Alltså detta brödet! Så segt, saftig och sådant djup i smaken. Dessutom är det ju så roligt att baka. Det har en annorlunda form och dessutom ska brödet också kokas innan det grädda i ugnen. Lite omväxling jämfört med vanlig brödbakning :D

16-18 stycken

  • 25 gram jäst
  • 6 deciliter vatten (ca 37 grader)
  • 1 matsked salt
  • 1,5 matsked sirap
  • 3 deciliter grahamsmjöl
  • cirka 11 deciliter vetemjöl

Pensling:

  • 1 äggvita
  • Valfria frösorter
  1. Smula jästen i en bunke och rör ut den i det 37 grader varma vattnet.
  2. Tillsätt sedan salt, sirap och grahamsmjöl.
  3. Arbeta sedan in vetemjölet förhand eller i maskin.
  4. Låt sedan degen jäsa i 1 timme övertäckt med bakduk.
  5. Knåda sedan degen och dela den i 16-18 bitar och forma dem till runda kakor med ett hål i mitten (cirka 2 centimeter i diameter).
  6. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt bröden jäsa i ytterligare 45 minuter.
  7. Koka upp en gryta med vatten.
  8. sätt ugnen på 180 grader.
  9. Lägg i några av bröden i taget och koka 2-3 minuter på varje sida.
  10. Torka sedan av dem lite på en kökshandduk och lägg tillbaka dem på plåten.
  11. Pensla bröden med äggvitan och strö på valfria frösorter.
  12. Grädda bröden i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter (du kan också använda dig av en termometer, då ska temperaturen vara 97-98 grader.)
  13. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

​Att rosta sin egen müsli är inte alls svårt och den är både godare och nyttigare än den du hittar i butiken. Godare för att du själv kan välja vad du vill ha i. Allt från fröer och nötter till torkad frukt och kryddor. Nyttigare är det på grund av att du själv kan reglera hur mycket sötma du ska ha i, och dessutom tror jag inte att du slänger i  E-ämnen i din müsli som kan vara skadliga för hälsan. Här kommer receptet på min müsli men som jag skrev innan kan du själv av göra vad du vill ha i. 

  • ​Havregryn
  • Mandlar
  • Hasselnötter
  • Pumpakärnor
  • Solrosfrön
  • Linfrön
  • (Små) osötade Cornflakes 

  1. ​Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg alla ingredienserna på en plåt med bakplåtspapper och blanda samman (se till att det blir ett jämnt lager).
  3. Rosta müslin i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter och rör om någon gång under tiden. 


Utöver att lägga müslin på morgon filen funkar det också utmärk att toppa desserter med müslin för att ge desserten en ytligare struktur.

Likes

Comments

Står du där hemma och inte vet vad ni ska ha till fika? Då har jag ett par underbara recept åt dig 👌

Kolagrottor världens godaste lilla kaka där det spröda skalet möter den sega och lena kolan.


Underbara Toffee och jordnötssnittar, så goda att man inte bara kan ta en.

Varför inte en len Ananaspaj? Så söt och god tillsammans med det krispigt sega pajskalet.

Likes

Comments

Ett bröd som smakar tomat! Ja, det är det, och det smakar riktigt, riktigt gott också. Dessutom har detta brödet ett extra plus i och med att det bara behöver jäsa en gång och sedan är det bara att sätta in det i ugnen. Det fungerar lika bra att baka brödet med krossade tomater som passerade tomater eller färska tomater som du kokat ner. Självklart kan du även variera med olika fröer, så som solrosfrön, pumpakärnor eller chiafrön.

