Hästarna

Hej.

Här har vi varit på så dåligt humör då vi haft sån otur med allting de senaste månaderna. Började med Ùni, han har blivit i sånt skick tackvare sina traumor från tidigare liv att han inte kan ridas mer, han håller varken fysiskt eller psykiskt. SÅ han har börjat en tidig pension, går bara och dallar i hagen.

Hugo mår bra han tycks älska att hänga ihop med Gåva stup i ett.

Gåva, ja hör ni, var ska jag börja med henne. Först var hon ju på betäckning. Blev dräktig men kastade fölet så hon fick åka tillbaka till hingsten. Så han hon bara komma hem så slog det 39 grader feber åt henne och hon blev riktigt dålig. Nästa dag 40 grader så efter att dejour vetten kollat henne var det iväg till klinik. Där tillbringade hon 5 dagar. Hon var riktigt sjuk, fick mediciner och vätska dygnet runt. Och 50/50 chans. Så jag var ett vrak tills jag fick höra att det ljusnar. Efter en tid blev hon bättre och fick komma hem. Sen slutade hon äta, så vi fick ta ett beslut med veterinären om att sätta henne på grönt trots att hon haft fång och är känslig. Vilket räddade henne. Hon blev sjuk av medicinerna hon fick med hem från kliniken så vi fick sluta med dem. Sen slog det inflammation i hålet under magen som de gått in i och tagit prover. Efter någon dag fick hon fångsymptom och skadade benet, så boxvila. (Tillika skadade Ùni bakbenet så också boxvila för honom) När det blivit bra så fick Gåva från ingenstans världens rivsår på inner frambenet, så benet svällde upp till ett elefantben som senare gick neråt mot hoven. Så nu har hon igen haft boxvila några dagar, sen sjukhage och nu vanligt i lösdrift, men benet är fortfarande svullet och såret ömt. Vetten kommer på tisdag för att ta blodprov på henne så får hon kolla benet tillika. Största problemet är att vi inte kan medicinera henne tackvare att hon haft infektion i tjocktarmen och har fortfarande lös mage. Så allt strider lite mot varann. Puuust. Har jag månne glömt något? Är nog ett under om hon är dräktig ännu efter allt detta.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Allmänt, Hästarna

Mina fina svarta <3

Gåva är på bättringen, har varit mycket om och men, men det ser ut att sluta bra.

Imorgon börjar jag mitt nya jobb och är super spänd.

Likes

Comments

Hästarna

Gåva är nu hemma. Hon mår inte 100% och är under uppsyn. Medicinkur imorgon ännu. Stora knölar under magen vi inte vet vad är för något och de kan inte exakt utesluta vad allt för sjukdomar Gåva haft ihop med sig. Men idag började hon matvägra, så veterinären tyckte det var bäst hon kommer hem ifall det är boxlivet som gör sitt. Och om två veckor ska det tas nytt blodprov i hopp om att allt blivit bra.

Har så svårt att se Gåva så här. Hon är så klart mycket piggare och friskare efter en massa medicin och undersökningar. Men hon är ännu inte sig själv.

Glad var hon att komma hem i alla fall.

Likes

Comments

Hästarna

Dålig dag!

Här sitter jag och tårarna bara trillar. Gåva har blivit riktigt sjuk. 40 grader feber, mulen är uppsvullen till en fotboll och ögonen lika så. Inget ork har ho, vill inte äta bara ligga och vila. Så i morse ringde jag veterinären, som inte sett något liknande, så hon frågade en annan veterinär som inte heller kunde svara. SÅ vi blev ivägskickade till klinik.

Det började med att Gåva igår vid 17 tiden åt väldigt långsamt. Jag reagerade inte något mer på det, bara tänkte att hon är trött. Men så kom kvällen och de fick hö och då ville Gåva inte ha. Hon ville bara stå i lösdriften och hänga.

Trodde hon höll på få kolik då magen var tyst. SÅ vi började vandra omkring och massera magen. Hjälpte inte, så jag ringde veterinären. Hon bad mig kolla tempen, vilket visade sig vara 39.6. Jag råkade ha metacam hemma som jag på veterinärens order gav. Men det hjälpte inte något, tvärtom blev hon värre under natten.

Så nu sitter jag här som sagt och väntar på ett telefonsamtal från kliniken. Olidligt lång väntan.


Såhär dåligt mådde min prinsessa i morse :'(

Likes

Comments

Allmänt, Hästarna

Haj.

