Ernæring & sundhed

Når man nu er blevet færdig med sit studie, og derfor ikke er tvunget til at læse alle mulige bøger, så kommer man faktisk til at savne læsning en smule 😉

Jeg venter spændt på at der engang i juni udkommer en ny roman af Lisa Kleypas - en ynglings forfatterinde som formår at skabe bøger omhandlende kvinder fra 1800-tallet og deres rejse til at finde en ægtemand + en del erotik - what's not to like? 😜 men altså den må jeg vente på, så forleden dag smuttede jeg ned på biblioteket. Her fandt jeg en del spændende bøger, og den første hedder 'Mirakelfrøet chia' fra 2014.

Om chia er lidt af et mirakelfrø? - JA DET TYDER DET PÅ! I hvert fald ifølge forfatterne.

Chiafrøet stammer oprindeligt fra Mexico og er mayaernes ord for styrke. Det chia er allermest kendt for, er sit høje indhold af omega-3 fedtsyrer. Frøet har ligeledes den utrolige evne, at den kan absorbere op til 10 gange sin vægt i væske, hvilket resulterer i en geléagtig masse - men med en meget neutral smag, som derfor passer ind i madlavningen 👍.

Udover at være rig på omega-3 fedtsyrer indeholder frøet også: antioxidanter, kalk, fibre, selen, kalk, jern, magnesium, kalium, zink og fosfor. Frøene er ligeledes rige på protein.

Udover at tilføre maden et mere mættende sundhedsboost, har frøet den egenskab at kunne gøre maden mere tyk, hvilket kan være fordelagtigt i madlavningen. Dressingen kan f.eks. blive mere cremet, brødet mere fugtigt og fungerer som bindemiddel i kager og frikadeller. Sidst men ikke mindst kan frøene bidrage med et knasende element i retterne.

I EU går chia under betegnelsen kosttilskud og anbefalingen går på maks. 15 g om dagen, hvilket svarer til 1 stor spiseske eller 3 teskefulde.

Mulige anvendelser

I brød: 1 spiseske frø (ca. 15 g) skal trække 10 min i 2 spiseskefulde vand, og kan derefter tilsættes brødblandingen.

I grød: nogle af havregrynene kan erstattes med chia.

I smoothie: 2 spiseske chia kan blendes, og tilsættes i din smoothie - som herefter vil virke tykkere og mere mættende grundet proteinerne og fedtstofferne.

Som sund drik eller mellemmåltid: 1 spiseskefuld chia kan tilsættes et glas vand smagt til med citron eller i et glas juice.

Som drys: frøene kan bruges sammen med dine havregryn eller som del af müsli, hvorved müslien bliver mere knasende samt mættende.


Tilfører chiafrø så slet ingen kalorier? Jo, i 1 stor spiseske - 15 g - er der 78 kalorier, hvilket til gengæld primært skyldes de gode fedtsyrer. Men som bonus kan det at inkludere frøene i ens kost være af stor sundhedsmæssig gavn, da du tilfører din krop essentielle fedtsyrer - som vi danskere generelt får for lidt af grundet vores lave indtag af fisk - men måltider indeholdende chiafrø kan også bidrage til mere mættende måltider, således at snacks rige på sukker evt. reduceres eller erstattes af et supersundt alternativ.

/Sanne

Flyt din blog til Nouw - nu kan du importere din gamle blog - klik hér!

Likes

Comments

Mode & skønhed

Som 4. led i hele Capsule Wardrobe tendensen, skulle man i de sidste 2 uger op til næste kvartal forberede de manglende stykker tøj, som man enten mangler, eller har lyst til at inkludere i ens garderobe.

Jeg valgte her at mine items skulle være:

1. En peplum inspireret oversize bluse

2. To par løsere bukser

3. En sort oversize hverdagskjole

4. En skjortekombineret kjole

5. En grå enkelt blød bluse

Genstandene er valgt ud fra, at jeg til dagligt arbejder mest i bukser, og derfor prioriterede, at jeg havde brug for nogle forskellige at skifte imellem. Da jeg netop til dagligt er i bukser og arbejdsskjorte elsker jeg i min fritid at iføre mig oversize kjoler eller det jeg vil betegne som 'hyggetøj' i bløde materialer. Derfor skulle der lidt nyt af dette ind i min forårsgarderobe.


