Ett kommando är ordet på det du vill att hunden ska utföra, exempelvis kan det vara ligg, sitt, vacker tass eller rulla runt.

När jag lär mina hundar nya övningar brukar jag lägga på kommandot på slutet när hunden kan övningen med mina handtecken eller rörelser. Vissa personer nöter med kommandot redan från början men min uppfattning är att det bara blir tjatigt och att man nöter ut ordet.

När man börjar med en övning vet hunden till en början inte vad du vill att den ska göra, att då stå och repetera ett ord gång på gång kommer inte göra att hunden förstår mer. Eftersom den inte har skapat en koppling mellan ordet och övningen skulle du lika gärna kunna säga vad som helst.

Jag brukar börja med att bara få hunden att göra det jag vill och se till att belöna mycket, jag fortsätter med träningen på det sättet tills hunden kan övningen. Det är först då jag börjar lägga till kommandot och sedan succesivt minska på handtecknena och gesterna.

Mina bästa tips är att låta hundträningen ta tid, att göra det för svårt för hunden gör att det inte blir lika kul, och glädjen är ju det viktigaste.


Jag tänkte införa något nytt här på bloggen, typ som en frågestund där jag svara på era funderingar. Därför skulle jag bli väldigt glad om du ställde en fråga till mig, antingen här i kommentarerna eller om du vill skicka ett mail; sandra.e.jansson@hotmail.com
Det kan handla om vad som helst så länge det har något med hundar att göra.

Likes

Comments

Vissa hundar har en förmåga att äta väldigt snabbt, de glufsar i sig så fort det bara går. Ett problem med detta kan ju vara att hunden inte tuggar fodret vilket gör det väldigt svårt att smälta, vissa hundar kräks därför upp maten. Ett tips kan vara att blötlägga torrfodret så det är mer lättsmält. Man kan även behöva dela upp maten i små portioner för att det inte ska bli för stora mängder på extremt kort tid.

Har man flera hundar kan en anledning till att de äter fort vara en form av stress som grundar sig i konkurrens. Äter man inte upp fort nog finns en risk att man blir av med sin mat. En lösning på detta kan vara att låta hundarna äta i varsina rum eller liknande så de lär sig att de har sin mat ifred.

Ett annat sätt man kan få hunden att äta långsammare är att använda fodret som belöning vid träning. Då ger man några kulor av torrfodret åt gången och måltiden blir utspridd under lång tid. Självklart har inte alla tid att träna med hunden vare gång den ska äta men någon gång ibland kan man göra det.

Det finns även leksaker man kan använda sig av, aktiveringsbollar med små hål. Man häller i maten i bollen och hunden måste rulla runt den för att fodret ska trilla ut. Är det sommar kan man kasta ut fodret på en gräsmatta så måste hunden söka reda på fodret, det tar tid samtidigt som hunden måste arbeta med nosen vilket gör den trött.

Ett sista tips jag har är speciella skålar att lägga maten i. De har speciella upphöjningar i botten som gör att hunden inte bara kan glufsa i sig maten. Jag har själv inte provat det så jag vet inte hur det fungerar men jag har hört att det ska hjälpa lite i alla fall.

Jag skulle sammanfattningsvis säga att man kan göra så mycket aktiviteter med fodret istället för att bara servera det i en skål och låta hunden äta. Gör det till en rolig grej och kombinera mat med lek och träning.

Likes

Comments

Om du har utfört ett hårt kroppsarbete har du väl själv känt att du dagen efter är stel och kort i musklerna? Det är precis lika för hundar och därför är det viktigt att du stretchar din hund efter ett träningspass eller en lång promenad. Gör detta medan hunden fortfarande är varm i muskulaturen. Varje rörelse hålls i 10-15 sekunder, totalt sett kommer det bara ta runt fem minuter att stretcha hunden. När man är klar bör man gå en liten sväng med hunden för att musklerna ska varva ned och kallna långsamt innan de ska vila.

Stretchingen leder till att:
-
Musklernas rörlighet ökar
- Minimera risken för hältor och skador
- Muskulaturen stärks.
- Rörligheten i lederna behålls eller ökar.
- Spänningar släpper i leder, muskler och senor.
- Minskad muskelömhet.
- Ökad blodcirkulation.
- Kroppsmedvetenheten ökar, och koordinationen förbättras.

Börja med frambenet, vänd hunden så den har sin ena sida mot dig. Ta sedan det bortre benet, börja med att dra det framåt med ena handen, din andra hand lägger du på hundens armbåge med ett lätt tryck. Byt sedan och ta frambenet bakåt. Sista övningen stretchar bröstmuskeln, vik då ihop hundens ben och tryck det lite uppåt.
Vänd sedan hunden och gör lika dant på andra sidan.

