Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

​Den här veckan lämnade vi de underbara barnen för en stund och spenderade tid på Muktangan, ett rehabliteringscenter för personer med missbruksproblematik. En oerhört givande och inspirerande vecka med intressanta möten. Vi fick ta del av några av patienternas historier kring deras missbruksproblematik men också lyssna på personalens tankar kring olika behndlingsformer osv. Förutom att observera en musikterapiklass fick vi även vara experimentgrupp i något som kallas för ABT - Art based therapy. Vi fick först lyssna till en enkel påhittad berättelse som vi sedan tillsammans i grupp skulle spela upp. Poängen var att vi skulle dramatisera pjäsen helt utan ord, endast med användning av kroppsspråk och mimik. En behandlingsform som Muktangan arbetar efter, just för att få patienterna att uttrycka sig själva och sina känslor på ett helt annat sätt än en klassisk samtalsterapi. 

Nu har vi fått ledigt i 3 dagar för att njuta av Pune, plugga och förbereda oss inför 10 dagar i Mumbai och den efterlängtade semestern som snart stundar :) Vi i flat no.1 är galet peppade och längtar efter lite ledighet där vi förhoppningsvis får möjligheten att bearbeta allt vi är med om här i Indien. 


Vi hörs snart igen!

Tata. 

// ​Simon

Likes

Comments

Religion. Kultur. Mångfald. Identitet. Möten. Ord som symboliserar vår vecka här i Hyderabad.

Sedan i söndags spenderar vi veckan i Hyderabad, staden ligger ca 8 timmar med tåg från Pune inåt landet. Vi är här med organisationen "Young People For Life". Under veckan har vi fått bekanta oss med religoner som Kristendom, Islam, Hinduism, Buddhism och Sikhism utifrån en indisk kontext.

Dagarna har varit och är väldigt långa. Hjärnan och kroppen är på högvarv typ dygnet runt men det vi får uppleva är oerhört lärorikt.

Ikväll ska vi laga mat tillsammans med en Life Group här i Hyderabad. En grupp som då och då träffas och umgås, lagar mat, sjunger och ber en och annan bön. En grupp som förenar människor med olika bakgrund. Gemenskap helt enkelt! Vi hoppas på en fin kväll med ytterligare nya möten.

KRAM PÅ ER!

// Simon

Likes

Comments

Hallå där!
Här kommer en liten kort uppdatering från vårt galna liv i Indien. Vi knallar på med den indiska maten, arbetar successivt med att vänja våra magar vid stark mat och alla bakterier som kan tänkas finnas, hehe :)

I måndags var vi hembjudna till vår handledare Lakshmi och hennes familj vilket var supertrevligt. Alla 18 studenter var samlade och vi åt mycket god mat och njöt av lite ledighet.. :)

I går började vi från Östersund vår vecka med ny praktik, vi är den här veckan på Deep Griha Society. Det är en organisation som har funnits i 40 år i Pune, och fokus handlar om att möta människor i slumområden. Att erbjuda day care för de små barnen, extra skola för de äldre och även fokus på självhjälpsgrupper för kvinnor. Vi trivs superbra hittills och dagarna är ganska korta, då vi inte ska behöva hänga i värmen alltför länge - för tro mig, det blir bara varmare och fuktigare klimat för varje dag ☀️

Kram kram

// Simon

Likes

Comments

Hej alla fina!

Idag delades vi studenter upp i smågrupper för att besöka olika organisationer som arbetar med socialt arbete i Pune. Josefin, Kajsa och jag fick möjligheten att besöka P.M Shah Foundation som arbetar med preventivt hälsoarbete mot barn och unga i Pune med omnejd. Vi besökte en skola som genom P.M Shah får hjälp inom det sanitära området såsom rent vatten, lektioner i hygien och hälsa osv.

När vi kom till skolan fick vi ett oerhört varmt välkomnande i form av sång, dans och olika ritualer. Hela upplevelsen var magisk och att få möjligheten att se vilket fint arbete P.M Shah gör för barn och unga värmde otroligt.

Hörni, det finns hopp. Vi måste bara fortsätta kämpa. Fortsätta stå upp för allas rättighet till skolgång, rent vatten och bostad. Tänk vad vi har mycket att lära av varandra.

PS. Postar lite goa bilder från dagen :)

// Simon

Likes

Comments

Hej kompisar. Denna dag har spenderats tillsammans med studenter från Social Science Center, det campus från University of Pune som har hand om socialt arbete. Efter några timmars föreläsning och introduktion delades vi upp i grupper om två och tre stycken som fick följa med varsina studenter till deras hem, där vi blev bjudna på lunch. Jag och Ronahi fick följa med en kvinna vid namn Puja som var såå gullig och välkomnande i sitt hem. Bjuder på lite pics, kram!!

