Jag vet att det råder delade meningar om fiskpudding och så även erfarenheter angående denna rätt. Men när man smakat en välgjord fiskpudding men goda tillbehör skulle jag bli förvånad om många rynkade på näsan. Detta är verkligen en av mina absoluta favorit rätter, och ett komplement som jag tycker är extremt viktigt till fiskpudding är det brynta smöret. Det får man verkligen inte ersätta margarin! Över min döda kropp! 😉

4-5 portioner

  • 1,5 deciliter rundkornigt ris
  • 2 deciliter vatten
  • 6 deciliter mjölk
  • 500 gram vitfisk (jag tog sej)
  • Vatten (att koka fisken i)
  • 1 lök
  • 1 grönsaksbuljong tärning
  • vitpeppar korn
  • 2 ägg
  • 2 teskedar salt
  • 1 tesked svartpeppar
  • Smör (till formen)

Till servering:

  • Kokt potatis
  • Brynt smör
  • Gröna ärtor
  • Citron klyfta
  • Ev. riven pepparrot

  1. Koka riset i saltat vatten under cirka 15 minuter.
  2. Tillsätt sedan mjölken och låt det sjuda under ytterligare 15-20 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Låt sedan fisken koka i en buljong på vatten, lök, buljongtärning,, vitpepparkorn och ev. lite salt tills den nästan ramlar isär.
  5. Häll sedan av buljongen.
  6. Blanda sedan samman det kokta riset med äggen, fisken, salt och peppar. Blanda väl så att fisken går isär helt.
  7. Häll smeten i en smörad och grädda i cirka 35-45 minuter.
  8. Under tiden fiskpuddingen står i ugnen så passa på att tillaga och förbereda tillbehören. Koka potatis och ärtorna och bryn smöret. servera sedan men den citron klyfta och lite riven pepparrot.

Likes

Comments

En gudomlig kombination för kokosälskaren, men även för alla andra som gillar söta ting ;). Receptet räcker till cirka 25 stycken små muffins men självklart kan man göra dem större men då får man öka på gräddningstiden.

25 stycken minimuffins

  • 130 gram osaltat smör
  • 3 ägg
  • 1 deciliter socker
  • 3 deciliter vetemjöl
  • 1 matsked vaniljsocker
  • 2 teskedar bakpulver
  • 1/2 tesked salt
  • 1 deciliter kokos
  • 75 gram vitchoklad

  1. Bryn smöret och låt det svalan en aning medan du gör resten av smeten.
  2. Sätt ugnen på 180 grader.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke.
  4. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en annan och sikta sedan ner det i "äggfluffet".
  5. Blanda sedan i Kokosen och det brynta smöret.
  6. Grovhacka till sist den vitachokladen, och bland ner den i smeten.
  7. Fyll muffinsformar (som står på en plåt) med met till cirka 2/3 av formen storlek.
  8. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. (Nr du kan ta en provsticka genom muffinsen och det inte kommer upp någon smet).

Likes

Comments

Alla har vi väl någon gång sett bananerna man köpt bli svartare och svartare men man har inte mage till att slänga dem fören de är helt mosiga. Men här har jag ett ypperligt recept som tar tillvara på bananer. Detta receptet är något jag har förädlat och kommer ursprungligen från den fanatiske konditorn och nu mera tv-profilen Roy fares.

Ca 14-16 skivor

  • Ströbröd och smör (till formen)
  • 120 gram rumsvarmt smör
  • 1 1/2 deciliter brun farin (strö)
  • 2 ägg
  • 4 deciliter vetemjöl
  • 2 teskedar bakpulver
  • 1/2 tesked salt
  • 4 bananer
  • 1 1-1/2 deciliter salta jordnötter
  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smöra och bröda formen (ca 1,5 liter bör formen rymma).
  3. Vispa smör och farinsockret fluffigt.
  4. Vispa sedan ner 1 ägg i taget.
  5. Mosa sedan bananerna och vispa ner dem.
  6. Blanda sedan vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner det i smeten.
  7. Tillsätt till sist de salta jordnötterna och rör till en jämn smet
  8. Häll i smeten i den brödade formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 50 minuter.
  9. Låt sedan kakan svalna några minuter i formen, men stjälp sedan upp den och låt den svalna helt på galler innan du skär upp den.

Likes

Comments

Den ultimata nyårsdesserten skulle jag säga. Men självklart passar den ypperligt vilken helg som helst när man vill fira till det lite extra. Eftersom den har smak av champagne så är desserten lite vuxnare i sin smak, men vem har sagt att inte ett barn kan tycka om den också?

ca 16 bitar

  • 14 stycken Lindt Marc de chamagne (se bild nedan)
  • 150 gram smör
  • 3 ägg
  • 3 deciliter socker
  • 5 matskedar kakao
  • 1 matsked vaniljsocker
  • 2 deciliter vetemjöl
  • 1/2-1 tesked salt
  • 10 maränger
  1. Sätt ugnen på 180 grader, och klä en form med bakplåtspapper (ca 20X20 cm)
  2. Smält smöret och låt sedan Lindt-kulorna smälta där i.
  3. Rör samman ägg och socker (vispa inte).
  4. Sikta sedan i kakao, vaniljsocker, vetemjöl och salt och blanda om.
  5. Häll sedan i smöret och blanda till en jämn smet.
  6. Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter, så att den fortfarande är kladdig.
  7. Direkt när du tar ut kakan så tryck ner marängerna med jämna mellanrum i kakan.
  8. Låt svalna och skär upp den i fyrkantiga bitar. Servera förslagsvis med grädde eller glass och bär.

