View tracker

Jag älskar att träna på konster med mina hundar, idag tänkte jag förklara inlärningen av hur man får sin hund att stå på en låda och sedan snurra runt.

Man behöver en pall eller en låda som är i lagom höjd för hunden, välj ett föremål som inte är för högt. Börja sedan att locka upp hunden med framtassarna på lådan och belöna, klicker går utmärkt att använda. Om hunden är osäker får man belöna den när den gör något som är en början till övningen, det kan vara att ställa upp en tass eller bara lyfta den.

När hunden kan ställa upp framtassarna på lådan kan man gå vidare med övningen. Nästa steg är att hunden ska flytta baktassarna så den snurrar kring lådan med framtassarna på lådan och baktassarna på golvet. Detta är lite svårare och tar längre tid att lära in. Ställ dig bredvid hunden när den har framtassarna på lådan. Ta en godis i handen och sätt den framför hundens nos försök sedan leda hunden så flyttas baktassarna. Belöna minsta lilla steg eller förflyttning av tassarna. Till en början är målet bara att den ska ta ett steg, detta kan sedan utvecklas till att hunden ska snurra ett helt varv.

Denna övning är lite svårare än de jag tidigare förklarat men den är väldigt rolig och en utmaning. Övningen ökar bland annat hundens bakdelskontroll vilket är positivt.

På filmen nedan ser du den färdiga övningen då den är lite svår att förklara skriftligt, är något oklart får du mer än gärna ställa en fråga.

https://youtu.be/D4yOXaC3o9w

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Alla hundar behöver få sina klor klippta, ju oftare desto bättre. Jag skulle rekommendera att klippa klorna en gång i veckan då det är bäst att klippa lite men ofta. Om hundens klor blir för långa finns risken att de går av, det kallas klobrott och är smärtsamt, man måste åka till veterinären och hunden behöver oftast sederas. Ett annat problem med för långa klor är att hunden inte kan går korrekt, de får inte i hela trampdynan i underlaget och felbelastar kroppen vilket kan leda till att de får ont i muskler och leder.

Många tycker det är lite obehagligt att klippa klorna på sin hund då man vet att det börjar blöda om man klipper fel, men jag vill bara göra dig medveten om att det kan hända även om du lämnar in hunden till någon annan som klipper.

Om det börjar blöda har man klippt lite för mycket och skadat pulpan som består av blod och nerver. Det gör lite ont på hunden men det är ingen fara. Blödningen kommer sluta av sig självt men vill man kan man köpa ett pulver på djuraffären som heter blodstopp, om man applicerar det på den blödande klon kommer blodet koagulera snabbare. Alla kommer någon gång råka klippa hunden i pulpan av misstag men det viktiga då är att inte ömka hunden, risken då är att hunden kommer bli rädd för kloklippning. Fortsätt bara klipp som vanligt och låtsas inte om att det är någon fara.

Hundar med vita klor är lättare att klippa eftersom man ser pulpan som en rosaaktig del i klon. De svarta klorna är svårare att klippa eftersom man inte ser någon pulpa men klipper man lite i taget är det ingen fara. Känner man med nageln på klons spets är den hård, då kan man klippa lite mer, när det börjar bli lite mjukt är man nära pulpan och kan därför nöja sig. Man kan då runda till klon genom att ta bort lite på sidorna, pulpan sitter nämligen i mitten av klon.

Många hundar ogillar att klippa klorna, det kan bero på många anledningar. En stor fördel är att börja redan när hunden är valp och redan då vänja den vid att du håller på med klor och tassar. Börja i små steg, kanske en klo om dagen, fortsätt med en tass om dagen, sedan två och slutligen kommer det inte vara något problem att klippa alla klor. Viktigt är att kloklippning ska vara något positivt, hunden ska lära sig att den får något bra utav det, kanske godis eller en lekstund.

