Hitta en podd igår som passar mig så bra. Ångestpodden. Lyssnade på avsnitt som handlade om depression. Lyssnare som själva skickar in ang deras hälsa och erfarenheter. Det avsnittet var från 2015. Började att fundera över att det var så många unga som skickar in och de belyste verkligen hur vanligt det är att ungdomar drabbas av psykisk ohälsa. Och att man inte pratar om det i skolan tex på idrotten, då det heter idrott och hälsa. Men det ämnet inriktas bara  på den fysiska hälsan och inte den psykiska. 

Detta tog mig iallafall tillbaka till när jag var 13 år. Då dog jag första gången i mitt liv. Jag var död i kanske 1,5 år. Det är ett helvete jag aldrig trodde jag skulle ta mig ur. Självskadebeteende och en utvecklad anorexia. Jag kan idag i vuxen ålder, 11 år senare bli så fruktansvärt besviken över alla vuxna som blundar. En människa, en enda individ som rycker in kan göra sån stor skillnad. Jag är idag evigt tacksam för den läraren som berättade för min pappa att - Malin mår nog inte bra? Så tack för att du vågade! Tack för att du gjorde din skyldighet medans alla andra blundade.

Jag kan bli så besviken över att detta är ett sådant tabu belagt ämne, så att ungdomar som mår dåligt inte vågar berätta för någon om vad de känner. För det är mer vanligt än du tror att ungdomar drabbas av psykisk ohälsa. Man läser eller går inte igenom psykisk ohälsa i skolan. Något jag absolut tycker är viktigt och som behövs belysas mer. Visste ni att psykisk ohälsa är vår största folksjukdom? Det är alltså lika vanligt som att bli förkyld. Och när man är förkyld ja då tar vi ju läkemedel för att vi ska bli friska fortare, eller hur? Men hur kan de då vara så att man inte kan prata om psykisk ohälsa? Du berättar ju att du är förkyld på Facebook, instagram osv eller hur?

Jag kan än idag bli så himla ledsen över samhället inte kommit så långt i den utvecklingen som den bör ha gjort på 11 år. Samhället och socialamedier bygger upp en bild om hur man ska vara och se ut. Det skapar en helt galen bild för våra stackars barn/tonåringar. Jag önskar att man redan i skolan pratade om det här. Det hade hjälpt så många, det tror jag verkligen. Iallafall där jag kommer ifrån så kan jag räkna upp nästan (vågar nog säga varje) en i varje klass från årskurs 7-9 som haft ätstörningar/anorexia. Det hade hjälpt mig om skolan kunde belysa detta ämnet mer, tror verkligen det.

Kram på er

❤️

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Psykologi har alltid intresserat mig. Det mänskliga beteendet är så fascinerande. Varför reagerar jag så här, varför tänker jag så här, varför beter jag mig så här, varför känner så här? Men när man blir drappad själv av psykisk ohälsa i detta fallet depression, så förstår du plötsligt ingenting. Det du redan vet om allt ovanstående försvinner. Du vet inte varför du känner, tänker, beter dig på ett visst sett. Har ni sett filmen ghost? Ja klart ni har! Att bara vara betraktare utan att kunna delta. När livet liksom bara stannar upp och man själv blir en betraktare och bara inte kan delta. Grejen är ju bara det att jag är inte död. Jag står levande bredvid och ser på ivrig på att delta men något bromsar mig. 

Emellanåt kan jag bara undra att varför fortsätter alla andras liv som vanligt, medans mitt har stannat? Jag kan se på tv, kolla Facebook, Instagram och bara inte fatta hur alla andras liv rullad på medans mitt är som att åka Balder på Liseberg. 

Det dyker upp så mycket känslor och tankar som mitt stackars huvud aldrig har behövt att bearbeta. Det är en sån sjuk känsla att känna hur någon trycker på pausknappen och du själv inte kan trycka på play. Känns lite som när jag bråkade med syrran när vi var små om vilken låt på stereon som ska spelas. Någon trycker på play, någon stopp och runt går det. Just nu känns livet så. Och det ja i ärlighetens namn känns skit tråkigt. 

