Detta är ett recept som blev till en dag i köket när jag kollade igenom mitt skafferi och fann en burk med nötcreme, dock inte den vanliga nötcremen som man kommer att tänka på (bild kommer längst ner) men det fungerar förstås lika bra med den klassiska. Vilken nötcreme du än tar är detta ett recept du bara måste testa.

Cirka 16 bitar

  • 120 gram brynt smör
  • 1 deciliter strösocker
  • 3 ägg
  • 1 deciliter brun farin
  • 1 matsked vaniljsocker
  • 1 tesked bakpulver
  • 2 kryddmått salt
  • 2 deciliter vetemjöl
  • 200 gram nötcreme
  • Ev. 50 gram mjölkchoklad
  1. Sätt ungen på 170 grader.
  2. Smöra och bröda en form med måtten 20x20 cm.
  3. Bryn smöret och låt det svalna en aning.
  4. Blanda samman sockret och äggen (vispa inte).
  5. Blanda sedan de övriga ingredienserna i en bunke (förutom nötcremen).
  6. Sikta sedan ner ingredienserna i "ägg-socker blandningen" och rör om.
  7. Tillstött smöret och rör till en jämn smet.
  8. Häll tillsist i nötcremen.
  9. Fyll formen med smeten och tryck eventuellt i mjölkchoklad i smeten (för extra kladdighet och chokladsmak).
  10. Grädda i mitten av ugnen i cirka 35-45 minuter.
  11. Låt svalna och skär sedan upp i fyrkanter.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

En lyxig men faktisk ganska enkel förrätt som passar perfekt vid alla tillfällen.

2 portioner

  • 2 skivor kavring
  • 100 gram gravlax
  • 1 kokt ägg
  • Gurkskivor

Hovmästarsås:

  • 3 matskedar sötstark senap
  • 3/4 deciliter rapsolja
  • 1-2 teskedar äppelcidervinäger
  • 1/2 matsked hackad dill
  • Salt
  • Peppar
  • Ev. lite vatten


  1. Hovmästarsåsen: se till att alla ingredienser är rumstempererade. Ta fram en skål och lägg i senapen.
  2. Vispa sedan samtidigt som du häller i oljan med en svag stråle.
  3. Tillsätt sedan äppelcidervinäger, dill och smaka av med salt och peppar. Om du tycker den är för tjok så kan du försiktigt späda med lite vatten. Såsen kan du förbereda i god tid om du vill.
  4. Koka ägget hårdkokt och skär ut en cirkel ur kavringsbrödet (spara ev. kanterna och gör krutonger av dem och toppa med i slutet).
  5. Rosta kavringen i brödrosten eller i ugnen tills det bli krispigt.
  6. Låt sedan brödet svalna.
  7. Skiva under tiden upp gurkan i tunna skivor och ägget med en äggskivare.
  8. Lägg sedan på laxen på kavringen och sedan ägget och gurkan.
  9. Ringla över hovmästarsåsen. (Toppa ev. med krutonger av kavring.)

Likes

Comments

Nu börjar påsken närma sig med stormsteg och det börjar bli dax att planera vad man ska ha på påskbordet. Jag har samlat ihop lite nyskapande recept som man vanligtvis kanske inte har på sitt påskbord. Hoppas du fastna för något av dem och vågar testa något nytt till årets påskbord. 😊

Först ut har vi Heta djävulsägg som bara är så goda

Näst på tur står en klassiker, men som man kanske inte brukar skymta på påskbordet Stekt inlagd strömming

Sedan har vi knapriga Västerbottensticks som gå hem hos alla

Vi avslutar med den mest spektakulära av dem alla en sufflé eller som den också kallas Äggcocotte.

