Recept

Recept för 2 portioner

2ägg
2 brödskivor
4 baconskivor

Hollandaisesås

2 äggulor
100g smör
1msk vatten
Saften från 1/2 citron
Salt och cayennepeppar

Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull och tillsätt en matsked ättika (ska användas till äggen senare).

Smält smöret till såsen i en kastrull och ställ åt sidan.
Vispa äggulorna, vatten och citronsaften i en tjockbottnad kastrull, ställ på plattan och sätt på medelhög värme.
Vispa snabbt och vispa tills att det blir tjockt.

Se till att smöret och gulorna har ungefär samma temperatur.
Häll försiktigt i lite i taget av smöret samtidigt som du vispar, häller du i för fort så finns risken att såsen spricker.
Smaka sedan av med salt, citron och cayennepeppar.

Stek baconet på hög värme i en stekpanna. Låt även brödskivorna stekas med några sekunder i baconfettet.
Ta av stekpannan från plattan.

Du ska nu röra upp en virvel i det kokande vattnet som du kokade upp först av allt.
Sänk värmen så att de slutar bubbla

Kläck sedan försiktigt i ett ägg i taget mitt i virveln. (Tips, kläck äggen i vardera kopp först för att smidigare försiktigt hälla äggen i kastrullen).

Låt äggen ligga i vattnet ungefär 3 minuter. Använd sedan sedan en hålslev när du ska ta upp äggen.

Lägg sedan upp brödskivorna med bacon, vardera ägg och häll över rikligt med sås.

(Använd färska ägg vid pochering).

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

4portioner

Pastadeg:

2,5 dl durumvete
2,5 dl vetemjöl
2 ägg
2 äggulor
1 msk olivolja
1 msk vatten
1 nypa salt

Carbonara:
2 dl vispgrädde
3 dl riven parmesanost
250g Bacon
Salt och svartpeppar

Häll mjölet i en hög på bänken, gör som en grop i mjölet. Knäck äggen och häll i oljan, vatten och salt.
Rör om med gaffel så de flytande ingredienserna blandar sig. Knuffa i lite mjöl i taget inlåt mitten och börja sedan knåda allt till en deg. Knåda degen minst 10 minuter. Känns degen väldigt torr så tillsätt lite vatten.
Lägg degen i plastfolie och lägg i kylen minst 30 minuter.
Dela degen i 4 bitar och kavla den och kör den genom pastas skin tills att den är 1mm tjock (sista steget på maskin)
Har du ingen maskin så kan du såklart kavla din deg lika tunn och sedan skära ut spaghetti längder.
Tips!
Rulla ihop degen till en rulle och snitta med kniv så bred du vill ha dom.

Stek baconet i stekpanna. Blanda grädde och parmesan i en skål på sidan.
Häll av en del av baconfettet innan du sedan tillsätter gräddblandningen i stekpannan.
Koka spaghettin 2-3min al dente. Häll ner pastan i pannan. Rör runt och smaka av med salt och peppar.

Servera med parmesanost.

Likes

Comments

Recept

1 kg hjärtmusslor
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk fiskfond
1/2 dl olivolja

Lägg musslorna i rejält saltat vatten och låt ligga 30 min. Släng bort trasiga och skadade musslor.
Finhacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan i en stekpanna. Lägg i musslorna och häll i vinet. Låt koka cirka 2 minuter tills att musslorna öppnat sig. Om någon mussla inte öppnar sig så släng den.
Sila över spadet i en kastrull eller gryta, plocka sedan ur köttet ur musslorna och lägg ner i spadet och låt bara en del musslor ligga kvar i skalen, annars blir de väldigt mycket skal.
Slå över grädde och fonden. Häll över nykokt spaghetti, rör om och smaka av med salt, peppar och fond.

Likes

Comments

Recept

Ingredienser rullander.
500g nötfärs
6 bitar lövbiff
1dl vispgrädde
1ägg
2msk dijonsenap
salt, peppar och dragon

Gräddsås
5dl vispgrädde
3 msk kalvfond
1 msk soja
salt och peppar

Rör ihop nötfärsen med vispgrädden, ägget, salt, peppar och dragon.
Pensla en lövbit i taget med dijonsenap och lägg sedan en rejäl klick av färsen i änden på lövbiffen och rull ihop till rullader.
Stek rulladerna på hög värme sån att de får en fin färg, slå sedan på vispgrädden och kalvfonden. Låt puttra i 20 minuter. Använd termometer eller skär i en av rulladerna och se så att den är genomstekt. Slutligen smaka av med fond, salt och peppar.
Servera med valfritt tillbehör så som ris eller potatis.

Likes

Comments