Forskning och studier visar hur hundar både fysiskt och psykiskt blir påverkade av sele respektive halsband. Hundens hals och nacke består b.la av ryggrad, nerver, halspulsåder, luftstrupe, lymfkörtlar, matstrupe och muskler. Det är aldrig bra för en hund att dra i koppel och det är därför mycket viktigt att koppelträna hunden för att undvika skador och obehag. Det finns folk som är ägare av små hundraser, även stora som väljer att inte koppelträna sina hundar för att dem inte tycker att de tär jobbigt. Men för hunden är det jobbigt och skador kan uppkomma utav detta. Om man väljer att använda sig utan halsband så är det större chans att hunden skadas. Hunden utsätts också för stress när något stryps runt halsen och kanske får hunden svårare att andas. Skador som kan uppkomma vid användning av halsband är b.la nackskador, whiplash, krossad luftstrupe, skadat struphuvud, brutna ryggkotor. Trycket som blir utav ett spänt halsband kan också ge skador på hundens redan mycket tunna hornhinnor och orsaka ögonskador. Det är heller inte bra att dra i en sele men det är betydligt mer skonsamt för hunden då trycket jämnas ut mer över kroppen än bara runt nacke och hals. Fel sele t.ex för litet så att den ändå går upp över halsen är också mer skadligt än en sele som sitter bra. Det är många som säger att dem använder halsband för att deras hund ändå inte drar i kopplet. Det är ju jättebra att hunden inte drar men tänk om du skulle ramla omkull eller om hunden skulle bli rädd och försöka springa iväg? Ett sådant ryck speciellt om man sorgligt nog skulle använda sig av stryphalsband, kan sluta i stor olycka.


Vad säger försäkringsbolagen?

Under en utställning i Österbybruk den 29 Maj hade försäkringsbolaget Agria ett tält utanför där dem delade ut retriverkoppel. Detta är ett koppel som består utav ett rep med en ring som du trär repet genom för att bilda en snara som du trär som halsband runt hundens hals. Med tanke på att detta är ett försäkringsbolag är det konstigt att dem gratis delar ut något som kan skada din hund. Bra att veta när man tränar hund med stryphalsband är att man då jobbar med rädsla och smärta. Om man rycker i ett stryphalsband försöker man att korrigera hundens beteende genom att göra den illa för att få den att sluta eller göra det man vill att den ska göra. Att bli utsatt för smärta och inte veta när det ska komma skapar rädsla. Och denna rädsla kan föda andra problem. Ett exempel på detta är vid hundmöte. Om man vid ett hundmöte av någon anledning rycker till i halsbandet så skapar man ett obehag kring den situationen och ett vanligt beteende hos hunden kan då vara ett utfall. Under press och rädsla för smärta är det lätt för hunden att ta till attack till försvar då hunden inte vet hur smärtan uppkommer då den inte vet vad den gör fel.  Det är då konstigt att ett försäkringsbolag som borde vara medveten om dessa studier (som inte är svåra att hitta) delar ut detta och står för det med huvudet högt.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Vad är egentligen bra att veta när man har bestämt sig för att köpa valp? Mycket kan vara onödigt och annat kan vara livsviktigt för din framtida familjemedlem. Det är bra att fråga sig innan man väljer hund "varför?", Vad vill jag göra med min hund?. Det är avgörande frågor när man sedan ska välja ras. Det finns många raser att välja mellan och det är viktigt att tänka på att alla inte har samma egenskaper, instinkter och fysik. Att dem kommer i olika storlekar och former vet nog alla redan, men att dem är avlade i olika storlekar och format av en anledning kanske inte alla tänker på. T.ex en Rhodesian ridgeback är från början avlad till att ställa stora lejon på savannen och måste därför vara stora. Mentaliteten är personlighet, instinkter, erfarenhet och "uppfostran". Mentaliteten spelar en större roll för dig som hundägare. Vi tar Rhodesian ridgeback som exempel igen. Rasen är avlad till att vara en jakt och vakthund, det vill säga att dem har en instinkt att jaga (ofta vilt i t.ex skogen). Samt en instinkt att vakta (ofta hemmet och familjen). Om man då inte vill ha en hund som kanske inte släpper in gäster i hemmet eller kanske inte släpper ut dem när dom ska gå, så bör man välja en hundras som inte är avlad för vakt. De flesta vakthundsraserna bor hos familjer som sällskapshundar men dem kommer alltid att ha en instinkt att vakta (utom i enstaka fall där individer inte ärver instinkten). Det finns många olika kategorier av hundraser b.la Vallhundar, sällskapshundar och jakthundar av olika slag. Man måste inte nödvändigtvis valla men en vallhund eller jaga med en jakthund, man kan kompensera det med en annan passande aktivitet så att dem fortfarande får utlopp för det dem behöver. Men viktigt att veta är att insikten till beteendet ändå finns där. Så tänk på vad du ska göra med din hund hemma i vardagen innan du väljer ras så att ni alla får ut så mycket gott av varandra och livet som möjligt =)

Likes

Comments