Japp, här kommer jag behandla mina tankar om lösvirkeshus och förklara vad som gäller här.

Precis som i alla tre byggnationssätt jag kommer att ta upp är möjligheterna för lösvirkeshus oändliga. När det gäller lösvirkeshus så är det som jag ser det mest fria när det kommer till utformning av huset. Men samtidigt det byggnationssätt där du får minst hjälp i processen.

Med lösvirkeshus menas när man designar, konstruerar och planerar ett hus helt från scratch. Det är du själv som byggare som får hela ansvaret att sy ihop bygget och sköta åtminstone de initiala kontakterna med alla som behöver vara inblandade.

Steg ett mynnar naturligtvis ut från drömmen. Ni har bestämt hur ni vill att ert hus skall se ut och har tagit reda på att det är möjligt att bygga enligt kommunens detaljplan för området.

Nu måste man ordna fram ritningar och kanske finjustera designen och planlösningen för att den praktiskt skall vara genomförbar. Med detta menar jag att bärighet (huset klarar av att hålla väggar och tak uppe), VVS, el, grund skall fungera i huset och klara uppsatta krav. Steg ett blir alltså att kontakta en husdesigner och en konstruktör som kan hjälpa till att kolla så att man inte behöver göra alldeles för stora ändringar på ursprungstanken. Oftast är det helt möjligt att bygga huset precis som man tänkt. Men det som kan bli som en nyhet för de som inte vet så mycket om husbyggnationer är att ventilationskanaler kan stjäla rätt mycket plats i vissa väggar eller att man (tyvärr) måste ha vissa punkter mitt i huset som bär upp konstruktionen vilket tar bort lite av den totalt fria möjligheten att göra planlösningen helt fritt. Men å andra sidan, hur många vill inte ha en enda vägg på nedervåningen? J

Mitt tips är att man vänder sig till en lite större byggingenjörsfirma. De brukar ha både husdesigner, konstruktörer och energiexperter ”in house”. Då har ni en kontaktperson i detta första skede, istället för i värsta fall tre olika kontakter och tro mig i det långa hela vill ni minimera antalet kontaktpersoner om ni inte vill lägga en halvtidstjänst på att sitta i telefon och mailkontakt för att sy ihop bygget. Man får även många goda råd och tips om husets utformning och planlösning som man kanske inte tänkt på från början men som dessa designers och konstruktörer arbetar med dagligen. Kanske kan det vara att man bör lägga till en extra garderob, eller det där badrummet som ser lagom stort ut i er egengjorda planlösning egentligen är absurt stor och tar onödigt mycket yta som kan användas till annat. Kanske har man inte tänkt på att rita med det där walk in skafferiet som kan vara smart att ha. Eller så vet man inte vilka regler som gäller för att anpassa planlösningen för människor med funktionsnedsättning. (Bland annat att en korridor/hall måste vara minst 1300mm bred eller att det måste finnas ett rum på nedervåningen som kan användas som sovrum).

När detta är klart skall man om man inte tänkt göra allt från markarbete till sista taklisten själv kontakta en byggfirma. Någon som kan hjälpa er att bygga huset, eller de delar som man vill ha hjälp med. De som vill göra en del själv väljer oftast att ta hjälp med markarbetet på tomten, grunden och stomresning för att sedan ta över själv. Men det är man själv som sätter begränsningarna här.

Mitt enda tips här är att det kan vara bra att ta in andra på dessa delar som jag anser viktiga om det händer något eller om något blir fel. Eftersom du som kund har rätt att kräva att felet avhjälps. Det kan vara att ett avloppsrör grävts fel, att något gjutits in fel i betongplattan (det vill du inte ge dig på att ändra själv sen, tro mig!) eller att taket börjar läcka. Men det är helt upp till vr och en hur man tänker med detta.

Du skall dessutom kontakta en VVS firma för att planera allt vatten/avlopp, en elfirma som planerar och utför elen i huset, en ventilationsfirma som planerar och utför ventilationsarbeten i huset och en plåtslagare som hjälper till med plåtarbeten utvändigt.

Kontaktlistan börjar bli lång redan och då finns det ände en hel del kvar. Som till exempel alla kontakter med leverantörer av byggmaterial, golv/klinker/kakelleverantör, köksleverantör, badrumstillbehör osv osv.