På bakbenen är det samma typ av övningar. Börja med att ta bakbenet bakåt och se till att hundens lår sträcks ut. Sedan tar man bakbenet framåt, lägg din ena hand på hundens knä så det är sträckt hela tiden. Tredje stretchen tar på insidan och är lik den rörelse hanhundar gör när de kissar. Vik ihop bakbenen och vinka ut det från hundens kropp.
Vänd på hunden och gör samma övningar på andra benet.

Stretching kan verka relationshöjande mellan dig och din hund, och vid rätt utförande blir det en behaglig och avslappnande stund. Lägg därför en liten stund åt att stretcha hunden efter ett träningspass eller en långpromenad. Hunden kommer må bättre samt att ni får en mysig stund tillsammans.

Likes

Comments

Detta är ett trix många brukar tycka är ganska charmigt, det går ut på att hunden står med sina tassar på dina fötter.

Jag lärde min hund detta genom att ta en godis i handen och sedan lock han med den. Dela lite på benen, lagom så att din hund kommer emellan. Led hunden med hjälp av godisen så den står mellan dina fötter, prova sedan dra den lite i sidled i hopp om att hunden ska flytta någon av sina tassar så att de hamnar på dina fötter. Funkar inte det kan man vrida in sina fötter så att hunden automatisk kommer gå på dem när den går framåt mellan dina ben.

Det finns inget inlärningssätt som fungerar för alla hundar utan du måste hitta det som fungerar för din hund. Det viktigaste är att man har fantasi och provar olika sätt för att få hunden att förstå vad dem ska göra samt att belöna. Det är lätt att tänka att man bara ger belöning när hunden klarar övningen, men bryt ner övningen i små delar och belöna när den gör något som är bra. Vid just inlärningen av denna övning kan det vara att hunden står mellan dina ben, att den lyfter sin ena tass eller att den sätter en tass på din fot. Belöna hellre för mycket är lite är mitt måtto, hunden ska känna att den gör rätt för att tycka att det är kul.

Jag tycker om att använda klicker vid inlärning av nya trix för att mina hundar ska veta i exakt vilket ögonblick de gör rätt, självklart är det inget måste men har man en inklickad hund är det utmärkt att utnyttja nu.

Har du inte så bra koll på klicker men är intresserad länkar jag ett inlägg där jag tidigare skrivit om det;
http://nouw.com/hundglädje/lite-kort-om-klicker-27746929

Detta är främst ett charmigt trix men efter mycket träning när hunden kan övningen på kommando fungerar det ju även som en inkallning. Men det är snarare en rolig övning än praktisk, dock är det kul att involveras i hundens trix och inte bara säga vad den ska göra. Det brukar även hunden gilla och det ger en gemenskap mellan hund och ägare. Helt klart värt att prova.

Likes

Comments

Jag köper nästan aldrig leksaker till mina hundar då de biter sönder dem på några minuter, dels känns det ekonomiskt onödigt då leksakerna ofta är ganska dyra men de innehåller också stoppning och ibland plast som är farligt för hundarna om de får i sig utav det.

Därför bruka jag göra egna leksaker till mina hundar, då brukar jag välja material som inte är lika farligt. Fleecefiltar är ett material jag använder mycket, det går att köpa väldigt billigt, det räcker till mycket samt att det inte gör något som hunden skulle råka äta upp en liten bit.

En av favoritleksakerna är den fläta som jag har gjort, jag klippte bara tre lite bredare remsor och flätade ihop, i ändarna gjorde jag bara en knut så det inte finns något farligt material alls.

Hundarna brukar dels använda flätan vid dragkamp med varandra och det är även en bra leksak när man själv vill kampa lite med sin hund. Men flätan går att använda till så mycket mer, man kan nämligen gömma godisbitar i vecken som bildas så får hundarna söka efter dessa.

Det är verkligen superenkelt att göra en sådan här fläta, dessutom håller dem väldigt länge, anledningen till att min ser lite sunkig ut trots att den är tvättad flera gånger. Men det är ju inga problem att bra göra en ny är man känner för det, praktiskt va?

Likes

Comments

Brukar du titta i din hunds mun? Det är jätteviktigt för att ha koll på att tänderna och tandköttet ser friskt ut. Man kan även känna på andedräkten, luktar hunden soptunna ifrån munnen kan det bero på en inflammation som kan ha uppkommit på grund av dålig munhygien.

