Hello!

Vilken otroligt fin dag det är idag! Till skillnad från igår, då det regnade, åskade och blåste som aldrig förr- det kändes helt enkelt som att jag bytt födelsedagsdatum från 30 juli till 30 oktober. Då jag skulle ha mitt släktkalas igår så var planen att vi skulle sitta ute- då vi sammanlagt skulle bli rätt så många. Men väl klara med att lägga pappersdukar på uteborden så började det duggregna, sen började det ösregna, och sen när vi inte trodde att det kunde bli värre så började det regna ännu mer, och åskan kom från ingenstans och låg och lurade i princip ovanför huset.

Tur för mig att jag bor i ett stort hus med tillräcklig plats för allihop. Tyvärr blev det aldrig nån bild på tårtan, men den var superfin. Det var mandel på tårtans sidor, i ytterkanten på toppen fanns där spritsad grädde och i mitten låg massa stora, fina hallon. Den var supergod i alla fall och snacka om att mina småttingar till nästkusiner är söta!

Jag blev dessutom superglad för mina presenter och de flesta av de finns med på bilden ovan. Jag fick dock inte alla igår, utan en liten del av de fick jag när mina klasskompisar var hemma hos mig. Jag kan absolut inte klaga i alla fall. En del av gästerna hade jag inte träffat på jättelänge så det var kul att träffa de igen och "catch up" med allt som hänt och ska hända. Mitt födelsedagskalas blev ju även som nåt slags "avskedskalas" då jag åker om bara 2 veckor. Många frågor dök även upp kring allt- hur det fungerar, vart jag ska, hur länge jag stannar osv. Men då jag själv bara är peppad och glad så kändes det inte alls jobbigt att besvara dem. Det känns dock rätt så sjukt att det är så lite kvar av "väntetiden" och jag vet att jag verkligen måste ta vara på dessa två veckorna, men jag vet inte hur för jag är rätt så dålig på sånt alltså.

Annars har jag inte mycket mer att dela med mig av just nu, jag tänkte dock uppdatera senare i veckan om hur min packlista ser ut osv.


Kram!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Den 27/7 bar det av till "Landskronakarnevalen", just för att stötta de skönaste boysen jag vet. Innan vi tog tåget från Helsingborg till Landskrona åt vi en underbar nutellapizza på Paolo's, en italiensk restaurang vilket var mysigt. När vi väl var framme i Landskrona så hade vi räknat med att där skulle vara en del människor, men där var MASSOR och då var klockan bara 20:30 ungefär, och Hov1 skulle inte spela förrän 22:00. Det tog ca en halvtimme innan vi lyckades komma på en buss som åkte till centrum men väl i centrum så mötte vi helt random en annan kompis och hon hängde på. Vi kollade runt vad som fanns på karnevalen, och en av oss fick ett ryck och ville åka en viss karusell, vilket vi gjorde och skrek av våra halsar innan konserten ens börjat.

Vi stod iallafall i cirka 40 min och väntade på att de skulle börja spela, och förvånansvärt så var de i tid, och spelningen började ungefär när den skulle.


Vi njöt ordentligt under konserten och därför finns där inte särskilt mycket bilder att visa, och de jag har är inte av den bästa kvalitén. Våran slutsats från konserten är dock att när de var i Helsingborg i vintras levererade dem bättre. Det var bättre ös och bättre sång, men vad gör det om man ändå själv står och sjunger med för full hals och hoppar som om det vore ett gympass? De sjöng någon ny låt här och där och de var ju faktiskt amazing, och jag längtar efter nytt album & nya singlar. De sjöng dock inte Runaway Bride, vilket vi var besvikna över då den är så himla fin och betydande. En bra kväll var det iallafall och väl hemma i Helsingborg så köpte vi godis och läsk och gick hem och satte på en film och somnade så småning om. Mysigt var det i alla fall, och det kommer jag leva länge på. Jag fick även ett jättefint armband och ett stort födelsedagskort av min bästa vän och hon hade skrivit en jättefin text. Imorgon fyller jag år, även fast det inte känns så, då vädret är så dåligt osv. dessutom har jag så mycket annat att tänka på, saker som hänt, saker som kommer hända, men jag antar att det blir en rolig dag.


Planen är att jag uppdaterar imorgon, men vi får se.


Kram!

Likes

Comments

Detta är alltså hur blanketten ser ut, som jag fick skickad på mail av sts, och de av sin tur hade fått det från skolan jag ska gå på.

Nederländernas skolsystem ser helt annorlunda ut i jämörelse med Sveriges. De börjar en tidigare ålder än vad vi gör, och de tar examen (student) SENAST det året som de fyller 18. Dessutom har de inte grundskola och gymnasie så som vi, utan de kallar deras första skolår för "basår / basundervisning" fram t.o.m 12 års ålder. Vid 12/13 års ålder ska man i princip välja det som vi kallar för gymnasieutbildning, men i Nederländerna kallas det för "fortsatt utbildning".

När man ska välja "fortsatt utbildning" så finns där i princip 4 val:

1. Praktikundervisning, där det varierar hur länge man faktiskt går i skolan då detta är en utbildning för de som har extremt svårt med skola pga olika anledningar. ( man kan ungefär jämföra det med ett svenskt introduktionsprogram)

2.VMBO - denna linje är som vår egna yrkesförberedande utbildning och detta läser man fram till att man är 16 (som yngst)

3. HAVO - denna linje är en "allmän gymnasieutbildning", och det är den linje som de flesta går. Detta är ett program som ligger mitt emellan den svenska yrkesförberedande och högskoleförberedande utbildningen, men jag anser att HAVO har samma akademiska nivå som våra högskoleförberedande program. Detta läser man tills man är 17.

