Billy, Hoppning

Idag var Billy helt fantastisk! Igen!


Vi hade hoppträning hos Tina Svane idag igen, och tidigare idag meddelade hon om att vi skulle träna ute i paddocken. Åh nej tänkte jag som har en häst som kan bli helt knäpp utomhus (och senast jag hoppade utomhus i höstas flög jag av i en bockserie och hästen sprang bort). Men det var ju ändå värt ett försök, och vi måste ju träna utomhus om vi ska kunna tävla överhuvudtaget i sommar, när alla tävlingar är ute.


När vi kom till Tina sprang hästarna som galna i hagen, men Billy brydde sig knappt. Bra start iallafall.

När vi började rida fram var han trög och ville inte alls jobba, och jag hade tagit av mig sporrarna för att han inte skulle bli för pigg i hoppningen, men nästa gång har jag nog sporrarna på tills vi börjar hoppa, för oj vad trögt det gick. Inget bråk än så länge iallafall.

När vi började hoppa blev han väldigt taggad, och mycket starkare än han är när vi hoppar inomhus. Jag behövde rida lite annorlunda mot vad jag brukar och hålla tillbaka honom lite så att han inte bara sprang på, för han kändes lite som en ångvält på vissa hinder. Men han hoppade iallafall fint och hade bra bjudning.


Han brallade en gång på hela träningen, då var det något "läskigt" i ett hörn som han passade på att bli rädd för och drog ett mini-bocksprång, men annars skötte han sig superbra.


Vi hoppade en bana på 10 hinder, först på 90 cm och sedan tog vi hinder 1-8 på 1m. Han var jätteduktig och lyssnade förvånansvärt bra, även fast det såklart kan bli bättre. Andra rundan fick vi lite problem med hinder 4-6. Då tänkte jag lite för mycket tillbaka och vågade inte riktigt rida på 4an som var en ganska stor oxer direkt ur sväng, och sedan kom vi på en jättekonstig väg till 5an så att han antingen fick klippa av jättestort eller gå in jättenära, och då valde han att gå in nära. Sedan blev jag lite off och red inte riktigt på 6an så då kom vi i dålig galopp till ett riktigt dåligt läge, så då stannade vi en gång (skriver vi eftersom det var jag som stannade honom, hade jag lagt på benen hade han antagligen klippt av väldigt stort). När jag kom om hoppade han lite stort och vi kom på en väldigt vinglig väg till 7an i korsgalopp, men så himla fint han hoppade det hindret!

Och hinder nummer 8 som var en kombination skötte han jättefint! Den var lite längre än en vanlig kombination och Billy som har svårt att räcka på vanligt avstånd fick sträcka ut ordentligt, men det gick jättebra alla gånger, förutom första gången när varken jag eller Billy var beredda på att det skulle vara så brett så det blev ett jättesprång på B hindret.


Vi har gjort så stora framsteg bara de senaste 4 veckorna. För kanske två månader sedan fanns det inte på världskartan att jag skulle kunna hoppa honom utomhus, men idag hoppade vi bana på 1m utan problem, och i måndags var han så otroligt fin på tävlingen fast han har varit helt galen på vissa framridningar. Vilken superhäst jag har.

Kommer göra en liten video på flipagram imorgon från träningen idag. Heter alvaaslunnd

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Billy, Hoppning, Tävling

Fagersta, 2017-04-17, 85cm bed. A & 95cm bed. A:0/A:0

Min häst är så himla fantastisk!


På framhoppningen till första klassen blev det en mindre katastrof. Samtidigt som jag skulle hoppa fram så var det en stoor skimmel som var lite bråkig och höll på att bocka och sparka, och Billy som redan är skygg för andra hästar blev ju livrädd för den där stora läskiga hästen. När jag red an mot räcket stod skimmeln och bråkade precis bredvid där jag skulle rida, så Billy kastade sig undan från den bara några meter framför hindret, och då fanns det ingen chans för mig att jag skulle lyckas styra på hindret så han sprang förbi. När jag red an på hindret nästa gång var jag inte tillräckligt bestämd, så han sprang förbi en gång till innan jag fick över honom. På oxern stannade han en gång innan jag blev lite förbannad, mest på mig själv (för jag red som en kratta), men när jag blev förbannad blev jag bestämd och då kom vi iallafall över hindret, men det var inte snyggt. Sedan kom min tränare ochgav mig några tips, så då fick Billy bättre framåtbjudning och jag hoppade oxern en gång till innan jag gick till banan.


