Blir så frustrerad. Jag är så sjukligt trött. Har ont. Är inte mig själv. Kan inte minnas senast jag "varit mig själv". Vill få veta vad jag tampas med, är det UC? Är det nåt annat? Jag vill bara känna mig frisk igen eller åtminstone få veta vad det är jag ska kriga mot. Ännu ska jag vänta tre veckor på nästa colonoskopi. Det känns som en evighet att leva i detta ingenmansland så länge. Vågar inte planera nåt eftersom jag inte vet om jag orkar det sen. Livet känns inte sådär jättehejsan just nu och jag är absolut inte så positiv som jag borde vara. Det känns liksom hopplöst just nu. Jag tycker synd om mig själv och alla i min närhet. Tycker synd om min familj, vänner och arbetskompisar. Jag är liksom inget att räkna med för tillfället, inte alls. Jag hoppas det är övergående och någonstans inom mig tror jag även det. Det är bara svårt att förklara vad jag går igenom och jag vill heller inte belasta nån med oro i onödan. Behöver jag ens vara orolig? Det kan vara något helt ofarligt jag har. Jag hoppas så på det. Men nåt känns bara fruktansvärt fel i min kropp och jag kastas mellan att tänka att det är lugnt, det är något ofarligt och att något är fel, riktigt fel. Jag hatar ovissheten. Jag vill bara bli mig själv igen. Tänk om jag aldrig blir det? Risken finns ju. Vem är jag då? Ja ni hör... Lite uppror inom mig. Vad jag vill helst av allt är att VETA!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Man kan säga såhär: nu vet jag vad min sjukdom kan göra med min kropp. Senaste veckan har varit som i en dimma av magont, toalettbesök, feber och timmar på hälsocentralen med i.v antibiotika och näring. Så den trötthet jag känt under den senaste tiden var alltså början på ett skov av denna lömska lilla sjukdom. Ja, vad kan man säga, jag har varit tvungen att fundera massor, tänkt att jag på riktigt denna gång måste ändra på hur jag lever. Min kropp sa ifrån big time denna gång, jag riktigt känner att den varnade mig: bättrar du dej inte, så får du se vad jag kan ställa till med. Jag måste ändra mitt tankesätt. Jag måste jobba med min inre stress. Jag ska dricka mindre kaffe. Jag ska inte plåga ut mig på långa springturer. Jag ska bli mera mindful och jag övar på det varje sekund. Hjärnan går på som en ångvält "det ska göras, jag borde, hur var det nu med skolan, hur var det med dagistiderna, jösses hur vår gård ser ut vi borde göra nåt, jag borde dammsuga istället för att ligga här, jag borde gå ut och gå, jag borde maila henne, hur gör vi med det, vi borde hitta på nåt med Elliot, nu tittar han för mycket på tv, osv osv" och jag försöker verkligen ändra på dessa tankar, mota dem i grind, ge dem vingar och låta dem flyga iväg (Funkade rätt okej). Men jag har så mycket jobb med detta framför mig, att verkligen på riktigt ändra mitt tankesätt klarar jag nog inte utan hjälp...
Nåväl. Nu ska jag sköta om mig själv och magen. Nästa fredag har jag tid till en specialist och får kanske mera rätsida på allt. Tills dess äter jag 15 (!) tabletter per dag, ler och är tacksam över att jag faktiskt inte (vad jag vet om) har en dödlig sjukdom. Den e bara jävligt kronisk och irriterande och jag måste bara lära mig att leva på ett annat sätt.

Trött tröttare tröttast.

Likes

Comments

​Här kommer en liten historia om hur min väg har sett ut. I och med att jag fick min diagnos svart på vitt har en hel del pusselbitar fallit på plats. Saker får ett samband, jag förstår varför jag varit såsom jag varit under perioder.

Magproblem har jag haft så länge jag minns. Jag har alltid skyllt dem på mina dåliga matvanor under barn- och ungdomstiden. Makaroner, smör och kryddblandningen Aromat var det jag levde på. I stort sett inget annat. Är ännu av den uppfattningen att det är där den stora skadan på mina stackars tarmar fått sin början.

När jag var 30 var jag på min första colonoskopi (sövd den gången, herregud så bra) och det visade inget speciellt, men minns inte om biopsier togs. Jag fick "diagnosen" IBS (irritated bowel syndrom) då. De besvär jag hade då var ständig molvärk i nedre vänstra sidan av magen. Ibland värre, ibland bättre. Men oftast den ständiga magvärken. Jag slutade i detta samband med kryddblandningen Aromat (var alltså storbrukare, ett stående skämt hos mina kompisar är den stora Aromatburken jag hade i min ägo), Aromat innehåller ju natriumglutamat och redan då insåg jag att det kan ha en verkan på mina problem. Vid denna tid var mitt leverne kanske inte heller det bästa och jag tror att min sjukdom fick sin början just här, stressigt jobb, dåliga matvanor och annars många problem på det personliga planet. 

