Matrecept -Vegetariska & veganska, vardag

Landade 23 i Luleå på torsdagen efter ett riktigt välbehövligt besök hos familjen. Var riktigt äckligt att köra hem dock, snörök, halka och jättespårigt. Hamnade dessutom bakom en lastbil och vågade inte köra om så allt jag hade som navigering nästan hela vägen hem var lastbilens baklysen, hojja... 

​​I fredags hann jag med massa roligheter. Bl.a. två pass med roliga filurer och kvällen avslutades med massa sällskapspel hos Erik med grabbgänget. Ett av mina favorit sällskapsspel som vi även spelade då är "med andra ord". Det är verkligen klurigt och SÅ kul! Blir alltid många skratt. 

​​Helgen har dock bestått av jobb jobb och ytterligare jobb. Lördag storhandlade jag innan jobbet 11-22:30 och söndag jobbade jag 8:30-18:30. Höjdpunkten på denna helg var att på söndagen fara och inhandla ingredienserna till en av mina snacksfavoriter som barn och krypa in i mitt hjärtas famn efter en lång och trött jobbhelg. Skulle ha tränat igår men sov 2h under natten så det blev inställt. Att jobba som jag gör denna helg tycker jag är riktigt tungt, speciellt eftersom jag brukar jobba måndagen och tisdagen efter så man får ingen vila alls... Idag är jag dock ledig, SÅ himla skönt! Har städat lägenheten, yogat, fixat matlådor och fixat med tjänstledigt pappren som jag måste skicka in inför mina utbildningar. Nu blir det mellis och kolla på något bra innan det är träningsdags. Ska på tyngdlyftning och ett pass som kallas Rx+ på vår box, kommer bli skoj!

Nu till en av mina favoriter som barn -Taco dippbricka

Taco-dippbricka

1 philadelphiaost elr en vanlig naturell färskost

1 liten cremefraisch burk

chunky salsa (jag använder medium)

Tacokrydda (mängd beroende på hur starkt man vill ha det men använd MINST en påse)

Tomater

Sallad

Röd lök

Ost

Utförande: Blanda tacokryddan med creme fraichen och färskosten och bred sedan ut det över en bricka. Smeta på chunkysalsan. Hacka sallad, röd lök, tomater och riv osten. Strö sedan över allt i samma ordning och VOILA! Ät med chips (ta några rejälare, annars går de lätt av). Jag brukar ha saltade tortillachips och grill- eller vickningschips när jag äter det. Gillar att ha två sorter att variera mellan och även att ha dem i mer "naturella" smaker.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Vänner & familj

Just nu sitter jag hos käraste mormor och morfar i hembyn. Har hjälpt till med diverse saker och nu blir det kvällsfika innan jag hoppar i bilen och börjar resan hem till Luleå igen. Min morfar bröt benet i veckan så ska försöka hälsa på och hjälpa dem så mycket jag kan tills han är på benen igen. Mitt hjärta gick i tusen bitar när jag fick nyheten, var nära till tårar. Min lilla moffis❤

Som tur är hände det nu på vintern och inte under sommaren då de har hur mycket gårdssysslor som helst. Även tur så bor resten av familjen nära så de har alltid någon hjälp till hands. Det är när sådana här saker händer jag önskar man hade eget elr bodde närmare så man kunde hälsa på mer och oftare. Har så mycket för mig så är sällan jag har tid eller dagar jag kan åka och hälsa på alla hemma. Får tacka telefonerna, att kunna ringa och sms:a så kontakten och relationer hålls intakt.

Har väldigt bra relation med mina morföräldrar och det är jag riktigt tacksam och glad över. Så himla underbara människor och bland mycket annat mina kärleksidoler. Bästa moffisarna <3

Likes

Comments

vardag

Har blivit galen i avokado på sista tiden. Jag vill ha det i allt, till allt och på allt haha. Det bästa jag vet för tillfället är guacamole och mosad avokado på hårdbrödmackor med körsbärstomater och aromat. Det är så himla gott, vattnas i munnen bara av att tänka på det! Någon som känner igen sig?

Likes

Comments

vardag

Fast i bilkö och världens snöoväder... Kul när man har tid att passa i Överkalix på banken...

Likes

Comments

Personliga tankar & funderingar, Träning & hälsa

När ni hör orden god hälsa vad tänker ni på då? Vad är det första du tänker på när du hör dem orden? Svara ärligt tyst för er själva. Tänk efter lite till, tänk djupare, rannsaka dig och dina åsikter. Stämmer dessa överens med dina första tankar?