4. VWO - Detta är det "officiella" pre-university/högskoleförberedande programmet i NL. Detta skulle jag dock vilja jämföra med teknikprogrammets fjärde år när det kommer till den akademiska nivån. Detta läser man tills man är 18.

På både HAVO & VWO så får man välja mellan Kultur (Blandning mellan samhälle och humanistiskt), Ekonomi, Natur och Teknik. Som ni läser så finns där ingen estetisk utbildning och det finns två anledningar till det. 1. De har många estetiska ämnen att välja till), 2. Om man vill gå estetisk utbildning söker man till en riktig estetisk skola. (dvs teater/konst/musik osv. skola)- OBS! Man väljer dock inte inriktning förrän de sista 2/3 åren (dvs när man är 14-16 år beroende på om man går HAVO eller VWO)

Men om man då har gått någon utav de tre första utbildningarna, hur fungerar vägen till universitet (om man nu skulle vilja gå det i efterhand) ?.

Jo, Nederländerna har då skapat HBO & MBO. Beroende på vilken kunskapsnivå du ligger på efter dina år på "gymnasiet" så blir du placerad på HBO eller MBO, om du vill bli behörig till högskola & universitet dvs. OBS! De som går praktikundervisning har dock ingen chans att få gå dessa, då det är en för låg nivå. Vanligtvis så är det så att de som har en VMBO examen blir placerade på MBO, och då får de läsa 2/3 år till för att bli behöriga. De elever som tagit en HAVO examen blir placerade på HBO och måste då läsa 1 elr. 2 år innan de blir behöriga.


Jag har iallafall, baserat på mina betyg, blivit placerad i VWO 5, vilket är året innan examensåret och jag har valt att läsa Ekonomi. Ja, jag går Samhälle här i Sverige, men i NL är det somsagt Kultur som är motsvarigheten, men då det innehåller mycket mer språk än vad det gör i Sverige så valde jag Ekonomi istället, då jag tänkte att det är viktigare att jag fokuserar så mycket som möjligt på Nederländskan. De har 9 st. obligatoriska ämnen, och så får man själv välja till ämnen efter vilken inriktning man valt. Där valde jag Geografi, Management & Organisation och Tyska. + den enklaste svårighetsgraden i matte.


Det Holländska systemet är komplicerat, detta är dessutom bara en liten del av det hela, då de tänker annorlunda kring ålder och mognad osv dessutom. Men jag hoppas jag gett er en bra översikt!


Kram!

Likes

Comments

Idag var det första gången någonsin (!!!!!!!) som jag fick en fransförlängning och jag måste säga att jag är SUPERNÖJD! Dessa fransar är 15 mm D böjning, och jag är verkligen superglad, jag trodde först att det skulle vara väldigt obehagligt och att det skulle sticka till vid varenda frans som man limmar på, men jag kände i princip ingenting och mina ögon var knappt irriterade av limmet eller något efteråt!

och detta får mig att längta ytterligare till min födelsedag på söndag, men inte nog med det! ALLA som jag bjudit in kommer att komma (bara släkt) och det är nog första gången någonsin.

Planerar att ta en MASSA bilder under dagen och även på mina presenter så stay tuned!

Förövrigt så får jag bättre och bättre kontakt med min värdfamilj, vilket jag är superglad över. Jag var rädd för att utvecklingen skulle sluta men den bara fortsätter, har aldrig insett hur mycket man faktiskt kan få reda på. Man tror att man känner så många, men egentligen så gör vi ju inte det. Man känner till deras namn, deras personlighet och kanske var de bor, men tänk hur mycket som gömmer sig bakom det!


Iallafall så hoppas jag att ni haft en lika bra dag som jag haft! Här undertill lägger jag till en bild på ett visitkort som kommer från underbaraste Emma som gjorde mina fransar idag! Hon har även en facebook sida som heter "Emma Lundblad - Fransteknolog", så ifall du som läser skulle vara intresserad så tveka inte att höra av dig till henne, jag kan lova dig att det dessutom är bra priser.


Kram!

Likes

Comments

Bilden ovan var före & efter bild den 16 juni

Bilderna nedan är från 24 juli!

Buenas noches!


Är suuuuupernöjd med min blonda balayage-färgning som jag gjorde på en frisörsalong i Helsingborg. Det blonda livar verkligen upp, särskilt när man lockar det.


Måste även berätta att byxorna jag har på bilderna fick jag hem idag och de är från Nelly.com, och jag är redan KÄR! Därför använde jag de även idag, när jag var på födelsedagsmiddag med mina underbara tjejer. Det var supermysigt och jag längtar verkligen till söndag då jag fyller år officiellt.

I lördags hade jag även avskedsfest med största delen av klassen, vilket även var väldigt mysigt, och lite tragiskt då jag inte kommer träffa de flesta nu på ett helt år. Jag är dock väldigt taggad då jag i söndags valde exakta ämnen & inriktning till skolan. Det blev Ekonomi, även fast jag går Samhälle är i Sverige. Om jag valt Samhälle i Nederländerna skulle jag behövt läsa minst 2 språk, vilket skulle göra skolan ännu svårare då jag fortfarande har en del Nederlänska att lära mig först och därav blev det ekonomi. Jag är ändå nöjd med det, då jag valt en kurs som heter management & organisation, vilket är en kurs som jag tror kommer att passa mig superbra. Det enda negativa är matte, matte, matte men jag är redo för att kämpa.


Imorgon ska jag för första gången göra en fransförlängning, vilket jag är supertaggad inför! Och på torsdag (27) ska jag till Landskrona och se Hov1, vilket ska bli andra gången gilt och superkul!

Godnattkram!

Likes

Comments