Denna vecka har jag inte hunnit tänka på bygget alls, eftersom jag jobbat på Thorén Framtid från morgon till kväll. Lite ovant att vara tillbaka med småttingarna, men underhållande på samma gång.

”Fröken, hon säger att jag är den fulaste flickan i hela världen…”, säger en liten söt tjej och ser olycklig ut.

”Men är inte ni kompisar?” säger jag och ser på allvarligt på flickan som tycker att den andra flickan är fulast i världen (vilket hon naturligtvis inte är).

”Jo, men hon tog mitt papper”, svarar flickan lite surt.

”Är det inte bättre att tala om för henne att hon tog ditt papper och att du faktiskt tänkte använda det? I stället för att säga att hon är ful…?” föreslår jag då.

”Jo…” medger flickan

”Förlåt att jag tog ditt papper.” säger den den påstått fula och räcker sin kompis ett skrynkligt papper.

”Ok" svarar denne och frågar sedan "Ska vi gå och dansa?"

”Jaa.” svarar den fule (som i själva verket är jättesöt), tar väninnan i handen och hoppar glatt in i det andra rummet där några barn dansar till YouTube-klipp på storskärm.

Konflikthantering på hög nivå (á la fem-åringar) 😁


Lite bilder från veckans promenader.

Visste du att trollsländan betraktas som det mest framgångsrika rovdjuret? Den klarar av att fånga sitt byte i 95 % av fallen. Ett lejon, till exempel, klarar bara att fånga 25%...

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Den senaste veckan har det mesta kretsat runt fasadpanel och fasadvirke. Jag vet hur jag vill ha det, men inte riktigt hur jag bäst kan få det (inom rimlighetens gränser). Men så snubblade jag över en forskningsartikel av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (se http://www.cbbt.se/wp-content/uploads/2015/10/Fasader_i_tra.pdf), som handlar om ungefär allt jag undrar över. Den konkluderar med följande:

1. medellivslängden för kärnved av gran är längre än för splintved ➡ Jo, så pass har jag fattat. Kärnvirke är bättre.

2. Kärnved av lärk (larix decidua) har en medellivslängd på 4,6 – 5,6 år. MEN larix decidua är den Europeiska lärken, vilken man avråds från att använda. Man bör i stället använda Sibirisk lärk, eftersom denna växer betydligt långsammare, har en högre densitet och betydligt högre halter av bland annat hartser, som alltså skyddar (impregnerar) virket.

3. Kärnved av Western Red Cedar har en medellivslängd på 4,1 – 5,8 år ➡ men är ju tokdyrt!

4. Kärnved av Furu har en medellivslängd på 5,7 – 5,9 år ➡ Alltså bättre än lärkkärnan (europeisk lärk!)

5. .Efter 9 år hade furukärnved en jämn vattenupptagning och gran hade en något högre vattenupptagning ➡ Furukärnved är alltså bättre än grankärnved!

6. NTR-impregnerat trä (traditionell impregnering) har 20 års garanti mot röta! ➡ now we are talking!

7. OrganoWood-behandlad trall (står inget om fasadpanel) har en rötgaranti på 10 år.

8. I försök visade det sig att efter 2 ½ års exponering (utomhus) hade alla obehandlade provbitar angrepp av missfärgande svampar. Kärnved av lärk hade angripits mer av röta än kärnved av furu. ➡ Hm…

9. Målad SuperWood behöver underhållas lika ofta som allt annat, men eftersom jag inte vill ha ett målat hus är detta ointressant, MEN beständigheten för omålad SuperWood uppskattas till 30 år! ➡ And the winner is….Lillehammer😁 (förlåt, internt skämt, borde stå Denmark, eftersom det är ett danskt koncept). Det ser alltså ganska ljust ut för SuperWood!


Här under har jag lagt in lite bilder på hus, med panel som liknar den jag vill ha på mitt hus. Jag har hittat bilderna på Pinterest och hoppas ingen blir förnärmad - ifall upphovsmannen/kvinnan plötsligt hittar sitt hus här! Jag ska ha stående panel, så huset i mitten är lite missvisande, men färgskalan stämmer.

PS. Har jag berättat hur jag kom fram till vilken färgskala jag skulle ha på huset? Här ser ni inspirationskällan 😍


Likes

Comments

Det är fredag och det betyder helg, men först och främst betyder det social samvaro med min hårt arbetande och tillika högt älskade sambo!

Just nu är det lite ojämnt i fråga om arbetsbördan i familjen. Han går upp innan tuppen. Så klart, eftersom tuppen är instängd till mitt på dagen ungefär, för att inte störa grannar och därmed äventyra sin egen framtid. Sen jobbar han till halv fem (sambon, alltså – inte tuppen), kommer hem vid halv sex, äter middag och. Somnar. Utmattad. I soffan. Jag, däremot, går upp vid åtta-snåret, äter frukost, sätter igång en maskin tvätt, går ut med Filippa the dog, jobbar med bygget (jagar offerter och googlar på allt möjligt, som kan göra huset vackert, funktionellt och dessutom svinbilligt), går en runda med Filippa igen, äter lite lunch, kör och handlar, lagar middag till min hårt arbetande man och tittar sedan kärleksfullt på honom när han strax efter middagen ligger utsträckt i soffan med sin laptop på bröstkorgen och tar igen skönhetssömnen. Såvida jag inte har varit vikarie en dag. För då är scenariot lite annorlunda. Då ligger vi båda utsträckta i var sin soffa och snarkar.

