Header

Häromkvällen gick vi en promenad vid Himmelstalundsfälten i stan, alldeles nära brottningslokalen. Äntligen kändes det också sommarvarmt.

Erland kör någon slags dans när vi gick på klipphällarna och vi försökte tyda hällristningarna. Är det inte fantastisk att för mer än 3000 år sedan gick det människor på samma ställe som vi går på. Dom skrev budskap till varandra på sten. Vi skriver budskap idag via sms. Är det inte fascinerande? Tänk vilken makalös utveckling människan gjort. 3000 år kan tyckas är lång tid men om man ändå ser på allt som hänt under tiden, så känns det otroligt.

Vi gick en promenad längst strömmen. Riktigt härligt.

Här kan man spela Aquagolf.

Bron vi gick på är ganska hög, men det stod några killar som harmoniskt metade. Jag kan säga att linan var lång. Funderade även över att om det blir napp så är nog risken stor att fisken hinner ramla av på vägen upp.

En en väldigt skön kväll :)Önskar er alla en fortsatt härlig kväll :)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

I går kväll kom barnen hem ifrån landet. Glada och trötta med massor av upplevelser sprang dom in genom dörren och skrek

- Mamma.

Danne hade ju redan träffat barnen eftersom han hämtade hem dom ifrån landet. Oliwer och Arvid åkte med mormor och morfar.


Så glada och så många kramar och pussar. Jag kände mig mer än rik. Sex barn som på olika vis efter ålder kommer hem och visar sin kärlek till mig, fantastiskt.


Evald och Arvid hade plockat körsbär och blåbär som en överraskning till mig. Framförallt Evald var så stolt över deras present.


I dag när Danne kommer hem efter jobbet ska vi äta bären med vaniljglass.Tack också för responsen på mitt tidigare inlägg. Alltid kul med kommentarer - oavsett vart på alla sociala medier ni än skriver kommentar.

Följ mig gärna på Instagram. Mariahusetfullt heter jag där.


Önskar er alla en toppen dag. :)


/ Maria

Likes

Comments

Jag har funderat på det här med skärmtid för barnen och olika intressen. Ofta kommer det inlägg upp på sociala medier som en fråga hur länge barnen bör sitta vid dator, iPad, X- Box, Playstation eller telefon? Vad andra har satt för regler och vad som är sunt osv. Det är tydligen många som inte vet vad dom ska tycka.

Jag tycker det är lätt. Vi har aldrig satt någon tid för det. Vår äldsta son Oliwer - nu 23 år har alltid varit spel tokig, ända sen han fick sitt första Playstation när han var liten. Det är liksom hans grej. Han har under uppväxten framförallt haft två intressen - att spela och att åka skateboard. Sen utvecklade han också ett film intresse. Mycket är datorns och allt spelandes förtjänst. Likaså delar Oliwer kompisar intresset att spela.

Vår näst äldsta son Elias intresse har alltid varit att brottas sedan han var 6 år gammal. Han har lagt ner mängder med timmar i en svettig brottarlokal, likaså mängder av tid på att resa med brottningen på läger och tävlingar ända sedan han var mycket ung. Det har kostat tid och det har kostat pengar.


Två barn - helt olika intressen.


Skulle aldrig falla mig in att bromsa ena sonens intresse, men inte den andras. Skulle aldrig säga:

- Nä, Elias i dag blir det ingen träning. Ni tränar alldeles för mycket i klubben. I stället får du vara ute och leka hela eftermiddagen och i morgon får du leka inne eller ute. Just ja, du ska plocka ur diskmaskinen också och sopa hall golvet. Då har du förtjänat tid i brottarlokalen och får brottas.

Hade det fungerat? Svaret är NEJ. Hade Elias kunnat ta plats i landslaget då - antagligen inte. Måste han träna hårt och ofta- ja!! Uppmuntras det inte bara av oss föräldrar utan även av andra - JA!