Men vet ni vad, det är helt okej. Jag är inte min diagnos, jag är Malin. 


Likes

Comments

Alltså hjälp vart är knappen som stänger av alla tankar?

De sista veckorna vill jag bara slänga i papperskorgen och glömma bort denna hemska ångesten. Men något inom mig tar hela tiden upp de små pappersbollarna jag knycklat ihop och vecklar upp dom igen. Jag vet inte om det är någon ålderskris jag fått uppemot detta också. Från ingenstans så har jag blivit livrädd för att bli gammal, tänk ska jag dö en dag? Va fan händer när jag är död? Är detta allt? Helt normala tankar ändå, för dessa tankar har slagit alla någon gång i livet. Även mig fast i ett mildare tillstånd.

Meningen med livet den är ju självklar, min fina fina son och sambo. Tänk att jag tror att Leon har någon superkraft. Så fort jag tvivlar och är ledsen. Det räcker att jag bara tittar på honom, kramar på honom eller pussar på honom. Så är allt så självklart, hela livet blir så självklart. Alla barn har nog den superkraften som dom kan ge till sina föräldrar när det behövs.

Spänningshuvudvärk har iaf äntligen släppt och börjar hitta Malin någonstans igen där inne. Hoppas hon tittar fram igen. Längtan av att livet ska vara som vanligt igen är rätt stor. Den kommer nog snart, hoppas den kommer snart.

Kärlek till er❤️

Likes

Comments

Just nu väldigt ner som en pannkaka.

Är just nu inne i ett stadie där jag inte kan släppa hur fruktansvärt orättvist allting är. När man går igenom livet så snubblar man ibland. Även om man har knutit dubbel knut på skosnörena så finns ju ändå risken att man ramlar. Just nu så har jag ramlat. Är så förbannat jävla sur, jag knöt ju dubbel! Ligger pladask nere på marken. Ni vet när man halkar på vintern och ställer sig upp fort som fan och tittar så igen ser. Så känns det, bara att jag ligger ner, känner mig naken och jag kan inte resa mig upp.

Jag är tillbaka på ruta 1. Så jag är för tillfället sjukskriven. Precis när man ser ljuset så självklart ska något annat utlösas så man blir ner boxad igen. Ni vet den där låten med Eva Dahlgren - vem tänder stjärnorna. I början där sjunger hon - hela livet vände, vem valde inte jag. Precis så känns det, jag har inte valt detta men ändå ska jag behöva gå igenom det här. Självklart inte ensam. Men om ni bara visste hur det känns.. Jag trodde aldrig att jag skulle behöva få uppleva en sån här typ av ångest. Det är så mycket värre än den som var innan. Hela vardagen är en stor kamp. Panik som kan utlösas för ingenting och bara att åka ensam till affären är en stor strid.

Känslan är så svår att förklara. Ångest det har vi alla till en grad, vilket anses som helt normalt. Men den här typen är lite svårare att förklara om man inte haft denna typen av ångest själv. Panikångest, dödsångest. Jag vill nu i skrivandets stund bara skratta. Är det jag som skriver det här? Malin 24 år har sån jävla ångest så jag tror på riktigt att jag ska dö? Tankar som blir tänkta som jag inte ens vill säga ut ur min mun. Nää det här är ju inte sant? Jag har ju barn, sambo hus, ett bra liv.

Så ja, hur fan blev det såhär? Vart är den där jävla knappen som stänger av alltihop? Just nu famlar jag i mörkret och letar. Jag vet ju att den finns där någonstans, ska bara hitta den lilla jäveln först.