Du är också skyldig att ta fram diverse dokumentation för att få igenom ett bygglov hos kommunen. Planritning hur huset skall placeras på tomten. Höjder på tomten. Energiberäkningar. Anmälan om jordvärme/bergvärme och en rad andra dokument.

Det låter tungrott och det är det. Men det finns fördelar med lösvirkeshus också om man känner att man orkar dra i hela projektet och ta många viktiga beslut själv. Det är att man själv äger och kontrollerar hela projektet från början till slut. Du själv som byggare och byggherre kan hålla en helt annan kontroll på byggets kvalitet än om huset byggs i fabrik. Det blir nästan omöjligt att upptäcka om husleverantören fuskat med exempelvis isolering, diffusionsspärr eller något annat viktigt när väggarna kommer helt färdiga!

Men det hänger då också på att du ofta kan vara på plats och kontrollera att hantverkarna utför sina arbeten rätt och riktigt enligt konstens alla regler. Man måste förvisso ha en oberoende kvalitetsansvarig som har till uppgift att kontrollera detta, men hen kan också missa mindre fusk då denne endast kommer ut ett par gånger under byggprocessen.

En annan fördel är att det kan bli billigare än färdigkapade byggsatser eller prefabricerat hus. Beroende på hur komplex design huset har. Man brukar säga att ett lösvirkeshus blir billigare så fort det avviker från en standardritning hos en husleverantör, annars är det ett billigare alternativ i de flesta fall.

Ytterligare en fördel med lösvirkeshus är att husleverantörer av prefabhus eller färdigkapade byggsatser har sina standardmodeller, ofta kallade kataloghus. Det innebär att de redan har färdiga husmodeller som designats och konstruerats för att bli kostnadseffektiva. Det tillåts oftast att man gör mindre ändringar och avvikelser från design och planlösning, men det blir lätt en dyr historia om man vill ändra för mycket. Dessutom är de mer begränsade då de har sina fasta konstruktionslösningar med bärande väggar, var ventilationskanaler skall gå e.tc.

Det blir även allt vanligare att kataloghusleverantörer minskar på valfriheten för köparna mer och mer och vissa tillåter inga ändringar alls.

Nästa inlägg kommer att handla om färdigkapade byggsatser, en blandning av prefabhus och lösvirkeshus.

Med vänlig hälsning,

Huspatronen

Likes

Comments

Ja, detta gäller då drömmen om att få bygga sitt eget drömhus. Någonstans måste drömmen börja. För någon börjar den redan som liten om att få bygga sitt eget hus bredvid familjens gård ute på landet. För någon annan börjar drömmen först långt senare i livet, efter att man träffat sin själsfrände, någon som man vill dela resten av livet med tillsammans med, någon att få bygga sin egen borg med. För vissa är drömmen att bygga ute på landet i det fria, för andra är det att bygga så nära stadspulsen som man bara kan.

I vissa fall är drömmen möjlig, i andra fall är det mer eller mindre omöjligt. Det kan bero på att ekonomin inte tillåter att bygga sitt absoluta drömhus, kanske är det att de karriärmål man har sätter käppar i hjulet för det huset man allra helst vill ha? Kanske är det så illa att det ligger en sjukdom eller ett funktionshinder som gör det svårt. En sak är i alla fall säker, man kan alltid justera sin dröm och skapa förutsättningar för att komma så nära inpå som man bara kan.

Denna blogg kommer som ni säkert redan listat ut att handla om hur man kan gå tillväga för att bygga sina drömmars hus. Nu ska jag verkligen understryka att jag verkligen inte är någon expert, men ett och annat borde man ha lärt sig under vår resa för att bygga vårt ”Aspäng”.

Som jag nämnde i första stycket kommer alltid drömmen någonstans ifrån. Ibland är den fullt möjlig, ibland ser det svårare ut. Men det första jag skulle vilja förmedla är, ge inte upp och var noggranna i planeringen från början! Det kan låta som att det grusar ”drömmen” att planera från början. Men tro mig, det kommer att underlätta i slutändan! Vad jag med detta menar är att det kan i vissa lägen vara för sent att dra i handbromsen, då är planering A och O! Mer om sådana scenarion i senare inlägg då det kan gälla allt från husets placering på tomten till spottarnas placering i taket!