Mina stora problem började i princip år 2014, samtidigt som jag började på mitt nya jobb (som jag för övrigt ÄLSKAR). Jag drabbades av övrebuksproblem som för mig var helt nytt. Jag mådde illa, hade hjärtklappningar och rytmstörningar och i perioder kändes livet riktigt tufft. Samtidigt kämpade jag på med min whiplash som också gjorde mig helt trött och slut. Att inte orka hålla upp huvudet när det var som värst, är en riktigt riktigt jobbig känsla. Jag kände mig helt värdelös i perioder, ville vara på jobb men sen när jag kom hem var jag fruktansvärt osocial, ville bara vara hemma. Det har som sagt gått i perioder, så ibland var alla besvär borta och livet kändes lite lättare. Whiplash-skadan fick jag oerhört mycket hjälp med när jag började gå reglelbundet hos en fysioterapeut och då kändes allt mycket mycket bättre.

Ibland känner jag att allt hör ihop, ett holistiskt tänkande alltså. Ända sedan frontalkrocken 1998 (som bara den gav trauman) så har jag levt med mina nackbesvär. Som yngre tänkte jag inte på det särskilt mycket men med åren har jag ju bara varit tvungen att börja tänka på det när det blir värre och värre. Jag tappar styrkan i hela höger sida av kroppen, höger ansiktshalva börjar hänga och ja, jag blir helt klart handikappad. Sen i samband med detta har enligt mig magproblemen också hängt med (+ tidigar anamnes med dåliga matvanor, stress osv) och jag känner så här med diagnosen i hand att mina nackproblem alltid varit värre i samband med "skov" eller så är det tvärtom, att när jag har nackproblem så triggar det ingång ulcerös kolit-skov. Vad vet jag, jag är ju bara en hobbyläkare! Haha.

Vad kan jag säga om symptomen annars då? Sedan länge tillbaka (minns ej hur länge) diarréer. Magont. Trötthet. Sår i munnen. Problem med att fokusera blicken (kan också vara av nackskadan men också tydligen av UC). Sedan diverse andra problem som jag inte vill skriva om just nu. 

Det blir lite hoppigt det här, hela min historia. Försöker för mig själv få ihop ett samband, att se vad som lett till vad. Jag tränade ganska flitigt ett tag och började löpträna. Det gjorde gott åt kroppen, det vet jag. Jag körde LCHF-aktigt ett tag och det var också helt bra, men jag tror att jag inte vill göra det igen, utan mer hitta en väg med mindre kött och fett istället. Mera vegetariskt. 

I våras kände jag mig jättestressad. Det var av många olika saker. Jag visste att nu håller jag på att köra mig själv i väggen, men vad gör man när man är mitt i? Kan ju bara inte stoppa världen heller, det går ju inte. Första maj blev jag inlagd på sjukhus med CRP förhöjning och misstänkt gallsten. Hade fruktansvärda smärtor högt upp i magen, helt olikt det jag tidigare känt. (Alltid i vänster sida, på senare tid också högra, mer som mot ryggen) Inga gallstenar syntes och infektionsvärdet sjönk med antibiotika. Jag utskrevs utan förklaring och utan vidare åtgärder. Här kunde det bara ha fortsatt om jag själv inte tagit steget att be om remiss för colonoskopi. Det var ett stort steg för mig, jag har undvikit att fundera på colonoskopi eftersom jag tycker att det verkar som en fruktansvärd åtgärd och ännu värre - ingen sövning! (På förra colonoskopin privat fick man sova). Men här och nu kände jag att jag måste, bara måste, våga. Var sjukligt rädd för tarmcancer. Så jag bad om en remiss och fick en. Gjorde undersökningen som var fruktansvärt smärtsam. Hade vid denna tidpunkt semester från jobbet och kände mig faktiskt ganska okej. Det är nog något med det där att inte känna några måsten som gjorde susen. Även fast jag tyckte det var helt okej att komma tillbaks på jobb så reagerade säkert kroppen iallafall, för på jobbet första veckan efter semestern var jag helt slut, upplevde en trötthet jag inte tidigare upplevt. Denna vecka fick jag också diagnosen och medicinen Asacol med doseringen 6 tabletter per dag. Nu har jag ätit medicinen i 10 dagar och är om möjligt ÄNNU mer trött och häromdagen hade jag det ganska tufft med illamående och magbesvär. Funderade länge på det här med sjukskrivning. Det är oerhört svårt att vara sjukskriven tycker jag. Mitt människovärde rubbas på något sätt. Jag har dåligt samvete och ibland kan det kännas mera stressande att vara hemma. Typ. Men i torsdags orkade jag helt enkelt inte gå på jobb, efter en hel natts besvär med ingen sömn. Jag steg upp på morgonen och försökte komma igång men det var HELT omöjligt. Jag fick sjukskriva mig och det tog emot så sjuttons. I skrivande stund är jag också sjukskriven, 2 dagar alltså. Jag känner mig lite bättre, men tröttheten alltså, den är helt sjuk. 

