... kommer nu receptet på den godaste granolan jag någonsin ätit!


R E C E P T
(Receptet är hämtat från boken Foodpharmacy och räcker till 1 plåt)

2 dl Helt bovete
1 dl Pumpakärnor
1/2 dl Krossade linfrön
1/2 dl Vita sesamfrön
1/2 dl Kokos
1 dl Hackade sötmandlar
1 dl Hackade valnötter
2 tsk Malen kardemumma
2 tsk Malen kanel
3 msk Mjuk kokosolja


Börja med att blötlägga bovetet i ca 3o min

Resterande ingredienser blandas i en bunke och när bovetet legat i vatten samt runnit av så tillsätter ni även det till blandningen. Använd händerna när ni blandar så är det lättare att få kokosoljan att spridas jämt då den smälter av värmen från händerna.

Sprid ut granolan på en plåt och sedan in med det i ugnen på 70 grader i cirka 3-4 timmar (!) eller tills granolan blivit torr. Glöm inte att då och då ta ut granolan och blanda runt för bästa resultat.


Jag veet, 4 timmar(!) tänker ni MEN jag lovar gör denna granola en gång och ät den sen med Skånemejeriers yoghurtkvarg med vanilj från Tahiti och ni kommer tycka att det var värt varenda timme och ni kommer utan problem göra denna granola om och om igen!Ps. Förlåt för dålig uppdatering men har inte haft mycket inspo till att skriva just nu då det enda jag väntar på är att få föda ut denna bebis jag har i magen. Nu är det dock nedräkning på riktigt- bebisen är fixerad och magen har sjunkit och det återstår bara 6 dagar till BF!


Happy weekend!/ A


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

... kundvagn!

Tänkte denna fantastiskt soliga Måndag fortsätta i samma anda som förra veckan med att dela med mig av mina bästa nybörjartips för att få till en bättre (läs hälsosammare) kundvagn.KOLHYDRATER

Börja med att byta ut vanligt ris, mjöl, pasta och nudlar mot likvärdiga fullkornsvarianter. 

Ersätt även det vanliga vita brödet mot fullkornsbröd.


PROTEIN

Kvalitet ska alltid gå före kvantitet när ni handlar kött. Handla först och främst svenskt kött. Handla absolut närproducerat kött och handla gärna ekologiskt om det finns. 

Ska du handla fisk- se till att den är MSC- märkt och våga prova olika sorters fisk!

Handla och ät gärna mycket ägg men se till att handla ägg från frigående höns och gärna ekologiska om det finns.

Nötter och frön ska du alltid ha hemma. Förvara dem helst i lufttäta burkar då håller de smaken och krispigheten bättre och addera dem gärna som ett gott crunch på dina måltider eller mellanmål.


FETT

Vad du än gör handla INTE hem margarin (!) Köp riktigt smör men använd det istället med måtta. 

Handla gärna hem nyttiga oljor till din matlagning såsom rapsolja, olivolja och solrosolja. Ett annat tips jag vill ge är att våga handla hem andra lite mer "ovanliga" oljor också. Sesamolja till exempel är supergod i asiatisk matlagning och varför inte testa en avokadoolja till salladsdressingen istället för ditt vanliga alternativ. 


MEJERI PRODUKTER

Byt samtliga av dina mejeriprodukter till en ekologisk variant och tänk på att INTE köpa hem sötad yoghurt. Vill du söta din naturella yoghurt kan du istället göra det på många olika sätt själv- du kan T ex ringla lite agavesirap över, hacka i lite färsk/ tokar frukt eller bara strö på några bär.


FRUKT & GRÖNT

Enkelt- handla MYCKET frukt och grönt och handla i så stor mån som möjligt ekologiskt!

Personligen handlar jag oftast min frukt färsk men mina bär frysta. Grönsaker är det lite mer fifty fifty med. Salladsgrönsaker handlar jag gärna färska medan broccoli, blomkål, ärtor och så vidare oftast inhandlas frysta. 

