Här kommer ännu en video från Axelsons GI, jag har tidigare lagt upp en video som innefattar stelhet i bröstryggen, denna gång handlar den om spänningshuvudvärk.

Jag studerar inte själv vid Axelsons GI, utan vid högskolan i Gävle men jag var intresserad av att söka in till skolan vid en tidpunkt, därför får jag ibland mail med nyheter därifrån, som jag nog tidigare har nämnt. Jag tycker att de videor som finns från Axelsons GI, speciellt med Morgan är riktigt bra, och jag har själv provat flera utav tipsen som ges.

Spänningshuvudvärk är någonting som jag idag tycker blir vanligare och vanligare, jag själv får det vissa perioder och även min sambo upplever det relativt ofta. Jag är ju utbildad massör och jag tycker det är lite fascinerande med just spänningshuvudvärk för man kan behandla det med triggerpunktsmassage (vilket jag dessvärre inte är utbildad i men otroligt intresserad av) och har jag i framtiden tänkt prova och läsa mer om just det. Men jag tänker definitivt prova dessa övningar och även introducera dem för min sambo, har vi tur kanske vi kan få bukt på vår spänningshuvudvärk i framtiden.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Har ni någon gång varit med om att ni bestämt er för att ni måste ändra era levnadsvanor, exempelvis minska på sötsakerna eller träna mer regelbundet, och går "all in" med de tankarna. Ni säger "jag ska" till er själva och kanske slutar köpa hem sötsaker och lägger upp ett träningsschema, för att sedan efter ett par veckor inse att  ni ligger i soffan igen, träningskläder undanhängda och godispåsen på magen. Är det någon som känner igen sig i detta?

Jag kan vara riktigt hopplös på detta område, jag vet ärligt inte hur många gånger jag sagt att jag ​måste ​göra en förändring med mina vanor enbart sen det blev 2016. Och inte en enda gång har jag hållit det längre än ett par veckor. Jag som trodde att jag hade bra självdisciplin, vad har hänt med den? 

Det som jag också undrar över är varför jag håller på såhär, varför jag lovar mig själv och ibland säger det högt till min sambo men ändå aldrig riktigt tar tag i det. Jag vet vad jag gör fel, jag vet vad och hur jag behöver ändra vanorna och jag vet att min kropp behöver det men ändå gör jag det inte. Jag är en livsnjutare när det kommer till allt ätbart men jag är också en person som älskar att röra på mig, och just nu har jag tappat balansen mellan dessa två.

Självklart ligger en stor del hos mig och min självdisciplin men jag tror också att omgivningen har en stor påverkan. Just nu är det mycket med skolan, det är deadlines på dubbla kurser och mycket energikrävande uppgifter samtidigt som jag har jobb emellanåt och saker på fritiden som kräver tid. Många veckor finns det inte mycket ork kvar till träning men självklart är detta en typ av "ursäkt" också,  för många gånger finns det tid som jag inte tar vara på. 

Jag hoppas verkligen att nästa gång jag yttrar mig eller lovar mig själv om levnadsförändringar, så ska jag också hålla det jag lovar. Jag är övertygad om att min ork kommer bli bättre, min kropp kommer må bättre och jag kommer känna mig betydligt piggare om jag bara tar tag i mina löften kring träning och sötsuget. 

Likes

Comments

Ibland kan jag tycka att det är lite svårt att driva en blogg eftersom jag inte alltid kan hitta motivation, inspiration eller riktigt rätt ord för att uttrycka mig. Men jag älskar att skriva, därför behöver jag er hjälp nu. 

​Vad är det ni vill läsa här i bloggen? ​Ni som faktiskt läser bloggen får hemskt gärna komma med förslag på ämnen, ställa frågor eller vad som helst. Men kommentera gärna, jag blir glad över att se är det personer som läser min blogg trots den dåliga uppdateringen. 

Just nu är det väldigt mycket med skolan då vi närmar oss slutspurten, det kommer komma mer inlägg om de ämnen jag läser just nu och allt jag lär mig men det blir närmare sommaren när allting lugnat ner sig. Det kommer förhoppningsvis tätare uppdateringar under sommaren när inriktningar väljs, praktik ska fixas och mycket mer. 

Men som sagt, kommentera gärna och dela med er av frågor, tankar och funderingar. 

