Heey,

Ik was vandaag mijn kast aan het opruimen en toen kwam ik erachter dat ik wel heel veel dekens heb voor 1 pony. Daarom heb ik een korte beschrijving van alle dekens gemaakt zodat jullie niet in de war geraken zoals ik dus vroeger.

______________________________

Outdoor/regendeken -> Dit deken beschermt zoals de naam zelf zegt tegen de regen. Het is water- en windafstotend. Soms zit er een afneembaar nek stuk aan.

Winterdeken -> Dit deken wordt in de winter opgelegd bij koude temperaturen. Soms word het ook wel een staldeken genoemd. Omdat het meestal bij paarden die in de stal staan en niet op de weide staan. Paarden met een dikke vacht krijgen een andere wattering* dan paarden met een korte vacht. Hier zit bijna nooit een nekstuk aan.

Onderdeken -> Het is een deken dat onder een ander deken word gelegd voor de warmte te behouden meestal bij geschoren paarden. Het heeft enkel voorgespen en word soms met een elastieken singel rond de buik vastgehouden.

Fleece-/zweetdekentje -> Na het rijden, als een paard gezweet heeft zeggen ze een fleece-/zweetdekentje. Het fleece pakt het zweet op waardoor je paard niet ziek word. Het dekentje wordt er meestal na een paar uur af gehaald of gewisseld. Meestal zit hier een vaste of afneembare nek aan.

Zomerdeken -> Deze dunne deken wordt gebruikt als een zomers deken voor in de stal of een lichttransportdeken. Het wordt meer in de lente dan in de zomer gebruikt omdat in de zomer de vliegendekens en eczeemdekens veel te zien zijn.

Nier-/uitrijdekens -> nier-/uitrijdekens zijn dekens die worden gedragen tijden het in- en uitstappen. Er zit een gat in voor het zadel en vaak kan je het voor de zadel toekleven met klittenband of een koortje. Je hebt er in verschillende modellen zoals fluodekens voor wandelingen of in vliegenstof om te beschermen op een warme dag.

Vliegendeken -> Vliegendekens zijn gemaakt uit een heel fijne stof waar de frisse lucht nog perfect door kan, maar de irritatie van de vliegen fel word verminderd. Het is meestal helemaal dicht ook onder de buik met een flap, een aangemaakte nek en een masker. De meesten zetten het masker niet op maar hangen vliegenfrantjes aan het halster.

Eczeemdeken -> Eczeemdekens zijn dekens die enkel bij paarden met eczeem worden opgelegd. Wat best logisch is. Het voorkomt schuren en allergische reacties op beten en steken. Hierbij word het paard nog harder ingepakt als bij het vliegendeken. 

______________________________________________________

Dit was mijn artikeltje over dekens. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben.

bye bye
Likes

Comments

Heey,
Dit is mijn eerste bericht op mijn blog.
Vanaf morge ga ik er vanalle dingetjes opzetten die te maken hebben met paarden(sport).
Ik hoop dat jullie er iets aan gaan hebben.
Bye bye

Likes

Comments