Likes

Comments

Varanna söndag går mitt mammahjärta sönder. Det blir så tomt direkt när Leon åker till sin pappa. Man vet ju självklart om att han har det bra där. Men det är liksom som att någonting i hemmet dör när han åker. Som en skräckfilm. Det ligger lite leksaker här och där. Ett barnrum utan ett barn. Så himla tomt och trist. Ingen som leker med leksakerna, ingen som gör hyss eller bara busar. Hela rummet och huset liksom dör. En svår känsla att förklara, bara föräldrar som har barn varannan vecka kan förstå känslan. Man vänjer sig aldrig. De första dagarna är alltid värst. På kvällarna när vi ser på tv'n kan både jag och Robin kan tänka och ibland säga till varandra - sänk tv'n Leon sover. Konstig det där. Hela veckan går och vi diskuterar roliga saker Leon har sagt. 

Men vipps så är det söndag igen.

Jag har enda turen att kunna fylla veckorna när han inte är här med mycket jobb och när han är här jobbar jag Max tre dagar, ibland en dag den veckan. Så vi får mycket tid tillsammans. På så vis är vi rätt bortskämda, jag hade verkligen haft svårt för att bara ha lördag och söndag som lediga dagar tillsammans. Men det är ju så för många, för är man ensam så måste man ju kunna försörja sig också. Men vi har det iallafall lite extra lyxigt, vilket jag älskar❤️

Likes

Comments

Den största rädslan kring allt detta är känslan av att inte vara en bra mamma. Så fort jag klev upp ur sängen var det försent. Hela morgonen var förstörd. Att springa runt här hemma innan jobbet och bara känna oro. Skakningar i benen, illamående och flertal toalettbesök. Önskar inte någon att må så här. Magen stannade upp, skakningarna försvann och illamåendet upphörde. Men ändå om jag tog en tablett så tog det ändå 3 timmar innan jag var i någorlunda skick. Jag fick börja ta en tablett innan jag klev upp ur sängen. Det fungerade faktiskt. Tänk så svårt det kan vara att hitta en lösning som fungerar. Jag tyckte det var så orättvist. Och då detta bara var en tillfällig lösning gjorde det mig rädd.

Efter 2 veckor började jag med ett annat läkemedel som inte är beroendeframkallande. Och då var man tillbaka på ruta 1. Jag kunde ha en bra morgon, men så inträffar något så blev jag helt uppe i varv. Tex om jag stod och sminka mig och Leon vaknar så blev jag helt uppe i varv. Eftersom jag var så inne i mitt att jag skulle klara av att åka till jobbet. Robin kör alltid Leon till dagis på morgonen, vilket har underlättat så mycket när det nu blev såhär. Men så dåligt samvete jag fick av detta.. Ska jag behöva bli så stressad och få panik bara för att mitt barn vaknar. Kände mig som världens sämsta mamma.

Den värsta känslan med det här var att jag klarade inte av vardagliga saker på samma sätt längre. Frisörbesök, möten, utflykter med Leon osv. Förstå känslan att när man ska göra något kul med sitt barn och man får nästan avbryta aktiviteten, för att jag mår så dåligt att jag inte klarar av att komma hemifrån. Det höll på att ta knäcken på mig. Ska jag behöva ta ett jävla piller för att kunna göra något kul med mitt barn? Kunde verkligen inte acceptera det. Kändes som ett stort misslyckande varje gång jag var tvungen att ta en tablett för att klara av någonting.. Kommer jag någonsin att vinna utan en tablett?

Men grejen är ju det att det är inte ett misslyckande att behöva ta en tablett. Det vet jag nu. Men innan man kommer dit, så antar jag att man måste gå igenom det andra som tar en hit också. Även om det kändes så orättvist, så vet jag att jag är en bra mamma även om det kändes som att jag hade misslyckats i min roll.

Ett samtal till min sambo, min bästa vän, min pappa/mamma kunde göra så mycket. Att ha någon att ringa när det känns som att man håller på att bryta ihop. Att ringa min bästa vän när vi var påväg med ungarna för en kul dag i sommar, det räddade hela dagen. Bäst av allt är att en gång i veckan gick jag till min psykoterapeut och där kunde vi gå igenom händelser och reflektera över mitt beteende i en viss situation och vad som var bra osv. Det har räddat mig så många gånger.

Ingen ska behöva gå igenom det här ensam.

