Det här vart ganska gott Elvira äter ju inte fisken som i vanlig ordning men Fredrik verkade uppskatta de!

4 portioner
4 lax filéer
salt citronpeppar
2 apelsiner
4 dl grädde
salt citronpeppar cayennepeppar

4 portioner couscous enligt förpackningen
2 dl ärtor
örtsalt

Lägg laxen i en ugnssäker form och krydda.
Riv skalet och pressa juicen på apelsinerna och blanda ihop med grädden och kryddor.
Grädda i ugnen i 225 grader i ca 20-30 minuter. Koka under tiden upp couscous och ärtor som du blandar ihop och krydda med örtsalt om så önskas. Koka även lite broccoli till och färska tomater.

Likes

Comments

För några dagar sen bakade jag och Elvira lite bullar till hennes födelsedag!

Till 25 bullar
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 ägg
1 dl socker
1 tsk nystött kardemumma
1/2 tsk salt
11-12 dl vetemjöl

Fyllning:
100g philadelphiaost
2 msk vaniljsocker
150 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker

Garnering:
1 ägg
Pärlsocker

Blanda som en vanlig deg, den ska vara ganska lös. Låt jäsa i 40 minuter i bunken.
Häll ut degen i en bakpappersklädd långpanna (30×40) och tryck ut med mjölade händer. Låt jäsa i 30 minuter till.
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda allt till fyllningen. Gör 25 små gropar i degen och lägg i en klick fyllning. Låt jäsa i 15 minuter till och pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter.

Likes

Comments

Super god och enkel efterrätt! Perfekt att servera runt jul!

Till 6 portioner 

3 gelatinblad
4 1/2 dl vispgrädde
3/4 dl socker
1 g saffran
2 tsk vaniljsocker

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp grädde, socker, saffran och vaniljsocker i en kastrull och tillsätt sedan de mjuka gelatinbladen och häll upp i serveringsglasen.
Låt stå i ca 2 timmar i kylen innan servering.
Toppa gärna med något rött i detta fallet granatäpple. Vart verkligen en superbra kombination men de funkar säkert med t.ex lingon.

Likes

Comments

Detta är väl de mest omtalade julgodiset!
Man kan även utesluta mandeln om man vill och bara göra en slät knäck.

2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljussirap
1 msk smör
1 dl finhackad mandel

Lägg vispgrädde, socker och sirap i en ugnssäker skål och ställ in i mikron i 5 minuter på högsta effekt. Ta ut och rör om och kör 5 minuter till gör detta till knäcken klarar kulprovet. Häll på i den hackade mandeln och smöret och rör om tills smöret smält. Använd en knäcktratt och fyll formarna med eller 2 teskedar.

Super gott julgodis!

Likes

Comments

Detta julgodis är ett måste hemma hos oss!

250 g nougat
200g mörk choklad
100 g flagad mandel

Smält nougat och choklad tillsammans över ett vatten bad. Rosta under tiden mandeln i en torr stekpanna. Blanda ihop allt sen och häll i en limpform som är klädd med bakplåtspapper.  Låt stelna och skär sedan i önskad storlek.

Likes

Comments

Hej Idag vart det denna klassiker till middag och vi äter den säkert 1 gång i veckan eller 1 gång varannan vecka bara för de är så gott! Finns många varianter men här kommer min godaste!

Jag använder till 1 stor gryta.
1/2 falukorv från en ring med hög kötthalt
1 stor gullök
smör
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 dl grädde
salt, vitpeppar, cayennepeppar,
paprikakrydda, smoked paprikakrydda

Hacka korven i önskade bitar och hacka löken. Fräs i en smör klick. Häll på tomaterna och puréen och späd med lite vatten som du sköljer ur tomatburken med ca 1-1 1/2 dl.
Häll i grädden och kryddor och smaka av när de fått puttra en stund.  Servera med ris och kokta grönsaker. super gott blir de!

Likes

Comments

Vi har även gjort denna supergoda tryffel!

Du behöver
1.5 dl grädde
200 g mörk choklad
10 arter eight plattor

Fin hacka chokladen och dela plattorna och lägg i en bunke.
Koka upp grädden och slå över chokladen.
Låt stå nån minut.
Rör runt så allt blandas och plasta bunken och låt stå i kyl över natten.
Rulla till bollar eller dela lite med en sked och rulla i florsocker.

Likes

Comments

Hej och äntligen fredag!
Elvira och jag har gjort en så jäkla god saffranstryffel den va verkligen beroende framkallande!

Du behöver
1 dl grädde
350 g vit choklad
1 g saffran

Fin hacka chokladen och lägg i en bunke med saffran.
Koka upp grädden och häll över chokladen låt stå nån minut och rör sedan om så allt blandas. Platsa bunken och låt stå i kylen över natten.
Rulla bollar i önskad storlek eller bara dela lite med en sked för tryfflar måste inte vara runda! Rulla sedan i florsocker!

Likes

Comments

Idag vart de soppa till middag och till den bakade jag och Elvira ett jätte gott bröd!

25 g jäst
3 dl kallt vatten
1/2 msk salt
1/2 dl olja
2 dl havregryn
5-5,5 dl vetemjöl

vatten
havregryn

Blanda ihop degen som vanligt.
Låt jäsa i oljad bunke med plastfilm över i 1 timme. 

slå då på ugnen på 225 grader
Tryck ut degen på bakpappersklädd långpanna ca 20x30 cm och skär upp i önskade storlekar. Pensla med vatten och strö över havregryn låt jäsa i 30 minuter och slå då på ugnen på 225 grader. 


Grädda i 20 minuter mitt i ugnen.

Likes

Comments

Till kvällen middag har jag gjort en kall bearnaisesås som är väldigt enkel och god!

Har fått receptet av en god vän men vet inte vart hon fått de ifrån!

Till 4 portioner behövs
4 äggulor
2 dl rapsolja
1 msk dragon
1 msk vitvinsvinäger
200 g smör
salt vitpeppar

Börja med att smälta smöret och ställ åt sidan en stund. Blanda dragon med vinägern och ställ åt sidan.
Vispa äggulorna och tillsätt rapsoljan sakta under vispning och öka medans såsen tjocknar. Häll i smöret sakta under vispning men inte de vita i botten. Häll i dragonen och smaka av med salt och vitpeppar.

En jättegod sås som man lyckas med !

Likes

Comments