Så jag ser alltså fram emot lite myspys i helgen, med sådant som typiskt förekommer bland nyförälskade par (och oss - i helgerna😊); sovmorgon, långa frukostar, dra på trevliga utflykter, hålla handen, planera stordåd och långresor, laga middagar ihop, ta en svängom på köksgolvet och bara njuta av livet och varandra❤

Så nu ska jag bara…*

*prata med Lennart på Klitterskog, skicka ett par mail, köra ner till banken, köra inom Optimera och få offert på dörrar, handla och köra ett par maskiner tvätt + gå ut med Filippa och släppa ut hönorna. Och tuppen. Och laga middag.

Sen, är det helg 😁

Likes

Comments

Innan jag flyttade till Sverige trålade jag genom olika husleverantörer och pratade med snickare och husbyggare. Till slut hittade jag Klitterskog AB - eller egentligen var det faktiskt de, som hittade mig då jag sökte efter arkitekt på nätet. Klitterskog är ett nystartat svenskt byggföretag, som använder sig av en teknik, som kallas Framecad, vilket innebär att de framställer väggelement efter kundens ritningar. Lite som ett färdighus, men arkitektritat! Jag tyckte tekniken verkade spännande och eftersom kostnaden skulle bli lägre än ett rent arkitektritat hus nappade jag och snart var planeringen igång.

Jag ritade drömhuset i Google SketchUp och sedan finritade Klitterskogs arkitekter, så att bygglovsansökan kunde skickas in.

Det tog några månader innan positivt besked kom, men tyvärr sammanföll detta med min ”melt-down”, så därför hände det inte stort på byggfronten förrän jag flyttade till Sverige. Men nu är vi igång!

Under våren hade jag ett par möten och utväxlade flera e-poster med Klitterskog och sakta men säkert växte en plan fram.

En god vän och tillika skogshuggare kom och plockade ner ca 70 träd på 8 timmar. Det var riktigt fascinerande att se hur han svängde motorsågen, men jag måste erkänna att jag fick en klump i halsen då det första trädet föll och jag bad en stilla bön om förlåtelse. Endast ett fåtal träd skonades för att skydda mot västanvinden, erbjuda skugga på varma sommardagar och agera fästpunkter för hängmattor 😁

Efter lite lobbyverksamhet fick jag tag i en som kom och hämtade alla stubbarna (rötterna) för en spottstyver! Stubbar och rötter klassas nämligen av någon outgrundlig anledning som miljöfarligt avfall och kostar egentligen multum att göra sig av med. Ibland är det bra att ha lite kontakter!

Kretsloppsparken i Kristianstad kom och hämtade riset och Södra skogsägarna kommer så småningom och hämtar stapeln med stockar, som ligger snyggt placerad i vägkanten. Det rullar på m a o.

Jag fick offerter på grävning, schaktning och gjutning av plattan från flera aktörer och bestämde mig till slut för Mentrobygg AB. Alla levererade ganska snarlika priser, men fördelen med Mentro var att de kunde göra allt och tanken på att minimera antalet entreprenörer och eventuella förseningar och missförstånd var avgörande för valet. Och bara någon vecka efter att skogen var skövlad kom de och röjde, grävde, planade ut och gjöt plattan, så nu står den där i all sin prakt och ”bränner” medan jag väntar på att stommen ska produceras i Litauen.

Lite bilder från skövlingen, schaktningen och plattan. Och en liten ödla, som räddades undan i sista minuten❤ Sista bilden visar matrummet, som kommer att bli helt inglasat så att den praktfulla utsikten kan avnjutas året runt😊

Likes

Comments

Vad hände egentligen med sommaren i år? Jag som hade sett fram emot lata dagar på stranden med en god bok och en flaska fläderblomssaft och så blev det bara en halv dag på stranden på HELA SOMMAREN!

Lägger in några sommarbilder, så vi åtminstone kan låtsas att vi hade en fin sommar

Likes

Comments

Jag har äntligen flyttat från Norge! Nu låter det som om jag vantrivdes i Norge och det är ju inte sant, men det är bara det att jag har pendlat till kärleken i Skåne i 6 år och nu när alla barnen var färdiga med gymnasiet i tur och ordning kändes det rätt att ta steget och hoppa ut i framtiden. Alla som har flyttat vet att det är ett sjuhelsikes jobb. Speciellt för en redan sliten själ och det kändes som en ganska stor seger att se flyttbilen returnera till Norge och trycka in sista flyttkartongen i källaren här i Hässleholm!

Nu gäller det bara att försöka skapa ordning i kaoset och andas ut.

Likes

Comments

Nu var det riktigt länge sedan jag uppdaterade bloggen om husbygget. Ibland blir det så. Livet är inte en rak linje, men snarare en krokig stig med uppför- och nedför backar, gropar och snår - lite som stigarna ner till stranden i Furuboda.

