Häromdagen fick jag en feeling på att bara baka något klassiskt, inga experiment eller nya smaker. Det blev helt enkelt klassiska chokladbollar, dock ska man inte förkasta dessa eftersom de gillas av alla generationer och det är dessutom något som alla kan baka. Det behövs ingen ugn eller speciella ingredienser. Chokladbollarna passar extra bra att att baka en sommardag och ta med sig på picknicken eller till stranden. Den lilla twisten på dessa bollar är att jag hackat ner chokladbitar eftersom de skänker extra struktur till chokladbollarna. 👌

Cirka 12-14 stycken

  • 50 gram smör
  • 1 matsked vaniljsocker
  • 3 matskedar kakao¨
  • 2-3 deciliter havregryn
  • 2 matskedar kaffe/vatten
  • 50 hackad choklad (jag använde 55%)
  • 1/2 deciliter pärlsocker/ kokos (att rulla i)

  1. Blanda samman alla ingredienserna förutom pärlsockret/kokosen tills allt är välblandat
  2. Forma sedan bollar av degen
  3. Rulla dem till sist i Pärlsocker/kokos

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

En ny varierat på ett bakverk som går och förädla i evigheter. Men denna variant måste jag säga är en av de godaste jag smakat, så den är helt klart värt att testa.

Cirka 20-25 rutor

  • 200 gram vitchoklad
  • 100 gram mörk choklad (55%)
  • 150 gram smör
  • 1 deciliter strösocker
  • 2 ägg
  • 3,5 deciliter vetemjöl
  • 1,5 matskedar vaniljsocker
  • 1 tesked salt
  • 12 Hemkolor
  • 3/4 deciliter lingon


  1. Sätt ugnen på 170 grader
  2. Smöra och bröda en fyrkantig form (30x20 centimeter)
  3. Bryn smöret och smält chokladen och blanda sedan samman dessa komponenter
  4. Vispa äggen och sockret pösigt
  5. Blanda sedan samman vetemjöl vaniljsocker och salt och sikta ner det i ägg/socker blandningen
  6. Blanda till sist i den smälta chokladen och smöret i smeten och rör om
  7. Häll smeten i den smörade och brödade formen
  8. Skär Hemkolorna på mitten och tryck ner dem i smeten, toppa sedan med lingonen
  9. Grädda i cirka 30-40 minuter beroende på hur kladdiga du vill ha dem
  10. När kakan svalnat kan du skära upp den i fyrkantiga rutor

Likes

Comments

Nu har det varit tyst från mig ett tag, men nu när det är sommarlov och inga läxor ska det bli ordning på mig igen 😉. Jag börjar med att presentera ett toppen recept som alla kommer att gilla och något du verkligen måste testa. Kombinationen av dessa smaker är nästan oslagbar. 👌

4 potioner

Biffarna:
  • 500 gram köttfärs (valfri)
  • Citroncest från 1/2 citron
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tesked salt
  • 1 tesked svarpeppar
  • 1 ägg

Pestovete:

  • 4 portioner kokad matvete
  • 4 matskedar Persiljepesto (vanlig pesto fungerar också, ta då 2-3 matskedar)

Tillbehör:

  • Soltorkade tomater
  • Kavring
  • Ev. Örtkvist till topping
  1. Skär kavringen i små fyrkanter och rosta dem i ugnen på 250 grader tills de blivit krispiga (cirka 10-15 minuter)
  2. Blanda samman alla ingredienserna till biffarna och forma dem till minibiffarna.
  3. Koka matvetet enligt instruktionen på förpackningen. Blanda sedan i peston och rör om.
  4. Stek biffarna på medelhög värme till de är genomstekta.
  5. Skär till sist de soltorkade tomaterna i strimlor.
  6. Dags för upplägg: Lägg pestovetet i botten, lägg sedan på biffarna och toppa med de soltorkade tomaterna och de rostade kavringskrutongerna. (ev. en örtkvist).

Likes

Comments

Detta är ett recept som blev till en dag i köket när jag kollade igenom mitt skafferi och fann en burk med nötcreme, dock inte den vanliga nötcremen som man kommer att tänka på (bild kommer längst ner) men det fungerar förstås lika bra med den klassiska. Vilken nötcreme du än tar är detta ett recept du bara måste testa.