De flesta, inklusive jag själv har någon gång eller tänker än idag så fort de hör de orden på en person med definierade muskler, en kropp som är riktigt stark eller i alla fall ser riktigt stark ut. För det är faktiskt skillnad på att vara stark och se stark ut, men det är ett senare ämne att prata om. Åsikten stannar även vid denna första tanke. Det enda som krävs för att uppnå välmående och en god hälsa är en vältränad och muskulös kropp. Så tänkte jag för några år sedan. Men för mig idag speglar dessa bilder inte mina riktiga åsikter, samhällets bild vi matas med dagligen är inte min och jag vill inte ha den. Så varför är det första jag får upp i mitt huvud trots allt när jag hör ordet hälsa fortfarande en bild på en muskulös kropp?

Många misstar även en vältränad kropp med en hälsosam kropp. Detta är två skilda saker man får träna sig på att hålla isär då man lätt "faller i fällan" och blåögt tror att en vältränad människa är definitionen av en hälsosam människa.

Jag har frågat många personer runt omkring mig genom tiderna vad de tänker på när de hör ordet hälsa och god hälsa. Hur uppfattar ni dessa ord? Min uppfattning har ändrats drastiskt med åren som gått och jag tror det gäller många fler. Med utökad kunskap och erfarenhet kommer ändrade perspektiv: GOD HÄLSA för mig är:

  • GOD HÄLSA besitter den person som mår bra inifrån och ut.

Med denna förklaring menar jag helt enkelt att en god hälsa är när man mår bra både fysiskt och psykiskt och kan vara stolt över sig själv.

Jag var på en föreläsning i våras där en man höll föreläsning om just detta ämne, god hälsa och vad det innebar för honom. Han berättade att när han studerade inom ämnet hälsa hade hans lärare på första lektionen sagt dessa ord "Hälsa är inget man kan definiera". Jag blev först slagen och tänkte "men jo det kan man väl visst" men när jag tänkte efter så insåg jag att han nog hade rätt ändå. Det är lättare sagt än gjort.

Han menade att en god hälsa inte kan antas bara för att man har de vissa nämnare som samhällets normer anser vara en god hälsa, exempelvis en stark och vältränad kropp. Det är enligt mig ett väldigt bra sätt att definiera hälsa på. Hälsa är ett ämne som är oerhört komplext och därmed enligt mig otroligt fascinerande.

Ex. Man kan vara riktigt vältränad och allsidig fysiskt. Kroppen och dess inre organ, muskler m.m. är det inget fel på utan snarare mår de så bra som möjligt. MEN personen i fråga mår inte alls bra mentalt. Exemplet går också att vända på. Slutsatsen blir densamma och personen har inte en god hälsa.

Nu menar jag absolut inte att man måste vara vältränad och alltid vara mentalt stabil och lycksalig. Alla har dåliga dagar och en hälsosam kropp är mer än att träna för ett sexpack. Fysiken behöver inte vara på elitnivå, inte ens medel för att man ska ha god hälsa. Det hela handlar om välmående på ett hälsosamt plan, att det inte ska gå till det extrema.

Träning/fysisk aktivitet är en av nycklarna till välmående, det går inte att förneka. Vår kropp behöver och mår bra av motion. Men mortion och träning är en hel värld, det är inte begränsat till renodlad styrketräning på något gym. Allt från promenader, till dans, crossfit och långa vandringar i fjällen hör till kategorin och de positiva effekterna det har på våra kroppar, både fysiskt och psykiskt är många. Men kom ihåg att hälsa handlar om så mycket mer än träning, vilket många glömt bort.

För mig sitter nyckeln till att vara hälsosam och att ha en "god hälsa" i balans mellan allt, lite av mycket och ägna sig till det man mår bra av och umgås med människor man håller av. Mängderna för denna balans kommer variera oändligt beroende på vem man frågar eftersom vi alla är olika och behöver olika mycket av "samma saker" för att må bra. Det är svårt att förklara det bättre men jag hoppas de flesta av er iaf kan förstå mina tankar och hur jag menar.

En liten del av mina tankar kring detta ämne. Vad kännetecknar god hälsa för dig?

Likes

Comments

Matrecept -Vegetariska & veganska, Bakrecept

Ett riktigt gott bröd ni borde testa!

Morotsbröd

4dl mandelmjöl

0,5dl kokosmjöl

0,5dl krossade linfrön

Havssalt

5msk fiberhusk

6ägg

2dl vatten

2dl fint rivna morötter

Frön/torkad frukt/kryddor efter behag och/eller som topping

Utförande: rör ihop vatten och ägg. Tillsätt resterande ingredienser utom morötterna. Krama ur fet mesta av vattnet från morötterna och tillsätt dem. Rör/knåda till en deg och låt jäsa 5min. Tryck ut på en plåt ca 20x30. Grädda ca 20 min i ugn på 200grader och voilà!

Likes

Comments