Det är en del som har hänt sedan sist. Jag var ju i full gång med att planera husbygget, samtidigt som jag jobbade nästan heltid OCH pluggade heltid på universitetet. I tillägg skulle jag mellan varven vara mor och pendla 56 mil fram och tillbaka mellan hemmet i Norge och kärleken i Sverige. Och allt detta ledde naturligtvis till en klassisk utbrändhet. Det sa stopp helt enkelt. En vacker dag bröt jag bara ihop och grät i två dygn ungefär och sen följde ett vakuum då jag i stort sett bara existerade. Efter ett tag började jag gå till en psykolog, dels för att det är ett krav efter en viss tids sjukskrivning och dels för att jag insåg att det nog kunde hjälpa mig att sortera alla tankar och komma på rätt spår igen. Vilket det också gjorde.

Jag insåg, att jag kanske inte var så duktig på att bearbeta allt som händer och jag insåg att det finns gränser för vad även jag klarar av. Dessutom lärde jag mig att utbrändhet handlar om så oändligt mycket mer än bara att vara lite trött. Utbrändhet är tio steg längre. Eller hundra, kanske t o m tusen steg längre. Och jag lärde mig att det inte bara går att rycka upp sig – eller rättare sagt att om man rycker upp sig tillräckligt många gånger och tillräckligt länge, så blir man utbränd.

Men nog om det. Jag är på rätt spår nu. Jag har lärt mig, att känna efter lite mer och accepterat att jag inte kan hålla det tempot jag gjort i många år. Och så har jag flyttat ner till Skåne och därmed elegant eliminerat hela pendla-till-kärleken-biten och det känns riktigt bra ❤

Likes

Comments

Husbygge

Jag minns att det tog evigheter för oss att sälja bilar när jag var liten. Det var inte det att min familj var i bilbranschen och gjorde detta som sitt levebröd, utan det var när våra egna bilar skulle bytas ut.

Alla vet att bil är ett förlustprojekt och mina föräldrar var inte direkt rika (inte på pengar i alla fall – kunskap och kärlek däremot fanns i riklig mängd), så varje gång de fick för sig att bilen kanske var mogen (oftast övermogen) för utskiftning tvättades den grundligt både utvändigt och invändigt för att vara så presentabel som det över huvud taget var möjligt. Men då brukade mor och far tycka att bilen blivit så fin, att de behöll den ett tag till och så kunde de hålla på ett bra tag innan försäljningen var ett faktum.

Och lite så känns det för mig nu. Mor är här och hälsar på. Hon säger att hon har semester, men i själva verket jobbar hon på som en hjältinna för att hjälpa mig i huset. Hon målar och kånkar på flyttlådor och bokhyllor (just det gjorde vi tillsammans) och i morgon har hon för sig att hon både ska snickra och sy.

Likes

Comments

Om färdighus är fågel och lösvirke är fisk, så kan man kanske säga att det jag till slut landat på är mitt emellan.

Jag kom över en sida (tror det var denna: www.villaagarna.se/Radgivning/brabyggare/HantverkarOffert) där man kan plotta in vilken tjänst som önskas och sedan förmedlas önskemålet till rätt yrkesgrupp. Och vips får man svar från en hel drös med hantverkare eller annat löst folk.

Jag sökte efter Arkitekt och fick bara svar från en person (!), som inte ens visade sig vara arkitekt. Faktum är att jag kollade länken han bifogat och konstaterade att det inte alls var vad jag sökte och glömde bort hela saken. Men arkitekten, som inte var någon arkitekt var envis och fick till slut tag i mig per telefon och det var en himla tur det eftersom det nu är han och hans kompanjoner (arkitekter!), som håller i strängarna för mitt drömprojekt! Eller det är åtminstone de, som hjälpt mig förvandla mina klumpiga SketchUp-skisser till bygglovsritningar. Så får vi se vad det mynnar ut i så småningom.

Eftersom jag inte har några bilder på prosjektet (därför att det bara är på planeringsstadiet än), så får eventuella läsare hålla till godo med bilder från området där huset ska byggas. Trevlig söndagkväll!

Likes

Comments

Det har varit en mild och ovanligt snöfattig vinter så långt, men nu ser det ut som om kylan har kommit för att bli och den lilla snön vi har blir liggande. Skåningen i mig tycker att det är rätt skönt med barmark, men efter så många år här i norr har jag också lärt mig tycka om vintern - bara den inte hade varat så erbarmligt länge...

När snön kommer blir allt ljust, fint och rent. Det är nästan sagolikt att gå kvällspromenaden med hundarna när snön lyser upp och frosten gör alla träd och buskar till konstverk. Och det är få saker som slår en vinterdag med strålande sol, blå himmel och gnistrande vit snö. Men när det närmar sig april vill jag helst att kung Vinter ska dra långt norrut och låta gumman Tö trolla fram våren.

Denna vinter blev det ingen resa till varmare områden och då är det extra gott att ha bilder och minnen från sköna dagar i värmen

Likes

Comments