Grunden skurad och målad en gång. Nu ska den torka och sen ska det på fler lager.

Så småningom kommer vi bygga en ny utgång från altandörren. Bara en liten avsats och en trappa som leder ner till makadamen ungefär. Det blir trägolv som leder fram till terassen

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

I helgen spettade maken bort all asfalt på garageuppfarten. Nu vill vi börja återställa marken som varit uppgrävd i samband med byte av avloppsrör i marken. Via kommunen hyr vi ett schaktflak så asfalten kan transporteras iväg till återvinningscentralen. Väldigt smidigt, men det kostar ju så klart.

Vi har haft tekniska förvaltningen på besök som inspekterat kommunens brunn ute på gatan. Brunnen dömdes ut, den måste bytas och eventuellt så måste även rören i gatan fram till vår tomtgräns bytas ut. De kunde också se att grannens avlopp rinner in i vårt avlopp så troligtvis måste grannen göra vissa justeringar hos sig. Never ending story!

Men vi tar nya tag och kämpar vidare! Det är ju vår och solen skiner! 🌸🌼🌸🌼🌸

Likes

Comments

Contains affiliate links

Ytterdörren ny och fin! Det blev en Diplomatdörr, de har 20 års formgaranti vilket vi gillade. Litet runt fönster som släpper in lite ljus. http://www.diplomatdorrar.se

All el i källaren byttes, inklusive elcentralen. Snickarna gjorde ett snyggt skåp till elcentralen i väggen (när reglar mm var uppe på väggen) och så beställde vi en vit lucka som allt kommer döljas bakom sen.

När elektrikern dragit fram all el så isolerades väggarna. Sen sattes OSB-skivor på och därefter gips. Sen har vi spacklat alla skarvar.

Likes

Comments

Contains affiliate links

I själva gillestugan satte vi in lite större, öppningsbara fönster. Vi har köpt till ett par snygga persienner, de ska vi sätta upp när allt är klart. Muraren murade också till fönstrena på utsidan så det blev tätt och snyggt utifrån. Jag är glad att vi passade på att byta ut fönster och ytterdörr när vi ändå höll på med allt annat. Helheten kommer bli så bra när det är klart!

Vi bytte befintliga fönster i källaren. Till större, bättre och snyggare! I tvättstugan, som är grymt liten, öppnade vi ytterväggen och satte dit ett litet fönster, bara för att få in ljus.

När väggarna var betongrena så sattes det upp ett slags membran på väggarna för att skydda mot eventuell fukt. Sen sattes plåtreglar upp i hela källaren. I tvättstugan murades puts upp på väggarna för att behålla ytan. På flera ställen i källaren förbereddes också för ventilation.

Likes

Comments

Contains affiliate links

Vi fick bila bort del av golvet i tvättstugan för att komma åt röret som gick där och för att flytta avloppet till andra sidan av tvättstugan. Inget kul jobb, men det blir bra! Vi har tagit ner alla träreglar som fanns på väggarna, det fanns faktiskt tryckimpregnerat virke i väggarna... Hur tänkte de då? Så skönt att få bort allt gammalt!

I slutet av oktober 2016 kom Kakelhuset i Kungsbacka och flytspacklade golvet i källaren. Lovely! Vi besöker Kakelhuset senare samma kväll och kikar på olika klinker till golvet i källaren och inne i tvättstugan. Det finns rätt mycket att välja på, men vi hittade något som vi gillade! Se bild nedan!

Vi hittade detta klinkergolvet som vi tyckte om! Det är Bricmate Serie J Limestone Light Grey. Snyggt eller hur? Bild från: https://www.stonefactory.se

Likes

Comments

Grävaren var förundrad över alla rör som dök upp här och där, ibland ledde de ingenstans utan bara började eller slutade varsom. Det var väldigt bra att fota och dokumentera arbetet för det här kommer vi lägga långt bak i minnesbanken och bara plocka fram om vi måste! All jord som finns här grävdes så småningom bort och dränering gjordes även under trappan.

Vi dränerade om runt huset och under altanen som skymtar på vänster sida handgrävde företaget ut alla massor. Alternativet hade varit att riva altanen även på framsidan, men det vägrade vi göra. Det blev så klart extra arbete, men så skönt att inte behöva kliva i lera hela tiden!

På höger sida finns garaget. Allt kring garaget fick grävas om! Där hade föregående ägare lagt felaktiga rör, de hade använt ytdräneringsrör (vita med hål i) istället för dagvattenrör (röda/bruna), vattnet från taket leddes inte bort utan fördelades liksom ut i jorden istället! Ajjabajja! Inte fixa med sådant om man inte vet hur man ska göra!! Ta hjälp av såna som vet!

Så här såg de gamla brunnarna ut. Brunnarna byttes ut och alla rör fram till brunnarna byttes, både inne från huset och ute från kommunens brunnar ute i gatan.

Det blev mycket handgrävning för killarna, det gick även rör med ström och fiber i backen och de vill man inte gräva av!

Man har byggt garaget över de gamla rören så de fick kapas och ledas runt garaget istället, i samband med det togs den gamla brunnen bort som skymtas längre fram på bilden. Tack o lov! Vidare gjordes rören om ända fram till tomtgräns och samtidigt var vi tvungna att ta bort häcken som löpte ut med gatan.

