Husbygge

Jag minns att det tog evigheter för oss att sälja bilar när jag var liten. Det var inte det att min familj var i bilbranschen och gjorde detta som sitt levebröd, utan det var när våra egna bilar skulle bytas ut.

Alla vet att bil är ett förlustprojekt och mina föräldrar var inte direkt rika (inte på pengar i alla fall – kunskap och kärlek däremot fanns i riklig mängd), så varje gång de fick för sig att bilen kanske var mogen (oftast övermogen) för utskiftning tvättades den grundligt både utvändigt och invändigt för att vara så presentabel som det över huvud taget var möjligt. Men då brukade mor och far tycka att bilen blivit så fin, att de behöll den ett tag till och så kunde de hålla på ett bra tag innan försäljningen var ett faktum.

Och lite så känns det för mig nu. Mor är här och hälsar på. Hon säger att hon har semester, men i själva verket jobbar hon på som en hjältinna för att hjälpa mig i huset. Hon målar och kånkar på flyttlådor och bokhyllor (just det gjorde vi tillsammans) och i morgon har hon för sig att hon både ska snickra och sy.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Om färdighus är fågel och lösvirke är fisk, så kan man kanske säga att det jag till slut landat på är mitt emellan.

Jag kom över en sida (tror det var denna: www.villaagarna.se/Radgivning/brabyggare/HantverkarOffert) där man kan plotta in vilken tjänst som önskas och sedan förmedlas önskemålet till rätt yrkesgrupp. Och vips får man svar från en hel drös med hantverkare eller annat löst folk.

Jag sökte efter Arkitekt och fick bara svar från en person (!), som inte ens visade sig vara arkitekt. Faktum är att jag kollade länken han bifogat och konstaterade att det inte alls var vad jag sökte och glömde bort hela saken. Men arkitekten, som inte var någon arkitekt var envis och fick till slut tag i mig per telefon och det var en himla tur det eftersom det nu är han och hans kompanjoner (arkitekter!), som håller i strängarna för mitt drömprojekt! Eller det är åtminstone de, som hjälpt mig förvandla mina klumpiga SketchUp-skisser till bygglovsritningar. Så får vi se vad det mynnar ut i så småningom.

Eftersom jag inte har några bilder på prosjektet (därför att det bara är på planeringsstadiet än), så får eventuella läsare hålla till godo med bilder från området där huset ska byggas. Trevlig söndagkväll!

Likes

Comments

Det har varit en mild och ovanligt snöfattig vinter så långt, men nu ser det ut som om kylan har kommit för att bli och den lilla snön vi har blir liggande. Skåningen i mig tycker att det är rätt skönt med barmark, men efter så många år här i norr har jag också lärt mig tycka om vintern - bara den inte hade varat så erbarmligt länge...

När snön kommer blir allt ljust, fint och rent. Det är nästan sagolikt att gå kvällspromenaden med hundarna när snön lyser upp och frosten gör alla träd och buskar till konstverk. Och det är få saker som slår en vinterdag med strålande sol, blå himmel och gnistrande vit snö. Men när det närmar sig april vill jag helst att kung Vinter ska dra långt norrut och låta gumman Tö trolla fram våren.

Denna vinter blev det ingen resa till varmare områden och då är det extra gott att ha bilder och minnen från sköna dagar i värmen

Likes

Comments

De flesta hustillverkare skyltar med ord som ”Nyckelfärdigt” och ”Totalentreprenad”, men det kan vara klurigt att förstå riktigt vad de menar. I min värld betyder ”Nyckelfärdigt”, att det bara är att ta med sig sina möbler och tandborste och flytta in, men så enkelt är det alltså inte!

Även om hustillverkarna skryter om, att det inte blir några överraskningar eller dolda kostnader, så tillkommer det kostnader, som inte har med själva huset att göra. Jag kom av en slump över ett pdf-dokument (på internet) där en privatperson lagt ut själva produktionskostnadskalkylen (offerten) han fått av en husleverantör jag intresserat mig för och där såg jag plötsligt att det visst tillkommer kostnader, bland annat anslutningsavgift (el), markarbeten, lagfartskostnad, bygglov, kontrollansvarig, övriga byggherrekostnader. Och summan uppgick till 400 000 kr!!!

Det kändes som om jag flyttades tillbaka till ruta nummer ett. Nu fick jag tänka om och tänka nytt och jag började fundera på om jag inte bara skulle köpa mig en husvagn och placera på tomten…

Här är mina egna sketcher gjorda i Google SketchUp.

Likes

Comments

Eftersom jag är rätt maklig av mig (jag tror i och för sig andra tycker att jag har alldeles för många järn i elden), så tänkte jag att jag skulle hitta ett färdighus-koncept, som både jag och min plånbok gillade och så behövde jag inte tänka mer på det – förrän huset stod där i all sin prakt. Därför gick jag grundligt till verks och plöjde genom allt (!) av färdighus för att till slut stå igen med några få potentiella.

Min plånbok är inte så tjock och därför fick jag tyvärr avskriva bland annat Willa Nordic, som jag annars gillar skarpt. Och efter att ha räknat på alla kostnader (åtminstone de jag trodde mig känna till) landande jag på LB-hus, Älvsbyhus och Myresjöhus (som det dyraste av de tre). När jag sedan hittat ett hus, som liknade mina drömmars hus ritade jag om planlösningen efter mina behov och önskningar och tog kontakt med de respektive hustillverkarna. Då visade det sig att både LB-hus och Älvsbyhus var relativt bundna till sina existerande planer och att det var just detta som gjorde att de kunde erbjuda så låga priser. Myresjö var däremot mer positivt inställda, men det kostade ganska mycket att tex byta ut Myresjös HTH-kök till ett IKEA-kök som jag bland annat av ekonomiska orsaker önskade mig. Det var nämligen inte så enkelt att de bara drog av hela kostnaden för sitt HTH-kök och då var det plötsligt inget att spara på det!