Love M

Likes

Comments

Tillslut så kommer man till en punkt när man inte orkar mer. Efter en månad av panikångest, konstant. Så orkade jag inte mer. Ni vet den där känslan när man bara vill bryta ihop. När man funderar över om man faktiskt har tappat förståndet. Håller jag på att bli galen? Är det så här det känns? När man bara vill lägga sig i fosterställning och dra täcket över huvudet och bara tycka synd om sig själv. Varför jag? Har jag förtjänat att må så här dåligt?

Jag minns så väl när jag tyckte så synd om mig själv. Men jag valde att göra det där samtalet.. Hela jag skakade när jag höll telefonen mot örat och hörde tonerna gå fram. Kändes som en evighet innan någon svarade. Jag tänkte jag skulle slippa alla mellanhänder som vårdcentralen och ringde direkt till vuxenpsyk. Men självklart blev jag slussad vidare till min vårdcentral iallafall. Blev så förbannad! Ska jag behöva ringa en gång till? Jag som knappt fixade att göra det första samtalet. Det vårdcentralen gjorde först var att lotsa mig vidare till deras psykoterapeut. Jag blev så besviken, vågade inte stå på mig då hela jag bara var ett vrak. Det dröjde en vecka innan jag ringde igen.

En vecka är ganska lång tid när man känner att hela kroppen håller på att gå sönder. Ja vi alla vet hur det fungerar på vårdcentralen. Du får en tid och du ska vara glad om du får komma in tio minuter sent. Aldrig att man kommer in den tiden som du faktiskt fått. Ja så där sitter jag i väntrummet. Spyfärdig, gråtfärdig och beredd att faktiskt lämna och skita i det här. Såklart var jag där 10 minuter innan och får vänta 20 minuter. Nä nu skiter jag i detta och tänkte precis resa mig upp för att gå och någon ropar mitt namn.

Fantastiskt att jag lyckades sitta där inne och berätta allt utan att börja gråta. Tack, tack miljoner tack för att jag fått världens bästa läkare. Efter en lång diskussion kring läkemedel, så kliver jag ut därifrån med en ask oxascand jag ska ta för att kunna lugna ner mig. Blir inbokad på uppföljning efter 2 veckor å blev även skickad till deras psykoterapeut Vilken lättnad. Samtidigt som en annan rädsla byggs upp. Ska jag behöva ta en tablett varje gång jag ska jobba. Behöva ta en tablett för att klara av mitt jobb eller för att klara av en familjemiddag? Hur ska jag kunna acceptera det? Ska livet behöva vara så? Tänk om jag visste då att jag skulle må bättre efter några månader. Så mycket lättare det hade varit. Men det fungerar inte så och har aldrig gjort. Tänk när jag väl fått hjälp, så ska jag även kunna acceptera att det krävs ett piller och en psykolog för att kunna se ljuset i tunneln. För vet ni vad? Det finns alltid ett ljus i tunneln oavsett hur lång den är.

Likes

Comments

Tänk så många val vi gör varje dag. Från den stunden vi kliver upp till att vi går och lägger oss. Hela livet är ett stort val och det är du som styr. Men tänk att ett val man gör, som man absolut tror kommer bli det bästa för dig istället blir ett helvete.

För sex månader sedan gjorde jag ett just sånt val. Jag valde att säga upp mig från mitt nuvarande jobb, för att istället hoppa på ett annat. Medans jag hade höga förhoppningar och kände en stor lättnad av att lämna ett psykiskt och fysiskt krävande jobb bakom mig, så hade min kropp en annan plan för mig. Jag är en sån person som gärna vill ha kontroll och framförallt över min kropp. Vem vill inte det?

Medan min kropp hade andra planer för mig och jag var i ett lyckorus så valde min kropp att bara lägga av. Som en inbygg knapp som någon bara tryckte på off. Paniken som uppstår i kroppen den stunden när man sakta känner hur allt i kroppen bara lägger av och mitt i allt där står jag och kan inte slå på ON knappen. Medans hjärtat rusar iväg, bröstet krampar, illamåendet kommer, svetten rinner, magen krånglar, händerna skakar och benen viker sig. Shit svimmar jag nu? Tänk om jag svimmar? Klarar jag det här? Vart är utgången? Kommer jag att dö? Att gå till jobbet, stora folksamlingar, utflykter, middagsbjudningar, osv sånt som innan inte var ett problem. Bara blev ett krig.