Likes

Comments

Så ibland kommer sådana dagar då allt blir fort och fel. Så skedde 20/6-16, det kom ett nytt gäng från företaget som grävde, ut ramlade ett gäng killar som började gräva, samtidigt som de kopplade bort avloppet (kl 7.00 på morgonen innan vi hunnit gå på toa), strömmen grävdes av, glas gick sönder mm. Det visade sig dessutom att det var ett nytt stopp i avloppet! Jag ringde chefen som skickade hit han som brukade gräva och "Fort och fel gänget" skickades iväg. Han som brukar gräva rättade till det som gick att rätta till. Elivio kom och fixade den avgrävda kabeln och livet återvände till normal kaos! Samma dag kom även en riktigt bra kille som spolade bort stoppet i rören och som dessutom filmade rören ända ut i gatan. Det visade sig att även rören ute i gatan hänger som bananer så det måste grävas ända fram till tomtgräns.

Buskarna fick grävas bort, träd flyttas, den gamla dagbrunnen fick jämnas vid marken, alla rör gick under garaget som är byggt 2000, så rören fick kapas och dras runt garaget istället. När de började gräva vid garaget uppdagades att även garaget hade samma fel som själva huset. Så dagvatten och dränering kring garaget gjordes om.

Vi stack på semester och när vi kom hem tre veckor senare så var det "klart". Ja jorden var tillbaka lagt, rätt rör på rätt plats, ny dränering och allt. Och en fet faktura som snabbt betalades. Herrejösses vilken pärs!


Vedbord och allt fick rivas, rören gick rakt under garaget ut mot gatan... hur tänkte de då de som gjort det?

Sten och grus i gräsmattan, det blir inte kul för robotgräsklipparen till våren!


Allt framför trappan grävdes också bort och allt gjordes om.

Vi passar på att fixa avlopp för ett eventuellt framtida Attefallshus när vi ändå håller på. Så nu finns det ett rör för det :)


​Gott och blandat, avlopp, el och fiber mm.

Likes

Comments

Ju längre de gräver ju mer fel i marken upptäcks. Över lag har fel sorts rör använts till fel ändamål, det dyker upp rör i marken som inte leder någonstans. Det är helt omöjligt att få en bild över hela röran utan att gräva fram rören. Det visar sig att rören som kommer från gaveln på huset också är felaktiga, så det måste grävas även åt det hållet. Samtidigt byter vi dränering. Vi vägrade att riva altanen även på framsidan, så istället fick de handgräva under altanen. Det var väldigt varmt under de dagarna och jag avundas dem inte!!!

Det blev en del småras också så klart, bara att gräva på!

Här sticker det fram rör som inte leder någonstans....


Alldeles för skarpa vinklar och fel lutning! Dessutom kom ett rör med el fram ur marken. Vi hade givetvis använt oss av "Ledningskollen.se" och elbolaget hade satt ut var starkströmmen kom, men här kom annan el.. Dessutom finns fiber i en ledning som går utmed rören, som inte gick att sätta ut, eftersom de gamla telefonledningarna använts och de inte fanns utmärkta, så det blev mycket handgrävning för killarna.

ÅÅÅÅÅ så ledsen man blir! Hela tomten uppgrävd! Lera överallt! Så tråkigt!


Alla växter runt huset grävdes bort och flyttades på-

Likes

Comments

Här är från första dagen, de har grävt fram inspektionsröret och då ser man att det mesta är fel.

Det svarta dagvattenröret som är avgrävt (se bilden ovan) är fullt med avloppspapper etc. Man har alltså felaktigt använt ett dagvattenrör där det borde ha varit ett markdräneringsrör. Det har packats bakåt i systemet tills det inte gick mer. Röret är ett dagvattenrör = som ska transportera vatten som kommer uppifrån. Det saknar dessutom duk runt. Här kan man även konstatera bakfall, vattnet transporteras inte ut i gatan utan snarare från gatan in i vårt system. Dessutom går alla tre systemen på ett system, det ska vara ett system för dagvatten (svarta rör), ett för avlopp (de röd/bruna rören) och ett för markdränering (vita rör). Aj aj aj. Detta blir dyrt!

De som gjort detta ursprungligen har använt ett avloppsrör som dagvattenrör (det röda röret som syns närmast fasaden borde ha varit ett svart rör).


Eftersom rören har fel fall så måste de fortsätta att gräva fram till brunnarna som vi har på tomten. Vi bestämmer i samråd att samtidigt passa på att uppdatera dräneringen på sidan av huset.

Dräneringsrören (de vita) går som en banan i marken, de ska ligga helt rakt! Bara att byta!

Trots torka ser man här hur vatten kommer upp ur marken.

Likes

Comments

Vattensjuk mark

Vi har alltid haft en tomt som när det regnat är totalt vattensjuk. Tomten ligger lite lägre än övriga hus, så vi har trott att det beror på det.

Vi tog hem en firma som filmade i våra rör för att se om de kunde hitta orsaken till vår översvämning. Det visade sig ganska snabbt att precis under altanen som syns på bilden ovan så kunde man se att det fanns ett brott på röret. Vi fick snabbt riva hela altanen (den gick tyvärr inte att flytta). Det bestämdes att VVS-firman skulle börja gräva från ett inspektionsrör som stack upp i marken till själva brottet under altanen. När de började gräva så visade det sig att vi skulle få ett helt annat problem än bara ett brott på ett rör!

Markarbetet påbörjas 7 juni 2016.

Likes

Comments