Kom ihåg- Färska eller frysta frukter/ grönsaker spelar egentligen ingen roll. Så länge du handlar och äter mycket frukt och grönt så är det super!

Örter är något jag också oftast handlar fryst. Undantaget är mynta och basilika som jag oftast handlar på kruka.


FRUKOST

Frukostflingor innehåller ofta mycket tillsatt socker så var noga med att läsa på innehållsförteckningen! Havregryn däremot är alltid ett säkert kort.


ÖVRIGT

Mitt sista tips är faktiskt om du kan att handla på internet med antingen hemleverans eller upphämtning. 

Jag har nämligen testat det ett flertal gånger nu och jag har upptäckt att jag genom att göra det sparar både tid, pengar och onödiga inköp. Visst själva tjänsten kostar en slant men jag tror ändå att man i det långa loppet sparar på att handla online. Det slinker liksom inte ner en massa onödiga varor eller varor som egentligen inte stod på "att köpa listan" och man slipper gå på alla dessa erbjudanden som t ex "köp-3-betala-för-2" som många gånger gör att man får kasta alternativt äta mer än man ska... 

Jag handlar dock inte alla min inköp över nätet (då jag tycker det är ganska kul att botanisera i matvarubutiken) men själva storhandlingen har jag kört på nätet nu några gånger och jag har faktiskt varit riktigt nöjd! Hoppas ni känner er lite peppade på att göra en förändring inför nästa storhandling!

Happy shopping! 


/ A

Likes

Comments

Halloj!

Veckan som gick går att summera ganska fort-
I början av veckan hade jag förmiddagsmys med lite fika tillsammans en kompis som har bebis annars hände det inte mycket och vi gjorde bara massa "tråk göra" som typ att måla klart ena takstolen på huset och hämta upp en babysitter vi fyndat på blocket. Jag har haft lite små ont i fogar så jag kunde absolut inte göra lika mycket som det va planerat så inget från min "to do" lista blev gjort... och med en sambo som jobbade extra på lördagskvällen så blev helgen lugn utan större utsvävningar.


Nog om förra veckan- nu är det Måndag och ny vecka att se fram emot! Ser extra mycket fram emot lördagskvällen då får vi nämligen reda på vilket par som vunnit denna omgång av "Halv åtta hos oss". Klockan 18 ska vi alla mötas upp hemma hos en gemensam kompis där vinnarna ska koras då hon har varit den som sammanställt alla poängen och kl 20 ska vi ut och äta och bjuda vinnarna på en trevlig kväll ute
- S P Ä N N A N D E !


Tänkte starta denna vecka med att ge er lite inspiration gällande ekologiska varor och tänkte därför dela med mig av lite tankar och kunskaper kring ämnet för att på så vis motivera er till att verkligen försöka börja/ fortsätta handla mera ekologiskt.


Jag börjar med att ge tummen upp för att nästan samtliga matvarubutiker har blivit bättre på ekologiska produkter. Nu när fler har börjat handla ekologiskt är det inte heller lika dyrt att handla eko produkter jämfört med "vanliga" produkter. Vissa produkter skiljer sig dock fortfarande åt avsevärt i pris vilket är varför jag och säkert många med mig inte kan fylla hela vagnen med enbart eko varor. Tänkte därför med detta som grund ge er några tips på vilka varor ni absolut bör välja att handla ekologiskt och vilka varor ni faktiskt kan fuska med utan att få så himla dåligt samvete.


Om vi börjar med frukt och grönt...
​Samtliga grönsaker som odlas "vanligt" besprutas och har då alltså alltid mer eller mindre halter av kemikalier i sig. Det du bör försöka veta är vilka frukter och grönsaker som odlats vanligt som har höga respektive låga halter av kemikalier i sig och är man lite insatt i detta (läs nördig- som jag är) så vet man att det finns två kända listor som kallas för Dirty dozen och Clean fifteen.