Men Oliwer då som spelade X- Box när han blev äldre - även online. Fick kompisar över hela världen. Jobbade hårt i skolan. Och åkte skate ibland. Han satt inne och spelade! Ve och fasa. Om vi ens vågade säga hur mycket han spelade? Det var många timmar. Det var/ är hans intresse. Det har gjort att han övervunnit sina svårigheter och blivit en jäkel på engelska. Jag är säker på att allt spelande gav honom så mycket självförtroende att han fixade att bo i USA och Santa Barbara ett år och studera filmskapande och dessutom få toppbetyg i alla ämnen. Allt spelande lede fram till ett filmintresse. Tänk om vi hade begränsat hans intresse som många anser att man ska göra. Jag tror att man då ger barnen "för lite syre" - att man "stryper" barnets förmåga att utveckla sig själv. Visst är det bra att uppmuntra andra intressen också - men ta inte bort tid ifrån det barnet gillar mest. Skapa ny tid för något annat intressant, föreslå något alternativ, så kanske barnet själv vill göra något annat ibland.


Ett barn som spelar fotboll dagarna i ända med kompisar eller står och skjuter straffar i ett kanske tomt mål. Skulle du ta in det barnet då? Skulle du säga. - Snälla kom nu. Du måste göra något annat. Gå in och läs en bok eller hoppa studsmatta nu. Det barnet hade antagligen blivit uppmuntrad till sitt intresse och många hade skojat om att hen är nästa Zlatan.

Eller barnet som gillar att läsa. Kanske sitter timmar och sträck läser Harry Potter bok efter bok. Tar du boken då? Måste barnet vara ute och leka eller städa sitt rum för att få läsa igen? Förmodligen inte. Det barnet som läser kommer anses duktig och ja väldigt intelligent. För det är bra att läsa och något som ska uppmuntras.

Jag funderar massor på varför det är tabu att låta barnet spela utan att gå in och styra tiden. Klart att barnet ska följa med familjen på utflykter, att handla och på kalas mm. Det ska även fotbollsbarnet, brottarbarnet, dansbarnet eller läsarbarnet osv. Att gå in och styra och att barnet måste förtjäna sin tid för det bästa det vet, kan jag tycka är fel. Givetvis ska barn hjälpa till efter sin förmåga - allt beror på hur man lägger fram det. Använd inte barnets intresse för att få det att hjälpa till.

Att sitta stilla för mycket anses inte bra. Det kan jag hålla med om. Jag kunde sitta och rita och måla i timmar när jag var liten i flera dagar i sträck. Mina föräldrar gick aldrig in och bröt. Dom visste att jag förmodligen ville röra på mig snart iaf- vilket jag gjorde. Jag spelade teater och fotboll också. Om jag inte fått sitta stilla och skapa som jag ville utan krav på att jag måste förtjäna tiden hade jag nog blivit stressad.

Oliwer och Elias har småsyskon med diagnoser. För dom innebär dator, X- Box, telefon osv att dom går ner i varv. Barnen behöver den tiden för att samla sig och ladda batterierna, vem är jag att bestämma hur lång tid det ska ta? När det är högst individuellt för varje barn och gång. Jag skulle aldrig ens komma på tanken att begränsa tiden eller sätta ett belöningssystem för internet och spel tid. Det hade inte fungerar. Jag vet att när rastlösheten kommer smygande så börjar dom med något annat i stället.

Enligt mig är det bättre att få barnet att hjälpa till ändå, utan att utnyttja deras intressen för att få hjälp. Likadant att få dom att göra något annat som att tex gå ut och leka. Uppmuntra det på ett annat vis.

Alla intressen är lika viktiga och ska uppmuntras för det hjälper till att forma barnet.


Det här är vad jag tycker och har erfarenhet av. Hur resonerar just du? Alltid lika kul att ta del av andras åsikter. Det finns så många familjer och vi alla har vårt egna förhållningssätt.


Önskar er alla en god natts sömn :)


/ Maria

Likes

Comments

Att passa på att låna brorsans vattenpistol och få panga på med vatten i stort sätt hur man vill är lycka för en liten Erland. Han vet att Hjalmar inte gärna lånar ut sitt vattengevär. Erland var så rädd och varsam med det, så han fick hållas ett tag. Glad liten kille som klättrade upp i rutschkanan för att kunna skjuta högt.

Just nu sitter vi här i soffan och tittar på barnprogram. Erland är trött och snart ska vi till Apoteket. Barnen behöver nya mediciner. Jag behöver hämta ut alla deras mediciner. Misstänker att inte allt kommer att finnas eller att vi får åka till ett annat apotek också. Måste medicin beställas tar det bara någon dag för det att kommande och det gör ingenting. Bara det finns så dom klarar sig tills dess isåfall.


Bäst att plocka i ordning på lite leksaker som ligger lite här och var.


