjärde delen av skolan klar vilket innebär att jag var ledig i fredags och även under måndagen och tisdagen. Väldigt skönt men en liten "fall break" i alla fall!


Läste lite med Riley <3Fotbollsmatch i fredagsAmerikansk frukost med pannkakor, ägg, våfflor, bacon mm!


Åkte till Glenwood (ca 1 timme bort) med Gabby, Lily, Klara, Hanna och Sophie för att besöka en av de "hot springs vapor caves" som finns där. Tydligen så har källvattnet på platsen bubblat upp från jordens inre under flera miljoner år och idag använder man detta varma vatten till ex pooler för besökare. Tydligen ska vattnet vara väldigt terapeutisk då det är rikt på olika mineraler osv. Vi besökte i alla fall en plats där man gick ner under marken till grottor som var som en ångbastu. Först fick man lite panik för att det för det första luktar så otroligt äckligt (typ som ruttet ägg...), för det andra ser typ exakt ut som en gruva man ska sitta i (Malin du hade inte gillat det haha) och för det tredje var så sjukt varmt. Haha! Men det var en intressant upplevelse och när man efter ett tag vant sig var det ändå ganska skönt. Efteråt åt vi lunch på en jättemysig takterrass.


Åt sopapilla för första gången, ett slags friterat bröd som man doppar i honung...

Bil-äventyr med Cassi. Åkte runt i bergen så att vi tillslut tappade bort oss haha, men vi hittade i alla fall en super fin telefonkiosk mitt ute i ingenstans?? (Tydligen tillhör den golfbanan i närheten, så om man är ute på banan och blir sugen på något att äta kan man använda telefonkiosken för att ringa så kommer dom och serverar en...)


Gjorde pumpor med Bella och Cassi! Haha halloween är ju ändå hyfsat nära..? 


Lily <3

Likes

Comments

I torsdags hade jag min sista xc-tävling, det blev en kort karriär (haha) men oj så rolig! Kommer verkligen sakna att träffa xc-laget varje dag och att åka på tävlingar. Alla i laget har verkligen varit så välkomnande och snälla och vi har haft så roligt tillsammans. Något jag verkligen tyckt om är att det inte spelat någon roll på vilken nivå man är på, alla hejar ändå på alla och det är en jätte bra stämning! Det hade även varit roligt att fortsätta lite till för att se hur mycket man kan utvecklas eftersom jag ändå känner att det verkligen skett en förändring under dessa få veckor. Jag kom ju verkligen in i slutet av säsongen, laget har haft träningar ända sedan juli haha... Nu är det bara Varsity (dom allra bästa i laget) som har träningar kvar då dom ska tävla i regions och state. Sista tävlingen var i alla fall Rifle och efter åt middag tillsammans på ett mexikanskt ställe.

Upptäckte för första gången att det finns kaktusar här???

Två gulliga bilder från paraden med xc-laget

Likes

Comments

I veckan fick vi seniors information om beställningen av cap & gown, alltså klädseln man bär på graduation. Det finns hur mycket tillbehör som helst att beställa alltifrån kläder och smycken till kort och ramar. Exempel på smyckena ser ni på en av broschyrerna. Något som jag blev helt chockad över är att dessa ringar kan kosta uppåt 450$ alltså ca 4500kr??? Haha helt sjukt tycker jag då dom inte ens var fina enligt mig...


Tre bilder från xc-tävlingen i fredags på den fina skolbussen vi åker i till varje tävling, det fina området vi sprang vid (kolla på bergen i bakgrunden med snö?!) och en svettig härlig bild haha... Vi fick gå från skolan kl 9 för att sedan åka buss i 2 timmar till tävlingen. Tävlingarna tar verkligen hela dagen med resan och allt så vi var inte hemma förens vid kl 21 på kvällen.


Biltur med Lily


När jag vaknade i torsdags var det alldeles vitt ute! Så fint!! Dock smälte ju all snö bort under dagen...


Pizza-dejt med Cassi


Härlig pratstund med Martin och Elsa som också är på utbytesår i USA och Costa Rica! Så himla glad över att allt ockås verkar vara bra med dom och så roligt att prata och dela alla intryck med några som ändå upplever samma sak<3

Likes

Comments

Jag bor allstå i den lilla "staden" Avon i Colorado som har en folkmängd på ca 6000 invånare. Avon är en del av "länet" Eagle County som har ca 50 000 invånare. Här ligger de små städerna på rad i dalen och att åka till Edwards (staden min skola ligger i) tar ca 5 mintuter och eftersom att det är bebyggt hela vägen så flyter allt liksom ihop och det känns inte som en liten ensam by haha. Personerna på skolan kommer ifrån hela länet.

I alla fall, området jag bor i är ett av USAs absolut bästa och största skidområden. Jag bor precis vid skidorten Beaver Creek (som haft VM i slalom 1999 och 2015), 15 min från Vail (USAs stösta skidsystem) och ca 1 och 1/2 timme från Aspen (skidorten där X Games hålls). Alltså ett väldigt turist tätt område.

Alla dessa orter räknas som väldigt lyxiga och dyra skidorter, och läser man online står det att "prisvärda budgetboenden är sällsynta" haha. När jag frågat mina kompisar som jobbar på något av alla de hotell (typ alla har jobb på hotell eller restaurang) som finns här säger det att EN natt på hotell här kostar uppåt 10 000kr?! Hit kommer många kändisar på semester och kompisar har berättat att bland annat Kardashians, Justin Bieber, Taylor Swift mfl varit här.

Eftersom att det är en turistort så är allt väldigt fint. Alla byggnader är vackra och miljön runt om är jätteren och fint i ordning gjord. I Vail har man byggt skidorten så att den ska likna en Alpby och det har dom verkligen lyckats med, det är verkligen så mysigt där! Alla husen här är för det mesta väldigt stora och fina villor. Folk har berättat för mig att många av husen faktiskt står tomma året om förutom några veckor under året då ägarna kommer och bor där för att åka skidor...

Det byggs hela tiden nya hotell och hus också. Och de som kommer hit och bygger är majoriteten ifrån Mexiko. Därför har faktiskt ca hälften av personerna på min skola en latinamerikansk bakgrund, så det pratas väldigt mycket spanska på skolan.

Jag trivs så bra här och när folk härifrån säger att det vill åka till Sverige för att det är ett så fint land förstår jag inte vad dom pratar om när dom bor på denna plats! Längtar verkligen efter att vintersäsongen här ska börja (lär bli en hel del skidåkning wihoo)!


Likes

Comments