Likes

Comments

Alltså detta brödet! Så segt, saftig och sådant djup i smaken. Dessutom är det ju så roligt att baka. Det har en annorlunda form och dessutom ska brödet också kokas innan det grädda i ugnen. Lite omväxling jämfört med vanlig brödbakning :D

16-18 stycken

  • 25 gram jäst
  • 6 deciliter vatten (ca 37 grader)
  • 1 matsked salt
  • 1,5 matsked sirap
  • 3 deciliter grahamsmjöl
  • cirka 11 deciliter vetemjöl

Pensling:

  • 1 äggvita
  • Valfria frösorter
  1. Smula jästen i en bunke och rör ut den i det 37 grader varma vattnet.
  2. Tillsätt sedan salt, sirap och grahamsmjöl.
  3. Arbeta sedan in vetemjölet förhand eller i maskin.
  4. Låt sedan degen jäsa i 1 timme övertäckt med bakduk.
  5. Knåda sedan degen och dela den i 16-18 bitar och forma dem till runda kakor med ett hål i mitten (cirka 2 centimeter i diameter).
  6. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt bröden jäsa i ytterligare 45 minuter.
  7. Koka upp en gryta med vatten.
  8. sätt ugnen på 180 grader.
  9. Lägg i några av bröden i taget och koka 2-3 minuter på varje sida.
  10. Torka sedan av dem lite på en kökshandduk och lägg tillbaka dem på plåten.
  11. Pensla bröden med äggvitan och strö på valfria frösorter.
  12. Grädda bröden i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter (du kan också använda dig av en termometer, då ska temperaturen vara 97-98 grader.)
  13. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Likes

Comments

​Att rosta sin egen müsli är inte alls svårt och den är både godare och nyttigare än den du hittar i butiken. Godare för att du själv kan välja vad du vill ha i. Allt från fröer och nötter till torkad frukt och kryddor. Nyttigare är det på grund av att du själv kan reglera hur mycket sötma du ska ha i, och dessutom tror jag inte att du slänger i  E-ämnen i din müsli som kan vara skadliga för hälsan. Här kommer receptet på min müsli men som jag skrev innan kan du själv av göra vad du vill ha i. 

  • ​Havregryn
  • Mandlar
  • Hasselnötter
  • Pumpakärnor
  • Solrosfrön
  • Linfrön
  • (Små) osötade Cornflakes 

  1. ​Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg alla ingredienserna på en plåt med bakplåtspapper och blanda samman (se till att det blir ett jämnt lager).
  3. Rosta müslin i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter och rör om någon gång under tiden. 


Utöver att lägga müslin på morgon filen funkar det också utmärk att toppa desserter med müslin för att ge desserten en ytligare struktur.

Likes

Comments

Står du där hemma och inte vet vad ni ska ha till fika? Då har jag ett par underbara recept åt dig 👌

Kolagrottor världens godaste lilla kaka där det spröda skalet möter den sega och lena kolan.


Underbara Toffee och jordnötssnittar, så goda att man inte bara kan ta en.

Varför inte en len Ananaspaj? Så söt och god tillsammans med det krispigt sega pajskalet.

Likes

Comments

Ett bröd som smakar tomat! Ja, det är det, och det smakar riktigt, riktigt gott också. Dessutom har detta brödet ett extra plus i och med att det bara behöver jäsa en gång och sedan är det bara att sätta in det i ugnen. Det fungerar lika bra att baka brödet med krossade tomater som passerade tomater eller färska tomater som du kokat ner. Självklart kan du även variera med olika fröer, så som solrosfrön, pumpakärnor eller chiafrön.

  • 50 gram jäst
  • 3 deciliter krossade tomater
  • 2 deciliter vatten
  • 1 matsked salt
  • 1 matsked sirap
  • 1/2 deciliter linfrön
  • 1/2 deciliter sesamfrön
  • 3 deciliter grahamsmjöl
  • 8 deciliter vetemjöl

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm tomat krosset och vattnet i en kastrull tills det är fingervarmt (37 grader).
  3. Lös sedan upp jästen i degspadet och tillsätt salt, sirap, lin- och sesamfrön
  4. Arbeta sedan in mjölet med maskin eller för hand, denna degen ska vara lite lösare än en vanlig bröddeg.
  5. Tryck sedan ut degen i en springform men lätt våta händer så att degen inte fastnar på fingrarna.
  6. Låt sedan degen jäsa över täckt i cirka 1 timme.
  7. sätt ugnen på 220 grader.
  8. Grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
  9. Ta sedan av spring formen och grädda i ytterligare 10-15 minuter
  10. Låt svalna på galler utan bakduk för hårdskorpa.

