Hejjsan!!

Mina tankar är forfarande på andra sidan atlanten, i texas, alla tankar som far omrking. Hela tiden. Hur kommer det vara? Kommer jag trivas? Vill jag verkligen åka nu? Vilka ämnen ska jag välja? Hur kommer jag trivas på skolan? Lite svårt att vara här i nuet när man bara vill åka nu, nu, nu.

Jag tänkte iallafall göra en Exchange student challenge som verkar kul!

Vilket land ska du till?

Jag ska till USA.

Vilken organisation reser du med?

Jag kommer att åka med Explorius.

Hur/var skulle du helst vilja bli placerad?

Jag har ju redan fått min placering:)) men innan var jag verkligen jättetveksam på vart jag ville hamna och vart jag inte ville. Funderade en del på Californien, Arizona, Georgia, Louisiana, Texas. Ja, nej, alla nästan. Något som faktiskt var lite kul var att jag funderade på att göra områdesval på Texas!!!

Har du fått familj eller gjort stat/region-val?

Jag har fått min värdfamilj, ja. Och jag gjorde inget stat- eller regionsval.

Kommer du åka på något förberedelseläger?

Ja, när man åker med Explorius ingår det ett 5-dagars camp. Så innan jag åker till min värdfamilj kommer jag först åka till New York i 5 dagar på "Soft Landing Camp" med andra utbytesstudenter från Norden som också åker med Explorius.:)

Vad ser du mest fram emot?

Oj, ja allt faktiskt. Utveckla min engelska, träffa massa nya människor. Lära känna en helt annan kultur, prova på att gå i high school, vara ifrån Sverige och Örebro ett tag. ALLT!!

Vad fruktar du mest?

Det jag fruktar mest är definitivt om jag inte kommer trivas i familjen. Själva flygresan dit, själv, är också något jag är lite rädd för men det kommer vara en sån otroligt häftig känsla. Att veta att man beger sig av till andra sidan atlanten, själv i tio månader.

Vill du prova någon ny sport?

Ja, skulle vilja testa volleyboll eller cheerleading. Men vill väldigt gärna fortsätta träna golf där borta!

Vad kommer du sakna mest?

Min familj. Helt klart. Jag och min familj är väldigt nära varandra så det kommer vara så konstigt!! Och att inte fira högtider med dom!

USA, kommer du åka på en resa arrangerad av organisationen?

Nej, har iallafall inte tänkt göra det.

Namnge tre platser du vill besöka i ditt land:

Oj, det är så många platser jag vill besöka. New York (som jag ska i början av mitt år), Dallas såklart eftersom det är så nära där jag ska bo. Men vill även besöka platser som man kanske inte åker på semester till, ställen som jag inte skulle besökt om det inte vore för att jag var där på utbyte.

Tror du att det kommer att bli ett bra år?

Ja, det tror jag absolut! Jag kommer komma dit med positiva tankar och ett öppet sinne för allt, ta det som det kommer och lära mig så mycket som möjligt ut av det!! Det blir ett bra år om jag gör det till det;)

Kramar, ida<333Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Postad i: Förberedelser innan USA

HEJ!!!

Som ni kan läsa i rubriken så har jag alltså fått min värdfamilj nu! Efter bara knappt 3 veckor?! Hur sjukt, jag som trodde jag skulle få vänta till i sommar!!!

Så i eftermiddags när jag var hemma hos min syster så ringde det ett 08- nummer som jag antog var Explorius.(Brukar inte ringa så många andra 08-nummer). Min kontaktperson sa "jag har glada nyheter ida". Dom hade nämligen hittat en värdfamilj som tyckte att jag verkade intressant och ville gärna hosta mig. Jag vart såå otroligt glad, satt och skakade hela jag, kunde inte förstå det!! Hon beskrev hela familjen, vart jag skulle bo, skola och allt. SÅÅÅ KUL.

Jag kommer bo i Texas(!!!!), i en väldigt, väldigt liten by som heter Avinger. Byn ligger ungefär 2 timmar öster om Dallas som är en otroligt stor stad!! Skolan jag kommer gå i, är i en stad 10 minuter bort från där jag kommer bo, och heter "Hughes Springs High School". Det är en liten skola med drygt 300 elever. (Största lyckan när jag såg att skolan även har golf som en av deras sport-activities!!)

Min värdfamilj kommer bestå av värdmamma, värdpappa och två värdbröder som är 7 och 2 år. Dom har tidigare hostat 3 andra utbytesstudenter, och dom har ett stort intresse i att göra det. Vilket jag tycker är en stor fördel. Värdmamman är även en local coordinator för andra utbytesstudenter, inte mig, vilket jag tycker verkar superbra. Att hon lixom vet hur det funkar!!

Som sagt, är så sjuukt glad trots att jag nog förväntat mig något lite annat. Kanske en stor stad, stor skola osv. Men nu känns det nästan bättre, man kommer ju lixom ha möjlighet att lära känna många fler av dom som går på skolan och bor i byn. Kanske blir det även lite lättare att "synas" och skaffa vänner när man går på en liten skola..? Det här verkar verkligen hur bra som helst.

Det första jag tänker på när jag tänker på Texas är ju definitivt cowboys hahah. Spännande!!

Kan inte vara lyckligare just nu, äntligen kan jag sätta en bild på huset där jag kommer bo, familjen jag kommer bo hos, skolan, staden. Det är så otroligt kul och skönt. 

Ni får ha det bäst,

Kramar från en överlycklig ida<333

Likes

Comments

Postad i: Förberedelser innan USA

Hej igen!!

