Så himla god variant av knäck smakar verkligen jul!

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 msk smör
skal av 1 apelsin finrivet
50 g mörk choklad

Lägg allt förutom apelsinen och chokladen i en ugnssäker skål. Koka i mikron i 5 minuter åt gången och rör om och upprepa till smeten klarar kulprovet.
Häll i det rivna apelsinskalet. Häll upp i knäck formar och låt stelna lite.
Smält chokladen och klicka en liten klick på varje knäck. Låt stelna.

Super goda även utan chokladen

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej idag har Elvira och jag gjort helt vanliga chokladbollar och de är inget fel med de, oftast är ju de enkla de goda...

Ett enkelt recept och de blir många 🤗

9 dl havregryn
3 dl socker
200 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
6 msk kakao
6-8 msk starkt kaffe

Pärlsocker och/eller kokos att rulla i.

Lägg allt i en bunke och arbeta till en smidig deg. Rulla bollar och rulla dom i pärlsocker eller kokos.
Vill man göra dom extra roliga så kan man färga pärlsockret eller kokosen.

Det går jätte bra att frysa chokladbollarna.

Likes

Comments

Hej dagens jättegoda middag✌🤗

smör
600 g köttfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 spetspaprikor (går bra med vänliga också)
10 potatisar
1/2 dl tomatpuré
1 liter mjölk
2 dl grädde
2 dl vatten
2 msk oxfond
salt peppar chiliflakes oregano

Hacka och pressa vitlöken och fräs med köttfärsen i smöret. Skala och hacka potatisen och skiva paprikan och fräs med en stund. Rör ner tomatpuré och häll över vätskan. Krydda efter smak.

Super god och enkel soppa!

Likes

Comments

Hejsan
Idag har Elvira och jag gjort de första julgodiset de kommer säkert att ta slut innan jul och de är helt ok med mig så hinner man prova flera olika sorter 😋

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
100 g smör
4 msk kakao

Jag hällde alla ingredienser i en värme tålig glas skål sen rör jag om lite så kakaon blandar sog lite sen kokar jag kolan i mikron i 5 minuter i taget till den klarar kulprovet.
Hällde upp i en 10x20 cm långpanna klädd med bakpapper. Låt stelna i kylen i nån timme tills den är helt fast. Skär upp i önskade storlekar och förvara i kylen eller klä in i i något fint papper.

Likes

Comments

Hej!
Ååååhhh ni ser ju på bilden vilken goding jag har gjort idag till Fredriks och mitt födelsedagsfika och den vart verkligen super god😋 Original receptet hittade jag på Facebook i en bakgrupp jag ät med i och receptet var på engelska så jag har bara översatt 😊 BRA ATT HA ÄR EN DIGITALVÅG.

Till tårtbotten
250 g mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 tsk kanel
1/2 tsk muskot
4 ägg
200 g brunt farinsocker
100 g socker
275 g rapsolja eller annan neutral olja
350 g finrivna morötter
(ev. 1.1/2 dl rostad och hackade pecannötter)

Ugn 175 grader.
Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel och muskot och sila de så klumpar försvinner.
Vispa ägg, farinsocker och socker fluffigt och så de får en ljusare ton. Vispa i oljan.
Vänd sedan ner de silade mjölet. och morötterna och ev pekannötter.
Dela upp smeten i 2 st smorda 24 cm i diameters formar. Baka i 30-35 minuter.
Ta ur från formen och låt kallna helt på galler.

Kolasås
200 g socker
60 ml vatten
120 g vispgrädde
30 g smör
1 tsk vaniljessens
1 tsk flingsalt

Koka upp vatten och socker utan att röra runt och låt koka på medelvärme tills den fått en gyllene karamellfärg. Ta bort från värmen och höll i grädden de kommer att bubbla. Koka under omrörning i ca 1 minut. Ta bort från värmen och tillsätt resterande ingredienser och rör den slät. Häll upp i en värme tålig skål och ställ åt sidan att kallna.

Frosting
500 g rumsvarm Philadelphia ost
60 g Florsocker
80 g kolasås
300 g kall vispgrädde

Vispa philadelphiaosten tills den mjuknat.
Vispa ner florsocker och kolasås.
Vispa grädden styv och vänd ner den. Blanda väl.

Montering
Lägg en av bottnarna på uppläggningsfatet. Bred på lite av frostingen och lägg på den andra bottnen. Bred på resten av frostingen och släta till tårtan häll sedan på resten av kolasåsen och dekorera valfritt t.ex med mer rostade pekannötter. Physalis eller annan god frukt.

Likes

Comments

En enkel och god soppa på sånt man ofta har hemma👍😊

1 blomkålshuvud
4 morötter
1 purjolök
300 g ärtor
1 liter vatten
5 dl matgrädde
2 dl vispgrädde
3 grönsaksbuljong tärningar
ca 50 g smör
salt peppar

Dela blomkålshuvudet i mindre buketter och skiva morötterna koka upp detta med vatten, grädden och buljongtärningarna Skiva purjolöken och häll i den kokande  soppan med ärtorna och häll i smöret låt koka några minuter smaka av med salt och peppar 👍

mums...

Likes

Comments

Hej till kvällens lax så har jag gjort en mycket enkel och god sås men den är även lika god att dippa chips eller grönsaker i🤗👍

2 dl turkisk yoghurt
0.75 dl sweet chilisås
salt

Rör ihop allt i en skål och ställ kallt tills det är dags att äta👍 mums....

Likes

Comments

Hejsan
Hade lite äggvitor över från helgens fika och då passade jag på att baka dessa för de va så himla länge sen jag gjorde dom.

4 äggvitor
2 dl socker
100 g choklad
50 g mandelsplitt

Ugn 125 grader.
Häll äggvitor och socker i en rostfri bunke och vispa ihop dom lätt.
Smält chokladen.
Värm äggvitor och socker över sjudande vatten och vispa under tiden med ballongvisp tills marängen når ca 60-70 grader. Vispa sedan med elvisp till marängen har kallnat och blir riktigt hård.
Vänd ner chokladen och mandeln och blanda slarvigt så de bara blir lite melerat.

Lägg upp på plåt ca 20 maränger och grädda i 1 timme. Låt kallna förvara torrt och svalt.

Likes

Comments

Detta hade vi också till kvällsmaten mycket gott och räcker gott och väl till många!

ca 15-18 normal stora potatisar
3 vitlöksklyftor
salt peppar
5 dl vispgrädde

Skala potatisen. Skiva ner 1/3 i en smord ugnsform. Krydda och pressa på 1 vitlök.
Skiva på den 2/3 delen med potatis och gör om samma procedur.
Avsluta med att hälla på grädden och en klick smör och grädda i ugnen i 225 grader i ca 1 timme.

Likes

Comments

Hejsan till kvällen nu vart de lite fläskkotletter till middag mycket enkelt och gott och godare än att bara steka dom som vanligt i pannan.

1 paket fläskkotletter ca 5-6 st
smör
salt peppar
1 gul lök
2 morötter
3 lagerblad
1 liter vatten

Stek kotletterna i smör med salt och peppar. Häll på resterande ingredienser och låt små koka i ca 3 timmar.
Super gott och även en god skysås om man vill ha de till kokt potatis eller liknande.

Likes

Comments