Likes

Comments

Detta är den godaste hamburgaren jag ätit på länge! Och ja, den slår alla hamburgerkedjor med råger. Det gå inte ens att jämföra. Denna burgare har en perfekt balans och är så saftig att jag sällan skådat något liknande. Denna saftighet kan jag lova er att man inte hade fått om man använt sig av kött, så varför inte ersätta den traditionella hamburgaren med portabello? Dessutom innehåller denna hamburgare godsaker som gemolata, rödbetor och färskost. Mums!

2 portioner

Gremolata:

  • Persilja
  • Vitlök
  • Citronskal
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar

Hamburgaren:

  • Smör (att steka i)
  • 2 Vitlöksklyftor
  • 2 stycken portabellosvampar
  • 1 rödbeta
  • 3 matskedar naturell färskost
  • Hamburgerbröd (recept hittar ni här)
  1. Börja med att hacka Persilja och vitlök till gemolatan och riv citronskalet. blanda sedan samman det med en skvätt olivolja och smaka av med salt och peppar och om du ev. behöver mer vitlök.
  2. Koka sedan rödbetan tills den blivit mjuk.
  3. Hacka vitlöksklyftorna och bryn det i smöret.
  4. Lägg sedan i prortabellosvamparna och låt dem mjukna till på medelvärme.
  5. Skiva därefter rödbetan och lägg i samma stekpanna och låt dem få lite vitlökssmak.
  6. Ta sedan fram färskosten och dela hamburgerbröden och bred på ett lager på båda sidor.
  7. Bred sedan på gremolatan på båda sidor också, lägg på rödbetorna och svampen och toppa till sist med topplocket på hamburgerbrödet..
  8. Servera förslagsvis med klyftpotatis, pommesfrits och en sallad. 

Likes

Comments

Idag bjuder jag på ett recept som jag tycker alla borde prova. Detta brödet är så saftigt och så gott när det har fått ta smak av majs. Kanske kan låta som en udda kombination. Men säg inget innan du har testat. 😉

  • 50 gram jäst
  • 7 deciliter fingervarmt vatten (37 grader)
  • 2 teskedar salt
  • 2 matskedar sirap
  • 1 burk á 150 gram majs inkl. spad
  • 1,5 deciliter solrosfrön
  • 4 deciliter grahamsmjöl
  • 10-11 deciliter vetemjöl


  1. Smula jästen i en bunke och rör ut den i det fingervarma vattnet.
  2. Tillsätt salt, sirap, majs och solrosfrön.
  3. Arbeta sedan in mjölet i degen, för hand eller i maskin.
  4. Låt sedan degen jäsa övertäckt i cirka 1 timma.
  5. Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
  6. Forma dem till runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Låt dem sedan jäsa i ytterligare 40 minuter.
  8. Sätt ugnen på 220 grader.
  9. Grädda bröden i mitten av ugnen i cirka 45-55 minuter, tills det har en innertemperatur på 97-98 grader.
  10. Låt dem svalna på galler utan bakduk för hård skorpa och med bakduk för mjuk skorpa.

Likes

Comments

Precis som med all annan mat är pesto också godare att göra själv än att köpa på burk. Dessutom, när du köper den på burk så får du med dig ett antal oönskade ingredienser med dig hem. En annan fördel med att göra sin egen pesto är att man själv kan välja hur den ska smaka. Mycket eller lite parmesan, salt, citron osv. Dessutom är det super enkelt att göra. Här har jag tagit fram ett recept som jag tycker är toppen. I denna pesto använder jag mig av persilja istället för basilika, men självklart kan du ha vilken du vill.

  • 70 Gram färsk persilja
  • 25 gram riven parmesanost
  • 2,5 matskedar solrosfrön
  • 3 matskedar olivolja
  • 1 matsked vatten
  • 1/2 tesked citronsaft
  • 1 vitlöksklyfta
  • Ev. salt


  1. Lägg alla ingredienser, utom salt, i en matberedare (stavmixer fungerar också, men matberedare är att föredra.)
  2. Mixa sedan tills att allt är blandat och blivit till en smet.
  3. Smaka sedan av och känn om du behöver salt, mer citron eller parmesan osv.


Pesto passar bra till mycket, exempelvis till pastarätter, fisk, bruschetta. Det är bara fantasin som sätter gränserna 😉

Likes

Comments