Varje dag jag ska jobba är det som om någon sätter på off knappen. En sån otäck känsla att nästan inte ens kunna komma hemifrån för hela kroppen bromsar och ställer in sig på att fly. Och jag kan inte styra det.

Även om jag har gjort denna resan tidigare i mitt liv. Med ett bagage med anorexia, självskadebeteende, depression och panikångest. Så var och är denna resan något helt annat.. Jo för denna gången är jag inte ensam. 

Jag har en underbar sambo, vänner och familj som finns där för mig. Denna gången har jag gjort det bästa valet du kan göra när man drabbas av psykisk ohälsa. Jag har valt att prata om det denna gången, jag har valt att be om hjälp. Ett val jag inte ångrar en sekund!

Likes

Comments

Älskar att Leon alltid lägger märke till nya saker i hemmet. Han är ju ändå en vecka hos mig och en hos sin pappa. Har han då varit hos pappa och kommer hit, så kan han se om jag nu flyttat på ex en ljusstake. - Nää mamma den ska stå där. Så pekar han på den platsen saken stod på innan han åkte. Eller när det titt som tätt ("allt för sällan") ramlar in lite ny interiör i hemmet. Så är han där direkt och frågar om det är nytt. Och ja allt annat som tillkommer med den ålder. - Å ja det är nytt, va fint mamma, vad är det för något, vad gör man med den, var har du köpt den? haha underbart.

Till skillnad från sambon som oftast inte ser när något nytt trillar in. - Åh, jaha är den ny? Fin! Nä, den har vi ju haft länge? Tur för mig. Vill man verkligen smyga så struntar jag bara att posta de på IG. Då kan jag smyga några dagar till. Men oftast går inte det alls. Har ju ett sånt stort behov att berätta för honom vad jag köpt. Ni vet, sådär typiskt tjejigt. Jag står i full action, visar och pratar om det jag köpt. Och om jag nu lyckas att slita mig från objektet jag köpt och råkar titta upp, så har ju självklart sambon redan hunnit somna.

Så när man har en sån go unge som alltid uppskattar förändring och nya prylar i hemmet. Och en sambo som inte ser när något nytt flyttar in. Så ja, det är rätt svårt för den här mamman att inte bli uppmuntrad till nya inköp då🙈

Likes

Comments

Hej! Kul att du kikade in.

Jag har funderat så länge på att starta upp en blogg igen. Kanske just för att jag alltid haft ett stort behov att skriva av mig. Så jag tänkte ge mig på ett försök. Mest för min egen skull. Vi får väl se hur det går.  Så ja, här inne kommer jag alltså att lätta på mitt hjärta och dela med mig av det jag känner för. Så om jag inte har lyckats att tappa dig redan nu..

Så lite kort om mig.
Namnet är Malin och jag bor i ett hus på landet i Kville (Ett ställe utanför Fjällbacka) med min sambo Robin och min son Leon. Här har vi bott sen i Januari i hopp om att spara så mycket vi kan till att bygga hus. Fungerar rätt bra när en sparar och en spenderar, riktigt bra teamwork mellan mig och min sambo. Vi har turen att få bo här gratis så det underlättar sparandet en del. Eller ska jag säga spenderandet? Ni förstår att det är jag som sparar va? haha

Det har hänt en del i mitt liv under de närmsta 4 åren. Mest bra saker men en del som varit riktigt jobbiga. Bland annat att bli drabbad av psykisk ohälsa. Kommer skriva en del om det. Just för att jag vill sprida budskapet att det inte är tabu. Det är lika vanligt som att säga att du är förkyld. Men det ses på så olika sett.

Så här kommer jag dela med mig av det och även andra saker som inredning och min familj.

Hoppas vi ses.
Love M.

Likes

Comments