Men den viktigaste konsekvensen var att om jag gjorde förändringar kunde de inte längre kalla det för totalentreprenad utan delad entreprenad, vilket plötsligt innebär att projektet inte längre omfattas av Myresjös fullvärdesförsäkring och noll-fels-vision och då började jag för allvar att fundera på att bygga själv, med lösvirke.

Nu måste jag sticka till ByggMax och handla lite mer färg. Sen ska jag måla och drömma om sommaren medan brasan sprakar och snön yr utanför fönstret.

Likes

Comments

Jag talar flytande norska – utan brytning. Utom när jag precis har varit i Sverige en längre tid för då kan det högst tillfälligt bli lite ”svorska”. Faktum är att jag talar bättre norska än svenska eftersom min svenska tyvärr har tagit stryk av 25 år utomlands.

Jag har i och för sig alltid pratat svenska med mina barn (och hundar), men trots det har alltså modersmålet fått ge vika för norskan. Så när jag ska skriva något på svenska (inlämningsuppgifter på universitetet, brev eller här på bloggen) måste jag ofta ta hjälp av Google Translate (!) och det är det som är hemligheten! Pinsamt, men jag har glömt mitt eget modersmål…

Så nu vet du varför, ifall norska ord och ändelser plötsligt smyger sig in i texten.


Helg-friden sänker sig här i huset och jag önskar alla en trevlig helg, eller som vi säger här - God helg 😊

Likes

Comments

Fördelarna med färdighus är många. Man skriver ett kontrakt och så tar hustillverkaren sig an allt från b till ö (a gör du själv när du köper tomten!). Om man bygger med lösvirke är det man själv, som står för allt, men å andra sidan är det betydligt billigare. Lite schematiskt ser jämförelsen ut så här:

Metod

Fördelar

Nackdelar

Färdighus

Ett kontrakt – de fixar allt med bygglovsansökan, kontakt med entreprenörer (och hantverkare), ser till så att allt blir gjort inom uppsatt tid, skriver färdigrapporter och garanterar att huset står i 10 år.

Det kan vara svårt att göra individuella tillpassningar och ändringar och om man gör det kostar detta ofta mer än det smakar. Det är dyrt – man får vad man betalar för. Lägre pris betyder att man måste kompromissa; tunnare innerväggar, billigare material och utrustning…

Lösvirkehus

Man är sin egen herre och kan göra individuella tillpassningar i fråga om utseende och materialval. Endast ekonomin sätter begränsningar.

Mycket arbete och bekymmer eftersom man har totalansvaret själv; ansöka om bygglov, fixa el/vatten/avloppsanslutning, ha kontakt med hantverkare, ringa och tjata och efterlysa folk, skicka in diverse rapporter, se till så att en byggnadsingenjör skriver färdigrapport mm.

Likes

Comments

Efter en hel halv evighet kom brevet med positivt förhandsbesked – men med två villkor:

  • -Jag måste samordna infarten med en av grannarna (än så länge ingen som bor där, så det ska väl gå bra).
  • -Jag måste bevara siktstråk åt väster (vilket betyder att utsikten från vägen inte får skymmas helt). Antar att man av någon outgrundlig orsak vill att alla tyska cykelturister skal titta på utsikten i stället för på vägen…

Hur som helst ser det ju ut som att jag kan få bygga något så när som jag vill och det är ju bra 😊Likes

Comments

Jag har aldrig blivit mobbad – eller i alla fall inte systematiskt över tid, men jag har alltid tyckt illa om, att ett eller flera barn anser sig av någon anledning ha lov att såra och skada ett annat barn. Mobbing har nog funnits i alla tider och kommer nog alltid att finnas, men det betyder inte att vi skal ge upp och rycka på axlarna!

Jag jobbar på ett högstadium i Norge och där, liksom på alla andra skolor förekommer mobbing. Och jag mår direkt dåligt av att se när några barn tar sig ”friheter” gentemot andra och därför började jag fila lite på ett föredrag för att göra eleverna mer medvetna.

Jag tog med mig jobbdatorn hem och fortsatte jobba och tittade på filmer om mobbing och snubblade plötsligt över Lennart Bångs film ”Stå upp för de tysta”. En stark, vacker och poetisk framställning av ett viktigt tema och då tänkte att jag skulle vilja visa den för eleverna! Enda haken var att den är på svenska, så jag letade helt enkelt upp Lennart Bång på Facebook, tog kontakt med honom och frågade om det var ok att jag använde filmen, men att jag översatte själva dikten. Han nappade på det och skickade över texten, så nu har jag suttit och översatt den (så gott det nu kan göras) till norska. Sen får jag se hur jag fixar resten.

Här är länken till Lennart Bångs film: https://www.youtube.com/watch?v=nOcvQQ-1msI

Likes

Comments

Idag är det samefolkets dag! Den 6 februari firas till minne av det första samiska landsmötet, som hölls i Metodistkyrkan i Trondheim 1917. Det var första gången samerna var samlade för att arbeta för gemensamma samiska frågor över gränserna.

Sedan 1993 har samerna ett självständigt sameting (ett parlament där samer har rösträtt), som är erkänt av Sveriges regering. Det bor idag ca 36 000 samer i Sverige och nästan 100 000 i Norge!

Så vet ni det 💙

Likes

Comments