  • 50 gram jäst
  • 3 deciliter krossade tomater
  • 2 deciliter vatten
  • 1 matsked salt
  • 1 matsked sirap
  • 1/2 deciliter linfrön
  • 1/2 deciliter sesamfrön
  • 3 deciliter grahamsmjöl
  • 8 deciliter vetemjöl

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm tomat krosset och vattnet i en kastrull tills det är fingervarmt (37 grader).
  3. Lös sedan upp jästen i degspadet och tillsätt salt, sirap, lin- och sesamfrön
  4. Arbeta sedan in mjölet med maskin eller för hand, denna degen ska vara lite lösare än en vanlig bröddeg.
  5. Tryck sedan ut degen i en springform men lätt våta händer så att degen inte fastnar på fingrarna.
  6. Låt sedan degen jäsa över täckt i cirka 1 timme.
  7. sätt ugnen på 220 grader.
  8. Grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
  9. Ta sedan av spring formen och grädda i ytterligare 10-15 minuter
  10. Låt svalna på galler utan bakduk för hårdskorpa.

Likes

Comments

Detta är den godaste hamburgaren jag ätit på länge! Och ja, den slår alla hamburgerkedjor med råger. Det gå inte ens att jämföra. Denna burgare har en perfekt balans och är så saftig att jag sällan skådat något liknande. Denna saftighet kan jag lova er att man inte hade fått om man använt sig av kött, så varför inte ersätta den traditionella hamburgaren med portabello? Dessutom innehåller denna hamburgare godsaker som gemolata, rödbetor och färskost. Mums!

2 portioner

Gremolata:

  • Persilja
  • Vitlök
  • Citronskal
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar

Hamburgaren:

  • Smör (att steka i)
  • 2 Vitlöksklyftor
  • 2 stycken portabellosvampar
  • 1 rödbeta
  • 3 matskedar naturell färskost
  • Hamburgerbröd (recept hittar ni här)
  1. Börja med att hacka Persilja och vitlök till gemolatan och riv citronskalet. blanda sedan samman det med en skvätt olivolja och smaka av med salt och peppar och om du ev. behöver mer vitlök.
  2. Koka sedan rödbetan tills den blivit mjuk.
  3. Hacka vitlöksklyftorna och bryn det i smöret.
  4. Lägg sedan i prortabellosvamparna och låt dem mjukna till på medelvärme.
  5. Skiva därefter rödbetan och lägg i samma stekpanna och låt dem få lite vitlökssmak.
  6. Ta sedan fram färskosten och dela hamburgerbröden och bred på ett lager på båda sidor.
  7. Bred sedan på gremolatan på båda sidor också, lägg på rödbetorna och svampen och toppa till sist med topplocket på hamburgerbrödet..
  8. Servera förslagsvis med klyftpotatis, pommesfrits och en sallad. 

Likes

Comments

Idag bjuder jag på ett recept som jag tycker alla borde prova. Detta brödet är så saftigt och så gott när det har fått ta smak av majs. Kanske kan låta som en udda kombination. Men säg inget innan du har testat. 😉

  • 50 gram jäst
  • 7 deciliter fingervarmt vatten (37 grader)
  • 2 teskedar salt
  • 2 matskedar sirap
  • 1 burk á 150 gram majs inkl. spad
  • 1,5 deciliter solrosfrön
  • 4 deciliter grahamsmjöl
  • 10-11 deciliter vetemjöl


  1. Smula jästen i en bunke och rör ut den i det fingervarma vattnet.
  2. Tillsätt salt, sirap, majs och solrosfrön.
  3. Arbeta sedan in mjölet i degen, för hand eller i maskin.
  4. Låt sedan degen jäsa övertäckt i cirka 1 timma.
  5. Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
  6. Forma dem till runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Låt dem sedan jäsa i ytterligare 40 minuter.
  8. Sätt ugnen på 220 grader.
  9. Grädda bröden i mitten av ugnen i cirka 45-55 minuter, tills det har en innertemperatur på 97-98 grader.
  10. Låt dem svalna på galler utan bakduk för hård skorpa och med bakduk för mjuk skorpa.

Likes

Comments

Precis som med all annan mat är pesto också godare att göra själv än att köpa på burk. Dessutom, när du köper den på burk så får du med dig ett antal oönskade ingredienser med dig hem. En annan fördel med att göra sin egen pesto är att man själv kan välja hur den ska smaka. Mycket eller lite parmesan, salt, citron osv. Dessutom är det super enkelt att göra. Här har jag tagit fram ett recept som jag tycker är toppen. I denna pesto använder jag mig av persilja istället för basilika, men självklart kan du ha vilken du vill.