Alla hudar är olika, för vissa fungerar det bäst att ligga ned, andra är tryggast om de sitter i knät. Du måste hitta det som fungerar bäst för din hund. För vissa är det en fördel att vara två personer, en som håller i hunden, kliar den lite medan den andra personen klipper.

Kloklippning är tyvärr något som många upplever som lite obehagligt, jag vill bara säga att det absolut inte är svårt och om du skulle råka klippa i pulpan av misstag gör det inget. Våga prova själv.

Mina tre bästa tips
 - Klipp lite men ofta
 - Använd mycket belöning och gör det till en rolig grej
 - Var två personer om det behövs

Likes

Comments

View tracker

Det vanliga är att vi går ut på en ganska tråkig promenad med våra hundar, ofta samma väg och vi är bara ute för att rasta hunden. Vissa tror även att hunden ska bli trött av en promenad men hundar blir sällan trötta av fysisk aktivitet. Det som faktiskt tröttar ut dem är mental stimulans vilken man kan lägga in inslag av i en helt vanlig promenad. Det blir både roligare och mer uttröttande för hunden.

Oftast går vi samma väg på våra promenader, att prova en ny väg är något som både du och hunden kommer uppskatta. Nya miljöer betyder nya dofter för hunden att undersöka. En annan simpel grej är att ändra tempot under promenaden. Det blir lätt så att du går i vårt vanliga tempo vilket hunden lär sig, men om du växlar tempot under en promenad kommer hunden tvingas bli mer uppmärksam och ni får bättre kontakt. Det kan vara allt från att gå vanligt, långsamt eller fort, springa och stanna.

Ofta finns det mycket i omgivningen som du kan utnyttja för att göra en vanlig promenad mer spännande. Hunden kan hoppa upp på bänkar, stenar, stubbar. Balansera på stockar, gå slalom mellan träd. Du kan även stanna vid ett träd och gömma godis i barken som jag berättade om för ett tag sen.

Utnyttja miljön och använd din fantasi, det finns mängder av sätt att göra den vanliga promenaden lite roligare. Använd fantasin och fastna inte i det vanliga mönstret.

Självklart behöver man inte alltid göra något roligt och speciellt på promenaden men ibland kan man göra något lite extra.

Likes

Comments

Jag tänkte bjuda på ytterligare en enkel övning som är bra när man precis börjat med klicker, men självklart går det lysande att göra detta utan klicker också.

Många hundar kan vara lite rädda för våra händer, ofta ropar du in hunden, den kommer och du fångar den- något hunden ofta inte uppskattar. Det kan leda till att hunden smiter iväg när du ska fånga dem. Men med denna superlätta övning lär du hunden att dina händer är positiva och det kommer bli mycket lättare att få tag på hunden.

Övningen går ut på att hunden ska sätta sin nos emot din handflata. Håll fram din ena hand i noshöjd ganska nära hunden, så fort den sätter näsan mot handen belönar du, godiset ger du ifrån din andra hand, alltså inte den hunden nosade på. Använder du klicker trycker du i samma ögonblick som hunden sätter nosen mot din hand.

För att jobba vidare med övningen kan du byta hand och vart eftersom öka avståndet från hunden. Men börja inte för svårt, det är mycket roligare att lyckas, något att tänka på vid all hundtärning.

Denna övning är även väldigt bra för osäkra hundar och en bra startövning om du arbetar med någon annans hund.

Likes

Comments

Idag provade jag något nytt, jag bakade morotskex till hundarna. Det var verkligen inte svårt och blev väldigt lyckat. Jag använde mig inte av några mått utan körde på känslan.

Jag rev två morötter på det näst grövsta på rivjärnet och blandade med en äggula och lite matolja. Sen blandade jag ner havremjöl och majsmjöl tills det gick att forma till en boll. Efter det kavlade jag ut degen mellan två bakplåtspapper till en tunn platta och gräddade i ugnen på 100 grader i cirka 25 minuter.

Mina kex blev lite sega i mitten så det gick bra att klippa dem med sax till mindre rutor.