Väl inne på banan satt jag på en helt annan häst!

Innan jag fick startsignal visade jag honom ett svartvitt plankhinder som var vääldigt läskigt, och så fick han ta sig en ordentlig titt på hon som stod med startflaggan.

När jag sedan hoppade hade han bjudning, men var inte lika bråkig som han har varit förut utan han lyssnade på mig. Banan var ganska enkel och tråkig, men ändå bra träning. Vi tog oss över alla 7 hinder, utan rivningar, vägringar eller bocksprång. Vi har också haft svårt med att landa i eller byta till rätt galopp, men nu landade han i rätt galopp efter alla hinder utom 2an och 3an. SUPERBRA

Clear round och en ROSETT! Och dessutom tredje snabbast tid av 26 starter ;)


Till andra klassen hoppade jag inte fram lika mycket. Han kändes bra så jag tog bara ett språng på varje hinder på framhoppningen innan jag gick till banan med en superbra känsla.

När jag kom in på banan och travade runt verkade Billy ha glömt bort att han hade hoppat de flesta hindren en gång, så jag behövde visa honom plankhindret en gång till, och ett väldigt läskigt påskägg. Vi tog oss också en extra titt på startflaggen.

Den här klassen hade jag lika bra känsla som första klassen, men jag tyckte att oxrarna var lite väl breda (har blivit oxer-rädd på senste tiden..). Men Billy var superduktig och vi fick ett otroligt onödigt nedslag på sista hindret i grunden. Jag tar på mig skulden helt och hållet, för Billy gjorde precis som jag sa trots att det var ett dåligt beslut. Han hoppade nämligen superfint på hinder nr 6 så när vi kom på lite fel avstånd på nr 7 bestämde jag mig för att vi skulle försöka ta av ett språng tidigare, vilket både jag och Billy insåg inte skulle gå. Så då kom vi in alldeles för nära istället och rev med frambenen.. (och då snackar vi inte om ett litet pet med hoven).


Så sammanfattat:

Jag är otroligt besviken på min usla ridning i andra klassen, men Billy var helt fantastisk, och för bara 2-3 veckor sedan hade den ridningen jag hade idag gjort så att vi vägrat ut oss. Så vi har verkligen gjort framsteg, och jag tror att vi är påväg åt rätt håll nu! :)

ooooch INGA BOCKSPRÅNG!! Ett pyttelitet skutt på framhoppningen till andra klassen när jag fattade galopp, men det var så litet så det räknas inte som bocksprång.Jag tog tyvärr (så dum som jag är) inga bilder idag, men jag bjuder på tre fina snapchat-bilder från när vi badade igår. Missnöjd häst

Likes

Comments

Lördag 8 april, pay & jump 90cm + omstart


Eftersom framhoppningen var ute i paddocken och Billy är lite knäpp i bollen så gick vi in i lilla ridhuset och red fram. vi ställde också upp ett räcke på ca 60 cm som jag hoppade fram på, för jag misstänkte att jag inte skulle kunna hoppa fram i paddocken. Han kändes otroligt följsam så efter tre språng gick vi ut till paddocken. Där skrittade jag runt några varv och tog även nåt varv i trav, men ingen galopp och ingen hoppning.


När det sedan var min tur att gå in på banan så travade jag bara runt ett varv och fattade galopp när jag fick startsignal. När jag ed an mot ettan kändes det bra, och vi fick ett helt ok språng. Men han var inte riktigt framme vilket märktes tydligt på tvåan och trean där vi om in nära och han fick lov att kränga sig över hindret. På fyran kom vi på helt fel avstånd och jag bad Billy ta av ett galoppsprång tidigare, vilket han också tänkte göra men ångrade sig i sista sekund och stannade framför hindret. Det var egentligen inte särskilt mycket till tvärstopp, men på något konstigt vis lyckades jag ändå dyka ner i hindret... Men eftersom det bara var Pay & jump så fick jag hoppa upp igen och rida klart banan, och då kändes det mycket bättre. Han hade bättre framåtbjudning och vi kom bra avstånd på hindren, vilket är någonting vi har haft mycket problem med på senaste tiden.