Cirka 16 bitar

  • 120 gram brynt smör
  • 1 deciliter strösocker
  • 3 ägg
  • 1 deciliter brun farin
  • 1 matsked vaniljsocker
  • 1 tesked bakpulver
  • 2 kryddmått salt
  • 2 deciliter vetemjöl
  • 200 gram nötcreme
  • Ev. 50 gram mjölkchoklad
  1. Sätt ungen på 170 grader.
  2. Smöra och bröda en form med måtten 20x20 cm.
  3. Bryn smöret och låt det svalna en aning.
  4. Blanda samman sockret och äggen (vispa inte).
  5. Blanda sedan de övriga ingredienserna i en bunke (förutom nötcremen).
  6. Sikta sedan ner ingredienserna i "ägg-socker blandningen" och rör om.
  7. Tillstött smöret och rör till en jämn smet.
  8. Häll tillsist i nötcremen.
  9. Fyll formen med smeten och tryck eventuellt i mjölkchoklad i smeten (för extra kladdighet och chokladsmak).
  10. Grädda i mitten av ugnen i cirka 35-45 minuter.
  11. Låt svalna och skär sedan upp i fyrkanter.

Likes

Comments

En lyxig men faktisk ganska enkel förrätt som passar perfekt vid alla tillfällen.

2 portioner

  • 2 skivor kavring
  • 100 gram gravlax
  • 1 kokt ägg
  • Gurkskivor

Hovmästarsås:

  • 3 matskedar sötstark senap
  • 3/4 deciliter rapsolja
  • 1-2 teskedar äppelcidervinäger
  • 1/2 matsked hackad dill
  • Salt
  • Peppar
  • Ev. lite vatten


  1. Hovmästarsåsen: se till att alla ingredienser är rumstempererade. Ta fram en skål och lägg i senapen.
  2. Vispa sedan samtidigt som du häller i oljan med en svag stråle.
  3. Tillsätt sedan äppelcidervinäger, dill och smaka av med salt och peppar. Om du tycker den är för tjok så kan du försiktigt späda med lite vatten. Såsen kan du förbereda i god tid om du vill.
  4. Koka ägget hårdkokt och skär ut en cirkel ur kavringsbrödet (spara ev. kanterna och gör krutonger av dem och toppa med i slutet).
  5. Rosta kavringen i brödrosten eller i ugnen tills det bli krispigt.
  6. Låt sedan brödet svalna.
  7. Skiva under tiden upp gurkan i tunna skivor och ägget med en äggskivare.
  8. Lägg sedan på laxen på kavringen och sedan ägget och gurkan.
  9. Ringla över hovmästarsåsen. (Toppa ev. med krutonger av kavring.)

Likes

Comments

Nu börjar påsken närma sig med stormsteg och det börjar bli dax att planera vad man ska ha på påskbordet. Jag har samlat ihop lite nyskapande recept som man vanligtvis kanske inte har på sitt påskbord. Hoppas du fastna för något av dem och vågar testa något nytt till årets påskbord. 😊

Först ut har vi Heta djävulsägg som bara är så goda

Näst på tur står en klassiker, men som man kanske inte brukar skymta på påskbordet Stekt inlagd strömming

Sedan har vi knapriga Västerbottensticks som gå hem hos alla

Vi avslutar med den mest spektakulära av dem alla en sufflé eller som den också kallas Äggcocotte.