Likes

Comments

​Dessa skorpor är den ultimata julklappen till alla, folk i alla åldrar kommer älska de. Förra året bakade jag faktiskt dessa skorpor till min mamma och de var riktigt uppskattade. 

60-70 stycken

  • ​100 gram rumsvarmt smör
  • 2 deciliter socker
  • 1 packet saffran á 1/2 gram
  • 3 ägg
  • 7 deciliter vetemjöl
  • 1 matsked vaniljsocker
  • 2 teskedar bakpulver
  • 2 deciliter mandlar
  1. ​​Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Blanda sockret med saffranet i en bunke och skär sedan smöret i tärningar och vispa samman med en elvisp.
  3. Tillsätt sedan ett ägg i taget och vispa till en smet.
  4.  Blanda samman alla torra ingredienser (utan mandlarna) i en separat bunke, och sikta sedan ner det i smeten. 
  5. Knåda sedan snabbt ihop till en deg. 
  6. Rosta mandlarna i en varm stekpanna (detta för att få fram mer smak), grov hacka dem sedan och arbeta in i degen. 
  7. Dela sedan degen i fyra lika stora delar och rulla ut dem till längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Tryck sedan till dem lite med fingertopparna uppe på. 
  9. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
  10. Ta sedan ut skorporna ur ugnen och skär dem i 1-2 centimeter tjocka skivor. 
  11. Sänk sedan ugnen till 120 grader och grädda ytterligare 50 minuter.
  12. Låt sedan svalna, exempelvis på galler. 

Likes

Comments

Som ingen har undgått är det ju julafton om 3 dagar, gud vad tiden har gott fort! Men än är det lite tid kvar innan jul så här kommer jag med lite recept på julgodis. Om ni vill ha mer julrecept och inspiration kan ni leta er fram till kategorin Jul där ni kommer hitta det mycket gott.

Först ut har vi mitt absoluta favorit godis Fudge

En Julgodis som är så god att den passar året om är dessa Jordnötsrutor

En julgodis som som snart kommer bli en klassiker är ju Rocky road

Sist men inte minst har vi dessa gudomliga Julmuffins med brynt smör, mandel och apelsin

Likes

Comments

Detta är väl det mest klassiska julgodiset man kan hitta. Knäck har väl nästan alla smakat och också tillagat. Men det sist nämnde är det nog många som vill förtränga. Ofta får man ju knäcken över hela köket 😂. Men när det är klart så är det värt mödan. Här kommer det klassiska receptet som du kan dubbla, trippla, fyrdubbla eller göra så mycket du vill.

Ca: 35 stycken

  • 1 deciliter sirap
  • 1 deciliter socker
  • 1 deciliter vispgrädde
  • 20 gram skållad mandel


  1. Häll sirap, socker och grädde i en kastrull och blanda samman.
  2. Låt det bubbelkoka tills kolan är ca 128-133 grader (beroende på hur hård du vill ha den) rör om då och då men inte allt för ofta. (Om du inte har termometer så kan du göra kulprovet)
  3. Hacka den skållade mandeln, sätt också upp knäckformar på en plåt.
  4. När knäcken nått den temperaturen du vill ha så häll i den skållade mandeln.
  5. Börja sedan fylla knäckformarna med knäcksmeten.

Förvara knäcken med fördel i kylskåpet.

Likes

Comments

Här kommer ett roligt sätt att förädla den traditionella torskfilén. Ofta brukar det bara bli det gamla vanliga med salt och peppar men här har jag bytt ut det mot något mer nyskapande och något som är fruktansvärt gott. ☺️

  • 30 gram smör
  • 2 Torskfiléer
  • 1/2 deciliter mild senap
  • 2 matsked kallpressad rapsolja
  • 2 teskedar riven pepparrot
  • 1/2-1 knäckebrödsskiva (beroende på hur mycket crunch du vill ha)
  • 1 kryddmått salt
  • Persilja (till topping, inte nödvändig)

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Ta fram en ugnsfast form eller ett bläck, smöra formen och lägg det resterande smöret i klickar.
  3. Lägg sedan i torsken.
  4. Blanda samman Senap, rapsolja, pepparrot, knäckebröd och smaka av med salt.
  5. Applicera sedan senapsblandningen på torsken och toppa med hackad persilja.
  6. Sätt i torsken i mitten av ugnen tills den blir blank och faller isär, ungefär i cirka 15 minuter.

Servera exempelvis med duchessepotatis eller potatispuré och en sallad.👌

Likes

Comments

Här kommer ett tips inför morgondagen eller varför inte till tredje advent? Den är i alla fall väldigt god och enkel förrätt som går väldigt snabbt att göra, och dessutom går den att variera i oländigheter. Den går även utmärkt att använda rätten på buffén.(Här är bara förslag på vad du kan ha på din förrätt)

Botten (till 2 portioner):

  • 3 Digestivekex
  • 20 gram smör

Topping 1:

  • Mögelost
  • 1 skiva zucchini
  • 2-3 skivor körsbärstomat
  • Balsamvinäger


Topping 2:

  • Mögelost
  • 2-3 Avokado
  • 2-3 skivor körsbärstomat
  • Balsamvinäger
  1. Krossa kexen i en bunke, bryn smöret och blanda samman.
  2. Använd förslagsvis en rund utstansare och lägg kexen som en botten.
  3. Lägg på toppingen och droppa balsmvinägern runt om.
  4. Toppa ev. med några kexsmulor.

Som jag skrev innan så kan du variera topping med vad du en vill.😚

Likes

Comments