View tracker

Här kommer ett tips inför morgondagen eller varför inte till tredje advent? Den är i alla fall väldigt god och enkel förrätt som går väldigt snabbt att göra, och dessutom går den att variera i oländigheter. Den går även utmärkt att använda rätten på buffén.(Här är bara förslag på vad du kan ha på din förrätt)

Botten (till 2 portioner):

  • 3 Digestivekex
  • 20 gram smör

Topping 1:

  • Mögelost
  • 1 skiva zucchini
  • 2-3 skivor körsbärstomat
  • Balsamvinäger


Topping 2:

  • Mögelost
  • 2-3 Avokado
  • 2-3 skivor körsbärstomat
  • Balsamvinäger
  1. Krossa kexen i en bunke, bryn smöret och blanda samman.
  2. Använd förslagsvis en rund utstansare och lägg kexen som en botten.
  3. Lägg på toppingen och droppa balsmvinägern runt om.
  4. Toppa ev. med några kexsmulor.

Som jag skrev innan så kan du variera topping med vad du en vill.😚

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Lussekatter hör ju julen till, eller vad säger ni? Här kommer ett klassiskt recept på lussekatter och några små tips som gör att ni får lussebullarna extra saftiga.

30-35 stycken

  • 50 gram jäst (röd)
  • 5 deciliter mjölk
  • 1 gram saffran (2 packet)
  • 1/2 tesked salt
  • 2 deciliter socker
  • 1 ägg
  • 13-15 deciliter vetemjöl
  • 180 gram rumsvarm smör

pensling och garnering:

  • 1 ägg
  • Russin
  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm mjölken tillsammans med saffranet till 37 grader.
  3. Lös upp jästen i degspadet och tillsätt sedan salt, socker och ägg.
  4. Arbeta sedan in mjölet för hand eller i maskin och knåda degen tills den är glansig och släpper från bunken under tiden så klicka i smöret i kuber. (Tänk på att saffransdegen ska vara lite lösare än en vanlig bulldeg,)
  5. Låt degen jäsa övertäck med plast folie till cirka dubbel storlek.
  6. Knåda degen på lätt mjölat bakbord och forma till lussekatter, och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper,
  7. Tryck i två russin, ett i varje "snurr".
  8. låt dem jäsa över täck med bakduk till dubbel storlek återigen.
  9. sätt ugnen på 230-240 grader.
  10. Pensla lussekatterna med ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i 5-10 minuter.
  11. Låt dem svalna under bakduk.
  12. Förvara dem i plastpåse i frysen för att behålla dem så färska som möjligt.

Likes

Comments

View tracker

Dessa muffins med smak av apelsin, mandel och brynt smör smakar och doftar så juligt vilket passar bra nu när julen är "uppstartad".

8-10 stycken

  • 100 gram normalsaltat smör
  • 2,5 deciliter riven mandelmassa
  • 2 ägg
  • 1 deciliter socker
  • 1 tesked bakpulver
  • 1 matsked vaniljsocker
  • 1,5 deciliter vetemjöl
  • Skalet från 1 apelsin
  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Bryn smöret och häll sedan mandelmassan, rör om och låt svalan.
  3. Vispa ägg och socker poröst med elvisp.
  4. Sikta sedan i bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl
  5. Riv sedan ner skalet från apelsinen och blanda om.
  6. Häll till sist ner smör-och mandelmassa blandningen i smeten och blanda till en jämn smet.
  7. Klicka i smeten i små pappersformar som står på en plåt.
  8. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter (pröva med en provsticka, om den kommer upp ren är dem klara.)

Likes

Comments

I mitt förra inlägg gjorde jag Potatispuré med smak av citron, så nu gör jag ett passande inlägg för överbliven potatispuré eller potatismos. Men akta er för detta receptet, när man väl tagit en är det svårt att sluta. 😉

  • Potatispuré/potatismos
  • Vetemjöl
  • Ägg
  • Ströbröd
  • Salt
  • Peppar
  • Olja (att fetera i)
  1. Forma potatispurén/moset till små bollar och lägg på en tallrik.
  2. Förbered 3 skålar, varav en med vetemjöl, en med ägg och en med ströbröd.
  3. Värm upp rapsolja (frityrolja) till 160 grader.
  4. Rulla bollarna först i vetemjöl sedan i ägg och sist i ströbröd.
  5. Fritera sedan bollarna i oljan till det fått en gyllene färg.
  6. Lägg sedan bollarna på en bit hushållspapper och låt dem droppa av.
  7. Klart! Lägg ev. i dem en extra gång i oljan innan servering bara för att dem ska bli varma.