  • 70 Gram färsk persilja
  • 25 gram riven parmesanost
  • 2,5 matskedar solrosfrön
  • 3 matskedar olivolja
  • 1 matsked vatten
  • 1/2 tesked citronsaft
  • 1 vitlöksklyfta
  • Ev. salt


  1. Lägg alla ingredienser, utom salt, i en matberedare (stavmixer fungerar också, men matberedare är att föredra.)
  2. Mixa sedan tills att allt är blandat och blivit till en smet.
  3. Smaka sedan av och känn om du behöver salt, mer citron eller parmesan osv.


Pesto passar bra till mycket, exempelvis till pastarätter, fisk, bruschetta. Det är bara fantasin som sätter gränserna 😉

Likes

Comments

Grissini är det perfekta tilltugget till antipastin eller på tapas bordet. Det är en avlång brödpinne som har sitt ursprung i Italien, detta har sannolikt sin grund i att de görs av samma deg som pizza. Självklart kan man smaksätta dessa på vilket sätt man vill, men är kommer mitt recept.

25-30 stycken

  • 25 gram jäst
  • 2 Deciliter vatten
  • 3 matskedar olja
  • 1 tesked salt
  • 6-7 deciliter vetemjöl


Smaksättning:

  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 knippe gräslök
  • 10 stycken soltorkade tomater

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt fingervarm vatten (37 grader).
  2. Tillsätt salt och olja och rör runt tills jästen löst upp sig.
  3. Arbeta in mjölet för hand eller i maskin.
  4. Låt sedan degen jäsa till dubbel storlek.
  5. Arbeta sedan degen på ett mjölat bakbord, och rulla degen till längder på cirka 25 centimeter och cirka 1 centimeter i diameter.
  6. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ytterligare 15-20 minuter.
  7. Grädda sedan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, tills de fått färg och blivit hårda.

Förvara grissinin tortt och svalt för att de ska hålla sig spröda.


Likes

Comments

Jag vet att det råder delade meningar om fiskpudding och så även erfarenheter angående denna rätt. Men när man smakat en välgjord fiskpudding men goda tillbehör skulle jag bli förvånad om många rynkade på näsan. Detta är verkligen en av mina absoluta favorit rätter, och ett komplement som jag tycker är extremt viktigt till fiskpudding är det brynta smöret. Det får man verkligen inte ersätta margarin! Över min döda kropp! 😉

4-5 portioner

  • 1,5 deciliter rundkornigt ris
  • 2 deciliter vatten
  • 6 deciliter mjölk
  • 500 gram vitfisk (jag tog sej)
  • Vatten (att koka fisken i)
  • 1 lök
  • 1 grönsaksbuljong tärning
  • vitpeppar korn
  • 2 ägg
  • 2 teskedar salt
  • 1 tesked svartpeppar
  • Smör (till formen)

Till servering:

  • Kokt potatis
  • Brynt smör
  • Gröna ärtor
  • Citron klyfta
  • Ev. riven pepparrot

  1. Koka riset i saltat vatten under cirka 15 minuter.
  2. Tillsätt sedan mjölken och låt det sjuda under ytterligare 15-20 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Låt sedan fisken koka i en buljong på vatten, lök, buljongtärning,, vitpepparkorn och ev. lite salt tills den nästan ramlar isär.
  5. Häll sedan av buljongen.
  6. Blanda sedan samman det kokta riset med äggen, fisken, salt och peppar. Blanda väl så att fisken går isär helt.
  7. Häll smeten i en smörad och grädda i cirka 35-45 minuter.
  8. Under tiden fiskpuddingen står i ugnen så passa på att tillaga och förbereda tillbehören. Koka potatis och ärtorna och bryn smöret. servera sedan men den citron klyfta och lite riven pepparrot.

Likes

Comments