Vi ungdomar, många av oss gör ett misstag. Vi sätter målen för högt, ett oklart mål, för få mål.
Vi tycker att allt ska gå så snabbt. Att allt ska vara klart nu!
Men frågan är när vi ska fatta att det inte är så?
Jag kan inte säga helt att jag inte slutat tänka så än men försöker.
Allt tar sin tid, vi jobbar med levande djur, dom har egna åsikter, egna dagar. Ena dagen kanske dom är helt fantastiska o andra så håller man på o flyga all vägens väg eller att man inte får igenom hästen helt.
Målen som ska sättas ska sättas väl. Men man kanske inte når dom varje dag.
Många mål som man ska sikta mot varje ridpass, varje dag i stallet.
Men bli inte arg o frustrerad bara för att man inte når målen de passet.
Tänk att hästen lever också o inte har likadana tankar i sitt huvud som du.

Sätt helst många mål och ett stort mål som tex som ska vara ut utfört i slutet på året.
Det kanske är att ha en felfri tävlingsrunda eller två eller tre. Beroende på hur hästen är som person.
När du sätter målen tänk inte bara på dig utan tänk på hästen också.
Hästen kanske är trafikrädd?
Då kanske ett mål är att ta tag i det o börja träna. Kanske fråga någon som har en bil eller traktor om dom kan komma. Så kan man ta trappsteg för trappsteg med det. Kanske ena dagen bara gå förbi o sen bygger man på dag för dag.

Mina må för en ridtur kan vara att möta en cyklist, bil eller gå förbi ett hus.
Men även också att jag ska rida bra. Vara följsam och vara där för äns häst när det kanske uppstår ett problem.
En lastbil kanske kommer på en liten grusväg. Vad gör jag?
Mitt mål kan då kanske vara lugn vad som än händer.
Om jag spänner mig så spänner sig hästen.
Om jag tycker det är roligt o slappnar av så gör självklart hästen det.

Men om du ångrar dig o sista sekund, det får du inte. Ifall du har förberett dig på att tex rida just den rundan så ska du det.
Du ändras även fast du inte känner det.

Det är just det som jag står fast vid som mest. Ifall jag har ställt mig in på att jag ska rida den rundan o sen ta en annan runda dagen efter så ska jag det. Kvittar vad någon säger ;)

Tänk på att hästen är ett levande djur som har känslor.
Kram!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

  • 17 readers

Likes

Comments

Nu, verkligen nu när man inser, att kanske man jobbar med antingen något som bara kommer försvinna om några år eller faktist något som behövs sättas. Alla dom här timmarna jag lägger i stall, kommer antingen gå upp i rök o inte ha något värde, eller så kommer dom va grunden till min framtid? Kommer min framtid handla om hästar? Vad ska jag jobba med, Hästar? Bilar? Ingen vet ;)
Så många frågetecken, så mycket känslor, så mycket slit.
Slit som man inte vet vart allt kommer hamna.
Alla timmar man lägger i stallet. MINST 2 timmar om dagen. (enligt mig)
En häst kräver så mycket mer än vad man tror. Kärlek, omvårdnad, motion, mat, vatten osv.
Det finns så olika sätt o välja sin ridning. Ska man sikta mot tävlingsbanorna eller ska man bara sikta mot skogen? Njuta av naturen? Galoppera på åkrar o bara låta trycket av luften pressa ut tårar ur ögonen.
Eller ska man sikta mot mer press? Mot mer tid? Omvårdnad? Noggrannhet? Strida mot allas åsikter?
Jag tror att alla ridtjejer som är i min ålder vet vart dom siktar, eller har jag fel?
Jag siktar mot tävlingsbanorna, mot att spendera många timmar i sadeln, MEN man behöver inte rida varje dag! Man får aldrig glömma att en häst är från början ett vilt djur. Så timmar från marken behövs för bilda ett samband mellan ryttare o häst.
Fine om man VILL rida varje dag, man VILL prestera på högsta nivå hela tiden, men man MÅSTE sätta alla grunder, allt slit först, för att komma dit man en gång vill vara. Man måste se ljuset i tunneln, i alla lägen.
Ridning är ingen lätt sport, dels måste man strida igenom alla timmar som läggs ner på hästen och stallet, all planering, all handling och allas andras åsikter. Mer på det går jag inte in detaljerat då vi alla vet.
Alla gånger man vill ge upp, man bara vill lägga sig under täcket o Aldrig kolla ut igen. Alla kommentarer man får varje dag:
"men lämna ridsporten"
"Lämna tillbaka/sälj hästen"
"Om du inte klarar pressen så lägg ner"

Men ändå så strider man emot dag in och dag ut igenom allt.
Tänk att allt har sitt pris

Detta kanske inte bara är allt. Vi ridtjejer som är "ungdomar" anses vara såååå bortskämda.. finner inga ord över det.
Tänk över vad ni slänger ut för kommentarer till oss :)

Detta är ett litet inlägg som handlar om lite känslor vi ryttare går o bär på men inte pratar om. Vill bara påminna alla där ute i världen att allt har sitt pris❤️
kram!