Likes

Comments

Den godaste purén jag någonsin har ätit om jag får säga det själv. Den har en sådan perfekt balans mellan sötman i potatisen, syran från citronen och sältan ifrån saltat. Detta är det perfekta tillbehöret till köttbiten, fiskfilén eller vegogrytan. Den passar helt enkelt alla.

4 portioner

  • 600 gram potatis
  • 1,5 deciliter vispgrädde
  • 1.5 deciliter mjölk
  • 1 deciliter crème fraiche
  • Zest från 1 citron
  • saften från 1/2 citron
  • Salt
  • Vitpeppar
  1. Skala och koka potatisen tills den mjuknat och häll av vattnet.
  2. Pressa alla potatisar genom en potatispress ner i grytan igen.
  3. vispa potatisen med grädde, mjölk och créme fraiche tills den fått en ganska lös konsistens.
  4. Riv av skalet från citronen och pressa sedan ur citronsaften ur halva citronen.
  5. Smaka sedan av med salt och vitpeppar.
  6. Värm ev. purén igen innan servering om den kallnat.

Likes

Comments

Detta är en gudomlig liten kaka som blev till en dag när jag experimenterade lite i köket. Dem är alldeles sega och kladdiga inuti och som med fördel äts med sked. ☺️ Det är en utmärkt dessert att ta med sig eftersom den gräddas och äts ur formen. Jag tror dessutom att den kommer uppskattas av många.

18-20 stycken

  • 3 ägg
  • 2 deciliter socker
  • 1 deciliter vetemjöl
  • 3/4 deciliter kakao
  • 1 tesked bakpulver
  • 1 matsked vaniljsocker
  • 1/2 tesked salt
  • 18-20 stycken smältbara godisar (jag tog Dumle i några och Lindt-kulor i några)
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Separera äggulan från ägg vitan, och lägg vitan i en bunke.
  3. Vispa (fördel med en matassistent, men fungerar också med elvisp) äggvitan vitt och poröst samtidigt som du lägger i sockret i omgångar.
  4. Fortsätt sedan att vispa och lägg i äggulorna.
  5. Blanda sedan samman vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt och sikta ner allt medan du fortsätter att vispa
  6. När allt gott samman till sen smet så tar du fram små aluminiumformar och sätter på en bakplåt.
  7. Lägg i en godis (t.ex. Dumle-kola eller Lindt-kulor) i botten på formen, klicka sedan i smeten till cirka 4/5 av formen.
  8. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15-17 minuter.


Servera ev. med Grädde eller vaniljglass och färska bär.

Likes

Comments

Ett ypperst tillfälle att ta tillvara på de sista äpplena (i varje fall här nere i söder där snön inte kommit än😉 ). Här kommer ett underbart gott recept som jag hoppas ni kommer att gilla.

16 bitar

  • 70 gram brynt smör
  • 1 deciliter mjölk
  • 2 ägg
  • 1,5 deciliter socker
  • 3 deciliter vetemjöl
  • 1 matsked vaniljsocker
  • 1 1/2 bakpulver
  • 2 deciliter riven mandelmassa
  • 1 äpple
  • Smör (till formen)
  • 1/2 sesamfrön (till formen)
  1. Sätt ugnen på 175 grader och smöra och bröda en fyrkantig form (cirka:20X20 cm)med sesamfrön.
  2. Bryn smöret och häll sedan i mjölen och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker poröst.
  4. Blanda sedan samman vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och sikta ner i det i ägg/sockerblandningen och blanda. (Den kommer bli ganska "torr", men den bli lösare när smörblandningen kommer i)
  5. Häll sedan i smöret och mjölken och blanda samman.
  6. Häll tillsist i mandelmassan.
  7. Skala och skiva äpplet tunt och lägg i botten av formen.
  8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter.
  9. Låt svalna i formen i cirka 10 minuter, låt sedan svalna helt utanför formen.

Servera eventuellt med grädde eller glass 😋

Likes

Comments

Ibland finns inte tiden och orken för att laga en god middag (eller lunch)när man kommer hem efter en lång arbetsdag, samtidigt vill man inte vara onyttig och köpa hem färdigmat. Då har jag tagit fram de optimala recepten för just dig!