Några viktiga punkter jag kommer på just nu som är bra att ha med i bakhuvudet när drömmen skall bli verklighet är följande:

Var?

Var vill ni att huset skall ligga, i vilken miljö? Inte bara nu, ni måste tänka framåt eller försöka tänka framåt i alla fall. Kan det komma fler i byn som vill bygga hus och isåfall var? Kan det komma ett hus mitt i det som just nu är ett fantastiskt ängslandskap bakom ert hus så att det inte alls blir som ni vill? Eller kan det komma någon som trots att ni bygger på landet nödtvunget måste bygga nästan vägg i vägg fast man hade kunnat sprida ut sig med åtminstone 150m avstånd? Det är svårt att veta men man kan alltid försöka göra lite research bland markägarna hur de tänker med att eventuellt stycka av till nya tomter. Eller vad kommunen säger om fler byggnationer i området i framtiden.

Eller kanske staden ni bygger i planerar ett nytt stadsområde med en miljö som ni inte alls är något ni vill bo i närheten av olika anledningar. Det kan vara ett nytt nöjesstråk, en skola eller något annat som man inte vill ha i närheten, eller kanske något man verkligen vill ha nära, då är det bara att tinga tomten snabbare än ögat!

Andra saker att ta hänsyn till är detaljplanen för det område som ni vill bygga på. Kanske ni inte får bygga med träfasad, kanske att ni inte får ha en viss färg på teglet och så spricker hela bilden av ert drömhus. Då är det bara att börja leta efter tomter i ett nytt område eller anpassa sig med en något vingklippt dröm. Ett exempel är den by vi bygger i, den är för det första indelad i två zoner i detaljplanen. Jodå, ni läste rätt, trots att det är en by. Men det hela beror på att det är en kyrkby med en kyrka som är byggd så långt tillbaka i tiden som på 1300 talet! De två zonerna är alltså indelade i hur nära kyrkan man bebygger mark, den sträcker sig som en ring kan man säga ”den innersta zonen”. Där valde vi för krånglighetens skull att bygga och då håller kommunen ett extra öga på att man följer fasad/utsida enligt detaljplanen! Några exempel på regler vi har att förhålla oss till är att samtliga nybyggda hus måste ha träfasad, inget annat är godkänt. Liksom att man endast får välja på att måla huset i vitt, rött eller gult och att alla nybyggda hus endast får bekläs med rött taktegel. Detta för att bevara den gammaldags känslan i byn.

Det är därför ett hett tips att kontakta kommunen och be om att få detaljplanen över det område man önskar att få bygga på. Det kan även finnas väl så konstiga regler även i samhällen och städer, som godkända fasadfärger, maximal bygghöjd e.tc.

Ekonomin.

Det första som måste nämnas direkt är att det är inte billigt att bygga hus, eller ja, inte för gemene man i alla fall. Det är något som stört mig ett tag nu, att staten inte kan gå in och stimulera mer nybyggnationer genom olika skattesubventioner eller liknande.

Tyvärr är det allt för många som går bet om att bygga då ekonomin helt enkelt inte klarar av det. (Mer om detta i senare inlägg). Dock skall man tänka på att man kan göra en del för att komma ned i kostnad. Det finns två konkreta saker jag kan komma på just nu som i alla fall i vårt fall sparat Massor med pengar för oss.

För det första så köpte vi vår mark väldigt billigt, ute på landet, i kvadratmeterpris ca 106kr billigare än de kommunala tomterna (!). För det andra har vi gjort eget arbete vid huset som gett en besparing på ca 675 000kr hittills. Vad vi då valt att göra själva är att måla allt på huset utvändigt själva samt allt arbete inomhus själva utom VVS, el, plattsättning, murstocken samt spackling/målning. Men det är ju inte så mycket kvar då tänker någon (som förmodligen inte byggt hus själv än). Vad man då missar är att det tar några timmar att sätta vindavvisare, plasta väggar och tak, sätta glespanel i taket, gipsa taket, bygga innerväggar, gipsa väggar, montera dörrar, lägga golv på nedervåningen, lägga golvspånskivor på övervåningen osv osv… Ja det finns mycket man kan göra själv om man inte råkade ha fru fortuna med sig antingen redan från start eller senare i livet ekonomiskt.