Önskar er alla en skön eftermiddag :)


/ Maria


Likes

Comments

Att ha en treåring är spännande, man vet aldrig vad som komma skall. Nu på förmiddagen var han jätte arg. Först över att jag inte förstod vad han menade. Det kan vem som helst bli arg över- att inte bli förstod är inte kul. När jag tillslut fattade att han sa bajskorv och ville se det på youtube blev han glad i ungefär en minut. Vi sökte på bajskorv och fram kom det några sånger. Då blev Erland ledsen över att det inte var en stoooor bajskorv. Han slog ut med händerna och visade så tydligt att han ville se en stor.


Tillslut nöjde han sig med den här visan.

Nu har jag hört samma sång säkert sisådär 100 gånger och ännu har han inga planer på att sluta. Det går på repeat. Tror jag drar ett gammalt lakan över mig och letar reda på ett par hörlurar och dunkar på värsta hårdrocken eller vad som helst. Men i mitt huvud hör jag fortfarande om och om igen "Jag är en liten bajskorv kort och tjock" tralla lalla la la la "Jag är en liten bajskorv kort och tjock" tralla lalla la la la.


Jag sliter mitt hår.Erland han är hur nöjd som helst - sitter på sin Bobby Car och diggar med. Ja han sjunger också!!!Ge mig något- vad som helst - blir tokig snart!Önskar er alla en youtube fri dag :)


/ Maria

Likes

Comments

Vi tog en promenad till affären nu i kväll, så skönt. Det var faktiskt behagligt ute. Vi har inte alls långt till ett stort köpcentrum - 1,4 kilometer bara. Lite lagom med en trött liten herre. Engla gjorde oss också sällskap.


Hur Erland hamnade i kundkorgen? Ingen aning. Han satt still sådär i 30 sekunder.Det är roligare och gå och snabbt springa till glassen vi skulle köpa. Lite vila utanför Kvantum när Danne springer in och köper kyckling. Tyvärr finns inte nygjord färdiggrillad kyckling på Willys. Det är något jag saknar i Willys sortiment och förstår inte riktigt varför dom inte har det? Nu ligger Kvantum bara en rulltrappa ner, Men ibland när det är rusning i affärerna känns det lite jobbigt att behöva handla i två mataffärer.Erland och Engla.

När vi gick hemåt fick äntligen glassen ätas.Erland som studerar sin glass.

Nu är det lugnt i huset. Det märks så tydligt att bara två barn är hemma. Det är nästintill för lugnt. Jag känner mig arbetslös :) skämt och sido - men det är en stor skillnad. Det märks på bla matlagningen och disk, det går väldigt snabbt och smidigt. På onsdag kommer barnen hem och det ska bli så härligt att få krama om dom. Skulle jag ha det så här jämt skulle jag somna. Skoja bara men skillnaden är stor. Jag älskar mitt kaos, vårt action, barnens prat och skratt.Önskar er alla en underbar kväll :)

/ Maria

Likes

Comments

Jag får kort i från landet lite då och då. Det verkligen syns hur roligt barnen har. Jag tror att tiden bara flyger iväg för dom. Det finns så mycket roligt att göra där.


Vid badet finns det någon slags äventyrsspark där det går att prova på en massa skoj.
Evald, Arvid och Hjalmar går en hinderbana.

Killarna håller i små nykläckta kycklingar. Evald tyckte tydligen det var lite otäckt.Ett stort labyrintspel som man måste vara flera för att kunna spela.


En liten karusell.

Roliga bilar att köra.

Evald och Arvid.

I dag är det blåsigt på landet och lite kallt. Men bada vill framförallt tjejerna göra ändå
Hedvig och Inez.

Värma sig hos syrran efter badet är skönt.
Hedvig och Evald.


Arvid värmer sig under filten.

Då måste det vara skönare att gå på styltor vid stugan.


Hedvig.

Jag är så glad över att barnen får sådana här fantastiska dagar ute på landet. Dom trivs och längtar dit.

Här hemma går Erland runt och saknar sina syskon. Han tycker nog det är alldeles för lugnt med bara Engla hemma. Snart när Danne kommer ifrån träningen ska vi gå på en promenad och handla lite. Vi kan mycket väl hamna på en rolig lekpark också.Önskar er alla en fin, fin kväll :)/ Maria

Likes

Comments

Senare på kvällen kom morfar och hämtade Hedvig för att hon också ville ut till landet. Hon hoppas på sol och mycket bad. Det brukar alltid vara sommarvarmt ute på landet, så det finns hopp.