En super god Halloumi pasta


En super smarrig och nyttig Sallad med lax, pepparrot och bönpasta

Den godaste toasten måste vara denna Ägg och avokado toast

En super snabb, god och enkel Omelett som du gör i stekpannan.

En annan pasta rätt som bara är "to die for" är denna laxpasta med ädelost och citronsås

Likes

Comments

Dessa kikärtsbiffar var de godaste jag någonsin ätit. De var så fulla av smak, men de var absolut inte starka, så detta är något du lätt kan laga i en barnfamilj. Smeten kan verka en aning lös till en början, men den kommer sätta sig när du klickar i den i stekpannan.

4 potioner

  • 1 burk kikärtor á 380 gram (netto)
  • 1/2 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liten chili
  • 2 teskedar curry
  • 1 tesked garam masala
  • 2 teskedar salt
  • 1 tesked svartpeppar
  • 3 matskedar persilja
  • 1 ägg
  • 1 deciliter maizena
  • Olja och smör (att steka i)

Piffad bulgur

  • 2 matskedar smör
  • 1/4 gul lök
  • 1 tesked salt
  • 2 deciliter bulgur
  • 5 deciliter vatten
  • 1/2 deciliter gröna ärtor

Limedressing:

  • 3 deciliter yoghurt
  • Saften från en lime (mer eller mindre, smaka av)
  • salt
  • Peppar
  1. Börja med att skala och haka löken i ganska stora bitar och lägg dem i en matberedare tillsammans med vitlök, chili, kryddorna och persiljan. Kör matberedaren tills allt är fint fördelat.
  2. Häll sedan i nästan alla kikärtorna (spar cirka 15 stycken), ägget och maizenan och kör tills det gått ihop, men inte för mycket så att kikärtorna inte har någon textur alls.
  3. Häll sedan i de resterande kikärtorna och blanda samman med en sked.
  4. Innan du börjar steka biffarna så sätt på en kastrull till bulgurn. Finhacka löken och stek i kastrullen i en klick smör och salta.
  5. När löken börjat få färg så tillsätt bulgurn och rör om tills den blir helt glansig.
  6. Tillsätt vattnet och låt sedan koka i cirka 10 minuter (om inget annat anges på din förpackning.)
  7. Blanda sedan ihop ingredienserna till dressingen och smaka av.
  8. Sätt sedan på ett stekjärn och kicka i smör och olja, och börja stek biffarna på medelhög värme. Håll samtidigt ett öga på bulgurn, när vattnet försvunnit så är bulgurn klar.
  9. Innan servering så lägg i ärtorna i bulgurn.
  10. Servera alltsamman med en god sallad.

Likes

Comments

Brödet i sig är väl inte gammaldags, men att endast använda sig av mjöl, vatten, jäst och salt till bröd är något man gjort i alla tider. Då fanns det inte chiafrön, aprikoser eller valnötter här i Sverige utan då bakade man av det som fanns. Vissa av er vet säkert att jag har en förkärlek till att endast baka med dessa fyra ingredienserna (även fast det ibland slinker ner ett och annat i mina bröddegar också 😉 ). Här kommer ett recept som endast består av dessa fyra ingredienser och en liten gnutta sirap för att få degen att jäsa bättre, men självklart går den bra att utesluta.

2 Runda bröd

  • 25 gram jäst
  • 5,5 deciliter vatten (fingervarmt)
  • 1 matsked salt
  • 2 matskedar sirap
  • 9-10 deciliter lantbrödsmjöl
  1. Lös upp jästen i en bunke i vattnet.
  2. Tillsätt salt och sirap
  3. Arbete sedan in mjölet för hand eller i en bakmaskin tills degen är smidig och släpper från degbunkens kanter.
  4. Strö över lite mjöl över degen och låt jästa i 45 minuter.
  5. Stjälp sedan upp degen på ett mjölat bakbord och knåda och forma till två runda bröd.
  6. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jästa i ytterligare 1 timma.
  7. Sätt ugnen på 230 grader och grädda bröden i cirka 30-40 minuter.
  8. (När halva tiden har gått kan du slänga in ett glas vatten i botten på ugnen om du vill ha en hådare skorpa.)
  9. Låt dem svalan på galler utan bakduk.

Likes

Comments