Något som är viktigt för att hunden ska ha en god munhygien är att borsta tänderna, helst dagligen men 2-3 gånger per vecka är bra. Många tycker att det är svårt att borsta tänderna på sin hund med det finns lite olika redskap man kan använda. Det finns vanliga tandborstar, det finns sådana man sätter på fingret och sedan gnuggar med och andra varianter. Det finns även hundtandkrämer men det går lika bra med lite vatten. Det viktiga är att du inte tar din egen tandkräm till hundens mun då bland annat fluoret är skadligt för hunden.

Försök göra tandborstningen till något positivt, ge godis emellanåt eller doppa tandborsten i buljong. Vad som helst för att hunden ska koppla det med något bra. Öka tiden succesivt, till att börja med kanske man bara kan gnugga en kortis på tänderna för att senare efter träning kunna rengöra hela munnen.

Tandborstning är det som funkar överlägset bäst, dentasticks, tuggben och annat har en mycket liten effekt men är självklart bättre än inget alls. Det finns även pulver som heter PlaqueOff, dessa kan även hjälpa till att reducera samt mjuka upp tandstenen. Man kan ha dessa produkter som ett komplement till tandborstningen som krävs för att sköta hundens mun väl.

Man kan även skrapa tandsten själv på sin hund, det är då viktigt att man börjar uppe vid tandköttet, gärna att man tar sig in under tandköttskanten med tandskrapan och drar neråt. Viktigt är att man inte trycker upp skit under tandköttet då det kan bildas inflammationer.

Sköter man inte tandvården kommer hunden utveckla tandsten, detta kan gå så lång att tänderna börjar ruttna och ramlar ut, något som är mycket smärtsamt för hunden. Lämnar man in hunden till en veterinär för munsanering läggs hunden i narkos vilket i sig innebär risker. Man tar bort tandstenen med en form av ultraljud, drar ut de tänder som är lösa eller dåliga samt att man eventuellt kan behöva göra en röntgen av tänderna för att se hur rötterna se ut.

Denna behandling är inget som försäkringen täcker, är hundens mun i dåligt skick kostar en munsangering runt 10 000 kronor.

Med denna summa i bakhuvudet kanske det inte är så farligt att lägga fem minuter per dag på att borsta hundens tänder.

Nedan har jag länkat lite olika förslag på produkter, prova dig fram för att hitta det som passar bäst för din hund.
(Inlägget innehåller annonslänkar)

Jag vill också visa er skillnaden på en fin tand och en tand täckt av tandsten. Ser man till att skrapa en tand när man märker att den börjar bli täckt av tandsten går det att själv skrapa bort den om det inte har gått för lång tid och tandstenen fastnat för hårt. Det lossnar hela skivor av tandsten från tanden om det hunnit bli et tjockt lager.
Bilden nedan är på samma hund före och efter skrapning.

Hjälp hunden hålla en bra munhygien. hundar ska leva ett liv där de kan vara glada och en bidragande faktor till det är en frisk mun.

Likes

Comments

Nyårsafton är för många hudar den värsta dagen på hela året. Jag har själv en hund som är rädd för fyrverkerier men tack och lov är det ganska lugnt på landet där vi bor. Det vi gör för att han ska klara av årsskiftet så bra som möjligt är att ha tagit en ovanligt lång promenad på dagen, ganska tidigt innan fyrverkerierna börjar. För att trötta ut honom även mentalt och inte bara fysiskt brukar jag träna på trix eller gömma godis samt leka och busa för att göra av med så mycket energi som möjligt så han senare på kvällen ska vara så trött det bara går.

Vid oss skjuts det bara raketer runt tolvslaget så lite innan stänger vi in oss i sovrummet, drar för gardinerna och sätter på musiken på hög volym. Sen är det bara att försöka inge en trygghet. Det värsta ni kan göra är att ömka hunden, då tycker den ännu mer synd om sig själv. Det är inte det roligaste sättet att fira in det nya året på men tyvärr är det så, att ens älskade djur mår bra är det viktigaste men visst hade det varit kul att också kunna få ha kul på nyårsafton. Om bara fyrverkerierna förbjöds hade alla kunnat njuta av att fira in det nya året men nu är det tyvärr lagligt och då får man ta situationen för vad det är.

Jag förstår att det är mycket svårare att klara av nyårsaftonen i stan med en fyrverkerirädd hund då det skjuts i flera dagar och inte går att vara förberedd. Då kanske man får jobba mer mentalt inomhus med hunden under dessa dagar och mest gå ut för att rasta den.