När Hedvig hade åkt iväg gick jag, Engla och Erland hem till Rose. Rose och Elias tyckte att vi skulle ha en pizza kväll. Danne som tyvärr ska jobba i morgon valde att stanna hemma och se på film. Jag förstår honom - det kan vara underbart att vara ensam hemma, att få samla energi. Sen kom vi i väg sent också och då kändes det bara stressigt för Danne.
Tack Elias och Rose för den goda pizzan.

Fantastiskt god pizza med sådär knaprig botten som jag tycker om. Jag är mätt fortfarande fast det är mitt i natten. Vi pratade och hade trevligt. Tiden gick väldigt fort och vips hade det gått ett par timmar och det var dags att tänka på att åka hem och sova. Erland har haft hur mycket energi som helst nu i kväll. Han somnade och sov mellan 15,30-17,00 vilket han aldrig annars gör. Inte världens smartaste att låta honom sova så sent på dagen, men i dag passade det ändå bra när det blev senare än vanligt. Han går omkring här hemma och säger att det är tråkigt. Erland saknar Evald, Arvid och Hjalmar. Det märks tydlig att han tycker det är tomt när inte alla syskon är samlade. Ja, han har frågat efter tjejerna också.Erland när vi besökte Astrid Lindgrens värld. Här tittar vi på Karlsson på taket.

Nu börjar jag känna mig trött för en gång skull. Bäst att ta chansen att sova.


Jag önskar er alla en god natt sömn och en underbar morgon :)


/ Maria

Likes

Comments

Det är riktigt tråkigt väder ute. Regn, regn och regn- nu under eftermiddagen kvällen. Jag undrar stilla när sommaren kommer? Ännu har vi bara sett glimtar av den, så trist. Jag blir ju dessutom helt trött i detta väder. Hösten gillar jag- men nu ska det vara ljust, sol och värme.


Den här texten känns ju aktuell igen. Jag skrev den på midsommar för två år sedan, tror jag. Jag har nog publicerat den förut- men strunt samma.

Smatter på taket.
Plask och stöveltramp.
Badkläder i skåpen,
För många vikta handdukar.
Spaden ligger i sanden,
hinken är till bräden full
med vatten.
Hunden är slö.
Barnen stirrar på regntunga
fönster.
Innelekarna har för länge sedan förlorat dess charm.


Önskar er alla en solig kväll :)

/ Maria

Likes

Comments

Vi tog en sväng upp till sjön med Hedvig och Erland som var sugna på att bada. Engla stannade hemma, vilket kändes klokt när vi kom till badplatsen. Det blåste och är mulet och så kom det några stänk lite då och då. Inget skönt med andra ord. Danne och jag sa till varandra att det hade varit skönt med en tröja. Fryser i kortärmat i juli!?.


Hedvig hade som sagt bestämt sig- bada skulle hon.

Kändes för kallt för att gå ner direkt ifrån stegen. Hon var tvungen att blöta ner sig lite först.

Sen gick det bra. Det krävdes lite beslutsamhet.


Vi var nästintill ensamma vid badet. Förutom ett par mer hånglande tonåringar än badande. Ett annat par som satt i solstolar med jacka och filtar och en friskis till kille som bara helt sonika gick ut i vattnet och simmade en sträcka.


Erland doppade inte ens fötterna fast han också ville bada ifrån början. Leksakerna låg orörda.

Istället tog han handduken och gick upp på slänten, lite lagom i skydd för träd och buskar och värmde sig. Lilla gubben frös i blåsten och tyckte inte alls det var behagligt. Ändå är det 21 grader ute - men blir kallt i blåst.

Hela 19 minuter var vi vid sjön. Vilken sommarvärme? Vi lever på hoppet att den riktiga värmen ska komma. Detta är i varje fall ett perfekt väder för Cornelia som verkligen tycker att sommar kan var jobbigt. I dag åkte hon tillbaks till Stadium Sports Camp efter att varit hemma en natt för att ta emot nya barn/ ungdomar. Hem kommer hon igen på lördag eftermiddag.

Nu är det dags att fixa till lite mat.


Önskar er alla en toppen eftermiddag :)


/ Maria

Likes

Comments