​​Dirty dozen står för frukt/ grönt som har höga halter av kemikalier i sig och som du därför bör handla ekologiskt medan Clean fifteen står för motsatsen- frukt/ grönt som har lägre halter av kemikalier i sig och som du därför faktiskt kan köpa oekologiskt.


Dirty dozen

Äpplen
Selleri
Tomater
Gurka
Vindruvor
Nektariner
Persikor
Potatis
Spenat
Jordgubbar
Odlade blåbär
Paprika


Clean fifteen

Avokado
Majs
Ananas
Kål
Ärtor
Lök
Sparris
Mango
Papaya
Kiwi
Aubergine
Honungsmelon
Grapefrukt
Cantaloupemelon
BlomkålOm vi ska prata allmänt kring att handla ekologiskt eller om du är en nybörjare på ämnet så finns det några klassiska livsmedel som du absolut MÅSTE handla ekologiskt och som skulle göra störst skillnad om ALLA konsumenter kunde handla ekologiskt. Dessa livsmedel bör du handla ekologiskt Inte bara för att få i dig mindre kemikalier utan även för att hjälpa till att göra störst skillnad för miljön och för människor som arbetar med produktionen av dessa livsmedel.
​Här nedan följer listan;

KAFFE
BANANER
VINDRUVOR
MEJERIPRODUKTER
KÖTT
POTATIS

Om du ska handla något ekologiskt så är det alltså dessa du ska satsa på i första hand!
Jag vill dock tillägga att man i ekologiska varor inte får tillsätta vitaminer, något man kanske bör veta med tanke på till exempel mjölk där man i den vanliga mjölken tillsatt vitamin D men inte i Eko varianten.


Jag oppas att ni lärt er något nytt iallafall och att ni har detta inlägg i bakhuvudet nästa gång ni ska handla.


Happy EKO shopping! :)/ A

Likes

Comments

De flesta av er har säkert hört eller kommit i kontakt med förkortningen GI som står för Glykemiskt Index.
Vad är då GI?
GI är ett mått på olika livsmedels effekter på vårt blodsocker. Det som i första hand påverkar GI- värdet i ett livsmedel är mängden men också vilken typ av kolhydrater livsmedlet innehåller. Kort sagt kan man säga att livsmedel på högt GI höjer blodsockret mer än livsmedel med lågt GI.

Idag är många rädda för att äta kolhydrater och många drar tråkigt nog samtliga kolhydrater över en och samma kam MEN faktum är att det är stor skillnad på kolhydrater och kolhydrater.
Det finns kolhydrater såsom pasta, vitt ris, och bröd (som man även kan kalla för sockerliknande livsmedel) med högt kolhydratsinnehåll och således högt GI och så finns det mat med låg kolhydratskoncentration alltså lågt GI såsom råa morötter, hela korn och bovete. När man pratar om att ett livsmedel har lågt GI menar man att GI index bör ligga under 55.


Anledningen till att jag ville skriva detta inlägg var för att jag i min nya bok "Food Pharmacy" fick lära mig något jag inte visste...
Visste du att potatis ändrar sig rent näringsmässigt beroende på om den är kokt eller kokt och sedan avsvalnad/ kall alternativt kyld och sedan uppvärmd på nytt???

Potatis är ett typiskt livsmedel som tillhör gruppen sockerliknande mat MEN potatis innehåller även ett ämne, ett fiber som heter resistent stärkelse som är ett ämne som är extremt nyttigt för vår tarmflora då det är inflammationssänkande samtidigt som det motverkar fetma. Det finns dock en liten hake... När potatisen kokas förvandlas denna resistenta stärkelse till socker men det är enkelt löst. Istället för att äta potatisen (eller rotfrukterna) varma så låter du dem svalna innan du äter dem. När potatis/ rotfrukter får svalna så återfår dessa fibrer sin ursprungliga form som resistens stärkelse istället för socker och kan på så vis nå hela vägen ner till grovtarmen. En annan bra grej att veta är att om du en gång låtit potatisen/ rotfrukterna svalna så kan du upphetta dem på nytt utan att fibrerna omvandlas till socker igen- YES IT'S MAGIC!