Det finns en övning man kan göra för att träna hunden mot ljud, genom att gömma godisbitar i plåtburkar eller i kastruller och under metallock kan man träna upp en trygghet mot obehagliga ljud. Dock är det inte samma som fyrverkerier men det är bra att hunden inte är rädd för olika ljud. Denna övning kan man alltså träna under hela året men lägga lite extra fokus på när det börjar närma sig nyår. Tänk bara på att inte göra det för svårt, hunden ska inte bli räddare av övningen utan börja enkelt och gör det sedan svårare så att det kommer skramla mer när den tar godbitarna.

Vissa hundar är mer rädda för ljuset än ljudet så därför kan gardinerna vara ett bra tips att dra för. Sedan finns det självklart dem hundarna som får total panik och behöver medicin från veterinärerna, det har jag dock ingen erfarenhet eller kunskap om.

Jag vill önska er ett gott nytt år och ett stort lycka till mer era hundar!

Likes

Comments

Att lära hunden krypa är ett roligt trix, dock brukar vissa mindre hundar ha svårt för att förstå vad de ska göra, de är så nära marken i vanliga fall så de märker ingen skillnad om de står eller ligger. Men det är absolut inte omöjligt och jag tycker verkligen du ska försöka.

Börja med att få hunden att ligga ned. Om hunden inte kan det sedan tidigare börja med att sätta hunden och ta sedan en godis i handen som du håller framför nosen på den. Dra sedan godisbiten neråt mot marken och lite framåt. Förhoppningsvis kommer hunden lägga sig ner då. Kan hunden inte kommandot ligg sedan tidigare rekommenderar jag att man övar på det innan man börjar träna på att krypa.

När hunden ligger ner tar man en godis i handen framför hundens nos och drar den väldigt långsamt framåt, vissa hundar kommer nu dra sig framåt längst marken medan andra kommer resa på sig.

Om hunden reser sig kan man prova lägga en hand på hundens rygg samtidigt som man drar handen framåt. Man ska absolut inte trycka ner hunden i marken utan lägga handen lätt på så hunden känner av den. Om hunden ändå inte fattar grejen har jag ytterligare ett tips, det är att de måste krypa under något. Jag tog ett agilityhinder och sänkte det så lågt att min hund blev tvungen att krypa för att ta sig under. Man behöver självklart inget hinder att krypa under utan det går bra med vad man har hemma.

Att lära hunden nya trix bygger på att du är kreativ och på olika sätt försöker få hunden att förstå vad du vill att den ska göra. Alla hundar fungerar olika och det finns ingen färdig mall över vad du ska göra för att lära den nya saker. Använd fantasin och glädje så kan man lära sin hund det mesta.

Jag länkar ett kort klipp nedan när jag tränar kryp med min hund.
https://www.youtube.com/watch?v=zVSGWaIC3ag

Likes

Comments

Åhh, är inte dessa hundbäddar fina. Dem ser ju supermysiga ut! Tänk att som hund få krypa ner i någon utav dessa efter en promenad i detta rusiga väder. Hade jag varit hund hade jag inte tackat nej till det.

Som hundägare skulle jag vilja köpa dem allihopa då jag tycker dem är så himla fina! Jag gillar verkligen bruna och grå nyanser i kombination med vitt. Men jordgubbshusen är väl helt oemotståndliga!

Jag kunde inte låta bli att bjuda på lite inspiration, hoppas även du tyckte någon av dessa hundbäddar var fin.

PS. alla hundbäddarna finns länkade under bilden ifall du skulle va intresserad.
(Inlägget innehåller annonslänkar)

Likes

Comments

En supersnabb rolig aktivering är att gömma hundgodis i tomma förpackningar. Tänk bara på att det inte ska vara av plast då det är farligt om hunden får i sig bitar av plasten. Om hunden skulle äta lite kartong gör det inget, det kommer bara passera genom tarmen utan att göra någon skada.

Ta en tom förpackning, det kan vara en äggkartong, toarulle eller en avdankad presentask. Lägg i godis och stäng förpackningen. Om man ta en toarulle kan man trycka in kanterna så att den ”blir stängd”. Låt sedan hunden lösa problemet med att få fram godbitarna.

Det är bra att ha lite koll på hunden, vissa vill bara äta upp kartongbitarna och då är denna typ av aktivering inte lämpad för din hund. Då kan en aktiveringsleksak vara att rekommendera, gärna utan lösa delar, exempelvis en kong eller en aktiveringsboll.

Detta är ett exempel på en aktivitet man kan göra i vardagen som kommer göra hundens liv lite roligare och lite bättre.

Likes

Comments