Likes

Comments

Idag begav jag mig ut på en springtur under morgonen, vilket jag om jag ska vara ärlig har skjutit på i några dagar. Flera ursäkter har används för att slippa när det egentligen enbart har handlat om ren lathet. Varför förstår jag inte när jag faktiskt tycker om att springa men ibland så förstår jag mig inte på mig själv så. Hur som helst, så var det riktigt skönt att springa idag och det kändes bättre än vad de gjort på ett tag så nu tror jag att om jag bara håller i detta så klarar jag nog att nå mitt personliga mål till sommaren. 

Jag måste dock erkänna att eftersom jag läser så pass mycket om fysisk aktivitet, hur kroppen fungerar och varför olika saker sker så blir jag lite knäpp. Under tiden när jag springer så kan jag ha svårt att riktigt "koppla bort" och enbart låta allt ske automatiskt, istället tänker jag exempelvis på hur jag andas och i vilken mån mina muskler får sitt syre när jag andas si och så. Eller hur mycket syreskuld det blir när jag råkade öka takten lite för snabbt, lite för tidigt. Ni ser, knäpp! Sådana tankar dyker liksom upp lite titt som tätt under dessa turer, självklart tycker jag det är otroligt intressant med allt detta men det kan vara aningen störande och distraherande under tiden jag springer. 

Det är bättre att bara försöka tänka bort alla "måsten" och sådant, och istället njuta av stunden då kroppen får jobba. Om jag ska tänka så brukar jag försöka sända ut positiva och peppande tankar till mig själv, så som "du klarar detta", "bra takt" eller "du orkar lite till". Brukar ni också göra så? Jag tycker att det kan hjälpa ibland, trots att man känner sig jättefånig, speciellt om man råkar mumla någonting av det högt för sig själv när man passerar andra motionärer. Haha. 

Idag kom jag faktiskt ihåg att stretcha efteråt också så imorgon kanske jag inte har en lika fruktansvärd träningsvärk som förra veckan. Jag gick som en tant i säkert tre dagar då..


Likes

Comments

Uppdateringen här har varit väldigt dålig på senaste tiden, vilken jag ber om ursäkt för. Det har varit väldigt mycket med skolan, jobbet och fritiden samtidigt som inspirationen inte riktigt funnits där på senaste tiden. Jag vill gärna inte skriva någonting halvdant här utan jag vill till så stor mån det går dela med mig av saker jag tycker är intressant eller viktiga, eller inspirera med mina inlägg inte bara skriver någonting för att jag måste. Men det ska bli ändring på bristen av inlägg framöver! Jag gör så gott jag kan.

Vi har nyligen börjat en ny kurs i skolan, så jag läser framöver en tillämpningskurs i fysisk aktivitet sen ska jag också läsa en kurs som heter Hälsoprofilsbedömning (HPB). Det ska bli väldigt intressant båda kurserna och eftersom jag då läser de parallellt med varandra så ligger min studietid på över 100 % nu till våren. Det kommer nog vara lite tufft, men jag tror det blir värt det i slutändan.

Idag har jag suttit vid datorn i princip hela dagen känns det som då jag suttit och dels skickat in en uppgift för fysisk aktivitet men också läst på inför HPB kursen. Det är mycket som ska läsas på innan själva kursen drar igång men efter vad jag läst hittills så kommer det bli en väldigt intressant kurs. Jag kommer säkerligen att skriva mer om HPB här under vårens gång.

Nu lär jag nog återgå till mina förberedelser, jag har en känsla av att mina ögonen kommer se ut som två fyrkantiga datorskärmar när denna dag är slut.. haha.

Den vanligt "studiebollen" på huvudet finns där , standard när jag pluggar. Idag håller jag till i köket som bilden avslöjar, därför jag ser så fruktansvärt blek ut på bilden också; köksfönstret är precis mittemot datorn. Heh. 

Likes

Comments

Här kommer ett litet frukosttips till er som kanske tröttnat på att äta samma vanliga frukost varje dag, eller som enbart vill prova någonting nytt. 

De flesta som är insatta i "hälsovärlden" eller enbart följer trenderna på sociala medier har säkert hört talas om ​Smoothiebowl. ​Det började uppmärksammas utifrån först och har nu på senaste tiden blivit väldigt populärt här i Sverige. Många bloggar om just detta frukost- eller mellanmåls alternativ. Och idag tänker jag bli en av dem. 