Likes

Comments

Alltså detta brödet! Så segt, saftig och sådant djup i smaken. Dessutom är det ju så roligt att baka. Det har en annorlunda form och dessutom ska brödet också kokas innan det grädda i ugnen. Lite omväxling jämfört med vanlig brödbakning :D

16-18 stycken

  • 25 gram jäst
  • 6 deciliter vatten (ca 37 grader)
  • 1 matsked salt
  • 1,5 matsked sirap
  • 3 deciliter grahamsmjöl
  • cirka 11 deciliter vetemjöl

Pensling:

  • 1 äggvita
  • Valfria frösorter
  1. Smula jästen i en bunke och rör ut den i det 37 grader varma vattnet.
  2. Tillsätt sedan salt, sirap och grahamsmjöl.
  3. Arbeta sedan in vetemjölet förhand eller i maskin.
  4. Låt sedan degen jäsa i 1 timme övertäckt med bakduk.
  5. Knåda sedan degen och dela den i 16-18 bitar och forma dem till runda kakor med ett hål i mitten (cirka 2 centimeter i diameter).
  6. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt bröden jäsa i ytterligare 45 minuter.
  7. Koka upp en gryta med vatten.
  8. sätt ugnen på 180 grader.
  9. Lägg i några av bröden i taget och koka 2-3 minuter på varje sida.
  10. Torka sedan av dem lite på en kökshandduk och lägg tillbaka dem på plåten.
  11. Pensla bröden med äggvitan och strö på valfria frösorter.
  12. Grädda bröden i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter (du kan också använda dig av en termometer, då ska temperaturen vara 97-98 grader.)
  13. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Likes

Comments

​Att rosta sin egen müsli är inte alls svårt och den är både godare och nyttigare än den du hittar i butiken. Godare för att du själv kan välja vad du vill ha i. Allt från fröer och nötter till torkad frukt och kryddor. Nyttigare är det på grund av att du själv kan reglera hur mycket sötma du ska ha i, och dessutom tror jag inte att du slänger i  E-ämnen i din müsli som kan vara skadliga för hälsan. Här kommer receptet på min müsli men som jag skrev innan kan du själv av göra vad du vill ha i. 

  • ​Havregryn
  • Mandlar
  • Hasselnötter
  • Pumpakärnor
  • Solrosfrön
  • Linfrön
  • (Små) osötade Cornflakes 

  1. ​Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg alla ingredienserna på en plåt med bakplåtspapper och blanda samman (se till att det blir ett jämnt lager).
  3. Rosta müslin i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter och rör om någon gång under tiden. 


Utöver att lägga müslin på morgon filen funkar det också utmärk att toppa desserter med müslin för att ge desserten en ytligare struktur.

Likes

Comments

Står du där hemma och inte vet vad ni ska ha till fika? Då har jag ett par underbara recept åt dig 👌

Kolagrottor världens godaste lilla kaka där det spröda skalet möter den sega och lena kolan.


Underbara Toffee och jordnötssnittar, så goda att man inte bara kan ta en.

Varför inte en len Ananaspaj? Så söt och god tillsammans med det krispigt sega pajskalet.

Likes

Comments

Ett bröd som smakar tomat! Ja, det är det, och det smakar riktigt, riktigt gott också. Dessutom har detta brödet ett extra plus i och med att det bara behöver jäsa en gång och sedan är det bara att sätta in det i ugnen. Det fungerar lika bra att baka brödet med krossade tomater som passerade tomater eller färska tomater som du kokat ner. Självklart kan du även variera med olika fröer, så som solrosfrön, pumpakärnor eller chiafrön.

  • 50 gram jäst
  • 3 deciliter krossade tomater
  • 2 deciliter vatten
  • 1 matsked salt
  • 1 matsked sirap
  • 1/2 deciliter linfrön
  • 1/2 deciliter sesamfrön
  • 3 deciliter grahamsmjöl
  • 8 deciliter vetemjöl

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm tomat krosset och vattnet i en kastrull tills det är fingervarmt (37 grader).
  3. Lös sedan upp jästen i degspadet och tillsätt salt, sirap, lin- och sesamfrön
  4. Arbeta sedan in mjölet med maskin eller för hand, denna degen ska vara lite lösare än en vanlig bröddeg.
  5. Tryck sedan ut degen i en springform men lätt våta händer så att degen inte fastnar på fingrarna.
  6. Låt sedan degen jäsa över täckt i cirka 1 timme.
  7. sätt ugnen på 220 grader.
  8. Grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
  9. Ta sedan av spring formen och grädda i ytterligare 10-15 minuter
  10. Låt svalna på galler utan bakduk för hårdskorpa.

Likes

Comments