Jag såg detta via Lady Dahmer's blogg [Nej man blir inte bättre man av att slåss som barn] där hon skrivit ett inlägg om detta och jag blev helt ställd. Av denna mannens synsätt/perspektiv. Att någon tror i dagens samhälle att våld motverkar våld.


HÄR kan ni läsa debattinlägget från Zainudini: [Pojkar måste få slåss – det gör dem till bra män]


Och jag håller med LD. Man blir INTE en bättre person av att göra elaka/dumma saker. Man motverkar inte våld genom att utöva våld! Hade denna "taktik" som Zainudini förespråkar, fungerat så hade det inte funnits kvinnor som utsätts för våld av män idag. Hela tanken är helt absurd och overklig.

Direkt när jag läste inlägget från Zainudini så tänkte jag på flera saker; dels att JA, pojkar behöver röra på sig, aktivera sig fysiskt. Men det gäller även för flickor. Barn behöver bråka och låtsasbråka en eller två gånger - kanske fler, på ett lekfullt sätt för att lära sig vad som man får och inte får göra. Man får inte skada andra pga det gör ont etc. De måste lära sig hur man beter sig socialt och erfara att nej, det är INTE okej att slå eller såra andra. Det är den enda gången som jag tycker att det är en okej grej att göra. Vare sig det är att bråka med mamma eller pappa, småsyskon eller kamrater när man är ett småbarn. För alla barn gör det på sitt egna vis och det är en viktig del i att lära sig när man är liten.

Och där tar det stopp för mig. Det är inte okej att slå andra. Det är inte okej att såra andra. Oavsett hur gammal du månde vara. Detta med testosteronet är en jäkla dålig ursäkt för att samhället (patriarkatet) skall tycka att det är okej att slå/skada andra. Det ger en ursäkt "boys will be boys" och så vidare.Jag har inte en endaste gång stött på ett bråkigt barn som tillåts slåss, brottas och bråkar med andra som lärt sig att det inte är okej att göra så. Säger du som förälder att detta beteendet är okej, så vet barnet det. Barnet lär sig inte av någon mystisk, automatisk fantasikonsekvens att det inte är okej när föräldrar lär barnet att den får göra så! Det är att uppfostra barn till att våld är okej och som sedan genom sin uppväxt lärt sig och utövar våld och tror att detta är naturligt.


Mestadels syftar debattören Zainudini på att denna rough-and-play bara är en form av fysiskt krävande aktivitet, vilket både flickor och pojkar i ung ålder behöver. Men det kan de lika gärna göra genom springlekar, kurragömma och brännboll exempelvis. Våld är inte en naturlig del av en mans uppväxt, en man behöver inte utföra våld för sin överlevnad så jag känner att detta debattinlägg bara är en offerkoftas sätt att ursäkta att få utföra våld som barn.


Det finns ett talesätt som talar tydligt för detta: Våld föder våld. Det finns nolltolerans på våld inom förskolor och dagis av en anledning. Barn som är elaka har oftast en anledning bakom. Som LD skriver så är det så att pojkar inte får lika mycket närhet som flickor, lika mycket bekräftelser. Det gullas med flickor mer än pojkar och närkontakten blir då en annan form än den närheten som barnet behöver.

Lady Dahmer: "Det är oklart vad Zainudini menar med "grundläggande moral" men uppfostran, empatisk utveckling, förståelsen för sociala normer (moral) och så vidare sker ju genom samspel med andra och genom att betrakta sina förebilder. Barn som är respektlösa, empatistörda eller våldsamma är oftast det pga andra underliggande orsaker till exempel för att de bevittnat mycket våld, inte fått lära sig att hantera sina känslor eller för att de blivit kränkta på olika sätt."