Med detta i bakhuvudet ordnade jag med middags tillbehören tidigare så att de hann svalna innan det va dags att äta!Kall potatis tänker du- hur gott är det?

Svar
​Det finns tonvis med goda potatissallads recept så det är bara att börja googla eller experimentera dig fram till nya. Annars låter du som sagt bara rotfrukterna/ potatisen svalna eller så värmer du bara på dem innan servering!


Inspiration till dagens inlägg kom från denna bok (Se bilden ovan) och om du som jag är intresserad av hur du kam främja en god tarmflora, hur de goda bakterier påverkar oss, forskning kring ämnet och nyttan av att äta antiinflammatorisk mat så rekommenderar jag verkligen "Food Pharmacy"- Kul, lättläst och otroligt intressant! Tjejerna som skrivit boken driver även en blogg med samma namn- väl värt att lägga till på "läslistan" på luren!/ A

Likes

Comments

... Måndag!

Börjar i sedvanlig ordning med en summering av veckan som gått

I Måndags blev jag bjuden hem till en vän som fyllde 30 år på lite fika och mys- skulle fixa present på vägen dit men det gick sådär med tanke på att sambon min lånat mitt bankkort utan att säga ngt så jag fick (pinsamt nog) dyka upp där tomhänt...

Sedan har det betats av mer grejer från min "To do" lista. På agendan stod att måla fönsterbrädor och jag hann med 3 av 5 stycken. Var nämligen tvungen att ta det lite extra försiktigt då jag på onsdagen började känna förverkar igen så fort jag ansträngde mig det minsta för mycket...

I Torsdags beställde jag även 4 stycken böcker från adlibris (Lägger upp vilka i ett annat inlägg) 
​Nu har peppen inför att börja leva som vanligt (läs som inte gravid) börjat!

I Fredags kväll satte jag mig med laptopen och ordnade med vår IKEA komplettering av vårt kök. Vi har nämligen de gamla stommarna, ni vet dem som heter Faktum och är således tvungna att komplettera vårt kök innan den 30/9. Efter det datumet slutar IKEA nämligen att producera dessa produkter. Jag beställde några skåpsstommar, hyllplan, luckor, lådfronter och lådinsastser. Valde vanliga enkla släta vita luckor- kanske inte det snyggaste men absolut det lättaste att hålla rent! Som småbarnsförälder har det ofta blivit så att valen många gånger avgörs av vad som är mest praktiskt inte alltid vad som är snyggast...
Vi kommer nog inte att börja dona med köket snart då det är annat som ligger högre upp på prio listan men nu är det iaf beställt och klart och när tiden är kommen är det bara att tuta och köra!

I Lördags va vi som sagt bjudna på den sista av våra "Halv åtta hos mig" middagar. Värdparet har precis flyttat ut till ett radhus som de håller på att renovera och som alla byggprojekt/ renoveringar har det tagit längre tid än det var planerat så det slutade med att de lånade vårt hem och höll sin middag hemma hos oss. Ganska lustig känsla att komma hem till sig själv på middag och inte behöva göra nånting- riktigt skönt var det iallafall!

Den superfina dukningen

Fördrinkshänget ute på altanen


Det var lika trevligt som det brukar vara och vid 01:00 avslutades kvällen. Trodde att jag skulle sova som en stock eftersom L sov hos mormor men sanningen är den att jag faktiskt, trots att hon snurrar och grejar och sover typ på mig, sover bättre när hon ligger bredvid mig. Fast nu förtiden sover jag ju inte särskilt bra överhuvudtaget... Är ju trots allt inne på min sista månad som gravid, tror jag har ca 30 dagar kvar av min graviditet och då brukar man ju inte direkt sova jättebra. Det finns liksom inga sköna ställningar, man svettas, man vaknar, man ska upp på toa och så vidare... Nu ser jag dock ljuset i tunneln... Fast sen börjar ju nästa sömnlösa period (haha) fast med bebis på utsidan :)


Denna vecka ska jag försöka måla de sista 2 fönsterbrädorna och nästa vecka tänkte jag försöka mig på att börja skrapa 2 stycken av mina gamla spröjsade fönster som ska användas till ett annat kommande projekt här hemma.