De tøjgenstande som skulle ekskluderes fra min garderobe var som følgende:

1. Et par slidte sorte jeans, som i øvrigt var alt for lange - jeg er kun 156 cm, og benlængde 34 er liige i overkanten 😳

2. Et par bukser som var alt for korte (blev doneret til en endnu kortere arbejdskollega 😜)

3. En oversize sort bluse med hul i

4. En ynglings kjole, som desværre måtte tage sin afsked efter at være blevet nusset og brændt hul i med et lidt for varmt strygejern

5. En sommer maxikjole, som bare aldrig har fundet sin plads i min garderobe.

6. En vinter maxikjole, som lider samme skæbne som sommer maxikjolen.

7. En rullekrave bluse, som desværre havde en tendens til at folde mærkeligt over brystet?

8. En chiffon top, som var lidt for lang ift. min overkrop.


Overordnet er 8 genstande blevet ekskluderet, mens kun 5 er blevet inkluderet. Hvis denne tendens fortsætter ender jeg måske engang på de 37 items. Meeen jeg går nu og drømmer om en ny forårsjakke, en pæn kjole til en konfirmation og nogle hverdagssko, og jeg har jo måneden til at skaffe det, så måske jeg alligevel ender med 8 inkluderede items? 😜

/Sanne

Billederne viser her et udsnit af de dejlige genstande jeg har fået tilføjet, og et billede af det tøj jeg desværre måtte sige farvel til.

Likes

Comments

Bolig/indretning

Vi skriver endelig april, bøgen er sprunget ud, og det betyder at det for alvor er blevet forår. Temperaturen stiger, aftenen er blevet lysere og planterne begynder at titte frem fra alle afkroge. 🍃

Januar blev måneden hvor vi flyttede i hus, og det betyder at vi endelig har fået den terrasse vi altid har drømt om! Den er lille, men vores! og endelig har vi fået et privat areal, som bliver vores vindue til at nyde vejret i fred.

Fra vores gamle lejlighed blev der ikke gemt andet til haven end vores grill og to liggestole. Derfor bliver den kommende tid og vores ferie brugt på at shine terrassen op, hvor der både er planer om havebord, havestole, krukker til farverige blomster, nyt rækværk som skal males og jeg drømmer om et tørrestativ 🙏

Da vi flyttede ind, var terrassen installeret med en markise, og de tidligere ejere havde efterladt en stenovns pizzagrill tror jeg det er?

Jeg glæder mig derfor til at kunne vise, hvordan terrassen kommer til at tage form, og dele oplevelsen omkring brugen af denne mystiske pizzagrill med jer 😜🌸

/Sanne

Likes

Comments

Mode & skønhed

Januar 2017 blev for kærestens og mit vedkommende en måned med store forandringer. Jeg blev færdig med min uddannelse og vi flyttede i vores drømmehus!

Da vores lejlighed skulle pakkes ned, fandt vi hurtigt ud af, at vi i løbet af de 5 år vi har boet der, har samlet rigtig meget sammen, som vi egentlig aldrig brugte! Derfor besluttede vi os for, at dette var muligheden, hvor vi kunne komme til bunds i alt hvad vi ejede, og kun flytte de ting vi rent faktisk brugte og havde brug for med i vores nye hus.

Nøgleordet for denne udfordring skulle derfor være minimalisme, og det er det, som skal præge stilen fremover - i vores hus men også i vores hverdag.

Det første vi startede med var vores garderobe. Indrømmet, det er nok mere mig der har et problem der, men vi besluttede os for at gøre det her sammen. Til inspiration for, hvad man skal have i ens garderobe kiggede jeg rundt på nettet. Til sidst faldt jeg over principperne i ’Capsule Wardrobe’ og det er det, som har været inspirationen for vores nye garderobe.

Principperne er som følgende:

1. Ens garderobe skal nedskæres til maks. 37 genstande (sjovt antal – jeg ved det!). Hvad der ikke inkluderes er undertøj, strømper, strømpebukser og træningstøj. En god idé er her, at tage alt tøjet ud af skabet og tilføje én genstand af gangen indtil man når 37.

2. I hele 3 måneder må du kun gå med de valgte 37 genstande.

3. I de 3 måneder må du ikke shoppe, medmindre det er til de ikke-inkluderede genstande.

4. De sidste to uger i perioden skal du planlægge dit næste ’capsule wardrobe køb’, hvor du overvejer hvad du gerne vil inkludere i din garderobe til de næste 3 måneder – og hvad der skal ekskluderes. Sidste step er derefter at shoppe det du mangler – og kun det!

Vi begyndte at gennemgå vores tøj, men selv efter en grovsortering gik det hurtigt op for mig at 37 var et urealistisk tal for mig. Thomas kom rimelig tæt på, men da jeg læste mere omkring hele konceptet fandt jeg ud af, at også sko og jakker også er inkluderet i de 37 genstande!

Vi droppede derfor tallet 37, men holder stærkt på, at der ikke må shoppes før april, og at vi derfor må være kreative med det vi har i vores garderobe.

Det som fangede mig omkring konceptet var, at jeg selv er en af dem, som elsker at shoppe og som bliver glad i låget, hver gang jeg køber noget nyt. Men kender i følelsen af, at selvom man har sindssygt meget tøj hængende og liggende i skabet, så føler man alligevel aldrig man ved, hvad man skal tage på – og man ender derfor altid med at tage nogenlunde de samme stykker tøj på – nemlig dem der er ens favoritter!

Derfor tænkte jeg, at en grovsortering kunne skabe et større overblik, og selvom jeg ville have færre genstande, så er det jo alligevel kun det tilbage, som jeg jo rent faktisk går med?

/Sanne

Likes

Comments