Jag provade faktiskt för första gången idag att själv göra en smoothiebowl till frukost, där jag använde mig av avokado, banan och hallon. Avokadon ger verkligen smoothien en krämigare konsistens och gör den mer mättande måste jag säga. I detta recept som jag följde så var det även havregryn i som också bidrar till att den blir lite mer mättande. 

Resultatet blev faktiskt riktigt bra (trots att jag hade för lite hallon så färgen på det hela blev inte så tilltalande). Jag blev lika mätt som jag blir när jag annars äter yoghurt och musli, eller havregrynsgröt, och det var ett värt alternativ för att få lite variation. Jag tror detta kommer att bli en favorit hos mig i sommar när jag kan använda mig utav färska bär och frukter!


Likes

Comments

Här kommer två boktips om du är intresserad av att läsa om ledarskap.

Båda böckerna ingick i en kurs som vi läst i skolan, jag har faktiskt läst båda och tycker att de är riktigt bra! Böckerna visar två olika sidor på ledarskap, ett salutogent och ett humanistiskt, men de påminner ändå lite om varandra.

Humanistiskt ledarskap är en populärvetenskaplig bok, det vill säga att den inte är vetenskaplig. Den innehåller inte massor av akademiskt svåra ord, utan att är skriven för att vem som helst ska kunna läsa och tolka boken. Jag tycker att den är riktigt bra just för att en är lite mer lättläst, författaren skriver på ett sätt som är lätt att förstå och känna igen sig i exemplen.

Salutogent ledarskap är en mer vetenskaplig bok men fortfarande inte lika seg och svårläst som många andra böcker. Författaren beskriver historien bakom detta synsätt lite mer ingående och skriver mer teoretiskt än Steinberg (humanistiskt ledarskap) som mer beskriver praktiskt, i form av personliga exempel. 

Om du är intresserad av att läsa om ledarskap, för eget bruk eller enbart för intresse så tycker jag absolut att du ska läsa dessa två. Jag fick mig en tankeställare om hur jag ser på mig själv som ledare men också hur jag faktiskt ser på ledarskap, vad som är viktigt.

Likes

Comments

Ibland när jag berättar att jag läser till hälsopedagog så får jag ibland kommentarer som "Jaha, är du en sån där hälsosam typ" eller i andra situationer så kan jag sitta och äta godis/fika och personer tittar lite konstigt på mig och påpekar att "är inte du hälsopedagog?".
  Jag säger inte att detta händer hela tiden, eller överallt men ibland så händer det faktiskt. Och så fel det blir. Vad är det som gör att människor får ordet hälsosam att låta som någonting överdrivet, och fel när de måste lägga kommentarer som att man är en "hälsosam typ"? Vad är det för en sned och missförstådd bild dessa personer har om hälsa och att vara hälsosam? Mycket kan säkert bero på media..men det är en helt annan diskussion.

Ett annat exempel är som det jag skrev om att vissa kan titta lite konstigt på en när man äter saker som inte hör till kategorin "nyttigt", och vid sådana tillfällen så har jag sån god lust att bara svara "ja, och?". Vem är det som säger att bara för att jag läser till hälsopedagog så måste jag leva på vatten och sallad, och undvika allting som inte hör dit till? Jag menar, ingen har någonsin tagit större skada av att äta någonting gott vid något enstaka tillfälle.

Jag kan erkänna, och stå för det, att jag inte alls lever på vatten och sallader. Jag älskar mat och att äta, samtidigt som någon godispåse eller en fika kan slinka ner lite då och då. Jag är ingen sämre människa för det, eller någon sämre hälsopedagog för den delen heller! Jag är bara mänsklig.
   Nu finns det kanske flera av er som tänker att "vilken hycklare hon är" eller någonting i den stilen, men såhär ligger det till; bara för att jag lär ut en sak så betyder det inte att jag till punkt och pricka måste leva efter det hela tiden. Visst är det bra att ändå leva lite som man lär, istället för att sitta och trycka i sig flera cheeseburgare medan man ber någon tänka på sin kost (om jag ska överdriva för att visa min poäng) men det behöver inte gå till någon överdrift! Självklart tänker jag mycket i banor om vad som är "bra mat" och vad som är "smart att äta för att må bra" men jag låter det inte ta över mitt liv.