Jag gjorde en omstart, som gick super. Vi kom i korsgalopp på fyran och så satt det väl kvar lite från förra rundan, så vi rev det hindret och kom lite knäppt på hindret efter, men annars är jag jättenöjd :)


Nästa vecka är det påsklov och ingen hopptäning, men vi ska nog ändå hoppa lite hemma för måndag 17/4 ska vi till Fagersta och hoppa 85 och 95 ;)


Och här kommer några gamla bilder från min Instagram från våren 2015 eftersom jag har varit så himla dålig på att fota på senaste tiden.


Och en bild på knäpphästen i hagen

vi hörs

Likes

Comments

Billy, Hoppning

Idag hade vi hoppträning igen, och jag säger bara - WOW
Det här trodde jag aldrig skulle hända

För bara en månad sedan rusade Billy omkring i ridhuset, bockade som en galning, och stannade på de flesta hindren. Vi hade en svacka.

Idag satt jag på en helt annan häst.
De senaste veckorna har vi bara tränat på att komma i balans och att han ska lyssna på mig när vi hoppar, och det har verkligen gett resultat!

Idag började vi träningen med att rida och hoppa fram utomhus😱 Jag var helt säker på att han skulle bocka av mig, men han var oväntat lugn och nästan seg, lite också för att jag inte vågade gå på honom så hårt eftersom jag flugit av senaste gångerna vi hoppat utomhus.. Men han skötte sig ändå super och bockade bara en gång!

Sedan gick vi in i ridhuset och skulle hoppa en bana, som träning inför Pay & Jump i helgen. Vi började med att hoppa banan med bara räcken på ca 70-80 cm en gång, för det var andra i gruppen som hade unga hästar som inte skulle hoppa oxrar. Det gick superbra och jag kände att Billy lyssnade på mig, och vi var samspelta. Sedan höjde vi banan till 1m och lade upp oxrarna och så fick vi rida en runda till.

Den andra rundan gick också superbra, han kändes framåt och positiv, och han tog av eller lade in ett extra galoppsprång där jag bad honom. Ett litet missförstånd på hinder 5 pga att jag blev för ivrig resulterade i att han blev sur och jag slutade rida, så han stannade en gång på 6an, men annars gick det superbra!

Fina killen, nu laddar vi om för dressyrträning imorgon!🦄

Likes

Comments

Billy, Vardag

Förra helgen gjorde vi en så sjukt impulsiv grej. Vi bestämde oss för att flytta från Hamre. I måndags var jag och kollade på det nya stallet för första gången och i onsdags sa vi upp stallplatsen på Hamre, så snart flyttar vi ut på landet.

Det nya stället då, hur är det?
Det är i stort sett ungefär som Hamre, enda skillnaden är väl egentligen att stallet och ridhuset inte är lika stort, men där finns bra ridvägar, stora hagar, hästkompisar, spolspilta, paddock, ridhus och andra bra grejer.
Det enda dåliga är att det inte ingår mat, så vi måste köpa eget hö vilket vi aldrig har gjort förut, men det löser sig nog.

Jag tror att det kommer bli bättre för Billy då han inte mår så bra av att gå ensam i sin lilla ruta till hage som han har nu, och dessutom kommer det automatiskt bli så att vi rider ut mer när det finns så mycket ridvägar, så jag tror faktiskt att han kommer bli gladare och också prestera bättre i hoppningen. Håller tummarna bara för att det inte var ett dåligt beslut, men det tror jag inte.

Jag vet inte riktigt när vi flyttar, men förhoppningsvis i början av maj. Det är tre månader uppsägningstid på Hamre men jag tror att det är så att om någon annan vill ha boxen så blir vi av med den och behöver inte betala trots att det bara har gått en månad, och som det ser ut nu är det åtminstone två andra hästar som vill ha boxen så jag tror vi blir av med den😉

Det ska bli roligt, och jag SKA uppdatera mer här, I promise.
Den här bloggen har jag inte för att få läsare, utan för att själv kunna kolla tillbaka och se hur mitt liv var när jag skrev ett visst inlägg. Men för att det ska funka måste jag ju uppdatera mer..