Psst... det verkar som att sommarvärmen ska hålla i sig denna vecka också- Hoppas ni får en härlig vecka!/ A

Likes

Comments

Insåg precis att jag inte skrivit sedan förra måndagen- oops

Och förlåt!


Så vad har hänt då?! Veckan sprang på i rasande fart precis som alla andra veckor- helt sjukt vad tiden går fort!

Hela veckan har jag under tiden som L är på förskolan grejat med mina projekt från "to do" listan och det går sakta men säkert framåt! I lördags flyttade vi in vår nya kyl och frys i vårt nymålade Walk in skafferi. Nu måste vi bara ta oss till ikea och inhandla lite diverse saker såsom hyllplan, förvaringslådor, glasburkar mm.


Måndagen va vi bortbjudna på fika hos en god vän- alltid lika mysigt! Onsdagen va jag på mitt jobb och hälsade på mina kollegor och alla barnen. Stannade kvar över lunch och passade även på att få låna 2 bärsjalar av en kollega. Har ju tänkt att bära den nya bebisen i sjal redan från början. L älskade sin bärsele (ergo baby) som liten men i början va hon alldeles för liten för att sitta i den och enligt mitt senaste UL så är även denna bebis en mini bebis så då passar nog en sjal bättre.


Fredagen träffade jag mitt kära Fab5 (Minus en deltagare) för en riktig tjejkväll. Fab5 kallade vi vårat tjejgäng när vi va unga- haha! Vi va på gränden och åt middag och till förrätt delade vi alla 4 på en Löjromspizza och till varmrätt körde jag ett säkert kort- Moules Frites- allt va dunder gott! Efter massa mat och ännu mera babbel gick vi vidare till Grappa där vi drack drinkar och babblade ännu mer tills klockan slog 00.00 och jag kände att det var dags att åka hem!


Lördag fm vid 10.00 hade jag och L stämt play date träff med några andra vänner och deras barn och det blev ett lång häng ända fram till 14.30. Röjigt, busigt och mysigt!

Väl hemma körde vi lite Lördagsfika i form av Ice cream sundae med vaniljglass, hemmagjord chokladsås, mini marshmallows och kokosflingor- Mums!


Söndagen gjorde vi inget spec- slappade precis som man ska på en söndag. Vi fick även menyn skickad till oss inför nästa halv åtta middag

Det ser lovande ut!


NU- Ny vecka nya tag!/ A

Likes

Comments

Godmorgon Måndag!

Så va det återigen dags för en ny vecka med nya tag. Jag har faktiskt hållit min "To do" lista och ska denna vecka fortsätta att beta av listan med att måla vårat "Walk in" skafferi!


Vi har haft en rysligt bra helg. Fredagen hade K match och lördagen- söndagen spenderade vi tillsammans med ett barnfritt dygn. (Vi tänkte att det var dags att passa på då nya bebisen snart är här) Vi lämnade L hos mormor på morgonen och åkte med 10 tåget till Stockholm. Vi hade egentligen inga planer mer än att bara strosa och vara med varandra utan andra eller annat som distraherar. Vi startade med en lunch på ett ställe vi länge velat testa - Flippin' Burgers.

Jag åt en Burgler och han åt en Flippin'. Jag va även (gravid som jag är) tvungen att testa deras chocolate chip and vanilla milkshake. Allt va verkligen gott och absolut värt promenaden från stationen!