  • 44 readers

Likes

Comments

Nu kanske minst två veckor tillbaka så kom min nya foderhäst☺️ Hans namn är Punto banco (kallas punto) och är ett fullblod på 7 år☺️ han är väldigt schyst, då han aldrig gjort något med mig på ryggen. När han kom var han inte så värst igång med någonting så hade inte så bra balas eller muskler vilket jag nu jobbar mycket på. Ibörjan så kunde han tappa balansen och då snubbla till med bakbenen. Men det gjorde han inte igår så han förbättras gör han. Han kräver mycket då dels han är en storhäst, både fullblod och ingen grund. Men han förbättras o snart är grunden klar, bara muskler som bär sättas mer då. Han är en speciell herre på alla sätt som går, haha ja det är han. Igår var jag och red i ridhuset o var väldigt nöjd med punto, då han satte vissa byten korrekt. Bara han inte blir övertaggad när dom väl ska sättas så sätter han dom med än bravur. Igår så fokuserade jag mer på att försöka göra galoppfattningar och sådana saker som sätter mycket muskler. Även så behöver han träna på de,då han är svag i de. Idag får vi se vad det blir med jag hoppas på att jag hittar på något roligt med honom nu r det är studiedag. Jippi den var så efterlängtad.❤️
Kram Liza

Likes

Comments

Likes

Comments

Ja ni har ju inte vart så uppdaterade nu på kanske ett halv år :( Men jag har crispie har gjort massor :) tänkte uppdatera er bara om tävlingarna

Lidköpning 5 maj: Det var planerat att hoppa Ld (70) men blev mer än det :) et gick super i Ld:n fast jag rätade inte upp henne från 2 till 3:an i då blev det ett stop + att då kom hon korsgalopp tror jag :´) Blev totalt 6 fel i den klassen (2 tidsfel) Men bara för jag vart så glad o taggad + arg för ett stop så därför efteranmälde jag mig till ld+ (75). Det gick över förväntan men dock så fick jag inte hoppa omhoppningen för man var tvungen att anmäla sig till hela cupen innan tävlingen drog igång :( så Jag hoppade i avdelning B vilket är för "unghäst/ponny dom" Men man kan absolut anmäla sig till den klassen annars också :) fast då är det ingen riktig tävling utan bara en clear-round :) Jag kollade på banskissen och det var samma bana :) (jippi) Den skllue jag dock kollat igenom nogare. Jag tyckte att den slutade efter 7:an :´) Jag hoppade 1-7 dock så fick vi ett nedslag på 7:an och jag var jätte nöjd och så och saknade av o klappade på henne o så :) Dock så sa inte "dommaren ngt så allt var bara tyst o sen kollade jag på funktionärerna o dom peka på hinder 8:a jag bara va fan :`) Alltså var hinder 8:a också med i avdelning B :) Blev totalt 22 fel i den klassen :) aja bara o ta nya tag <3

Mariestad 3 juni: Vi anmälde oss till Ld (70) och Ld+ (75) (båda klasserna var inverkansbedömning) Det gick Super i Ld:n! vi gick felfria och kom 5 "4". det var en dubbel trea men jag fick i alla fall 20 % (tre placerade) I LD+ Så glömde jag att hon kunde så hon stannade på ettan men då blev jag arg o hon sköter resten fast ett nedslag på 5:an. Jag vet faktiskt inte varför men tror att hon drog upp bakbena ojämt o slog till bommen ( resulterade 9 fel ( 1 tidsfel)

möllltorp 11 juni Gota cup: vi går in taggade och ut sketa nöjda + rosett <3 Alltså felfria (ld "70")

Grevagården 1 juli: vi anmälde os till ld+ 75 och Lc 80! Vi var taggade och gick jätte bra på framridning och framhoppning i ld+ o jag var så taggad o ville verkligen komma till omhoppning vilket inte gick hem :( det blev ett nedslag på 3:an och ett på 6:an:( blev lite o takt till trean och jag höll inte in henna till 6.an (resulterade 8 fel) i lc (debuten så gick det super dock så fick ho inte med sig bakbena till 1:an o en bom ned o resten sketa fint <3 BÄSTA CRISPIE (resulterade 4 fel)

Likes

Comments

Jag o crispie är taggade till tävling👍🏼👍🏼 Lidköping den 5 maj👍🏼👍🏼❤️

Likes

Comments

Likes

Comments

Hej
Idag så gick jag upp till paddocken o longerade crispie så hon börjar få igång konditionen igen❤️ det gick jätte bra o hon slappna av bra i slutet❤️ det märks redan mu att hennes konditionen är bättre nu😝 (stolt)
Jag ska longera henne en gång till o sen börja rida igen❤️ då ska jag fokusera mest på dressyren o markarbeten o speciellt dressyren👍🏼 imorgon så bär det av till tävling för o vara funktionär på Mariestads ridklubb som jag är såååå taggad till❤️ längtar❤️❤️
Kram

Likes

Comments

Hej
Idag så longerade jag crispan i paddocken så hon fick studsa över lite hinder också som hon tycke var SÅ KUL 😋 allvarligt hon blev jätte taggad❤️ man måste ju åka o löshoppa henne någon gång när hon tycker det är kul😊 sedan så blev det hemåt igen o jag längtar SÅ till när man skaffar eget stall med egna hästar,privat lektioner, jobb hästar, tävlings hästar asså ni vet allt!! Hoppas jag tar mig dit bara😂😂❤️ skolan gick bra idag dock så hade jag ont o huvudet typ hela dagen men hoppas att det blir bättre imorgon😝
Ps. Det är tävlingar på Mariestads ridklubb i helgen o rekommenderar att komma o kolla på dom! Lördag ponny o söndag häst❤️❤️ #taggadfuktionär
Kram

OBS bilderna på stallet är från Google under sökningen drömstall ❤️

Likes

Comments