Nu var det drygt en månad sedan jag fick och påbörjade mina ansökningshandlingar! Och i fredags skickade jag till slut in dom!! Har alltså varit på läkarbesök, fyllt i massa olika formulär om mig själv, tagit två vaccinationer, varit i sthlm där jag gjort ELTiS-testet, bett skolan fylla i jättemånga(!!) papper och skrivit ett brev till min framtida värdfamilj. Det har varit en hel del faktiskt men 30 dagar var ändå lagom mycket tid.

Såå, idag fick jag ett mejl tillbaka av Explorius som sa att ansökningshandlingarna såg bra ut och att dom nu var vidare skickade till USA. Även att letandet av värdfamilj och placering börjar redan nu!!!! AHHH, vart såå glad när jag läste mejlet. Dock står det att det kan ta allt ifrån några veckor till, ja ett halvår, sommaren innan dom hittar en värdfamilj till mig. Men det känns sjukt bra ändå, att veta att letandet faktiskt är igång på riktigt nu.

Kramar<33

Likes

Comments

Postad i: Förberedelser innan USA

Hejjj!!

Ansökningshandlingar

Igår fick jag äntligen mina ansökningshandlingar, nu händer det nått pårikigt!! Lika kul var det inte när jag insåg att det var 17 olika papper. Hälsoundersökningar, brev, och frågeformulär som skulle fyllas i. Har endast till 3:e november på mig, 30 dagar!! Men men...

Känns lite stressigt men det ska nog gå. Har börjat fylla i massa olika formulär. ÄR mest nervös över alla dessa vaccin jag måste ta. Är oerhört sprut-rädd, men det måste ju göras. Det var 5 stycken jag ska ta innan avfärd, där vissa är i flera doser som ska tas någon månad efter varandra. Men det är kul ändå, nu känner jag att det verkligen är påriktigt och att det närmar sig

Program och organisation

Jag har så länge jag kan minnas drömt om att åka som utbytesstudent. Bara tanken på att bo själv i ett land där man inte känner någon och med ett helt annat språk har alltid lockat mig. 

Jag började tidigt att söka reda på olika organisationer som erbjöd utbytesår till USA. Redan då fastnade jag för Explorius som har ett speciellt programval som heter "Select", berättar mer om det längre ner om ni är intresserade. Även att de är en mindre organisation som verkligen har koll på alla deras studenter.

I 9:an började jag mer seriöst att kolla runt, när man skulle gå på intervju osv. I slutet av våren, 2017, bestämde jag mig för att boka en intervju med Explorius för att se om det var något jag ens ville. Jag och mina föräldrar mötte upp en kontaktperson från Explorius på ett fik här i Örebro och började snacka om allt vi kunde tänkas ha frågor om. Intervjun avslutades med en liten del på engelska för att se att man förstod och kunde kommunicera på engelska. Verkligen inget man behöver vara nervös över!

Efter intervjun fick jag ett mejl från Explorius där det stod att jag var godkänd till deras utbytesprogram! Sedan tog det ett bra tag innan det hände något. Jag började tveka jättemycket på om jag verkligen ville åka. Det är ju ändå en del man missar, sina kompisar tar studenten innan dig och all hemlängtan man kommer få. Jag började helt enkelt ifrågasätta om det var värt det. Jag beslöt mig sedan för att det här verkligen är något jag vill göra så jag slutförde min anmälan och fick fler mejl ang. vilket program jag skulle välja.

Som sagt, jag hade länge känt att Select programmet passade mig perfekt, där kan man välja en sport eller ett speciellt ämne man vill läsa under sitt år. Och på så sätt bestämma lite mer över året. Jag har länge tänkt det som en självklarhet med Select, eftersom jag då kan välja golf, som är min sport jag satsar på. Men det finns dock en del nackdelar med Select. Det är för det första en hel del dyrare än det vanliga programmet som de flesta åker på, det som kallas "Classic", och för det andra så får värdfamiljen i detta program betalt för att ha dig hos dem. Jag tyckte då det kändes lite risky, att värdfamiljen man matchar med KAN ha mindre intresse av att ha dig boende som en utbytesstudent hos dem och mer intresserade av pengarna de får för det...

Helt enkelt beslutade jag mig för att byta från Select till Classic. Jag funderade då på att göra ett områdesval. Med områdesval menas att man önskar en delstat eller ett område där man helst skulle vilja bo. Tex. California eller Texas. Men efter att jag pratat med en annan före detta utbytesstudent så bestämde jag mig för att inte göra något extra val överhuvudtaget utan bara åka med Classic programmet.

Alltså kan jag hamna vart som helst i hela USA, utifrån var de hittar en värdfamilj som kan tänka sig att ta emot mig.

Spännande va??!!

Kramar ida<33

Likes

Comments

​Hejsan!! Och välkomna till min blogg!

Jag är en 16 årig tjej från Örebro som nästa höst ska åka på mitt livs äventyr. Jag ska nämligen för tio månader bo i USA, som utbytesstudent! Organisationen jag kommer att åka med är Explorius.

Jag kommer att skriva bloggen främst för mina nära och kära och för att komma ihåg denna resa. Ibland kan det även hända att jag vloggar istället men får se hur jag gör. För tillfället blir det inte så mycket uppdatering då det forfarande är ett tag kvar till jag faktiskt börjar resan påriktigt! Hoppas ni vill följa med mig på denna upplevelse!

kramar Ida<333

Likes

Comments