En del tänker kanske att ”det kan inte jag”, men det kan Du! Bara du bestämmer dig själv för att du kan! Jag hade inte hållit i en hammare sedan sista träslöjdslektionen i nian och min fru fick jag lära hur en skruvdragare fungerar. Nu springer hon runt själv i huset utan hjälp och skruvar gipsskivor trots sin ringa storlek på 157cm och 50kg. Visst, en del människor kan bara inte, men det är nog väldigt få som är så pass icke händiga! Kan vi kan Ni!

Visst man kan gambla lite och ta ett högt lån, lägga ut det på totalentreprenad och betala 5-6 miljoner, med andra ord huslån på i runda slängar 4-4,5 milj i huslån efter egen insats. Det går väl hyfsat idag med en ränta på 1,5-2% (63 750-85000kr/år). Men det skall amorteras också om man vill ha lite pengar kvar i fickan när man kastar in handduken på jobbet och meddelar chefen att det är dags att flytta ned till sydligare breddgrader på heltid. En inte helt orimlig tanke är att räntan åtminstone kan komma att krypa upp i 5% de närmaste åren och då ligger bara räntekostnaden på ett lån i denna storlek på strax över 200 000kr/år… Ha det i åtanke! En dräglig familjeekonomi är viktigare än en ”fet” villa.

Restvärdet.

Detta hänger ihop lite med föregående punkt. Men värd att behandlas för sig själv och att tänka på.

Vi VET att vi kommer att vilja bo kvar i vårt hus tills vi inte klarar av det av åldersmässiga skäl. Vilket betyder att vi kan acceptera och förlika oss med att försäljningsvärdet kommer att ligga mellan 1,5-1 miljon kronor lägre än vad bygget kostar oss… Visst, det går lite stick i stäv med att tänka smart” ekonomiskt som jag belyste tidigare. Men det är hållbart och acceptabelt om man vet hur man ställer upp sina kalkyler och sitt sparande. Med det menar jag att man har koll på att man verkligen kan klara att betala av så mycket på lånet tills man tänkt flytta att man inte står med en härlig restskuld till bankbanditerna. Samt att man kan göra en ”prognos” över ens privata sparande. Vi har gjort Excel ark där vi stimulerat hur mycket sparade pengar vi kan ha till pensionen med ett antal olika utfallsscenarion. (En genomsnittlig ökning på 1%, 2%, 3% och drömmen 4% med smarta placeringar i aktier/fonder).

Men det kan vara så att man inte vet vart livet, familjen eller karriären tar en. Då är ett hett tips att inte bygga i ett område där man med största sannolikhet inte får tillbaka sina ”investerade” pengar utan i ett område där värdet förmodligen kommer att ligga på produktionskostnaden eller i bästa fall öka i värde över åren.

Det är bara en liten parentes egentligen, men alla har inte kommit så långt och jag vill bara dela mina idéer, tankar och tips.

Nästa steg kommer jag att dela upp i nästkommande tre inlägg och det berör byggnationssätt. Lösvirkeshus, färdigkapad byggsats eller prefabricerat hus byggt i fabrik.

Likes

Comments

Ja då har vi en till sån där husblogg då. Det finns ju miljontals, men jag hoppas att jag kan hitta en bred och intressant twist på denna blogg som kan attrahera lite olika läsare. Både nu mitt under vår byggprocess och senare under ”förädlingsprocessen”.

Jag har även som mål att kunna skriva en hel del inlägg med intressant matnyttig information i denna blogg till följarna rörande husbyggnation, främst nyproduktion, i alla fall såhär i början då det blir mest naturligt eftersom vi som sagt befinner oss mitt i processen själva.

Jag tänkte försöka dra lite generell information om olika husleverantörer (prefab), men även lösvirkesbyggnation i mån av tid för att samla bra information. Även bjuda på lite tabbar och ekonomiska aspekter, kontakt med bank, hur olika banker arbetar, kontakt med kommunen, e.tc.

Följ bloggen och få lite kunskap och tips!

En liten bakgrund vore kanske på sin plats här tänker ni och det borde jag väl bjuda er på!