Nedan lite info om ulcerös kolit för den som råkar vara intresserad :

INFLAMMATORISK TARMSJUKDOM

IBD karakteriseras av en kronisk inflammation i tarmens slemhinna (mukosa). Orsaken till sjukdomen är ofullständigt kartlagd, men såväl arv som miljö är av betydelse. Sjukdomen är kronisk, debuterar ofta vid 15-40 års ålder och går vanligen i skov med längre perioder av låg eller ingen sjukdomsaktivitet. U

Symtom på Ulcerös kolit

Ulcerös kolit kommer vanligen smygande i 20-30 årsåldern och börjar från ändtarmen och går uppåt i tjocktarmen. Vanliga symtom är återkommande perioder med blodiga och/eller slemblandade diarréer och magsmärtor. Smärtor långt ner till vänster i buken som går över efter tarmtömning är också vanligt. Även om en liten del av tarmen är inflammerad kan det ge mycket symtom.

Vid mera uttalad sjukdom kan feber, illamående, viktminskning, uttalad orkeslöshet och magsmärta förekomma. Ibland drabbas även andra delar av kroppen av inflammation. Vanligast är att man får problem med lederna, ögoninflammation eller hudförändringar.

Typiskt för ulcerös kolit är att perioder med besvär (så kallade skov) varvas med perioder då man mår bra. Symtomen varierar beroende på hur kraftig inflammationen är och hur stor del av tarmen som är angripen.

Sådärja! Då hade man skrivit en liten novell om det här, hehe. Jag själv söker ivrigt efter information på nätet så jag har tyckt det har varit så fint att hitta bloggar om likadana problem. Hoppas att jag också kan bidra till att någon får hjälp.

Det enda egentliga goda råd jag har är att: har du symptom, känner att något är fel, blodiga avföringar osv så var inte för feg för att gå på undersökning! Jag är så rädd att om jag inte hade bett om remiss, hade jag gått med min sjukdom så länge att något värre hade hänt.... SÖK HJÄLP I TID!


Många har säkerligen svårt att förstå vad man går igenom, när man "verkar och ser ut som normalt". Själv ser jag tröttheten i mina ögon på denna bild men en annan kanske ser en pigg och kry person?

Likes

Comments

Bakslag. Efter en pigg dag där jag till och med orkade med en springtur så kom det ett bakslag. Extrem trötthet, illamående och jag ville bara sova. För tillfället äter jag en stor dos Asacol, 6 tabletter per dag så jag kan tänka att det också påverkar. En annan grej som är konstig är att det känns om att synen blivit sämre; svårt att förklara men det känns som att jag har en slags hinna framför ögonen och jag har svårare att fokusera blicken. Ja, nu gör jag allt för att få min kropp att slippa inflammationen så jag sjukskrev mig från jobbet, vilket inte alls kändes lätt. Jag är dock tvungen att börja tänka på mg själv nu. Jag har hört skräckhistorier om hur det går om man inte lyssnar på kroppen. Så ja här är jag nu i sängen, försöker vila ordentligt för jag har ett mycket viktigt bröllop på lördag!!

Likes

Comments

Jag är mitt inne i ett sk skov av ulcerös kolit och har haft en vecka då jag varit förlamande trött. Detta ställe är världens bästa ställe att koppla av på. Love it.

Likes

Comments

​Hej och hallå. Här hade jag tänkt blogga. Fritt från hjärtat, bara sådär. Jag tänkte att istället för att tjata sönder mina nära och kära kan jag lika bra blogga. För jag behöver ventilera mig, skriva av mig. Och det här blir väl bra, va? Att man väljer om man vill läsa. Och sen kanske jag också kan hjälpa någon på vägen. Vägen till diagnos alltså. För den kan vara lång och snårig och ibland kanske man inte ens når fram till diagnos. Nu krånglar min långsamma dator och jag har inte tålamod att skriva det inlägg jag ville. Men ja, i korthet - jag är 38 år och har levt med whiplash skada i 18 år efter en frontalkrock och igår fick jag diagnosen colitis ulcerosa efter att ha levt med diverse magbesvär så länge jag minns. 

Likes

Comments