Sedan får man också tänka på vad barnet riktar sitt våld emot och då är det ju någon annan som blir offer. Jag kan inte ens i min vildaste fantasi föreställa mig att någon tycker att det är OK att sitt barn mobbar ett annat barn. OCH förespråkar det dessutom! Sedan kan jag inte undvika att lägga märke till röstningen. Givetvis är det ett klart NEJ från min sida. Hur tänker folk egentligen? Jag menar det inte som något elakt, utan jag undrar verkligen.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Inlägget är ett samarbete med Ellos.se

Just nu får ni 25% rabatt när ni handlar på Ellos.se.

De har fått in så mycket fint och trender inom interiör nu inför våren, så passa på att handla på Ellos.se och förnya ert hem.

Jag tänker nog handla rådjurs-huvudet och textilier. Jag behöver köpa nya gardiner, öljettgardiner som jag ÄLSKAR, kuddfodral i bjärta färger och så tänkte jag byta dörrknoppar på alla skåpen i köket och på alla byråer vi har. Jag tycker om att Ellos följer trender för de är billiga i mycket och det ger fler människor chansen att förnya sina hem och få som de önskar ha det utan att lägga ner stora summor pengar på det. Love it!

Gå in på Ellos.se för att ta del av din rabatt, gäller tills 22/5 så skynda fynda!

Likes

Comments

När jag har bloggtorka betyder det inte att jag inte är inne på Nouw ändå. Jag läser bloggar dagligen och inspireras av andra bloggerskor och även från andra bloggportaler eller egna domäner. Grejen är den, att varenda bloggare får bloggtorka någon gång och då är det så piffigt att läsa och inspireras av andra; det kan vara tips på bloggidéer eller bara hålla sig uppdaterad. Ibland så händer det inget speciellt i ens liv som man kan skriva om helt enkelt. Så då brukar jag istället läsa andras bloggar och jag tänkte dela med mig av de jag gillar och läser kontinuerligt.


De första top 3 är (givetvis):

1. Lady Dahmer

2. @blondina

3. @elinwred


Jag tycker om att läsa bloggar där inte bara privatlivet skrivs ned, utan även politiskt, feminism och samhällsfrågor. Saker jag kan lära mig utav och ta del av som man inte hittar i nyheterna. Smink, mode och fashion weeks är det måååånga bloggerskor som skriver om, svenska som utländska. Jag följer mina favoritbloggar även på Instagram där jag "hänger" mest varje dag. Men innan jag somnar så tar jag fram mobilen, läser bloggar och instagram. Bra att hålla sig uppdaterad. Det viktigaste för mig dock när jag favoriserar bloggar är att bloggarna skall vara empatiska, snälla och intressanta. Från Blondina får man ett gensvar och man kan verkligen prata med henne. Hon sitter inte på höga hästar utan verkligen, verkligen engagerar sig i hennes läsare.

Elin är ju min bästa vän of course så jag har väl ett annat slags intresse som sträcker sig längre än vanliga läsare, men det är roligt att läsa hennes blogg ändå. Hon skriver dessutom mycket om hennes dotterns sjukdom och skapar uppmärksamhet för autoinflammatoriska sjukdomar vilket är superviktigt eftersom att många inte känner till dessa sjukdomar. För mig ligger det extra varmt om hjärtat då jag har en autoimmun sjukdom med snarlika symtom.

Och Lady dahmer har jag följt och läst hennes blogg i åratal. Jag älskar hennes synsätt och hon har öppnat mina ögon på fler än ett sätt genom åren. Det känns skönt att någon stark kvinna kan föra ens talan i saker som man inte själv vill/vågar/kan tala om. Hon är sympatiskt och empatisk och skriver på ett sätt som inte förargar en, vilket jag personligt älskar. Det märks att hon vädjar om allas väl och ve.

Andra bloggar jag följer är: @alvaalarssoon, @Archeyyy, @TheQueenieSe och @Blogbysandra här på nouw och sedan är det Kissies, Linda hallberg och några utländska bloggar jag följer dagligen.
Vilka är dina favoritbloggar?

Likes

Comments