Jag kan säga att det var uppskattat, till och med min mycket kräsna sheltie älskade dem.

Likes

Comments

Denna övning är superenkel och de flesta hundar brukar förstå vad de ska göra väldigt fort. Det är även en mycket bra övning att använda sig av när man börjar träna med klicker.

Målet med övningen är att hunden ska sätta tassen på en skål eller liknande.

Jag brukar ta en plastskål men det går lika bra med en tallrik eller liknande, välj något du inte är så rädd om.

Ställ ditt föremål uppochned på golvet, de flesta hundar kommer att undersöka skålen och sedan börja krafsa på det med tassen. Här gäller det att vara snabb och belöna hunden när den sätter tassen på föremålen men innan den börjar krafsa.

Har hunden inget som helst intresse för skålen kan man lägga en godis under men det är inte den godisen hunden ska få som belöning sen.

Vissa hundar kopplar denna övning väldigt fort och står därför kvar med tassen på skålen, detta löser man enkelt genom att kasta iväg godisen en bit vid belöningen istället för att ge den till hunden.

En mycket enkel övning men den brukar ändå vara mycket uppskattad, självklart går den att utföra utan klicker också.

Likes

Comments

Att träna hund med klicker kan till en början vara lite krångligt men när man väl får in tekniken är det superkul!

En klicker är en liten plastdosa som ger ett klickande ljud när man trycker på den. Detta ljud kommer hunden lära sig att koppla med belöning.

Det man måste börja med är att klicka in hunden, detta gör man genom att klicka och sedan ge hunden godis. Detta upprepar man tills att hunden börjar koppla ljudet med godis. Hur många repetitioner man måste göra beror helt på hunden. Men träna inte för länge vid samma tillfälle, som vid all typ av hundträning gäller hellre många korta träningspass än ett långt.

När du har klickat in hunden kan du börja använda klickern som ett hjälpmedel vid belöningen. När hunden utför ett önskat beteende klickar du och ger sedan hunden godis. Det handlar mycket om tajming och fördelarna är att du kan belöna hunden i exakt rätt ögonblick vilket kan vara svårt med endast godis.

Tänk på att bryta ned en övning i små delar, det är omöjligt för hunden att veta vad du vill när den ska göra något nytt. Därför måste du belöna hunden när den är på väg att göra rätt.

En mycket positiv sak gällande klicker är att man bara jobbar med positiv förstärkning, det betyder att vi belönar hunden när den gör rätt. Alltså ingen bestraffning när den gör fel,dessa beteenden ska du bara ignorera.

Jag har själv klickat in två av mina hundar och tycker det fungerar utmärkt. Dem älskar det och jag märker snabba resultat. Inlärningen av trix går fort och det är lätt att stegvis öka svårigheten av en övning.

Jag hör vissa som säger att klickerträning passar alla hundar men inte alla hundägare. Jag tror dock bara att det handlar om träning för dig precis som för hunden. Jag kan varmt rekommendera att klicka in din hund och tycker verkligen du ska ge det ett försök, det är verkligen roligt!

Likes

Comments

Denna aktivitet gillar nästan alla hundar och den är så enkel att genomföra. Under en promenad eller annan utevistelse letar du bara upp ett träd med skrovlig bark, tallar och äldre björkar brukar vara de lättaste att hitta. Placera några godisbitar i barken och låt hunden sedan leta reda på dem. Det kan vara lättare att trycka fast godiset om det är lite mjukt. Utmana hunden genom att sätta godiset på olika höjder så den måste klättra upp med framtassarna på trädstammen.

Om du inte har testat denna aktivitet med din hund tidigare tycker jag verkligen du borde göra det, har du gjort det förut kan du självklart göra det igen. Mina hundar tröttnar aldrig på denna typ av aktivering. Superkul och väldigt enkelt. En utmärkt aktivitet som gör promenaden lite roligare eller tidsfördriv i väntan på något.

Likes

Comments