Hörs snart

Helt random bild på min vackra häst😂
Följ min Instagram: @ alvaaslunnd

Likes

Comments

Billy, Hoppning

Tja, den här träningen gick väl inte så bra kanske. Vi var inte samspelta och lyckades inte riktigt få till rätt avstånd till hindren. Tillslut antar jag att Billy tröttnade på min dåliga ridning och tvärstannade framför ett hinder så att jag flög...

Jag bjuder på en film från min fina avramling

Så kan det gå...
Min absolut osmidigaste avramling helt klart😂 Mitt i landningen sitter jag på knä och överväger om jag ska hålla kvar eller släppa tygeln, men hade läst ett ilsket blogginlägg tidigare om hur ont hästarna får i munnen av att man håller kvar, så jag släppte. Ja, Billy tog iallafall chansen och drog en extra bockserie😂


Nya tag nästa träning💪🏼

Likes

Comments

...blir det som det blir.
Vi hade kurs för Anna Emanuelsson i helgen och hon var verkligen jättebra, MEN jag var såklart sjuk...
Det resulterade i att jag red som en kratta och Billy visade problem som vi aldrig har haft förut som att vägra, och vi missbedömde även avstånden och kraschade i flera hinder... Jaja, så kan det vara ibland.

Nu har jag legat i soffan tre dagar i sträck och känner mig bättre, men jag är inte sådär supertaggad inför de kommande fyra dagarna. Varför? Jo för att schemat set ut såhär:

Torsdag: Dressyrträning
Fredag: Hoppträning
Lördag: Dressyrtävling, sova över hos kompis
Söndag: Vara hästskötare på hopptävling.

Ja.. jag missar nog skolan nästa vecka också hörrni😂

Menmen, ska sova tidigt ikväll för att förhoppningsvis bli av med den sista biten av förkylningen så jag kan gå till skolan imorgon.
Förhoppningsvis kommer det ett inlägg med en bra övning inom kort.

👋🏼

  • 17 readers

Likes

Comments

Billy, Fälttävlan

Detta är ju ändå mitt livs citat😂

Jag är så otroligt taggad för den här tävlingssäsongen och längtar tills det här slasket försvinner och terrängbanorna blir ridbara

2017, Nu Kör Vi

Likes

Comments

Billy

Helt ärligt talat, är det verkligen det faktum att många ryttare blir chefer som gör att du rider? Skulle inte tro det.

Visst, det kanske är ett jättebra argument om man vill bevisa hur ridsporten kan hjälpa, hur den är bra praktiskt. Men det är inte därför JAG rider.
JAG rider inte för att hästar kan hjälpa funktionsnedsatta.
JAG rider inte för att det tränar hela kroppen. Jag rider inte för att det är coolt att ha koll på en 500kg häst som "kan döda mig när den vill". Även fast vi gärna nämner dessa saker när vi skryter om våran sport.

Jag rider för att jag älskar hästar. För att de stora djuren är min stora passion.
Min häst är min bästa vän. Min häst är allt jag behöver för att vara lycklig. Jag kan förlora allt, så länge jag har kvar min häst. Så är det bara.
Jag älskar honom av hela mitt hjärta, av hela mitt liv. Jag vet inte hur jag ska beskriva känslan med ord, det är bara ren kärlek. Jag får en såndär speciell känsla i bröstet när jag tänker på honom.

Det kan vara svårt för många att förstå hur man kan älska ett djur så mycket, men hästen betyder allt.
När jag är nere tänker jag på honom och mår genast lite bättre.

Min häst ger mig motivation. Vissa morgonar när jag inte orkar gå upp ur sängen tänker jag på att när jag väl är klar i skolan får jag åka till stallet.
Min häst ger mig lycka. Han är den bästa vännen jag har och någonsin kommer ha.

Min häst ger mig livet. För helt ärligt, skulle jag verkligen orka leva utan honom?

🖤

🖤

Likes

Comments

Vardag

1. Han fick OS silver
2. Han var den enda felfria genom hela OS
3. Ridsport är en sport
4. Man spenderar massor av tid på att ta hand om hästen.

Och sist men inte minst:
5. För att svenska folket får rösta fram vinnaren av jerringpriset, och svenska folket röstade. Priset handlar inte om vem som har flest medaljer, det handlar om vem svenska folket tycker förtjänar ett pris. Och vi valde Peder. Deal with it.

Tack för mig

Likes

Comments