Header

Depression, Ångest, Steget mot ett hälsosammare jag

Just nu känner jag mig ganska seg faktiskt. Kanske inte så konstigt eftersom jag senaste nätterna somnat halv 6 på morgon.. Och sen stigit upp runt 10-11. Jag får inte timmarna jag behöver...


Men jag hoppas att kunna somna i natt. Än går det inte. Tänker för mycket på hur jag vill ha det i vårt nya boende. Jag är livrädd för flytten, men jag längtar... Tror inte jag förstått det ännu..


Jag hoppas verkligen att jag kommer igång med simning då. Som igår skulle jag gå hem till min mamma, inte långt alls. fick ont i knä och pulsen blev hög. Så blir det när man mår dåligt psykiskt och bara ligger i sängen eller bara sitter o spelar på plattan eller så.. Men jag ska vinna över det en dag!


Hoppas ni sover gott Inatt, det har jag tänkt försöka nu. Bara det blir innsn halv 6 så.är jag nöjd, små steg i taget 😂


Godnatt fina ni! Jag verkligen uppskattar er med era peppande kommentarer. 💞


Sov gott 😍

#ångest

#depression

Likes

Comments

Ångest, Utmaning

Äntligen är det natt och dags för att försöka sova, men det är lättare sagt än gjort när ångesten kommer krypande ännu en gång.. Som varje natt..


Jag har ångest under dagarna Med, men på ett sätt så är det värre på natten, eftersom dem flesta sover då så man har ingen att prata med. Men jag kämpar på ändå!! 😊 Det finns inte så många andra alternativ?


Jag är den typen, jag kämpar på, för vem vet, imorgon kanske är en toppen dag för mig, den dagen vill jag vara medveten om att jag mår bra och njuta till max!!


Vill sist men inte minst tacka för responsen på mitt förra inlägg. många peppande och kärleksfulla kommentarer ni skickat!! ni är guld värda!! ❤


Hoppas ni sover gott och vaknar till en fin dag 💞


#ångest #psykiskohälsa


Likes

Comments

Depression, Lär känna mig, Ångest, Frågestund, Mina diagnoser

Detta inlägget är önskat utav finaste Maria som vill att jag skulle skriva lite mer kring vad mina diagnoser är, fakta, hur länge jag haft dem, hur jag fick dem med mera. Hoppas du blir nöjd med svaren <3


Jag har följande diagnoser: Depression, GAD, OCD, autismspektrumtillstånd. Så nu ska jag berätta bara lite lätt kring dem hur dem är för mig.


Autismspektrumtillstånd

Jag kan faktiskt helt ärligt inte mycket inom detta. Inte mer än "symtomen" jag har. Jag är ljud och ljus känslig. Jag är också väldigt stress känslig, klarar knappt av stress. Men jag är liksom inte inåt som många säger att människor med autism är. Utan jag kan möta blickar och så. Denna diagnosen fick jag under en utredning som vuxen på psykiatrin, jag var något över 20 år då.

Depression

Jag tycker det kan vara ganska svårt att förklara vad just depression är. För det är en väldigt bred sjukdom, därför skriver jag endast utifrån hur jag upplever hur en depression kan vara. Jag har haft depression flera gånger. Väldigt ofta är det stor skillnad från gång till gång hur depressionen ser ut.

Men ofta börjar det med att jag flera stunder under dagarna känner mig ledsen, irriterad. Jag märker på sömnen att den börjar strula, mardrömmar när jag väl sover med mera. Jag får svårare för att äta under dag tid och äter mer på kvällarna. Jag får som ett mörker över mig och får ännu mer ångest än jag brukar. Ibland blir jag sängliggandes och orkar knappt upp ur sängen. Jag har lätt för att isolera mig och strunta i att tex duscha.

Något annat som ändras väldigt mycket när jag blir deprimerad är tankarna. Speciellt tankarna kring mig själv, jag kan tänka väldigt negativt om mig själv, känna hat kring mig själv. Hela tankegången blir liksom åt det negativa hållet. Allt i livet blir mer energi krävande.

Ni förstår nog på ett ungefär hur en depression kan se ut.

GAD (generaliserat ångestsyndrom)

Denna diagnosen är en av dem som påverkar mig dagligen och som är en av dem jobbigaste.

Hur ska man förklara diagnosen? Jo, tex att man hela tiden går runt och är orolig, rädd, ångestladdad. Man har tankar på att en katastrof kan hända, det kan till och med vara något som andra inte ser som en katastrof med att man själv upplever det så. Man får tankar på tex att något ska hända ens nära och kära, man har svårt att släppa det förflutna och ältar det. GAD är väldigt brett.. Men oerhört jobbigt att leva med, man blir så sjukt trött, det är som att man aldrig får en paus från den.