Vi alla har olika syn på vad hälsa är, vilket gör att alla våra syner på vad hälsosamt betyder är olika. Det betyder inte att någon har mer rätt eller fel än den andra. För mig så är hälsosamt att jag äter och tränar så att jag mår bra, både fysiskt och psykiskt. Att äta en varierad kost, att äta saker som man tycker är gott men till en lagom mängd, kan också vara hälsosamt (nu hoppas jag att alla ändå är smarta nog att förstå att äter man snabbmat, hämtmat och enbart sådant så är inte det att äta varierat eller med måtta).

Jag tänker avsluta detta inlägg med ett youtubeklipp som jag ibland tycker kan beskriva mig själv på ett otroligt komiskt sätt. Det kan antingen ge helt fel bild, eller så knyter det ihop säcken lite om vad jag pratat om. Fri tolkning, det är upp till er själva.


Likes

Comments

De senaste månaderna i skolan så har lärarna börjat ge oss en liten större insyn på vad vi blivande hälsopedagoger kommer att kunna göra i framtiden, vad vi kommer att kunna jobba med och vilka sorts jobb vi faktiskt kan ta oss an. Lite sent kan man tycka med tanke på att vi snart gått klart fjärde terminen, men bättre sent än aldrig. 

Under en lektion så visade vår lärare oss en (facebook)sida där tidigare hälsopedagogs-studenter skriver vad de idag arbetar med. Det var riktigt intressant att se och det gav oss en liten tankeställare. Det finns så otroligt mycket mer att arbeta med än vad vi kanske tänker, eftersom titeln hälsopedagog sällan används. Vilket jag kommer till nu. 

​Hälsopedagog ​anses inte vara en profession, alltså någonting konkret där man läser en utbildningen och får en "stämpel" eller en titel direkt. Ex. så är läkare en profession, du går läkarutbildningen, du är läkarstudent sen arbetar du som läkare och kan titulera dig som just läkare. Under lektionen vi diskuterade vi hälsopedagog som just profession, om vi ville att det skulle vara det eller inte. Första tanken var ju såklart "ja" för det är ju det vi utbildar oss till, men när vi diskuterat lite och verkligen fått tänka till lite så var ingen av oss så säkra längre. Jag tyckte det var väldigt svårt att bestämma min egen åsikt där. 

Varför? Jo, för att som det ser ut nu så kan vi hälsopedagoger arbeta med otroligt mycket, vi har en bred kunskap och kan titulera oss som lite olika saker, men inom en inriktning som hör till utbildningen. Det gör att det finns flera jobb att söka samt att konkurrensen inte blir lika tuff, som om vi enbart sökt arbeten med titel som hälsopedagog. Förstår ni skillnaden? Det var en sak vi tog upp, sen tog vi upp mer saker men just detta fastna hos mig. Självklart skulle det ​kännas ​lättare om det fanns jobb med titel hälsopedagog, det skulle vara lättare att hitta jobben men jag kan tycka att det är lite roligt att vi kan jobba med så mycket också. Att vi kan välja ifall vi vill vara pedagog ett tag, eller folkhälsovetare eller om vi vill arbeta som hälsoutvecklare. Det blir inte så mycket svårare om vi bara vet vad vi ska leta efter. 

Jag är spänd och förväntansfull för vad som väntar mig där ute när jag är färdigutbildad. När jag kan välja vad jag vill arbeta med (förhoppningsvis) och kunna utöva så mycket mer än vad andra, och jag själv, kanske tror. Just nu önskar jag att tiden kunde gå lite fortare så jag kan få min examen och få jobba med någonting jag verkligen trivs med. 

Likes

Comments

Jag har sedan jag började studera, och träningen har blivit lite mer lidande, fått problem med bröstryggen. Jag har blivit betydligt stelare vilket har påverkat mig negativt med både rygg- och bröstsmärtor. I mitt fall så gick det så långt att jag till sist fick uppsöka hjälp hos sjukgymnast, där jag fick övningar och råd till träning. Men om du börjar känna att du eventuellt börjar bli stel i bröstryggen, eller enbart vill undvika att bli stel överhuvudtaget så kan jag rekommendera detta klipp. Flera övningar i klippet påminner om de jag själv fick hos sjukgymnasten. Ett litet tips!

Axelsons gymnastiska insitut är en skola inom massage, friskvård och kroppsterapier. Jag har varit intresserad av deras utbildning förut så jag får deras friskvårdsmagasin skickat till mig en gång i månaden, där kan det ibland dyka upp hjälpande eller inspirerande klipp. Väldigt bra tycker jag!

Likes

Comments