Mitt namn är Mikael Carlsson (läs Carlsson, ingen här i bygden vet vad jag heter i förnamn knappt), 31 år gammal, produktionsingenjör och deltidsbrandman. Bor i lilla Kävsjö i Gnosjö kommun ”där hjulen alltid snurrar” tillsammans med min top of the world wife Julia, 29 år gammal, arbetsterapeut och vår (läs min) hund Bella som Julia fick på köpet vid bröllopet ;)

Vi gifte oss 2014 och då flyttade Julia in i min underbara ungkarlslya på i runda slängar 55 kvadrat. Japp det har varit en fin inkörning inför den ”påfrestande” husbyggnationen som så många varnar för. Att trängas två vuxna i en stuga som består av allt i ett hall/kök/matplats, minimal toalett, litet tv loft med snedtak och ett sovrum med brutala två 50 garderober för klädförvaring gör en sammansvetsade minst sagt. Jag glömde visst nämna vår minimala garderob med snedtak bakom sovrummet som är så fullt med saker att vi numera bara kallar det ”rummet vi inte går in i…

Anyway, vi började drömma redan innan bröllopet om att få ha vårt drömhus och började i god tid (tyckte vi) jaga hus här ute i byn, för här ville vi bo (bestämde en envis Carlsson).

Det är verkligen vackert här ute och vi hade gemensamt att vi ville bo på landet i alla fall. Byn ligger dessutom alldeles utmärkt till med 2km in till Hillerstorp och precis vid 151:an där vi har 18km till Värnamo. Men det gick trögt, minst sagt. Det fanns egentligen bara två hus i byn som vi var intresserade av. En äldre bondgård med ett ståtligt vitt hus och en enorm ek vid huset, eller den gamla pampiga prästgården. Ägarna av bondgården ville efter lite funderande inte sälja, trots att de bor i Karlstad och prästen bor envist kvar i prästgården (skall säljas när han slutar).

Vi började därför leta mark på senvåren 2014 och det gick inte heller som tänkt. Ingen ville sälja med motiveringar som ”våra barn kanske vill bygga där senare” eller ”den åkern har mina förfäder brukat sedan 1800 talet” fast den inte brukats sedan 70-talet…

Vi var nu nära att ge upp och börja leta mark på andra ställen. Men ryktet började gå i byn hösten 2015 om att en man som ägde två fastigheter skulle sälja den ena då han inte ville betala de 83 000kr för VA som alla fastigheter skulle tvingas att betala när kommunen skulle dra ut det hit efter mkt arbete från ”byalaget”. Huset i sig hade tidigare ägts av kyrkan men såldes tidigt 80 tal till mannen för en billig peng, sedan hade inte en spik eller bräda bytts i huset efter det så man kan förstå att han inte skulle vilja lägga dessa pengar på det huset. ”Vi kan säkert piffa till det där huset till ett drömhus det också2 tänkte vi då!

Vi kontaktade direkt honom när nyheten ”gick ut” och meddelade att vi var intresserade. Det var ett hus som låg på en tomt om ca 4700 kvadratmeter med en tillhörande obrukad åker på andra sidan vägen (ca 4500 kvadratmeter stor).

Då fick vi svaret att han gärna säljer till någon som hade anknytning till byn och ville satsa sin framtid här, MEN att han mer eller mindre krävde att det skulle byggas ett hus på åkern med. Fine tänkte vi och var helt inställda på att renovera det gamla huset och stycka av tomten till några hyggliga människor som vi visste ville bygga hus. Men de visade sig inte vara intresserade just då och vi började fundera på hur vi skulle göra. Man vill ju inte ha vem som helst mittemot (typiskt svenskt, jag vet). Och vi kom på att vi visste ett annat nygift par som mer än gärna skulle vilja bygga ute i byn.

Vi kontaktade dem och började prata om saken. Det ironiska blev att allt tillslut blev tvärtom hur bägge paren tänkt sig det hela när vi först pratade. Det blev de andra som köpte huset, renoverade och styckade av tomten till oss så att vi kunde bygga nytt.

Och här är vi idag, tidigt 2018. Läs kommande inlägg för att följa vår process från hösten 2015 fram tills idag och framöver. Få idéer och tips, kanske ni kan få användning av någon av våra erfarenheter, eller inspiration från bilder.

Och tro mig, det kommer att komma nyheter som kan vara väldigt intressanta och bra att veta innan man börjar bygga som vi inte visste innan, men vi kan ju dela det med er så att ni kanske slipper en väldans massa onödigt strul J

(För det har vi tyvärr haft)

Med vänlig hälsning,

Huspatronen

Likes

Comments