OCD (Obsessive-Compulsive Disorder/Tvångssyndrom)

Denna diagnosen är också en av dem som kräver mest energi. I det stora hela handlar det om kontroll. Det kan vara i form av tankar, handlingar eller både och liksom. En tanke kan vara "tänk om jag inte låst dörren?" och handlingen är att man kollar dörren. Har man då flera tvång så kan det ta sin tid varje dag. Allt är från dag till dag hur krävande handlingen är och den kan påverkas av om man är mer stressad eller har mer ångest för något.

Jag har mycket tänk om jag inte stängt av kranen, låst dörren med mera. Jag har också "tvätt" tvång. Jag har också tvång att äta vissa saker på kvällen, vilket har gjort att jag utvecklat en ätstörning. Det tar lång tid allt som allt varje dag. Så mycket energi som krävs.

Det var lite kring mina diagnoser. Hoppas ni blir lite kloka utav det :D


Jag svarar gärna på frågor kring det, som en liten serie, så undrar ni något kring mina diagnoser, så fråga! Vad som, jag svarar på allt! :)

Likes

Comments

Veckans blogg!

Nominera den blogg du tycker är värd att bli veckans blogg!


Reglerna är enkla!

Skriv att du är med, eller länka till den blogg du vill nominera! Får man fler nomineringar innebär det fler röster. Jag skriver sedan ner alla namnen alltså om man blivit nominerad 2 gånger skriver jag med namnet 2 gånger sen drar jag det slumpmässigt, med hjälp av min it expert ;)


Alla får delta, oavsett om du redan har vunnit någon vecka!


Vinnaren dras på Fredag kväll!

#veckansblogg

Likes

Comments

Lär känna mig, Utmaning

Denna listan blev jag taggad utav @jozzanistheshit


🌙Vad är det första du gör varje kväll? Tar mina sömntabletter

🌙Hur lång tid spenderar du i badrummet varje kväll? Det är olika. Jag borstar tänderna och går på toa, max 20 min kanske när det väl är dags för att sova!

🌙Är kvällsmat viktigt? Beror på vad för dag, jag äter ju alltid på kvällen men pga andra orsaker

🌙Vad äter du till kvällsmat? Det är olika

🌙Är du trött på kvällen? Oftast men inte så att jag är sov trött 😔

🌙Vad har du för alarm? Ställer alltid larm på 9 på morgonen för att ta medicin

🌙Hur ser en perfekt kväll ut för dig? Det är en kväll utan massor av ångest och serie tittande, gärna med sambon! ❤

🌙Vad är det bästa med kvällen? Att veta att man inte har möten att gå på tex, utan att man bara ska sitta hemma tex.

🌙Hur går du helst klädd på kvällen? Mjukis byxor och t-shirt.


Jag utmanar: @FrökenRödlök @gifta6570 och Annie


Likes

Comments

3 positiva och 3 negativa! , Blogg Queens
Vecka 28

Sorry fina ni, glömt göra vecka 27, men hände inte så jätte mycket ändå haha! Men nu kommer vecka 28 iaf :D


Positiva:

1. Hade en riktigt roligt live med @ssandras i vår grupp Blogg Queens!! :) <3

2. Varit på ett litet kalas :)

3. Var iväg på ett givande möte!


Negativa:

1. Haft mycket smärta och så med magen..

2. Haft dåligt humör

3. Haft flera panikattacker


Vilka är dina 3 positiva och 3 negativa för förra veckan? Skriv i kommentera eller gör ett eget inlägg. Glöm dock inte tagga mig eller skriva till mig så jag får lösa era svar! :)


#veckans #positiv #positiva #negativ

Likes

Comments

Ångest, Blogg Queens

Godkväll!


Äntligen dags att börja göra vid sig för att försöka sova. Det har varit både en bra dag och sen dålig ikväll.. 


Dagen började med att jag vaknade i ganska bra tid, satt vid datorn, kollade live i gruppen Blogg Queens, finaste  Sandra hade live. Samtidigt så pausade jag att titta lite, för att sjunga. Jag älskar att sjunga, förr lät det ganska okej men tyvärr inte idag. Jag gör det för att jag mår bra av att göra det.


Efter en stund fick jag kramp i magen typ som jag får ibland, så jobbig denna gången så att jag fick lägga mig i sängen, såklart råka jag somna. I några timmar. Sen började mitt humör svajja, när sedan sambon kommit hem, fick jag en enormt jobbig panikattack. Som tur var, så hade jag sambon där som försökte hjälpa mig. Sådan här jobbig har jag inte haft på länge. Jag blir mer skör för dem när jag sovit för länge mitt på dagen och vid stress. Tror det var en blandning av båda. Börjar bli stressad och nervös kring flytten.


Men till slut gick pulsen ner, men det tog sin tid.. Så jag vet inte när jag lär somna Inatt men snart förhoppningsvis. Annars får jag ligga och läsa.


Hoppas ni haft en bra dag. Bjuder på en snap bild!


#psykiskohälsa #ångest #panikattacker

Likes

Comments