Idag fick jag lämna jobbet några timmar tidigare p.g.a en sjujäädrans huvudvärk. Den började direkt på morgonen och hur mycket värkpiller jag än proppade i mig vägrade den gå bort. Tur i oturen att efter jag sovit en stund fick jag en massa telefonsamtal ringda.

Idag åker vi efter hö, imorgon söker vi hem Gåva och någon av resterande dagarna denna vecka kommer hovslagaren.

Det är svårt när vi jobbar kors om tvärs med sambon. Han far när jag kommer hem. Så att få något att passa in i schemat är aningen svårt.

På tal om något helt annat så skulle jag vilja ha en kanin. De säljer i närheten av oss 'stora silver' kanin ungar och det retar såååå. Men att få sambon med på det är en annan femma :D Han tycker nog vi har tillräckligt med djur... Hmmm undrar varför? :D

Har bestämt mig för att vi ska bygga en lösdrift till. Dock bara 3x3m. Ett litet skydd så alla hästar får plats, ifall Gåva tänker få något föl nästa sommar. Vi har en lösdrift på ca 4x5m, dit ryms bra tre hästar, men om det ännu blir en fjärde så kan det behövas mera utrymme. VI har ju nog förstås 3st boxar också, men tycker inte om att behöva använda dem i annat än ''nödfall''.

Blir mycket projekt framöver. Brunnen behöver få ett skydd i runt från solen, roskis tak har jag länge redan tänkt bygga men har inte fått det börjat. Vindskydd och så trästaket i skogshagen. Huh, var ska man börja? Att vinna på lotto kanske :D

Katterna bara myser.

Likes

Comments

Allmänt, Hästarna

Haj.

Varit i kontakt till både hingst- och stallägare. Imorgon bitti åker Gåva till Gammur igen. Vi får hoppas på bättre lycka denna gång. Älskar Gåva så mycket och har ett kontrollbehov av att hela tiden sköta henne själv när hon så lätt får fång symptom. I år har hon haft puls i benen en gg och det var just efter hon kommit hem efter betäckningen. Så vi kom bara till med veterinären att hon är så otroligt känslig. Trots att hon åt en blandning av vårt eget hö och deras. Så denna gg tar jag med så mycket att hon bara äter eget.

Drog Ùni bort från salusidan. Han får vara sällskapshäst som jag markarbetar och tar med ut och gå eller springa då och då. Har funderat på honom fram och tillbaka men kan inte komma till något klokt beslut, så lika bra kan han bara få vara tills allt klarnat. Synd att han ska ha en så okänd bakgrund som satt sina spår.

Det sket sig lite med hovslagaren också. Han skulle komma nu i veckan, men det fick jag också avboka när Gåva hamnar åka tillbaka till hingsten. Hoppas hon är tillbaka hemma i mitten av nästa vecka och att hovis hinner komma då. Såg att hovarna börjat bli lite väl långa. VI har aldrig lång paus mellan hovslagar besöken. Oftast 7 veckor, men nu blir det 8.

Nu är det inte länge mer innan jag börjar nya jobbet. Börjar snurra fjärilar i magen...


Bild från ett eller två år tillbaka.

Likes

Comments

Hästarna

Hej. Idag är en riktigt kräääp dag. Hade vetten här för några timmar sen och Gåva har kastat fölet :( Så nu måste vi kuska henne tillbaka till hingsten igen, suck. Hon fick en kiimapiikki så hon ska börja brunsta inom en vecka. Men ååååhhh så besviken jag är. Om hon nu nästa gg också slänger fölet så får det va, kanske provar nästa år på nytt då.


Likes

Comments

Allmänt, Hästarna

Hejsan. Har hunnit hända allt möjligt sen jag senast kikade in. Bl.a har jag fått nytt jobb.

Hästarna har vilat ungefär en vecka och nu har jag satt igång Gåva igen. Igår red vi lång ritt och idag var jag ut och springa och då fick Gåva följa med som vanligt.

Ùni vilar ännu lite då han blivit stucken av något som gjort en mega knöl som ömmar.

Likes

Comments

Hästarna

Åååååååå jag vet inte hur jag ska uttrycka min glädje! Gåva är dräktig <3

Nästa ultra är den 11.7 Håller tummarna tills dess att hon inte kastar.

Likes

Comments

Hästarna

Nytt träns igen ;) Fast det är köpt på loppis för 20€ Blev kär i det genast.

Vi han precis undan regnet med Gåva från vår terräng tur..

De senaste dagarna har jag börjat springa och hästarna har turvist fått följa med. Bra träning för både häst å människa.


Likes

Comments