Vi höllväldigt låg takt på strosandet då jag lätt får håll i dessa tider och vi slank in här och där på olika butiker när andan föll på. Det blev inte så mycket shopping. K shoppade nya jeans från Whyred och jag handlade rumsdoft från Zara home. Vid kl 15 tog vi en lång kaffe paus- vi båda tycker det är kul att bara sitta och glo på folk som går förbi.

Pausen följdes av mer strosande och sedan tog vi 17 tåget hem. Egentligen va planen att vi skulle sova kvar men sen kände vi att vi lika gärna kunde sova hemma (fast utan barn) då vi aldrig testat att göra det!

Väl hemma stannade vi till på Grappa och käkade och drack lite gott innan det bar av hem. Jag tog en låååång dusch och sen gick vi och la oss i sängen och tittade på TV.

Morgonen efter åkte vi till min mamma och drack kaffe och åt frukost och gissa om det va någon som var glad att se oss!

Söndagen va slapp och vi gjorde inte mycket. Han spelade tennis och jag hängde med L. Vi hann dock med att fixa mycket i hennes rum samt spackla klart "Walk in" Skafferiet!


Idag är vi (läs jag och lillan) bjudna hem till en god vän på fika på eftermiddagen men dessförinnan blir der till att uträtta lite work work work här hemma!/ A

Likes

Comments

Dagens lunch blev SUSHI tillsammans med min mamma...

...och gårdagens lunch blev GREKISK SALLAD med en twist i form av en extra järn boost då jag bytte ut den vanliga salladen mot babyspenat! Passande byte då jag är gravid men (TIPS) även bra att äta järnrik mat i allmänhet om man är kvinna då kvinnor ofta inte får i sig tillräckliga mängder järn!


Imorgon blir det en tripp till Västerås och IKEA ör att införskaffa diverse prylar till lillans rum! (Och säkerligen lite annat smått och gott)/ A

Likes

Comments

Denna sensommar vecka har hittills varit helt fantastisk vacker vädermässigt och det är ju precis så här man vill att augusti ska vara- lite kyligare mornar och kvällar men med varma sköna soliga dagar!


Kors i taket men i söndags kom jag faktiskt iväg på personalfesten! Det va en lugn fest med lekar, mat och (såklart) alkohol men i jämförelse med förr i tiden när en annan va 23 och det vankades p fest så va detta en pensionärsfest... Vilket för mig i dagsläget som äldre och gravid räknas som en bra fest med lagom drag i men som sagt, denna fest kan inte ens jämföras med festerna back in the days- ni som vet ni vet!


Nu blir det en kaffe i solen och sen blir det till att fortsätta beta av "To do" listan - började igår med att sortera och rensa ut L's rum och ska fortsätta med det idag. Måste dock ta det lite lugnt då jag i söndags kände av lite förvärkar... Så därför får jag ta lite i taget varje dag samt ta mer hjälp av K men nu en stund för mig själv här
/A

Likes

Comments

Sunday funday...


...Njae, detta har varit en seeeg söndag. Vi var bortbjudna på 35 års fest igår till våra bästa vänner- superkul! Det bjöds på roliga mingel lekar, god mat och dryck. Det va en lyckad kväll med många gäster och även fast det för oss slutade tidigt, runt 23.30, så va det säkert många som stannade långt in på små timmarna- STORT TACK! 


Idag eller rättare sagt just nu har vi personalfest med jobbet! Har sagt att jag ska försöka komma efter att L somnat och det är fortfarande planen, så länge jag inte själv somnar det vill säga... 


Har precis ätit världens godaste Söndagsmiddag här hemma- det blev en gammal goding som sambon önskade sig nämligen pasta med salsiccia! Superenkel att göra;

Stek i skivad lök i en stekpanna 

Lägg i salsiccian

Lägg i plommontomater

Koka spaghetti

Blanda ned den färdig kokta pastan i korvblandningen

Ringla över olivolja alt olivolja smaksatt med citron

Pressa citron och riv parmesan 

Toppa gärna med färsk spenat eller ruccola 

ÄT! 


Et voilà!/ A

Likes

Comments