Hejsan
Hade lite äggvitor över från helgens fika och då passade jag på att baka dessa för de va så himla länge sen jag gjorde dom.

4 äggvitor
2 dl socker
100 g choklad
50 g mandelsplitt

Ugn 125 grader.
Häll äggvitor och socker i en rostfri bunke och vispa ihop dom lätt.
Smält chokladen.
Värm äggvitor och socker över sjudande vatten och vispa under tiden med ballongvisp tills marängen når ca 60-70 grader. Vispa sedan med elvisp till marängen har kallnat och blir riktigt hård.
Vänd ner chokladen och mandeln och blanda slarvigt så de bara blir lite melerat.

Lägg upp på plåt ca 20 maränger och grädda i 1 timme. Låt kallna förvara torrt och svalt.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Detta hade vi också till kvällsmaten mycket gott och räcker gott och väl till många!

ca 15-18 normal stora potatisar
3 vitlöksklyftor
salt peppar
5 dl vispgrädde

Skala potatisen. Skiva ner 1/3 i en smord ugnsform. Krydda och pressa på 1 vitlök.
Skiva på den 2/3 delen med potatis och gör om samma procedur.
Avsluta med att hälla på grädden och en klick smör och grädda i ugnen i 225 grader i ca 1 timme.

Likes

Comments

Hejsan till kvällen nu vart de lite fläskkotletter till middag mycket enkelt och gott och godare än att bara steka dom som vanligt i pannan.

1 paket fläskkotletter ca 5-6 st
smör
salt peppar
1 gul lök
2 morötter
3 lagerblad
1 liter vatten

Stek kotletterna i smör med salt och peppar. Häll på resterande ingredienser och låt små koka i ca 3 timmar.
Super gott och även en god skysås om man vill ha de till kokt potatis eller liknande.

Likes

Comments

Hej provade de här receptet från "fixa själv" super god men ändrade om lite så de skulle passa mig😊 enjoy

200 g smör
4 ägg
2 dl socker
1/2 msk nystött kardemumma
2 1/2 dl mjöl

Fyllning
25 g smör
2 msk kanel
2 msk socker

Pärlsocker

Ugn 175 grader.
Smält smöret till kakan och låt svalna. Blanda i äggen. Blanda ihop med de torra ingredienserna. Häll smeten i en bakpappersklädd springform 24 cm.
Smält smöret till fyllningen.
blanda i socker och kanel och häll i en cirkel form över smeten i formen toppa med pärlsocker.
Grädda i ca 15-20 minuter.

Likes

Comments

Hej har nu äntligen testat detta roliga recept men har gjort om de lite så som jag skulle ha gjort de! Så detta är inte originalet🤗 Lycka till med baket! Dom vårt super goda och saftiga så himla rolig kombo!

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
4 msk kakao
1 1/2 dl mjöl

Garnering
Smält smör
socker

Smula jästen.
Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till ljummet. Rör ut med jästen. Blanda i socker, vaniljsocker och salt i vätskan. sedan mjölet och blanda i ca 10 minuter.
Låt jäsa i 30 minuter.
Gör fyllningen under tiden.
Smält smöret tillsätt övriga ingredienser och rör till en slät smet.
Kavla ut degen till en fyrkant. Smeta på fyllningen och vik degen dubbel. Skär ut remsor och snurra dom och "knyt ihop" dom. Lägg på plåt med papper och låt jäsa i ca 10 minuter.
Ugn 225 grader.
Grädda i ca 10 minuter beroende på storleken på bullarna.
Låt svalna och pensla med smält smör och doppa i socker.

Likes

Comments

Hejsan! Nu var de länge sen jag skrev något men tiden har inte funnits veckorna går i ett kan man säga, detta vart i alla fall kvällens goda middag.

700 g köttfärs
1 gul lök
smör
salt paprikakrydda oregano Cayennepeppar spiskummin
Ca 10-15 potatisar
1-2 Vitlöksklyftor
5 dl grädde
3 dl riven ost

Ugn 225 grader.
Stek köttfärs och hackad lök i smör och krydda efter smak.
Skala och skiva potatisen och varva med köttfärsen i en långpanna och pressa i vitlöken någonstans i mitten av gratängen. Häll på grädde och toppa med ost grädda i ca 45 - 60 minuter.
Servera med sallad!

Likes

Comments

En god vana att föra in på morgonen och den va så himla fräsch!

200 g ingefära
1 liter vatten
1/2 dl honung
2 citroner

Grovriv ingefäran med skalet kvar.
Värm upp ingefäran med vattnet men de får inte koka utan ska bara bli varmt.
Sila av ingefäran från vattnet och tillsätt sedan honung medans det är ljummet.
Låt svalna. Pressa ur saften ur citronerna och tillsätt i ingefärsvattnet. Häll upp på flaskor och förvara i kylen och ta en shot varje morgon.

Likes

Comments

Detta är ett recept på klassiska kanelbullar enligt mig!😊

50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk salt
2 tsk nystött kardemumma
2 ägg
ca 12-15 dl mjöl

200 g smör
1 dl socker
3 msk kanel

Ägg
Pärlsocker

Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och häll i mjölken och värm till fingervarmt. Blanda ut med jästen så den löser sig. Häll i socker, salt, kardemumma och ägg under omrörning blanda sedan i mjöl tills degen blir smidig. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Blanda under tiden smör socker och kanel till en bredbar smet. Dela degen i 2 och kavla den rektangulär och smeta på kanelsmöret lika mycket på varje degbit. Rulla ihop och skär i ca 3 cm tjocka skivor och lägg på bakpappersklädd plåt och låt jäsa i ca 30 minuter till.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker och grädda i 250 grader i 5-10 minuter.

Likes

Comments

Väldigt enkla och klassiska äppelmuffins supersaftiga och perfekta till fikat!

100 g smör
1 1/2 dl mjölk
3 äpplen
1 tsk citronsaft
1 msk socker
2 tsk kanel
3 ägg
2 1/2 dl socker
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Ugn 200 grader.
Smält smör och tillsätt mjölken och häll de ljummet. Skala och kärna ur äpplena skär 2 av äpplena i tunna klyftor och dela sedan klyftorna på mitten och lägg i en egen skål eller tallrik. Häll på citronsaft, socker och kanel och blanda om lite. Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt mjöl och bakpulver och den ljummna smörmjölken. Finhacka de sista äpplet och rör ner i smeten häll upp i 12 formar. Fördela de andra äpple klyftorna på smeten och grädda i ca 20 minuter.

Likes

Comments

Gjorde en super god och enkel middag idag och de vart många matlådor!

800 g köttfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1/2 dl tomatpuré
2 burkar krossade tomater
vatten
2 msk spiskummin
salt svartpeppar cayennepeppar
1/2 gul paprika
1/2 grön paprika
1/2 röd paprika
2 dl riven ost

Ugn 225 grader.
Stek köttfärsen i smör. Hacka lök och vitlök och stek med. Häll i tomatpuré och krossade tomater och skölj ur burkarna och häll i ca 1/2 burk vatten och kryddor (krydda efter smak) och låt puttra ca 10 minuter. Häll upp i en ugnssäker form. Skär paprika i strimlor och lägg lite varannan färg och strö över ost och grädda i ugnen tills osten fått fin färg. Servera med ris och sallad.

Likes

Comments