// Giulia

Likes

Comments

Första veckan i Pune är snart över och den har varit intensiv. Under onsdagen och torsdagen delades vi studenter upp i smågrupper för guidade turer i staden Pune. Vi fick lära känna staden både till fots och i Indiens motsvarighet till Lisebergsbanan - Riksha. Vi kämpade oss fram bland folkmassor och tusentals fordon för att få en någorlunda rimlig uppfattning om hur staden är uppbyggd, om vi lyckades är dock svårt att säga.

Under fredagen och lördagen var vi tillbaka i The Orchid School för tvådagars seminarium tillsammans med feministen och kvinnokämparen Medha. Vi fick en djupare inblick i det numera bannade kastsystemet som rent juridiskt är olagligt men som lever kvar bland en del av befolkningen. Att försöka förstå hur kultur och religion bestämmer hur mycket en människa är värd är för mig ofattbart. Det blev ännu tydligare vilket privilegium jag som vit, västerländsk man har och den underliga tacksamheten av att ha växt upp i det samhälle jag växte upp i. Vidare hölls ett seminarium i kvinnornas kamp att bli delaktiga i samhället och i det indiska politiska arbetet. Vi fick se en dokumentärfilm som följde med tre kvinnor som på olika vägar har tagit sig in i den politiska maktbubblan i respektive region. Att varje region eller område i Indien där politisk verksamhet försiggår, har som krav att kvotera in minst 33 % kvinnor i "styrelsen" för att öka jämställdheten bland de beslut som fattas.

Som sagt har det varit en oerhört intensiv vecka där jag redan nu har fått fördomar krossade, tyvärr skapat nya fördomar, samt fått en större förståelse för kulturella skillnader och likheter i det indiska samhället. Med allt detta i bagaget bestämde sig flat no.1 att spendera söndagen på den berömda "Lakshmi road" med intensiv shopping, för att sedan avsluta veckan med ostiga pizzor.


Nu laddar vi upp inför en vecka med nya möten, besök av School of Social Work i Pune samt mycket mycket mer.


Puss och Kram!

Simon

Likes

Comments

Heeelo alla nyfikna. Jag tittar in en snabbis och bjussar på en liten bildbomb från gårdagens tripp till The Orchid School (vår Indiska mammas skola) och dagens guidning. Allt är hittills mycket bra (enligt moi iallafall). Det är mycket att ta in och allt är så nytt och lite knas, men sååå spännande. KRAM, vi hörs mer later!!

// Giulia

Likes

Comments

En dag full av sightseeing är till ända och frustration är det ordet som förföljer oss. Nog för att kulturkrockar och språkbarriärer kommer att dyka upp lite då och då, men vår engelska var tydligen alltför komplicerad för vårt eget bästa. En dag som skulle lära oss viktiga saker om området och överlevnadsstrategier slutade med ett fett frågetecken?? Pessimisterna kan ändå avsluta med att mr. cashewnut räddade vår dag. Håll er uppdaterade för ett muntrare inlägg av våra kära örebroare och vår alldeles egna favorit.-Kajsa.


Tata // Josefin & Simon

Likes

Comments

Namaste!

En sen kväll i vår nya stad Pune bestämde vi oss lite spontant att starta en blogg för att med ord och bilder sammanfatta och dela med oss av vår underliga vardag i Indien. Vi är 6 stycken socionomstudenter från Örebro Universitet och Mittuniversitetet i Östersund som gör vår praktiktermin i Indien. Tillsammans med ytterligare 12 studenter från Örebro, Östersund och Stockholm ska vi spendera ca. 4 månader i Pune med omnejd. Vi som skriver i bloggen är nyblivna roomisar som på något sätt vill dela med oss av vår upplevelse med er.

Vi anlände till Pune natten till måndagen den 22/8 efter en lång resa med mycket väntan. De två första dagarna har mestadels bestått av att sova, äta, lära känna staden och förbereda oss inför de kommande veckorna. Det här med blogg är kanske inte riktigt vår grej men vi ger det ett försök och hoppas att ni åtminstone blir en aningen inspirerade till att ta del av den.


Varma indiska kramar

Giulia, Ronahi, Ida-Maria, Kajsa, Josefin & Simon

​Vi lovar fler roliga och inspirerande bilder framöver men mjukstartar med "ett-försök-till-att-leka-indiska-när-vi-äter-vår-första-måltid-tillsammans"bild hehe :) Foto: Giulia Pino 

Likes

Comments